Keresés

Részletes keresés

HEV Creative Commons License 2015.03.11 0 0 48285

Az utat nem találtuk volna, mert a TuHu térképe hibás,

 

Ezt egy kicsit részletesebben kifejtenéd? Hol és miért hibás?

Előzmény: rozaa (48283)
Tavaszi Széll Creative Commons License 2015.03.11 0 0 48284

Számos tényező (életkorom, szakmám, habitusom, stb.) együttállásának köszönhetően „kütyüneutrális” vagyok. Hidegen hagynak az Y és a Z generáció számára evidens eszközök. Nem rázom feléjük az öklömet ótestamentumi prófétaként, miszerint romlásba döntik a világot. De nem akarom egy kisegyház felkent papjaként sem megtéríteni a környezetemet, miszerint kütyühasználat nélkül elkárhoznak. Ezzel együtt is alapvetően jzp2107 elfogadással (vagy éppen annak hiányával) kapcsolatos gondolatával (az a baj, ha azt nem tudnád elfogadni, hogy más máshogy csinálja) kell, hogy egyetértsek. Az emberi faj hajlamos fura madárként kezelni a másként gondolkodókat, a más úton járókat. Megjegyzem, pro és kontra.

 

A GPS használatáról zajló vita tényleg értelmetlen. Ha Ha ennek köszönhetően csak annyit sikerül felmutatni, hogy sok embert csábított ki a természetbe a geoládázás, már pozitív az összkép. Egyébként pedig nem kellene az első kis mozdulatra is támadnia a szembenálló (?) feleknek. Ennek a megelőzésére sem kellene hatalmas erőfeszítés, csak ne fogalmazzunk félreérthetően. Ne emlegessük olyan példákat, mint „mégiscsak a XXI. században élünk”, hiszen a másik fél sem a mongol sereg elől menekülve esett be Muhi irányából, térképpel a kezében a fórumra. A bakancs helyett saru – GPS helyett térkép példa sem fog látványos összeborulást eredményezni. De ne dobálózzunk a GPS, mint státuszszimbólum kifejezéssel, vagy az elvész az útvonal felderítés varázsa gondolatokkal sem, mert egyrészt ezek is botorságok, másrészt pedig ezek sem fogják összetoborozni a társaságot egy topiktúrára.

 

Számos okból járjuk a természetet. Számos módon is lehet.

rozaa Creative Commons License 2015.03.11 0 0 48283

Hogy beleüssem a Zorrómat: mindenképpen fizetsz, a gps-ért is - a pénzeddel, az út keresésért is - az időddel / végső soron az életeddel. A megszerzésre fordított idő és a bekerülési költség fordítottan arányos. Azt meg mindenki döntse el, hogy mit pocsékol szívesebben, illetve , hogy mit gondol pocsékolásnak! (Pl a nyáron jó is lett volna egy gypsy a Cserehátban, meg nem is. Az utat nem találtuk volna, mert a TuHu térképe hibás, de csinálhattunk volna naprakész felmérést.)

Előzmény: jzp2107 (48281)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.11 0 0 48282

Ott és akkor nem közellenség lettél, csupán egy hülyeség  önigazolásához szükséges kellékként funkcionáltál. (béna volt az illető és eltévedt)

 

És ha már eltévedt az emberünk és ezt ugyebár frusztrációként élte meg a társai előtt (valószínű ő vezethette őket) akkor jól jöttél neki a GPS-szel, hogy ennek hiányát erényként feltüntetve, erkölcsileg föléd emelkedve mégiscsak pozitív színben tűnjön fel a bengázásával együtt.

 

Ennyi.

 

 

Előzmény: jzp2107 (48278)
jzp2107 Creative Commons License 2015.03.11 0 0 48281

persze, személy szerint nem te írtad a megmondomatutit írást

ezért is fogalmaztam úgy, hogy "ha azt nem tudnád elfogadni"

 

jó, tudod mit?

a kedvedért kijelentem, hogy nem akarom megélni az útvonalkeresés örömét

 

egyesek így csinálják, mások meg máshogy, oszt ennyi :-)

Előzmény: pavarotti (48280)
pavarotti Creative Commons License 2015.03.11 0 0 48280

elnézést de ha elolvasod amit írtam szó sincs benne olyanról amire reagálsz v. reagálni vélsz. Nem mondtam meg a tutit, értelmesen próbáltam alátámasztani/elmagyarázni a (szerinted) "másik" fél érveit, tényezőit, szempontjait.

