Keresés

Részletes keresés

vojtek Creative Commons License 1999.11.11 0 0 6
Kedves MAMAhal! Latom Te is egzotikus noveny-kedvelo vagy, hadd hivjam fel figyelmedet arra, hogy kis hazankban nemi szerencsevel egyes palmafajokat is ki lehet ultetni! Pl: Trachycarpus fortunei, Sabal Minor, Rhapidophyllum hystrix. Talaltam egy-ket erdekes helyet ilyen temaban, ajanlom figyelmedbe. Pl: www.bg-map.com/palms/hungpalm.html
Megyesi Éva Creative Commons License 1999.11.11 0 0 5
Be kellene oltatnod a fát, pl. a Füvészkertben foglalkoznak ilyennel. VIII. Korányi Sándor u. Van esély, hogy termésed legyen. Ahhoz nagyon világos hely kell. S ha lehet, nyáron tedd ki szabadba a citromot, tűző napra. S télre kerüljön csak 10-15 C világos helyre.
Előzmény: MAMAhal (4)
MAMAhal Creative Commons License 1999.11.10 0 0 4
Kedves Éva köszönöm.
Közben eszembe jutott még valami: a citromfát én ültettem magról. Kell-e beoltani, vagy nemesíteni egy termőről, vagy ez így önmagában is teremhet ?
A metszési tanácsokat köszönöm, bár a szívem fog megszakadni, ha így le kell vágni. Persze ez csak vicc volt, megfogadom a tanácsodat.
Mennyi esély van rá, hogy be is érleli a termését, pl. szobában ?
Előzmény: Megyesi Éva (3)
Megyesi Éva Creative Commons License 1999.11.08 0 0 3
Bocs, igazad van, nem válogatok, csak néha véletlenül kimaradnak dolgok. Bocs mégegyszer!
A citrom visszavágásával nem késtél el. Tavasszal, kb. márciusban nyúlj hozzá, s a földtol kb. 10 cm-re vágd vissza. Minél mélyebben vágod vissza, annál lejjebb jelennek meg majd az alsó ágak.Kétévente érdemes átültetni "B" tipusú földbe.
A banán nagyon tápanyag igényes, ezért évente vagy át kellene ültetni, vagy csak a cserép tetjére biohumuszt tenni, vagy tápoldatozni levéldísznövények tápoldatával.Különben elofordul a gyakori levélszáradás.A föld "B" tipusú legyen, amibe ülteted.Gondozás: egyenletesen meleg, világos hely. A párás körülményeknek örül. A fiatal hajtásokat egyszeruen késsel leválaszthatod, óvatosan, gyökérrel együtt.
Előzmény: MAMAhal (-)
keson_ero Creative Commons License 1999.11.04 0 0 2
Kedves MAMAhal!
nekünk már termett is a banánfánk, úgyhogy egy ici-pici tapasztalatom van. Az állandóan megjelenő kis hajtásokat egy késsel ki szoktam vagdosni és nem próbálkozom a szaporításukkal. A mi banánunk csk kb. 10 cm-es volt, amikor a kisfiam vette. Legalább 5 éven keresztül nevelgettük, vagy tízszer átültettem, mire tavaly nyár elején virágozni kezdett és szilveszterkor ettük meg a termését.(A hosszú fürtnek csak a felső 3-4 virágát érdemes meghagyni, egy szobai banán úgysem bír egy hatalmas banánfürtöt megérlelni.) Ekkor hagytam csak meg az újabb fiatal hajtást, az anyanövényt pedig egyszerűen kivágtam mellőle. Tavasszal aztán kivettem a cserépből, a gyökerét egy kicsit megnyírbáltam, hogy középre lehessen tenni a cserépben. Ez az új ki banángyerek pedig olyan gyorsan fejlődött, hogy most már embermagasságú, nem egész egy év alatt, majdnem akkora, mint az anyukája volt. Szerintem jövőre teremni fog. Nagyon sokat kell öntözni és meleg, napos helyen tartani. Az alsó levelei megbarnulnak, elszáradnak, le kell vágni, szerintem ez nem baj.
Üdvözlettel
MAMAhal Creative Commons License 1999.11.04 0 0 1
igy majd egy hónap elteltével még mindig várom a válszt
Előzmény: MAMAhal (0)
MAMAhal Creative Commons License 1999.10.26 0 0 0
azért én még mindig szeretném megtudni a választ, kedves Éva.
Minek alapján válogatod ki, hogy kinek válaszolsz először? Itt van még nálam is régebben kérdező, akinek szintén nem válaszoltál.
Előzmény: MAMAhal (-)
MAMAhal Creative Commons License 1999.10.15 0 0 topiknyitó
Kedves Éva !
Két évvel ezelőtt megleptem magam egy kb. 40 cm-es törpe banánfával.Több-kevesebb sikerrel nevelgetem azóta.Többször hozott már fiatal hajtásokat, de nem tudom miről lehet őket leválasztani az anya-növényről.
Szeretnék tanácsot kérni gondozására, szaporítására.Természetes jelenség-e az, hogy az alsó levelek nagyon hamar megbarnulnak, leszáradnak? Milyen tápot kell használni? Mennyi időnként lehet-kell locsolni ? Milyen földbe ültessem át ?
A citromfa saját nevelés, most kb. 60 centi magas, de csak egy szár, nagyon kevés oldalhajtással..Kertészetekben láttam, hogy szép sűrű a levele.Hogyan és hol lehet metszeni ahhoz, hogy kis bokrot lehessen nevelni belőle? Vagy ezzel már elkéstem?
Előre is köszönöm.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!