Azt hiszem, számunkra ez már csak íz-emlék! Gyerekkoromat idézi. Idilli kép a múltból, ahogy nagymamám, anyukám fáradságos munkával dagasztotta a tésztát. Hetente 5 nagy kenyer sült a kemencében. Micsoda illat lengte be a házat!
Tovább is mennék: a kemencében sült kenyeret, össze sem lehet hasonlítani a sütőben sült kenyérrel, pláne, ha még igazi fa tekenőben csinálod a kovászt ... :-))
Tényleg nem próbáltam még, gondoltam kitapasztalod a zsíroszacskós sütést és megosztod velünk a tapasztalataidat :) Cserébe én meg küldök néhány ösztönző képet, de azt már a másik - Mindennapi kenyerünk - topikba.
Valamikor én is sütöttem kézzel dagasztott kenyeret,de az eredményt inkább nem részletezném.:)Nagyon köszönöm a részletes leírást.Természetesen ezt is kipróbálom.Én dagasztás után már nem kelesztettem tovább,csak sütöttem.Akkor jól gondoltam ,hogy itt rontottam el.
A családom fele szereti az "igazi kenyeret".A másiknak jobban tetszik a gépi kenyér.
Most próbálgatom közelíteni a gépit,és az igazit egymáshoz.:)Jól jönne egy "köztes",ami mindenkinek tetszik.
Jelenleg egy kérdésem lenne még.A sütőzacskó az a grill zsacsi,vagy van valami speciális?
Gázosban is sütöttem, mostanában pedig villanyban.
A sütőben sült kenyérnek jobb az állaga, szebb, olyan "igazi" kenyér. Persze időigényesebb az elkészítése.
A dagasztás befejeztével kikapcsolom a gépet, s kb. 20 percig kelni hagyom a tésztát. Ezután táblára borítom, átgyúrom, s újabb kelesztés következik.(20 - 25 perc)
Ekkor formázom, s beteszem abba az edénybe, amiben sütöm. Amikor majdnem duplájára kel, bevágom a tetejét egy zsilettel. A sütőt bekapcsolom, s ha már meleg, beteszem a kenyeret, amit egy spriccelő segítségével bevizezek. 35 - 40 perc alatt megsül.
Eleinte jénaiban sütöttem. Kibéleltem szilikonos sütőpapírral. Ehhez nem ragad hozzá, és többször használható.
Egy ideje sütőzacskót használok a sütéshez. A megformázott kenyeret ebbe teszem, s a zacskóval együtt a kenyérsütő formába. Ezt nem kell spriccelni, s gyönyörű kenyér sül.
Ha a kenyér megsült, rácsra teszem hűlni.
A leírás lehet, hogy kicsit hosszabb és bonyolultnak tűnik, de hidd el megéri!
Az előző hozzászólásaimban valamit kissé összekevertem.Szeretném tudni,hogy milyen sütőben (elektromos,vagy gázos)sütöd a kenyeret?
Mi az oka?Nagggggyon kíváncsi vagyok! :)Én kipróbáltam a gép által dagasztott tésztát az elektromos sütőben.Nem lett igazán jó.
Valamit biztosan nem jól csináltam.Szerintem rövid ideig kelesztettem.Szeretném "begyűjteni"a kipróbált biztos módszereket.Előre megköszönöm,ha időt szakítasz a válaszra.
Bocs' a 1334-es hozzászólásodban volt olvasható.(De ezt a részt nem Te írtad ) :)Itt annyira a receptre koncentráltam,hogy nem elég figyelmesen olvastam el . Elnézést!
Írd fel szépen a bevásárló listádra! :) Én is ezt teszem..... (Fontos,hogy vidd is magaddal a listát!Ez nálam nem mindíg sikerül!:) Megkérdezhetem miért sütöd inkább sütőben a kenyeret?
Az én Hausmeisteremben 17 és 40 (ennyi a teljes kiőrlésűnél) perc előmelegítés van, ez nemcsak a hozzávalókat melegíti azonos hőmérsékletűre, hanem nyilván az üstöt is. Befolyásoló tényező lehet a túl magas páratartalom, ez is hat a kenyér végleges formájára, a nagyon meleg, vagy nagyon hideg helyiségben, illetve a huzatban lévő gépben készült kenyerek között is elsősorban méretbeli különbség lesz, átlagban ez kb. 15 %-nyi eltérés lehet.
