Keresés

Részletes keresés

ckuzmos Creative Commons License 2007.01.26 0 0 209

Sziasztok.

Nemrég néztem meg a Vándormadarak című 2001-es készítésű filmet.

Aki esetleg még nem látta volna, ízelítőleg egy pár screan-shot található az IDRE forumán.

Egyszerűen csodálatos egy mű!

 

madarbarat Creative Commons License 2007.01.25 0 0 208

Mitől színesek?

Na, ezzel kapcsolatban is számos oldalon vannak a MADÁRBARÁT-LEXIKON -ban információk csak ízelitőként egy címszavat:

színanyagok: a madarak színei kétféle eredetűek.

A./ Egyrészt a szervezetben levő PIGMENTEK nagysága, alakja, színe és eloszlása determinálja, hogy a madár tollazata és bőre, ill. szarurészei milyen színeket nyelnek el, ill. vernek vissza,

B./ másrészt A TOLL SZERKEZETE VAN BEFOLYÁSSAL A SZÍNEKRE.

Utóbbi színhatásokat a jellegüknél fogva nevezzük SZERKEZETI v. fizikai színeknek, a pigmentek által keltett színeket pedig SZUBJEKTÍV v. kémiai SZÍNEKNEK.

A pigmentfajták nem mutatnak különösebb változatosságot, főleg, ha számításba vesszük azokat a színhatásokat, amelyeket a madarak tollazata mutat. Sőt, meglepően alacsony azoknak a színanyagoknak a száma, melyek a madarak tollazatában a színek széles spektrumát hozzák létre, ezek a

I. melaninok és a

II. lipochromok.

I. A fekete a szürke, a barna, a rozsdaszínű és az okkersárga árnyalatok a melaninoktól származnak (→eumelanin, →phaeomelanin Az emberi haj színét meghatározó melaninszemcséket mutatja ábránk, bövebben lásd: http://hometown.aol.com/hairbook/images/eume.gif ). Ugyancsak vízben oldhatóak azok a pyrrol-anyagok, melyek a vért is színező hemoglobintól erednek, ezek előidézhetnek fényes sárga és piros színeket, sőt, még zöldet is.

A melaninok hormonális hatásra a szervezetben termelődnek. Mi több, vannak speciális színanyagok, amelyek csak bizonyos állatok szervezetében keletkeznek.

A madaraknál ilyen pl. a →turacin és a →turacoverdin, amely a pizángevő madárfélék sajátos színeit eredményezi.

II. A színanyagok másik nagy csoportját a szervezet alapanyag v. késztermék formájában a táplálékkal veszi fel. Ezek a zsíros színanyagok, a →lipochromok.

Az élénksárga szín például többnyire egy levélfestéktől, a XANTHOPHIL-tól származik. Máskor a kialakulásában a karotin alapú luteinnek jut a főszerep.

A piros színt jónéhány madár a RHODOXANTHIN-tól nyeri, amely a tiszafa ragacsos gyümölcsét is pirosra festi.

Érdekes, hogy a rhodoxanthin nem csak piros, hanem kék és a kettő közé eső ibolyás árnyalatokat is keltheti. A gatyás galambok lábtollaiból egyértelműen kimutatták a rhodoxanthin jelenlétét, s a tollakból kivonva elhalványodott a tollak színe.

A piros szín kialakításában másutt (pl. Gould-amandian) szerep jut a lutein alapú astaxantinnak is.

Fehér szín akkor keletkezik a tollazatban, ha a toll anyaga a fénysugarak összes hullámhosszába tartozó fényt szűretlenül visszaveri.

A madárvilágban a kék és az oly gyakori zöld szín keletkezése különösen izgalmas.

Ugyanis szinte minden fajban más módon keletkeznek, de a fekete malenin szinte mindig szerephez jut a "kikeverésükben". Lássuk, mi a dolog nyítja!

