Keresés

Részletes keresés

madarbarat Creative Commons License 2007.02.13 0 0 269

19 431 CÍMSZÓ

Örömmel értesítelek benneteket, hogy a lexikon címszavai összerendeződtek, kereshetőek, ilyenformán egy nagy lépéssel közelebb kerültünk a megoldáshoz. MOST MÁR ÉRDEMI KÉRDÉS CSAK A KERESZTHIVATKOZÁSOK MŰKÖDŐKÉPESSÉGÉNEK MEGOLDÁSA.

E tekintetben is vannak nagyszerű fejlemények, de hogy milyen volumenű a feladat, azt csak az érzékelheti, aki arra gondol, hogy csak az a-betű első felében több, mint 1400 kereszthivatkozást kell működőképesssé tenni.

Ami a 19 431 címszót illeti, természetesen ez egyúttal azt is jelenti, hogy a Madárbarát-lexikonban 19 431 szócikk található

 

 

Egyúttal szeretném a segítségeteket kérni.

Régi ismerősöm, Nagy Péter (TIT Stódió DMB-Klub) hívott telefonon, aztán bediktálta e-mail címét, de valamit félreérthettem, mert a küldött levél visszajött ismeretlen címzett jelzéssel. Tehát kérem, ha valakinek van vele kapcsolata, akkor jelezze neki, hogy bennem a jószándék megvan.

 

császár amazonüdítőnek pedig íme egy császáramazon (Fotó: Fater Alejandro Sanchez)
madarbarat Creative Commons License 2007.02.12 0 0 268

Kedves GELER!

Attól félek, hogy a témában való okoskodásunk lassan terhére lesz az olvasónak, de nem mehetek el szó nélkül két gondolatod mellett. Való igaz, hogy tudományos körökben is tartja magát a vélemény, miszerint termékeny fajhibrid megjelenése okvetlenül felveti a taxonomiai besorolás felülvizsgálatának kérdését. Viszont ma már ismeretes, hogy ugyan kis százalékban, de előfordulnak termékeny öszvérek!

Ezen túl Haraszti Sanyi egykori kollégiumi szobatársam Kubában éppen a szarvasmarha és a zebu keresztezésébe rokkant bele (felöklelte egy zebu), tudniillik egy jól tejelő, a tropikus viszonyokat tűrő új fajta előállításainak kísérleteit vezette.

Summa summárum a tudomány ismer fajhibridet és a legújabb technológiák nem csak a klonozás előtti gátakat döntögetik

 

fajhibrid előállítás: állattenyésztési eljárás, a keresztezés egyik fajtája, mely során két klb. fajhoz tartozó hím és nőivarú egyedekből állítunk össze párokat.

E módszernek a létjogosultságát is az eredmény igazolhatja. Akkor van értelme, ha az utódok valamilyen szempontból értékesebbek az ősöknél.

Vagy pl., mint ami révén a kanáriba sikerült bevinni a piros faktort: ti. a tűzpinttyel való keresztezés révén.

A galambtenyésztésben az eljárásnak nincs különösebb jelentősége, mert a szóba vehető fajok és a házigalamb keresztezése leggyakrabban steril utódokat eredményez.

Egyes adatok szerint csak az ázsiai galambbal való keresztezése sikeres, mások szerint (→Pásztor János) a balkáni gerlével is sikerült termékeny utódokat előállítani.

Fajhibrid előállításának nincs esélye eltérő kromoszomaszámú fajok esetében. A szabad természetben a fajok keveredésének, pontosabban az értelmetlen “szaporodási kísérleteknek” egy sor örökletes tényező állja útját: ilyen pl. az eltérő udvarlási gesztusok sora. Az egyik mozdulat az adott fajon belül tetszelgés, más faj etológiája szerint pedig éppen ellenkezőleg egy készülő támadás jelzése. Ez különösen a réceféléknél bír jelentőséggel, hiszen ott a klb. fajú tojók közismerten hasonlítanak egymásra, minekután a gácsérok tévedését a természet ilyen násztáncmotivumok klf. értelmezésével zárja ki.

Az ember kezébe az inszemináció révén komoly lehetőség került a fajhibridek előállítása terén, és az állattenyésztés él is ezzel az eszközzel.

Előfordulnak véletlen esetek a http://www.hybrid-ara.de/hybriden/hybriden.htm honlapról kiderül, hogy sárgaszárnyú kék ara esett szerelembe sárgaszárnyú arával, s frigyükből egy fajhibrid keletkezett, mely lassan ivarérett korba kerül. Hogy termékeny lesz-e az nagy kérdés. Ugyanez a helyzet a hódmezővásárhelyi Hegyi Ferenc tenyészetében keletkezett arahibriddel. www.hegyiferenc.gportal.hu.

