Keresés

Részletes keresés

szuszetti Creative Commons License 2014.02.11 0 0 1449

Is-is.
Egyrészt nyilván bennem van az ismeretlentől való (lehet, túlreagált) "félelem",

másrészt a darazsak (sokan) a bejáratnál dongtak a kertbe vezető út felett alacsonyan, néhány méterre a teraszon lévő kerti asztaltól,

harmadrészt pár éve allergiás reakcióm volt egy csípéstől.

Előzmény: MG Petimester (1447)
szuszetti Creative Commons License 2014.02.11 0 0 1448

Köszönöm!

Előzmény: Destroyah2 (1446)
MG Petimester Creative Commons License 2014.02.10 0 0 1447

Az a nagyonkevés áttelelő (fél maréknyi sem), márciusban lesz látható, ha egyáltalán...hmm. A darazsaknál a királynő petézig és gondozza a lárváit tudomásom és emlékezetem szerint. Kérdésem, tényleg megszúrtak a darazsak vagy csak a puszta félelem töllük, ami miatt megszabadulnál ilyen módon ??

Előzmény: szuszetti (1444)
Destroyah2 Creative Commons License 2014.02.10 0 0 1446

kb.. 15-nél, ha tartósabban van annyi napközben...

Előzmény: szuszetti (1444)
Gaben4x4 Creative Commons License 2014.02.10 0 0 1445

Szerbusz!
Köszönöm a válaszodat. Hála istennek nem küzdöm gerincproblémával. Nekem a fekvő kaptár és a rakodó is tetszik. Mindegyiknek van előnye és hátránya ezt tudom jól. Szívesen meghallgatlak hogy mi köztük a külömbség, mert érdekel minden hasznos információ.

Üdv Gábor

Előzmény: Cirkusz01 (1438)
szuszetti Creative Commons License 2014.02.10 0 0 1444

Köszönöm szépen!

 

Sajna nincs most tartós fagy, sőt, ma ~12 fok körül volt, szerinted kb. hány foktól lesznek röpképesek az esetleg áttelelt darazsak?

Előzmény: MG Petimester (1443)
MG Petimester Creative Commons License 2014.02.10 0 0 1443

u.i. Most vagy nincs vagy nagyon kevés darázs van a fészekben  (nálam a padláson csak a "nyagyságos asszony", semmi munkásdarázsal telel). Májusban lesznek megint sokan. Jó volna most elköltöztettni ha megtalálható.

Előzmény: szuszetti (1441)
MG Petimester Creative Commons License 2014.02.10 0 0 1442

Szia Szuszetti, (nagyon "friss húsika" vagyok még itt)...de  szeretnék tanácsot adni. Minden méhész szaki meg tudja oldani ezt a kérdést akár csak a tűzoltó vagy rovarírtó . Nem ismerem a helyi jogszabályt jelenleg. A gyakorlatban elköltöztetik öket és csak ritkány" fujják" le. Most nagyon nehéz megtalálni a fészket ,mert "téli álmát alukálja a királynő"...nyugalmi időben van. Talán csak egy maroknyi élő és áttelelni képes munkás darázsal. Nyoma sincs, tehát a több száz darázsnak. Ezért neház rájuk lelni ill. a fészket megtalálni. A kikelettel megkezdi a királynő a petézést és május végefelé (időjárástól függően)  megint sokan lesznek, mert ahogy vázoltad ez már bizony egy kolónia méretű eset.(ezek a tavaszal kikelt munkás darazsak aztán késő öszig élnek és okoznak sokszor okknélkül riadalmat). A leghumánusabb a fészket megtalálni és átköltöztettni ahol senkit nem zavar. (mondjuk az anyósom eresze alá. xDDDD). A megbontott tetőt és a fészek helyét pedig lefujni és mindent viszaépíteni. Ha és amennyíben az ácsmester nem fél a darazsaktól, ajánlanám (ha nyáridőben történik a műtét) nagyon kora reggel vagy később esti órákban a darazsak lefújását (akkor mindenki otthon lesz alapon). Kihangsúlyozva ,hogy ez nem jogszabályellenes. Helyi méhész e.ü. felelős tudni fogja. Szerintem érdemes a helyüket ecettel lekezelni, permetezni a viszaköltözés miatt. Ecetet és levendulát valamint szódabikabonát nem szeretik a megfigyeléseim szerint. Mérgek fujkálgatása esetében érdemes odafigyelni a széljárásra ,mert volt már eset, hogy a bátor harcos saját magát kemotoxozgata le és a darázscsalád vidáman és dalolva csipkedte mondjuk "sz@rrá".  ,-)) Sok sikert a "hadművelethez". üdv.                       ( u.i. A topiktársaktól elnézést kérek a hosszúra sikeredettség miatt de hát,... alig van élet kérem.) xDD

