Keresés

Részletes keresés

Volt tüzér Creative Commons License 2010.03.08 0 0 13684

"Esetleg lenne információ arról, hogy a modernizált P 18-as lokátorokat használjuk-e még? Lehet, hogy szóbeszéd de azt hallottam, hogy kivonták őket mert az amerikaiak nem nagyon szeretik mióta szerepet kapott a Lopakodó lelövésében. "

Mi nem, se te, se én, (bár én egy kicsit igen) de a légtérellenőrző ezred még használja. Egyrészt Kupon és Medinán is van telepítve (ahol a grafikonban is részt vesz) meg az úgynevezett réskitöltő alegységek is ilyennel (is) vannak felszerelve. Az meg hogy az amerikai mit szeret és mit nem, az egészen addig nem releváns, amíg a kiváltására nem ad pénzt.

Az meg persze a személyes véleményem, hogy ezek a volt szovjet cuccok még így átalakítva is strapabíróbbak, mint a sokat favorizált nyugatiak. Kupon mesélte a parancsnok, hogy  a soros féléves zavarás felülvizsgálaton a hollandok a zavaró masinájukkal odatelepültek a P-37 lokátor tövébe, és a lokátor még így is vígan megkajálta a zavarást. Hasonlóképpen a P-18-as is.

Előzmény: fotp-18 (13679)
Kuruc71 Creative Commons License 2010.03.08 0 0 13683
Bocsánat nem olvastam a késöbbi intelmeket. Még egyszer bocsánat.
Előzmény: Kuruc71 (13682)
Kuruc71 Creative Commons License 2010.03.08 0 0 13682
Szia rainman

A teljes képhez hozzá tartozik hogy a túlzásokon kívül azért alapjai is van ennek a "borsodizásoknak".

Nállunk Ady ligeten az őr zlj-t 80% ban Borsodiak adták. ( volt belőlük mindenhol de ott voltak a legtöbben )Mikor volt a taxissztrájk és a századoktól ment vissza a hangulatjelentés akkor egyedül az őr zlj volt az aki azt mondta hogy kimenne tömeget oszlatni ( gyalásóval ) A laktanyában körletelhagyási tilalom volt de nekik akkor lehetett egyedüliként kint kóricálni az udvaron meg kantinba menni ( ez volt akkor nekik a kedvezmény ) A sétálgatás közben fenhangon mondogatták oda az ablakba lógó kopaszoknak meg mindenkinek hogy "most majd leverjük a pestieken hogy nem mehettünk haza"


Szóval ilyen is volt.

Meg olyan is hogy a legjobb csapatot lehetett kihozni belőlük.
Előzmény: rainman (13671)
TtK Creative Commons License 2010.03.08 0 0 13681
Előzmény: fotp-18 (13679)
Klinker-sas Creative Commons License 2010.03.08 0 0 13680
A bekötésel kapcsolatos rajz elérhető lenne valahogy,hogy el tudjuk indítani?
Előzmény: Qqberci (13678)
fotp-18 Creative Commons License 2010.03.08 0 0 13679
off

Nem kóstolgatásból írtam, hogy borsodi hanem pusztán tényként közöltem és bocs de én kértem egynéhány társamat, hogy ne minősítsék negatív jelzőkkel őket mert azoknak a srácoknak sokkal nehezebb a helyzetük mint nekünk. Ráadásul utálom az ilyen megkülönböztetést is. Hidd el mindent megtettem azért, hogy jól végezzem a munkámat és jó kapcsolatom legyen a katonatársaimmal ha már összehozott minket a sors.