 

Nem írtam hogy "aki kütyüvel megy az nem is nézi a jelzéseket".

Ugyanakkor írásod alapján nem látom be hogy ne lenne igaz hogy aki kütyüvel megy "nem akarja az útvonalfelderítést külön örömként megélni".

Egyébként biztos vagyok benne hogy pár éven/évtizeden belül a túrázók >90%-a gps-szel rendelkező készülékkel fog menni (talán én is), ne érezd magad problémásnak:)

 

Előzmény: jzp2107 (48278)
donjuan1984 Creative Commons License 2015.03.11 -1 0 48279

Jzp2107 for President! :D

GPS használat = csalás? Hát ez meg honnan jött? :) 21. században élünk..fogadjuk el, hogy vannak ilyen "segédeszközök" amiknek a használata nem kötelező csak egy lehetőség. Számomra a kaland mondjuk felmászni 1-1 sziklára a kilátás kedvéért, de nem útkeresés. ha tájékozódó futóversenyen vennék részt akkor más volna, mert ott ugye az a feladat, de egy elméletileg kijelzett túra útvonalon nem ez a fő érv amiért belevág bárki is..legalább is normál esetben :)

Don

Előzmény: jzp2107 (48278)
jzp2107 Creative Commons License 2015.03.11 0 1 48278

akkor leírom századszor is:

nem az a baj, hogy te esetleg nem használsz vagy használsz valamit (akár GPS, akár túrabot, akár lélegzős esőkabát, akár adott márkájú bakancs), hanem az, ha azt nem tudnád elfogadni hogy más máshogy csinálja

(az irományomat az váltotta ki, hogy már megint elkezdődtek ezek a "megmondom a tutit" írások)

 

én pl nem tartalak téged maradinak hogy nem használsz GPS-t

még az is lehet hogy 1.5 év múlva fogsz használni

de lehet hogy nem, ez mindegy is

 

csak azt a kényszerképzetet győzzük már le, hogy aki kütyüvel megy az nem is nézi a jelzéseket ("nem akarja az útvonalfelderítést külön örömként megélni")

ha odaérek egy kereszteződésbe, benézek jobbra, balra, ha van jelzés akkor már el is indultam, és örömként élem meg hogy normálisan van jelezve az út

ha nincs jelzés, rápillantok a kütyüre hogy jobb vagy bal, és örömként élem meg hogy nem kell minden lehetséges útra begyalogolni 100 métert :-), több időm marad fotózni vagy egy magaslesen napozni

 

persze mondhatnád, hogy én előnyhöz jutok így, mert lespórolom a 2x 100 méter begyaloglást, de szerintem a kéktúrának nem arról kellene szólni hogy a kevésbé szerencsés helyeken is beletesz az ember x száz métert a lábába, az lenne a kiinduló feltétel hogy minden rendesen ki van jelezve

ez nem tájfutás vagy tájékozódási gyaloglás

Oda nyilván nem vinne az ember GPS-t

De gyanítom hogy innen ered ez a szembenállás, hogy mi úgymond "csalunk"

Szóltak már be nekem ttúrán akik eltévedtek, hogy jaaaa így könnyű

Dehát ott sem az a feladat hogy elnavigáljál egy tájolóval valahova, hanem egy kijelzett úton haladjál. senki nem tiltotta meg ennek a hőbörgőnek sem hogy bekapcsolja az okostelóját..

szóval én a mai napig nem tudom miért lettem ott közellenség

A hátizsák vállpántján sem azért lóg kiakasztva hogy felvágjak vele, hanem mert trackeléshez így jó

 

