Keresés

Részletes keresés

geva Creative Commons License 2000.02.25 0 0 21
Szia Vojtek!
Új hozzászoló vagyok. Nagyon szeretem a nyövényeket,sok van nekem is ,lassan már nem férünk el tölük. Tavaly előtt összel vízben kigyökereztettem két Golgota hajtást. Tavasszal kitettem az erkélyre(meleg,napos hely)ahol több métert nőt és 21 virágott hozott. Gyönyörű halványlila virágog, a ház a csodájára járt.
Reggel este locsoltam és spricceltem.
Megfigyeltem,hogy általában két virág nyilt ki egyszerre, de ha nem akkor az elsőnek nyilt megvárta míg még egy kinyilik. Próbáltam mestersédessen beporozni de sajnos nem sikerült.
Összeb behoztam jól vissza vágtam és világos de hűvős helyre tettem. Kb. 3 hete elkezdett szépen hajtani. Bizom benne hogy az idén is megörvendeztett sok-sok virággal.
Szia
geva
Előzmény: ht (15)
tropheus2 Creative Commons License 2000.02.07 0 0 20
Hello Tide!
Az orchideák tartásáról az őszi kiállításon lehetett kapni egy nagyon jó könyvet, amit én is megvettem (600 Ft).Ebben nagyon jól le van írva a különböző fajok tartási feltételei.Így dióhéjban annyit, hogy rendszeres permetezéssel egy átlag szobában is tarthatók bár a páratartalom és hőmérsékleti paraméterek fajonként változó, mivel különbőző éghajlaton élnek.(ugyanis hazánkban is élnek orchidea fajok)
Írd meg milyen fajtát vettél és én megnézem a könyvben.A tavaszi kiállításon meg már te is meg tudod majd venni.Amúgy köszi az infót, bár kíváncsi vagyok milyen fajokat árulhat egy OBI mikor az átlag virágboltokban is alig lehet hozzájutni.Ja és nagyon fontos ,hogy milyen ültetőközegben vannak per pillanat(nem biztos , hogy jó anyagban árulják őket.

Üdv Tropheus2

Előzmény: TIDE (19)
TIDE Creative Commons License 2000.02.02 0 0 19
Kedves Tropheus!

Én most vettem orchideát az OBI áruházban a Soroksári úton. Több féle is volt és mind gyönyörű!
Én viszont abban kérek segítséget, hogy hogyan kell bánni vele, hogy jól érezze magát. Locsolás, fény, hőmérséklet, meg egyéb alapvető dolog.
Előre is köszönöm!

TIDE

Előzmény: tropheus2 (17)
másikBalázs Creative Commons License 2000.01.31 0 0 18
Üdv mindenkinek!

Van nekem egy rakás citrommagoncom.Szeretném őket naranccsal beoltani,de nemtudom honnan szerezhetnék oltóágat.
Ötleteiteket nagyon megköszönném.
másikBalázs

tropheus2 Creative Commons License 2000.01.30 0 0 17
Én is voltam az őszi orchidea kiállításon.Tényleg szuper volt de üzleti része az valóban nem túl jelentős.Érdekes ,hogy ismeretségi körömben van olyan aki a tenyésztők között mozog és mesélte milyen töménytelen mennyiségű orchideát hoznak és tenyésztenek maguknak.Ha tud valaki helyet ahol lehet kapni több félét is (természetesen virágzó
korút) az írjon erre a topicra , biztos többünket érdekelne.

üdv Tropheus

Előzmény: MAMAhal (11)
vojtek Creative Commons License 2000.01.17 0 0 16
Kedves Ht!

