Keresés

Részletes keresés

bferietvfreemail.hu Creative Commons License 2004.03.24 0 0 306
Csak próba,
de ha tudtok segíteni, hogy lehet beilleszteni képet ide azt megköszönném, ha lehet saját e-mailbe segítsetek ne zargassunk ezzel másokat nem ide való téma!

Köszi és bocs a témáért!!!

E-mail: bferietv@freemail.hu

http://members.aol.com/AgrumiVoss/citrus.htm

Előzmény: bferietvfreemail.hu (305)
bferietvfreemail.hu Creative Commons License 2004.03.24 0 0 305
Javítva:

"Ha a környezetet nem tudod tökéletessé tenni, legalább a talajt állítsd úgy össze , hogy az tökéletes legyen, így legalább valamivel pótolni próbálod a környezeti hiányosságokat."

Előzmény: bferietvfreemail.hu (304)
bferietvfreemail.hu Creative Commons License 2004.03.24 0 0 304
Aranyszabály !

Sacc/kb. idézet valahonnan citrusokra:

"Ha a környezetet nem tökéletessé tenni, legalább a talajt állítsd úgy össze , hogy az tökéletes legyen, így legalább valamivel pótolni próbálod a környezeti hiányosságokat."

Előzmény: HHHunor (303)
HHHunor Creative Commons License 2004.03.24 0 0 303
Hallo Mindenki!

Nagyon hasznosak voltak a cikkek a citrusfelek neveleserol, koszonom. En is kerdeztem a mandarinfa topikban, kerlek, ha tudtok tanacsot adni, jelezzetek. Ime, a link: http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9036415&uq=14

Udv,

Hunor

bferietvfreemail.hu Creative Commons License 2004.03.24 0 0 302
Olvastam a cikket:

"Citrom

A szubtrópusok örökzöld növénye, amelyet hozzánk legközelebb Dél-Olaszországban, Spanyolországban, Ciprus szigetén és a volt Szovjetunió déli köztársaságaiban termesztenek. "

Visszavonm részben amit írtam róla, ha alaposan elolvassa az ember nem ,rossz, de a megértéséhez némi alapfogalom kell a citrom neveléséről, különben a nyelvtanon elsiklik az ember!!!

Azt írja a téli tartásról:

"Télen a fácskákat fagymentes, nem nagyon világos, alacsony páratartalmú helyiségben (folyosón, üvegverandán) helyezzük el."

NEM AZT ÍRJA ,HOGY +20 FOKON !!!!STB,STB,!!
Tehát a cikk nem hibázott!!

Tovább nem ragozom.

Előzmény: xukac (290)
bferietvfreemail.hu Creative Commons License 2004.03.24 0 0 301
Erről a könyvről van szó: /sajna kép nem megy/

/ bocs nem Agrumi hanem Bernhard Voss /

Citruspflanzen Von Tropisch bis Winterhart

Ein Sortenratgeber mit über 70 detaillierten Sortenbeschreibungen

Mit besonderer Berücksichtigung der Frostharten Sorten

Von
Bernhard Voß

Kurzbeschreibung:

76 Sortenbeschreibungen im Detail und Hinweise auf weitere ca. 50 Sorten und Variationen zusammen mit ausführlichen Anleitungen und Informationen über Haltung, Pflege, Standorte und Sortenauswahl geben einen kleinen Überblick über die Familie der Rutaceae (Rautengewächse, Agrumen). Durch die Kulturhinweise wird auch Laien ermöglicht, Citruspflanzen im Freiland, im Wintergarten, auf der Terrasse und sogar im Zimmer erfolgreich zu pflegen.

Für den ambitionierten Hobbyzüchter sind alle wichtigen Daten zu jeder Sorte angegeben, um eigene Bestäubungs- und Nachzuchtversuche zu unternehmen.

In den Sortenbeschreibungen wurde der Schwerpunkt auf frosthärtere, früh reifende und dekorative Sorten gelegt, da diese für das nordeuropäische Klima besonders geeignet sind. Es sind jedoch auch Sorten beschrieben, für die Wintergarten und Treibhaus oder Zimmer der bessere Standort ist.

Előzmény: bferietvfreemail.hu (300)
bferietvfreemail.hu Creative Commons License 2004.03.24 0 0 300
A szóbanforgó cikkk Argumi Voss Citruspflansen könyvéből lett fordítva / Hamburg/
A cikket a nejem fordította, s ezáltal lettem citrus és fagytűrő gyümölcs "buzi" addig csak füvet ültettem a kertben és azt locsoltam.
Előzmény: bferietvfreemail.hu (298)
Keszthely1 Creative Commons License 2004.03.24 0 0 299
Fantasztikus a leírás mindenre kiterjedő
Gratulálok!!!
Nekem egy olyan télikertem van ami fűthető és a lakáshoz kapcsolódik 27 m2 csak pálma van benne a citrusok kint vannak a lépcsőházban ami 10c
köszi
Előzmény: bferietvfreemail.hu (298)
bferietvfreemail.hu Creative Commons License 2004.03.23 0 0 298
Kicsit hosszú most csak ezt találtam:

Ki az, aki még nem nézett lelkesülten a Földközi-tenger mellékén egy citrommal vagy naranccsal tömött fára, majd ne kívánta volna, hogy otthon is tarthasson ilyen csábos illatú, gyönyörű növényeket?