Előzmény: szuszetti (1441)
szuszetti Creative Commons License 2014.02.10 0 0 1441

Sziasztok!

 

off:

 

Szeretném a segítségeteket kérni!

 

Van egy cserepes tető a bejáratunk felett, ami alá tavaly beköltöztek a darazsak.
Sokan. Nagyon sokan - őszre már felhőként dongtak..


Próbáltuk a bejáratukat mindenféle vegyszerrel fújni  - semmiféle hatást nem értünk el és egyre több lett a bejárat a házfal (szigetelés) és a tető alatti lambéria találkozásánál.

Ácsokkal megbeszéltük, télen visszabontják  a cserepet és kipucolják alóla a fészket.

 

Ma vissza is szedték - egyetlen fészek sincs a cserép alatt. Nyilvánvaló, hogy a tető síkja alatt és a bejárat plafonja közötti "vak", gipszkartonnal lezárt területbe költözhettek be.

A srácok mondták, hogy visszabontják a cserepet és a lambériát, hogy fentről el lehessen érni azt a területet - de itt jöttek a kérdések:

Meddig vannak nyugalmi állapotban a darazsak?

Van a fészekben most aktív rovar, ami csíp?

Mi a teendő, ha tetőbontás után meglelik a fészket? Elég a fizikai eltávolítás, vagy előtte szükséges vegyszeres kezelés is - és, ha igen, akkor miféle vegyszerrel kezeljük le a fészket?

 

Bocs, ha oktondiak a kérdések, sajnos semmit sem tudok a darazsakról, így azt sem, mi lenne a helyes teendő.

Itt egy kép, amiből talán kivehető, hogy hol is vannak: a fehér bejárati ajtó felett legipszkartonozott plafon és a felette lévő tetősík közötti háromszögben laknak:

 

 

 

Köszönöm, ha segítetek!

MG Petimester Creative Commons License 2014.02.09 0 0 1440

Szia, tudom messziröl jött ember azt mond amit...stb. Azért is kérdeztem,hogy szokott e.ü. felelős erre járni, mert nem kívánok feszegetni nem előírásnak megfelelő dolgokat. Az "Örsi- biblián" nőtem és növekszem ma is. 24-esekel kezdtem teljesen önnállóan és most is fekvőben látom az újrakezdést. Vagy nagyon könnyű legyen emelgetni majd azt a rakodót.  xDD  (gerinc sérv után már ez is szempont).  ,-)) Nem fog rajzani neki (a kollégának) 10 fias kereten sem, ha megjelöli a kereteket és mindig úgy is rakja vissza. A lép kiépítése középpen a sejtek Y -formálya a fontos véleményem szerint. Kezdő mindig jelölje pl. 2 féle szinnel és számmal is a kereteket. Valahol lesz erről is bizonyára oktató film is és érdemes keresni és megosztani. Még 1,.. visszaetetés??..hmm..Nem tudom ,hogy napraforgó betelelésnél nem alkalmazható a kipörgetés utáni vissza etetés cukorral ?? Ez egy e.ü. kérdés csak, mert bizony régebben ez volt a gyakorlat, ha jól emlékszem. üdv.

