Keresés

Részletes keresés

xukac Creative Commons License 2004.07.09 0 0 336
Sziasztok. Remélem nem kiabálom el, de úgy néz ki, hogy dugványozással sikerült citromot szaporítanom. Legalábbis mintha levélkezdeményeket látnék az ágon. Abban kérnék tanácsot, hogy a tejfölös pohárból mikor, milyen fejlettségnél ültessem át, mennyivel nagyobb edénybe, illetve milyen talajba. Nagyon remélem, hogy nem ver át a dugvány, mivel most nagyon örülök. Már régóta szerettem volna termő citromot, de boltban venni nem kihívás. Előre is köszi a segítséget.
Cincogi Creative Commons License 2004.07.09 0 0 335
Sziasztok!

Remélem, maradt itt még banánszakértö is a sok avokádókertész mellett! :)
Van egy banánom, amit kertészetben vettem egy éve. Egy ideig szépen fejlödött, télen már egész nagy (markos tenyérnyi) leveleket, de aztán elkezdett csemetéket növeszteni az oldalából. Egy párat leamputáltam és új cserépbe ültettem, szépen megeredtek. Azonban az anyanövény nem hagyott fel a szaporodással és hozta sorra az oldalhajtásokat, miközben maga szépen enyészetnek indult. Kivágtam, és most van egy "banánbokrom", ami nem túl csinos, és nem is növekszik rendesen. A korábban ledugott tövecskék is alighogy észhez tértek, máris növesztették a csemetéket.
Mi okozhatja ezt? Öreg volt az anyanövény? Rossz a fajta? Netalántán én nem adok meg nekik valamit??? Vizet és tápoldatot rendesen kapnak, friss föd is került alájuk a tavasszal, és állandó napfény éri öket egy nagy üvegfal elött.
Èn szép, nagylevelü banánt szeretnék!!!!!
Tud valaki segíteni?
Luji Creative Commons License 2004.06.29 0 0 334

Kedves avokádóval foglalkozó kertészek!

 

Nem tudom mi lehet a baja a ti fáitoknak, hogy nem ágaznak el. Az enyém most már kb. 35-40 cm-t nőtt ezalatt az idő alatt (amióta írtam, hogy letört a teteje). Ha tudok feltenni képet, akkor teszek fel, bár nem ígérem hogy sikerülni fog. Azt tudom elképzelni, hogy rosszkor vághattad vissza. Tavasszal kell visszavágni, amikor  elkezd hajtani. Akkor visszacsíped a tetejét, s biztosan el fog ágazni. Egyébként nagyon sok víz is kell neki, amikor visszacsíped, sőt jobb ha akkor tápoldatos vízzel öntözöd. Az sem árt neki, hogy ha naponta permetezed felfogott esővízzel. Én ezt teszem. Most hogy ilyen jó esős időjárás van, felfogom a vizet, s azt használom öntöző illetve permetező víznek. Próbáljátok ki!

 

Más. Citromok.

Már az összes citromomnak 5-8 levélkéje van, s az egyik kolleganőmnek van termő citromfája. Azt ígérte, hogy fog adni egy kis ágat, azt megpróbálom eldugni, remélem majd kigyökerezik. A narancsmagok is kikeltek, azok is szépen cseperednek.

 

Datolyák.

Képzeljétek  a múlt héten pénteken megturkáltam a földet, amibe a datolya-magokat vetettem. Hát nem fogjátok elhinni. 20 magból 2 nem kelt ki. Én sem nagyon hittem a szememnek. Gondoltam egy 5-6 kikel, a többi meg nem. Hát nem! Az összes többi úgy hajt, mint a bolond gomba. Már ki is ültettem őket magasabb cserépbe, hogy a gyökereik szépen fejlődhessenek, mert ami cserépben voltak túl alacsony volt. De nagyon szépen hajtanak. Úgy örülök nekik. Ha sikerül, ezekről is teszek fel képet.

 

Addig is mindenkinek jó kertészkedést kívánok. Itt a nyár, használjátok ki!!

 

Üdv mindenkinek.