A toll sugaraiban a szivacsos szerkezet levegővel telt pórusai önmagukban - akárcsak a szintén színezéktől mentes dohányfüst - enyhe kékes árnyalatot mutatnak.

Ha a szivacsos szerkezet alapja a fekete színt eredményező melanin, akkor a fekete elnyel minden hullámhosszú színt és a tollszerkezet kékje felerősödik: határozott kék tónus keletkezik.

Ha ehhez a kék tónushoz sárga zsírfesték v. sárgás melanin társul, akkor (kék+sárga=zöld) zöld színt érzékelünk.

A kolibrik szivárványszínei az ún. vékony lemezkék hatására keletkeznek, ezek pontosan úgy működnek, mint a szappanhab v. a szétterülő olajfolt fényjátéka.

Említést érdemel, hogy a kolibrik tollazatában egyetlen négyzetmilliméteren cc. 400 fekete színtestecske található. A közöttük levő, már említett légbuborékok, ill. a rétegek száma olyan törvényszerűségek szerint határozza meg a színt, amelyek alapján az adatokból ki lehet számítani, hogy milyen szín jellemzi a tollazatot.

A túzoknál a szárnybelső fehér, némi rózsaszínes árnyalattal. Ezt a PORPHYRIN nevű különleges, fényre érzékeny festék eredményezi. (→melanin, →Rotan, →pigmentsejt, →színezet, →mesterséges színezőanyagok)

 

Előzmény: katasztrofa (203)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.25 0 0 207

Kalit? Erről is sok szó van a Madárbarát-lexikonban. Én most csak egy kis részt vágtam ki az elhelyezés címszóból van benne egy táblázat, lehet, hogy az össze fog kuszálódni

 

...Kacsa bármilyen jó elhelyezés mellett is szenvedni fog, ha nem gondolunk az elhelyezés fontos részelemére: úsztató.

Pásztor Lajos Szobamadarak, díszmadarak című, illetve Siroki Zoltán Díszmadarak a lakásban c. könyvében a következő méreteket ajánlja kalitban tartható madarak számára:

 

Hosszúság cm

Szélesség cm

Magasság cm

Poszáta nagyságúaknak

50

23

30

Fülemüle nagyságúaknak 

60

25

30

Rigó nagyságúaknak

70

30

45

Pacsirtaféléknek 

70

23

25

Billegetőféléknek 

80

23

25

Egy pár díszpintynek

70-80

40-50

30

kardinális nagyságúaknak

60

32

42

Pintynél kisebb párnak

60

40

30

Magányos pintyféle részére

42

42

24

10 pár díszpinty részére

150

130

90

Madárszobába helyezett

költőkalitnak

18

13

18

Irányadónak elfogadhatjuk ezeket a méreteket azzal a kiegészítéssel, hogy a volier, kalit, vitrin mérete akkor ideális, ha abban a madár a természetes mozgásigényének megfelelő teret kap.

Kivételt képeznek a frissen befogott és a beteg madarak. A frissen befogott, stressz alatt álló madaraknak nem szerencsés nagy helyet biztosítani, mert rémülten elhúzódnak az egyik sarokba és enni, inni is félnek onnan előjönni.

Ez a jelenség a kiállításokon is éhségre ítéli a félénk egyedeket, ezért akkor járunk el helyesen, ha az ülőrúd mellé helyezzük az etető és az itatóedényeket. A nagyobb helyen a madár jobban összezúzhatja magát, mert nagyobb lendülettel csapódik a falnak, rácsnak, üvegnek...

Máshonnan, lerövidítve: kinyújtott szárnya ne ütközzön a kalit oldalába, feje és a tető között legyen résnyi hely, a rudon való megforduláskor ne éríntse a madár farka a rácsot!!! 