Előzmény: Cirkusz01 (1436)
Cirkusz01 Creative Commons License 2014.02.09 0 0 1439

Szia Gaben! Amit még el karok mondani, aki nem tud a saját tapasztalataira hivatkozni, és a szakirodalmat se tudja hivatkozásul felhozni, azt hallgasd meg, köszönd meg neki a jó tanácsot, aztán gyorsan felejtsd is el.

Itt nagyon sok nagy tudás méhészt találsz ,igaz kicsit lassú az ismert áramlás, de egyértelmű válaszokat tudsz kapni.

 Üdv

Előzmény: Gaben4x4 (1437)
Cirkusz01 Creative Commons License 2014.02.09 0 0 1438

Szia Gaben! Eredetileg 10 keretesnek készült. A  méheknek jobb a 12 keret.

Jó helyre jöttél. Azért látogass minél több internetes fórumot is.

Szóval először is ajánlom neked  Őrősi Pál Zoltán Méhek között. Faluba Zoltán Mit , Hogyan, Miért , A méhészetben, Dr Vicze Ernő az alacsony keretes rakodó kaptár. című könyveket.

Mindenképp keress egy olyan mestert aki meg tudja  mutatni neked, hogy egy fészek, egy méh család hogyan is néz ki a valóságban az év minden szakában A szakirodalom hallatán se szörnyülködik el.

 Eltudom neked mondani mi  a két kaptár között a különbség, de melyikkel akarsz dolgozni? Minden kaptár kiváló, csak kezelésük más.

Nincs se jó se rosszabb kaptár. Ezt kell meg értened.

Remélem tudtam segíteni.

  Üdv Cirkusz

 

Előzmény: Gaben4x4 (1437)
Gaben4x4 Creative Commons License 2014.02.09 0 0 1437

Üdv Emberek!
Sokan mondták hogy a Hunor rakodó kaptár 12 keretes eredetileg és nem 10, és mondták hogy 12kerettel praktikusabb mert nem lesz rajzás stb. Nektek mi a véleményetek erről, hogy 10 vagy 12 keretes?

Cirkusz01 Creative Commons License 2014.02.08 0 0 1436

Szia Petimester! Nálam a kora tavasz akácig első osztályú a méheknek. Szóval nekem, csak a vízről kell gondoskodnom, a családnak bőséges éleleme van. Jó idő esetén már január végétől nagy területen nyílanak a virágok, hóvirág cicedli stb.

Szoktam venni gyári virágpor pótlókat, meg kevertem párszor sörélesztős dolgokat amiket te is írtál. Minden művi dolgot addig járnak amíg ki nem nyílnak az első virágok, aztán már rá se néznek.Nem vettem észre szemmel látható különbséget a családok fejlődésén a használata kor. Le is mondtam róla.

Mézet semmi esetre sem szabad vissza etetni. Nagyon sok betegség kórokozója lehet a mézben. A nyári serkentést, vagyis a  hordás imitációt én 1:1 víz cukor keverékéből készítem.Amikor szükség van rá. 

 Üdv

Előzmény: MG Petimester (1431)
Cirkusz01 Creative Commons License 2014.02.08 0 0 1435

Szia! Mivel nekem egyedi méretűek  a kaptárjaim a gyári dolgok zöme kilőve. Szerencsére sem a fától, sem a vastól nem idegenkedem.Egy ilyen farost lemezt méretre vágni, és elkészíteni se nem költség se nem idő.A hulladékokból összelehet állítani.Nálam fontos a költség.A feléből kitudok hozni mindent a gyárihoz képest.

 Ez még elég csúnya, de ha elég a merevítés akkor szép kialakítást kap, ráadásul azon is gondolkodom hogy szöktetőként is lehessen használni.Vagyis több funkcióra is használva  még olcsóbb lehet.

