Keresés

Részletes keresés

edgarleo Creative Commons License 2008.02.04 0 0 549
Haliho!

Távolkelet fan vagyok, és inkább a metropoliszokkal kevert hangulat fog meg.
Visszaolvasgattam a kezdetekig, de Hong Kong-ról nagyon kevés bejegyzést láttam.
Ha valakinek van kedve felpörgetni a topicot, és esetleg írna mindenféle kedvcsinálót ehhez a most már újra Kínához, azt köszönettel venném!
Predator X Creative Commons License 2007.12.14 0 0 548

A peking akrobataszínház előadása:

 
http://webcsatorna.hu/filmek/roadshow_kina9

zafir74 Creative Commons License 2007.12.14 0 0 547

Egy vicces, kedves weboldal:

 

http://www.sleepingchinese.com

 

tafinaf2 Creative Commons License 2007.12.06 0 0 546
Haho,

Ezert is karos pl a cenzura, mert letorolte egy hasznos hozzaszolasomat. Idemasolom megint, hatha most nem torli le a cenzor (bar kis eselye van, mert ezek a cenzorok valoszinuleg ismerik egymast szemelyesen es sportot uznek abbol, hogy barmit, amit en mondok, letorlik. Szerencsere a sajat weblapomrol nem tudjak letorolni, tehat aki tudja, jegyezze meg: azsianet.com. Ha elburjanzik ez a cenzurasdi jatek, akkor jogorvoslatot is fogok szerezni, addig csak huzom a strigulakat.

Tehat ismetles, es alatta par kiegeszites:

-=-=-=-=-
0. Alapok: Kina lakossaganak 25%-a analfabeta. Az egesz orszag erre a kozos nevezore lett kiepitve, azaz nem varjak el toled, hogy irni/olvasni tudj, max csak annyit, hogy erthetoen ki tudj nyogni par szot. Ebbol kell kiindulni. Tehat nem kell bonyolult nyelvtani szerkezeteket hasznalni, eleg visszamenni az oskorba. Mondok egy peldat: sorbanallsz vonatjegyert Shanghaiba (Suzhou-bol, pl). Ahelyett, hogy nyelvleckeket vennel, kollegaidtol megtanulnad, hogyan kell elmondani ezt a mondatot: "Kedves eltarsno, en szeretnek egy vonatjegyet venni innen Suzhoubol Shanghaiba, ha lehet a leheto legkozelebbi vonatra", eleg, ha az ablakhoz erve csak annyit mondasz: SHANGHAI. Es akar hiszed, akar nem, erteni fogjak, hogy mire gondolsz. Probald ki.

1. Utazasnal (Kinaban) nem kell tulbonyolitani a dolgot, terkeppel szarakodni, kinai jelecskeket leiratni, stb. A legegyszerubb, ha megtanulod kimondani RENDESEN (azaz nem csak tessek-lassek, hanem fulelsz, es megprobalod helyesen utanamondani egy kinainak) a celpont nevet. Ha NAGY celpontod van, nyertel. Ha kicsi, akkor nezd meg, ahhoz legkozelebb mi a legnagyobb varos/gocpont. Annak a nevet is tanuld meg kiejteni rendesen. Innentol kezdve barkihez odamehetsz (busz, vonat, stb), es csak MONDD KI helyesen a celallomas nevet, a tobbit bizd a helyiekre. Lasd 0-ik pont.

2. Szallaskeresest sem kell tulbonyolitani internetes foglalasokkal es egyeb bizbasszal. Amint lement a nap, kb vacsora elott/tajan elkezdesz boklaszni a varos kozpontjaban, es 5 percen belul talalsz hotelt. Bemesz, felteszed a mutatoujjad (azt jelenti, 1 ember), es akar hiszed, akar nem, meg fogjak erteni, hogy azt akartad mondani, hogy "Kedves elvtarsno, en ma ejszaka meg szeretnek szallni ebben a hotelben, kerem nezze meg, hogy van-e szabad szobajuk, es mondja meg, hogy mennyibe kerul". Mondani fog (vagy mutatni) egy szamot, ha jo, maradsz, ha nem, mesz tovabb. Aki fel oran belul nem talal maganak olcso szobat, az balek.

3. Penzvaltas. Mar tobbszor leirtam, de repetitio est mater studiorum: mindig abbol kell kiindulni, hogy ami konvertibilis valutat RMB-re valtasz, az a nyakadon marad. Ennek szellemeben kell atm-bol kivenni, bevaltani, stb. Mindig csak annyit, amennyire feltetlenul szukseg van. Hol? Termeszetesen feketen. Tudom, hogy europai tapasztalatok alapjan a legtobb ember odzkodik tole, de Kina az mas vilag. Aki kicsit tanult tortenelmet, ismeri a jelenlegi politikai/gazdasagi helyzetet, az tudja, hogy feje-tetejere-allitott vilag Kina. Nyugodtan megbizhatsz a feketen valutazokban, egy hajoban eveztek, nem fog becsapni. De ha puhabb fabol faragtak, akkor utazz HK-on keresztul, ott oda-vissza tudsz RMB-t barmire valtani. Legjobb megoldas, de ha valami csoda folytan megis inkabb egyenesen berepulnel az oroszlan torkaba, ovatosan valtogass, mert nem fogod tudni visszavaltani. Az Akosek kezdemenyezese, a penzmag valoban erdekes, de nem hiszem, hogy 5 perc alatt mukodik (mint HK, pl). Szoval en maradnek HK-nal (vagy Macau is jo).
-=-=-=-=-=-

