Keresés

Részletes keresés

Hernyofan Creative Commons License 2010.02.11 0 0 554
"Mivel EU-s pályázaton nyert pénzből lett finanszírozva az építés, így azokkal illene elszámolni."

Oké.

Továbbra is várom, hogy miben változik majd meg pl. a Te életed attól, ha ők elszámolnak azzal a pénzzel.

Jobban alszol? Vagy jobban fog tetszeni a kiállítás?

Érted, mire célzok...

Egyszerűen a látogatónak egyáltalán nincs szüksége arra az infóra, hogy mit miből és hogyan finanszíroztak. Legalábbis máshol. Ő odamegy, megnézi, tetszik/nem tetszik amit lát, aztán hazamegy. El nem tudom képzelni pl. egy Loxx vagy egy Hamburg kapcsán, hogy ott azon filóznak, hogy ki mennyit kapott vajon az építésért, mennyit loptak el, stb.

Legalábbis én így működök.

Nem azon agyalok, hogy most elszámoltak e minden forinttal vagy se, illetve vannak e olyanok, akik ingyen dolgoznak és nekik rossz e ez ( biztosan nem, mert különben nem csinálnák ).

Pláne nem egy olyan országban, ahol 540 milliárdért építenek 14 km metrót vagy 40 milliárdért 8 km autópályát - alagutakkal és viaduktokkal keresztezve a gyakorlatilag sík tájat. A lista végtelen.

Hogy ezekhez képest Keszthelyen valamit esetleg elszámoltak...

Lepkef*ng a szélben...
Előzmény: Törölt nick (553)
Hernyofan Creative Commons License 2010.02.11 0 0 551
"(A múzeumvezetőnek: azért az mégiscsak furcsa, hogy egy ekkora - Európában egyedülálló - vállalkozás üzemeltetői, szakemberei ingyen, hobbiból kényszerülnek dolgozni!)"

Azt mondd meg nekem, hogy Téged ez miben érint?

Miért nem mindegy Neked az, hogy ki mennyiért ( vagy épp mennyiért nem ) dolgozik ott?


Azért jogosnak tűnik a panasz, hogy lassan fejlődik a dolog ( az okát már tudjuk ), kevés vonat megy, stb... Ezek olyan dolgok, amiket a látogatók látnak, észrevesznek. Erre szerintem sem szép dolog úgy reagálni, hogy csinálj jobbat - ezt a nézetet nem szerettem soha modellekkel kapcsolatban sem - mert végülis a látogató fizet azért, hogy bemenjen oda.

No de miért kell az építők zsebében turkálni? Mi köze a látogatónak ahhoz, hogy mit mennyiért és hogyan építenek fel?

Ez is egy amolyan "Ungarische Spezialität".

Nekem pl. eszembe se jutna, vonatokat nézni megyek oda, nem azon agyalni, hogy most vaj' ki lopta el ezt a pénzt, meg ki kapott belőle és ki nem.

Egyszerűen nem tartozik ránk és kész.

Ők megoldották egymás között.
Előzmény: Törölt nick (550)
martisz Creative Commons License 2010.02.11 0 0 549
Kedves hogyityeg Kolléga !

"Másrészt: Miért kéred számon azokat, akik eddig pénzért dolgoztak? Van akinek ez a hobbija és még 2-300 km-t is utazik érte hetente/naponta, és van akinek nem telik erre, vagy nem érdekli ennyire. Ha van fizetés/költségtérítés akkor megy segíteni, ha nem akkor nem. Miért baj ez? Az üzlet az üzlet! Aki viszont ingyen csinálja, azon nem lehet számon kérni semmit."

Röhej vagy sem, egyetlen egy ilyen emberről nem tudok és nem találkoztam az építés során. A múzeum alkalmazásában álló 3 asztalos bácsi és a jelenleg is vezető teremőrként és felügyelőként/karbantartóként dolgozó, korábban is említett 2 barátom kivételével nemhogy fizetésre, még költségtérítésre sem futotta a szűkös keretből.