 Üdv

Előzmény: Sanyi 65 (1432)
MG Petimester Creative Commons License 2014.02.07 0 0 1434

Szerintem a pórcukor, az nagyon egyszerü kezelés, keresek filmet rolla majd ,ha szabad ?? (a konyhából lebúrt finom tésztaszita és egy finom lúd toll ami minde méhésznek van)...  ,-)) Ahogy a vizespiskótát beszórja az asszony.

fristi001 Creative Commons License 2014.02.07 0 0 1433

Kérlek részletezd, hogyan kell porcukorral és bodzavirággal atkát irtani. Köszi.

Előzmény: Cirkusz01 (1424)
Sanyi 65 Creative Commons License 2014.02.07 0 0 1432

Szia Cirkusz!

Ötletes az itató amiről képet tettél fel, de nem jobban megérné venni az ukrán típust? ( Tamási méhészboltból 0,7l=800ft,  1,5l=1100ft)  Én is megcsinálok mindent, de mire kiszámolom az anyagköltséget, energiát, az erre szánt időt, kiderűl, hogy jobb lett volna ha megveszem.

Barátom tavaly vett, és nagyon elégedett vele. Feltöltése egyszerű, fészek melege védve van.

Üdv!

Előzmény: Cirkusz01 (1428)
MG Petimester Creative Commons License 2014.02.05 0 0 1431

Még egy kérdés, hogy jól értelmeztem ? (35-éve más nyelvterületen élek).  "..- .A nyári serkentésre, és a kora tavaszi itatásra szánom. "..stb. - A serkentő (fiasítást) segítő etetést akác elött ismertem 1 litykó jó langyos vízben 1 kiló cukker bitte..és 2 -3 evőkanál méz. Nyári ,vagy hordás szegény időben szűk 2 liternyi vízben oldva ez a mennyiség. ?? Kérdésem lenne, hogy az arány az nem jó ? Most a sütőélesztő,tejpor vagy szójaliszt...trutylik tavaszi etetése nem érdekes. Soha nem adtunk nekik. Bár érdekelne ez is, ha járható út ?

Előzmény: Cirkusz01 (1428)
MG Petimester Creative Commons License 2014.02.05 0 0 1430

Szevasz, nagyon szépen köszönöm a képeket, magukért beszélnek. "Ügyiíí "!  xDD. Ilyen zord időben valóban jó érzés még lakatlan kapptár, kaptár alkatrészeket látni is .  ,-)) Ez a lyuk méret a saját feje tetejére állított befötes üvegre emlékeztet amivel én is etettem, (kilyukasztott fedővel). A mérete miatt gondoltam csak rá. Én sem tudtam lecsukni teljesen a bekajáltatásnál a boci tetejét teljesen.  :-((   u.i. Kisebb méhek és a bennük rejlő még kinem halt dajkaság erősödik a "szakirodalom" szerint és lerendezik a varroa atkát akár csak az ázsiai vagy afrikai tesók. Ezt szeretném otthonrol is visszaigazoltan hallani, mielött ilyen irányban lépne az ember. Az 5.1 mm-nél már erősödött de nem 100%-ra. A gond az átmenet, mert vegyes méretnél még dominánsabb a nagyobb méretű munkás méh. De ez mondom , csak 2 méhész beszámolója (spanyol és arizóna). Mind kettő német, régi méhész. Szeretnék otthoni infókat is hallani persze. Végül is a nyúlos és meszesedés teljes megszünése volt, ami miatt kezdtem odafigyelni erre. üdv.    u.i. mondani persze mindent lehet !  ,-))

Előzmény: Cirkusz01 (1429)
Cirkusz01 Creative Commons License 2014.02.05 0 0 1429

Szia! valamit rosszul tettem. Megpróbálom újra elküldeni

 Üdv Cirkusz

 

