Keresés

Részletes keresés

ispi70 Creative Commons License 2004.10.28 0 0 65

Sziasztok!

"Legszebb" rémálmom vált valóra a héten: miután megalkottam a topikot, szinte egyből be is sűrűsödött úgy a programom, hogy semmire nincs most időm.

Most is csak beugrottam pár percre. :-(

A terveim persze itt vannak a fejemben, s csupán idő kérdése, hogy valami értékeset is átadhassak.

 

Itt szeretném megkérni Spártai Hősnőnket, hogy a topik színvonalát jeletősen emelje meg azzal, hogy bemásolja idei teljesítésének történetét. Erre bíztatom alow elvtársat is, s minden Spártai Hőst (aki olvassa, adja át!), aztán nemsokára én is felteszem 2001-es beszámolómat (a 2002-es még meg sem született, de most így legalább én motiválom erre saját magamat...).

 

Amúgy a pörgés engem is meglepett, de csak hajrá! Ha csupán eggyel több magyar Spártai Hős "születéséhez" hozzá tud járulni a topik, úgy már maximálisan megérte útjára indítani...

Minden jót kívánok nektek!

 

 

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2004.10.28 0 0 64
Klassz ez az oldal! Lehet, hogy ezen fogom frissíteni a némettudásomat. Máris elolvastam a "Sensationelle Erfolge für Österreich beim Spartathlon 2004" című cikket. :-)

Az döbbenetes, hogy az utolsó listázott futó 35:59:33-as eredménnyel ért célba! Mit küzdhetett a szerencsétlen, hogy ki ne csússzon!
Előzmény: ultrafutó (63)
ultrafutó Creative Commons License 2004.10.28 0 0 63

Ne bántsátok Petamit!

Fiatal kora ellenére még bármi lehet belőle. Akár ultrafutó is.

 

Philippe Verdonck ha jól tudom 19 évesen futotta le a Spartathlont.

Molnár Misi 20 évesen. Előtte középszerű gyalogló volt, semmi egyéb.

Most a BéBun Sándor Csaba 19 évesen ment végig.

Mellesleg jómagam 88-ban három maratonnal a lábamban 19 évesen futottam le a 100 km-ert.

 

Ez NEM azt jelenti, hogy korán kell kezdeni az ultrafutást. De erre is van példa.

És aki mondjuk 20 évesen kezd tapasztalatokat gyűjteni, az lehet, hogy már 30 évesen elmehet a Spartathlonra és esélyes lehet arra, hogy akár 20-szor is teljesítse.

 

Egy két maraton után igenis ki lehet próbálni az ultratávokat.

Persze eleinte a rövidebb fajtákat. A 100 km vagy a 12 óra már húzós.

Ezért javasoltam a 6 órásat. Ilyet megbízhatóan a Sri Chimnoy Marathon Team szokott rendezni május elején a Margitszigeten, idén lesz Veszprémben egy új 6 órás verseny április elején, ezenkívül a szomszédos Ausztriában lehet ilyen versenyeket találni. www.ultramarathon.at

Előzmény: Törölt nick (62)
Törölt nick Creative Commons License 2004.10.28 0 0 62

Elnézést, én itt OFF vagyok, csak feltűnt, hogy egy jó tanácsot nem mondtatok Petaminak, ami pedig azon az ominózus tésztapartyn elhangzott, és talán nem elhanyagolható, legalábbis Timi is és Ultrafutó is megemlítette:

a három gyerek

:))

Bocsánat, már itt sem vagyok.

ultrafutó Creative Commons License 2004.10.28 0 0 61

Egy kérdés:

Szerintetek el lehet futni egy akármilyen távú verseny elejét 5:30-as tempóval?

Szerintem ilyet túlzás mondani. Legfeljebb kényelmetlen lehet, vagy ilyesmi. A teljesítés biztosan nem függ egy icpicit gyorsabb kezdéstől. Utána lehet hatpercesben haladni, 30 után meg hétpercesben. Reggel még igen hűvös van, sok folyadékot nem veszítesz az 5:30-as tempóval.

 

Egy megjegyzés:

A "kis" checkpontokon majdnem mindegy mikor haladsz át, ott nem szokták kivenni az embereket. A "nagy" pontokra kell időre érkezni. Remélem igazat írok.

 

Egy precíz német barátom osztott-szorzott és azt hozta ki, hogy nem hajlandó 5:30-cal kezdeni. /Lásd Miki esete./ Írt is a szervezőknek jó előre, hogy legyenek szívesek neki külön engedélyezni a 15 km-es checkponton való későbbi áthaladást. Postafordultával megkapta az írásos engedélyt, azt betette az övtáskájába és a legnagyobb lelki nyugalommal ment a saját tempójában. Persze a kutya sem akarta őt kizárni, a rendezők nem kérték el az igazolását, de a tény, hogy nem kell foglalkoznia ezzel a dologgal, nagyon megnyugtatta. Végig is ért Spártáig.