Luji

Keszthely1 Creative Commons License 2004.06.09 0 0 333
Az természetes mert a citrus féléknek is hullik a levele, kb 2 évente cserélödik , figyelni kell a pajzstetveket is. kertészetben lehet kérni több féle permetszert.
Előzmény: Lace- (328)
Cincogi Creative Commons License 2004.06.05 0 0 332
Sziasztok!
Ezt most találtam az Expresszben, hátha valakit érdekel:
TERMŐ CITROMFA és termő méretű datolyaszilvafa kedvező áron sürgősen eladó. Valamint termő koktél mandarinfa is eladó. Gondozott, szép dísznövények. Tel.: 06-30-387-9307.
Sajna, nekem messze van.
Előzmény: bferietvfreemail.hu (331)
bferietvfreemail.hu Creative Commons License 2004.05.29 0 0 331
a Voss cégtől lehet kapni kimondottan citrus tápoldatot és sót is pl: az OASIS-ban

Bferi

Előzmény: Lace- (328)
endru Creative Commons License 2004.05.28 0 0 330
Nekem sem ágazott el.
Előzmény: zildi (329)
zildi Creative Commons License 2004.05.28 0 0 329
több éves avokádom van, hiába vágom le a csúcsát, nem akar elágazni, neked sem sikerül? vagy ha igen, milyen módon?
üdv. zildi
Előzmény: Luji (322)
Lace- Creative Commons License 2004.05.27 0 0 328
Hi! Az elmult héten kaptam egy gyönyörű 10éves citromfát, rengeteg virág van rajta már vannak kis citromok is.
Az lenne a kérdésem, hogy milyen tápoldatot adjak neki,Guanorol olvastam, viszont sehol nem kapok, lehet ezt valamivel helyettesíteni? Ti mivel tápoldatozzátok? aki tud légysz írjon!
Másik kérdésem, ma vettem észre, hogy összehúzódott pár levele, olyan mintha levéltetü lenne, milyen ellenszerrel kell kezelni?Pirimorral lefújhatom?
A harmadik: a réggebi levelek, amióta nálam van a fa, sorra elkezdenek sárgulni, aztán le is esenek.Nem öntöztem túl és csak esővizet adtam neki, a szél sem éri tulságosan kábé a napszaknak felében érí a napfény, a többit árnyékban van, a szabadba tettem.
Légysz írjon aki tud a kérdéseimre válaszolni, előre is köszönöm!
Ha esetleg van valami könyv amiben bővebben infóhoz jutok, azt is megköszönném
Tozatu Creative Commons License 2004.05.20 0 0 327
Szerintem nagyon kockázatos kint tartani,pláne,ha ilyen sokáig elélt már.Vissza is tudod úgy metszeni,hogy valahogy beférjen.Télen kibírja kevesebb fénnyel,kevesebbet kell locsolni is.Vagy építesz köréje egy télikertet.:)
Előzmény: lelkesamator (325)
Opi Creative Commons License 2004.05.20 0 0 326
(Nem vagyok ám profi!!:) )
Ha végigolvasod a topicot, sokminent találsz a teleltetésről.

(Dióhéjban, ha tudsz neki kb. 10 fok körüli hömérsékletet és fényt biztosítani, az az ideális. (Nekem csak akkor virágzott a grapefruit, amikor meg tudtam ezt tenni.) Építmény? Be kell valljam, ilyesmit még nem láttam itt, szerintem - de szigorúan csak szerintem -, ha az alját lombtakarod, és teszel rá valami "üvegkalitka" félét, akkor van esély, de ez tényleg csak magánvélemény.:) )