on


Esetleg lenne információ arról, hogy a modernizált P 18-as lokátorokat használjuk-e még? Lehet, hogy szóbeszéd de azt hallottam, hogy kivonták őket mert az amerikaiak nem nagyon szeretik mióta szerepet kapott a Lopakodó lelövésében.
Előzmény: rainman (13671)
Qqberci Creative Commons License 2010.03.07 0 0 13678
Milyen messzire? Akár a Holdig...
Mekkora a felbontása? Ez a benne lévõ képfelvevõ eszköztõl függ. A vidikon általában a szokványos TV felbontást tudja (625 sor, 850 képpont, nagyjából 1/2 megapixel), de ha ennél nagyobb felbontású eszközt teszel mögé, akkor annyit.
A nagyítás az 500 mm-es teleobjektív nagyítása, de ha egy - fényképezõgépbõl kimentett - 2 megapixeles érzékelõt teszel mögé, akkor digitálisan még nagyíthatsz négyszeresre.
Előzmény: Klinker-sas (13677)
Klinker-sas Creative Commons License 2010.03.07 0 0 13677
Üdv.
Azt szeretném kérdezni a KARÁT-al kapcsolatban van valakinek tapasztalata milyen messzire lát el és mekkora (felbontásban) vagy nagyítást tud?Köszönöm
giap Creative Commons License 2010.03.07 0 0 13676
77-79 közt voltam sorkatona, zömmel Nagytarcsán. Irnokként én is csináltam szolgálatvezénylést.Rendszeresen magam vállaltam szombat-vasárnap üi. szolg.-ot mint "öreg", hogy a távolabb lakók elmehessenek hosszú eltávra.Nem volt ez nagy mutatvány, úgy emlékszem, szinte természetes volt, hogy igyekeztünk nem nagyon kicseszni egymással. Persze, hogy kényszerkatonák voltunk, de azért annyira nem volt szörnyű. A tisztekkel gyakorlatilag jól kijöttünk, ritka kivétellel, néhány nagyonbunkó az őrszázad és a sofőrök öregkatonáiból, tiszteseiből állt, de leperegnek ezek a dolgok, alapvetően pozitív emlékeim vannak a katonaságról, ezért is vagyok itt. Egyébként tartalékosként lettem őrvezető, sima honvédként húztam le a két évet. Hátszelem, nagybátyám nem volt, nem is értem, miért lettem írnok, ill. HDM rajzoló. Üdv! Giap.
Volt tüzér Creative Commons License 2010.03.07 0 0 13675

Nekem mindazonáltal semmi bajom a borsodiakkal, hiszen ha valaki belefog egy alaposabb statisztikába, akkor hamar kiderül, hogy a borsodiak alaposan felülreprezentáltak ebben a szakmában. (Bocs, voltak) És ez érvényes a régi szép időkre is, nemcsak akkortól érvényes a dolog, amikor felszámolták a 105. lérak ezredet.

Nekem az eddigi katonai pályám három legnagyszerűbb parancsnoka közül kettő arrafelé szolgált. Az egyik Cserépfalun, a másik Tardonán.

Azt el k ell fogadni, hogy fegyvernemünk nem arról volt híres, hogy a katonák mindennap otthon koptatták a saját ágyukat. Az én időmben sem, de ha Pa62 kollégát vesszük, ő például Debrecenen túlról vonult be a dunaföldvári osztályhoz. És amikor a franc tudja hány év után sétáltunk egyet a volt laktanyájában, még megmutatta, hol volt az ágya.

Én tisztként is esetleg háromhavonta jutottam el az őshazámba Börgöndről, és mégsem ezek az emlékek jutnak eszembe arról az osztályról.

Emberek! Tiszteljük legalább az emlékeket!

Volt tüzér Creative Commons License 2010.03.07 0 0 13674

Az ilyesmi eddig itt nem volt téma. És eztán sem szeretném, hogy legyen. Kifejezetten el voltunk a szakmai dolgok csócsálgatásával, amivel kifejezetten jól éreztük magunkat. Volt hivatásások és amatőrök egyaránt. És ez jó lenne, ha így is maradna. (Lehet, hogy ez az egész csak egy langyos pocsolya, de én bizonyos helyzetekben szeretem a langyos pocsolyákat. Na persze nem mindenütt.) A veszekedéssel és az egymás kóstolgatásával át lehet fáradni a Polidilibe. Ott már megszokott a stílus.