.-.-.-

az almafás példa: van aki pl szereti a sebességét is óráról órára mérni a kütyüvel (metszés), pedig utólag is kiátlagolhatná a térképről lemért táv és az idő alapján (almát venni a piacon)

vagy csak szereti nyomkodni, mert kütyübuzi

neki az az almafa, talán épp mert nem lehet saját kertje :-(

Előzmény: pavarotti (48277)
pavarotti Creative Commons License 2015.03.11 0 1 48277

Ez buszlekésés már többszörelőjött, és őszintén szólva kicsit zavar -> többeket ismerek (köztük jómagamat) akik végigjártak 1000 km-eket úgy, hogy sohasem késtek le buszt GPS hiánya miatt.

 

A GPS többek között egy jó lehetőség azoknak akik a térképből és terepből tájékozódást, útvonal-felderítést nem akarják külön örömként megélni vagy szeretnék csökkenteni a túrák - az elmúlt évtizedig meglevő - ilyen irányú kihívásait / kockázatait / bizonytalanságát. 

Nem jó vagy rossz, egy (modern) eszköz. S mint minden eszköz, részben helyettesít valamit amit korábban eszköz nélkül, vagy kevésbé modern eszközökkel csináltunk. És könnyít a feladatunkon, egyszerűbbé, jobban tervezhetővé válik a tevékenységünk.

 

Ugyanakkor, a modernebb és jobb GPS-nek számtalan előnye mellett vannak egyéb (aki úgy éli meg, annak hátrányos) tulajdonságai:

 - csökken a kihívás

 - a hagyományos kommunikációs formákat csökkenti, elidegenít (és ez különösen éles (még?) "falun", ahol a neten nem fogod megtalálni gombnyomással Józsi bácsit, és ahol ha mégis lekésed a buszt elkezdesz a kocsmában beszélgetni, fuvart szerezni stb.)

 - vannak előfeltételei (áram, bitalapútérkép,eszköz), amelyek jellemzően  kevésbé hosszú életűek, bizonyos szemlélettel nézve kevésbé biztosan rendelkezésre állóak mint a kevésbé modern eszközök

 - az ember hosszútávon kissé kiszolgáltatottabb lesz az eszközöknek.

 

Ezek azok ami miatt sokan azt választják, hogy nem használják. Ez nem "nemesebb" vagy "magasabb erkölcsi" hozzáállás, és lehet "maradi"ként aposztrofálni. Kicsit olyan, mint amiért szeret az ember almafát ültetni/metszeni  akkor is, ha egyébként azt az idejét másra is el tudná tölteni, és lehet h. elszúrja tönkreteszi a fáját miközben a boltban/vagy akár szomszédtól/ mindig lehet almát kapni, és a logikus gondolkodás szerint a fejlődés csak az egyre specializáltabb munkamegosztás révén biztosított.

 

 

 

 

 

 

 

 

Előzmény: donjuan1984 (48276)
donjuan1984 Creative Commons License 2015.03.11 -1 0 48276

Azt hiszem ez a mondat, miszerint " Nekem az útvonal végigjárása, nem pedig a felfedezése az élmény" önmagában igazolja a GPS létjogosultságát :) Ha van jelzés akkor miért nézegessem a technikát folyton? Ha viszont nincs akkor minek töltsek adott esetben hosszú perceket, hogy végre irányba kerüljek. Régebben talán még luxuscikknek számított egy gps, de ma már vannak olcsóbb modellek, akciók, stb, ahol hozzá lehet jutni. Jómagam is szeretem dokumentálni a megtett túrákat, fényképpel és adatokkal is, ezért egyetértek az előttem szólóval :) Viszont azzal is egyet tudok érteni, hogy túrát igazán kihajtogatható térképpel lehet tervezni a jobb átláthatóság miatt. A másik dolog még ami miatt szerintem szükséges egy gps, az az, hogy sok helyre naponta megy 2 busz és kész..na ezeket lekésni nem egy élmény és kaland :)

Don

kakukKata Creative Commons License 2015.03.11 -2 0 48275

Nálunk arra (is) szolgál a GPS, ha én azt mondom a páromnak hogy teszünk egy 16 km-es túrát, akkor neki legyen bizonyítéka, hogy már megint 20 km-t mentünk :-)  De már rutinos, rögtön hozzáad 5 km-t ahhoz a távhoz, amit én mondok neki. 