A 17. és a 18. század uralkodói és hercegei is ebbe a szenvedélybe estek és ezen fák átteleltetésére fényűző narancsáriumokat építettek.
Korábban a távoli Kínában is az uralkodókról nevezték el a mandarint (Citrus reticula), amit csak maguk az uralkodók fogyaszthattak!
A citrusok valóban nagy részét alkotják minden mediterrán vidék növényfajtáinak. Ezen felül még lehetővé teszik számunkra, hogy a téli hónapokban friss, C-vitaminban gazdag gyümölcsöket szüretelhessünk, amelyek télikertjeinkben ugyanolyan érettek és édesek lesznek, mint termőhelyükön. A citrus nemzetségből sok fajta alkalmas télikertekben való tartásra. A sokszínű kínálatból szeretnék néhány különlegességet bemutatni, amely dekoratív (bizarr) vagy kiemelkedően ízletes gyümölcsével tűnik ki. A további fajtákat a „Citrusok a trópusiaktól a télállókig” c. cikkben találhatnak.
Sajnos ezek a szép fajták még mindig széles körben ismeretlenek.
Gyakori két fajta hibridje pl.: a Mineola Tangelo, amely a Tangerine(mandarin) és a Pomelo(a Grapefruit angol neve) keresztezése. Ezek a hibridek gyakran a két fajta ízét egy új, speciális aromában egyesítik.
A dekoratív fajták között találhatunk olyan gyümölcsformát is, ahol a gyümölcs különálló részekre tagolódik (mint pl. a Buddha-keze Zedratcitrone) vagy az érdes héjú gyümölcsöket (mint pl.: Kaffir Limette, Isole di Brissago Zedratcitrone). A Bouquettier de Nice á fleurs doubles egy dupla gyümölcsű narancs (Pomeranze), amelynél az egyik gyümölcs a másikat körülfogja.

A télikerteknél meg szeretném különböztetni az egész évben meleg télikerteket a hidegházi és fűtetlen télikertektől, mivel a tartási körülmények itt egymástól valamelyest eltérnek. A két télikert típushoz más-más citrus-fajta alkalmas.

Az egész évben meleg télikertekben – amelyek többnyire a lakótérhez tartoznak – télen is minimum 15 C fok az éjszakai hőmérséklet. Ez télen is használható lakótérként. Ez a fajta télikert csak korlátozott mértékben alkalmas a citrus tartásra a következő okok miatt:
12 C fok fölött minden citrus növény éber állapotban van. Ez azt jelenti, hogy a növények növekedésben vannak (a gyökér és a hajtásnövekedés mindig egymás után történik), tápanyagot igényelnek és sok napfényt az asszimilációhoz. Mivel Észak-Európában a téli hónapokban a napfény intenzitása és a nappalok hossza nem elegendő, a növény az új hajtásokat többnyire eldobja, mielőtt azok még beérnének. Ezután legtöbbször az idősebb levelek is hullani kezdenek, mígnem az egész ágrész visszaszárad. Ez leginkább tavasz idején történik meg, amikor a növény már az egész tartalékát felhasználta. Ezt nem a száraz légtér okozza, hanem kizárólag a hiányzó fénymennyiség. Ehhez járul még gyakran a vörös citrus-szövőatkák támadása, amely atka a meleg télikertekben igen jól érzi magát, a levélzöldet (klorofilt) pusztítja, így a levelek ezüstös fényt kapnak. Létezik egy pár intézkedés a citrusok télen is meleg télikertekben történő tartásakor, amely a növényeket az áttelelésben segíti:
- a téli éjszakai hőmérséklet lehetőleg 12 C fok alá süllyedjen,
- nappal szellőztessünk (a hőmérsékletet ne hagyjuk 20 C fok fölé emelkedni),
- lehetőség szerint állítsunk be még egy növénymegvilágító lámpát, amellyel reggel, este és az esős napokon gondoskodunk a nagyobb fényintenzitásról (12 óra napfényre és 500 Lux-ra törekedjünk),
- és nem utolsó sorban a növényeket rendszeresen át kell vizsgálni, hogy nincs-e rajtuk kártevő.

Ezután már tarthatunk néhány trópusi fajtát a télikertben:

Édes fajták:
Minneola Tangelo; Star Ruby Grapefruit (a narancs és a citrancs keresztezése); óriásgyümölcsű citrancsok; Hirado Muntan és Chandler Pomelo (mindkettő vörös húsú)

Minneola Tangelo (C.reticulata x paradisi)
Előállítás: 1930-ban hozta ki a floridai USDA
A növekedés erőteljessége és jellegzetességei: jól növekvő, kerek koronájú fa. Széles, hegyes, narancshoz hasonló levelek.
Gyümölcs: olyan, mint a Navelorange, de kifejezettebb nyaki résszel. Mély narancs szín, A héj a gyümölcs méretéhez képest igen vékony. Nagyon kevés mag, poliembrionális. Közepesen aromás, mint a narancs és a mandarin keveréke. Nagyon lédús.
Különlegességek: nagyon dekoratív, a jobb gyümölcskötéshez idegen pollent igényel.

Star Ruby Grapefruit (C.paradisi)
Előállítás: 1959-ben a Hudson Grapefruit gyümölcsének sugárkezelt magvaiból szelektálva és a texasi Welasco Egyetem által 1970-ben kiadva.
A növekedés erőteljessége és jellegzetességei: csak mérsékelt intenzitással növekszik, bokros és kompakt, tipikus grapefruit-levelek.
Gyümölcs: a grapefruitok közt a legkisebb gyümölcsű. Az összes fajta között a legsötétebb vörös gyümölcshússal rendelkezik. Nagyon vékony héj, amely aranysárga színű vöröses enyhe bevonattal. Csaknem mag nélküli, poliembrionális. Közepesen aromás, lédús.
Különlegességek: Ez a fajta ugyan a legmutatósabb, de egyben a legérzékenyebb grapefruit-fajta is a sugárkezelés következtében, amely nem csak a vörös gyümölcsszínt eredményezte!

Hirado Butan csemete USA (C.maxima)
Előállítás: a floridai USDA-ban véletlenszerűen keletkezett magoncokból, vörös gyümölcshúsa színével tér el az eredeti japán Hirado Buntantól.
A növekedés erőteljessége és jellegzetességei: erőteljes növekedés, igen nagy levelek, hajtások és virágok. A levél mérsékelten szárnyalt (hasonlóan a grapefruit leveléhez), sötét, nagy és csupasz.
Gyümölcs: nagyon nagy, formája a kerektől a laposig terjed (max. átmérő 25 cm). Max. 60 db mag, rózsaszín gyümölcshús. Közepesen vastag héj, amely világos zöldessárga vöröses fénnyel. Közepesen aromás, mérsékelten lédús, édes.
Különlegességek: A gyümölcsök nagy méretük ellenére viszonylag korán érnek, legalább 2 – 4 hónappal a Chandler előtt. A fajta robosztusabb, mint a legtöbb Pomelos. Nagyon mutatós dézsás növény.