 

Előzmény: katasztrofa (203)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.25 0 0 206

Kedves Katasztrófa!

először a fecskepapagáj:

fecske

Ha volt rá pénzetek, akkor biztosan van szezámmagra is. Adhatod, de tudnod kell, hogy olajos mag, vagyis hizlal:

szezám v. szézám (Sesanum indicum): indiai növény, melyet az apró, vékonyhéjú olajos magváért termesztenek. A köleshez hasonló magvacskák héja egészen világos, homokszínű.

Papagájok és más magevők számára csemegeként kínálhatjuk.

www.btp.ro

 

Előzmény: katasztrofa (203)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.25 0 0 205

Ja igen, és segítségül azoknak, akik pl. papagájban érdekeltek:

Carduelis cucullata - csuklyás csíz

Carduelis magellanicus - Magellán-csíz

Serinus mozambicus - mozambik csíz, illetve

Serinus leucopygius - szürke csicsörke

Ez egy ragyogó szép csapat, s ha megszólalnak, az maga lehet a gyönyörűség.

A szaporulathoz pedig szívből gratulálok!

Tibor

mozambik Hirtelenjében egy mozambik
Előzmény: canary1 (202)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.25 0 0 204

Nem akarok senkit fellelkesíteni, de a lexikon szerint

 

tenyészet: 1. vadon burjánzó növények; 2. mesterségesen szaporított élőlények, izolált sejtek v. szövetek tömege;

3. zootechnikai értelemben legalább 2-3 nemzedéken keresztül szakértelemmel tenyésztett, nagyjából homogén állatcsoportot, populációt magába foglaló állomány, amelyet céltudatos tenyészkiválasztással fejlesztenek, s a tenyészértékmérő tulajdonságuk már általánosodott.

Ha a tenyészetben vérvonalak, családok alakultak ki és az állomány →TENYÉSZÉRTÉKE a fajtaátlag felett van, akkor törzstenyészetről, ill. elittenyészetről beszélhetünk.

 

 

Előzmény: canary1 (202)
katasztrofa Creative Commons License 2007.01.25 0 0 203
Üdv Madárbarát és mindenki! A kisfiam a minap kapott egy fecske papagályt a nagyszüleitől. Azóta nagyon elkezdték foglalkoztatni a madarak. Olyan kérdéseket tesz fel amire nem tudok egyértelmű választ adni, és fiamat ismerve most ez tényleg komolyan foglalkoztatja ezért nem akarok neki pontatlan választ adni. Ezért most segítséget kérek tőletek a következő kérdések megválaszolására: Mekkora kalitka kell egy madárnak? Mitől színesek a madarak? Lehet adni szezámmagot egy fecske papagálynak? U.I.: Hallottam a készülő Madárbarát-lexikonról, örülnék ha a következő karácsonyra már megvehetném a fiamnak.
canary1 Creative Commons License 2007.01.25 0 0 202

Ahhoj dpes !

 

Madárállományomat nem merném tenyészetnek nevezni, ám tény és való, hogy tenyésztek díszmadarakat. Per pillanat 4 fajjal foglalkozom, közülük 2 afrikai, 2 pedig amerikai. Mind1ik fajból van legalább két párom, és örömmel tölt el, hogy idén, illetve az idei tenyészszezonban először mindegyik fajtól keltek fiókák, sőt, ha szabad ezzel dicsekednem, már leválasztott, önálló táplálékfelvételre képes fiatalok is vannak birtokomban.

Tenyésztett madaraim:

Carduelis cucullata,

Carduelis magellanicus,

Serinus mozambicus, illetve

Serinus leucopygius

 

Madárbaráti üdv:

 

canary1

Előzmény: dpes (200)
nimfapapagáj Creative Commons License 2007.01.25 0 0 201

Tenyészet?

te madártenyésztő vagy?:D

Előzmény: canary1 (195)
dpes Creative Commons License 2007.01.25 0 0 200
Szia!!
valóban a sarlós fecske! köszönöm.
és mi újság a tenyészetedben?
Előzmény: canary1 (195)
canary1 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 199

Üdv madarbarat !