Nincs tudomásom a múzeum építéséért, pénzért dolgozó emberről. Nem volt és jelenleg sincs. Pillanatnyilag 2 fő alkalmazott van (nem építésre, kármentésre, megelőzésre !!!) a Kastélymúzeum alkalmazásában + a teremőr nénik.
És vagyok én, aki 2009. május óta kapok annyi költségtérítést, hogy az üzemanyagom éppen fedezi. A kocsikopás, szervíz, plusz a pihenőnapjaim rovására ledolgozott heti 25-30 óra (péntek du-szombat-vasárnap) pedig az elkötelezettségem és az elhivatottságom számlájára megy...
A többi barátom, aki még tett valamit az asztal építéséért, fizetést, költségtérítést nem kapott.

A dolgok pénzügyi részéből ennyit ismerek, nem ránk tartozott és nem ránk tartozik, nem feleltünk és nem felelünk érte, így sem én, sem barátaim/kollégáim nem akarunk és nem is tudunk válaszolni ezekre a kérdésekre.

Üdvözlettel:
Martisz Gábor
Előzmény: Törölt nick (545)
martisz Creative Commons License 2010.02.11 0 0 548
Kedves TorTa30 !

"De tudomásom van róla, hogy voltak jó néhányan, akik egész rendes pénzért végezték a "munkájukat" Keszthelyen"

Nagyon szépen kérlek, ha neveket nem is, csak annyit árulj el, hogy ezek az általad ismert emberek mikor és mit csináltak az építés folyamán?

Ha itt nem mered felvállalni a dolgot, akkor írd meg magánba, a mail címem nyilvános a nevem mellett.
Annyiból érdekelne, mert az utóbbi pár nap termését olvasva már tényleg furdal a kíváncsiság, ha igaz, amit írsz, akkor itt jó pár ember át lett ejtve az építés során, az élükön jómagam...

Köszönettel:

Martisz Gábor
marTRAIN
Előzmény: Törölt nick (542)
etwg Creative Commons License 2010.02.10 0 0 547

Megjegyzem: biztos vagyok benne, hogy e vállalkozás/projekt kalkulációjában nem az szerepelt, hogy a kivitelezést majd lelkes önkéntesek fogják végezni. Ha így lett volna, akkor az EU pályázat azonnal elbukott volna a kivitelezési és fedezeti mutató kalkulációja miatt. (Az EU pályázat bizonyára nem csak a laktanya felújítását fedezte, hanem a megvalósítandó 2 múzeum berendezését is!)

 

Pedig ez volt az egyik vizválaszto, amit már elöre látni lehetett......

Előzmény: Törölt nick (545)
alsó madárfogás Creative Commons License 2010.02.10 0 0 546
Nem találtam tőled jelentős tényállítást, ezért még a felvetés is furcsa, hogy ne tartanálak hiteles forrásnak.
Előzmény: 3dhazard (537)
3dhazard Creative Commons License 2010.02.10 0 0 544
Úgy látszik Te többet tudsz mindannyiunknál :-). Én nem tudok olyanról aki egészen rendes pénzért végezte az idézőjeles munkáját, bár lehet, hogy ennek az az oka, hogy még csak 2007 év vége óta látok bele testközelből a folyamatba.
Előzmény: Törölt nick (542)
macita Creative Commons License 2010.02.10 0 0 541
Honnan veszed ezt a "jó pénzért" dumát??? Személy szerint egy fillért sem kaptam a munkámért! Pedig ha utána számolsz, BP-Keszthely közötti távolságot (amit 2év alatt tettem meg hétvégenként), még a legolcsóbb utazási feltételekkel is elég tetemes összegre jön ki! A családi büdzséből elég rendesen hiányzik(-zot)! Minden tiszteletem a páromé, hogy elnézi ezt a hobbimat! Nem csak a modellezés élvezete miatt teszem mind azt amit teszek, hanem a környező intézetekből látogatóba érkező sérült, és nem sérült gyerekek, felnőttek mosolyáért, izgalmáért! Na persze a csillogó gyerekszemek, amelyek időről-időre visszajárnak, és örömmel konstatálják a kedvenc vonatuk megtalálását! Számomra ez az ami minden fizetséget megér!!! Persze nem mondanék le a forintosított javadalmazásról sem!! :-)) Az általad említett úr "hallgatását" valószínűleg az elfoglaltságnak lehet betudni! A tényleges összegekről csak ő, vagy a múzeum igazgatója adhat felvilágosítást! A számszerű konkrétumot ők ketten ismerik!
Előzmény: Törölt nick (538)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.10 0 0 540

???