 (→pasztázás, →harlekin ara, →kacsafajták és hibridek a hazai tenyészetekben, →kanárihibridek, →keresztezés, →hibrid)

 

Előzmény: geler (266)
nimfapapagáj Creative Commons License 2007.02.12 0 0 267
nemtok sehonnan szerzni 3 hetes nimfabébit.. mit csináljak?
Előzmény: madarbarat (265)
geler Creative Commons License 2007.02.12 0 0 266

Kedves madárbarát,

a belekotyogásaim azt szolgálják, hogy segítsünk egymásnak helyes kérdéseket feltenni és azokra lehetőleg helyes válaszokat adni. Nem kötözködni akarok, éppen ellenkezőleg. Te vállalkoztál arra a nemes feladatra, hogy rendet vágj az emberi tudás tévhiedelmeket bőven termő mezején, én pedig a magam módján képviselem a leendő olvasód, aki esetleg butuska.

Vagy galambász, akik között éppúgy előfordul rettenetesen hiányos tudású és elméleti hátterű amatőr, amint minden más hobbitenyésztői közösségben. A mi egyetlen előnyünk a korábban említett "rögtön fizet" elv. Itt mindenki nagyon gyorsan, saját kárán tanulja meg tisztelni a józan észt, és a hibás tézisek nem állnak meg.

A keresztezés fogalmának pontosítása valóban alapvető kérdés, és kifejtem saját nézeteimet is. Két faj a mai tudomány szerint nem keresztezhető, mert nincs termékeny utódjuk. Ha termékeny utód születik, akkor a két állat egy fajba tartozik, legfeljebb két fajtába lehet sorolni azokat. Egy fajta például a postagalamb, másik fajta esetleg a tippler-keringő. Alfajta lehetett a verviersi és lüttichi postagalamb. Viszont ezek között ma már a különbség megszűnt, a postagalamb minden ma élő példánya egyetlen alfajtába sorolható.

A keresztezés tehát két tartósan külön tenyésztett törzs egy-egy példányának párosítása. A tapasztalat szerint nem szerencsés, ha ez a különválás túl régen történt, mert az eredmény gyakran elmarad, vagy teljesen zavaros körülményekre vezet. Ezért a postások a keresztezéseikhez előszeretettel alkalmaznak azonos származású, közös gyökerű törzseket. Ezek időnként jól működnek.

A keresztezés előnye, hogy azonnal létrejön a heterózishatás, vagyis az utódban nagy mennyiségű eltérő génallél találkozik, és ez vitalitásban, ellenállóképességben érzékelhető és látványos javulást okoz. A formai jegyek a kiegyenlítődés irányába mozdulnak.

Hátránya, hogy a láthatatlan tulajdonságokban (sajnos, a postagalamb ebben aztán a világ legbonyolultabb állata) ismeretlen képletek alakulnak ki.

Remélem, nem untattam a nyájas olvasót.

Előzmény: madarbarat (264)
madarbarat Creative Commons License 2007.02.12 0 0 265

Lazításként pedig - engedjétek meg, hogy - betegyek egy a maga egyszerűségében is gyönyörű fácánt:

vérfácán (Ithaginis cruentus - Nepal-Blutfasan - Blood Pheasant): rendkívül erős testalakú madár a fácánfélék alcsaládjának a →vérfácánok csoportjában, Nepál és Közép-Kína között, a 3000-4500 m magas hegyekben, erdei sűrűségekben, áthatolhatatlan bozótokban. Fotó: Horst Bielfeld

 Az elterjedés centruma Észak-Nepál és Északnyugat-Bhutan.

A nagy magasság ne tévesszen meg senkit, mert leginkább a szubalpin klímát kedveli, s a bambusz- és rododendronerdők lakója.

Télen lejjebb ereszkedik, hogy táplálékhoz jusson, s szívesen csatlakozik a nálánál éberebb fülesfácánokhoz.

A tollazat szürkés, a szemcsík és a mell halványzöld. Természetesen a →vérfácánokra jellemző helyeken (farktő, a nyak elől, a csupasz arci rész és a torok) vérpirossal.

A hím és a tojó fejét egyaránt, mintha sisak díszítené. Persze a kakasé díszesebb, s a vége halvány liláskék.

A tollak töve elől, a homlok felett meggypiros, s a zászló többi része szalmasárga.

A fej többi részén a tollazat fehér ecsetvonásokkal díszített szürkésbarna. A hát szintén ilyen, a szárny és a farkfedők is, s e szín a farkon finom átmenettel válik pirossá, majd a kormánytollak végén fehérré. Itt a fehér "ecsetvonások" feketével keretezettek.

A szemgyűrű halványpiros. A mell, a has és a szárny ugyanilyen rajzolatos, hogy a szárny szinte el sem különíthető, noha a szárnyon az alapszín zöld, s a mellen a fehér "ecsetvonások" közé barnák is kerülnek.

A hím szárnya cc. 194-228 mm hosszú. A farok 164-178 mm. A testtömeg 480-560 g közötti.

A talajon nagyon jól boldogul, viszont repülni nem szeret. Csak nagy veszélyben erőlteti meg magát v. este, amikor magasabb fákra felgallyaz.

A tojó (394-420 mm-es szárnnyal) szinte egyszínű piszkosbarna.

A nőivarú egyedek az arci részen a nyakig húzódó sárgás árnyalatúak, melyet a csőr körül sötétebb barna díszít. A szemgyűrű itt sárga. A farok mindössze 140-154 mm hosszú.