Koszonom a kimerito valaszokat, egeszen bezsongtam tole. Azt hiszem tavasszal nagy novenyvasarlasnak nezek elebe: Trachycarpus, telallo banan, kiwi, washingtonia stb. Fuge, aucuba nalunk is van kiultetve, de szegeny fuge iden telen megsinyli, mivel kaukazusi kolyokkutyam megmetszette ido elott. Csak kibirja. Szolotoveinket is tovig kiragta. Az aucuban csodalkoztam, nagyon stramm kis noveny, mar harmadik telen takaras nelkul vigan elvan. Van meg citrom, grapefruit (magonc), avokado, torpe banan (potom 250 forintert vettem), fonixpalma, ficus elastica, leander, meg egy cupressus sempervirens magonc. A fonixpalmadat hol tartod telen, lakasban, vagy van valami futetlen helyiseged? En mar lassan gondban leszek, hova rakjam telen, mert mozdulni sem lehet tole. Ugyanigy a fikusztol, amit tavaly tavasszal visszavagtam es nyaron jocskan bebokrosodott. Lassan oda jutok vagy noveny vagy lakas. A Varga Marton suli tolunk par percnyire van, valamelyik nap elbaktatok oda.
Meg egyszer koszi a valaszokat.

Udv.

ht Creative Commons License 2000.01.17 0 0 15
Hello Vojtek

A növényeimet igen sok utánjárással főleg kiállításokon és ismerőseimtől szerzem. A Trachycarpus fortuneihez könnyű hozzájutni. Füvészkertben, Varga Márton Kertészeti Szakközépiskolában olcsón, néhány 100 forintért lehet kapni kisebb néhány éves példányt. A Sabal minort Ács Antaltól kaptam néhány éve a Varga Márton Kerté-szeti Szakközépiskola kiállításán Húsvétkor, a növény most 6 leveles jóindulattal 25 cm nagy. A Trachycarpus takilt Neményi Andrástól kaptam 2 éve, a kb. 4 éves növényt az elmúlt tavasszal ültettem szabadföldbe, úgy tű-nik eddig gond nélkül tűri a telet. Természetesen takarom. Trachycarpus wagnerianus Ács Antaltól lehet(ett) venni néhány éve, de nagyon drága és így lemondtam róla. Varga Márton Kertészeti Szakközépiskolában egy kisebb példány évek óta takarás nélkül él a szabadban. Különlegességeket lehet venni még Dlusztus Miklóstól pl. árult takilt is (elég drágán), bár nekem nem volt szerencsém vele, de sok mindent árul. A kedvenceim a pálmák, sajnos még Rhapidophyllum hystrix nem sikerült szerzni az egy szem példány a Füvészkertben látható.
A kertem sajnos nagyon kicsi, előkert, kb. 100 m2-es ennek is egy része fű és homokozó (a gyerekeknek is kell hely) a többin viszont van egy-két érdekes növény pl:
Rozmaring 7 év alatt eddig csak egyszer fagyott ki, szinte egész nyáron át virágzó 1-1,5 m-es bokor, télen csak fátyolfóliával takarom. 3 féle füge, Cordyline indivisa ezt télen takarom, valódi babér (Laurus nobilis) télen rész-ben visszafagy, de gyorsan kinövi. Eucalyptus gunii kb. 1-1,5 m-es telente erősen vissza fagy, van hogy tövig, hasonlóan cselekszik a golgotavirág (Passiflora caerulea) még soha nem virágzott, viszont évente 5-10 métert nő, azután tavasszal kezdi elölről. Kis méretű Eriobotria japonica, Pitnosporum tobire, Viburnum tinus, Aucuba japonica helyük elég kevés, de a növények még fiatalok, így még nem gond.
Évek óta kísérletezem a növények fagyállóságával a szakkönyvekben megadott értékeknél lényegesen jobban tűrik a hideget, különösen ősszel, mikor jó erőssek a kint töltött nyár után. Ez úgy kezdődőtt, hogy 7-8 éve az egyik cserépben elbúrjánzó párnafűből (Helxine soleirolii), kiültettem a kertbe, a bambusz alá, azóta ez évelőként viselkedve egészen jól elvan, télen eltünik, tavasszak kihajt, sokkal jobban bírja, mint a cserepet. A Kentia pálma és az érzékenynek tartott Ficus benjamina (szíves levelű változat) általában április elejétől november elejéig kint van úgy 1-2 fokos éjszakákig, igaz, ha fagy várható este, akkor behozom. Kárt bennük nem a hideg, a szaggató szél, huzat, hanem a hirtelen első nap okoz, ettől azonnal leégnek. A Phoenix canariesis-em jó nagy úgy 100 kg-os, 2 m-es március közepétől november végéig kint van, ha havazik olykor lerázom róla a havat, idén úgy nézett ki mint egy karácsonyfa, egy kis megfagyás sem árt neki kb -4-ig károsodás nélkül bírja, lehet, hogy tovább is, de ekkor általában becipelem valahogy.