"Na erre mondtam, terülj-terülj asztalkám..."

Ha most a népmesei motívumból arra gondolsz, hogy itt valaki akkorát kaszált, mint ide Lacháza, akkor súlyos tévedésben vagy. Ahhoz dupla ekkora keret kellett volna. És van rá egy fogadásom, hogy ebben az esetben sem lett volna "terülj asztalkám", hanem előrébb lennének a dolgok. De úri ember tutira nem fogad. Vádaskodsz, nem szép dolog, hiányos ismeretek birtokában.:-(

"Furcsállom, hogy a kezdeti nagy lelkesedés (boldog boldogtalan járt le "segíteni" jó pénzért) után mára csak néhányan maradtak. Ugyan miért?"

Kiemelés tőlem. Ez egyszerűen nem igaz. Nem tudod mit állítasz, vagy megvezetettek, vagy nincs rendes információd.

 

Csak magamról tudok beszélni, hogy miért csökkent le a részvételem:

Menet közben Pestről Szolnokra költöztünk, és két óvodás gyerek mellett, úgy, hogy a feleségem is dolgozik, kicsit nehéz lenne Keszthelyre lejárni.

Nekem speciel soha nem volt anyagi természetű vitám, és most sincs sem a Múzeum, sem E.T. felé. Nem itt van a baj. A rendelkezésre álló kivitelezési összegből sokkal több lett megvalósítva, mint amit a Lajtán túl ennyi pénzből össze tudtak volna hozni.

Mellesleg E.T. nem egyedüli, aki "kiagyalta". Egy ekkora kiállítás létrehozása egy romos ruszki laktanyából egy embernek kicsit sok, nem gondolod?

Kicsit kéne gondolkodni, mielőtt a billenytyűzetet kezdjük koptatni:-)

 

Részemről lezártam a dologot. Ja, hogy "védem a mundér becsületét"? Persze, mégha csak 1%-nál kevesebb is a munkám benne, de benne van. Lehet utánunk csinálni, és jelentkezni segíteni, lennt Keszthelyen. Aztán, ha kiderül, hogy mennyi is a javadalmazás, akkor is meglenne a lelkesedés? Mert vagyunk páran a csapatban, akiknél ez meg van. Nem a javadalmazás, a lelkesedés...

Előzmény: Törölt nick (538)
3dhazard Creative Commons License 2010.02.10 0 0 539
Nos ezekre a válaszokra pont azok tudnának válaszolni, akik nem jönnek a kiállítás közelébe már egy ideje. Akik a "mundért" védik csak saját magukért tudnak jótállni.
Előzmény: Törölt nick (538)
3dhazard Creative Commons License 2010.02.10 0 0 537

Bármilyen hihetetlenül is hangzik, de annak idején én is elmentem ebédelni, sőt máshová is. Volt ezen közben is meghibásodás, ki lett javítva, ha lehetett. Jelenleg ketten felelnek a rendszerért.

 

Hogy az általam adott válaszok mennyire lettek volna hitelesek? Azt hiszem számodra semennyire...

Előzmény: alsó madárfogás (536)
alsó madárfogás Creative Commons License 2010.02.10 0 0 536
Értem, elárulják, de ott is van? Mármint a nyitvatartási idő alatt mindig rendelkezésre áll olyan kompetens személy, aki az alanti felvetésekre hiteles válaszokat tud adni?
Előzmény: 3dhazard (535)
3dhazard Creative Commons License 2010.02.10 0 0 535

Mondjuk elég nehéz megtalálni, hogy kitől lehet kérdezni, de az emlegetett teremőr nénik minden bizonnyal elárulták volna...