Előzmény: lelkesamator (325)
lelkesamator Creative Commons License 2004.05.20 0 0 325
Sziasztok! Figyeltem a hozzaszolasokat és el kell ismernem, profik vagytok. ezért fordulok hozzátok, remélem tudtok segíteni. Kaptam egy 16 éves citromfát, melyet sajnos télire nem tudok bevinni a lakásba, mivel nincs akkora napos területem, valamint az ajtó mérete is gátat szab a fejlődésnek. Valahol hallottam, hogy lehet kint teleltetni, bizonyos óvintézkedések mellett. Az lenne a kérésem, hogy ti tudjátok-e, milyen építménnyel tudom megóvni a téli hidegtől? Egyáltalán reális, kivitelezhető elképzelés-e ez?
Köszönöm: Zolcsi
xukac Creative Commons License 2004.05.18 0 0 324
Sziasztok.
A nejem a fejébe vette, hogy kókuszpálmát nevel. Vett is egy jókiállású kókuszdiót. Megpróbáltam utánajárni a menetének, de furcsának találtam, amit olvastam, ugyanis azt írja, hogy le kell forrázni a diót, majd félig vízbe merítve, meleg helyen tartani, és 6-8 hónap alatt csírázik ki. Lehetséges ez? Van valakinek tapasztalata ez ügyben? Köszi.
macmester Creative Commons License 2004.05.17 0 0 323
Grépfruit, citrom magrol szépen növöget, de sosem lesz olyan mint a dugványrol nevelt...
Datolya kicsírázik lassan és kevés...
Ananász, hát nekem egyszer jott be, ezek az ipari éretlen nagyáruháziak nem váltak be...
Előzmény: Luji (322)
Luji Creative Commons License 2004.05.14 0 0 322
Kedves endru!

Nem tudom, hogy a te avokádóddal mi lehetett, nekem folyamatosan nőnek és tényleg már hatalmasak, de ha levágod a tetejét, akkor elvileg bokrosodnia kellene. Nekem az egyiknek letört a tetején a hajtás miközben cipeltem le őket a szobából az udvarra, de alatta már most jönnek az új hajtások. Nekem nagyon tetszenek, szerintem szép nagy levelei vannak. Lehet hogy nem öntözted és spriccelted rendszeresen, s azért száradt el.

Most egyébként elkezdtem citromokkal és grapefruittal foglalkozni. Nemrég (kb 2 hónapja)ültettem néhány citrom és grapefruit magot. Mára már kb 8-10 centisek. Megpróbáltam datolyamagot is elvetni. Nem tudom mi lesz belőlük, még nem bújtak ki, igaz csak 2 hete ültettem őket.
Most itt olvastam, hogy ananászt is ki lehet gyökereztetni, tegnap vettem egy ananászt, megpróbálom. Kíváncsi vagyok mi lesz belőle.
Ha lesz valami fejlemény, akkor megírom.
Addig is üdv mindenkinek.

Luji

Előzmény: endru (314)
macmester Creative Commons License 2004.05.14 0 0 321
Kejjeg az előző évi hajtáson (ágon) szépek a hónaljrügyek...csak azt ezévi ramaty...nem baj, max vesztek egy évet...
Előzmény: Opi (320)
Opi Creative Commons License 2004.05.13 0 0 320
Addig jó.:)
(Nálam az az ágvég száradt le, amin az az 1 szem virágocska volt, de utána (jóval utána) szépen elágazott lentebbről.)
Előzmény: macmester (319)
macmester Creative Commons License 2004.05.13 0 0 319
Valahogy úgy...meg az ágak hosszába amik picik voltak...

amúgy türelmesen várok, amíg zöldel addig Jó :)

Előzmény: Opi (318)
Opi Creative Commons License 2004.05.13 0 0 318
Szerénytelen személyem meg nem biológus, (bár szeretne, de az még odébb van:) ), úgyhogy nem voltam biztos benne, hogy a megfelelő szót használom.:)

Nálam pár évig se a citrom, se a grapefruit nem hozott ágakat, tavaly kezdtek bele. Türelem-türelem. :) (Tudod, hogy ma még nincs dudor, az nem jelent semmit. :) )
Ha jól értettem, neked az ágak végén lévő kicsi levelek potyogogtak le, nem?

Előzmény: macmester (317)
macmester Creative Commons License 2004.05.13 0 0 317
Bijológus lennék :) és bár növényekkel nem igazán foglalkoztam egyetem óta azért emlékszem... :)

a gondon, hogy úgy tünik ezek potogtak le :( és jó egy-két hónapja nem látok "dudort" igaz jó régen néztem, de ma megint megnézem...