Valoban, mint T.B. is jelezte, egyeseknek gondot jelenthet valamit ugy kiejteni, ahogy halljak (bar Kodaly Zoltan szerint mindenki tud enekelni, a gyakorlatban ugy nez ki, sok embernek meg nehezseget okoz a zenei hallas). Ilyen esetben roppant hasznos tud lenni egy DIKTAFON. Fillerekert lehet kapni a kiskazettas, regi valtozatot, de manapsag mar van digitalis is, es szinte az osszes mobil telefon is rendelkezik hangrogzito funkcioval. Tehat ha az ember nem tudja szepen utanamondani egy kinainak, amit tole hall, VEGYE FEL megnora, aztan a megfelelo helyen jatssza vissza.

Ennek egy meg elegansabb megoldasa a kinai tolmacsolas telefonban. Azaz osszebaratkozol valakivel, akiben megbizol, Kinaban el, tud kinaiul, es ertelmes. Telefonszamot csereltek, es megkered, hogy veszesetben hadd hivjad fel, es magyarazd el kinaiul valakinek telefonban, hogy hova akarsz menni. Ez a hangrogzito helyett/mellett is mukodik, azaz amikor el kell mondani, hova akarsz menni, felhivod a baratodat, megkered, hogy telefonban mondja el, odaadod a telefont az illetonek, akinek el akarod mondani a celallomast, es kesz. Taxinal, busznal, vonatnal, repulonel, stb, mindenhol mukodik. NYUGI, nem fogjak ellopni a mobilodat, de azert tartsd az egyik szemed rajta, amig beszelnek rajta.

Orultem, ha segithettem: Benoe :-)
Előzmény: T_B (543)
zafir74 Creative Commons License 2007.12.06 0 0 545
Kedves T B!

Örülök, hogy valamennyire hasznát tudtad venni azoknak a dolgoknak, amiket leírtam és hogy jól érezted magad! Ha kellőképpen nyitott az ember, akkor gond nélkül elfogadja az ottani "rendet", és akkor biztos, hogy pozitív élményekkel tér haza! :-)
Előzmény: T_B (543)
kb. Creative Commons License 2007.12.06 0 0 544
Mindig örülök, ha nyitott szemmel járó ember élményeit olvashatom.
Egy apró megjegyzést engedj meg: mivel minden említésnél következetesen rosszul írtad, hadd javítsam ki, nem Sozhou, hanem Suzhou.
Előzmény: T_B (543)
T_B Creative Commons License 2007.12.05 0 0 543
Kedves fórumtagok!
Nagyon köszönöm a sok direkt és indirek segítséget. Nagyon sok hasznát vettem. Így utólag visszagondolva, biztos többször kerültem volna kellemetlen helyzetbe, talán még a pozitív összképem is más lenne. Cserébe röviden megosztom veletek, illetve a jövőben idevetődő újoncokkal a tapasztalataimat.
Életem első ázsiai útja Shanghaiba vitt. Céges út volt, ezért az útvonalat sem én szerveztem (pl. nem tudtam Hongkongon keresztül menni, még ha sokak szerint úgy jobb), csak annyit tudtam elérni, többek között „légitársasági” segítséggel, hogy három nap munka mellett volt négy szabad nap is, a maradék az utazásra ment el. A szabad napokon csak Shanghai nevezetességeit szerettem volna megnézni, illetve Sozhou-t. Biztos van még a környéken ezernyi érdekesség, de én inkább kevesebbet nézek meg, viszont azt alaposan.
Ahogy egy kicsit is tájékozott ember várja, itt tényleg másképpen működik minden. Ha nem Európához viszonyítunk lépten-nyomon, egzotikus élményként lehet elkönyvelni rengeteg olyan dolgot, amitől otthon a falra másznék. Az, hogy a zebrán, a zöld jelzésen átkelve sem lehetek biztos abban, hogy nem gázol el szemből/hátulról/oldalról egy motoros, csak azért tűnik viccesnek, mert kellően odafigyelve, sérülés nélkül megúsztam. Szerencsére nem egyedül utaztam, kollégámmal kettesben nagyobb bátorsággal indultunk a sikátor felé is. Neki is az első ázsiai útja volt. Itthon is sok rosszat lehetett hallani a magyar taxis hiénákról, és még tanácsot is kaptunk a helyi kollégától, hogy nem kell szállodai transzfert rendelni dupla áron, csak kijövök a reptérről, és jobbra találunk taxit, de csak az a jó, amelyik nyomtatott számlát ad. Ezek után is behúztak a csőbe: kimentünk az ajtón, bent-kint rengeteg rendőr, és a taxis droszton, legalább négy rendőr közvetlen közelében, egy hiéna kapott el minket, aki persze csak később lett gyanús. Szerencse a határozott kiállásunknak, és a kínaiul is megírt útvonaltervnek (külvárosi hotel), nyugtaadási kritériumnak, illetve körülbelüli árnak, leállt az autópálya közepén, és leintett egy hivatalos taxit nekünk, akivel ők lerendezték a jattot. Persze ennek cserében mi egy kicsit magasabb összegről kaptunk nyugtát, mint amit eredetileg az óra mutatott, de sebaj, megtanultuk a leckét.
A belvárosban a táska/óra árusokat nagyon határozottan le kell rázni, különben a nyakadon lógnak percekig. Olyan rafinált trükkökkel próbálkoznak mindenféle fogyasztásra (pl. a „híres” teafesztivál, vagy a „diákok” festményei) rábírni az embert, hogy nem hiszem, hogy van olyan turista, aki ne dőlne be valamelyiknek. Európaiakat, amerikaiakat különösen szeretik. Furcsa mód a Fülöp-szigeteki kollégák olcsóbban is tudtak vásárolni, mint a németek, pedig az utóbbiak is alkudtak szépen.