Savanyú fajták:
perzsa (kissé robosztusabb) és mexikói Limette (mindkettő ízletesebb, mint bármelyik citrom), Kaffir Limette

Mexikói Limette (C.aurantiifolia)
Előállítás: ismeretlen, vélhetően Indiában
A növekedés erőteljessége és jellegzetességei: mérsékelten erőteljes növekedés, nagyon finom gallyak, asszimetrikusan bokros, rövid tövisek. Kicsi, szárnyalt, világoszöld levél.
Gyümölcs: kicsi, kerek vagy enyhén hosszúkás, kb. 3 cm átmérőjű gyümölcs. Erősen aromás, lédús, savanyú, tipikus Limette-íz, zöldessárga gyümölcshús. Nagyon vékony, zöldessárga héj. 5 – 10 db poliembrionális mag.
Különlegességek: Az érett gyümölcs leesik a bokorról. Thailandon termesztenek egy változatot grapefruit-forma és több részre osztott (max. 14) gyümölccsel. Ez erősen aromás és a gyümölcsei kissé nagyobbak (átmérő: 5 cm).

Kaffir Limette / Makrut Limette / Mauritius Papeda (C.hystrix)
Előállítás: vad forma, kelet-indiai Archipel, Ceylon, Mauritius
A növekedés erőteljessége és jellegzetességei: gyenge növekedésű fa vagy bokor. A törzse többnyire nagyon vékony, koronája nem egyenletes, sűrű lombozat. A levélnyél olyan szélesen szárnyalt, hogy egy második levélnek vélhetnénk. A levél erősen aromás, színe mély sötétzöld és fényes.
Gyümölcs: 5 – 7 cm átmérőjű. Csupasz, közepesen vastag héj, amely az érett gyümölcsön zöldessárga és nagyon hullámosan ráncos (mint a krokodil behunyt szeme). Zöld gyümölcshús, kevés mag. Erősen aromás, csak mérsékelten lédús. Az aroma nagyon jellegzetes tulajdonsága fajtának, amelyet nem csak a gyümölcse miatt termesztenek.
Különlegességek: A gyümölcsöt nem frissen fogyasztásra veszik, hanem a héjában lévő olajat – mint rovarölőt – a moszkitók ellen alkalmazzák a fejen és a lábszáron. Leveleivel ételeket fűszereznek Thailandon.

Dekoratív fajták:
Nagyon dekoratív Citronat-(Cedrat-)Citromok, pl.: Isole di Brissago (régi fajta Olaszországból, J.C.Volkamer már 1714-ben leírta, mint „Lima Verrucosa”-t), Buddha-keze Citronatcitrom

Buddha-keze Citronatcitrom (C.medica var. Sarcodactylus)
Előállítás: Kínában
A növekedés erőteljessége és jellegzetességei: nagyon szabálytalanra és nyitott formájúra növekszik, nem túl erőteljes növekedésű. Nagyon hosszú, hullámos, lekerekített végű levelek.
Gyümölcs: középnagy, hosszúkás, különálló gerezdekre osztott, így a gyümölcs úgy néz ki, mint egy lelógó kéz. Sárga, nagyon vastag héj, többnyire nincs gyümölcshús. Mag nélküli.
Különlegességek: Nagyon mutatós gyümölcse miatt gyakran tartják Ázsiában, mint dézsás növényt.
Sajnos a Citronat-citromfák viszonylag rövid élettartamúak (csak kb. 30 – 60 évig élnek összehasonlítva a narancsfákkal, amelyek több száz évesek is lehetnek).

A hidegházi-télikerteket csak nyáron használják lakótérként, télen – a költségmegtakarítás miatt – csak annyira fűtik, hogy fagymentes legyen (vagy egyáltalán nem fűtik).
Ha fagymentesen tartják, akkor ideális lakóhelyül szolgál minden citrus-fajta részére. Ekkor szabadon választhatunk a citrus-fajták közül.
Itt a fentebb leírt fajtákat is tarthatjuk, mivel ezek részben azonban némileg melegigényesek, a télikertet mindenképpen fagymentesen kell tartani.

Különösen szép fajták édes gyümölccsel:
Új-Zéland Grapefruit; Washington Navelorange; Vérnarancs; Clementine;
Satsuma Mandarin (ez az egyik legkorábban érő fajta, a gyümölcse majdnem mindig mag nélküli, emellett a növény nagyon robosztus is és kibírja a téli hőmérséklet rövid idejű -8 C fokig történő lecsökkenését).

Satsuma „Owari” Mandarin (C.reticulata var. Unshiu)
Előállítás: 1878-ban Japánban a kínai Tsao Chieh Mandarinból nucelláris magoncként előállítva. Az amerikai konzul, Van Valkenberg tábornok felesége nevezte el a fajtát egy ősi tartománynév után.
A növekedés erőteljessége és jellegzetességei: növekedése a gyengétől a közepesig változik, széles formájúra nő lelógó ágakkal. Sötét, mandarinhoz képest nagyon nagy levelek, bőrszerűek, erősen kiugró bordákkal (szállítószövet).
Gyümölcs: középnagy mandarin, narancs színű. Héjvastagsága a vékonytól a nagyon vékonyig változik, könnyen hámozható. Mag nélküli vagy csak kevés magot tartalmaz. Közepesen aromás, lédús.
Különlegességek: Számos típus létezik (szelektálásból), amelyek gyümölcsméretben, érési időben, gyümölcsformában, héjban és édességben térnek el egymástól. Korai fajták: Miho, Miyagawa, Okitsu, Clausellina, Planellina.