A kertemet szívesen megmutatom, de célszerübb lenne tavasszal, vagy nyáron, mivel most nem sok látszik belőle.

Üdv.

Előzmény: vojtek (14)
vojtek Creative Commons License 2000.01.12 0 0 14
Ht!
A Trachycarpusodnak lehet, hogy viz vagy hole folyt a levelei kozt a tonkjebe es megfagyott, azt mar tenyleg nem birja, bar lehet, a foliatakaras tett be neki. A Sabal Minor - mint neve is mutatja - asszem nem is no nagyra, csak foldkozeli 3-4 levelet hoz. A Fuveszkertben en is lattam a banant, mogotte a palmahaz falara kiwi volt felfuttatva. Ez utobbitt is erdemes kiprobalni, allitolag -30 fokig birja! A Kerteszeti Egyetem kertjeben is voltam, lattam ott meg egy hatalmas agavet. Nalunk Zugloban egy lakotelep melletti kertes haznal is van egy. Hogy az hogy birja?!
Azert kivancsi lennek a kertedre. A palmaidat honnan szerezted?
ht Creative Commons License 2000.01.10 0 0 13
Kedves Vojtek

Bár a leveleidet csak most olvastam, de én is egzotikus növénykedvelő vagyok. Évek óta kísérletezem különbözö növények télállóságával, több kevesebb sikerrel, különösen a pálmákat kedvelem. A Trachycarpus fortunei-m 2 telet szépen kibírt pusztán takarással, a 3.-on kirohadt a közepe, bár azóta is él de új levelet nem tud hozni, pedig kezeltem gombaölővel. Idén még egy Trachycarpus takil-al és Chamaerops humilissal kezdtem kísérletet, a humilisnak már annyi, a takil szép. Módszerem a fóliatakarás. Miért sérült meg a fortunei a 3. nem túl hideg télen, a nyár folyamán sokszor próbált új levelet hozni, nem sikerült neki, egy idő után rohadtan jött ki, hiába kezeltem gombaölővel, érdekes, hogy a vele egy légtérben levő Cordyline indivisa kisebb sérülésekkel, de szépen túlélte a telet, május közepére már nem látszik a fagysérülés. A Sabal minor iszonyúan lassan nő évi 1-2 levelet hoz, kiültetni csak nagyon napos és meleg helyen érdemes, én még cserépben tartom.
A banánok közül is van télálló, ami évelőként viselkedik, a Füvészkerben látható. Ha a kertem nagyobb lenne próbálkoznék vele. A télálló citrom viszont közismert, vadcitrom, igaz elég vad, tövises, és apró termésű.

Sok egzotikus növény látható a szabadban a Kertészeti egyetemem is, a Villányi út felüli védett zugban, 2-3 m-es virágzó pálmák, hatalmas örökzöld magnólia stb.

endru Creative Commons License 2000.01.05 0 0 12
kedves greencat. Nem tudom kaptál-e választ a citromfádra. Most regisztráltattam magam, ez az első levelem. A magról ültetett nemes gyümölcsfák( majdnem mind)csak nagyon hosszú idő után, vagy talán sohase fognak teremni. Ha mégis, a gyümölcse vacak lesz. Ezért muszáj beoltani, de kérdés, hogy ilyen idős fát lehet-e még. Ezt egy szakembernek kell megmondani.

