Keresés

Részletes keresés

iberostar Creative Commons License 2005.05.08 0 0 8826

Moher!

 

Ti voltatok azok a Tensis utasok, akik majdnem itthon maradtatok v.mi kór miatt?

Előzmény: moher (8822)
Bandos Creative Commons License 2005.05.08 0 0 8825

Szia moher,

 

Ilyen részletes beszámolót emlékeim szerint még senki nem írt ide a fórumba, aki ott volt a tzunami idején. Köszönjük. Szerintem Ti pont a hidroplánon voltatok a levegőben, amikor az ár jött, ha jól emlékszem az akkori hírekre, maldív idő szerint reggel 9 óra után pár perccel. Az idő is naggyából egybevág a 8 órai landolással. Az biztos, hogy káosz lehetett, hiszen kb. 150 évvel korábban volt az utolsó tzunami, (az ráadásul kisebb is volt), és senki nem számított ilyen eseményekre a maldívok közül sem. Ehhez képest az, hogy du. 2-re már minden üzemelt, az kisebb fajta hőstettnek is tekinthető.

A jelen helyzetet illetően: A Royal Island-en az égvilágon semmi nyoma nincs már a tzunaminak, a növényzet is gyönyörű, nem ártott meg nekik a sós víz. Egy kicsit túlzottnak tartom azért azt, hogy a molón lévő őr feje magasságában jött volna a víz, ha így lett volna, akkor nem csak a sziget harmadáig tudott volna bejutni. Én rákérdeztem, a Royal-on, és a Villa Resorts-ok mindegyikén is van már tzunami esetére "akcióterv", ezt központilag is előírták a hoteleknek, és valamilyen tzunami riadólánc is működik már a térség országaival közösen, és elvileg az összes lakott maldív szigetet és resortot és szigetet is "bevonták".

A maldívok egyébként ebből a szempontból már nagyon optimistáknak tűntek, azt mondták, hogy "No problem", náluk nem lesz tzunami most ismét legalább 100 évig. A globális fölmelegedés miatti vízszintemelkedés alighanem sokkal jobban veszélyezteti Őket.

Sajnálom, hogy pont ezt az időszakot fogtátok ki, és nem tudtatok igazán gyönyörködni a Royal Island, a környező szigetek és a tenger szépségeiben. Pedig gyönyörű!

Voltatok már korábban is a maldívon, vagy ez volt az első? Gondolom a tzunami "átélése" miatt mostanában olyan nagyon-nagyon nem kívánkoztok oda vissza...Vagy nem így van?

 

Bandos

Előzmény: moher (8824)
moher Creative Commons License 2005.05.08 0 0 8824

Jó reggelt Bandos!

 

Hát igen, a Cunami reggelén kb 8-kor landoltunk Malén a Malév charterrel. A legelső hidroplánnal már mentünk is tovább a Royalra. Az úton végig kameráztam. Látva akkor a szigeteket annyi tünt fel csupán, hogy az őket körbevevő fehéres homokpartnak kb. 90 %-a eltünt. Ekkor arra az újságcikkre gondoltam, ami azt jósolja, hogy 100 év múlva ezek a szép szigetek a víz szintjével fognak azonos szintre kerülni... . Férjem így utólag  úgy emlékszik, hogy a pilóták kissé nyugtalanok voltak a látvány miatt. Sokat körözve tették le a gépet, mert a hullámok ide-oda mentek. Kiszálltunk egy kb. 6 m2-es kis raklapra az óceánon, ahonnak besegítettek bennünket a dhoniba a szoknyás fiatalemberek. A Rolayra is nagyon körülményesen jutottunk el : a kb. 500-600 méter megtétele után azt hittük soha nem fogunk tudni odamanőverezni a mólóhoz. Még nevettünk is , hogy milyen bénák itt az emberek.

A manőverezés közben alig láttam fehért homokpartot a sziget körül, és nem akartam a szememnek hinni.Süllyedő sziget-gondoltam... Ahogy vonultunk a személyzet után, enyhe káoszt érzékeltem, mindenütt víz csillogott a mocskos kövezeten, néhol szandálcsatig áztató mértékben ,a virágágyások csucsogtak, a dézsák felborulva, és mindenütt a vizet próbálták eltüntetni. "Érdekesmód" velünk alig törődtek, és feltünt, hogy a medencénél még a szakácsok is az óceánt kémlelik, a személyzet is fényképezett, videózott, de megnyugtatott hogy nevetgélnek. Leültünk, és vártuk, hogy mi lesz. Egyszercsak kb. 1 perc mulva a személyzet rohant és mentették a nyugágyakat, és mindent ami mozdítható volt. Odanézve már mi is kapcsoltunk, és látnunk kellett a piszkos víztömeget, ami lassan, de biztosan behömpölygött a fotelünk alá. Ilyen szar szigetet- gondoltam magamban... És eszembe jutott a Paradis, ahol előzőleg voltunk.  Ekkor elovakodtam a legközelebbi női mosdóba, ahol sem víz, se villany nemvolt, csak dögmeleg.De figyelmesen nedves kendők voltak kikészítve tisztálkodáshoz / a wc tartályban sem volt víz./

Viszamentem a helyemre, és baromian nem értettem semmit, de éreztem, hogy itt valami nagyon nagyon nem stimmel. 