A készülék ugyan védi a kenyeret a huzat ellen is, no és persze mivel előmelegít és a végén még 1 óráig melegen is tudja tartani a kenyeret, ebből kikövetkeztethető, hogy bizonyos mértékig képes kiküszöbölni a külső környezeti tényezőket is, de nyilván megvannak a gépnek is a maga "határai".
Azt írja a használati, hogy: "alapszabályként elmondható, hogy ha a helyiség hőmérséklete és páratartalma Önnek kellemes, valószínűleg a kenyérkészítő gépnek is megfelelő lesz" - nagyjából ez a lényeg:-)
Nem hinném, hogy ez a gond, a gyors és a sima progival is ehet jó kenyeret csinálni és persze lehet behorpadt tetejűt is:-)
Sok apróság is számít, pl. ne nyisd rá az ablakot a gépre, ne legyen huzatban, jól záródjon a teteje, ne vedd ki azonnal, ahogy kikapcsolt (egy picit mindig szoktam várni), de a legfontosabb tényező a hozzávalók minősége és természetesen egymáshoz viszonyított aránya. S ha mindenre odafigyeltél, még akkor is előfordulhat, hogy nem lesz a kenyér tökéletes formájú.
Én nem nagyon variálok, az "egyszerű" kenyerembe magokon és/vagy szírított, vagy friss, apróra vágott fűszereken (tárkony, bazsalikom, oregano stb.) kÍvül semmit sem teszek. De mindig azonos arányban és azonos minőségű hozzávalókból (az ugyanolyan márkájú, gyártójú lisztnél én biza' semmi különbséget nem észleltem még eddig).
Az egyetlen dolog, amire "háklis" vagyok, az a gyorsélesztő fajtája. Ezt már ezerszer elmondtam itt, de hidd el valóban kipróbáltam az összes gyorsélesztőt, a SAF a legjobb. A friss élesztőből 560 gr liszthez stb... (ahogy írtam az alapreceptnél) kg. egy 5 gr-os élesztő egyharmadát használom, én mindig futtattom.
Ha figyelmesen elolvasod a géped használati utasítását, talán abban is szerepel (az én gépemében is írják), egy tuti biztos megállapítás: a gép nem tudja elrontani a kenyeret(!), mert csak simán betartja a programot "oszt joccakát", tehát a hiba "nem az Ön készülékében" van:-))
Ha sikerült kikísérletezni egy bizonyos összetételt, egy adott progin, akkor ne variálj vele, a kenyér finom lesz gyors progin is, szerintem. A ciklusidő táblázatban látható, hogy a 3:20 perces alap és az 1:58-as gyors között a különbség az előmelegítés idejében és a kelesztésben van kb. 40 perccel kevesebb a gyorson, a gyorson viszont hosszabb a dagasztás, a sütés pedig már egyforma ideig tart.
Gépi kenyérsütés hideg konyhában. / meglepő, de finom ritka kenyér recept/
A konyhában reggel alig van 20C, ez pedig kevés az ideális 25-30c hoz képest. Hozzávalók:60dkg liszt, 50dkg BL-65 és 10dkg Tönköly liszt. Langyos víz 3dl. Lenmagliszt 1 nagy evőkanál, és 2kk. köménymag. Ami meglepő lesz
4.2dkg LIDL s / német/ élesztő. Természetesen só cukor a szokásos és még egy kupak 20%-os ecet
Az üst előmelegítésével kezdem: / üresen beteszem a sütőbe kb fél percre / Azelőmelegített üstöt visszateszem a gépbe, majd langyosvíz s atöbbi hozzávalók.Egylapátos Clatronic gépemhez kiválasztom 8-as tészta programot ami 20 perc keverést jelent. Ezután az üstöt kiveszem s ráteszem a parapetre.Kb 1.5 óra mulva a tészta magassága5cm-rel meghaladja az edényt. Ekkor teszem vissza a gépbe s indítom a sütőprogramot. Az egy óra lejárta után még 15 percig sütöm. Jó étvágyat. Kíváncsi vagyok a véleményetekre. BUÉK
Hát nem tudom, de hogy úgy mondjam, így hogy behorpadt a kenyér a gyors kenyér nagyobb volt. Élesztő most kb 3ad élesztő volt fél kiló liszthez meg kis krumplihoz. Múltkor meg pontosan betartottam az arányát a képpel illusztrált itteni recept szerint. Mondjuk én nem szárított élesztőt használok. Viszont elfogyott egy szelet híján az egész, szóval nem volt rossz ízű.