Keresés

Részletes keresés

Wendy. Creative Commons License 2010.06.20 0 0 47942
kevésbe=kevésbé, úgy látszik, fáradok, na, de nem sok van már hátra:).

5-6-7. nap:

Az idő jó volt, amit ki is használtunk, a Szahara túra fáradalmait kipihenve napoztunk, fürödtünk és olvasgattunk a napágyon, meg sétáltunk a tengerparton, kagylót gyűjtöttünk, vagy elmentünk a közeli Jasmine Shopping centerbe (fix áras) nézelődni meg venni ezt-azt. A szél végig erős volt, egy nap nem volt csak fent a piros zászló, de én szeretem a nagy hullámokat, úgyhogy nem zavart.

8. nap:

Hazautazás. 6.40-kor indult a gép, 3.35-kor jött a busz. Reggeli persze még nem volt, így egyensúlyba kerültünk a szállodával.:) A gép újra pontosan indult, és egy újabb feledhető reggeli után leszálltunk, majd a poggyászokra való hosszú várakozás után indulhattunk haza.

A Szahara túrával kapcsolatban az jutott még eszembe, hogy összesen 18-an mentünk egy kisbusszal, aminek nem volt csomagtartója, és a poggyászokat a lábunkhoz, ülések közé, stb. kellett tenni, ahol épp hely volt, így nem volt annyira kényelmes a hosszú út.

Most ennyi, később (valószínűleg már nem ma) teszek fel képeket is, és ha van kérdés, arra is válaszolok.

Üdv: Wendy
Előzmény: Wendy. (47940)
klari50 Creative Commons License 2010.06.20 0 0 47941

Mindenkinek!

Találtam egy jó kis cikket:

http://tunisia-djerba.gportal.hu/gindex.php?pg=22922603

Wendy. Creative Commons License 2010.06.20 0 0 47940
4. nap:

Fél hétkor indultunk a sós tavakhoz. Az idő nagyon borús volt, néha szemerkélt az eső. A tavak után a tevegelés jött Douzban, részben szintén esőben. Mondtuk is, nehogy felárat kérjen az utazási iroda ezért a különleges élményért, hogy esőben tevegelhetünk a sivatagban:).

A tevék után továbbmentünk Matmatába, 1-2 megállással. Az egyik helyen vehettünk helyi süteményt (gazellaszarv - 1 dínár), és volt mentatea is (1 dínár). Közben zuhogott az eső.:( Mire Matmatába értünk, sokat tisztult az ég, az eső is elállt, és innen napos időnk volt. Matmatában megnéztünk egy barlanglakást, ahol szintén mentateával, és lepénnyel vártak minket. Nagyon aranyos gyerekekkel is megismerkedtünk:). Belépő nem volt, de Mohamed figyelmeztetett, hogy kifelé menet illik fejenként egy dínárt tenni az erre a célra kirakott tálba.

A következő megálló egy domb volt, ahonnan fényképezhettünk, majd ebéd egy barlangszerű étteremben kuszkuszzal és csirkével.

Innen egyenesen visszamentünk, csak pár percekre álltunk meg egy-egy kávézónál vagy pihenőnél. Nekünk kerülni kellett kicsit, mert Mahdiát nem érintettük, pedig közel voltunk hozzá, Sousse-ban szálltunk át egy másik buszba, ami a monastiri utasok kirakása után visszavitt minket is a szállodába.