1 óra múlva foglalhattuk el szálláshelyünket, aholy se víz, se villany, se telefon, se tv nem működött, viszont dögmeleg volt, és a vízet kémlelve íszonyú koszos felmosóvizet láttunk a gyönyörűséges kékség helyett. A part sehol sem volt.

Férjemmel visszamentünk reklamálni. A sarokban akartam őket szorítani azzal, hogyha a bungaló 2 órán belül nem lesz üzemképes, elmegyünk egy másik szigetre.

Ekkor türelmünket kérték, a behömpölygő víz miatt üzemen kívül kellet helyezniük mindent, ami a föld alatt fut. Felvilágosítottak bennünket arról, hogy nem tudunk sehová sem menni, mert egész Ázsiában -pontosan így fogalmaztak- minden víz alatt van....... 15 percen belül 3 ember hozott nekünk vagy 45 palack ásványvizet, hogy a gyerkőcöket rendbe tegyem , tekintettel ara, hogy rengeteg órányi út állt mögöttünk.

Du 2-re aztány már üzemelt minden . A CNN-ről tájékozódtunk, hogy mibe csöppentünk. A víz 2 napon belün már kéklett, addig a 2 napig a partra félve engedtek ki bárkit is a vízhez- őrszemek figyelték az óceánt és a turistákat . Vagy 10 dhoni állt éjel nappal félkürívesen lebegve a vízen, hogy ha kell vigyenek bennünket valahová úgy mentésileg értve. A colombói magyar Nagykövetség felkutatott bennünket, valamint az utazási irodák is / 21 magyar volt velünk együtt / és haza akartak bennünket hozni, de mi maradtunk, és megérte.

Hát ennyit így gyorsan első körben Bandos. Ti jobban jártatok az utazás időpontjának kiválasztását illetően. Láttam a fényképeken a különbségeket, hogyan néz ki mostanság  a sziget. Ég és föld.

 Sajnos amikor mi voltunk a nemzeti gyász miatt a személyzet figyelmes volt , de zaklatott is , tekintettel a Sri Lankán történtekre.

 

A sziget dél-nyugati részén található mólón az ott őrködő maldív mesélte, hogy az feje feletti magasságban tört be a víz, és ott a sziget 1/3-ig behömpölygött.

 

A növényzet mennyire élte túl a kéretlen sós vízet?

 

 

Előzmény: Bandos (8823)
Bandos Creative Commons License 2005.05.08 0 0 8823

Szia moher,

 

Április utolsó hetében voltunk. A Baa atollban tudtommal már minden resort működik. Néhány homokzsák maradékát még lehet látni a sziget északnyugati oldalán lévő szobák előtt. Ott most nem lakott senki, az a néhány vendég, aki volt a szigeten, az szerintem most mind a déli oldalon volt. A 101-102-es szobák a vizisportcentrum mellett voltak? Hogy tetszett az a rész? Ha jól látom, Ti épp a tzunami napján érkeztetek? A MALÉV charterrel utaztatok? Már a Royal-on voltatok, mikor jött a víz, vagy csak később értetek oda?

A pincérünk azt mesélte, hogy lassan jött, és az étteremben kb. lábszárközépig ért a víz, de 1-2 perc alatt elvonult, és a Royal-on nem volt semmi kár. Ti mit tapasztaltatok, és mit hallottatok erről?

 

Bandos

Előzmény: moher (8822)
moher Creative Commons License 2005.05.07 0 0 8822

Szép képek a Royal-ról. Amikor mi ott voltunk / 2004.12.26.-tól / két sziget működött a környéken: a Royal és még egy másik.

Ti mikor voltatok? Homokzsákokat lehetett-e látni még? Mi a 101-102-es bungalóban voltunk.

losonczyy Creative Commons License 2005.05.06 0 0 8821

Hát........ érdemes volt fotózni! Gyönyörűek!

 

Előzmény: Bandos (8815)
losonczyy Creative Commons License 2005.05.06 0 0 8820

Szia Pitta2!

 

Ez már akkor sem derült ki bővebben, pedig én nagyon érdeklődtem! Ha jól vettem ki -vagy 1 éve-a szavaikból, talán valami kisebb gép lehetett. Nem vagyok egy repülőgépszakértő, de gondolom, amit írsz, az nagy gép.