Mi az Old Town-t, Yu-yuan gardent, Art museumot, Bound-ot, TV tornyot, Nanjing Road-ot, és a Jade Buddha templomot néztük meg, illetve utaztunk a mágnesvasúton, illetve vásároltunk a Fake-market-en. Nagyon szépek, ajánlom mindenkinek. Most leírhatnám, hogy nekem melyik tetszett legjobban, de ez már ízlés dolga. Sozhouban egy kicsit csalódtam, mert azt hittem, hogy egy hangulatos kisváros, pedig nagyobb, mint Budapest. (A kertek persze szépek)
Igaza volt kb.-nak, én is mindenképpen olyan útikönyvet ajánlok, amelyikben kínaiul is le van írva a hely neve, mert nekem nem sikerült úgy kiejtenem a neveket, hogy kínai is megértse. Továbbá legalább a főutak a térképen legyenek kínaiul is leírva. Jó magyar könyvet nem találtam, de utolsó pillanatban sikerült vennem egyet a Lonely Planet sorozatból angol nyelven.
Éttermekben nem volt gondunk. Általában nem tudtuk mit fogunk enni, mert nem beszéltek angolul. :) Többnyire nagyon finom volt a legolcsóbb étteremben is.
A pálcikával evés sem őrdöngőség, amíg nem csontos húst kap az ember...

Tafinaf, sok hozzászólásodból sok hasznos infót tudtam kihámozni, és nem kétlem, hogy sokat tudsz segíteni azoknak, akik hosszabb időt kint töltenek. Nem ismerlek, de úgy látom, már elfelejtetted milyen volt az első heted kint. Ha csak rád hallgattam volna, és zafir illetve kb. nem segít, kizártnak tartom, hogy olyan egyszerűen veszem az akadályokat, ahogy leírod. Ilyenkor nem feltétlenül a tapasztaltabb tud igazán segíteni, hanem az, aki átérzi a kezdő helyzetét.
Próbáltam egy-két alapszókincset felszedni, de még a környékbeli taxisok sem értették meg a hotel nevét az én kiejtésemmel, így írás nélkül nem sokra mentem volna. Ok-ok, az írás sem mindig segít. Sozhouból vissza a buszjegyet Jiadingba kértük (észak Shanghai, ahol a hotel volt). Kézírással, de leírták kínaiul, és nem tudom, hogy ott hibáztak, vagy a buszra „felrakáskor”, de Jiaxingban kötöttünk ki. Csak egy betű, de nem keletre mentünk, hanem délre 80-100 km-t. Persze egy "kicsit sem" aggódtunk, mikor nem találtuk a Tesco-t, ami induláskor még ott volt. Szerencsére volt vonatállomás is a városban és be tudtunk jutni Shanghaiba, de ez egy külön story.
A belvárosban, mikor az Old town-ból a Múzeumba sétáltunk, és térképen kerestük a helyes utat, egy kedves helyi nő, aki angolul is tudott, minket látva megállt segíteni. Még ő is egyszerűbben boldogult a kínaiul írt utcanevekkel, mint az angolokkal. Előbb-utóbb biztos odataláltunk volna, de miért töltsek el fél napot haszontalan dolgokra?

Egy kis technikai info. Pannon-t használók ne lepődjenek meg, ha egy SMS-t akár 100-szor is megkapnak. Az automata hálózatkeresés a CHN-CUGSM hálózatot állítja be, de az valahogy nem jelzi vissza az SMS megérkezését. Válts át a CMCC-re és megszűnik a probléma.

Zárásképpen: kellően gyanakvónak, óvatosnak kell lenni, különösen a belvárosban, de felejthetetlen, kellemes élményekkel lesz gazdagabb az ember, és csodálatos helyeket láthat. Én jó élményekkel tértem haza, és ugyan hosszabb időre nem költöznék ki, de nem mondanék nemet, ha ismét kiküldenének egy hétre.

Tibi
Előzmény: zafir74 (536)
sygma Creative Commons License 2007.12.05 0 0 542
Sziasztok!