A fészekalj 5-12 tojásból (48-33 mm) áll. Ezek színe egészen különböző lehet, a világos vöröses izabella színűtől a sötét narancssárgáig - sötétbarna rajzolattal.

A tojó maga kelti ki a tojásait, s egyedül neveli a kicsinyeit.

Érdekes, hogy miután sokkal több a kakas, mint a tyúk, előfordul, hogy kakasok állnak "párba".

Számos alfaja ismeretes:

→Assam-vérfácán (I. c. kuseri - Assam-Blutfasan),

→Beick-vérfácán (I. c. beicki- Beick-Blutfasan),

→Berezowski-vérfácán (I. c. brezowski- Beresowski-Blutfasan),

→Bianchi-vérfácán (I. c. michaelis - Bianchi-Blutfasan),

→Clarke-vérfácán (I. c. clarkei - Clarke-Blutfasan),

→David-vérfácán (I. c. sinensis - David-Blutfasan),

→Geoffroy-vérfácán (I. c. geoffroyi - Geoffroy-Blutfasan),

→Rock-vérfácán (I. c. rocki - Rock-Blutfasan),

→tibeti vérfácán (I. c. tibetanus - Tibet-Blutfasan),

→Vernay-vérfácán (I. c. marionae - Vernay-Blutfasan).

Már 1875-ben bemutatták a londoni állatkertben.

A Raethel-Wissel-Stefani szerzőhármas szerint mind a törzsalak, mind az alfajai volierben (1 pár részére 10x2,3 m) való tartásra ideális fácánféle.

Táplálásában a bambuszrügyeket sikerül kiváltani európai zöldeleségféleségekkel. Nagyon megkedveli a paradicsomot, gyorsan hozzászoktatható az almához és más madaraknak való, közismert, lédús növényekhez.

Elfogadja a tápokat és a tojásos lágyeleséget.

Költésre április végétől június végéig lehet számítani.

A kelési idő 27-29 nap.

 

vérfácánHorst Bielfeld: VÉRFÁCÁN
madarbarat Creative Commons License 2007.02.12 0 0 264

Kedves GELER!

A vita, amelyhez próbáltam szerény adalékot szolgálni nem a tenyészkiválasztással kapcsolatos, hanem a megszólalók egy része egyenesen a keresztezést, mint a díszmadártenyésztésben alkalmazható módszert kifogásolta. Sajnos a másik oldal sem használta szakszerűen a fogalmat, hiszen a keresztezés alatt egyszerűen fajkeresztezést ért. Sajnálom, hogy nem tudtam eléggé világos lenni. Lehet, hogy ez ezúttal is csak jószándékú elhatározás marad.

Amit a beltenyésztésről írsz, azt nem lehet eléggé és elégszer hangsúlyozni, hiszen annyi hibás elképzelés halmozódott föl e tekintetben (kivéve galambászok), hogy az néha már ijesztő.

De én nem merném állítani, hogy a postások idegenkednének a keresztezésektől, hiszen bizonyára számos híres belga törzset tudsz felhozni, amelyek kezdetben éppen emiatt voltak diszkvalifikálva, de végül győzött az igazság! (És itt, és most sem fajkeresztezésekről beszélünk!)

A másik, amit azért ne hallgassunk el, hogy a postagalamb valóban figyelemre méltó módon, más fajoknál (fajtáknál) sokkal jobban tűri a rokontenyésztést is! Lényegében csak régi tanáromat (Guba urat) tudom citálni, aki röviden így vélte: " a beltenyésztés a tenyésztő egyik legkomolyabb fegyvere, de hozzá nem értő kezében könnyen sűl el visszafelé!"

És akkor lássuk a mit ír a MADÁRBARÁT-LEKIKON (4286. oldal):

vérvonaltenyésztés (line breeding): először - már az állattartás kezdetén, igaz akkor még csak párosítási módként - a lótenyésztésben alkalmazott tenyésztési eljárás, mely során a tenyésztő egy meghatározott tenyészállat tulajdonságait igyekszik egy állományon belül rögzíteni.

Valójában módosult, kifinomodott, előre végiggondolt és több nemzedéken keresztül megvalósított rokontenyésztés.

Ennek során egy kimagasló, rendszerint hím állat értékes tulajdonságait összpontosítjuk és rögzítjük az ivadékpopulációban.

A mesterséges megtermékenyítés adott igazi lendületet ennek az eljárásnak, amikor is önálló vérvonalak kialakításával szoros rokonságba került egy nagyobb állatcsoport a vonalalapító őssel.

Ma már nem csak a szoros rokonsági kapcsolat alapján, hanem az egyöntetű, küllemre és értékmérői tekintetében az átlagot meghaladó értéket képviselő populációra is használják ezt a fogalmat.

Eredményességét befolyásolja

1. milyen hosszú ideig tudjuk tenyésztésben tartani a vonalalapítót;

2. mennyi utódot tudunk tőle nyerni és azok milyen mértékben hozzák a kívánt tulajdonságot.