Új-Zéland Grapefruit / Poorman Orange Pomelo-hibrid (C.maxima x ?)
Előállítás: nem tudjuk, feltételezzük, hogy George Grey kb. 1855-ben hozta a gyümölcsöt Ausztráliából Új-Zélandra, a Kawau-szigetre. Tőle kapott 1861-ben John Morrison szaporító anyagot, amit ő mint „Új-Zéland Grapefruit”-ot tovább szaporított.
A növekedés erőteljessége és jellegzetességei: nagyon erőteljes növekedésű és gazdagon érő. A kérge jellegzetesen durva és fekete. Nagy, sötétzöld, fényes, széles levél. A levélnyél alig szárnyalt.
Gyümölcs: nagy, a narancs és a grapefruit közötti méret. A gyümölcshús szalmaszínű, közepesen aromás. Más gyümölcsével fel nem cserélhető egyéni íz, lédús. Vékony narancsarany színű héj. Lehet magtalan vagy sokmagú, a pollenadótól függően. Monoembrionális.
Különlegességek: Azáltal, hogy ez a fajta a grapefruitnál kevesebb meleget igényel és többnyire 2 – 3 hónappal korábban is érik, sokkal alkalmasabb nyáron szabadban tartott dézsás növénynek Észak-Európa területén. Létezik egy rügymutáció is, amely a fajtától narancsszínű héjával és gyümölcshúsával tér el, ezt „Cuttler’s Red Skin”-nek nevezik.

Tarocco Vérnarancs Orange (C.sinensis)
Előállítás: valószínűleg Olaszország – Szicília.
A növekedés erőteljessége és jellegzetességei: középerős, nyitott formában növekedő, szélre érzékeny. Kissé keskenyebbek a levelei, mint a Moro Vérnarancsnak.
Gyümölcs: nagyméretű, hasonlatos a Navelorange-hoz. Enyhe nyaki rész. A gyümölcshús színe az enyhe vöröstől az erős vörösig terjed. Nagyon aromás, lédús, a legjobb vérnarancs-fajta. A héja kissé vöröses és sima. Többnyire magnélküli, poliembrionális.
Különlegességek: Az érett gyümölcsök leesnek a fáról. A Tarocco-fajtának van a legnagyobb gyümölcse az összes vérnarancs-fajta közül és az összes citrus-fajta közül ennek a C-vitamin tartalma a legnagyobb.

Savanyú fajták:
Eustis Limequat; Rangpur Limette; Lipo (C.liimon x C.maxima); Bouquet de fleur (C.aurantium)

Eustis Limequat { x Citrofortunella floridana (C.aurantifolia x Fortunella japonica)}
Előállítás: 1909-ben keresztezte W.T.Swingle a Mexikói Limette-ből és a Rund Kumquatból. 1913-ban írták le és nevezték el a floridai Eustis település neve után, ahol a csemete először virágzott.
A növekedés erőteljessége és jellegzetességei: mérsékelten erőteljes növekedés. Igen alkalmas a hűvösebb klímájú vidékeken is dézsás növénynek, ahol a hűvös ellenére is csaknem egész nyáron át virágzik. A levél formailag a Kumquathoz hasonlít, azonban vékonyabb.
Gyümölcs: kicsi, nagyon hasonló a Mexikói Limette-hez. Ha megérik, sárga, azonban zölden kell leszüretelni. Az íze éretlen állapotban nagyon hasonlít a Mexikói Limette-hez, érett állapotban azonban kicsit veszít a savanyúságából. Lédús, a héja nagyon vékony, éretten édes. 2 – 5 magja van.
Különlegességek: Ha a gyümölcsök túl soká maradnak a bokron, kiszáradnak. Sárgászöld állapotában a legnagyobb léhozama és aromája. Két testvérváltozata létezik: a „Lakekand” csak kissé nagyobb gyümölcsével tér el, a Tavares” gyümölcse kissé karcsúbb és sárgásnarancs színű.

Rangpur Limette (C.limonia)
Előállítás: India
A növekedés erőteljessége és jellegzetességei: mérsékelten erőteljes növekedés, bokros és gyakran gallydús. A gallyak nem annyira hasonlatosak a fűzfáéhoz, minta mandarinnál. A levele a mandarinénál kissé nagyobb és szélesebb. A levélnyél csak nagyon keskenyen szárnyalt.
Gyümölcs: kicsi, max. 5 cm átmérőjű. Formájában kissé változó, többnyire kerek. Narancsszínű, vékony héj, 2 – 8 mag, poliembrionális. Aromás és igen savanyú, lédús. A hűvösebb élőhelyekre alkalmas Limette-t helyettesítő növény.
Különlegességek: A fajta a hideggel szemben nagymértékben érzéketlen. Többféle változata van, pl:. az Otaheite vagy „Pinocchio Orange”, a Rangpur egy nem savanyú formája és a Kusiae Rangpur, amely sárga héjú gyümölcsével tér el a normál Rangpurtól. A Rangpur Limette-ből készített lekvárok jobbak, mint a keserűnarancsból származóak.

Az összes fajta elviseli a rövid ideig tartó -3 C fokos fagyot.

Különösen fagytűrő fajták a fűtetlen télikertek számára, amelyekben egyszer-egyszer -10 C fokos éjszakai hőmérséklet is előfordulhat:

Édes fajták:
Curafora Segentrange; mandarinpótlóként a Hybrid 119 Segentrange; narancspótlóként a Thomasville Citrangequat tojásméretű és –formájú gyümölcsével.

Sanford Curafora Segentrange / x CitroncirusF2 {(C.sinensis x Poncirus trifoliata) x C.reticulata?}/
Előállítás: Dr. Edwin Frey, Svájc, szelekció a nyitott levirágzásból származó 200 Sanford-csemetéből, amelyeket 1957-ben a floridai State Plant Board-ból kaptak.
A növekedés erőteljessége és jellegzetességei: a fajta egy tömött, felfelé növő bokrot képez, ami nagyon gazdagon virágzik. Sötét lombozat, örökzöld. A levél a Mandarinéhoz hasonlóan karcsú, nagyon vékony és a levélnyél nem szárnyalt. Egylevelű (monofoliat), néha előfordul kétlevelűség (bifoliat).
Gyümölcs: Clementin-méretű és Navelorange-formájú, néha kifejezett köldökkel, egyébként kerek, narancsszínű, Mandarinhoz hasonlóan vékony, könnyen hámozható héj. Az íze a Clementinével azonos, mérsékelten lédús, nem érezni benne a Poncirus ízhatását. Többnyire magnélküli.
Különlegességek: A jó virágképződést (nagy magkezdemény) segíti az évenkénti bokorritkítás, mert különben a túlzott virágképzés redukálódott magkezdeményhez vezet és nem lesz gyümölcs. Különösen dekoratív fajta. A gyümölcse nagyon hasonlít az igazi Narancsra