Előzmény: akibacsi (59)
7241gabi Creative Commons License 2004.10.28 0 0 60
Ispi fog legjobban meglepődni, hogy mennyire pörög a topikja. Már ha egyszer végre benéz:-))
Előzmény: BTimea (58)
akibacsi Creative Commons License 2004.10.28 0 0 59
Miki,

A Spartathlon erőltetett limitidőrendszerére, és úgy általában is a hosszú távú futások elejének elfutására van speciális edzésmódszer, hallottam valami "larzen-akibacsi módszerről". Esetleg nézz utána a neten, hátha írnak valamit. ;-)

Önfény ON.
Úgy érzem, sikerült elég takarékos stílusban futnom a BéBun a Győr-Tata szakaszt.
A lenti kép valahol a harmadik szakaszon készülhetett a váltóhely után, sztem 38 km környékén. Itt stabilan 5:30-as tempó ment.
http://www.bajot.hu/amti/kezd/2004/bb/fb/pict5649.jpg
Önfény OFF.
Előzmény: miki (53)
BTimea Creative Commons License 2004.10.28 0 0 58

Sziasztok!

Elég szkeptikusan olvastam Ispi topicindítóját, nem gondoltam volna, hogy ekkora érdklődés van e téma iránt. Nem akartam hinni a szememnek, mikor láttam, hogy már a második oldalnál tart a topic.

Kulacs témában egy megjegyzés: Lehet, hogy ilyen vagy hasonló kulacsot lehet venni boltban, különböző forrásokon keresztül beszerezni, vagy esetleg otthon készíteni.  De az a kulacs, amivel én futottam, a Lőw András kulacsa volt, amit még 1995-ben egy általam rendezett 6 órás futáson láttam először a kezében, és azóta próbáltam szert tenni egy hasonlóra.  Mint ahogy a sapka is a Seppo sapkája volt. Ezek a tárgyak nekem nagyon fontosak voltak a teljesítéshez, rengeteget segítettek, de azért nem szabad elfelejteni, hogy csak az idei évben a többi 72 teljesítőnek ezek nélkül is sikerült célba érnie.

NVik Creative Commons License 2004.10.28 0 0 57
Petami fuss előszőr egy maratont mert fogalmad sincs miről szövögetsz itt terveket. Hidd el nekünk nagyon le fog büntetni az a táv is,  igen komoly kihivás egy halandó számára. Számomra furcsa lenne ha arról kezdenék beszélni, hogy ennyit meg annyit fogok enni valami gyümölcsből ilyen meg olyan süteményeket készitek majd belőle de még az életben meg sem kóstoltam.
Előzmény: petami (52)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2004.10.27 0 0 56
Nem baj, mert augusztusban ott van még Podersdorf is. :-)
Előzmény: iSTVán a dombfutó (55)
iSTVán a dombfutó Creative Commons License 2004.10.27 0 0 55
Nagy bocs, a Proathlont hátrébbsoroltam júniusról...
Előzmény: iSTVán a dombfutó (54)
iSTVán a dombfutó Creative Commons License 2004.10.27 0 0 54
Kis kiegészítés (emlékeimből, tehát lehet benne hiba)
Sri Chinmoy 4. (március Pécs, június Margitsziget, július Szombathely, november Győr)
Márciusban Vác, áprilisban a Debrecen, Visegrád, májusban a Pécs-Szigetvár idén csak 36 km volt és fontolgatták a leállítását a gyér érdeklődésre tekintettel (remélem azért megmarad)
Az Elvirán nem volt maraton az idén júniusban, viszont van a Bükki hegyimaraton illetőleg Siófok. Júliusban volt a Kis-Balaton körül, augusztusban a két említett triatlon-rendezvény, október Budapest, november Népstadion, szilveszter Zalaegerszeg. Ez több mint 10 és biztosan van még, ha pedig a határ közelében lévőket is számolom (Kassa, Güssing, Bécs, Újvidék stb.), nyugodtan mondhatjuk, hogy valóban csak az nem talál magának, aki nem akar...
Előzmény: akibacsi (43)
miki Creative Commons License 2004.10.27 0 0 53

Nos, minthogy egy nagyra becsült sztoikus bölcs szerint az okos embert a sors viszi, a butát pedig vonszolja, kénytelen vagyok beszüntetni az ellenállást és megtenni néhány lépést a megkívánt tempóban. Kipróbáltam, mi az a sebesség, ami az optimális előrehaladást biztosítja számomra, minimum energiafelhasználás és izomkárosodás mellett. Úgy találtam, az optimum valahol 115-120-as pulzus és 6:50-7:00 sebességnél található. Ekkor szinte nincs repülőfázis és ground reaction force, vagyis talán nem teszek kárt az izmokban és az achillesben.