 

Nem gondoltam per pillanat semmiféle konkrétumra, de ha esetleg 1 telefonszám kell egy rég nem látott madarásztól... Tényleg nem tudom hirtelen miben is lehetnék segítségedre, csak úgy vaktában belevágtam. Tégy próbára...

Legnagyobb tisztelettel:

 

canary1

Előzmény: madarbarat (197)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.24 0 0 198

Kishattyú!

Ehető fecskefészek?

Na, lássuk!

 

Lengyel Tibor: MADÁRBARÁT-LEXIKON SZÓCIKKE:

ehető fecskefészek: DK-Ázsiában élő egyes szalagánafajok (sarlósfecskealakúak, óvilági szalangánák) kizárólag nyálból készített fészke.

Kínában vált híressé, s tudni kell, hogy táplálóértéke nincs, valójában nem is emészthető.

Levesnek készítik el, s a sokféle fűszer alkalmazásával éri el azt az ízt, amely miatt csemegeként fogyasztják. Népszerűségéhez hozzájárult, hogy azt tartják: erősítő hatása van, amit a tudomány nem igazol vissza.

A 19. sz. végén cc. 25 db szalangána fészekért fizettek 1 holland forintot az ndonéz felvásárlóhelyeken.

S az összforgalom mintegy 22-23 ezer forint volt. Évenként háromszor gyűjtötték a fészkeket a tengerparti barlangok magas falairól.

Sőt, miután a szalangánák hajlandóak betelepedni házakba is, egyes (arra alkalmas) szobákat üresen hagytak, deszkákkal a mennyezeti részt fészkelőhelyekre osztották, s a helyiséget elsötétítették, s az ilyen házak viszonylag magas jövedelmet biztosítottak a tulajdonosnak.

Egy fészek súlya mindössze 6-16 g. Érdekes, hogy éppen a latin neve szerint "ehető" szalangána, a fényes szalangána fészke a nyál közé kevert növényi anyagok miatt úgyszólván értéktelen konyhai felhasználásra.

Azoknak a fajoknak a fészke szintén értéktelenebb, amelyeknél a fészek fekete színű, ezekben tollakból készül erősítés.

A valódi csemegének tartott fecskefészek fehéres színű, áttetsző, és a hosszúszárnyú szalangána építi. Ezen kívül jó minőségűnek tartják a hegyi szalangána fészkét, noha ebbe is kerülnek tollak, ill. mohák. Viszont ezeket a levesbe felesleges anyagokat viszonylag könnyű kitakarítani a hegyi szalangána fészkéből.

http://www.charliesbirdblog.com/~charlie/ediblenest/ediblenest.html

 

A SZÓCIKK VÉGÉN TALÁLSZ EGY HIPERHIVATKOZÁST, OTT RAGYOGÓ KÉPEKET NÉZHETEL MEG ERRŐL A DOLOGRÓL. Nekem már nem volt erőm lelevelezni a közlési engedélyt, de gondolom, így is megtudsz egyet, s mást a dologról

Behívhatnám még a óvilági szalangánák vagy a hosszúszárnyú szalangána szócikket, de nem vagyok meggyőződve, hogy most itt mindenkit érdekel.

Inkább azon csodálkozom, hogy a papagájokat senki sem firtatja.

csalinak beteszek ide egy képet:

 

hosszúcsőrű papagáj
Előzmény: kicsihattyu (194)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.24 0 0 197

És persze, hogy örülök a felajánlott segítségnek is.

mire gondolsz?

 

Előzmény: canary1 (195)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.24 0 0 196

Kedves Canary1!

