Keresés

Részletes keresés

pvoocloek Creative Commons License 2002.01.14 0 0 134
Én egyszer egy ismerősömnél láttam citromfát, amin lett is citrom! Kicsit tényleg satnya volt, de legalább gyümölcs volt a fán!
Szakember (Fűvészkert) szerint a magról ültetés sikeréhez három dolog kell, türelem, türelem, valamint türelem. 1-12 év alatt bármi lehet. Szerinte a beoltás nem oszt, nem szoroz igazán, attól gyorsabban nem lesz termés. Ők egyébként nem tudnak oltani. Viszont magról ültetésnél új faj keletkezik (persze a grapefruiton belül) ettől lehet satnya, a grapefruit és narancs ligetekben ezért gondolom a jobb fajták vannak.

Ha nem hagy nyugodni a beojtás (copyright: J.A.), akkor lehet, hogy érdemes lenne az Állatkert növényházát megnézni, ott élnek déli gyűmölcs fák, valaki lehet, hogy a fűvészkertesnél is okosabb!

Sok sikert!

pvoocloek

Előzmény: chipmunk (133)
chipmunk Creative Commons License 2002.01.14 0 0 133
Ez eddig ok, csak honnan fogok én grapefruit oltóanyagot szerezni?
Mondjuk még most bújtak ki, tehát egy-két évet úgyis várni kell, de nem tudom, honnan lehet oltóanyagot szerezni. Kertészetben beoltják, ha szépen kérem? Vagy kit lehet megkeresni ezzel?

Chip

Előzmény: endru (132)
endru Creative Commons License 2002.01.09 0 0 132
Chipmunk!
Azt tapasztaltból elárulom, hogy nekem magról ültetett citrom, narancs, mandarin, gránátalma, avokadó 10 év után sem virágzott. Egy ismerősömnél szabadban levő gránátalma 15 év után virágzott először. Ha teremne is ( néhány fajta narancs kivételével)igen silány gyümölcsöt hoz. Ezért szokták a 2 - 4 éves mag alanyt nemes ággal beoltani, nekem egyéves citrom oltványom már virágot hozott. (utána a meztelen csigák lerágták)
Avokádoról azt olvastam, hogy hegyével lefele kell ültetni, ezt nem tudtam, de háromból 1 kikelt.
Előzmény: chipmunk (131)
chipmunk Creative Commons License 2002.01.09 0 0 131
Onobody,
Lécci küldd el nekem is az avocado anyagot! Vettem egy gyümit, elültettem és most várok. Remélem kibújik. Kell vmire különösen figyelni?

Opi,
A virágzó grapefruitod magról lett ültetve? Magyarul: fog nekem a gyümölcs magból nevelt grapefruit növényem virágozni???
Vagy nem? :(

Köszi
Chipmunk

demjengi Creative Commons License 2001.11.30 0 0 130
Köszönöm a hozzászólásotokat. Szerintem is azt hiszi, hogy tavasz van. Öntözni kénytelen vagyok, mert különben lehullatná minden levelét. Remélem túl éli ezt a telet és jövőre jobb helyre kerül.
chipmunk Creative Commons License 2001.11.29 0 0 129
Demjengi, nekem csak egy dolog ütötte meg a szememet, hogy vadul virágzik. Szerintem egyszerűen lehet, hogy most melegbe került és assziszi tavasz van, azért.
Anno volt egy virágommal, (marantha, most is megvan) hogy elkezdtem bolondul locsolni, mert nagyon szerettem. Először nőtt mint az őrült, aztán virágzott mint az őrült és elkezdtek sárgulni a levelei. Aszittem vmi fertőzés, de egy kertészetben a levelet megnézve azt mondták, hogy ha egyszerre túl sok tápanyag, víz éri a növényt, akkor megpróbálja először felhasználni és mindent kihoz magából, csak utána már ártalmas. Jobban is lett mikor visszafogtam magam.

Ez lehet, hogy a te citromodra nem érvényes, csak én korábban erről nem tudtam, és a te citromodról eszembe jutott, gondoltam leírom nektek is.
De hogyha csak virágzik, az szerintem se baj, azt jelenti, hogy jól érzi magát.

Chip

Előzmény: demjengi (127)
tibor0322 Creative Commons License 2001.11.28 0 0 128
Nem vagyok "jobban hozzáértő", de 2 ismerősnél is láttam citromfát (meg más eddig nem nagyon válaszolt)-
1. Mivel a mo.-i körülmények között a citrom szabadban nem érik be, így annak az ismerősömnek, aki világos, de nem túl meleg világos szobában (emeleten) tartja a fáját, beérik a citromja.
2. Annál az ismerősnél, aki hideg (nem fűtött), de világos zárt teraszon tartotta, nem mindig ért be, de korábban kezdett el virágozni (február-március).
3. Nekem úgy rémlik, hogy a citrom-narancs egy évben többször is teremhet, tehát én természetesnek tartom a növényed viselkedését. (de ennek inkább olvass utánna, vagy kérdezz nálam hozzáértőbbet :)
Előzmény: demjengi (127)
demjengi Creative Commons License 2001.11.27 0 0 127