Előzmény: csg65 (48271)
Csuhás Creative Commons License 2015.03.11 0 0 48274

Átmeneti hiba. Teszteltem az új ékezetes nick lehetőségét. Hamarosan javítva lesz és minden listában egy id-hez csak egy aktuális nick fog tartozni.

Előzmény: csg65 (48272)
V43 1279 Creative Commons License 2015.03.11 0 0 48273

Köszönöm! Jó kis írások!

Előzmény: Törölt nick (48270)
csg65 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 48272

Most látom a hejyoe.hu-n, hogy Csuhas és Csuhás is a listán van! Hoppá, lehet, hogy felfedem magam és mondjuk saját névvel is benevezek? :-)

 

És úgy fest, a hard játék meg nem is lett olyan nehéz: rövidesen meglehet az első ötezres, pedig még nem is publikus!

csg65 Creative Commons License 2015.03.10 0 1 48271

Én is úgy vagyok, hogy nem minden a GPS, de útközben nagyon jól jön, ha egyszer csak azon veszem észre magam, hogy sehol a követendő jelzés és a világ végén nem óhajtok fél órát elverni azzal, hogy megkeresek egy jelzést, aztán lekésem a délutáni egyetlen buszt és bukom a hazafele vonatjegyet (vagy annak egy részét) is.

 

Végig a GPS-t lesni tényleg nincs értelme és különben is, igazán jól túrát tervezni asztalon kiterített térképpel lehet. Arra a Mapsource sem alkalmas, csak ha már tudod merre akarsz menni. A térképen (nem a lapozgató atlasz verzióban) egyszerre átláthatod mi, mihez képes hol fekszik és be tudod lőni egyből, hogy a túra elejét és végét honnan a legegyszerűbb megközelíteni.

 

Megjegyzem és is elsősorban azzal a szándékkal vettem a GPS-t, hogy mérje a megtett utat és a szintkülönbséget, mert menthetetlen dokumentálási mániám van. Térképről pedig elég nehéz pontosan megmondani mennyit is mentem. Az más kérdés, hogy a Dakota 20-asom sem egy tökély, mert sem a távot, sem a szintet nem méri pontosan, de a Mapsource és az SRTM_HUN ebben remekül segít.

 

Szóval a GPS mindig nálam van, de bizony a hagyományos térkép is. És igen, rám is igaz: "nekem az útvonal végigjárása az élmény, nem a megkeresése".

Előzmény: jzp2107 (48265)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.10 0 0 48270

A Cserehát legtöbb buktatót tartogató középső része ez, még annak is necces aki már járt arra. Borítékolhatóak az "ember személyiségét építő dolgok" :-))

 

Pár évvel ezelőtti túrabeszámoló az Encstől Bódvaszilasig tartó kétnapos túránkról, amely során Irotán aludtunk egyet:

 

viewArticle

 

viewArticle

 

Talán ez is segítségedre lesz valamelyest V43 1279

 

 

Előzmény: nagypapi (48260)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.10 0 0 48269

...ráadásul milyen remekül lehet demoralizálni a GPS segítségével a (már csak az életükért gyalogló, holtfáradt) túratársakat és gyerekeket: "még 8,2km van hátra...; még 7,5km van hátra...; nehogyazthidd, még csak 578 métert tettünk meg... :D 

Előzmény: jzp2107 (48265)
Pápai vándor Creative Commons License 2015.03.10 0 0 48268

Hárskúton a kocsma bejáratánál is van ilyen KDP pecsét dobozzal

Előzmény: Tavaszi Széll (48244)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.10 0 0 48267

Teljesen egyetértek jzp2107 úrral! :-)

 

Más, picit off, nem kéktúra (ha akarom Bányász-körút, de nem akarom :-)) )

 

Múltkor nem nagyon értettem mi is lesz a felújított salgóbányai bányakaszinóval, de választ kaptam rá, böngészve a múltkor belinkelt oldalt, a Noszát.