Élvezet az ilyen hozzászólásokat olvasni, de az elkerülte a figyelmedet, hogy napi 1 oldal beáldozása mellett is nagyon sokáig kitart a 4500 lexikonoldal. Meg egyébként is! Hát nem az a jó, ha sok embernek örömet szerzünk vele?!? Jobb annál egy gatya vagy vendéglói szépen szervírozott vacsora, vagy bármi más? Persze azok is jó volnának, de ennél nincs számomra nagyobb öröm.  Jutalmad a következő szócikk: 

 

hibernáció (lat.): 1. téli álom; 2. az orvosi gyakorlatban a lehűtés során fellépő ellenreguláció gyógyszeres kikapcsolása. A lehűtés különösen a hosszantartó műtéteknél fontos, mert a szervezet oxigénigénye alacsony hőfokon lényegesen kisebb, mint magason.

A hibernáció során →coctail lytique-ket alkalmaznak. A hibernáció kiterjedhet az egész szervezetre. Érdekes, hogy a trópusi kolibrik szállításánál is bevált módszer, amikor is a cseppnyi, rendkívül gyors anyagcseréjű madarakat tetszhalotti állapotban, üveg v. papírhengerbe csomagolva viszik távoli tájakra.

A dologban az a rendkívüli, hogy miközben más magasabbrendű szervezetekben a jéggé váló sejtvíz valósággal szétrobbantja a sejtfalat, a kolibrik szervezetében a sejtek víztartalma nem egy tömbbé fagy, hanem grizessé válik. (→torpiditás)

 

És megnézhetjük a torpidítást is:

 

torpiditás (lat): a melegvérűeknél szokatlan jelenség, mely során a légzésük és a szívműködésük lelassul, a hőmérsékletük lecsökken, s téliálomszerű állapotba kerülnek.

Ilyen merevséggel járó állapotban vészelik át a telet az egyik lappantyúfélék, a →téli fecskék. Mutatkozik a jelenség sarlósfecskéken és kolibriknél is. (→estifecskék)

 

 Menjek tovább a téli fecskékhez?

vagy az estifecskékhez?

estifecske Íme egy estifecske!
Előzmény: canary1 (195)
canary1 Creative Commons License 2007.01.24 0 0 195

Üdv dpes !

 

Nem okoskodni akarok, de ki kell, hogy javítsalak. Az élelemszegény időszakokban (hosszan tartó esőzések, váratlan lehűlések) "hibernálódásra" képes madarak nem molnárfecskék, hanem a lappantyúk és kolibrik rokonai, a nálunk is fészkelő sarlósfecskék (ők a nevükkel ellentétben nem igazi fecskék).

Amúgy rég hallottam felőled. Ja, ritkán látogatok más topic-okat, annyira leköt a Madárbarát-lexikon.

 

Aprorpó lexikon.

 

Kedves Tibor bátyám, szégyenszemre be kell valljam, nem tom, ki "tollából" íródott, most meg má lusta vagyok visszaolvasni, de igaz, hogy ha ezen a topicon belül ország-világ elé tárod a lexikon anyagát, a végén nem lesz, aki pénzért vegyen, ha má úgyis hozzájuthat ingyé.

Ezen véleményt szépmagam is így gondolám, de kérlek, ne vedd megbántásnak, nem annak szántam. Természetesen az itt leközölt anyagért is már megérte +nyitni eme topicot, hihetetlenül sokat tanultam belőle, de szerintem vétek lenne elherdálni a minden bizonnyal nehezen megszerzett tudást, információáradatot. Az itt leírtak minden sorát nagyon köszönöm. De tényleg !

Eleddig abban a hiszemben éltem, hogy ha csak egy falatnyit is, de értek a madarakhoz, ezekhez a tollas műremekekhez, ám be kell valljam férfiasan, van még mit tanulnom !

Tibi bátyám, munkádhoz továbbra is nagy erőt s egészséget kívánnék tiszta szívemből, s ha segíteni tudok, ezennel tiszteletteljesen felajánlom. Hátha szavamon fogódok...

 

Ahogy karvalyos barátomtól olvastam:

röppentem

 

Madárbaráti üdvözlettel:

 

canary1

Előzmény: dpes (186)
kicsihattyu Creative Commons License 2007.01.24 0 0 194

Köszönöm a gyors választ,és a hihetetlen gyönyörű képet.

azt hiszem mindennapos látogató leszek a honlapodon!