Előzmény: Opi (316)
Opi Creative Commons License 2004.05.13 0 0 316
Metszeni nem biztos, hogy kell, az új hajtások (nálam legalábbis) a levélhónaljból (ezt így mondják szagmailag?:) ) nőnek. (Tudod, ahol a levél nyele csatlakozik a fához, megjelenik egy kis zöld dudor, és ha nem figyelek, máris ágacska van a helyén.)
Ha szélvédett helyre tudod rakni, szerintem már ki lehet...
Előzmény: macmester (315)
macmester Creative Commons License 2004.05.13 0 0 315
Van egy kicsi gondom, tavasszal vettem a kertbe ültetendő fáim mellet egy citromfát egy kertészetbe (ott kint volt) de egy két nap alatt ledobta 0,5 cm nél kisebb leveleit és szerintem rügyeit is :( ami naygobb levél volt sépen kifejlődőtt és egész pofás fa lett belőle...
Kérdés: fog ez így nekem nőni mivel nem látok rajta csúcs/oldal rühyet...
Metszéssel növekedésre elágazásra bírható-e
Ki rakhatom-e mostanség a teraszra éldegélni...

Köszönet!

endru Creative Commons License 2004.05.12 0 0 314
nekem egyszer volt egy avokadó fám, de igen csúnyának tartottam és néhány év után kihajitottam. Nagy, nem szép levelei vannak, a fa csak nő bele a nagyvilágba, már alig fér el a szobában nem akar ágakat hozni, ha levágom akkor sem ágazik. Itt ott néhány levél leszárad, helyette nem nő új.
Ez nálatok is igy van, vagy csak az én fám rakoncátlankodott?
Előzmény: Luji (312)
xukac Creative Commons License 2004.05.12 0 0 313
Sziasztok.
Ma végre hozzájutottam egy kb. 30-40 cm-es termő citrom ághoz. Úgy tervezem, hogy majd dugványozom, de hiába olvastam el a javasolt leírást, nem találtam benne (legalábbis nem vettem észre), hogy ezt az ágat esetleg szét lehet-e vágni több darabra, hogy így is nőjenek az esélyeim. Reménykedem, hogy valami hozzáértő tud nekem 4-ig válaszolni. Ha lehet, akkor mennyi levéltávolságonként vágható szét? Stb.
Előre is köszi.
Luji Creative Commons License 2004.05.03 0 0 312
Sziasztok! Én csak most találtam meg ezt a fórumot, de nagyon megtetszett, s gondoltam én is megosztom veletek a tapasztalataimat az avokádó tartásáról. Lehet, hogy most olyanokat is leírok, amit tudtok, de inkább többször írjuk le, s ezzel is segítsük a másikat, minthogy ne írjuk le.
Az avokadó trópusi gyümölcs, örökzöld fa.
Nem hiszem, hogy sikeres lesz a hajtások gyökereztetése, a mi gyümölcsfáinkhoz hasonlóan szemzéssel, oltással szaporíthatjuk.
"Az avokadót a magcsemeték szemzésével és oltásával szaporíthatjuk. Első feladat a magvetés és a magcsemeték nevelése. Magja csírázóképességét hamar elveszti, ezért a termésből kiszedve a vetésig nedves homokban rétegezve tároljuk. Homokos lombföldbe vessük. A magvakat hegyes végükkel felfelé fordítva 3/4 részig süllyesszük a homokos talajba és ezután lombbal vagy más, laza, nagy humusztartalmú, jó víztartó képességű földdel takarjuk. A csírázás optimális hőfoka 20-25 'C. Ezen a hőmérsékleten 6-10 hét alatt megjelennek a kis növénykék.
Ahogy én csinálom: a gyümölcsből kiszedett friss magról lehúzzuk a felső barna maghéjat, majd 3 db kb. 5 cm hosszú fogvájó darabkákat beleszúrunk a tompább részébe, majd az így kapott kis „UFÓ”-kat langyos vízbe helyezzük úgy, hogy a víz a mag kb. ¾-ét ellepje. Ne felejtsük el az elpárolgott vizet pótolni, különben ki fog száradni, és nem lesz a csíráztatásból semmi. Szobahőmérsékleten kb. egy hónap alatt a mag kettéválik, elkezd gyökerezni, s amikor már 5-6 cm-es a gyökér és már kezdenek látszani az első kis sarjadások, akkor ültessük el ’B’ vagy ’C’ típusú virágföldbe. A magot ne szedjük le, az egészet