Előzmény: MG Petimester (1427)
Cirkusz01 Creative Commons License 2014.02.05 0 0 1428

Szia!A kaptár anyagát majd az akkor leggyakrabban használt anyagok közül választom ki.A mostani kaptáraimra kellett egy plusz menekülő tér.Vagyis olyan 9 cm.-er körül. Ezt a befőttes üveg adta meg. Ez most a legolcsóbb Ez a méret is változhat .Ezt a légfékes etetést itatást,már rég olvastam. Úgy 3 éve elmúlt. Már akkor tökéletesnek gondoltam. Az egyesületi elnökünk  a Papp Laci bácsi, és pár cimborája évek óta januártól ezt használja.Most értem el odáig, hogy prototípus szinten elkészítsem. A hallomások alapján, és a pár fénykép segítségével.Teszek fel képet a prototípusról. A szerkezet még nem szép, de valami hasonló formája , és kialakítása lesz.A nyári serkentésre, és a kora tavaszi itatásra szánom. A kisebb sejt méret meg nem érdekel. Egyszerű oknál fogva. Kis sejt kis méh.Szóval sokkal gyorsabban kellene cserélni a fészeklépeket  mint ma . Nálam olyan 2 évente cserélődnek.

Szóval akkor itt vannak a képek.

  Üdv Cirkusz

Előzmény: MG Petimester (1427)
MG Petimester Creative Commons License 2014.02.04 0 0 1427

Menyi magasítást jelent ez méretben a bakhát ,(háló ) és a nyitható fedél között ? Mivel ezt a szírup-itatót nem ismerem beszerelve. A novemberi újság éppen említést tesz az NB évfordulójárol ,100 éves.

Előzmény: Cirkusz01 (1425)
MG Petimester Creative Commons License 2014.02.04 0 0 1426

Klasz , én a légfékest nem ismerem gyakorlatban. Az anyaga lehetne collos vagy picit erősebb (gyalulás miatt), borovit ? Esetleg hazai fenyő ? Létezik műanyag lép, ami kisebb a szokott 5,4 mm -es sejt (Zelle) méretnél ? Kimondottan 4,9 mm-est keresnék egy próbára. Ígéretes beszámolókat olvastam rolla.  5,1 milkóst már olasz gyártmányban találtam, méreg drágán persze. A nagy ászok esküdöznek a tized milliméter hatékonyságán. Persze ,hogy tapsi fülekkel kezdtem sassolgatni rá. Nem ködösített utalások voltak, és film anyaggal is segítették az érdeklödőket. Ezért a kérdésem, mert soha sem voltunk az utolsók méhészetben véleményem szerint. üdv.

Előzmény: Cirkusz01 (1425)
Cirkusz01 Creative Commons License 2014.02.04 0 0 1425

Szia! Semmi hadi titok nincs! Természetesen 24 keretes lesz, egy anyával. Alsó , és középső kijárókkal, hideg építményes lesz, és higiénikus az alja.Bakhátasra tervezem, de kicsit magasabb lesz a tető és  a bakhát közötti rész, épp annyira, hogy egy légfékes etető beleférjen. Ami még sok méhésznek nem jutott az eszébe, , kényelmes magasságra emelve. Ne keljen olyan mélyet hajolni. Mivel akkor már vándorolni biztos nem fogok, szóval fülét nem terveztem neki.A belső elrendezésen nem kell változtatni. Az úgy tökéletes, ahogy ki találták.

Gondolom most már tisztán látod.A fal vastagsága  is a régi megszokott , vagy a körül alakul majd. A pontos anyagát az idő meg mondja.Legrosszabb esetben fából készítem majd.