Ha valaki itt akar maradni, akkor tisztelettel kérem, hogy tartsa meg ezt a "rendet".

Előzmény: rainman (13671)
Törölt nick Creative Commons License 2010.03.07 0 0 13673

Kedves "Topiklakók"

 

Több évtized távlatából ma már jelentéktelen és értelmetlen ezen az "apró" dolgokon összeugrani, hogy ki mikor milyen sérelmeket "szenvedett" el a hadseregben.

A Topik jellegéhez meg egyáltalán nem illik. Ha csak ennyi "tapasztalatot" szereztetek anno, akkor szomorú lehet a mai életetek, hogy még ez ennyire fáj.....

 

Tovább nem is kéne ragozni.....

 

Szép napot...

pa62 Creative Commons License 2010.03.07 0 0 13672

Még eltelik 40 év és meglátod minden olyan szép lesz. Olyan szép történeteid lesznek,hogy az unokák tátott szájjal fogják hallgatni.

Pa62
Előzmény: fotp-18 (13667)
rainman Creative Commons License 2010.03.07 0 0 13671
Jólérzem, hogy háromhozzászólásos bajtárs vezette elő a borsodiak megkóstólgatását?

Nagggyon fájhat neki, hogy egyszer-kétszer nem tudott eltávra menni.
Jómagam nemegyszer magam osztottam be őrszolgálatra, konyhára, csakhogy a jelentkező bajtárs kijuthasson a laktanyából....

Előzmény: Volt tüzér (13669)
rainman Creative Commons License 2010.03.07 0 0 13670
Századírnok (is) voltam, kannibál....
Kiképzési terveket csináltam, meg szolgálati beosztást, eltávokat, szabadságokat készítettem elő.

Vegyél egy lérak üteget. Van benne X ember a különféle századokban.
Elátók, mint konyha, üzemanyag, épület-karbantartás, stb...; őrszázad; híradósok -telefonkózpontostól kezdve a lokátorosokig, aztán a kannibálok....

Mindnek megvan az adott feladata.

De ezen túl:

Aztán van a szolgálatvezénylés:
Az őrhelyeket az őrszázad nem tudja kiszolgálni 7/24-ben, mert nem akkora a létszáma, hogy kijöjjön, tehát más századokból is vezényelni kell őrszolgálatra.
A konyhát az ellátó század nem tudja kiszolgálni igény szerint, mert nem akkora a létszáma, tehát más századokból is vezényelni kell konyhás kisegítőket.
Speciális szolgálati hely: kútfigyelő. egy ember, minden percben, tehát a váltást is Úgy kellett megszervezni..

Volt a szolgálatvezénylés-igény: x napon a század adjon n őrszolgálatot, m konyhást, y benzinkutast, Basszus! ügyeletest a körletbe, erről majdnem megfeledkeztem!
És volt a kiképzési terv-igény!

DE vegye figyelembe a katonák pihenőidejét: szolgálat után nem vezényelhető máshová, vegye figyelembe a kiképzési tervet: tehát az összes kiképzendő legyen tűl a legutolsó szolgálatát követő pihenőidőn is és jelenjenmegakiképzésen, tehát minden kiképzendő legyen kiképezve...

A tervezésnél, beosztásnál vegye figyelembe az eltáv és szabadság igényeket is!
De vegye figyelembe a csókos szobafestő katonát is, aki kiképzésii dő alatt kifestette a lakótelepi parancsnoki lakást, tehát a hétvégéje nekije szabad, nem beosztandó!!!!

Szumma:

kiképzés és szolgálatadás okán a század rendre minuszban volt.
A hiányok meg úgy lettek betömve, hogy magamat osztottam be szolgáltatra, ha más nem volt.