A hosszú rep.idő miatt kíváncsiskodtam, hogy ugyan mivel lehet eltölteni, ha nem alszik a kedves utas, de nem sokat tudtam meg tőlük. A gépről még informálódom, bár lehet, nem tudok meg érdemben többet. Az igaz, én a páros női tagjával beszéltem akkor. Ha lesz válasz, megírom.

Jó a  hír, amit írtál, akkor nem leszek talán mindenáron az Emiratesre utalva,/azért bírnám a luxust/ bár, ha jól olvasom itt a lapok közt, akkor az Austria A-nak, benne ?? a Laudával nincs igazán jó renoméja. De már az is jó, ha van választék a rep.társaságok közt-Bécs-Maldívra közben Dubai útvonalra!

Előzmény: Pitta2 (8819)
Pitta2 Creative Commons License 2005.05.06 0 0 8819

Lauda Airnek 16 gépe van a honlapjuk szerint. Maldivra a Boeing 767-s megy. abból 4 van és a felén már repültem. Mindkettőn volt kamera. Ez azért is volt fontos, mert emiatt én is sokat futkostam az asztal körül.

Ismerősőd milyen géppel ment?

Előzmény: losonczyy (8814)
Pitta2 Creative Commons License 2005.05.06 0 0 8818
Levegőt! :))))
Előzmény: Bandos (8815)
seagull7 Creative Commons License 2005.05.06 0 0 8817

Me too ... :)))

 

Remek képek, Bandos, sóvárogtatóak...

Előzmény: konyak_ad (8816)
konyak_ad Creative Commons License 2005.05.06 0 0 8816
Még keresem az állam, valahol az asztal alatt lehet :-)
Előzmény: Bandos (8815)
Bandos Creative Commons License 2005.05.06 0 0 8815

Sziasztok,

 

Feltettem a képek egy részét egy albumba:

http://community.webshots.com/album/339058906PWkafz

 

Bandos

losonczyy Creative Commons License 2005.05.05 0 0 8814

Ilyesmit olvastam itt, vagy máshol, és pont ez tetszene az amúgy rém hosszú repülésben !

A Laudának nyilván nem egy gépe van, ismerősöm repült velük Sri Lankára a múlt évben, de se kényelmes nem volt, sem semmi ilyen extra.

Ahogy elnézem, fedélzeti kamera nélküli géppel nem megyek!

/Ha jól emlékszem, emiatt zavargásztak az asztal körül már gyerekkoromban is../

Előzmény: Taki (8809)
Bandos Creative Commons License 2005.05.05 0 0 8813

Szia crx,

Átküldtem.

A beszámoló is készül majd, csak most alig van rá időm. Képek is lesznek.

Bandos

Előzmény: crx (8811)
Vivus Creative Commons License 2005.05.05 0 0 8812

Szia Salvago !

 

Én mindenképp az Emiratest ajánlanám.

Nem az aerovivát...

 

Vivus

Előzmény: salvago (8802)
crx Creative Commons License 2005.05.05 0 0 8811

Bandos, mint a társaság egyik atyja, tudod öszibari email címét? nem találom, ha meggvan neked, küldd át légyszi emailben a malongo@index.hu ra.

Köszi

Crx

Pitta2 Creative Commons License 2005.05.05 0 0 8810

A Lauda Air-en is ott van a két kamera. Nagyon érdekes volt nézni a leszállást, meg azt a pici embert, amelyik rohangált a gép előtt.

 

Bandos!

Várjuk a beszámolót!

Előzmény: Taki (8809)
Taki Creative Commons License 2005.05.05 0 0 8809
Fedélzeti kameráról jut eszembe.
Amikor mi mentünk Maldívra, a SriLankan Airlines-al mentünk.
2 kamera volt elhelyezve a gépen. Egy előre nézett, mintha végig a pilótafülkében lettünk volna, egy másik pedig a gép hasán és végig lefele mutatta a dolgokat.
Nagyon jó volt, én még ilyet eddig nem láttam. :)
Előzmény: losonczyy (8808)
losonczyy Creative Commons License 2005.05.04 0 0 8808

Szia Bandos !

 

 

A beszámolót, a képeket és én még külön az Emirates "jóságát" /fedélzeti kamera, stb.,stb./ ecsetelő részeket is alig várom! Ha egy kis Dubai résszel megtűzdelnéd....

Örülök, hogy jó volt! Nulla kétség gyötört ugyan.

Valaki korábban Dubait ideígérte, de vagy csak én nem olvastam, vagy ennyiben maradt. Van pici munka, egy ideje nem tudom sajnos folyamatosan olvasni a lapot.