Kérdésem, hogy megvan-e valakinek a shanghai ERA akrobata színház előadása DVD-n? Egyáltalán létezik ilyen? Nekünk csak a "The making of..." változatot sikerült beszerezni.

-Sygma
tafinaf2 Creative Commons License 2007.12.01 0 0 541
Persze, hogy nem veletlenul, de attol meg az cenzura marad. Ez van ma, Magyarorszagon. Na de majd csak lesz valtozas, talan unokaink megerik...
zafir74 Creative Commons License 2007.11.30 0 0 540
Nem csak kritikát kellene gyakorolnod, hanem egy kis önkritikát is. Biztosan nem véletlenül törölték.
Előzmény: tafinaf2 (539)
tafinaf2 Creative Commons License 2007.11.30 0 0 539
Erdekes, valaki megint letorolte a hozzaszolasaimat. Eljen a cenzura, 2007-ben.
zafir74 Creative Commons License 2007.11.29 0 0 537

Hát ez a Vigyázz, lépcső!-történet nagyon tetszett! :-)))

 

Előzmény: kilenctizenegy (535)
zafir74 Creative Commons License 2007.11.29 0 0 536

Szia T B!

Kíváncsian várom a beszámolót!

Köszi, amit írtál, már majdnem romokban hevert az önbizalmam! :-)

További kellemes ott-tartózkodást!

Előzmény: T_B (533)
kilenctizenegy Creative Commons License 2007.11.29 0 0 535

"Utazasnal (Kinaban) nem kell tulbonyolitani a dolgot, terkeppel szarakodni, kinai jelecskeket leiratni, stb. A legegyszerubb, ha megtanulod kimondani RENDESEN (azaz nem csak tessek-lassek, hanem fulelsz, es megprobalod helyesen utanamondani egy kinainak) a celpont nevet. "

 

Nekem ez sose jött be, vszleg nem vagyok egy nyelvzseni. Az ém módszeremaz volt, hogy a ha célpont nevét láttam leírva, akkor lefotóztam digitálisan, és addig mutogattam a képet, amíg valaki nem tudott segíten. 10 esetből kilencszer elsőre.

 

Csak azzal kell nagyon vigyázni, hogy nehogy valami más infót fotózz le a hely neve mellett.

 

A múltokr jött egy francia vendégem, aki vissza akart menni ugyanoda, ahol tavaly olyan jót evett, de nem tudja, hol van. Viszont leírta a noteszébe az étterem nevét. Akkor nem probléma, megtalálom. A noteszben ez állt: Vigyázz, lépcső!

Előzmény: Törölt nick (527)
tasha Creative Commons License 2007.11.29 0 0 534
én sem váltottam feketén, nem is láttam rá lehetoséget. Sem Pekingben, sem délen. Az ATM-es vagy euro váltós megoldás muködik és a sok hamis pénz miatt biztosabb is.
Előzmény: T_B (533)
T_B Creative Commons License 2007.11.29 0 0 533

tafinaf,

Köszönöm a segítségedet, de azt hiszem túl sok bátorságot vársz el az először ázsiába utazótól. Nem kétlem, hogy igazad van, sok korábbi hozzászólésodból nagyon hasznos dolgokat merítettem.

Nem én írtam a mailt, új vagyok a fórumon.

 

Zafir,

Neked is köszönöm a sok tanácsot. Számomra sokszor hasznosabb volt, mint a tapasztaltabbak tanácsai, mert kezdő szemmel írtad le a dolgokat. Még Shanghaiban vagyok, majd otthonról leírom a tapasztalataimat. Eddig csak egyszer voltam a belvárosban, de annyian próbáltak már "balek túristának" nézni, hogy nem merném bevállalni a fekete váltást. Összességében még jók a tapasztalataim.

 

Üdv.

Tibi

Előzmény: Törölt nick (527)
Predator X Creative Commons License 2007.11.28 0 0 528

Nyári Palota Pekingben, 2. rész:

http://webcsatorna.hu/filmek/roadshow_kina6

 

zafir74 Creative Commons License 2007.11.22 0 0 526

Szia T B!

Én csak Eurót vittem, és nem bankkártyáztam. Ott váltottam. Ha visszaolvasol, volt egy vita, hogy ki hol vált pénzt. Lehet bankban (hosszadalmasabb, viszont nekem az volt a biztos), szállodában (az én tapasztalatom az, hogy rosszabb árfolyamon váltják) és az utcán. (Ezt nem vállaltam be.) Én a legtöbbször azt csináltam, hogy a cégnél a pénzügyeseknek, akik járnak bankba, odaadtam az Eurót, és ők beváltották nekem. :-)

Előzmény: T_B (525)
T_B Creative Commons License 2007.11.21 0 0 525
Zafir,
Köszi a sok hasznos infót! Hosszú, de tartalmas. Igyekszem jól kihasználni az időmet ennyi segítség után.
Eltaláltad, autoiparban dolgozok.
A belvárosi szállodát nem biztos, hogy bevállalom, de lehet, hogy az első taxizgatás után más lesz a véleményem.
Még egy kérdés. Bankkártya mellé kp.-t is vinnék, biztos ami biztos alapon. EURO-t is elfogadnak/váltanak, vagy csak dollárt?
Tibi
Előzmény: zafir74 (524)
zafir74 Creative Commons License 2007.11.21 0 0 524

Szia TB!