Mindezek tükrében nyilvánvaló, hogy a kockázat rendkívüli, ezért nem is szabad egyetlen vérvonalra támaszkodni. További fontos szempont, hogy háromszori visszakeresztezéssel lesz az utódok között a vonalalapító "vérével" 93,75 %-ban rendelkező egyedünk.

 Hogyan jön ez ki? (A = vonalalapító)

A x B párosításával az utódok

50 %-ban az A és

50 %-ban a B "vérét"

hordozzák. Ha az utódokat újra A-val párosítjuk, akkor:

A x 1/2A+1/2B = 3/4A + 1/4B vagyis az utódok a 2. generációban már az A vérét 75 %-ban hordozzák.

Ha újból A-val párosítjuk, most már a 2. generációs utódokat, akkor

A x 3/4A+1/4B = 15/16A + 1/16B vagyis 93,75 %-ban A és csak 6,25 %-ban a B vérét hordozó utódokat kapunk.

Ekkor már felesleges a visszakeresztezés, mert nem javítja számottevően az eredmény, viszont jöhet a nagyon szigorú szelekció.

Ábra forrása: http://www.geocities.com/pamnock/LineBreedingChart.html

Előzmény: geler (263)
geler Creative Commons License 2007.02.11 0 0 263

Kedves madárbarát,

mindig kedvemre van, amikor tenyésztési elméletekre terelődik a szó.

Szívesen venném, ha részletesen kitérne valaki arra, mit is értenek törzstenyésztésen és vérvonaltenyésztésen.

Nálunk, postásoknál talán kevéssé alkalmazhatók ezek az elméleti modellek, ugyanis nincs korrekciós lehetőség. A jó megmarad, a téves példány elveszik.

(Arról nem is beszélve, minő balgatag ötletnek tartaná eleve minden postás, hogy telivér állatait idegen fajtákkal keresztezze.)

 

Azért két dolog kikívánkozik belőlem.

Az egyik az, hogy bár Bakewell megfogalmazta: "a keresztezéshez felhasznált állatoknak a kitűzött célok szerinti, gondos és megfelelő kiválasztásával lehet kiváló tenyészállatokat, új fajtákat előállítani.", azaz hangsúlyozza a kiválasztás jelentőségét, az általad adott leírás ezt az elvet csak szerényen érinti. Az ilyenek sok félreértésre adnak lehetőséget.

A második az, hogy minden hiedelemmel ellentétben a beltenyésztés nem okoz degenerációt vagy fajtaromlást. A beltenyésztés a homozigóta allélok megjelenését nagyobb gyakorisággal valószínűsíti az utódban. De ezek a homozigóta allélok egyaránt jelenthetnek igen előnyös és igen hátrányos kombinációt is. A tenyésztő feladata, hogy az igen előnyös tulajdonságokat hordozó egyedeket részesítse előnyben. (Miért lenne például hátrányos, ha mindkét szülőtől magas tejtermelő képesség az örökség tárgya? Vagy galambunknál az átlagnál jobb tájékozódóképesség?)

Előzmény: madarbarat (262)
madarbarat Creative Commons License 2007.02.11 0 0 262

Egyik társhonlapunkon heves vita bontakozott ki a keresztezés témakörében, s ahogyan mondani szokták: osztogatják egymásnak az észt (persze álnéven), meg a vaskosabbnál vaskosabb sértéseket is. Örülök, hogy az a típusú madarász nem ragad itt meg pedig éppenséggel nyilván akad az eddigi több mint 2000 látogató között belőlük is. Az ott nyilvánosságot kapó féligazságok és tévedések már egy kezdő galambászt is megmosolyogtatnak, engem pedig megerősítenek hitemben, hogy jó ügyre szántam az időmet: tényleg sok minden tisztázásra érdemes pl. a tenyésztés fogalmai közül is. Az állattenyésztés atyjaként tisztelt  Bakewell, Robert (ejtsd: békuel; 1725-95) angol mezőgazdász a tenyészkiválasztás elveinek az állattenyésztés atyjamegfogalmazásával és az e téren elért eredményeivel a modern állattenyésztési eljárások megalapozója. Már ő megfogalmazta, hogy a keresztezéshez felhasznált állatoknak a kitűzött célok szerinti, gondos és megfelelő kiválasztásával lehet kiváló tenyészállatokat, új fajtákat előállítani. Ebben az értelemben, ha "kínjában" összepárzik az udvarunkban két kacsa vagy akár két más fajhoz tartozó amazon papagáj, akkor az lehet figyelemre méltó érdekesség. Még azt is elismerem, hogy esetleg kisülhet belőle valami érdekes dolog, de lássuk be, ilyenkor még nehéz keresztezésről vagy valódi tenyészmunkáról beszélni! 

Más a helyzet, ha a hibrid előre átgondolt kísérlet során (pl. mesterséges megtermékenyítéssel) jön létre és visszaigazolja elképzeléseinket. Ilyen eljárások százas, ezres szériákban folynak. Ifjúkori pajtásom (ma már urológus, szülész-nőgyógyász és megbecsült onkológus főorvos) galambtojásokkal pepecselt, vitt át egyik tojásból a másikba ondót, fehérjét, hogy a változtatások hatását vizsgálja. Nagyon izgalmas dolgok ezek, talán majd a díszmadarasoknál is lesz esély valami hasonlóakra (persze nem mindjárt jákóra kell gondolni!). De a lényegen mit sem változtat: alapvetően két eljárás létezik

1. fajtatiszta v. tisztavérű tenyésztés

2. keresztezés.