Mohamed, az idegenvezető nagyon informatív volt, sok mindent mesélt az országról, amit egyébként nem biztos, hogy megtudunk. Nagyon jól beszél magyarul, itt tanult, és magyar a felesége is. Büszkén közölte, hogy ő az egyetlen autentikus magyarul beszélő idegenvezető Tunéziában.:) Viszont elég egyéni a stílusa, ami valakinek bejött, valakinek kevésbe (mi ebbe a csoportba tartoztunk), és volt, aki a falra mászott tőle. Meg aztán gyakorlatilag végigkergetett minket az országon, alig volt szabadidő ("hét perc, na jó, hét és fél"). Nem tudom, hogy lehetne-e másképp csinálni, mindenesetre bár nagyon nagy élmény volt az a túra, nem kaptunk kedvet, hogy ezentúl mindenhová szervezetten menjünk, maradunk az egyéni kirándulásoknál.
Előzmény: Wendy. (47938)
Emőke1 Creative Commons License 2010.06.20 0 0 47939
Jó a beszámoló, kíváncsian várom a fojtatást:)
Előzmény: Wendy. (47938)
Wendy. Creative Commons License 2010.06.20 0 0 47938
3. nap:

Még első este jelentkeztünk a Szahara-túrára sms-ben, illetve telefonon beszéltük meg a fő tudnivalókat. A lényeg az volt, hogy 07.05-re jött egy busz, amivel egy orosz csoport ment a Szahara túrára. Nekünk is erre kellett felszállnunk (a sofőrnek volt egy külön papírja arról, hogy mi is jövünk), és velük menni El Jem-ig. Ez azért volt így megoldva, mert csak ketten mentünk Mahdiáról, és nem küldtek külön buszt értünk. Ahogy megérkeztünk El Jembe, már ott várt minket a mi idegenvezetőnk, Mohamed, aki átvezetett a magyar csoporthoz. Ekkor hallottuk először, amit aztán még sokszor, hogy "igyekezni, igyekezni".:) A túra árát Mohamednek kellett kifizetnünk a buszon. Később kiderült, hogy Hammametből ugyanezzel a megoldással jöttek ketten, szintén egy orosz csoporttal. A táskákat felraktuk a buszra, és már mentünk is az amfiteátrumba. Kb. egy órát töltöttünk ott, ebből fél óra Mohamed összefoglalója volt az ország történetéről, illetve az amfiteátrumról, a többi pedig szabadidő. Na, ez volt a leghosszabb szabad program a 2 nap alatt, és rengetegen voltak éppen bent, több busznyi turista:(. 2 éve luázzsal jöttünk Sousse-ből, délután voltunk ott, szinte egyedül, és 2-2,5 órát nézelődtünk, aztán átsétáltunk a múzeumba, és megnéztük azt is. Ehhez képest most tömeg volt és rohanás, de hát egy szervezett kirándulás más, mint egy egyéni, pont ezért szoktuk inkább magunknak intézni.

El Jem után Kairouan-ba mentünk, ahol egy szőnyegkészítő műhelyt és boltot néztünk meg, a mecsetet kívülről lehetett csak fényképezni. Sokan írták már, és én sem értem, hogy ha már elmegyünk addig, miért nem lehet a mecsetet (is) megnézni, de ez rejtély maradt. A bolt egyébként tényleg olcsó, de nem túl nagy, úgyhogy elég volt a 20 perc, amit kaptunk. Szőnyeget nem vettünk.

Folytattuk az utat délre, közben megálltunk 1-2 kávézónál és boltnál. Egy helyen volt olyan napolaj, amiről valaki kérdezett, olíva és citromlé, de nem emlékszem, mennyiért.

Ebéd egy 5*-os szállodában volt, Gafsában, vagy a környékén, a nevét nem tudom. Egészen jó volt. Az italért fizetni kellett. Ezután dzsipekbe szálltunk át, és azzal mentünk Chebikába, ahol tényleg nagyon érdekes és különös hangulatú az oázis, a forrásokkal és vízeséssel. Egy berber "szellemfalun" keresztül közelítettük meg, üres, omladozó házakkal, aztán egy sziklahasadékon kellett átbújni. Mindenesetre megérte a látvány.