Mit olvastam?hogy meg lehet enni a fecskefészket?

azt már hallottam hogy csatornaüledékből ételt készítenek,dehogy fecskefészekből?és a madár eszi meg úgy mint az állatok a méhlepényt?

madarbarat Creative Commons License 2007.01.24 0 0 193

Hoppá!

Kicsihattyú, lehet, hogy a nem is a drongók érdekelnek, hanem a

 

Surniculus: a kakaukkfélék alcsaládjának egyik monotipikus nemzetsége.

-         lugubris: →drongókakukk (Drongo-Cuckoo).

Várjál, kikeresem.

 

drongókakukk (Surniculus lugubris - Drongo-Cuckoo): a kakukkfélék egyik különös faja Indiától a Fülöp-szigetekig és Celebeszig. Mint a nevéből sejthetjük, rendkívüli módon hasonlít a drongókra.

A csőre erőteljesebb, mint a kakukkoké, a tollazata fémfényű fekete. A farka villás, és enyhén lant alakban hajlott.

Ezek után aligha csodálkozunk, hogy időnként úgy vadászik, mint a drongók: a levegőben kap el rovarokat.

És persze leggyakrabban a drongókat választja dajkamadárnak. Jáván szinte kizárólag az egértimália szolgálatait veszi igénybe, így nem lephet meg senkit, hogy ott a tojása színben, alakban és még méreteit tekintve is nagyon hasonlít az egértimália tojásaihoz.

http://orientalbirdimages.org/images/data/drongo_cuckoo_df.jpg

 

Mint látod, sajnos erről sincs képem, de a hivatkozást aktíválva megnézheted ezt a másik furcsa szerzetet.

 

 

És bocsi! Mert a ma érvényes rendszerekben az imént említett másik nemzetség nem áll meg, tudniilllik a

Dissemurus (érvt.): régebben a drongófélék egyik nemzetsége. Ma már Dicrurus.

-         paradiseus: →paradicsomdrongó (Flaggendrongo).

Ne haragudj!

 

 

Előzmény: kicsihattyu (188)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.24 0 0 192

Kedves Nimfapapagáj!

Ha már ilyen nyomás nehezedik rám, akkor jöjjön egy rövidebb fajismertető:

 

zászlós drongó (Dicrurus macrocercus - Black Drongo): Ázsia déli és keleti részein élő, a drongófélék családjába tartozó fajok egyike.

27 cm nagyságú madár, jellegzetesen hosszú, villás farokkal.

Ennek a "kormányszerkezetnek" köszönheti a repülésben a rendkívüli fordulékonyságát.

Dél-Ázsiában élnek, Irán délkeleti részétől egészen Kínáig.

A Mandzsúriában költők a tél közeledtével délebbre vonulnak.

Röptében fogják el a rovartáplálékukat.

http://fr.wikipedia.org/wiki/Dicruridae

 

Mint látod, a szócikk végén van egy hiperhivatkozás, ami segít tovább kutakodni, ha kevesled azt, ami a drongókról a Madárbarát-lexikonban van.

Előzmény: nimfapapagáj (189)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.24 0 0 191

Kedves Kishattyú!

Drongó a madarak egyik családja a sok közül, vagyis a drongófélék két nemzetséggel, a Dicrurusban 21 fajjal, azok közül a lobogós drongó, a villásfarkú drongó, a fehérhasú drongó, a selyem drongó, a búbos drongó és a hamuszínű drongó több-kevesebb részletességgel ki is van fejtve a Madárbarát-lexikonban. Ráadásként szerepel a munkámban a pekingi drongó is, de az egy másik nemzetségbe tartozik.

Valamennyi nagyon szép madár, de nálunk nem nagyon jönnek számításba díszmadárként

Sheikhli: drongó

Az angol Peter Sheikhli jóvoltából képet is tudok mutatni pl. a hamuszínű drongóról.