Hybrid USA 119 Segentrange
Előállítás: 1980-ban szelektálták az USDA-ban, Floridában egy 1973-ban végrehajtott keresztezésből { (Duncan Grapefruit x Dreiblättrige Orange) x Succory Orange }
A növekedés erőteljessége és jellegzetességei: erőteljes növekedés; dús lomb; egy-, két- és háromlevelűség váltakozva; lekerekített levél; durva, fűrészes szélek; enyhe levélnyél-szárnyaltság.
Gyümölcs: olyan, mint egy középnagy Narancs. Édes, lédús, csaknem azonos egy normál Naranccsal. Átmérője 7 cm. Súlya kb. 165 gr. Narancsszínű, 3 mm vastag héj. 5 – 6 db mag, 95 – 100 %-ban nucelláris.
Különlegességek: igen fagytűrő lomb, a gyümölcs könnyen felreped, ha szárazságból nagymértékű változás történik a magas páratartalom felé. A gyümölcs minősége szempontjából a legjobb fagytűrő fajta. Beérési idő kb. november.

Savanyú fajták:
Glen Citrangedin (érett állapotában héjastul fogyasztható); Sinton Citrangequat; Morton Citrange, egy nagyon nagyméretű gyümölccsel rendelkező fajta, amelynek gyümölcsét narancslé készítéshez is felhasználhatják.

Glen Citrangedin { x Fortucitroncirus sp. (Citrofortunella mitis x /C.sinensis x Poncirus trifoliata/ ) }
Előállítás: az Oval Kumquat és a Willits Citrange 1931-ben történt keresztezéséből. W.Swingle írta le és nevezte el.
A növekedés erőteljessége és jellegzetességei: mérsékelten erőteljes növekedésű, csaknem tövismentes, erősen felfelé törekvő növény. Gazdagon terem. Egylevelű (fiatalon háromlevelű). Levele vékony, ovális, csak nagyon enyhén és rendszertelenül szárnyalt levélnyéllel.
Gyümölcs: kicsi, mint a Calamondiné. Mandarinformájú, savanyú, lédús. Mély narancsszínű, 2 – 3 mm vastag héj. Csaknem magnélküli, poliembrionális.
Különlegességek: Mivel gazdagon virágzik és sok gyümölcse van, nagyon dekoratív bokor, amelyről „nassolhatunk”.

Sinton Citrangequat { x Fortucitroncirus sp (Fortunella margarita x (C.sinensis x Poncirus trifoliata/ ) }
Előállítás: W.Swingle 1909-ben keresztezte az Oval Kumquatot a Rusk Citrange-zsal. 1923-ban lett elnevezve és leírva.
A növekedés erőteljessége és jellegzetességei: mérsékelten erőteljes, csaknem tövismentes, bokros növekedés. Nagyon gazdagon termő. Egylevelű. Ovális, vékony levelek, csak egész enyhén szárnyalt levélnyéllel.
Gyümölcs: kicsi, törpetyúk-tojás méretű, ovális, gyakran nyaki résszel rendelkező, savanyú, lédús gyümölcs. Mély narancsszínű, 2- 3 mm vastag héj. Csaknem magmentes, poliembrionális.
Különlegességek: A gyümölcse citrompótlóként nagyon jól felhesználható.

A citrusok gondozása

Mivel a citrusokat már kb. 4000 éve termesztik (monokultúrában is), néhány kártevő és betegség alkalmazkodott ezekhez a növényekhez. Ezekre nagyon figyelni kell, és gyorsan meg kell tőlük szabadítani a növényt. A citrusok bizonyos mértékű ápolást igényelnek termesztésük során.

Gyakori és ellenálló kártevők:
Coccos hesperidum, Citrus-pajzstetű
Eltávolítás: paraffinolajos permetezéssel vagy Microterys flavus fürkészdarázzsal

Planococcus citri, Citrus-gubacstetű
Eltávolítás: káliszappanos permetezéssel vagy Leptomastidea abnormis fürkészdarázzsal

Vörös citrus-szövőatka
Eltávolítás: káliszappanos vagy paraffinolajos permetezéssel illetve Amblyseius californicus ragadozó atkákkal

Túl nedves téli tartás mellett fellépő betegségek:
Phytophtora – gombásodás – a virágok és a fiatal hajtások bepenészesednek
Ebben az esetben segít megtámadott növényrészek levágása és a jobb szellőztetés.

Téli ápolás:
A növényeket átteleltetni legkíméletesebben és legjobban világos, hűvös helyen viszonylag száraz gyökérlabdával kell. Ebben az időszakban nem trágyázunk.

Átültetés / föld:
Általános szabályok szerint a jól növekedő növényeket egy kb. 5 – 10 cm-rel nagyobb átmérőjű edénybe ültetjük át, ha az előző edényt már jól kitöltötték a gyökerek, azaz már egy erőteljes gyökérlabda képződött. Ez általában 1 – 2 év után következik be. Az ültetés az évszakoktól függetlenül történik. Az idősebb, nagyobb növényeket csak 3 – 5 évenként ültetjük át. Átültetésnél vigyázzunk, hogy a gyökerek ne károsodjanak, csak azon idősebb növények nagyon nagy gyökérlabdáit kicsinyítsük le, amelyek már elérték a végleges edényméretüket.
A jó ültetőföld nem lehet iszapolódásra hajlamos (vízpangás veszélye), nem lehet túl könnyű (szélérzékenység), és közepes víztároló képességű legyen, hogy a növények egy három napig tartó napsütés alatt ne száradjanak azonnal. A pH-érték 5 – 6 legyen. Tápozásnál ajánlatos a következő keverékarány: N – P – K : 3 – 1 – 2 illetve 12 – 4 – 8, nyomelemekkel.