 

A keret elfogyott... valaki ennyi pénzért vállalta...

Előzmény: alsó madárfogás (534)
alsó madárfogás Creative Commons License 2010.02.10 0 0 534
A keret elfogyott, legalábbis a legfőbb felelős így nyilatkozott.

A helyszíni vélemény: ennek nagyon egyszerű oka van, ilyen az emberi természet. Könnyebb utólag véleményt formálni, mint ott, azonnal, szemtől-szembe. Ne csodálkozz rajta, és meg lennék lepve, ha veled még sosem fordult volna elő.

A másik, hogy legyen kitől kérdezni, legyen kinek elmondani a véleményt. A teremőr nénik ilyesmiben nem kompetensek.
Előzmény: 3dhazard (532)
alsó madárfogás Creative Commons License 2010.02.10 0 0 533
Egyetértek.
Előzmény: Törölt nick (531)
3dhazard Creative Commons License 2010.02.10 0 0 532

Ez csak egy keretszám. Konkrét költségszámokat (részletest) sehol nem hallottam. Becslések, de csak durva becslések vannak. A kivitelezés megakadt, lelassult ez tény, ennek hátterében pénzügyi dolgok vannak ez is tény.

 

Egy megjegyzés: kevés olyan emberrel találkoztam, aki a helyszínen is elmondta a véleményét, kérdezett, nem csak utána máshol...

Előzmény: alsó madárfogás (530)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.10 0 0 531
Van benne igazság. Sajnos tipikus magyar jelenség, hogy alaposan alá van tervezve egy építés költségvetése. Mindennel én sem vagyok tisztában a háttérben, és nem is nagyon szeretnék tisztában lenni. Én segítek, ahol tudok (ma már egyre kevesebbet tudok, sajnos). Lényeg, Keszthelyünk van, és ilyen nincs még egy Európában, becsüljük meg.
Előzmény: alsó madárfogás (529)
alsó madárfogás Creative Commons License 2010.02.10 0 0 530
Vajon miért is kell ködösíteni a konkrét számok körül? A múzeum vezetése nem teszi, sem a megnyitó előtt, sem most. A 45 millió forintos költségvetés az épületen felül közszájon forgó, hivatalos adat.

Szép summa, de sok mindent meg kellett oldani belőle. Ha lenne még ugyanannyi, az sem lenne sok a befejezéshez.
Előzmény: 3dhazard (527)
alsó madárfogás Creative Commons License 2010.02.10 0 0 529
Persze ettől még gyanítható, hogy a tisztán üzleti alapú megközelítés (fizetett alkalmazottakkal dolgoztatás) is ugyanolyan vagy még jobb lett volna.

Akkor nem kérsz, hanem követelsz, és ha nem teljesít valaki, már mehet is isten hírével.

Itt a kérés, becsüljük a jó szándékot, és elvárás, hogy ehhez mérjük a végeredményt; másfelől viszont azért csak 45 millió jó közösségi adóforint fekszik benne, és az erőfeszítéssel egyesítve állhatna akár magasabb készültségi fokon a projekt.

Mindemellett friss élményekkel gazdagodva szerint szép rendszer épült ki, de nem szabad megtorpanni, mert akkor nemhogy élénkülne, de pont lanyhulni fog az érdeklődés. Akkor is, ha a lelkes résztvevők haragosan letorkolják a kritikus hangot megütő (vissza)látogatókat.
Előzmény: Törölt nick (528)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.10 0 0 528

OFF

Briko előrelátó volt:-( Pont ezért írta az 524. számú, és azt megelőző hozzászólását...

 

macita kolléga az egyik építő, aki szabadidejéből nem keveset áldozva húzta az igát az építéskor, amikor az asztalok csak 50x50cm-s farácsozat képét mutatták 500négyzetméteren, és bőven utána is.

