Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
A 860MG (ahogy a 2000 és a 2010 is) rozsdamentes és Sandvik 12C27! Mindenkitől kéretik nem terjeszteni a valótlan adatokat, mert a google előszeretettel dobja ki első találatok között az Index fórumot! Amúgy miért nem a gyártó oldalát nézed?
Fiskarst nem akarok venni, van egy pár késem, a fogójuk, formájuk nagyon jó, de a pengéjüket nem szeretem, nem is éles, nem is éltartó, olyan semmilyen, minden használat előtt fenni kell. Remélema mora jobb lesz. Most a 2010 felé hajlok, mivel írtatok olyat is hogy hogy a 860 nem rozsdamentes, meg az vékonyabb. A tokja miatt kezd a 2010 felé dőlni a mérce, mert az a klipszes megoldás jobban tetszik, mint a csak övre rakható.
Neked írtam, használtam is a válasz fület (mindig használom, ha konkrét hozzászólásra reflektálok), de valamiért nem küldte el a rohadt Index fórummotor (mostanában elég sokszor előfordul, és ahogy olvasom - lásd Kocsis Feri pár nappal ezelőtti esetét-, nem csak velem). Másodszor is elküldtem, és nem értem, miért nincs ott az előzmény.
A gyártó oldalát linkeltem, ők meg csak tudják. A Hidegfém mint bolt oké, de elég sok fals információ van a termékadatlapokon, hol a penge hossza, hol az anyaga nem stimmel, szóval érdemes első körben a gyártó oldalát nézni, ott ritkábban van elírás.
Toljd meg rajta egy finom reszelőt ahol nem látszik, ha könnyen belekap akkor be is edzheted, utána megint próba.
Kérdés hogy nem önedző-e mert az is előferdül, hiszen nem tudni milyen acél.
Ha elég nehezen tudtad megmunkálni, akkor jó az úgy ahogy van.
Ha még csak nagyoltad, akkor ütögesd hozzá a satuhoz ahol sarkos, hogy melyik hagy nyomot a másikon. Ha a satun látszik a kés nyoma akkor a kés a keményebb, ha a késen, akkor a satu:)
Oxigén-gázzal is fel tudod melegíteni, lényeg hogy mindenhol egyforma legyen a hőmérséklete, és vigyázz hogy ne legyen oxigénben túl dús a láng, ahogy mondani szokták, puha lánggal csináld.
Csapd bele az oljba, de vigyázz nehogy meggyulladjon, vízzel oltani tilos:)
Sokáig nem kell melegíteni, csak narancsvörösra. Elvileg annyi percig kel hőn tartani ahány mm a keresztmetszet, de itt nem kell ezzel foglalkozni.
A többi pedig csak üzletpolitika. Na meg a 860MG-t valószínűleg nagyobb tételben gyárták, mert megy BAHCO néven is a piacra, meg a penge-, és markolatforma a többi Mora késnél (pl. Craftline széria) is feltűnik, tehát a gyártósort jobban ki lehet használni. De nem hinném, hogy ez indokolná a dupla árat, szerintem egyszerűen csak tudatos piaci pozícionálásról van szó, ahogy pl. a sportcipőknél, digitális fényképezőgépeknél, autógumiknál és még ezer helyen az életben tapasztalhatjuk.
Pedig ugyanabból a Sandvik 12C27 acélból készül a 860MG és a 2000 is. Elég megnézni a legmegbízhatóbb forrást, a gyártó oldalát, ahol részletezik, hog milyen típusú acélokat használnak: Stainless, Carbon, Triflex és Laminated. A rozsdamentesnél pedig csak és kizárólag a Sandvik 12C27 szerepel, 57-58 HRC keménységre edzve.
Valójában ha visszaolvasol két ünnep közti időszakokra innen indúltam, akkor beszéltetek rá a 2000-re, aztán nem volt időm foglalkozni a témával, most viszont már majd lassan jó lenne venni valamit. Az S1 tetszik legjobban, csak meggyőztetek itt, hogy egy ilyen jobb Mora bővel elég a céljaimra, és én is érzem, hogy 50-60 rugó azért a mai világban kihasználatlanul elég gáz elgondolás. Nincs bennem egy csepp szivató szándék sem, csupán a legjobbat akarom venni, a legkedvezőbb áron. Azért megértheted hogy úgy kést venni, hogy élőben egyiket se láttam, nem fogtam a keezmben nem egyszerű dolog. Kénytelen vagyok a ti leírásaitok, javaslataitok alapján dönteni.