A következő napirendi pont egy kilátó volt az Atlasz-hegységben, amely mellé bolt is települt. A kilátás tényleg nagyszerű volt, már felfelé a szerpentinen is. Itt vettünk egy berber-pizzát (töltött lepény, Mohamed nevezte így) 1 dínárért, és egy pohár pálmalevet félért. Mindkettő finom volt, bár a lepény kicsit csípős volt nekem.

Ez után jött a száguldás a kiszáradt tómederben és a sivatagban, ami tényleg nagyon jó volt. Két helyen álltunk meg, de csak pár percre. Először egy dombnál, aminek teve alakú volt a teteje, és fel is másztunk rá, másodszor pedig a Star Wars díszletfalunál.

Ezután egyenesen a szállodába mentünk, ami elég nagy csalódás volt. A Tozeur-ben lévő Hotel Hafsi-ban szálltunk meg, és az az igazság, hogy az itt olvasott, illetve máshol hallott beszámolók alapján sokkal jobb szállásra számítottunk. Ez a szálloda 3*-os, de szerintem tunéziai mércével mérve sem érdemel annyit, legalábbis azzal összehasonlítva, ahol én voltam korábban. Ráadásul a mi szobánk még átlagon aluli is volt, ahogy kiderült a többiekkel beszélgetve, mert nem működött a klíma, így 40 fok volt a szobában egész éjszaka, hiába szellőztettünk, és reggel már meleg víz sem volt. Mindegy, egy éjszaka ki lehetett bírni, de ez azért adott egy kis rossz szájízt, mert mindenkitől luxusszállodáról hallottunk. Mindenesetre aki ezután megy, annak érdemes számítani arra, hogy ez a szálló is benne van a pakliban, nemcsak az 5 csillagosok Douzban.

Este Mohamed elvitt minket egy múzeumba (Dar Cherait), ami közel volt a szállodához. A múzeum 3 részből áll, van egy néprajzi jellegű része, a második (Dar Zaman) a tunéziai történelem 3000 évét mutatja be, a harmadik (La Medina-1001 Nuits) pedig az ezeregy éjszak meséin alapul. A belépő mindegyikbe 6-6 dínár/fő. Mivel elég késő volt, és fáradtak voltunk, úgy döntöttünk, csak egyet nézünk meg, és a Dar Zamant választottuk. Érdekes volt, a dinoszauruszokkal kezdődött, és Ben Ali életnagyságú képével ért véget:). Voltak szobrok, mozaikok és viaszbábok. Minden szoba egy-egy korszakot mutatott be, zenével és ismertető szöveggel választható nyelven, néhol egy felépített minivárossal, vagy hajóval. Egy ottani alkalmazott jött velünk, kapcsolgatta a villanyokat és a szöveget, meg is kapta érte a borravalóját a végén:). Az utastársaink szerint a többi rész is jó volt. Aztán vissza a szállodába, és alvás.
Előzmény: Wendy. (47933)
Bari8 Creative Commons License 2010.06.20 0 0 47937
Én nem ezt írtam. Itthonról 30-án indulunk. Ha ugyanaz az indulás mint 23-án akkor éjjel 01,10 kor lesz az indulás, ami már Júli 1. A többit már tudod. Télleg bele zavarodtál. Ha valamiért változik, azonnal megírom és elnézést kérnék Tőled.
Előzmény: klari50 (47920)
Veghely Creative Commons License 2010.06.20 0 0 47936
Szia Klári!
Mi is már nagyon számoljuk a napokat.Remélem az idő is és a szállás is jó lesz!Ha nem beszélünk,akkor kellemes nyaralást és jó egészséget Nektek!
Előzmény: klari50 (47918)
Emőke1 Creative Commons License 2010.06.20 0 0 47935
Nagyon szépen köszönöm!!! Rengeteget segítettél:))
Előzmény: szkati (47934)
szkati Creative Commons License 2010.06.20 0 0 47934

Biztos vagyok benn, hogy igen, megoldható.  A 100 dínáros ajánlatban tuti, hogy volt tartalék bőven és oda-visszára volt értendő.