Ui: a citrusföld áll például:

agyagból
2x rostált folyami sóderből
savanyú tőzegből
humuszból

mára ennyi
Üdv: Bferi
ló vagy marhatrágyából
kerti földből

én a fenti talajt használom

de van másfajta recept is , persze az arányokra is ügyelni kell!!

Előzmény: xukac (296)
bferietvfreemail.hu Creative Commons License 2004.03.23 0 0 297
A cikket nem olvastam végig, szép tőled, hogy beraktad ide, a gond azzal van aki ezt megírta.
lehetne sorolni a hibákat,

pl: átültetés évente 1x max 20% -al nagyobb edénybe, a talaj savanyú 5-5,5 pH,
a citrom nem a szelet a huzatot nem szereti stb.
visszacsipkedni csak akkor kell ha bokor és nem fa, attól is függ miféle a növény.

A téli tárolást 3 csoportba sorolhatjuk
1, 16-18 fok
2, 8-10 fok
3, 4-8 fok
attól függ miféle a citromom ja és a negyedik a fagytűrő ez -3-5 fokon teleltethető lazán.

Amit én írtam 8-10 fok teleltetés az az olasz citromra vonatkozik amit álltalában lehet szerezni a diszfaiskolákban.
Megpróbálok előszedni citrus gondozást és beteszem ide.

Üdv:Bferi

Előzmény: bferietvfreemail.hu (295)
xukac Creative Commons License 2004.03.23 0 0 296
Bocsi, elfelejtettem odaírni, hogy a részlet a www.edenkert.hu-ról származik. Megörültem, hogy végre egy viszonylag normális ismertetőt találtam. Azért tettem be, hátha mást is érdekel.
bferietvfreemail.hu Creative Commons License 2004.03.22 0 0 295
Igen a trifoliata -20 fokig fagytűrő , de az nem azt jelenti ,hogy a rá oltott növény is fagytűrő lessz, egy cím ahol találsz fagytűrő citrusokat:

http://members.aol.com/agrumivoss/index.htm

Én vásároltam innen de nem citromot hanem narancsot stb., ezek is csak -8-10 fokig fagytűrőek , takarással némelyik kibírja a -19 fokot is.Természetesen ezek hybridek! poncirus trifoliatara oltva!
Üdv : Bferi

Előzmény: endru (294)
endru Creative Commons License 2004.03.22 0 0 294
Csak azért mert a xukac azt irta, hogy szobában tartható. JA ÉS Nálam panelban, árnyékban 23 fok van, rel páratartalom 20%. Ez szaharai klima, azt hiszem ott nem terem. És ahol még tudnám tartani ott -3 ig lement a hideg. Azt olvastam, hogy a Pocirus trifoliatára oltott citrusok fagytűrőek, mert a magról ültetett alanyú fáim elfagytak.
Előzmény: bferietvfreemail.hu (293)
bferietvfreemail.hu Creative Commons License 2004.03.22 0 0 293
amitől szárad , dobja a leveleit: huzat, gomba, hideg,túltápanyagozás, túlöntözés,JA ÉS A MELEG

Előzmény: bferietvfreemail.hu (292)
bferietvfreemail.hu Creative Commons License 2004.03.22 0 0 292
A citromot 8-10 fok körüli hőmérsékleten , agusztustól tápozás megszüntetése, szellős de nem huzatos hely, gombásodásra figyelni / ha kell de célszerű is permetezni / öntözni minimálisan , mert rothadhat a gyökérzet , ha túl öntözöd télen.
Savanyú talajt követel, jobb ha magad készíted el és nem veszed, savanyítani a talajt vas adalékokkal is lehet, ez a levél sárgulását is megoldja pH-t célszerű mérni mert a vas adalékok könnyen 1-2 pH-ra állítják a vizet ami kell az 5 körüli pH.

amitől szárad , dobja a leveleit: huzat, gomba, hideg,túltápanyagozás, túlöntözés,

Előzmény: endru (291)
endru Creative Commons License 2004.03.22 0 0 291
Citrom télen.
Azt irod: télen szobában. No ez nekem nem jött össze. Lehullatja a levelei nagyrészét, nem nő vissza, új hajtásokat hoz, ezek felkopaszodnak. Néhány év után elpuszul.
Próbáltam üveggel fedett nem használt vizóra aknában tartani. Ott -3 fok volt a minimum, és az újnyi vastag, több éves fák elfagytak.
Előzmény: xukac (290)
xukac Creative Commons License 2004.03.22 0 0 290
Citrom

A szubtrópusok örökzöld növénye, amelyet hozzánk legközelebb Dél-Olaszországban, Spanyolországban, Ciprus szigetén és a volt Szovjetunió déli köztársaságaiban termesztenek.

Az ötvenes évek elején nálunk is nagy citromláz kezdődött. Sokan ugyanis úgy gondolták, hogy úrrá tudunk lenni a természeten és el tudjuk látni magunkat citrommal. Erőnket meghaladó beruházások voltak ehhez szükségesek. Az ország számos helyén mélyített nevelőágyakat készítettek és ezekben igyekeztek a szakemberek - jobb ügyhöz méltó buzgalommal - megoldani azt, amelynek megoldásához hiányoztak a tárgyi feltételek. Néhány évi kísérletezés után be kellett azonban magunknak vallani, hogy a mi körülményeink között a citrom gazdaságosan nem termeszthető. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a házikertekben vagy éppen a házban ne próbálkozzunk meg néhány citromfa felnevelésével és egy-két tucat citrom termesztésével.

A citromfa tojás alakú, fényeszöld levelű örökzöld. Ez azt jelenti, hogy egy-egy levele 1-1,5 évig él, majd lehull, és helyette folyamatosan új levelek fejlődnek. Az egészséges növény tehát sohasem lombtalan, még télen is zöld levelek díszítik. Leveleinek felületén olajmirigyek helyezkednek el, ezért ha a levelét összedörzsöljük, jellegzetes, finom citromillatot érezhetünk.

