Keresés

Részletes keresés

fgaben Creative Commons License 2006.01.15 0 0 714

Olyan jó ötletem támadt! El tudjátok képzelni, hogy a sok-sok személyes "holmi" összeáljon egy kiállításra? Szerintem nálunk megvalósítható lenne a dolog a májusi ünnepségünk kapcsán :-)))

Így lenne ok, amiért eljönnétek hozzánk :-D

 

Az érdeklődés nálunk mindig nagy, tavaly 35 iskolától voltak + több testvériskola stb. kb. 300 gyerek, szeintem nagyon érdekelné őket!!

 

Nekünk az iskolában van egy eredeti fényképmásolat aranyozott keretben, amit egy bp-i idős hölgy adományozott nekünk, mert olvasta az egyik tanítványom nyertes pályamunkáját a Honismeret nevű újságban (Így ápoljuk iskolánk névadójának emlékét címmel). A hölgy azt mondta, akkor kapta az édesanyja, amikor modellt ült egy Erzsébet szoborhoz, ami sajnos elkallódott  a kiállítási helyéről az évek alatt.

Előzmény: szmel (708)
fgaben Creative Commons License 2006.01.15 0 0 713

Van a neten több adok-veszel oldal, ahol lehet licitálni stb. Én már vettem így könyveket.

Ahogy leírtam a Gábel Gyula féle könyvről, hogy nehezen beszerezhető, a www. vatera .hu (vedd ki a szóközöket) nevű oldalon "Erzsébet" rákereséssel találtam több képeslapot, bronz emlékérmeket, házassági emlékérmet, és két eladó is kínálja megvételre a fenti kkönyvet!  :-))))

Ha fontos, szerintem ott könnyen megszerzed, a licitálás fortélyairól szívesen írok privátban!

Előzmény: szmel (708)
szmel Creative Commons License 2006.01.14 0 0 712
Hiszen már említettem:)
Előzmény: korzo (711)
korzo Creative Commons License 2006.01.14 0 0 711
...3 képem is van Sissiről, amely majd új otthonunk falait díszíti:-)

Hogy mi?
Előzmény: szmel (708)
szmel Creative Commons License 2006.01.14 0 0 710
Még egy aranyos csillogós kép Sissi felírattal:-)



Jó éjt Nektek:-)
szmel Creative Commons License 2006.01.14 0 0 709
Néhány érdekes új kép:-D

A német művész egészen érdekesen közelítette meg Sissi életét, a másik képen II.Lajos élete látható.



Ezt a szobrot eddig még seholsem láttam:-))))

Erzsébet különböző életkorainban

Egy régi képeslapon Ferencz József búcsúzik utazó hitvesétől:-)

...és végül egy színváltós meglepetés a fórum kedves olvasóinak:-D
szmel Creative Commons License 2006.01.14 0 0 708
Egy kis gipszobrom és egy Sissi kitűzőm van, amit a Sissi Baráti Körtől kaptam ajándékba, amiért hibátlanul oldottam meg egy Sissivel kapcsolatos vetélkedő kérdéseit írásban:-)
3 képem is van Sissiről, amely majd új otthonunk falait díszíti:-)
Csináltam továbbá egy gyöngyszövéses Erzsébet képet, van egy Sissi nevével díszített keszkenőm, és még egy Sissis kitűzőm, amely aranyozott:-)
57 db könyvem van jelenleg róla, és a családjáról, de természetesen mindig figyelem az újdonságokat, és a régi kiadásokat a bookline-on, és az antikva-n:-)
Most, ha meglesz az államvizsga véglegesítem a powerpointot Sissi életéről:-)

Előzmény: fgaben (707)
fgaben Creative Commons License 2006.01.14 0 0 707
Bocs, szobályukban=szobájukban (nem volt olyan kicsi:-)))))
fgaben Creative Commons License 2006.01.14 0 0 706

Szia Szmel!

A helytörténeti könyvemben a Nyirádról szóló fejezetet egy egerszegi újságíró szavaival mottóztam, aki száz éve eljött és tudósított a szoboravatásról:

„Én jó emlékkel jöttem haza Nyirád község derék munkás népe közül. S nemcsak hogy a hajam- szála sem görbült meg, de erősödtem, épült köztük a lelkem s nemesedett szivem verése.”