Kopasz borsodi vagyok, de csak cserépről....
Volt tüzér Creative Commons License 2010.03.07 0 0 13669
Talán nem kéne itt egymást kóstolgatni. Eddig nagyszerűen megvoltunk efféle dolgok nélkül. A hasonló szárnypróbálgatásokat máshol, ha kérhetném.
rainman Creative Commons License 2010.03.07 0 0 13668
Jól értem, hogy azok a kopasz borsodiak tettek Neked rosszat?

Neked, aki egy kimenő során is lazán megtöcskölhetted a menyasszont, mig a borsodinak mindezhez kellhetett legalább egy két-három napos szabadság, merthogy egyáltalán kijutni a kapun, időben elcsípni a vonatot, egyáltalán hazatutni - no nem a ötperces környékre, hanem 150-200 kilométerre... Aztán otthon lenni picikét, és bumlizni vissza, hogy időben lejelentkezhessen, hog visszaért....

Mivel tettek alád? Netán beosztottak szolgálatba arra az időre, amikor Te kimenőre vágytál???
Azta....
A kopasz borsodinak nem járt a pihenőidő? Akár akkor, amikor Teneked belefért volna egy eltáv, és mégis beosztottak szolgálatra?
Persze! szopjon az a kopasz borsodi - úgyse jutna haza - bezzeg Te ötperc alatt hazaérnél, akkormeg már mér adnál szolgálatot....
Ja! ugyanígy a látogatások....
A kopasz borsodiakat milyen gyakran látogatták? És Téged?
Tők szopás lehetett az életed....
Előzmény: fotp-18 (13667)
fotp-18 Creative Commons License 2010.03.07 0 0 13667
A 90-es évek elején a rendszerváltás után történt a dolog, szerintem senki sem tudta, hogy mit hoz a jövő és mindenki idegei szét voltak cincálva értem erre a tiszteket. Azt nem tudom, hogy a Délszláv válság miatt mekkora nyomás nehezedett rájuk de az is biztos közrejátszott. A sorállomány Nagytarcsa közelében élő része pedig azzal volt elfoglalva, hogyan jusson haza a Borsod megyei srácok meg azzal, hogyan akadályozzák meg a környékbelieket a hazajutásban, hiszen nekünk már egy kimenő is elég lett volna és otthon aludtunk. Ha jól emlékszem a tiszti kar nagy része is Borsodból származott. Mi voltunk a legrosszabb helyzetben (11/8) - mindig irigyeltem azokat az ismerőseimet akik jó szájízzel meséltek a katonaidejükről mert én nem tudtam. A kerepesieket (11/14) baromira irigyeltük, a sokkal emberbarátibb parancsnokaik miatt. A laktanyában volt még egy Híradó Szertárnak nevezett alakulat ahol már nem vagy alig voltak sorkatonák. Az isaszegi objektumuk őrzését is egy FBŐ nevezetű szervezet végezte. Valószínűleg a HSZ vagy annak utódalakulata még működik, hiszem a Google-ban a nagytarcsai laktanya és az isaszegi objektum is ki van satírozva. Összegezve sorkatonai szempontból a 11/8 nem volt egy mindenki álma. Valószínűleg azért nem hallasz Nagytarcsáról mert mindenki igyekszik elfelejteni, hogy egyáltalán a térképen van (sorállomány).
Előzmény: manhattani (13664)
fotp-18 Creative Commons License 2010.03.07 0 0 13666
Köszönöm, persze nekem is eszembe juthatott volna balga módon, hogy ami a rakéta végén van az nem utazik vele végig.
Előzmény: Volt tüzér (13663)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.03.06 0 0 13665
Ez a Nagytarcsa már nem az a Nagytarcsa volt.
Előzmény: manhattani (13664)
manhattani Creative Commons License 2010.03.06 0 0 13664
>Aztán az "embervásár" után Nagytarcsán találtam magam ...

Sorkatonaként Debrecenben tanultam légvédelmi relétechnikusnak, és a végzés után többen mentek Nagytarcsára. Azoktól később soha egy kanyi hangot nem hallottam, hogy hogy vannak, mit csinálnak, mizújs (a többiektől igen).