A citrom hajtása végig tövises, rajta a levelek spirálisan helyezkednek el. A virágok tavasszal egyesével jelennek meg, szép, fehér szirmúak, sárga portokkal. Illatuk nagyon kellemes. Az egészséges citromfák bőségesen virágoznak, ezért célszerű a kívántnál több virágot megritkítani és csak annyit hagyni meg, amennyinek a megtermékenyülése kívánatos.

Nálunk az évi középhőmérséklet túlságosan alacsony ahhoz, hogy a citromot - még védett helyen is - egész éven át a szabadban tartsuk. Ezért az a leghelyesebb megoldás, ha a citromfácskát edényben neveljük fel és azt télen szobában, nyáron pedig a szabadban tartjuk.

A citromot magvetéssel szaporítjuk. A magvakat bármely érett, nyers citromból kiszedhetjük, és virágcserépbe vetjük el. 20 C-os hőmérsékleten rövidesen csírázni kezdenek és 2-3 hét múlva kibújik a csíranövényke a földből. Amikor a növény 2-3 lomblevelet hajtott. akkor kiszedjük a földből, visszacsípjük a gyökerét és átültetjük. Az átültetést az első évben még egyszer-kétszer meg kell ismételni.

A magról nevelt citrormfa vagy egyáltalán nem fordul termőre, vagy igen gyönge minőségű gyümölcsöt terem. Ezért a magoncot alanyként használjuk fel és a következő tavasszal ismert termőképességű anyafákról származó szemmel beszemezzük. A szemzett fácskák már a harmadik-negyedik évben teremni kezdenek. A szemzés tavasszal, a nedvkeringés megindulása után a legsikeresebb; a beszemzett alanyt meleg helyen kell tartani a megeredésig műanyag zacskó védelmében.

A nemes szemből kifejlődő hajtást arasznyi magasságban visszacsípjük, hogy a fácska elbokrosodjék. Ahogy nő, nagyobb cserépbe, majd deszkaládába, csöbörbe vagy félhordóba ültetjük. Az első 4-8 évben évente egyszeri átültetés szükséges; később elég lesz 2-3 évenként átültetni.

A fácskát minden évben meg kell metszeni. A hajtásokat 4 levél felett csípjük vissza, hogy minél több elágazást kapjunk. Az esetleg kitörő, túl erős hajtásokat erőteljesebben metsszük vissza.

A citromfácskát nyáron a kertben félárnyékos helyen tartjuk. Árnyékban a hajtások túlságosan megnyúlnak, közvetlen napfényben pedig olyan erős a fácska párologtatása, hogy túlságosan is gyakori öntözést és permetezést kíván.

Télen a fácskákat fagymentes, nem nagyon világos, alacsony páratartalmú helyiségben (folyosón, üvegverandán) helyezzük el. Ilyen körülmények között a növény élettevékenysége nagymértékben csökken, jól áttelel és a lombja is zöld marad. Az áttelelt növényeket csak a tavaszi fagyok elmúltával helyezzük ki a szabadba, mert különösen a gyümölccsel megrakott fácskák nagyon érzékenyek a hirtelen hőcsökkenésre. A megfázott fákról nem csak a levelek, de a tavasszal fejlődött virágok jelentős része is lehull.

A citromfácska a talaj iránt nem túlságosan igényes. Minthogy a meszes talajt nem tűri, ún. gyepszintföldbe kell ültetni. Az erősen fejlődő fácskákat rendszeresen trágyázzuk. Ehhez a kereskedelemben kapható vegyes műtrágyákat használjuk fel oly módon, hogy 1 liter vízben 1 dkg műtrágyát oldunk fel, és ezzel öntözzük két-három hetenként a citromfa talaját.

A citromjának télen alig van vízigénye; ilyenkor a talajt csak akkor kell megöntözni, ha a felszíne már porszárazzá vált. A vízigény tavasszal természetszerűleg fokozódik, hiszen a hőmérséklet emelkedik, és a növény is több vizet von el a talajból. Ilyenkor tehát bőségesen öntözzünk, lehetőleg permetezzük a fák lombját, sőt időnként a poros leveleket mossuk le. Ügyeljünk azonban arra, hogy a talajt ne öntözzük túl, mert nyirkos talajban a gyökerek könnyen megfulladnak, és ez a fácska pusztulását okozza.

A citromfa érzékeny a szélre: ezért kívánatos a fát félárnyékban, védett helyen elhelyezni.

A gyümölcsöket akkor szedjük le, ha azok teljesen kifejlődtek, és színük a zöldből a sárgába megy át. A zölden leszedett citrom tárolás közben is besárgul, viszont a fán megsárgult gyümölcs sem hull le. Ezért aki sokáig akar büszkélkedni citromtermésével, bátran a fán hagyhatja a gyümölcsöket. Egy-egy jól fejlett 8-10 éves citromfán 40-50 gyümölcsöt is számolhatunk, de tudunk olyan citromfáról, amelyen évente rendszeresen 100 gyümölcs is megterem.

Brinnel Creative Commons License 2004.03.15 0 0 289
Csak proba, elnezest.
enginer Creative Commons License 2004.03.15 0 0 288
"A citrom hazája a mediterránium és a Himalája déli lejtője. Nekem is ott telel
már sok éve."

:))