Neharagudj, de szerintem már minden felmerülő kérdésedre mefelelő választ kaptál, a késsel kapcsolatban.
A többit neked kell eldöntened, nem vehetünk helyetted kést! Kezdem azt hinni, hogy szórakozol velünk, mivel most megint ott tartunk ahol elkezdtük! Az élezővel kapcsolatban már egyszer leírtam, az a kő szerintem jó, a gyémontporos része durvább a másik finomabb. Sok sikert a vásárláshoz, ha valamit nem tudsz használd a keresőt!
Ezek belépő szintű kések a "jó" kifejezést én nem használnám rájuk, ha jót szeretnél én ezeket ajánlom:
Ja és ha 2010 akkor nekem fekete nyelű fekete tokú lenne a legideálisabb, mert az a tömény olajzöld annyira nem tetszik, így még ez is kérdéses, hogy most a tok vagy a nyél elgyen inkább olajzöld, ha ezt választom.
a minap kaptam egy kis edzett acélt egy ismerősömtől aki egy fémipari gyárban dolgozik.azt mondta ez az egyik legkeményebb anyagjuk.formáztam belőle egy pengét és az lenne a kérdésem hogy ez még külön edzésre szorul vagy így is jó?elég nehezen hagyta magát formézni.
a másik dolog pedig az laprúgóból is kialakitottam egy pengét.ezt tudom hökezelni kell.olvastam itt korábban egy cikkben hogy kétszer izzásig kell heviteni a fémet majd olajba lehüteni és elvileg jó!ha én pl lángvágóval felhevítem az is jó a célra?mert ha sokáig hevitem akkor a szén tartalma is csökken és az sem jó!
Az igazat megvvalva nem döntöttem még. Mind3 kés szimpatikus, 2000 mellett tényleg csak a nagyobb méret szól számomra. Viszont a bújtatós toknak nem veszem olyan nagy hasznát, mint a klipszesnek (márha a klipszes nem törik szét, és tényleg begbízhatóan rögzíthető) mivel horgászni jellemzően nem öves nadrágokba járok :) A 860 tokja is ugyanolyan klipszes mint a 2010-é, meg akkor mind 3 anyaga ugyanaz a rozsdamentes sandvik acél, mert ez a rozsdamentesség is fontos vizes közegben számomra. Ja és most akkor vastagságban (erősségben) a 2010 és a 860 közt melyik a jobb? Az ár 10000 alatt nem igazán döntő szempont számomra, mivel nem veszek félévente kést, így inkább a tartósságra, minőségre mennék. Élezőnek meg valami jobb ajánlat a DC4-nél, abba abszolút nem vagyok képbe melyik a jó, meg hogy egyáltalán ez a gyémántporos jobb-e mint mondjuk egy Arkansas vagy más olajos, vagy vizes kő.
A Mora 2000 tokja bújtatós, nem klipszes. A markolat pedig csak a képeken néz ki jól, élőben kb. a rendszerváltás korában hazai piacra beszivárgó rambókések markolata fog eszedbe jutni, vagy a nagyon olcsó, nagyon gagyi szovjet zsebkések markolata. Vagy bármi, ami nem minőségi és ótvar, ennek ellenére a svédek valamit tudhatnak, mert a markolat nem esik szét, jó a fogása és frankón lehet használni.
Amúgy tele a net fotókkal és tesztekkel, ott a youtube, tonnányi Mora 2000, 2010 és 860MG anyaggal, csekkold le őket, és dönts az igényeidnek (és pénztárcádnak) megfelelően!