 

Előzmény: Emőke1 (47932)
Wendy. Creative Commons License 2010.06.20 0 0 47933
2. nap:

Az idő nem volt kellemes, borult volt az ég, hűvös a levegő, és nagyon fújt a szél. Reggeli után elindulunk Mahdiára. Ahogy kiléptünk a szállodából, megállt mellettünk egy tuk-tuk. Tavaly egyet sem láttunk, és amikor rákérdeztünk, azt mondták, hogy nincs Mahdián. Most viszont több is volt, és rögtön ajánlotta is, hogy elvisz egy körútra 40 dínárért idegenvezetéssel, 1,5 óra alatt megmutatja a fő látnivalókat. Mivel tavaly már láttuk őket, csak arra kértük, hogy vigyen el az Afrika-fokhoz. Ezért 20 dínárt kért, és nem is engedett belőle arra hivatkozva, hogy nem ő a főnök. Lehet, hogy ha rámenősebbek vagyunk, esetleg mégis kevesebb lett volna, de nem küzdöttünk tovább.

Így felvitt az Afrika-fokhoz, ahol fényképeztünk, sétálgattunk. Épp fent volt a gumikerekű kisvonat is egy csoport túristával, ami naponta kétszer indul, és idegenvezetés is van benne (az árát nem tudom). Aztán visszasétáltunk a temetőn keresztül, és kószáltunk a medinában. Találtunk egy kis múzeumot is, amit tavaly nem láttunk. A prospektusa alapján olyan lehet, mint a Dar Essid Sousse-ban, egy tradicionálisan berendezett ház. Végül nem mentünk be. Egy jó darabig a tengerparti sétányon sétáltunk visszafelé, aztán beültünk egy taxiba, ami 4 dínárért vitt vissza a szállodába. A nap hátralévő részében a szállodában pihentünk, de az idő sajnos nem lett jobb.

folyt. köv.

Előzmény: Wendy. (47929)
Emőke1 Creative Commons License 2010.06.20 0 0 47932
Katikám, téged a gondviselés küldött!!! Már kérdeztem pár oldallal odébb, hogy ez 100 TND El Jem taxi szerinted megoldható-e úgy,hogy Monastir-Kairouan-El Jem -Monastir. Illetve ez oda-vissza költség volt? Köszönöm: Emőke
Előzmény: szkati (47930)
Barbi0722 Creative Commons License 2010.06.20 0 0 47931
Sziasztok!Szerintetek akkor mennyi pénzt rakjunk az útlevélbe, hogy lehetőleg jó szobát kapjunk?Köszi
szkati Creative Commons License 2010.06.20 0 0 47930
Látom, hogy 2x vltatok Djerbán. Ott melyik szállodát ajánlanád? köszi!
Előzmény: Bari8 (47911)
Wendy. Creative Commons License 2010.06.20 0 0 47929
Mahdia Palace Thalasso, 2010. 06. 12-2010. 06. 19. Kartago Tours

1. nap:

Indulás reggel 4-kor, utastalálkozó 2-kor. Gyorsan megkaptuk a vouchereket, aztán checkoltunk. Mivel a turnusunkon kívül nem nagyon volt senki a reptéren, nem volt nehéz megtalálni a megfelelő sorokat. A gép (Travel Service) pontosan indult, eseménytelen repülés és feledhető reggeli (meg kávé és üdítő) után már landoltunk is Monastirban. A belépés is gyorsan ment, bár az útlevél-ellenőrzésem kissé soká tartott. Már épp kezdtem aggódni, hogy valami gond van, amikor a határőr mosolyogva közölte, hogy "computer". Szóval valami gond volt a számítógéppel, ami hamarosan megoldódott, és mehettem én is tovább.