Nahát, az Ever Richben leszel? Mindig ott mentünk el mellette! :-) Én a Great Tangban voltam, valószínűleg odalátsz majd, egy baromi nagy épület a semmi közepén. :-) Sajnos látnivaló az égvilágon semmi nincs a közelben, legfeljebb annyi, hogy betaxizhatsz Jiadingba, vagy Antingba. (Azt hiszem, ott van valamilyen templom, de én nem láttam.) Ezek egyébként Shanghai külső kerületei. Gondolom, Te is valamelyik autóipari beszállítónál dolgozol, ezek a cégek települtek arra nagyrészt. VW gyár, Delphi, Kostal, Leoni, stb.

Szóval vásárolgatni (szupermarket+valódi kínai üzletek), masszíroztatni jó ez a két hely (próbáld ki a talpmasszázst, hát az valami isteni!), inkább Jiading, mert az nagyobb. Illetve éttermeket is találsz ott, szóval munka utáni tekergésre jók ezek, de másra nem annyira.

A látnivalókkal kapcsolatban nagyjából ennyi a felhozatal, amiket írsz, illetve felmehetsz a Jin Mao toronyba is még, illetve van még egy templom, ami jobban megközelíthető, mint a Jade Buddha, (ja, a Jade Buddha templomban kell fizetni belépőt, mint mindenhol, plusz még akkor is kell külön belépőt venni, ha látni szeretnéd a jadeszobrot - ha pedig már ott van az ember, akkor valószínűleg látni szeretné. Plusz ha a 200 éves halakat akarod etetni, akkor csak úgy teheted meg, hogy ott veszel nekik kaját.) ez pedig a Jingan templom. Ott van metróállomás is. Javasolnám még, hogy - bár nekem elsőre ijesztő volt, de egy régebben kint dolgozó kollégával már nem - sétálj a Yu Yuan kert környékén lévő óvárosi részben! Érdekes látni, hogy élnek ott az emberek! Én jártam egy antik piacon is (vettem porcelán evőpálcika-készletet), de sajnos azt nem tudom, hogy ez pontosan hol van. Lehet, hogy a régebben kint dolgozók tudják!

A tv torony aljában is van egy múzeum, Shanghai történetét meséli el, érdekes!

Ezen kívül még egy utca, ami nekem érdekes volt, a neve Xintiandi. Itt régi, tipiku shangaji épületeket újítottak fel, most tele van étteremmel, illetve üzemel egy "open house", ami az ott élt család életét mutatja be. Nézd meg, ha teheted!

A Nanjing Road a bevásárlóutca, az én első "túrám" úgy nézett ki, hogy elmentünk a Jingan Templomig, ami a Nanjing Road egyik vége, onnan elgyalogoltunk a Bundig, ami a másik végén van. Ez kb. kétórás menet, közben pláza pláza hátán, hamis óra árusok, stb.

Az én másik kedvenc helyem egy hamisítványpiac volt, nem messze a Jin Mao, és a tv toronytól. Ott lehet táskát, órát, ruhát, ékszert, cd-t, dvd-t vásárolni, vannak jó dolgok! Ez Pu Dongban van, de címet nem igazán tudok legfeljebb el tudom mondani, hol van.

Suzhouba vonattal tudsz elmenni, a jegyvásárlás körülményes, mert csak oda veheted meg a jegyet Shanghaiban, visszafelé ott helyben, Suzhouban kell megvenni, ami legalább fél óra sorbanállást jelent. Mi reggel 10 körül indultunk Shanghaiból, és estefelé, azt hiszem, 6 körül jött vonat vissza. Írasd (írassátok) le kínaiul, hogy 1 db jegyet kértek Shanghaiba, mert csak Kínaiul van kiírva minden! Nekünk azért volt szerencsénk, mert a Shanghai jeleit már ismertük, így meg tudtuk mutatni, mit akarunk. :-) 25 yuan a vonatjegy és nyugat-európai színvonalat kapsz érte, nem MÁV-osat. Kb. 35 perc a központi pályaudvartól Suzhouig. Ott vannak kertek, illetve lehet hajókázni, mint Velencében, csak itt kínai kishajókkal. Ha visszanézel, raktam fel képeket róla! Illetve rengeteg a selyem, Suzhou selyemelőállító központ, vagy ilyesmi.

Az utolsó két helyet nem ismerem, ill. az utolsó valamilyen Suzhouhoz hasonló város lehet, sok vízzel. Mivel Suzhouban is azt mondják, hogy az Shanghai Velencéje.

Ha szórakozni mentek, akkor sok jó bár van, de nekem legjobban a Zapata's nevű mexikói szórakozóhely tetszett! Jó a zene, jó fejek az emberek, tisztára nyaralóhelyes volt a hangulat júliusban, de biztosan jó most is. Lehet pulton táncolni, illetve ha megszólal a Tequila c. szám, a pultos lány a pulton állva az "alatta" állók szájába töltögeti a tequilát. :-) (Ezt én nem próbáltam.)