 

Mert Tisztelt Balázs. Itt vajmi keveset fog számítani, hogy lazán kocogsz 3:50-es ezreket. Ide az kell, hogy több, mint egy nap futás után ne görcsöljön a combfeszítőd, ne szakadjon el az achillesed, tudjál enni és inni. Vagy egyáltalán lépni egy normálisat. De látom a józan feddés nem hat rád :-)

 

Ami aggaszt, az a Spartathlon erőltetett limitidőrendszere. Ami miatt muszáj elfutni az elejét.

Fel tudná tenni ide egy hozzáértő a limitpontokat, úgymint km és szintidő?

petami Creative Commons License 2004.10.27 0 0 52
akibacsi által említett versenyek közül a debrecenin és a kaisersen szeretnék mindenképp elindulni. a 6 órás futást hol ultrafutó mert maratonnál hosszabról csak 2-ről hallottam az 50-es ob és a sárvári 12/24 órás. de ezekről is idén hallottam először, mert eddig nem vonzott a futás. teljesítménytúrában a két gödöllői az biztos belefutva februárban és októberben. egyébként maraton távnál hosszabb versenyekre neten található edzésterv vagy ezt magatoknak szoktátok írni? 
ultrafutó Creative Commons License 2004.10.27 0 0 51

A helyes algoritmus a következő:

Ha egy évben lefutom egyéniben a BéBut, akkor a következő évben Tímea fiút szül.

/Persze örülnék én egy kislánynak is./

Előzmény: 7241gabi (50)
7241gabi Creative Commons License 2004.10.27 0 0 50

Bocsi, valamiért azt gondoltam, hogy 4x-es (3 gyerek születése+ a negyedik gyerek: Tímea Spartathlonja). Asszem így kalkuláltam. Na, most már akkor jövőre is le kell futnod!

:-))

Előzmény: ultrafutó (31)
7241gabi Creative Commons License 2004.10.27 0 0 49
Lássuk be, hiába van Athénban ezernyi látnivaló, azért a turisták egy vágtató tapírért odalennének:-)))
Előzmény: miki (48)
miki Creative Commons License 2004.10.27 0 0 48

Hogy engem kicsinálsz, az rendben. De nem engedem, hogy Tapirkát is belerángasd. Már előre látom, ahogy 4:30-as ezrekkel hagyja el Athént :-)

Előzmény: -balazs- (46)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2004.10.27 0 0 47
A részletesben már nem annyira száraz ám, de szerencsére a met.hu sem nagyon megbízható. Van esélyünk száraz időre, de akkora eső biztos nem lesz, mint tavaly.

Ja, ugye te is a spártai időjárást nézted? :-)
Előzmény: -balazs- (46)
-balazs- Creative Commons License 2004.10.27 0 0 46

Hö hö, tudom, hogy a rossz emléket próbálja az agy nagyon hátul raktározni de a K100 és Sárvár idén volt. :-) És ha már itt tartunk, a Lemaradás is. :-D

 

Miki, Tapír, ha már megmondtátok amit megmondtatok, akkor azért helyetekben elkezdeném szokni a gondolatot, hogy szeptemberben Athénbe kell utazni...

 

Most néztem met.hu-t. Szombat felhős, száraz, 20 fok.

Előzmény: tapirka1014 (44)
ultrafutó Creative Commons License 2004.10.27 0 0 45

Petami!

Szerintem 2005-ben próbálj ki egy maratont, egy 6 órás futást és néhány belefutós teljesítménytúrát. A végén esetleg egy BBp váltót /teljes szakasz nélkül is elég/, vagy egy Győr - Tata szakaszt /váltó nélkül is elég/.

A következő évre már tervezhetsz több maratont, esetleg két vagy háromnapos ultrát is.

A K100 bele-belefutva jó ötlet, de készülni kell rá, errefelé vagy a K100 topikon szerintem találsz társaságot a bejáráshoz, esetleg a túrához is.

 

Ne hagyd, hogy elvegyék a kedvedet, de azért legyél óvatos. Kérjél tanácsot másoktól is és vesd össze a hallottakat.

Előzmény: petami (32)
tapirka1014 Creative Commons License 2004.10.27 0 0 44

petami,

most jól rádszálltunk, de mindez csak a saját érdekedben :-)

 

Azt írod, hogy Spártába nem készülsz 5 éven belül. Ez nagyon jó.