 

Üdvözlettel: Losonczyy

crx Creative Commons License 2005.05.03 0 0 8807

Mi 2003 május 15-én mentünk 29-ig, ha jól emlékszem. Úgyhogy pont akkor, Meerura. 3x esett kb 15-20 percet, ebből 2x ez éjszaka történt. Inkább élmény volt, h láttunk trópusi esőt is :-))

 

tehát mi pont akkor jól jártunk, de h idén mi lesz??  :-))

Malongó.uw.hu/maldinfó/időjaras  ott van link 10 napra előr és egy másik, ami mutatja kb 10 évre visszamenőleg az adatokat, nézd vissza a statisztikát, hátha segít.

 

repülés: 8-9 óra közvetlen, ha jól emlékszem, de 3 óra az időeltolódás, ... jó kérdés

Előzmény: Marianna-22 (8804)
Pitta2 Creative Commons License 2005.05.03 0 0 8806
Bécsből? Akkor ez biztosan a Lauda (Austrian Airlines) gépe. Előbb elmegy Sri Lankára, ott van kb 1,5 órátok és ugyanaz a gép megy Malera. Sri Lankán csak a duty freebe mehetsz, a bőröndők maradnak a gépen, de a kézipoggyászt célszerű magaddal vinni.
Előzmény: Marianna-22 (8804)
konyak_ad Creative Commons License 2005.05.03 0 0 8805
Elméletileg májustól decemberig van az esős időszak, de ahogy figyelem a topikot, az a benyomásom, hogy ki lehet fogni az év bármely szakában komoly esőzéseket, és fordítva. Nekem az a véleményem, hogy Maldívra bármikor érdemes menni :)) (én pl. most jún 5-20 között rontom ott a levegőt :-) )
Előzmény: Marianna-22 (8804)
Marianna-22 Creative Commons License 2005.05.03 0 0 8804

Sziasztok!

 

Szerintetek érdemes májusban (15-30-ig) Maldívra menni? Tudom, hogy azt nehéz megondani, hogy mennyit esik az eső, de hátha volt már valaki ekkor tájt.

Szóval volt már valaki májusban valamelyik szigeten? Én a Rannalhi Clubbot néztem ki bécsi indulással.

Ha este 20:30-kor indul a gép és másnap 11:30-kor ér Maléra, akkor vajon van átszállás? Mert ezt így külön nem említik.

 

Marcsa

crx Creative Commons License 2005.05.02 0 0 8803

Sharkpapa, a linket rakd fel mindenképp, menni fog én tudom :-))

 

Bandos, tényleg gyors volt, de sztem írj beszámolót, meg tedd fel a képeket, engem pl érdekel nagyon :-))

salvago Creative Commons License 2005.05.02 0 0 8802

Sziasztok!!!

Elmondtam a férjemnek a nagy tervet, nem bírtam magamban tartani, mert annyira izgatott voltam már!!!! Húúúúúú, volt nagy csodálkozás, öröm, meg viháncolás, meg mikor megyünk már....jajj, de sokára lesz....:)))))

És ami miatt elmondtam, az az, hogy szeretnénk megállni egy napra Dubai-ban...Emirates géppel 163.000+illeték, + a dubai-stop

ajánljatok már...hívjam fel az emirates képviseletet, vagy maradjak az aerovivánál???

Pitta2 Creative Commons License 2005.05.02 0 0 8801

Sharkpapa!

 

Nagyon várjuk a hanganyagot! Kár,  hogy lemaradtam róla, szívesen meghallgattam volna.

 

Pitta

Előzmény: Sharkpapa (8800)
Sharkpapa Creative Commons License 2005.05.02 0 0 8800

Hali all:))

 

Felvettem kazettára az anyagot, de fenn lesz a rádió honlapján is, ha minden igaz. Sok szép dolgot mondtam, remélem meg tudom oldani, hogy felteszem a linket. Bandos, üdv itthon:)))

Előzmény: Bogyó 2 (8799)
Bogyó 2 Creative Commons License 2005.05.01 0 0 8799
Hát erről lemaradtam. És mégis miket mondtál?
Előzmény: Sharkpapa (8791)
Bogyó 2 Creative Commons License 2005.05.01 0 0 8798
Ja, részletesebb beszámoló! Hát hogyne, persze!
Előzmény: Bandos (8795)
Bogyó 2 Creative Commons License 2005.05.01 0 0 8797
Szia Bandos! Üdv itthon! Jó rég néztem be ide, mostanában kevésbé érek rá, hiába azért lassan két év után nekünk már kezd kiesni az érdeklődésből a Maldív-szigetek. Még jó, hogy vannak találkozók. De akkor ezek szerint ti megjártátok Royalt! Nagy kedvet csináltatok hozzá, mindig is izgatott engem is, de neolabék után ti is odavagytok tőle. Az egyik főesélyes nálam is egy esetleges második út esetére.
Előzmény: Bandos (8795)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!