Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
A leejtéses módszer, az tökéletes! Az eltört darabokból már lehet olyan kést készíteni, ami már nem törik tovább! 8-10 cm hosszúságú pengét lehet gyötörni! :-)
Élezése (nekem) rémálom! De ha egyszer éles, nem kell túl sűrűn fenni!
Lehetne itt vitatkoznunk , mert persze hogy kell egy alap, hogy miből érdemes, és miből nem érdemes késziteni kést, és az csak egy jó dolog hogy kitartasz az elveid melett, hiszen attól valaki valaki, de az nem azt jelenti hogy te vagy az akinél nem tudja más jobban!!! Amiket írtál az nem rossz, de igenis megtámadható, éppen úgy ahogy az én írásom is! Te jobban elméletben vagy jó, én meg szerintem gyakorlatból, ami lényeg, elméleti tudás kevés egy adott akármilyen termék legyártásához! A minőségről a véleményem az, hogy egyetlen prototípusnál sem lehet beszélni minőségi követelményről! Na De ne vitatkozzunk, neked is igazat adok minden képpen! De a de mindíg is ott marad, részedről és részemről is! Minden relatív, és nézőpont kérdése!
Arra próbálok rávilágítani, hogy normális minőségű munkát csak megfelelő tudással lehet készíteni. Ez azért fontos, hogy neki ne ezer évig tartson eljutni a mai technológiáig.
És úgy látom, nem volt felesleges, amit írtam, mert ő is belátta, hogy megfelelő ismeretekre is szükség van. Ha ezzel nem értesz egyet, az szíved joga, de én is kitartok ezen állításom mellett a saját tapasztalataimból és tanulmányaimból kifolyólag.
akkor keresek magamnak egy fürészlapot de van 2 gyalukésem is asztalos révén!azok szerintem jók kell hogy legyenek.
tudom nem vagyok kovács és ezért kérdeztem dolgokat de senki nem ugy kezdte hogy profi volt.majd olvasgatok pár könyvet az acélgyártásról hátha valami rám ragad!de akkor sincs kedve az embernek kész pengét vásárolni mert hát az nem az igazi!
Ahogy észrevettem az írásodból, te nagyon elméleti harcotvívsz itt a kérdéssel kapcsolatban, a kések ott kezdődtek hogy kőből pattintottak, utánna réz késekvoltak, akkor miről beszélgetünk, háborukat nyertekmeg ezekkel, hatalmas állatokat trítettek le vele, és itt meg okoskodsz az acél állapotábrával, szerintem teljessen felesleges! Tudom nagyon jól, mivel szakmám hogy milyen eljárásokkal lehet acélt kezelni,és nem abból áll ahőkezelés hogyfelmelegítem és hagyom lehűlni, te lenézed azt aki próbálkozikkéskészítéssel, csak aztnem tudom mirefel!Miért kell elvenniaz illető kedvét????
Bocs. hogy bele vau. A legtöbb magyar kés készítő "tudás" nélkül indult el! Később a saját kudarcaiból, hibáiból tanulva szerezte tudásának egy részét.
Szerintem nem értetted, amit írtam, vagy szándékosan félreérted, vagy nem tudod, miről beszélek.
vas, szén álapotábra, ezt szerintem el lehetfelejtenia mostani késacélok tekinttében, ugyanis már a kés nemis atól jó hogy a szén hány százalka az adot anyagnak, a mostani acélok az ötvözöktől híresebbek jobára, és nem a széntől
Az ötvözéstől még érvényesek rá az adott anygaszerkezeti tartományok (martenzites, ausztenites) illetve az, hogy adott anyagtulajdonságot (rideg, kemény, szívós, rugalmas) milyen hőkezeléssel lehet elérni. Ezen ismeretek hiányában csak sötétben tapogatózás. Sokan csak annyit tudnak a hőkezelésről, hogy felhevítik, aztán vízben gyorsan lehűtik és akkor frankó acél lesz belőle. No comment.
hidegen kilehet ütniaz ívet belőle
És frankó feszültségeket lehet beleütni. ;)
A többezeréves mult,melyik magyar késkészítőnknekvan ezeréves múltja? akik talánmég mindíg az "ezeréves " multal készíthetik az acélt talán a japánok,de szerintem ott is már moderntechnikákat inkább alkalmazák,mert gyorsabb , és emberkímélöbb!
Azért rájöttél, hogy miről beszélek, mert nem írtam, hogy a magyarokról beszélek. Másrészt a több ezer éves múlton nem azt szokás érteni, hogy a több ezer évvel ezelőtti technológiát használják, hanem ahogy írtam is, több ezer évig fejlesztett technikával, ami magában foglalja a mai modern technikát is. Mert ez nem úgy ment, hogy valaki azt mondta, hogy "emberek csináljuk már modern módon" és lőn.
Az idö vesztegetésre meg annyit írnék, van aki nekiáll egy palackban hajótépíteni, ami nem kisidő lehet, mégis mennyien csinálják....
A hajóra szánt idő egyetlen perce sem idő veszteség, mert épül vele a hajó.
Viszont tudás nélkül neki állni kést gyártani az nem a cél felé vezet.
Amúgy hozzá kell tennem hogy itt nálunk, %-os arányban igen jó a kretív, ötletes emberkék száma, mint más országokban! Szerintem aki e téren indul el, annak csak azt tudom mondani, hogy hajrá!