Utóbbi egyedei nem feltétlenül más faj(ta) példányai között jön létre. Sőt, gyakrabban a keresztezett apa ill. anyaállat csak egy-egy tulajdonságban tér el egymástól. És akkor nézzük, mit kell értenünk az elsőn, melyben a fajta a faj szinomimája, és egyben értelemszerűen a díszmadár-tenyésztés lényege is egyben:

fajtatiszta tenyésztés: olyan állattenyésztési eljárás, amelynél az azonos fajtába (tájfajtába, fajtaváltozatba) tartozó állatok párosítása és tudatos szaporítása történik.

A fajtatiszta tenyésztés célja az egyedek fajtajellegének és értékmérő tulajdonságainak a rögzítése, a populációk konszolidáltságának, termelőképességének a fokozása.

Korszerű értelemben a fajtatiszta tenyésztés nem jelenti a fajtára korábban jellemző valamennyi tulajdonság merev rögzítését.

A fajtatiszta tenyésztés valamennyi tenyészmunka alapja, ezért a törzstenyészetekben is ez az uralkodó eljárás. Ha a fejlődés üteme lelassul v. az állomány leromlik és a degenerálódás jelei kezdenek mutatkozni, akkor az ún. vérfrissítést alkalmazzák.

A vérújítás során a tenyészetbe rendszerint idegen helyről, azonos fajtába tartozó, de eltérő környezeti feltételek között nevelkedett, szilárd szervezetű, rendszerint apaállatot visznek.

A vérfrissítés hatékonyságát általában növeli, ha a vérújításra alkalmazott egyedek

- nincsenek rokonságban a javítandó állománnyal;

- ha a vérújításra szánt egyed tenyészetéről megbízható információink vannak;

- a nekünk megfelelő örökletes alapú egyedeket tudunk szerezni.

Ezt a módszert főként ott alkalmazzák, ahol a rokontenyésztéssel szembeni érzékenység rövid időn belül a vitalitás és a teljesítményszint rovására megy.

A fajtatiszta tenyésztés előfeltétele a kielégítő szelekciós bázis, és hogy álljon rendelkezésre genetikai tartalék.

A fajtatiszta tenyésztést a korszerű állattenyésztésben nem a keresztezés ellentétének, hanem kiegészítőjének tartják.

Az említett két fajtatiszta tenyésztési módszer (vérfrissítés, rokontenyésztés) mellett ide tartozik a

→törzstenyésztés (vonaltenyésztés) és a

→vérvonaltenyésztés.

Megjegyzésként ide kívánkozik, hogy díszmadár-tenyésztésben a rokontenyésztés nem mindig tudatosan vállalt eljárás, hanem sokszor a kényszer szülte megoldás.

madarbarat Creative Commons License 2007.02.10 0 0 261

A rossz hírek kéretlenül jönnek.

A lexikon legeleje, egy lehetséges verzió látható a másik ingyenes honlapon www.madarbarat.uw.hu ott szerepel a kötelező köszönetnyilvánításban DR. VERCSEG JÁNOS neve. Most kaptam az értesítést, hogy a név elé kell tennem egy keresztet.

Egyszer díjakat vettünk a boltjában a TIT Stúdió DMB-Klub kiállítására. Közben jóízűen elbeszélgettünk, így került szóba a lexikon. Ő maga ajánlotta fel, hogy segít, szívesen átnézi a postagalamb-részeket.

"Jaj dehogyis kell azért fizetni - mondta -, hiszen elüldögélek ITT sokszor órákig, míg valaki rámnyitja az ajtót, vegyük úgy, hogy míg olvasom, se fogok utatkozni - már, ha nem unalmasak a leírások."

Elment. Egy jó emberrel megint kevesebb. Sajnálom, hogy nem érhette meg a munka megjelenését.

Biztos együtt örültünk volna.

neco Creative Commons License 2007.02.10 0 0 260

Nekem nagy segítség .

Köszönöm!

 

Üdv : neco

Előzmény: motav (259)
motav Creative Commons License 2007.02.10 0 0 259

Kedves Fórumosok!

www.diszmadar.lap.hu oldalra, -s a lapcsalád többi tagjára is- többek kérésére feltettem a középső boxba egy weblapfordító ablakot. Működése remélem elősegíti a főként angol nyelvű linkekeken található információk megértését.

A fordítások nem tökéletesetek, de lehetővé teszik angolul nem tudok számára is a lényegi információk megértését.

Próbáljátok ki Ti is!

madarbarat Creative Commons License 2007.02.10 0 0 258

Válasz egy közérdekű magánlevélre:

 

Kedves GELER!

Nagyon örülök, hogy Dr. Vercseg Jánoson kívül valaki figyelmet szentelt munkámra a postagalambászok közül.

