Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Hát, elég barbár az öreg, ha a kerámiakés hegyét ő gömbölyítette le. Az én nagy kerámiakésemnek is lepattant a hegye, de nem csináltam belőle kenőkést, hanem az eredei vonalvezetése alapján ugyanolyan hegyesre átköszörültem.
A cigarettahamu titka nálam nem működne mert a házamban még nem fordult elő cigaretta.
A bőrre én a legfinomabb csiszolópasztát használom.
Nos ez nagyon jó kis kés elfér a zsebben, sőt még acél klipsszel is rendelkezik, nagyon jó szolgálatot tesz ha beragad a fegyvered és a másodlagos fegyver sincs kéznél, akkor előreántod és egy kaszáló mozdulattal elvágod az ellenség nyakát, feltéve ha neki is épp kifogyott a tár, vagy a recézett részével elvághatod az összegubancolódott ejtőernyőzsinórt, az üvegtörő részével pedig az éppen vízbe süllyedő autó ablakát lehet kitörni.
Avval nincs, ha az olcsó konyhakés, vagy balta, de én nem ilyen késekről írok. Egy "jó" kést nem szokás hagyni, hogy "tompa" legyen, folyamatosan kell fenni. Nem hiszem, hogy egy több 10 ezer forintos kést elkezdenél köszörülni.
Pl. szakácskésnél -ahogyan a katanánál- az él egyenletesen vékonyodik, míg tökéletes élben végződik. Az élszalag itt nem is látható. Ha már egy milliméteres élszalag van, akkor a pengét le kell vékonyítani a felületét utána kell munkálni. Ezt pl a húskombinátban hatalmas, nagy átmérőjű, lassú vágósebességű vizes hűtésű kövek OLDALÁN végezték.
Úgyhogy az élszalagot is le kell csökkenteni időnként, mert az élszalag vágószöge tompább mint a késpengéé, így egy idő után a kés már nem fog olyan könnyen behatolni az anyagba.
Én a szakácskést vizes kövön csiszoltam le, így újra vékony élszalagot kaptam.
Ilyen díszkéseknél mint az is, persze az ember nem szívesen nyúl a penge két oldalához:) De megoldható, például homokfúvással újra ki lehet alakítani a matt felületet, és fegyverbarnítóval a bevonatot.
Mondjuk a lassú fordulatú vizes(!) köszörűvel nincs semmi baj, nem lágyít és nem koptat feleslegesen, fiók mélyéről előkerülő tompa késeket, meg a baltákat én is így szoktam élezni (mert kényelmes), aztán jöhet a finomabb kő, meg porcelán és típustól függően a bőr öv. A még nem tompa, de már nem is túl éles késeket meg acéllal vagy állapottól függően a finomabb kővel karbantartom, így nem kell durván beavatkozni egyiknél sem.
A gyémántkő azért jobb mert a fenéskor nehéz egyöntetű, határozott, élszalagot kifenni, kivétel az élszöget fixen kialakító fenőkészletek. A gyémánkő minimális anyageltávolítás mellett gyönyörű, fényes, éles felületet hagy maga után, a tökéletes élt filckorongal áthúzás adja meg, ügyelve hogy a mattított felületet ne érintse.
De alapvetően nem az élezéshez kell a köszörű hanem a pange vékonyításához, akkor, ha már túl szélessé válik az élszalag. Mondjuk ezt úgyse használja annyit a honpógár hogy után kelljen munkálni.
Ez csak ceruzát hegyezni jó, vagy támadót felszeletelni.
Ne aggódj, ez csak az elmúlt 1-2 napban lett téma, ha visszanézed, előtte pont a kifinomult köves rendszerekkel (pl. Spyderco) szerzett pozitív tapasztalatokkal volt tele a topic.
Régen nem olvastam már ezt a topicot. Mi történt itt? Eddig hozzáértők cseréltek egymással tapasztalatot, vagy laikusok tanácsokat véleményeket kértek. Most látom sarokcsiszolóval meg köszörűvel élezitek a késeket, számora megdöbbentő ez a barbár mód ami a késeket tönkreteszi, idő előtt értelmetlenül elkoptatja! Egy jó kés egy életre szól, amit meg kell becsülni és szakszerűen élezni!
A baj akkor szokott kezdődni, amikor a fenéskor már túlságosan szélessé válik az élszalag. Olyankor már a pengehátból is le kellene munkálni, de én is legszívesebben a kezemet vágnám le, ha a penge gyönyörű felületére közönséges köszörűvel rá kellene mászni.
Végül is ahogyan a katana esetében, vizes kövön után lehetett csiszolni a penge vastagságot is, megfelelő szemcsenagyságú kővel egészen mutatós felületet el lehetett érni.
Most kísérletezek ki olyan szerszámot, amellyel negatív rádiuszos pengeélt is utána lehet munkálni.
Még tavaly írtam hogy olcsón, kerámiakést lehet kapni a tecsóban. Nem tudom ki vásárolt, ki nem, de vettem kettőt, Azóta csak azokat használom.
Hihetetlen a fehér, áttetsző penge.
Azóta kikísérleteztem az élezést is, úgyhogy kerámiakés élezést vállalok:)
Szép estét, ezeket a késeket csak vizeskövön, vagy kaszakövön élezték, és kibírtak vagy 20 évet is akár! Ha valaki tud a börcsök késről valamit, kérem segítsen, gyártják nem gyártják, mi az értéke, stb...! amit én találtam hogy szekszárdon készitett ő kést, a 80-as évekig... Előre is köszi, amúgy a kés az én tulajdonom!
Arra gondolt, hogy a ha az élezéshez nem értő vásárló elviszi a a cuccot a sarki késeshez/köszörűshöz, akkor az általában rányomja a köszörűre pár másodpercig, és kiad a kezéből valamit, ami nagyjából élesnek nevezhető. Persze az egész pengét összekaristolja, a gyári élszöget totál figyelmen kívül hagyja, sok anyagot szed le a késből stb. Egy noname köszörűsnél meg a Mister Minitben ez még elmenne, de például én magam is ismerek késkészítőt(!), aki hasonló módon csúfította el haverom kését és régen az én Victorinoxomat is. Láthatod, a lent megnyilvánuló, "késesként" dolgozó hozzászóló is a flex meg hasonló módszerek mellett tette le a voksát. Általában pont azért kezdenek az emberek a házi élezés titkai iránt érdeklődni, mert (jogosan) csalódnak abban, amit a köszörűs/késes csinál. Én is így tettem.
Nyilván itt most nem rólad és a hozzád hasonló mesteremberekről van szó, de szomorú, hogy még késkészítéssel foglalkozók is gányolásra vetemednek, a mezei köszörűs kezébe meg max. kapát, kaszát lehet adni, féltett (és értékes!) zsebkést nem. Tisztelet a kivételnek.