Volt hogy kiégetük Awi hegesztővel, de a bevágás is teljesen jó,a vágás két végén gyönyörűenlehet szegecselni. Egyik vadászbarátom lőtegy remete kant, panaszkodot hgy a drága Muela kés semmit nemért, nagyon hamarkiment az éle, na én erre felbuzdulva készítettemegy kést neki HSS felíraatű vasfűrészlapból, azt mondta teljen bevált, csak röviden irtam le! nem kellleejteni, ügyesen kell élezni, semmivel nem nehezebb élezni mintegy VG-10-espengét!
Kezdésnek nyugodtan válassz "gépi fűrészlapot". Azért ezt mert ezt nem kell hőkezelni! De viszont eszi a köszörű korongot. Első késnek nagyon megfelelő. Fúrni nem kell, a nyelezésnél vágd át flexel és a felragasztott nyelet már szegecselheted. Tuti konyhai kést lehet belőle csinálni, ha nem ejted le akkor sokáig fog szolgálni. Az ényémet a feleségem kb. 10 éve mindenre használja.
Sziasztok, vas, szén álapotábra, ezt szerintem el lehetfelejtenia mostani késacélok tekinttében, ugyanis már a kés nemis atól jó hogy a szén hány százalka az adot anyagnak, a mostani acélok az ötvözöktől híresebbek jobára, és nem a széntől,a rugólapról megannyit, hogy készítettünk már az egyikkollégámmal rugólapból kést, (trabant laprugóból) És hidegen kilehet ütniaz ívet belőle!!! De én már a lent említettfűrészlapól is készítettem kést. cobalt, ill vidia fúróval kilehet fúrnimegfelelő fordulat, és hűtés segítségével! A többezeréves mult,melyik magyar késkészítőnknekvan ezeréves múltja? akik talánmég mindíg az "ezeréves " multal készíthetik az acélt talán a japánok,de szerintem ott is már moderntechnikákat inkább alkalmazák,mert gyorsabb , és emberkímélöbb! Az idö vesztegetésre meg annyit írnék, van aki nekiáll egy palackban hajótépíteni, ami nem kisidő lehet, mégis mennyien csinálják....
Bocs, de muszáj ebbe beleszóljak, mert kissé olyan ez a helyzet, mintha felhívnád a kórházat, hogy te magad akarod a nagyi vakbelét kivenni és mondják már el telefonon, hogy kell azt csinálni.
Amiket kérdezel pl. a rúgóacél kiegyenesítése hevítéssel, illetve hogy a hevítéssel elveszti-e azokat a tulajdonságait,... ebből arra lehet következtetni, hogy alapvető ismeretekkel nem vagy tisztában (pl. a vas-szén állapotábrával és működésével vagy az acél edzésével, megeresztésével) Ezek nélkül nem szabad hozzáfogni "barmolni", mert kár az időért és az anyagért. Az acél- és késkészítés nem véletlenül sok ezer éves tudomány és nm véletlen őrzik a cégek és mesterek féltett titokként a saját technológiájukat. Ezek több száz év tapasztalata, próbálkozása vezetett el a mai tökéletesnek most se mondható anyagokhoz és technológiákhoz. Azért nem tökéletes, mert nem is lehet az, mivel ez kompromisszumok sorozata, csak kérdés, hogy ki miben hajlandó kompromisszumot kötni más tulajdonságok előnyére. Ahogy írták mások is ezt nem fogod tudni egy fórumon megtanulni. Ehhez sok idő és megfelelő mester kell.
a 3000 ft az tényleg nem drága de nem kész pengét szeretnék venni!és a drágát azokra értettem amik 15 190 ezerét vannak fent azon a weboldalon!
a másik linkre válaszolva tényleg nem írják oda hogy most azok az anyagok hökezeltek vagy nem?ezt ki kellene találnunk hozzá?
akkor lehet megprobálkozom ezekkel a szallagfürész lapokkal!
elég sok oldalt átolvastam itt és azt írták páran hogy rugóacélból kovácsoltakm pengét!evvel kapcsolatban is lenne kérdésem!
szóval ha én felhevitem pl lángvágoval és kegyenesitem kikalapálom egy penge formára a rugóacélt az nem veszíti el azon tulajdonságait amik alkalmassá teszík késkészítésre?pl rugalmasság keménység stb?
esetleg laprugóból pengét készíteni érdemes?
lehet sokat kérdezek de ez a forum ezért van és várom a tapasztalt emberek építő jellegű hozzászolásait!
Általában mindegyik eltörik. Nem kötöcködöm, tapasztalat. Merev, rideg. Pár kést csináltam ilyenből, némelyik még ma is megvan, de nem igazán jók, dolgozni kéne még rajtuk. Hőkezelés meg külön tudomány, nem is hiszem, hogy lehetne utómunkálni rajtuk valamit...
Ha előrefelé próbálja a honpógár élezni a kést, akkor gyakorlatilag a fenőkövet próbálja vele elfaragni.Elég egy leheletnyi szögeltérés, -amit szabad kézből nem lehet rendesen megoldani, már beleharap a kőbe a kés éle. Ez olyan mint amikor a köszörűkőhöz felfelé, forgásirány ellen tartunk valamit, sokszor előfordul hogy a kő beleharap, és az anyagot kidobja.Elvileg jobb a köszörülendő anyagot lefelé, forgásirányba tartani, ha bele is harap, nem történik semmi.
már harmadszor írok evve a rovatba de még mindig nem kaptam olyan választ amível kezdhetnék valamit!
az érdekelne hogy hol vásárolhatok olyan acélt(kisebb tábla szallag stb)formában amíből hökezelés vagyis kovácsolás nélkül kést tudnék készíteni?a webshopokban kész pengék vannak drágán!
valaki tudna segíteni?ide kérnék választ vagy infót vagy a tamas.saghifreemail.hu mail címre!