Panaszaidhoz hozzászólva : magam is ismerem azt a sajnálatos jelenséget, amikor valaki nem a tudásával akar magának tekintélyt kivívni, illetve a vélt vagy valódi "királyrombolók", "bálványrombolók" ellen mi mindent képesek egyesek bevetni. Sajnos nem mindig lehet érvekkel utat törni az igazságnak - miért lenne ez másként a galambászok vagy éppenséggel a madarászok között?!?

Egy kis időnyit laktam a József Attila lakótelepen, s ahányszor elmentem a pusztulásra ítélt moziépület előtt, mindannyiszor eszembe jutott, hogy milyen jó volna, ha mi hobbisták jól kijönnénk egy közös családban, micsoda nagyszerű lehetőséget kínálna az az épület egy egységes nagy csapat számára. Egy olyan szövetségnek, amelyben megtalálja számítását a tyúkász, solymász, galambász... De valószínűleg az összefogás szükségessége felismeréséhez tovább kell töpörödnie a szervezeteknek. Vagyis e téren egy ellentétes folyamatnak vagyunk tanúi, mint amilyen az oly rettegve kiejtett globalizáció.

De persze nincs kizárva, hogy rosszul látom, s tényleg az kell, hogy minden elébb atomjaira hulljék szét, a lehetőségek forgácsolódjanak.

Persze meglehet, hogy azoknak van igazuk, akik téged tartanak... Én ehhez nem tudok hozzászólni, de számomra sokat jelent, hogy minden szakmai gőg nélkül, önzetlenül, jól érzékelhetően a postagalambászat iránti elkötelezettségből segítesz.

Köszönöm szépen, s ha van időd, nézz be a fórumra máskor is, írjál akár emait. Okos emberekkel szívesen cserélek véleményt

Üdv Tibor 

Ui.: És lám! Mindig vannak, akik a hamuban találnak gyémántott. Ilyen kellemes meglepetés számomra egy régi ismerős, Eszteró Lajos, aki sokáig kereste a helyét a díszmadarasok között, végül megtalálta, és a díszmadarasok nyertek általa egy I. D. R. E.-t és ráadásnak egy gyönyörű honlapot.  Vagy említhetném az új ismerősömet, Hegedűs Zsoltot, akik buldog szívóssággal, iszonyú időráfordítással, de mégiscsak eredményre jut, s ha neki (ma még nem is jött be a számítása), de már sok mindent letett a közös asztalunkra!

Vagyis az opimizmust soha ne adjuk föl!

motav Creative Commons License 2007.02.09 0 0 257

Szia!

Közben éles az oldal:

www.diszmadar-magazin.lap.hu

 

Természetesen nem csak díszmadaras magazinokkal, hanem ornitológiai, madarász magazinok, értesítők, folyóíratok, hírlevelek /magazines, journals, bulletins, newsletters/  is megtalálhatóak a világ minden tájáról!

 

Haszánljátok egészséggel!

 

madarbarat Creative Commons License 2007.02.09 0 0 256

Kedves látogató!

Csaba segítségével sikerült helyreállítani a kanáritenyésztésben az alapszín meghatározásához használatos Ostwald-skálát. Hálásan köszönöm neki ez úton is, s akit érdekel, annak Íme:

 

alapszín
madarbarat Creative Commons License 2007.02.09 0 0 255

Kedves Lajos!

Nyilvánvaló, hogy provokátorral van dolgunk, és engemet sikerült is kimozdítania lelki egyensúlyomból, így a legsúlyosabb érv (bélflóra) az én válaszomból kimaradt. Ezért nagyon örültem rendkívül szakszerű hozzászólásodnak, és hálásan köszönöm.

Ezúttal is bebizonyosodott, hogy több "szem" többet "lát"!

egy napos fióka (kanári)
Előzmény: idre (240)
madarbarat Creative Commons License 2007.02.09 0 0 254

KEDVES MOTAV!

Nagyon  köszönöm a segítséget, de nem akarok mindent "összeharácsolni" a lexikonba, viszont a vonatkozó szócikk végén örömmel vennék egy hivatkozást:

szakfolyóiratok és madarakkal is foglakozó ismeretterjesztő kiadványok magyar nyelven:

Állatbarát – megszűnt, azonos néven: http://allatbarat.lap.hu/ ,

Anser – Természetvédelmi Hivatal – megszűnt,

Aquila – Természetvédelmi Hivatal - megszűnt,

Búvár - megszűnt,

Calandrella - Természetvédelmi Hivatal – megszűnt,

Cinege – vasi tájékoztató – megszűnt,

Csip-csirip – TIT St. DMB-Klub megszűnt,

Díszmadár Magazin - http://www.diszmadarmagazin.hu/index.html ,

Egzóta-Híradó - TIT St. DMB-Klub megszűnt,

Élővilág – megszűnt,

Füzike – megszűnt,

Gallus,

Kisállataink – (Galambjainkból),

Kistermelők Lapja – www.kerteszetesszoleszet.hu/kisterm.php ,

Madarász,

Madártávlat - http://www.madartavlat.hu/,

Magyar állattenyésztők lapja,

Magyar baromfi – Baromfi Termék Tanács,

Magyar mezőgazdaság - www.magyarmezogazdasag.hu/allattenymunkat.php ,

Natura 2000 nfajok kutatásai – Dél-Nyírség-Bihari Tájvédelmi és Kulturális Értékőrző Egyesület, szakirodalom

Nimród – www.vadaszat.net,

Partimadár – TVH – megszűnt,

Postagalamb (1929-),

Postagalamb-tenyésztők szakértesítője (1930-36-ig),

Süni és a Természet - megszűnt,

Szárnyasaink,

Természetbúvár – www.termeszetbuvar.hu,

Természetvédelem – megszűnt,

Túzok – megszűnt,

WWF-füzetek -  www.wwf.hu  megszűnt.