 

Tiszteletre méltó a modellezési tapasztalatod, de hidd el, hogy mindannyian, akik résztvettünk/résztveszünk Keszthely építésében, mind azt hittük, tudunk mi modellvasutat építeni. Mostmár állíthatom, hogy tudunk. Az első munkában töltött napok után derült ki, hogy abszolút kezdők voltunk akkor. Sokszor a saját kárunkkon tanultunk keservesen, és volt, hogy neves, nem magyar szakember tanácsait követve jutottunk erdőbe. Mindezek ellenére tizenegynehány csupaszív emberke jóvoltából pár hónap alatt megnyitható állapotra hoztuk a kiállítást. (Egy ilyen volumenű kiállítások építésére szakosodott német cég felmérése szerint ugyanehhez 30 ember és 1,5 év kellett volna.)

 

Ehhez képest tessék kérni a sepregetést a megfelelő helyre, és olvasgatni, meg figyelni.

 

Az pedig nem ér, hogy a hazai üzleti élethez viszonyítjuk a kinnti nagyok közül bármelyiket is. Ha majd legalább fele annyi ember jut majd építeni, üzemeltetni Keszthelyt, mint pl. Hamburgot, akkor állítom, hogy megesszük őket reggelire. De amíg itt 5-6, fele részben szívből, jószóért dolgozó emberke jut erre a feladatra, és odakinnt 69 főállású fizetett alkalmazott, addig...

 

Nem panaszkodni akartam a fenntiek leírásával, mert igenis dicsőség még olyan keveset is hozzátenni a kiállításhoz, mint amit pl. én is hozzátettem. De annak is sokezer köszönet jár, aki csak egyetlen épületet is összerakot.

ON

Előzmény: Törölt nick (526)
3dhazard Creative Commons License 2010.02.10 0 0 527

Az a bizonyos EU pénz a laktanya rehabilitációjára, az épület átalakítására lett javarészt fordítva. A két kiállításra a maradék...

 

Macita stílusa épp olyan amilyen, az övé; én csípem, de ez magánügy. A lényeget leírta. Konkrét számokkal senki sem fog tudni szolgálni, de tudtommal soha nem volt "terülj-terülj asztalkám!". Hogy ezt honnan veszed nem tudni...

 

A többi hozzászólásból is kilehet az érdemi problémát olvasni.

Előzmény: Törölt nick (526)
Briko Creative Commons License 2010.02.06 0 0 524

Megelőzésképpen írtam.

Előzmény: Törölt nick (523)
Briko Creative Commons License 2010.02.06 0 0 522

Válaszolok helyette, mert tudom, hogy Macita inkább a tettek, mint a szavak embere:

 

Ő azon kevesek közé tartozik, akik szívvel-lélekkel dolgoztak azon, hogy legyen Magyarországon is valami olyan, ami Európában is ritkaság. Ha valaki, mondhatni együtt él egy "projectel", abba belead apait-anyait, akkor nehezen tud érzelem mentesen nyilatkozni róla objektíven.

 

Egyébként ez a vélemények topicja is (lásd felül a topicleírást), de kérlek szenteljél különleges figyelmet a kivastagított részre.