Azt esetleg nem tudod megtenni, hogy a városnézős 4 napra beköltözöl a belváros közelébe? Csak mert ez a környék, ahol leszel, 35 km-re van a toronyházas környéktől, és körülményes a "hazaközlekedés", mivel a belvárosi taxisok nem tudják, merre induljanak. (Ha a belvárosba akarsz menni, akkor belvárosi taxit kell kérni a szállodában, mert a jiadingi és antingi taxisok csak ott a környéken közlekedhetnek!) Ha nem tudsz beköltözni, akkor legyen nálad kínai telefon, és a szálloda száma, hogy el tudják magyarázni a taxisnak, melyik autópályán menjen. Nyáron én hétvégente (én négy hétig voltam) beköltöztem péntek este, aztán hétfőn, munka után vissza a Great Tangba. Körülményes, de egyébként még inkább az lett volna, ráadásul a taxi a belvárosig kb. 150 yuan (15 EUR) csak oda. A cégnek meg úgyis mindegy, melyik szállodát fizeti! Minden kiküldött kolléga ezt tette, a belváros közelében volt egy szálloda, oda cuccoltunk át. (Mandarine City a neve, 38-40 EUR egy szoba.)

Na hát ezt jól megírtam, csak legyen türelmed elolvasni! :-)

 

Előzmény: T_B (523)
T_B Creative Commons License 2007.11.20 0 0 523
Szia zafir74!
Még egy kérdés, ha már szép emlékeid vannak, biztos tudsz hasznos tippet adni a látnivalókról is. Többfelé nézelődtem, de főleg a travelchinaguide.com -on találtam képes leírásokat, mivel még utikönyvet nem kaptam olyat, amit hasznosabbnak találok, mint az eddig netről gyűjtött infó. Libriben és Alexandrában néztem, de felejthető a felhozatal. Egy ilyen listát sikerült összeállítani:
(nem fontossági sorrendben)
- Suzhou garden
- Jade Buddha temple
- The Bund
- TV tower
- Yuyuan garden
- Longhua pagoda
- Nanjing Lu Road
- Sanghaj Museum
- Qibao Ancient Town
- Qiuxia Pu
- Zhujiajiao (China Venice)
Tudsz ezen kívül ajánlani, illetve ezek közül nem ajánlani valamit? (tudom, ízlések és pofonok... , de hátha)

Egyik hozzászólásban írod, hogy az F1 pálya közelében volt a szállodád. Én is ott leszek valahol az Ever-rich-ben, de sajnos verseny nélkül.... Van a közelben is látnivaló, amivel a félnapot is el lehet tölteni?

Köszi a segítséget.
Előzmény: zafir74 (522)
zafir74 Creative Commons License 2007.11.19 0 0 522

Szívesen!

Jó utat Neked! (Kicsit irigyellek ám! Én nagyon megszerettem azt a várost!)

Előzmény: T_B (521)
T_B Creative Commons License 2007.11.18 0 0 521
kb., zafir74,
Köszi a tippeket! Szállodáról, és a munkahelyről van kínai leírás. Először kicsit furcsállottam, de most már értem. Térképet majd kint veszek.
Tibi
Előzmény: kb. (520)
kb. Creative Commons License 2007.11.18 0 0 520
Ez szerintem is így van, ha nem beszélsz (jól) kínaiul, akkor nem nagyon fogják megérteni amit mondasz, Taxi esetében a valakivel leíratott kínai címmel érdemes próbálkozni, a térképeken sok kínai nem igazodik el rendesen, itt is csak a kínai szöveget nézik (a csak latinbetűs térkép számukra szinte a semmivel egyenlő).
Előzmény: zafir74 (519)
zafir74 Creative Commons License 2007.11.18 0 0 519

Szia!

Ha elfogadsz tőlem is valamit: szerintem egyáltalán nem fontos az, hogy fonetikusan is le legyenek írva a kínai szavak, mivel a hangsúlyozás miatt úgysem fogják érteni, amit mondasz. :-) Én, mint a többi, kínaiul nem beszélő, csak pár, jól begyakorolt szóval próbálkoztam, amiket a kínai kollégáktól tanultam. Azok már jól mentek, a többit mutogatással, rajzolással, stb. intéztem. Illetve a telefonomban van angol-kínai szótár, azt használtam párszor. Inkább azt javasolnám, hogy nyomtasd ki a fontosabb, meglátogatni kívánt helyek nevét kínaiul és azt mutasd a taxisofőröknek. Nekem nagyon hasznos volt még a kis utikönyvem (Marco Polo sorozat, németül van meg, nem tudom, magyarul lehet-e kapni), aminek a végén az összes, turisták által látogatott hely neve le van írva kínaiul is. Illetve jó, ha beszerzel ott, helyben térképet is.