 

Nyirád a Kis-Bakony alatt húzódik, Tapolca-Devecser-Sümeg-Ajka környező városok között, mindegyiktől 12-16 km távolságra. A Balcsi is kb. 25 km, sok erdő, kirándulóhely... szóval szép helyen és jó helyen :-D

 

Gábel könyv

Fénymásolva van csak meg, de bekötve. Nagyon ajánlom, mert a sok-sok kortárs kézírásával (alá kicsiben nyomtatva) olvashatók a gondolatok a királynéról, a másik, hogy többoldalas hosszabb történetek, versek is olvashatók benne, többször is olvasható, vagy bele-bele lapozva. Ha kéred, szívesen fénymásolok :-) Az én példányom a sümegi ferencesektől való :-)) szerintem nagyon nehéz már hozzájutni. Ami nekem megvan régi példányban, az a Dániel Anna könyv (1940. Dante könyvkiadó), Zsigray Julianna regény (1938. Singer és Wolfner Irodalmi Intézet), Corti könyv (1935 Révai).

 

Van egy nagyon régi képem, amit az apai nagyanyámtól örököltem, ami mindig ott lógott a szobályukba, egy újság kivágás a királyné képe, hátoldalán nekrológ szerű szöveggel (talán már innen belémivódott valami:-)))

 

Nektek is van Sisi "gyűjteményetek" a könyveken, képeken kívül?

 

 

 

Előzmény: szmel (704)
sissy9 Creative Commons License 2006.01.13 0 0 705
Zsigray Julianna: Erzsébet királyné, a másiknak a szerzője most nem jut eszembe, de a címe Sisi.
Előzmény: szmel (698)
szmel Creative Commons License 2006.01.13 0 0 704
Szia fgaben:-)
Hol van pontosan az a falu?:-)
Neked megvan a Gábel Gyula könyv, régóta próbálom megszerezni a www.antikva.hu-ról, de csak előjegyzésen vagyok:-(

Egyik kedvenc Erzsébet portrém:-)
Előzmény: fgaben (701)
fgaben Creative Commons License 2006.01.13 0 0 703

Gyertek, szeretettel várunk mindenkit!! :-D

 

részlet a 2005. májusi műsorból (Gábel Gyula féle emlékkönyvől)

 

 „A kortársak gondolataival emlékezzünk névadónkra, Erzsébet királynéra!”

 „Az a tisztelet, melyet egy nemes nőiség iránt érzünk, háttérbe szorít minden egyebet és hódolatunkban nincs semmi, mi a császárnét illeti. Vele szemközt az egész nemzet költői érzettel telik el: mert hiszen csak egy valódi költészet van e porvilágon és ez: a szeretet!”

 

 „A nehéz időkben védőnk, szószólónk, a derült napokban biztatónk, érzelmeink megértője, óhajaink, reményeink hű tolmácsa volt a dicső királyné, azért reá hálával és tisztelettel emlékszik a maradék, míg magyar él e földön.”

 

 „Első Ferenc József magyar királlyá koronázása az eltemetett nemzeti reményeknek vala új életre támadása. A megújult remények fényében Erzsébet királyné női fensége tündöklik mindenha, ki jóságos szívének szeretetével kiengesztelődést hozott a nemzetnek, hogy új munkára kelve, bízzék a jövőben.”

 

 „Az élet: álom - a halál: örökkévalóság! De ki oly emléket volt képes emelni Magának lelke nemességével és szíve jóságával, mint imádott Királynénk, még a késő utódok szívében is - Annak élete: az örökkévalóság, és halála:   egy álom!

A néphit azt tartja: ha egy csillag lehull, egy lélek alszik ki a földön. Most pedig mindannyiunk meggyőződése, hogy az Ő lelkének elköltözésekor az égen egy új csillag támadt, mely felettünk ragyogva őrködik reánk!”