A jelenlegi felkészülési tendenciámmal én sem készülök 5 éven belül Spártába (jelenleg 28 éves vagyok), de lássuk, mi van már mögöttem:

 

- 8-15 éves koromig versenyszerű úszás, heti 30-40 km

- 13 éves koromban az első 50-es teljesítménytúrám

- 15 éves koromban az első 28 km-es futóversenyem

- 18 évesen az első maratonom

- azóta 80 nagyrészt lefutott teljesítménytúra van mögöttem, 20-200 km-ig

- tavaly futottam egy K100-ast

- tavaly futottam egy 12 órás versenyen 111,348 km-t.

 

Ennél többet még sosem futottam egyben. Idáig is hosszú út vezetett, és még nagyon hosszú áll előttem. Jövőre a 12 óráson a max. cél a 120 km. Az még fele sincs a 246-nak....

 

miki,

még hogy te vagy az egyetlen vészmadár :-))))

Előzmény: petami (35)
akibacsi Creative Commons License 2004.10.27 0 0 43
Maratonok itthon, a teljesség igénye nélkül:

Visegrád-Budapest
Pécs-Szigetvár
Sri-Chimoy kétszer
Kaisers
Elvira Szombathely
Debrecen
Proathlon
Ironman Nagyatád (váltó)
Váci 3 napos 3. napja
Hungaroring (volt)

Na, ezek amik hirtelen eszembe jutnak. Emellett sztem még van egy csomó, és akkor még nem számoltam az ultra versenyeken az esetleges váltókat.
Szóval ha az ember szét akarja magát szedni, a lehetőség adott, csak nem biztos, hogy érdemes.
Előzmény: petami (41)
miki Creative Commons License 2004.10.26 0 0 42
Nekem egy erőből megfutott maraton kb. annyi regenerálódást igényel, mint egy 100-as teljesítménytúra.
Előzmény: petami (41)
petami Creative Commons License 2004.10.26 0 0 41
én Magyarországon belül 1-2 maratonról hallottam. külföldre nem szeretnék menni. tehát itthon abból a 4-5-ből legalább 3-4 földúton, túrákon szeretnék menni. ott lehet akár kicsit több, kicsit kevesebb. szinttől függ szerintem melyiket érzi az ember maratonnak. mert ha ember végigcsinál futva egy 30-40 kilométer közöttit abban jobban elfáradhat mintha betonon, síkon csinálná végig(szvsz).
Előzmény: 7241gabi (39)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2004.10.26 0 0 40
Aha, csak hajtsatok oda egyre több futót a ttúrákra, hogy szegény SK már soha sehol esélyt se kapjon leggyorsabbnak lenni...
Előzmény: 7241gabi (39)
7241gabi Creative Commons License 2004.10.26 0 0 39
Egy évben 4-5* fixen 4 óra körüli maraton nem gyerekjáték, és főleg mind aszfalton megy. Ha rám hallgatsz teljesítménytúrázol jó hosszúakat, azokból lehet többet is,  nincs időkényszer, szép helyeken, puha talajon mennek (többnyire). Plusz a frissítést is gyakorolhatod.
Előzmény: petami (38)
petami Creative Commons License 2004.10.26 0 0 38
nem akarom szétfutni magam, 30-40 év múlva se szeretném gyakran meglátogatni az orvost. nyugodt tempóban, kényelmesen hisz ha maxra futnám akkor tényleg esélytelen lenne. inkább azt szeretném hogy fixen tudjak jövőre 4 óra körül futni maratonon mert az 5.5 körüli iram lenne elsőre viszont ezt sem akarom csak szintidőn belül célba érni.
Előzmény: 7241gabi (36)
miki Creative Commons License 2004.10.26 0 0 37

"Akik 100 km-t gond nélkül lefutnak, azok fizikálisan képesek a 246-ra is"

 

Azért ez elég optimista vélemény :-)

 

A maratonok, de még a 100 km is, szerintem teljesen más sport. Egészen más képességek kellenek hozzá. Ezzel bíztatom magam :-)

 

De mindez csak spekuláció, sosem jártam 119 fölött.

Előzmény: tapirka1014 (33)
7241gabi Creative Commons License 2004.10.26 0 0 36

Petami!

A jövőre szeretnék 4-5 maratont, lehet, hogy jól hangzik, de baromi sok ám!

Javaslom, hogy olvasd el amat hozzászólásait. Tavaly ilyenkor még ő is sok-sok maratonban gondolkodott, mostanra megjött a józan esze:-)))

Fokozatosság. Teszteld magad, maratonon, teljesítménytúrákon, de az évi 4-5 maraton baromi sok. Főleg, ha mindegyiket max-ra futod. Nem tudsz annyit pihenni kettő között, hogy elegendő legyen a regenerálódásra.

Nem kell egész évre előre betervezni minden versenyt, mert ahhoz az ember akkor görcsösen ragaszkodik, és előbb-utóbb sérülés a vége. Jobb, ha csak 2-3 sarokpontot jelölsz ki az évre és közé pedig majd állapottól függően bármit betehetsz.

Előzmény: petami (35)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!