Előzmény: T_B (517)
kb. Creative Commons License 2007.11.18 0 0 518
-Jó magyar-kínai online szótárról nem tudok (angol-kínai számos van, találsz párat az azsia.net linkgyűjteményében is). Ha mégis vennél papír alaput, nézd meg, hogy kapható-e még ez: www.azsia.net/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=4581
-Jó kérdés az ATM bizonylat alapján történő pénz-visszaváltás, nem tudok rá válaszolni. Feltételezem, hogy az adott ügyintéző belátásán múlik. Ha maradna nálad yuan, otthon meghirdetheted a www.penzmag.hu oldalon, hátha jól jön valaki másnak.
- Szerintem ha már ott jársz, érdemes.
- Nem olyan, a kínai városokban sok nyilvános WC van. De Shanghaiban minden második sarkon vannak nyugati gyorséttermek is, oda is bemehetsz.

Előzmény: T_B (517)
T_B Creative Commons License 2007.11.17 0 0 517
Sziasztok!
Jövő hétvégén indulok Shanghai-ba 10 napra. Céges út, de úgy szerveztem, hogy legyen 4 nap a nézelődésre. Interneten próbáltam felkészülni, többek között az itteni hozzászólásokat is elolvastam, de azért még lenne pár gyakorlati kérdésem a kinttartózkodóktól / gyakori utazóktól:
- tudtok olyan "szótárat" ami a legfontosabb kifejezéseket tartalmazza fonetikusan is? Ahogy olvasom, a helyiek angol tudása nem túl erős. Itt elsősorban interneten összegyűjtött szótárra gondolok, nem feltétlenül szándékoztam könyvet venni, bár ha tudtok jót ajánlani, meggondolom magam.
- Pénzváltásról sokat olvastam lejjebb, de egy valami nem tiszta. Ha automatából veszek fel pénzt (gondolom a reptéren van bankomat), akkor is vissza tudom váltani EURO-ra vagy USD-re a bizonylat alapján?
- Yu kertbe érdemes nov. utolsó hetében elmenni?
- Egy viccesnek tűnő kérdés: ha egész napos városnézést tervez az ember, ott is olyan "egyszerű" nyílvános wc-t találni, mint Budapesten?

Köszi a segítséget.

Tibi
tasha Creative Commons License 2007.11.17 0 0 516
Ha jár még erre valaki...
Ma indulok Pekingbe, a holnap délutánom lesz bármit is megnézni. Minden last minute tanácsot örömmel fogadok!

t.
sygma Creative Commons License 2007.10.30 0 0 515
Pontosítás:

> 5000 RMB feletti kp

5000 USD vagy 20000 RMB.

-Sygma
Előzmény: sygma (514)
sygma Creative Commons License 2007.10.30 0 0 514
Sziasztok!

Most jöttünk haza egy 2 hetes körútról, ezért megosztanám tapasztalataimat.
Alapvetően kellemes út volt, pontosan leszervezve a kinti iroda által. Az útvonal: Peking - Xian - Chongqing - (Jangce) - Yichang - Shanghai - Suzhou - Peking.
BP-Peking járaton (Malév-Hainnan) 3 egyszerű ürlapot kell kitölteni (egészség/vám/stb. témakörben), amely alapján: 5000 RMB feletti kp-t illetve 1500 ml feletti 36%++ alkoholt jelenteni kell. Mi mindenre nem-et nyomtunk, csak közben kicsit izgultunk a 2 liternyi "védőital" miatt, amelyet az egyik bőrönbe csomagoltuk. Ehhez képest 3 ponton nagy látványosan összeszedték a papírokat, magas ívben lesz*, hogy milyen adatok is szerepelnek benne... Visszaúton ugyanez (csak épp a reptérre való belépés illetve a check-in után).
Az idő elég változatos volt, első napokban 15-24 fok napsütés, majd köd (főleg a Jangcén), némi eső (Fengdu, Pekingben egy éjszaka szakadt).
A szokásos programokat csináltuk, beleértve a "kötelező" tukma-túrákat is. Itt érdemes volt szétnézni, de vásárolni tilos. Még a 4*-os hajón is barátibb áron mérték a portékákat, mint itt, a szomszéd piacról nem is beszélve.
Az alkut nagyon pofátlanul nyomtuk, főleg a 2 pekingi piacon (Ya Show, Silk Road). Az utcai árusokkal kíméletlenül bántunk (mondjuk ők is kapásból átvertek közülünk valakit egy SD kártyával, amely a 17. kép után kifeküdt).
Műszaki cikket 10 RMB felett szerintem nem szabad odakinn venni. Először is átverhetnek, aztán garanciális és egyéb problémák lehetnek, valamint nem igazán láttam olyat, ami olcsóbb lett volna, mint itthon (főleg, ha el is tudjuk számolni).
Bármerre jártunk, jöttek ránk az árusok, mint a legyek. Lökdöstek, böködtek, nem hagytak békén bennünket. Aztán mi is megbökdöstük őket ("finoman" :), ebből általában tanultak.
Irdatlan mennyiségű gagyi és hamis cucc, köztük rengeteg "Rolex" van az utcákon.