 

 „Nagyon tudott szeretni, azért meg kellett tanulnia nagyon szenvedni. Nagyon tudott szeretni, azért meg kellett tanulnia egy nemzet szeretetének gyönyörűségét érezni. De neki még ez a gyönyörűség is szenvedések forrása lőn: aggodalom és küzdés. Emberi volt sorsa, de isteni rendeltetése.”

 

 „Csillag volt, mely oly fényesen ragyogott, hogy fényével bevilágította hazánk sötét éjszakáját. És bár váratlanul tűnt le az a fény, melyet árasztott, semmit sem vesztett ragyogásából; sőt örökké meg fogja világítani azt az ösvényt, mely a humanizmus és emberszeretet magasztos céljaihoz vezet!”

 

 „Boldog az a halandó, kinek emléke örökké él nemzete szívében. – Ő is az, mert a magyar nemzet érdekében annyiszor kifejtett áldásos működéséért a halhatatlanok közé emeli a hálás utókor.”

 

 „A Reá való emlékezés a magyar századok végéig imádsága lesz a magyar hazaszeretetnek.”

 

 

Előzmény: alminar (702)
alminar Creative Commons License 2006.01.13 0 0 702

Szia!

 

Hú, az nagyon jó lehet !!!!!!!!!

 

Okvetlenül elmegyek majd egyszer oda !!!

 

 

Előzmény: fgaben (701)
fgaben Creative Commons License 2006.01.13 0 0 701

Szia!

 

Nagyon jó a munkát a hobbival összekapcsolni:-))

 Jó látni, amikor a hagyomány és a legenda újraéled, ráadásul te "vezényelheted" az egész Erzsébet királyné kultuszt, ha csak egy 2000 fős faluban, de intézményi keretek között:-D

Na, szóval élvezem!!

Van jelvényünk, címerünk, zászlónk, pólónk, évkönyvünk, ünnepségünk, Erzsébet Kupa nevű négy iskolát megmozgató egésznapos rendezvényünk, megyei olvasópályázatunk, emléktáblánk, ......ja most jut eszembe, hogy az iskolai névadó ünnepségen Habsburg Eilika, György felesége lepleszte le az emléktáblánkat, aki a szobornál tartott ünnepségen rosszul lett, megszédült, később hozták a lapok is, hogy gyermeket vár (2000 május vége) Szuper fogadás, nagyon egyszerű nyári napraforgómintás kosztümben volt, de elegáns volt, holnap tudok az eseményről is képet feltenni (az isiben van)

Az esküvő emlékérme

 

Előzmény: dudlinski (700)
dudlinski Creative Commons License 2006.01.12 0 0 700
fgaben, üdv a fórumon!!! :)
olyan jó mindig új embereket megismerni itt:)
igen. tényleg jó lehet kicsiket tanítani. van egy elsős és nagycsoportos unokahugom. nekik szoktam Sissiről mesélni, és nagyon megfogta öket. a múltkor megkérdezték hogy hogyan halt meg. persze, minden kisgyerek fejében megfordul az ilyesmi gondolat, emlékszem engem is érdekelt... mikor megtudták hogy Luigi Luccheni ölte meg azért mert az orleans-i herceg, akit eredetileg szándékában állt...előbb elutazott... azt mondták hogy inkább erről ne is beszéljünk, mert olyan igazságtalan volt...
aranyosak voltak:)
karácsonyra énis kaptam 2 könyvet, az egyik Sigrid Laube-Sissi titkos szerelme, a másik Rudolfról szól és az életében szerepet játszó nőkről.
szmel, ennek a könyvnek a borítóját egyszer feltetted a fórumra:)

egy kis érdekesség: http://musicalworld.atw.hu/
szmel Creative Commons License 2006.01.12 0 0 699
Milyen könyveket kaptál?
Előzmény: sissy9 (695)
szmel Creative Commons License 2006.01.12 0 0 698
Mindenképpen mutatsd meg azokat a rajzokat, nekem is az az álmom, hogy gyerekeknek beszélhessek Erzsébetről, kiállításokat szervezhessek...:-)
Előzmény: fgaben (697)
fgaben Creative Commons License 2006.01.12 0 0 697