 Üdv Cirkusz

Előzmény: MG Petimester (1424)
MG Petimester Creative Commons License 2014.02.04 0 0 1424

Mit jelent az ,hogy "- A modern fekvőm rajza" ..?? Talán csak arra tudok gondolni ,hogy nem 24-es...hmm. Nem csak a 24-es súlya miatt kérdezem (gericsérv és 60 felett), mindent figyelemben kel venni majd ugye? Még abban az esetben is ha két füle van annak a "doboznak" . xDD Az új tervrajzos alsó kijáros ? Keretszámot is megkérdezhetem ? Bocsi ha "hadititkokat feszegetnék.  ,-))  üdv.

Előzmény: Cirkusz01 (1424)
Cirkusz01 Creative Commons License 2014.02.04 0 0 1424

Szia! Bocs, de tegnap valami volt a billentyűzetemmel. Valószínű vírus. Szóval már a 4 évet kezdem Egyenlő kertes Hunorral. Sok munkával sikerült az összes fekvőt le cserélnem.nem azért mert rosszak voltak.Amikor öreg leszek  újra visszatérek rá. A modern fekvőm rajza el készült. Szóval, ha szükségem lesz rá, akkor gyorsan elkészül az 20-30 kaptár. 

A varroa ellen a porcukor, és a szárított bodza virágot lehet használni. Aztán illó olajokkal is meg lehet zavarni  a szaglását. Az amitráz még mindig hatásos. Akármilyen formában be juttatva.

Egyenlőre ennyit Jó újra kezdést.

 Üdv  Cirkusz

Előzmény: MG Petimester (1423)
MG Petimester Creative Commons License 2014.02.03 0 0 1423

Jelenleg kicsit északabbra vagyok és 28 km körzetben sehol egy méheket kedvelő, méhészről meg se híre se hamva. 2 éve a "csávakárosult" 30 családot vesztett, öregebb utolsónak számító méhész teljesen feladta. Olvasok reménykeltő eredményekröl jelentéseket Varroa és betegségeg tekintetében az idevalósi oldalakon. Na, nem "pistabácsis" homályos utalások ezek. Ezért kérdeztem ,hogy felelős szokott itt lenni ? Nem mindegy ,hogy hogyan inditana az ember ha már éveket kihagyott. Pár jó tanács nem is árthattna. Otthoni körülményekben ismerem a nagyboci 24-est, ami nekünk is volt. Te is átnyergeltél a nagy rakodóra , úgy tudom ? üdv.

Előzmény: Cirkusz01 (1422)
Cirkusz01 Creative Commons License 2014.02.03 0 0 1422

Szia Petimester! Örülök, hogy újra méhészkedni szeretnél.Bizony a méh család számok átlagba el érik  a hektáronkénti 11.-t Néhol a 22.őt, a szezonban.A kívánatos 5-6 helyett. azért az atka ellen nem kötelező a mérgek használata. Porcukor, illó olajok, bodza virág. ezekkel szinten lehet tartani őket.Most abba hagyom  mert baj van a klaviaturral.

Előzmény: MG Petimester (1421)
MG Petimester Creative Commons License 2014.02.03 0 0 1421

Szerbusz Csaba, köszönöm a választ. Egy jó pár év után szeretnék majd ismét méheket tartani öregségemre, (nagyon hiányzik) mivel nyugtatna. Egy kis lemaradásom van e.ü. készítmények és talán módszerek terén. A thymol nyári védekezést, és a OS téli szirupos formáját ismerem,vagy a  hangyasavast is a beteleléskor. Füstölésre nálam nem került sor, hiszen úgy említették ,hogy 150C fok felett nem hatna. (tabletta és kristályos) formában is láttam már. ABC felszerelésemet 1975-ben leadtam a hadseregnek...stb  xDD  ,-))  Nagy gondom nem volt 5 ével ezelött utoljára, mert megbízható helyröl kaptam a méheket és nem volt átfertőzés sem. Úgy hallom ma már sűrübb az átfedés, méhsűrüség is ?. üdv. Bandi (Patrol-papa)

Előzmény: Cirkusz01 (1420)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!