 

Egy részében Zenthe Ferencnek fognak emléket állítani. A nagyon szimpatikus, remek színésznek halála után egyre nő a kultusza Salgótarján környékén, lévén Salgóbányai születésű, itt nőtt fel, sokat járt ki a medvesi erdőkbe is. 

 

Van is egy meglepően jól sikerült szobra szülőfalujában, és már egy ideje egy emlékpark is őrzi az emlékét.

Most egy kisebb múzeuma is lesz itt.

 

nosza.info | Könyv jelenik meg Zenthe Ferenc salgótarjáni kötődéséről

 

 "Amikor elkezdtem a pályát, a Jóisten rátett a tenyerére, és azóta azon visz tovább"  ...mondta 2005-ben Taki bácsi.

 

Ha már színészek, és némi off akkor már ezt sem hagyom ki, tegnap olvastam Sinkó Lászlóról is a 75. születésnapja kapcsán, a Másfélmillió még mindig téma a vele készült interjúkban:

 

origo

 

 

 

 

 

 

donjuan1984 Creative Commons License 2015.03.10 -1 0 48266

Jól beszél a sporttárs :))

jzp2107 Creative Commons License 2015.03.10 0 2 48265

én nem szeretem egyre jobban az enyémet, mert egy csomó idegesítő baromsága van (ergo szerintem nem vagyok belebuzulva), de azt mégkevésbé se szeretném ha egy bénán felfestett jelzés miatt buknám el az utolsó buszt

 

mert igen, kaland, ne téveszd el a jelzést mert különben pórul jársz

eddig jó, de ha nem én tévesztem el, hanem kivágták a jelzett fát, ellopták a kihelyezett táblát, szarul festették fel stb, tehát úgymond "önhibámon kívül" tévedek el/teszek kerülőt, na az nem hiányzik

 

úgy is mondhatnám, hogy nekem az útvonal végigjárása az élmény, nem a megkeresése :-)

 

különben hogy vagyunk mi GPS-es különcök elképzelve, hogy egyik kezünkben fogjuk a GPS-t és mereven bambuljuk végig a túra alatt, fel se nézünk belőle? vicc

 

és aki mondjuk urambocsá túra közben fel is méri az adott útvonalat, ebből áll ugye elő az elismert és elvárt digitális térkép, naszóval az is büdösbogár? vagy felmérés céljából szabad vinni?

akkor ha mondjuk kohász kékezés alatt szeretnék felmérni, akkor egyszer menjek el GPS nélkül túrázni, utána meg GPS-szel felmérni, akkor rendben leszek?

 

 

viccet félretéve, abban megegyezhetünk, hogy kinek a pap kinek a papné (kinek a térkép, kinek a GPS), ezen nincs is vita

a probléma ott kezdődik, ha valaki a saját megoldását tartja egyedüli követendőnek és a mást képviselőt leszólja

ez a státuszszimbólum dolog például, nem igazán értem hogy jött ide

meg a lemerül az akksi

este felgyújtom az autót mer' abból is mindig kifogy a benzin, hallatlan :-)

 

azon meg fenn se kéne akadnom, hogy bezzeg a tableten nyomogatni a digitális térképet az tuti, de a GPS okádék státuszszimbólum

tessékmondani, a tableten nem kb ugyanaz a digitális térkép lesz mint amit a GPS-re is fel lehet tölteni? és a tabletben nincs GPS? de, majdnem mindben

vagy csak az a tablet az üdvözlendő amiben nincs, így kellene érteni?

hát, érdekes

Előzmény: Törölt nick (48264)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.10 0 1 48264

Ebben tökéletesen igazad van, de annak tükrében hogy Güszitől évek óta szinte másról sem lehetett hallani csak arról hogy miért és hogyan kell tökéletesíteni a tuhut ez a kijelentés minimum érdekes. Én erre gondoltam.

De annyira nem fontos...

 

Nem vagyok nagy GPS-fan én sem, de amit megismersz azt megszereted, egyenesen arányosan a megismerés mértékével. Én is egyre jobban szeretem a dakotát. 