üdvözöllek:
bbandy@matavnet.hu

Előzmény: greeencat (9)
MAMAhal Creative Commons License 1999.11.17 0 0 11
Tanácsokat köszönöm, az érdekességeket szintén.
Sajnos, hasonló a tapasztalatom volt a Füvészkerttel.Utoljára az orchidea-kiállításon jártam ott.Látta közületek valaki? Szívesen vásároltam is volna, de valami virágzó orchideára gondoltam.Összesen 1 azaz 1 db volt eladó, az egyik különdíjas, ha jól emlékszem 6 e Ft körüli összegért.A többi kaktusz ( valyon mi közük volt ehhez a kiállításhoz ) és apró kis orchideák, amik éppen hogy most lettek elülteve. ( Első nap délután voltam ) Szával, maga a kiállítás szuper volt, a vásár nagy csalódás.
Megyesi Éva Creative Commons License 1999.11.15 0 0 10
Hát igen, szerintem is elhanyagolt a Füvészkert, nekem egyedül csak a pálmaház tetszett. Pár hete jártam ott.
Előzmény: vojtek (8)
greeencat Creative Commons License 1999.11.15 0 0 9
Egyszer olvastam valahol, hogy a citromfát azért oltják be, hogy előbb teremjen. Az én citromfám már elmúlt 12 éves, szintén magról ültettem. Lassan nem illene neki teremni? Vagy oltsam be?
Előzmény: Megyesi Éva (5)
vojtek Creative Commons License 1999.11.14 0 0 8
Talaltam meg egy par dolgot:
www.torget.se/users/s/snowpalm, user.online.be/mvissers/palms.html, www.geocities.com/Heartland/Farm/8246/indexe.html, tct.netfirms.com/tropics/coldhard.html
Hogy mik vannak?! Ha valaki netan Kolozsvaron jar, feltetlenul nezze meg a botanikus kertet (Gradina Botanica), mert nagyon szep es rendezett, 11 hektar. Tobb mint 2000m2 alapteruletu palmahazai vannak. Sajnos ehhez kepest a mi Fuveszkertunk nagyon el van hanyagolva.
Megyesi Éva Creative Commons License 1999.11.13 0 0 7
Kedves vojtak!
Nagyon jó helyet találtál a pálmákról, Neményi András, aki írta, az egyik legjobb Mo-n ebben a témában. Amúgy én még a Füvészkertet ajánlom kirándulásra az egzotikumok kedveloinek. A pálmaházban nagyon klassz dolgok vannak.
Előzmény: vojtek (6)
vojtek Creative Commons License 1999.11.11 0 0 6
Kedves MAMAhal! Latom Te is egzotikus noveny-kedvelo vagy, hadd hivjam fel figyelmedet arra, hogy kis hazankban nemi szerencsevel egyes palmafajokat is ki lehet ultetni! Pl: Trachycarpus fortunei, Sabal Minor, Rhapidophyllum hystrix. Talaltam egy-ket erdekes helyet ilyen temaban, ajanlom figyelmedbe. Pl: www.bg-map.com/palms/hungpalm.html
Megyesi Éva Creative Commons License 1999.11.11 0 0 5
Be kellene oltatnod a fát, pl. a Füvészkertben foglalkoznak ilyennel. VIII. Korányi Sándor u. Van esély, hogy termésed legyen. Ahhoz nagyon világos hely kell. S ha lehet, nyáron tedd ki szabadba a citromot, tűző napra. S télre kerüljön csak 10-15 C világos helyre.
Előzmény: MAMAhal (4)
MAMAhal Creative Commons License 1999.11.10 0 0 4
Kedves Éva köszönöm.
Közben eszembe jutott még valami: a citromfát én ültettem magról. Kell-e beoltani, vagy nemesíteni egy termőről, vagy ez így önmagában is teremhet ?
A metszési tanácsokat köszönöm, bár a szívem fog megszakadni, ha így le kell vágni. Persze ez csak vicc volt, megfogadom a tanácsodat.
Mennyi esély van rá, hogy be is érleli a termését, pl. szobában ?
Előzmény: Megyesi Éva (3)
Megyesi Éva Creative Commons License 1999.11.08 0 0 3