Ekkora volt a titkosság Nagytarcsán?
Előzmény: fotp-18 (13662)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.03.06 0 0 13663
Ezek a rakéták nem voltak kormányozhatók addig, amíg a starthajtómű rajtuk volt. A starthajtómű csűrőlapja nem a kormányzást szolgálta, hanem a rakéta indítás utáni elcsavarodásának megakadályozását. Azt meg a Volhov rakétánál megcsinálták másképpen, nem kellett a csűrőlap.
Előzmény: fotp-18 (13662)
fotp-18 Creative Commons License 2010.03.06 0 0 13662
Üdvözletem! Csak most kezdtem végigolvasni a topicot és a kronológiában eddgi jutottam. Az embervásárra reagálnék először. 1992-ben Sárbogárdra vonultam be és UV ( célkövető ? ) kiképzést kaptam, tetszett is a dolog nagyon. Aztán az "embervásár" után Nagytarcsán találtam magam de nagyon örültem neki újpesti lévén bár a haza vezető utat hónapokig nem sikerült megtalálni hála N. alezredes és E. örnagy uraknak. Szóval Nagytarcsán derült ki, hogy látni ugyan fogom az UV kabint de csak messziről mert az igazi otthonom a P-18 lesz. Az egész kiképzési UV-s szakaszunkat szétcincálták és mindenki más lett, talán ha két társam maradt meg az eredeti kiképzésének megfelelő beosztásnál. Más. Olvastam, hogy a kívülről úgy lehet könnyen megkülönböztetni a Dvinát és a Volhov-ot, hogy a Volhovon nincsenek csürőlapok. Mi végezte a kormányzását ennek a típusnak ? Valószínűleg tanultuk de hát az 20 éve volt :)
Előzmény: Volt tüzér (241)
manhattani Creative Commons License 2010.03.06 0 0 13661
OFF:
>ahogy a bölcs latinok mondták: varietas electat, ...

Vagy erectat, vagy delectat! :-)
ON
Előzmény: Barázda&Ítélő (13623)
UV_59 Creative Commons License 2010.03.05 0 0 13660

No, mondtam én, hogy van Vegás kolléga is a "környéken".

Ja, ez az összeg és különbség képzés, meg a rezsektorszűrő ismerősen hangzik...

Valami még rémlik egy különleges szűrő históriáról is, meg, hogy némileg hasonló van a rakéta fedélzetén is.

Előzmény: Oldalszirom (13647)
Qqberci Creative Commons License 2010.03.05 0 0 13659
Én az ugrálástól távcsõ nélkül is elszédülök...
Előzmény: Volt tüzér (13658)
Volt tüzér Creative Commons License 2010.03.05 0 0 13658
10 - 20-szoros nagyítás fölött már mindenképpen érdemes állványt használnod, mert elszédülsz attól az ugrálástól, ami a távcsövedben fogad.
Előzmény: Qqberci (13657)
Qqberci Creative Commons License 2010.03.05 0 0 13657
Igen, de ahhoz a távcsõhöz már állvány kell a súlya meg a stabilitás miatt.
Előzmény: Klinker-sas (13655)
Qqberci Creative Commons License 2010.03.05 0 0 13656
Az optika itt a vidikon érzékelõ felületére vetíti a képet, tehát egyszerûen "belenézni" nem lehet, ahhoz kellene egy kiegészítõ lencse (okulár).
Előzmény: Klinker-sas (13654)
Klinker-sas Creative Commons License 2010.03.05 0 0 13655
Az egy nagy kérdés ennek a szerkezetnek az esetében "hogy milyen messzire látok???" az igaz,hogy az optikátol függ de ha ebben az időben kinézek a távolba akkor még a madarakat se látom vele amik a faágon ülnek elöttem mivel akkora a víz pára a levegőben.Vagyis ha tiszta az idő és páramentes egy komolyabb távcső is tud anyit ha nem többet mint a karát?!Az az Kb:25Km távolságot?
Előzmény: Qqberci (13652)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!