Előzmény: Törölt nick (521)
macita Creative Commons License 2010.02.06 0 0 520
Lehet hogy te szóból értenél, de ez csak a "belső" kör ismerheti a konkrétumokat! Tőlem biztos nem tudod meg! Viszont szívesen néznék ITT MAGYARORSZÁGON hasonló volumenű "kiállítást"! A többség ugyan is, ugyan úgy mint a mi kiállításunk, más szemével változatlan, unalmas! A kinti nagyok sem tökéletesek, mégsem reklamáltam a "régi" asztal változatlanságát! Nekünk most csak ennyire telet az anyagiakból! Várjuk a vasúthoz való elfekvő tárgyi felajánlást! :-))
Előzmény: alsó madárfogás (519)
alsó madárfogás Creative Commons License 2010.02.05 0 0 519
"csak bizonyos dolgok rendezése után" - szóból ért(ene) az ember. Amíg sejtelmünk sincs a háttérről, addig bizony az a releváns információ, amit az odalátogatása alatt hatalmasat csalódó leírt.
Előzmény: macita (518)
macita Creative Commons License 2010.02.05 0 0 518
Kedves Gyurma!
Hiába próbálsz építő jellegű kritikát írni, segíteni, ha nem tudod mi van a hátérben! Ha nem vetted volna észre, Magyar honban vagyunk! És itt szigorúan a háttéröl van szó!! Milyen tényállásról szeretnél hallani? Az általad említett "releváns" személyek (már akire mi gondolunk), sose fogja elmondani a valós okot! Ha komolyan gondolod a megnyílvánulást, akkor elárulhatom bizalmasan, hogy egyelőre ez az állapot fog stagnálni még jó ideig! Karbantartás, üzemeltetés, és nagyon minimális fejlesztés! Változást csak bizonyos dolgok rendezése után lehetséges!
Előzmény: Gyurma5 (517)
Gyurma5 Creative Commons License 2010.02.05 0 0 517
Kedves Macita és mások!

Építő jellegű kritikát próbáltam írni, tudom néha nem a legmegfelelőbb kifejezéseket használtam, ennek fő oka az oldal közösségi fórum mivolta. Azonban sajnálattal tapasztaltam, hogy mind a szövegértéssel, mind az érdemi - érzelemre hatást mellőző - tárgyilagos válaszadás kapcsán komoly problémák merültek föl. Remélem a későbbiekben egy releváns személy is nyilatkozik majd a tényállásról, mint ahogy tették pár hónappal korábban is.
Előzmény: macita (515)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.04 0 0 516
Hamburgban 69 főállásban ott dolgozó emberke igazgatja a vonatokat, építgeti a pályát és karbantart. Ennek a fele lenne lennt Keszthelyen, akkor már régen készen lenne a kiállítás:-)
Előzmény: macita (515)
macita Creative Commons License 2010.02.03 0 0 515
Kedves GYURMA!
A két évvel ezelőtti állapotokat nem lehet összehasonlítani a mostaniakkal! Akkor 8-10 ember tudott dolgozni a teremben, mára jó ha 3-4-en vannak! Azóta a háttérben is történt bizonyos dolgok, amik nem tartoznak a nagy nyilvánosságra, így te csak a felszínt látod! Örülj neki!
Neked nagyon zavaró bizonyos modell mozdonyok hangja, hát dugd be a füled! Az élcelődést félretéve te csak 1 vagy a látogatók között, így a többség óhaját vettük figyelembe akik élvezettel hallgatják, és követik a szerelvényeket! Valószínűleg neked nincs hangdekóderes mozdonyod! Ha itt hangzavar van, akkor te még nem jártál pályaudvaron!? Ott valószínűleg síri csend honol!
Az a baj, hogy a kezed befér! Pont ilyen "kíváncsi" emberek miatt tűnnek el figuráink, eszközeink! Kinek nem inge, nem veszi magára!! Egyébként nem véletlenül voltak leszedve az üvegek, valószínűleg hibaelhárítás, vagy síntakarítás céljából volt félre rakva!
A végére hogy lezárjam a dolgot, Hamburgban, és Berlinben is volt szerencsém látni a "NAGY TESTVÉREKET", de ott sem volt tökéletes az üzem!!! Viszont ott nem reklamáltak ilyesmiért a látogatók! + az ő költségvetésük éves szinten kb annyi mint a Keszthelyi asztal teljes értéke!! Az ott dolgozó emberek száma a kezdeti csapatunk számának (8-10 FŐ) a nagyon sokszorosa!!!!
Egyébként személy szerint örülök hogy megnézted a kiállítást, eböl is tanulhatsz, hogy tökéletesebb asztalt tudjál otthon eszkábálni!!
Előzmény: Gyurma5 (510)
Törölt nick Creative Commons License 2010.02.01 0 0 514
Tudom én, hogy nem ezen volt a hangsúly, ezért is tettem ki a vigyorjelet!
Előzmény: Gyurma5 (512)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!