Tehát akkor így fejeződne be a zölddel jelzett szócikk:

IDEGEN NYELVEN MEGJELENŐ MADARAS KIADVÁNYOK LISTÁJA A WWW.... HONLAPON 

 

Előzmény: motav (250)
idre Creative Commons License 2007.02.07 0 0 253

Szia !

köszi, majd Csaba intézi.

Előzmény: motav (252)
motav Creative Commons License 2007.02.07 0 0 252

Kedves Idre!

Az anyag hamarosan elérhető lesz a neten: www.diszmadar-magazin.lap.hu néven, szerintem a jövő héten.

 

A lap.hu-s linkgyűjteményemmel kapcsolatosan már leveleztünk Csabával is.

Sajnos a startlappal kötött szerződésem alapján más honlapra nem adhatom át a linkgyűjteményt.

Tehát kérlek nemleges válaszomat ne tekintsd elutasításnak.

 

Egy megoldást kidolgoztam azonban, amit Csabának fel is ajánlottam, ennek lehetséges a szerepeltetése honlapotokon mint linkgyűjtemény:

http://www.heureka22.hu/abc.htm

 

üdv Zsolt

 

Előzmény: idre (251)
idre Creative Commons License 2007.02.07 0 0 251

Szia  motav !

Ez akár közérdfekű is lehet szívesen olvasgatnánk és szemezgetnénk belőle a honlapunkon is. Nekünk is átadnád esetleg cserébe a tenyésztői címekért?

motav Creative Commons License 2007.02.07 0 0 250

Kedves Tibi!

Van egy összeállításom a világ madaras témájú magazinjairól /magazines, journals, bulletins/ és weboldalairól, kb. 350 db. Ha érdekes lehet lexikonod számrára, akkor jelezd, szívesen gazdagítom vele anyagodat.

nimfapapagáj Creative Commons License 2007.02.05 0 0 249
ez a 248-as üzenet annak szól aki tudja.
Előzmény: nimfapapagáj (248)
nimfapapagáj Creative Commons License 2007.02.05 0 0 248

De egy kis 1-2 hetes nimfafiókának, inkubátor is kell?

és éjjel nappal is kell etetni?És úgy lehet hogy hetente 3 alkalommal iskolába menet elött adom, aztán 5 óra mulva ha hazajöttem azután 2 óra mulva?

így is lehet?

Előzmény: neco (246)
madarbarat Creative Commons License 2007.02.05 0 0 247

Kedves NECO!

Isten malmai lassan őrölnek. De úgy látom, hál'Istennek elkezdtek őrölni. Köszönöm hozzászólásodat. Nagy az igazság abban, hogy érdemes lett volna egy komolyabb állományt háziasítani ezekből a fajokból, hogy miért nem sikerült okosan élni a lehetőséggel, ez komoly elemzést igényelne - lényegében valahol valami nem jól működött. Nagyon sajnálom. Nem hiszem, hogy hibázokat kellene nevesíteni, sokkal inkább levonni a tanulságokat, hogy ugyanezt a hibát többé ne kövessük el, és keressük meg a lehetőségét, hogyan lehetne korrigálni!

Ami a neveseket illeti, úgy érzem, egy valóban jelentős nevet helyeztél reflektorfénybe. Köszönöm, azt az emailt is, amely a NEVES TENYÉSZTŐK POSTAGALAMBÁSZ listáját egészíti ki. A nagyközönségre vonatkozó rész kivágtam belőle. Ime:

Ha valóban sikeres és jó tenyésztőkre kell tippet adni, én

első helyre Gyerkó Tibort tenném. Több tucat valóban jó

versenyzőnél eredményesek galambjai, egy fogalom. Él,

de jelenleg nem versenyzik.

 

Feltétlen említeném az élők közül Csordás Károly pápai és

Nádas Pál mosonmagyaróvári galambászokat, ők évtizedek

óta a csúcson vannak, ehhez okvetlen társul tenyésztői tudás is.

Továbbá hasonlóan ítélhető meg a szombathelyi Horváth

testvérek, a pesti Horváth Károly, Pintér és fiai és Czecző

Sándor tevékenysége is.

 

Ugyanígy a régiek közül +Kállay Ferenc, +Kovács Géza és

+Liszkai László pesti, +Erdélyi Bertalan szerencsi,

Molnár Károly ceglédi, +Bíró Imre mezőtúri, Hartman

István lőrinci, Kotymán Imre csongrádi tenyésztők fontosak,

a maguk idejében félelmetesek voltak.