Kielégít?

 

Előzmény: kicsihattyu (187)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.24 0 0 190

Ez szuper!

Köszi szépen!

Minél több felé jártam, s minél többet tudtam meg, annál nagyobb lett az elkeseredésem, hogy a biztos tudat ("huu, de okos is vagyok én már!"), mint foszlik szerte. Magyarán az ember minél többet tud, annál jobban tisztába kerül azzal, hogy még mi mident nem tud!

Olyan ez, mint amikor az ember kinéz egy ablakon, jó messzire ellát, de ha magasabbra megy, akkor derül ki, hogy mi minden is van még azon túl.

És kedves dpes jó szokásodról le ne mondj!!!!!

nimfapapagáj Creative Commons License 2007.01.24 0 0 189
itt énis inkább kérdezni szoktam, ezért én pl nem tok rá válaszolni. sztem valami vadon élő madár lehet, de nem biztos. ha nem akkor énis kíváncsi vok rá.
Előzmény: kicsihattyu (188)
kicsihattyu Creative Commons License 2007.01.24 0 0 188
Bocsánat,már a kérdésben is hibáztam.Mi az a drongó?
kicsihattyu Creative Commons License 2007.01.24 0 0 187

Kedves Madárbarát!

Napi szörfözésem alkalmával találtam rá a lexikonodra,és megdöbbenéssel tapasztaltam,hogy a mai világban akadnak még olyan emberek akik a tvnézés helyett MARADANDÓ értéket teremtenek, a lassan egyre sivárabb életet élő közösségünkben.Rájöttem hogy milyen buta vagyok kicsit szégyellem magam,de hát azért vannak ilyen alkotók,hogy segítsenek rajtunk.

Az első kérdésem pl.az lenne mi az a drogó?

dpes Creative Commons License 2007.01.24 0 0 186
Kedves Madárbarát!
Gratulálok ehhez a topichoz!
Nagyon hasznos információk! Mindennap benézek ide!

"A közvetlenül a vonulás előtt álló madaraknál természetes jelenség egy bizonyos mennyiségű zsír a bőrük alatt,"
Láttam egy dok. német filmet a madárvonulásról. És mi van akkor ha ezt azsírt felélik? - tették fel a kérdést.
A "légfolyosóban" örtént kisírletek során kiderült, hogy a madarak ilyenkor az izomzatukat "emésztik fel". Amely később regenerálódik.

Aztán kiderült, hogy az afrikában telelők jelentős része egyhuzamban repüli át a szaharát. Mutattak olyan felvételeket amikor egy rozsdás olajoshordó árnyékát kihasználva 8-10 molnárfecske pihent meg.
Aztán arról is szó volt, hogy hogyan foglalnak élőhelyet maguknak pl. az európai rovarevők. Hiszen a területek már foglalatak más afrikai madarak álltal, amelyek "nem nézik jó szemmel" a vetélytársakat.
Asszem talán egy légykapót mutattak amelyik az egész afrikában töltött idejét egy kb. 30m-es sugarú örön belü élte. bár rovar és víz volt bőven.

"Gondoljunk csak a hosszantartó esőzésekre, amikor örül minden szárazföldi lény, ha talál egy száraz zugot, ahol meghúzhatja magát, s ilyenkor bizony koplalnak, a szervezet tartalékait (ha van ilyen) élik fel."

Úgy tudom a molnárfecskénk ilyen. Pontosabban a fiókák nem a tartalékot élik fel, hanem egyfajta hibernációs állapotba kerülnek. lelassul az anyagcseréjük, addig amíg melegebb nem lesz - lesz elég repülő rovar.

Üdv: dpes
Előzmény: madarbarat (168)
timbrado Creative Commons License 2007.01.23 0 0 185
A közismert saláta növény magja is az olajos magvak közé tartozik. Én például, ha már nem elég zsenge, hagyom magba menni és extraként, vedlési időben etetem. Mert amúgy eléggé drága 
madarbarat Creative Commons License 2007.01.23 0 0 184

Kedves látogató!