A csomagokat pillanatok alatt felvettük, pénzt váltani sajnos még nem lehetett, túl korán volt. A helyi idegenvezetők kint vártak, elmondták, hogy melyik buszt keressük. Zita, akit ismertünk tavalyról, elmondta azt is, hogy Mahdián most egyáltalán nem lesz idegenvezető (tavaly eljött velünk a buszon, és megtartotta az információs órát), helyette egy egy oldalas tájékoztatót kaptunk és egy listát a fakultatívokról. Szahara túrára akartunk menni, de még nem lehetett jelentkezni, azt mondta, majd sms-ben a megadott számon.

16-an mentünk Mahdiára, elég hamar odaértünk, gyors volt a sofőr:). A szállodában bejelentkeztünk, és szóltak, hogy kb. fél óra még, mire készen lesznek a szobák, addig is menjünk reggelizni (félpanzióval voltunk, csak így foglalható a Mahdia Palace, szóval ez a reggeli még nem járt volna).

Reggeli után megkaptuk a szobát, amit a másik topicban leírt okokból cseréltünk. A nap hátralévő részében újra felfedeztük a szállodát, fürödtünk, napoztunk, és próbáltuk túlélni az alváshiányt:).

folyt. köv.
Wendy. Creative Commons License 2010.06.20 0 0 47928
Szia!
Igen, bár tavaly is teljesen rendben volt, ezért is mentünk vissza, pedig eredetileg Hammamatet vagy Djerbát terveztük.
Jó utat, én mostantól nagyon irigylek mindenkit, aki csak ezután megy:). A Cub Selima mellett nyaraltunk két éve a Royal Kenzben, jónak tűnt, de bent nem voltunk. Üdv: Wendy
Előzmény: klari50 (47918)
klari50 Creative Commons License 2010.06.20 0 0 47927
Egy kisméretű vízforralót (1,1 lit) én is vettem, mivel a palackos vizet is fel kell forralni egy nesskafénak, vagy ha teát akarunk csinálni, vagy megkívánunk egy kis tasakos hazai levest.
Előzmény: k-zsuzsa (47922)
k-zsuzsa Creative Commons License 2010.06.20 0 0 47926
Köszi az ötleteket!
Az elektromos kotyogó zseniális ötlet, örök hálám! :)
sanona Creative Commons License 2010.06.20 0 0 47925
Én is viszek mindig, a merülő változatot, mert az min. helyet foglal.
Ásványvízből csinálom a kávét (2 az 1-ben), eleinte furcsa az íze, pár nap után fel sem tűnik :)
Előzmény: k-zsuzsa (47922)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.20 0 0 47924
Csak ezért biztos felesleges. Főzd palackos vízből a kávédat.
Előzmény: k-zsuzsa (47922)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.20 0 0 47923

Mi bárhová utazunk, viszünk kávéfőzőt és kávét. Így reggel rögtön a megszokott kávénkkal indíthatunk.

Aránylag olcsón lehet ma már kisméretű elektromos "kotyogót" kapni.

Előzmény: k-zsuzsa (47921)
k-zsuzsa Creative Commons License 2010.06.20 0 0 47922
Ja, még egy kérdés eszembe jutott.
Szerintetek vízforralónak mennyi értelme van? Az mennyire "fertőtleníti" a csapvizet? Mondjuk egy reggeli nesszkávéhoz pl :)
k-zsuzsa Creative Commons License 2010.06.20 0 0 47921
Sziasztok

Igen, ismerős a probléma, én is dupla kávéval indítok minden reggel különben alig élek.
Az a baj még, hogy én ráadásul márka-függő vagyok, évek óta egy bizonyos fajta kávét veszek, szóval valszeg nehéz lesz olyan kávét találni ami ízleni is fog.
Lehet, hogy inkább vállalom a költséget és fizetek valami rendes kávéért.

Előzmény: Emőke1 (47900)
klari50 Creative Commons License 2010.06.20 0 0 47920

Szerintem, nem ... számolj utána! A ti utazásotok 15/14  tehát 15 nap/14 éjszaka.