Előzmény: Keszthely1 (276)
endru Creative Commons License 2004.03.09 0 0 287
Ha termő fáról szerzel hajtást (ceruza vastag ágacskát) akkor a szaporitásra több módszer létezik. Oltás vagy szemzés, ehhez magról (citrom, mandarin) ültetett 2-3 éves alany kell. Ez kertészeti művelet, szerszám (oltókés,stb), gyakorlat szükséges, aki még nem csinálta annak nem biztos a siker. Ehhez szakkönyv: Velich: nálunk is megterem, és Czáka: a növényszaporitás ábécéje. De könyvtárban biztosan más is van.
Dugványozás, ez citromnál jó módszer, a többi citrusféléknél nem biztos. Egyszerű házi módszert olvashatsz a honlapomon a "dugványozás" oldalon. www.extra.hu/bonszaj/index.html Az oldal ugyan bonsairól szól de ez a szaporitási mód szinte minden fás szárú növényre alkalmas. Ezeket a munkákat tavasszal, májusban a legjobb elvégezni. Persze hogy lesz-e tavasz az idén? :-((
Az nagyon fontos, hogy a levágott hajtás ne száradjon ki, azonnal vizes vattába, rongyba csomagold be, a felhasználásig.
Előzmény: xukac (285)
endru Creative Commons License 2004.03.09 0 0 286
Ha termő fáról szerzel hajtást (ágacskát) akkor a szaporitásra több módszer létezik. Oltás vagy szemzés, ehhez magról (citrom, mandarin) ültetett 2-3 éves alany kell. Ez kertészeti művelet, szerszám (oltókés,stb), gyakorlat szükséges, aki még nem csinálta annak nem biztos a siker. Ehhez szakkönyv: Velich: nálunk is megterem, és Czáka: a növényszaporitás ábécéje. De könyvtárban biztosan más is van.
Dugványozás, ez citromnál jó módszer, a többi citrusféléknél nem biztos. Egyszerű házi módszert olvashatsz a honlapomon a "dugványozás" oldalon. www.extra.hu/bonszaj/index.html Az oldal ugyan bonsairól szól de ez a szaporitási mód szinte minden fás szárú növényre alkalmas. Ezeket a munkákat tavasszal, májusban a legjobb elvégezni. Persze hogy lesz-e tavasz az idén? :-((
Az nagyon fontos, hogy a levágott hajtás ne száradjon ki, azonnal vizes vattába, rongyba csomagold be, a felhasználásig.
Előzmény: xukac (285)
xukac Creative Commons License 2004.03.09 0 0 285
Érdekes amit írsz.
Mindenesetre még az érdekelne, hogy ha termő citromfáról tudok szerezni ágat, akkor mi a teendő. Úgy értem mikor kell szerezni, mekkorát, mit kell vele csinálni (vízben gyökereztetni, vagy csak simán leszúrni?)stb.
endru Creative Commons License 2004.03.05 0 0 284
A nemes gyümölcsök többnyire hiridek. A citrusok ugyan nem mind. Ez azt jelenti, hogy a virág egy másik fajta (faj) porzójától termékenyül meg. A Ezért ha a hibrid gyümölcs magját elülteted akkor az utódok részben az apára, részben az anyára, másrészt valamilyen átmenet lesz a két szülő közt. Ha egy jonatán alma magját elülteted, akkor abból minden lehet de valódi jonatán nem. Sokan nem tudnak erről és pl. diónál beleesnek abba a hibába, hogy egy nagyon kiváló diót ültetnek el és 10-15 év múlva csodálkoznak, hogy milyen ócska diójuk terem.
Előzmény: xukac (283)
xukac Creative Commons License 2004.03.04 0 0 283
Köszi. De azért érdekelne, hogy miért lett kétféle fa, mivel úgy emlékszem, hogy ugyanabból a citromból voltak a magok. Vagy mégsem...?
endru Creative Commons License 2004.03.03 0 0 282
Egy fa is elég ahhoz, hogy teremjen. Azonban a magról ültetett fák nem biztos, hogy nemesek lesznek és élvezhető gyümölcsei teremnek. Ráadásul 10-15 évig is kell rá várnod. Ha enni akarsz belőle akkor vagy dugványozással szaporitsd a citromodat, termő fa ágáról. Vagy ha a magoncod ceruzavastagságot eléri akkor be lehet oltani, márha értesz ehhez, vagy valakit megkérsz rá.
Előzmény: xukac (281)
xukac Creative Commons License 2004.03.03 0 0 281
Hozzáértőktől kérdezném: azonos időben ültetett citromokból az egyik tüskéket is nevel, a másik nem. Miért. Ahhoz, hogy esetleg teremjen, csak az egyik is elég? Köszi
kukonya Creative Commons License 2004.03.02 0 0 280
OK, a metszést mellőzöm. Szerintem még amúgy kicsi ahhoz, hogy teremjen, de a nagylevelű fajta. Idén lesz először alkalmam a szabadban tartani: 3. emeleti függőfolyosón. Majd akkor akarom kirakni, amikor megszűnnek a fagyok, mert eddig lakásban lakott, már 3 éve. Köszönöm a tanácsokat.
Előzmény: mézontófű (279)
mézontófű Creative Commons License 2004.03.02 0 0 279
Szia!
No, amit nem szabad, ha fügét szeretnél enni: metszeni! Lemetszed a termést. A fügebokor a levéltőben hozza májustól a termését, (sőt talán még nincs is levél, még jó, hogy 8 éve van az ablak alatt):))
Tehát: az a fajta füge terem jó ízűt, amelyiknek hatalmas nem erősen karéjos levelei vannak; van a piros füge az nálunk nem élvezhető, míg a másik jó évjáratban 10-15 kg-os is ad.
És kint van. Nem szobanövény. Míg fiatal (1-2 év) nádszövettel, lombbal takarom a tövét, tavaly elfagyott és az évi 2 termés helyett csak 1 gyenge volt rajta az ősszel.
Tehát nem metszeni!!!
Mézontófű
Előzmény: kukonya (278)
kukonya Creative Commons License 2004.03.02 0 0 278
Kicsit OFF, de mivel nem találtam füge topicot, a Ti tanácsotokat kérem.
Lakásban (télen 14-16°C) tartok egy fügefát, ami a mérete alapján inkább cserje, vagy mi. Ősszel lepotyogtak a levelei, eddig rendben is van. Mikor kell/lehet metszeni? Pár napja elkezdte növeszteni a friss leveleket az ágai végén. Akkor az idei metszést és átültetést lekéstem, vagy nem lesz abból baj, ha levagdosok az ágak végéből 10-15cm-t most? A másik kérdésem pedig az, hogy fog-e ez teremni valaha, illetve mit kell tennem ahhoz, hogy teremjen.
dendron Creative Commons License 2004.03.01 0 0 277
Üdw! Csak azért nem raktam ki,mert nem tudtam,hogy ahol wettem (január) hány C fokon wolt.Féltem,h megfázik,ha kirakom.Jöwôre már ott fog telelni.
Előzmény: Keszthely1 (276)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!