ültessük el. Folyamatosan öntözzük, lehetőség szerint alulról (akkor a föld nem töpped össze, s a növény is annyi vizet szív fel magának, amennyi neki kell. Nem kell meglepődni, nagyon gyorsan felissza a vizet, öntözés után 2 perccel már nincs is víz a cserép alatt). Nyáron, illetve nagy melegben permetezzük őket lehetőség szerint állott, tiszta esővízzel. Ha nem tudunk esővizet felfogni, semmi baj, jó a sima csapvíz is, de NE HIDEG víz legyen, mert akkor leforrázuk a növényt. Langyos víz legyen, ha lehet, akkor álljon kb. 2 napot. Később, amikor a növények már idősebbek, fontos számukra a tápanyag-utánpótlás. (Pl.: substral) Évente egyszer, tavasszal (március) ültessük át a fákat, mivel nagyon fontos számukra a friss föld, a friss tápanyagok, a nagyobb edény. Ne tegyük őket egyszerre sokkal nagyobb edénybe, mivel az nem tesz jót nekik. A gyökerekre nagyon ügyeljünk, mert ha megsérül, nehezen regenerálódik. Nem kell kétségbe esni, rendbe fog jönni, viszont nagyon le tudja lombozni az embert, amikor a növény levelei a törzshöz simulnak, nem egészségesen állnak. Nagyon könnyen észre lehet venni, ha valami bajuk van. Ilyenkor mindig lekonyulnak a leveleik. Késő tavasztól őszig nagyon jól érzik magukat a szabadban. Ha lehet, ne tűzze őket a nap egész nap. Ilyenkor csak késő délután permetezzük őket. Az esőt nagyon szeretik, frissítő eső után a növények teljesen felüdülnek. Nálunk például az esti pázsitöntözéskor ki vannak rakva a fűre szépen sorban úgy, hogy az esőztető berendezés hatósugarába kerüljenek. A széllel nagyon vigyázzunk, mivel a fiatal növényeknek nagyon gyenge a törzsük, könnyen sérülnek.
Nekem most éppen 9 növényem van, ebből 3 van ami 4 éves, 2 db 2 éves, a többi pedig 1 éves és 2 hónapos közötti. A 4 évesek most már kb. 2 méter magasak, s folyton nőnek. Főleg márciusban és szeptember – október tájékában. A fiatalabbak is már 1,5 méteresek, a legfiatalabbak pedig úgy 30 – 70 cm magasak. Persze folyamatosan ültetem el őket. Amikor egy avokádó gyümölcsöt megeszünk, már gyökereztetem is. Sajnos nem tudtam még őket beoltani, illetve beoltatni, mivel ennek még nem jártam utána. Meg nem hiszem, hogy itt a környéken valakinek is lenne termő avokádó fája. Persze ha van, nagyon szívesen fogadnám az oltóvesszőt.
Ezt a cikket már nem tudom hol, valahol itt a neten olvastam, s kiegészítettem a saját tapasztalataimmal. Remélem segítettem valakinek ezzel az írással.
bferietvfreemail.hu Creative Commons License 2004.04.05 0 0 311
Na meg nem árt valamilyen rovarölő permetlével meglocsolni sem, a földet !!

Bferi

Előzmény: Tozatu (310)
Tozatu Creative Commons License 2004.04.04 0 0 310
Ha ugrálnak,akkor ugróvillások és kicsit fogd vissza az öntözést,vagy alulról locsold.
Előzmény: HHHunor (309)
HHHunor Creative Commons License 2004.04.04 0 0 309
sziasztok!

ma a mandarinfam foldjeben, a felszinen valami apro, par millimeteres, vekony, feher szinu elolenyeket lattam, melyek eleg furgen mozogtak, es eleg szamosan voltak. mik lehetnek ezek, es mi a "gyogymod" ellenuk?? milyen kart okozhatnak?

udv,

Hunor

bferietvfreemail.hu Creative Commons License 2004.03.24 0 0 308
Köszi talán sikerült!


ez egy fagytűrő mandarin

Előzmény: endru (307)
endru Creative Commons License 2004.03.24 0 0 307
van egy topik "kertészek kezdő html próbája" cimmel. Elég sokat kell kersgélni rajt a régi hozzászólásoknál, de a tudnivalókat meg lehet találni.
Előzmény: bferietvfreemail.hu (306)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!