Valójában 8-10000Ft én hajlandó vagyok adni egy jó késért, így ha valóban jobb egy 2000 vagy 2010 akkor azt venném meg. A 2000 mellett számomra a hosszabb penge szól, amint írtad is talán erősebb. Az lenne a kérdésem, hogy a 2000 tokja is klipszes, vagy az csak sima bujtatós? (Megjegyzem, ti azt írjátok ronda, nekem a képek alapján kifejezetten tetszik, a nyele mindenképp. Olyan vadonba való :) Ami a készítést illeti, azért idegenkedek tőle, mert én nem tudom milyen forma stb kell nekem, ezek bevált formák, típusok (leírtak alapján), és gondolom a minőség is jó. Itt Debrecenben a Lovász késest ismerem, de nem tudom, hogy ők csinálnak e hasonló késeket. Jobb egy biztos jó mint egy bizonytalan jobb. Egyedi kést meg ha legyártanak félő, hogy pont nem lesz kényelmes stb, ezért félek az ilyenektől. Akkor gyártatnék kést, ha már lenne tapasztalatom, és minden részletet tudék, hogy milyet akarok.
Nem beszélünk le (ráadásul szerintem hagymát is lehet mindkettővel szeletelni, ez ízlés kérdése) a 2000-ről, csak leírtuk (és ezt én például már korábban is megtettem a kérdésedre válaszolva), hogy az olcsóbb Morák (elsősorban a szénacél 911-es és a rozsdamentes 860MG) is bőven megfelelnek általános munkakésnek.
A Mora 2000 a penge alakjában és méretében különbözik az olcsóbb társaitól. Fél milliméterrel vastagabb és közel 1 centivel (9 mm-rel) hosszabb a pengéje, valamint picit más az alakja is, így elvileg erősebb, robosztusabb a kés, a sima 2000 markolata pedig elvileg több fogást tesz lehetővé (kényelmesen), mint a kisebbek formázott markolata. Neked kell eldönteni, hogy az itt felsorolt többlet ér-e neked 4000 Ft-ot. A másfél évvel ezelőtti nagyobb áremelés előtt 6 rugó körül fogható volt a Mora 2000, a 860MG pedig 2600 Ft körül volt beárazva, tehát akkor még az 5 rugóhoz volt közelebb a 2000-es, így bőven best buynak számított. Sajnos a márka ismertségével és elismertségével (valamint a derék honatyáink kitartó Ft árfolyam rongálásával) arányban nőtt az ára, most a sima 2000 már 8 rugó körül fut, miközben az olcsóbb Morák továbbra is 3 rugó körül maradtak, és ez az ársáv az igazi terepe a Morának, legalábbis az olcsó, praktikus, megbízható, minőségi munkakések esetében. Mint írtuk, 10 rugó körül már erősebb késeket kapni (=lehet csináltatni).
Az biztos, hogy a 2000-rel sem jársz rosszul, de valószínűleg egy 860MG-t sem vinnél vissza a boltba, hogy ez ócska, nem bírja a strapát. Neked kell dönteni.
A 860-as rozsdamentes, a 840-es a szénacél, ez utóbbi elég ritka, kevesebb shopban, boltban látni. Én mondjuk elégedett vagyok a 12C27 acéllal, jó, hogy rozsdamentes, mert így semmi törődést nem igényel az erdei használat során/után, ha vizesen teszem el, nem gond, ha növényi lében tocsogba (alma, barack, hagyma, paradicsom, szederág, egyéb susnya), havas, saras állapotban rakom vissza a tokba, akkor sem lesz vele semmi, a tok kialakításának köszönhetően pedig baromi jól tisztítható, így koszosan is el lehet tenni a kést, nem kell minden használat után pucolni, mielőtt visszatenném a helyére. Szerintem az ilyen apróságoktól lesz jó egy munkakés (na meg a minőségi kialakítástól), nem a csodaacéltól meg 5 mm-es vastagságtól.
Most mégis mi az oka annak hogy a 2000 meg 2010 több mint a duplájába kerül ezeknek, ha szerintetek ezek jobbak és az anyaguk is egyforma?
Pár ezer forintot nem sajnálok egy jobbért, de most korábban ezt a 2000et ajánlottátok itt, most meg lebeszéltek róla. Már azt is írtátok hogy még hagymát sem lehet vele vágni, most már tényleg nem tudom, hogy mi lenne a jó bolt. Nekem egy jó kés kéne mindenes célra, alapvetően horgászat közbeni mindenes feladatra, ha kell gallyazni, vagy gyujtóst csinálni, ha kell halat pucolni.