Kaja
Alapvetően semmi bajom nem volt vele (ellentétben több utastárssal, akik látványosan húzták a szájukat), a "körforgalomba" betett ételek 60-80%-a finom volt. Védőitalt neccesebb helyeken használtunk, de a tojásos leveseket leszámítva nem jött elő gyomorrontás (ott viszont keményen).
Mondjuk a Shanghai konyha nem nyerte meg tetszésemet, mintha direkt elrontottak volna mindent. Az út során a legrosszabb a TV-toronyban volt a menü. Ehhez képest a menzán (az opera előtt) és a "nyomornegyedben" (igazából ez elit negyed, csak kicsit igénytelen a környék) mennyei lakomában volt részünk.

Telefon
A roaming rendesen működik minden szolgáltató esetében, de érdemes helyi SIM-kártyát venni. Be kell menni az első "CHINA MOBILE" boltba (szinte minden sarkon van egy, nagy kék táblán ott a felirat). Kézzel-lábbal el kell magyarázni, hogy egy GSM-SIM kártyát szeretnénk (legtöbb helyen még az "english" hallatán is értetlenül bambulnak egymásra az eladók). Nekem szerencsém volt, a fickó tudott kicsi angol. Egy prepaid kártya 100 RMB, semmi papír nem kell hozzá, lehet válogatni a számok közül. Ezt be kell tenni egy kártyafüggetlen mobilba, és máris vagy egy kínai szám, amit az itthoniak 13 HUF/perc kürül csörgethetnek meg hívókártyával (+86 vagy 0086 után a 11 jegyű számot kell beütni a híváshoz).
Mondjuk amit Xian-ban vettem, az Chongqing-ban nem volt hajlandó működni, viszont kicsit arrébb már beindult és ment végig rendesen.
Ami viszont jellemző: hívás/SMS küldés esetén (illetve néha csak úgy is...) megjelent a security unlock (kinyitott lakat vagy felkiáltójel), illetve magyar (roaming) számról SMS-t csak az anyaországba lehetett küldeni, a többi "elveszett". Az SMS-ek néha fél napot késtek (biztos ebédelt a cenzor :). Nagy testvér rulez...

Közlekedés
Egy szabály létezik: aki nagyobb(nak hiszi magát), annak van elsőbbsége. Pár honpolgárt úgy kellett visszarángatni a gyalogátkelőhelyről, nehogy ledózerelje egy kamikaze bringás. Azon viszont a buszos vett elégtételt...

Lökdösődés
Hát igen, menni előre minden áron. Még akkor is, ha a 40 kilós kínai "ellenfele" egy 110 kilós, némi jégkorongos múlttal rendelkező európai, amely egy 30 kilós bőröndöt cipel a fején (made in China, minden megfogható pontja leszakadt :). Páran még most is azon vekengnek a porban fetrengve, hogy hol is ronthatták el...

Árak
A legnehezebb, hogy a tapasztalatlan túristának az alkunál a minimálisan elérhető árról nincs infója. Az ökölszabály, hogy az árus által ajánlott összeg a reális ár kb. 10-szerese (akár 20* is lehet, de 2* is bizonyos árucikkek esetén, pl. tűzzománc).
Az irreális ár bemondásakor vagy a számológépet ("kommunikátort" :) vágta földhöz, vagy az árut tépte ki a kezünkből. Ha látványosan nekilátott panaszkodni, hogy nem marad rajta pénze, akkor az az ár megfelelő (vagy már túl sok is).
A két pekingi piacon a következő stratégia 80%-ban bejött: fapofa, semmi mosoly, pókerarc. Áru kiválaszt, flegmán megkérdez: "how much?" (vagy ahogy az utcán zengik: "hó máci" :). Erre vagy egy árat ütött be a kalkulátorba, vagy tobbet is, mindenféle hókuszpókusszal (ennyibe kerül, de ma kedvezmény van rá, stb.)
Pl. egy ingért 650 RMB-t kért. Válasz: 40. Ó, ó, mi lesz így vele, (különben is ez egy Versace! - nekem meg "Rolex"-em van - gondoltam :) legyen 400. Nem kell, bye. Komótosan elballag. OK, OK! 200! 120! OK, 50! De ez már a "last price". Ballagás folytat. OK, 40! (és szó szerint utánunk vágták :). Onnan lehetett tudni, hogy jó az ár, hogy utána elég nyűgösek lettek (semmi mosoly/köszönés). Volt, hogy 3. mentem vissza ugyanazért, és amikor meglátott, már fogta is a fejét.. :)

Néhány minimál ár, amit sikerült kialkudnunk (természetesen ettől lehet kevesebb is):

Tsingtao sör (620ml): 3,2
Tea (50g): 4-
Fali tányér, aranymintás (12 cm): 15
Benzines öngyújtó, dombormintás: 30
Mágneses lebegő-pörgettyű: 30
Panda maci, selyemingben (20 cm): 30
Columbia/Spyder dzseki: 150-300
"Rolex/Omega/.." elemes: 20
"Rolex/Omega/.." automata: 40-
Nyakkendő: 12
Bortartó: 12
Igazgyöngy lánc (lila, közepes m.): 70-
Igazgyöngy karkötő: 25-
Agyagkatona 5 figura ("díszdobozos"): 5
LED-es zseblámpa (5 LED + 1 lézer + elem): 15



-Sygma

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!