Tudtad?

 

 

szelén, Se: az oxigéncsoportba tartozó, vörös és szürke módosulatában előforduló kémiai elem, viselkedése a kénéhez hasonló, ezért előfordul, hogy fehérjékbe a kén helyett beépül.

Kis koncentrációja számos növényre pozitív hatású, de nagy mennyiségben káros, növekedésgátló, klorózist idéz elő. Magokban jelentősen feldúsulhat, amikor is káros az állati szervezetre: szőr- v. tollhullást idéz elő. Viszont a hiánya is problémás!

Ha nincs jelen a vérrendszerben a kellő koncentrátum, akkor a legújabb vizsgálatok tanúsága szerint megnő a nagyvárosi szennyezett levegő rákkeltő hatása.

Fotocellákban félvezető tulajdonságát hasznosítva építik be.

 

(kivágás Lengyel Tibor: Madárbarát-lexikon 3739. oldalról)

madarbarat Creative Commons License 2007.01.23 0 0 183

Kedves Lajos!

Nagyon örülök, hogy itt is össze-összefutunk. És nagyon köszönöm a bíztató szavakat, az érdeklődést. Nem a kölcsönös tiszteletkörök kedvéért, hanem az legőszintébb tiszteletem jeleként be kell valljam, hogy a honlapotokon szereplő egzotaképek miatt egyenesen esz az irigység. Nagy elszántság és sok erő kellett hozzá, hogy ezt itt nyilt színen ki merjem írni magamból. Nagyon jó a honlapotok, remélem előrébb viszi a hazai madarászat ügyét.

S ha már a tollak kapcsán esett erről szó, akkor hadd mutassak valamit, fogadd el tőlem ezt a képet ami ugyan díszbaromfi tolla, de különlegessége okán figyelemre méltó. Az egyedülálló leóni kakasa szolgáltatja, és aki ismeri a legyezős horgászatot, az nagyra értékeli, mert elsőrendűen lehet vele pisztrángozni - és a természet sok csodája közül az egyik.

leóni tyúk kakasának tolla
Előzmény: idre (174)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.23 0 0 182

Kedves Gábor!

Ugye nem gondoltad volna.

Hát én is elképedtem, s Annette Cutts felvétele egy kissé mindig ellágyít

ugye nem vagyok nagyon szentimentális?!?

Sok hasonlót láthatsz a honlapján:

http://www.psiloswildlifephotography.co.uk/ucczixbk/index.htm 

meg nagylelkű hozzájárulásával a lexikonban is (persze a dolog nagyszerűsége csak akkor mutatkozik, ha rákattintasz a képre)

Előzmény: madarbarat (179)
nimfapapagáj Creative Commons License 2007.01.22 0 0 181

Ott az oldalon le van írva de nem fontos ha nem akarsz.

ma kezdtem el szerintem megéri megnézni: www.nimfa.mindenkilapja.hu  

Előzmény: madarbarat (164)
madarbarat Creative Commons License 2007.01.22 0 0 180

No igen! Nagyon is különbséget kell tenni. egészen más a helyzet a domesztikált fajokkal. Pl. a kanári ma már rendkívül "strapabíró", mind a tartási, mind a takarmányozási feltételeket illetően.

Anyósom megunt kanárija nyitott kalitajtó mellett sem hajlandó elhagyni szűk revírjét. Hetek óta tárva-nyitva, mégis ott ücsörög a kedvenc rúdján, esze ágában sincs kijönni. Ami engem már egy kissé bosszant is, mert szeretném látni, hogyan repül.

És ez csak egy jellemző adalék a témához.

Próbáld meg nyitva hagyni egy ezüstfülű napmadár kalitját!

ezüstfülű
Előzmény: neco (176)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!