Sziasztok Jobban Hozzáértők!
Van egy kb. 13 éves citromfánk, amit tavaly kaptunk apósomtól. Tavaly télen sikerült egy ismerősnél megfelelő helyen teleltetni. (fény, kb 10 fok). Idén a tavalyi helyen már nem tudtuk elhelyezni és egyenlőre ilyen körülményeket nem tudunk biztosítani, ezért most bent van a fűtött szobában. Tudom, hogy ez nem jó de egyenlőre a saját lakásunkat renováljuk, építjük, és csak jövőre próbálunk jobb megoldást találni a virágoknak.
Először vadul elkezdte dobálni a leveleit, szerintem azért mert sokkal kevesebb vizet adtam neki, mint a szabadban (télen ugye kevesebb öntözés kell, igaz, hogy hűvös helyen) , de miután rendesen locsolom ez mondhatni megszűnt. De amit észrevettem, hogy vadul virágozni kezdett. Sosem volt rajta ennyi virág. Baj ez szerintetek vagy nem? Locsoljam rendesen tovább, mintha nyár lenne? Csak a jobb körülményeket ne ajánljátok, mert építkezés alatt lehetetlen.
chipmunk Creative Commons License 2001.11.21 0 0 126
Most olvastam, mi mindenről volt már szó, tegnap csak belekotyogtam az egészbe.
Megosztom veletek a citromjaim történetét én is, rövid lesz. Egy fél évvel ezelőtt kb. 10 citrom és 5 grapefruit magot egymás mellé körben beültettem egy nagy Rama-s dobozba a közepéig kb. 3 sorba, magyarul egymás hegyére hátára. Az ablakpárkányra tettem déli nap, mind kikelt. Mikor az egyik elérte a kritikus min. négy levél nagyságot külön ültettem, és még csak bújtak a helyébe a többiek. Fogalmam sincs melyik a citrom és melyik a grapefruit. Már elajándékoztam a többséget, meg haltak is belőle, de még mindig van négy. A legnagyobbat anyunak adtam, fél év alatt 20 centis lett! Azt gondolom, ha melegben és fényben vannak, nagyon jól érzik magukat.
Chip
chipmunk Creative Commons License 2001.11.21 0 0 125
Köszi, akkor még várok egy kicsit, mig erősödik.

A banánt meg lehet állapítani, hogy milyen tipusú? Jó lenne tudni mekkora lesz, bár még nagyon fiatal.

Ch

Előzmény: onobody (124)
onobody Creative Commons License 2001.11.20 0 0 124
Ha ceruza vastagságu , akkor lehet oltani .
Onobody
Előzmény: chipmunk (123)
chipmunk Creative Commons License 2001.11.20 0 0 123
Sziasztok,

Nekem van egy akkora, de akkora banánom!
Egész 15 cm magas!(Növény a gyengébbek kedvéért)
'Köll' neki vmi spéci talaj? Savas ilyen-olyan? Mert az enyém hajtogat de folyamatosan dobálja azokat a pici kis leveleit alul. Azt sem tudom milyen fajta, de gondolom megemberesedik/banánosodik egyszer.

Tudjátok, milyen idős korában lehet a magról ültetett citromot oltani?

Köszi

Chipmunk

Creative Commons License 2001.11.20 0 0 122
Ha levágom, hol kell átteleltetni? Lakás? Pince? Balkon?


st.jeromos Creative Commons License 2001.05.26 0 0 117
Van nekem egy kb. 3 éves magról vetett narancsfa kezdeményem, most kb. 60 centis suháng. Mikor illik visszametszeni, hogy vastagabb törzset illetve koronát neveljen?
KILGORE TROUT Creative Commons License 2001.05.25 0 0 116
Ez a vizsugar nem csak a foldet mosta volna le, hanem a gyokereket is eltavolitotta volna. Mint mar irtam elkepzelhetetlenul erzekeny es torekeny gyokere van az avokadonak. A fordoszobaban a zuhanyzorozsaval oblogettim a foldet le rola, utana szalankent probaltam szetbokozni (ebben a kicsomozasban nagy gyakorlatom van horgasz letemre) megis a kezembe maradt jo nehany szal. Pattanva torik a gyokere.

Egyebkent a haldoklo ujra kezd magahoz terni, lehet megis maradt eleg gyokere mindegyiknek.

Előzmény: st.jeromos (115)
st.jeromos Creative Commons License 2001.05.24 0 0 115
Hasonló esetekre van egy kipróbált megoldásom. Bal kézzel megfogom a növények tövét, jobbkézzel meg beledugom a cserép földjébe a kerti locsolócső sugárcsövét, és megnyitom a csapot, az áramló víz lemossa a földet a gyökerekről és mintegy kifésüli a gyökérgubancokat is. Ezután sérülés nélkül szétválaszthatók a növények.
Előzmény: KILGORE TROUT (114)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2001.05.24 0 0 114
Voltam olyan balga, hogy egy cserepbe ket avokado magot is dugtam. Amilyen szerencses vagyok, mind a ketto kikelt es egy ev alatt ugy 70 cm-es novennye cseperedtek. Ma szantam ra magam, hogy kette ultetem oket, hogy szebben fejlodjenek. Senkinek nem kivanom ezt a procedurat. Masfel oran at probaltam kibogozni a rendkivul serulekeny gyokereiket. Szerintem az egyiknek kampec. Ezt a szerencsetlenkedesemet masok okulasara osztom meg.
Opi Creative Commons License 2001.03.29 0 0 111
Üdv újra!:)

Kb. 3 héttel ezelőtt kezdett a 99-ben ültetett grapefruitfácskám bimbózni. Azóta csak nő a bimbó, növöget, de nyílni akarásnak nem sok jelét adja. Nem tudja valaki véletlenül, hogy mennyit kell még várnom rá?:)

vojtek Creative Commons License 2000.12.13 0 0 106
Kölcsön tudnád adni pár napra?
Előzmény: khn (105)
khn Creative Commons License 2000.12.11 0 0 105
Én felvettem!

Már töbször visszanéztem, és nemsokára meg is nézem!

Előzmény: vojtek (103)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!