2004-ben megyei olvasópályázatot hirdettünk gyerekeknek Erzsébet királyné életéről. 1-2.osztálynak Benedek Elek: Erzsébet királyné élete című pár oldalas írását kellett elolvasnia és rajzolni Erzsébet és a természet címmel. 3-4-ben a Világkrónika című lap 1904-es cikkét kellett elolvasni, amely nagy részletességgel számolt be a császári mennyegzőről, kértünk fogalmazást is "Én is ott voltam a császári mennyegzőn" címmel. 5-8 osztályig két kategóriában a Dániel Anna című könyvet kértük, és szintén fogalmazást Ferenczy Ida nevében, amikor a királyné szolgálatába állt és levélben beszámol édesanyjának az udvarba érkezésről, a 7-8. fogalmazása pedig Arról az egy óráról szólt, amikor Rudolf halállát közölte Sisi a férjével.

Gyönyörű fogalmazásokat, rajzokat kaptunk, a legszebbekből kiállítást rendeztünk és újságot nyomtunk. Ha kéritek egy-két rajzot meg tudok mutatni :-)

Mottónk:

„A magyar nemzet csak úgy róhatja le háláját Erzsébet szeretett királynénk iránt, hogy nemzedékről nemzedékre hagyományos kegyelettel őrzi meg szent emlékét.” (Hollaki Artúr)

 

 

fgaben Creative Commons License 2006.01.12 0 0 696

Melyik könyveket kaptad meg? Mert én is lemaradtam  egy-két könnyvvel :-D, most akarom magam meglepni az egyik újjal, melyiket válasszam?

 Feldíszített szobor 2003.

 

 Koszorúzási ünnepségünk 2003.
Előzmény: sissy9 (695)
sissy9 Creative Commons License 2006.01.12 0 0 695

Képzeljétek, kaptam Karácsonyra (újabb) két könyvet Sisi-ről, és már az egyiket el olvastam. Alig hittem, de írtak benne olyat amit én még soha nem hallottam....

 

szmel Creative Commons License 2006.01.12 0 0 694
Szia zitu:-)
Megkaptam, majd küldöm:-)
Előzmény: zitu (693)
zitu Creative Commons License 2006.01.12 0 0 693

Szia szmel!

 

Kedden feladtam a CD-t, remélem, hogy meg fogod kapni. Láttam, hogy te is vizsgázol 26-ig, ezért megértően és türelmesen várok, hogy visszaküld. Sok sikert a vizsgákhoz! Előre is köszi!

szmel Creative Commons License 2006.01.11 0 0 692
Köszönöm szépen, nagyon örülök, hogy írsz a fórumra:-D
Előzmény: fgaben (691)
fgaben Creative Commons License 2006.01.11 0 0 691

Megértettem! :-D

Nekem is lesz addig még 2 vizsgám, két beadandóm és egy szigorlatom (hát a tanulást sosem lehet abbahagyni: -((()

Jó tanulást Neked is!

 

Előzmény: szmel (690)
szmel Creative Commons License 2006.01.11 0 0 690
Jó,de csak jan 26 után tudok ezzel foglalkozni:-)
Előzmény: fgaben (689)
fgaben Creative Commons License 2006.01.11 0 0 689
Megtaláltam a címed!
Előzmény: szmel (687)
fgaben Creative Commons License 2006.01.11 0 0 688

Kedves Majdnem Tanár Néni :-D!

Küldöm a lemezt, de a címedet hol találom?

előre is köszi!

Előzmény: szmel (687)
szmel Creative Commons License 2006.01.11 0 0 687
Üdvözöllek kedves Tanár néni a fórumon:-D
Jan.26 után küldesz a címemre egy CD lemezt, és átmásolom Neked a musicallt, azért ekkor, mert államvizsgázom, én is tanár leszek, bár ezt biztosan olvastad az elözőekben...
Előzmény: fgaben (686)
fgaben Creative Commons License 2006.01.10 0 0 686
Én is szeretném a musical-t megszerezni! Hogyan tudnánk ezt kivitelezni?
Előzmény: szmel (656)
fgaben Creative Commons License 2006.01.10 0 0 685

Ő a mi Erzsébetünk. Tilgner Viktor tervei alapján a blanskoi fémöntödében készítették.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!