 

Valahogyan az a jelenet jut eszembe az  "Aranyeső Yuccában" című filmből mikor az öreget aki nem fürdött évek óta bedobják a vízbe, és egyre jobban vigyorog mikor rájön hogy az jó! :-)

Előzmény: Törölt nick (48236)
donjuan1984 Creative Commons License 2015.03.10 -1 0 48263

A gps-szel megspórolom az összes térképet és jobban tudom követni a változásokat is, igazából ez is a döntő érvek között volt. De amúgy ja, ízlések és pofonok...vagy ízlésesen pofozok? :D

Előzmény: V43 1279 (48261)
V43 1279 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 48262

Így van, annyi.

Előzmény: nagypapi (48260)
V43 1279 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 48261

Egyezik, én is felkészülten megyek és úgyszintén nekem sincsen autóm, a tömegközlekedés korlátai közé vagyok én is beszorítva ilyenkor.

A különbség az, hogy te a gps-re esküszöl én meg térképet használok. Ízlések és pofonok.

Előzmény: donjuan1984 (48259)
nagypapi Creative Commons License 2015.03.10 -2 0 48260

Akkor elég bátor dolog bevállalni a Rakacaszend-Fancsalt egy napra, az eltévedések nélkül is 30-31 kilométer lesz legalább.

Előzmény: V43 1279 (48257)
donjuan1984 Creative Commons License 2015.03.10 -1 0 48259

Nekem  a GPS egyúttal kiváltja a térképet is..igaz, hogy nem olyan átlátható, de 1-1 túrára viszonylag alaposan fel szoktam készülni, tehát nem az van, hogy egyszer csak nekiindulok "majd a GPS útba igazít" alapon :) Mivel nincs autóm a tömegközlekedéshez vagyok kötve, így kalkulálnom kell azzal is, hogy mennyi időm van 1-1 túrára és sokszor nincs időm az "útkeresésre". A térképeket nem frissítik értelemszerűen havonta, szóval nálam abszolút a GPS mellett van a pont, de még egyszer hangsúlyozom, csak mankóként használom ha úgy alakul. Kissé naív elképzelésem szerint a turista utaknak végig jól kijelzettnek kéne lenniük..ez így a 21. században nem tűnik egy túlzott elvárásnak..de mégis az. Amíg ez nem lesz így, addig igen is használni fogom a GPS-t..nem mellesleg szintén kütyü rajongó vagyok :))) 

Don

Előzmény: V43 1279 (48258)
V43 1279 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 48258

"mivel sajnos a kéken is vannak nem túl jól kijelzett szakaszok kifejezetten hasznos, főleg ha egy nap nagyobb távot szeretne megtenni az ember és nem férnek bele nagyobb eltévedések"

 

Ez tény és való. Szvsz ezek az ember személyiségét építő dolgok, ugyanis a saját kalkulálását, tervezését, rálátását és tájékozódóképességét fejlesztik. Az útkeresésnél pedig a saját jó vagy rossz döntései számítanak (persze kivételek vannak) és hozzák meg a jó vagy rossz eredményt. Ezek elvesznek a gps használatával.

Előzmény: donjuan1984 (48248)
V43 1279 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 48257

Az igen.

Nekem harmincvalahány km a rekord eddig. Szerintem 35-nél többet nem tudnék normálisan menni egy nap (nézelődve, fotózva), csak rohanva.

Előzmény: asciimo (48243)
V43 1279 Creative Commons License 2015.03.10 0 0 48256

Nézőpont kérdése :)

Lehetne térkép nélkül is menni, csak nem lenne érdemes. A kaland részben is van kompromisszum: túra előtt utánanézek a dolgoknak, mert sajnos nem áll rendelkezésemre sok idő meg pénz, hogy végigjárjam az összes buktatót.

A másik véglet meg az agyonbiztosított gps-es túra. A kettő közötti középút számomra, hogy régi Okt-s turisztaatlasszal a kézben, aktuális infókkal indulok el.

Előzmény: jzp2107 (48254)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!