Azt írtad, hogy 30.-éjjel 01:30-kor indulsz innen, akkor ott vagy már 30.--án délelőtt!

Ez az első napod, és első éjszakád náluk. És a 14-dik éjszakád az júl.13.-a, amilor az egész éjszakát már nem töltöd a szállodában, mert valamikor éjfél után indulni lekk a reptérre, De az már akkor júl.14.-e , és itthon vagy reggel

Ez mindig úgy van az 1 ill. a 2 hetes turnusoknál, hogy amilyen napon indulsz, olyan napon érsz haz.

Tehát, nyugi! kb. éjfélig  (vagy indulásig)Tietek a szoba, a kicsi tud addig aludni.

Előzmény: Bari8 (47907)
Törölt nick Creative Commons License 2010.06.20 0 0 47919
Ha jó kávét akarsz, akkor ne koffét kérj, hanem mokkát.
Előzmény: Törölt nick (47901)
klari50 Creative Commons License 2010.06.20 0 0 47918

Elolvastam, örülök neki, hogy minden rendben volt! A kedvességük, és a poz. hozzáállásuk sokat lendít az ember hangulatán. 

Nekem még 10 nap PEK - Club Selima

Előzmény: Wendy. (47910)
klari50 Creative Commons License 2010.06.20 0 0 47917

Halat, biztosan bőven -különböző módon elkészítve- kaptok..,  valószinü 1x-2x garnélarákot is, de egyéb tengeri herkentyűt én még sohasem láttam a svédasztalaikon. (Szívesen megenném én is :-)

 

Előzmény: boyszika (47916)
boyszika Creative Commons License 2010.06.20 0 0 47916
Sziasztok!
Érdekelne, hogy Tunéziában halat, rákot, ill. tengeri herkentyűket lehet-e enni a szállodában? PEK: El Mouradi Palm Marina Hotel
Köszi előre is:-)))
ixor Creative Commons License 2010.06.20 0 0 47915
Sziasztok!

Olvasgatom szorgalmasan a fórumot, de Ruspina hotelről nem sok friss információt talátam...(Lehet én hibám :))
MI majd szeptemberben mennénk, de egy ismerősök most jött onnan haza és nem túl pozitív volt a beszámolójuk...
Sokat mondjuk nem is tudtam beszélni velük, de amiket mondtak negatívumként:
- ha elfogyott napőközben a jég akkor, nem pótolták
- ha a tiszta poharak elfogytak akkor, azt sem. Ők nem adták vissza a poharaikat, hogy abba kérhessenek inni...
- Majd minden nap reggeli 1 fajta párizsi jellegű felvágott, pedig ők is all inclusive ellátással mentek. De a többi étkezéssel is gond volt...
- Italok kiszolgálása sem volt folyamatos, nem 10-24-ig...
...
Van esetleg valakinek még tapasztalata idén a szállodával, neten inkább régebbi vélemények vannak...
Júli elejéig még van időnk kötbérmentesen elállni a foglalástól...

Előre is köszönöm a hozzászólásokat...
Arika31 Creative Commons License 2010.06.20 0 0 47914
Csáó Emőke!ÁÁÁÁÁÁÁÁ még csak összekészítettem a ruhákat és még mosok gőzerővel,hiába nem tudom magam utolérni.A két gyerek annyit koszol,hogy nem győzök mosni:)Mindjárt altatom a pici fiút és akkor rajtolok:).Végre kaptunk jó híreket,hogy elég jó a tenger,ennek igazán örültem! Már csak két nap van hátra! Na még később visszanézek sziasztok!Ja egyébként köszi a bőröndinfót mindenkinek!
Előzmény: Emőke1 (47912)
Améz Creative Commons License 2010.06.20 0 0 47913

Vannak bébiételek, bár főleg gyümölcsösek és tejépépek.

Előzmény: KKata28 (47891)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!