Bocs, igazad van, nem válogatok, csak néha véletlenül kimaradnak dolgok. Bocs mégegyszer!
A citrom visszavágásával nem késtél el. Tavasszal, kb. márciusban nyúlj hozzá, s a földtol kb. 10 cm-re vágd vissza. Minél mélyebben vágod vissza, annál lejjebb jelennek meg majd az alsó ágak.Kétévente érdemes átültetni "B" tipusú földbe.
A banán nagyon tápanyag igényes, ezért évente vagy át kellene ültetni, vagy csak a cserép tetjére biohumuszt tenni, vagy tápoldatozni levéldísznövények tápoldatával.Különben elofordul a gyakori levélszáradás.A föld "B" tipusú legyen, amibe ülteted.Gondozás: egyenletesen meleg, világos hely. A párás körülményeknek örül. A fiatal hajtásokat egyszeruen késsel leválaszthatod, óvatosan, gyökérrel együtt.
Előzmény: MAMAhal (-)
keson_ero Creative Commons License 1999.11.04 0 0 2
Kedves MAMAhal!
nekünk már termett is a banánfánk, úgyhogy egy ici-pici tapasztalatom van. Az állandóan megjelenő kis hajtásokat egy késsel ki szoktam vagdosni és nem próbálkozom a szaporításukkal. A mi banánunk csk kb. 10 cm-es volt, amikor a kisfiam vette. Legalább 5 éven keresztül nevelgettük, vagy tízszer átültettem, mire tavaly nyár elején virágozni kezdett és szilveszterkor ettük meg a termését.(A hosszú fürtnek csak a felső 3-4 virágát érdemes meghagyni, egy szobai banán úgysem bír egy hatalmas banánfürtöt megérlelni.) Ekkor hagytam csak meg az újabb fiatal hajtást, az anyanövényt pedig egyszerűen kivágtam mellőle. Tavasszal aztán kivettem a cserépből, a gyökerét egy kicsit megnyírbáltam, hogy középre lehessen tenni a cserépben. Ez az új ki banángyerek pedig olyan gyorsan fejlődött, hogy most már embermagasságú, nem egész egy év alatt, majdnem akkora, mint az anyukája volt. Szerintem jövőre teremni fog. Nagyon sokat kell öntözni és meleg, napos helyen tartani. Az alsó levelei megbarnulnak, elszáradnak, le kell vágni, szerintem ez nem baj.
Üdvözlettel
MAMAhal Creative Commons License 1999.11.04 0 0 1
igy majd egy hónap elteltével még mindig várom a válszt
Előzmény: MAMAhal (0)
MAMAhal Creative Commons License 1999.10.26 0 0 0
azért én még mindig szeretném megtudni a választ, kedves Éva.
Minek alapján válogatod ki, hogy kinek válaszolsz először? Itt van még nálam is régebben kérdező, akinek szintén nem válaszoltál.
Előzmény: MAMAhal (-)
MAMAhal Creative Commons License 1999.10.15 0 0 topiknyitó
Kedves Éva !
Két évvel ezelőtt megleptem magam egy kb. 40 cm-es törpe banánfával.Több-kevesebb sikerrel nevelgetem azóta.Többször hozott már fiatal hajtásokat, de nem tudom miről lehet őket leválasztani az anya-növényről.
Szeretnék tanácsot kérni gondozására, szaporítására.Természetes jelenség-e az, hogy az alsó levelek nagyon hamar megbarnulnak, leszáradnak? Milyen tápot kell használni? Mennyi időnként lehet-kell locsolni ? Milyen földbe ültessem át ?
A citromfa saját nevelés, most kb. 60 centi magas, de csak egy szár, nagyon kevés oldalhajtással..Kertészetekben láttam, hogy szép sűrű a levele.Hogyan és hol lehet metszeni ahhoz, hogy kis bokrot lehessen nevelni belőle? Vagy ezzel már elkéstem?
Előre is köszönöm.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!