 

Nem hagynám ki +Malina Tibort, Ujházi Pétert, Steinman Istvánt,

Szappanos Istvánt, Deli Ferencet, Kurucz Attilát, Márkus

Józsefet sem, akik ugyancsak egy-egy emblémái a sportnak.

 

Ha jól számolom, 22 név, de ismétlem: biztosan lenne, aki

még több tucat embert besorolna a felső osztályba.

Előzmény: neco (246)
neco Creative Commons License 2007.02.05 0 0 246

Szervusz Tibor!

Ezekkel a befogott madarakkal éppen az a baj ,hogy a "kanárikeresztezések hívei"-hez kerülhettek.Az hogy előállítottak néhány száz (esetleg csak néhány tucat) bastardot, nem indokolhatta befogásukat. Ez nem komoly tenyésztői munka. Fajonként ,tisztavérben továbbtenyésztve meg lehetett volna alapozni ennek az ágnak a fejlődését az országban. Én is sajnálom hogy el lett packázva. (Aki mégis ez utóbbi utat választotta, és abban sikereket ért el ,attól elnézést kérek. Valószínüleg az én tájékozatlanságom ,hogy semmilyen fórumon, kiállításon nem találkoztam munkájának eredményével.)

 

Más, és talán ezzel lett volna illő kezdenem. Öröm végigolvasni a tenyésztői listát. Ettől a címszótól ne sajnáld a helyet. Én talán még Lakó Antalt hozzábiggyeszteném. Személyesen ugyan nem ismerem, de szerintem nem érdemtelenül kerülne a felsorolásba.

Előzmény: madarbarat (228)
madarbarat Creative Commons License 2007.02.05 0 0 245

KALMÁR ISTVÁN  nagy-nagy örömömre küldött egy fotót a csömöri emujairól. Megnéztem volna szívesen személyesen is, de mikor felkerestem őt, éppen nem volt otthon. Így hát ez úton köszönöm a képet, s kívánok neki sok szerencsét a "nagy madarakhoz".

 

Kalmár István: emu pár

 

Kivágás a MADÁRBARTÁT-LEXIKONBÓL

emu (Dromaius /Dromiceus/ novae-hollandiae - Emu) v. ausztráliai strucc: az emufélék családjának egyetlen faja. Egész Ausztráliában fellelhető, a →kazuáralakúak rendjébe tartozik.

A szűkebb-tágabb rokonsági körtől a nyakát borító, muffszerű selymes tollazatával különül el. Ezen túl a nagysága közelíti a struccét (2 m), de sokkal karcsúbb, hiszen csupán 30-40 kg.

E tollazat további sajátossága, hogy a náluk fellelhető vendégtollak a főtollakkal azonos fejlettségűek.

A szárny a futó életmódnak megfelelően nagymértékben visszafejlődött, az ujj csontjai az embrión még fellelhetőek, de a kifejlett madarakon teljesen eltűnnek.

A nyak tetején itt is a kazuárokéra emlékeztető kékes, csupasz bőr van. A porban nem fürdenek, viszont kedvvel és jól úsznak.

 A kakas hangja két szótagú, erről kapta a nevét: e-mu, e-mu... A tyúkok pedig bömbölésszerűen ordítanak. E hangokat felerősíti az emuk hosszú, felfújható légcsőzacskója.

Kis csapatokban vándorolnak a sztyeppéken, s a párok csak rövid időre válnak ki a csapatból.

Egy-egy tojó a hím által talajmélyedésbe épített fészekbe fészekaljanként 7-12, egyenként 700 gramm súlyú tojást rak. Ezeknek sajátossága, hogy a fakózöld tojás a napon néhány óra alatt feketésbarnára vált. A tapintása és a színe így egyaránt nagyobb sötét kavicsra emlékeztet.

A tojó ezt követően magára hagyja a hímet, amely 8 hét alatt kelti ki a kicsiket

Olyan lelkiismeretes, hogy enni se nagyon kel fel a tojásokról, így rendszerint lefogy. A kicsiket is ő egymaga nevelgeti, terelgeti.

Az emucsibék hosszanti csíkozású piheruhája tökéletes rejtettséget ad számukra, ha meglapulnak a száraz füvű sztyeppén.

A tápláléka rovarok, bogyók, gyümölcsök és fű. Miután a gyep legelésében konkurense a birkáknak, a farmerek kíméletlenül pusztítják.

Szerencsétlenségére a húsa a marhahúsra emlékeztet. A tojása pedig olaj készítésére alkalmas.

Bármilyen meghökkentő is, 1932-ben a hadsereget rendelték ki ellenük. A géppuskákkal felszerelt erők kudarcot vallottak: mindössze 12 emut ejtettek. De ez csak annak volt köszönhető, hogy az éber madarak időben kereket oldottak.

Mert egyébként! Mauersberger adatai szerint csupán 1964-ben 14 500 emut pusztítottak el Ausztráliában. Ezzel "sikerült elérni, hogy mára felkerült a különösen veszélyeztetett fajok listájára. (Egy baranyai kis falu, Monyoród, lakója Gradvol 1994-ben emu-tenyészetet alapított a veszprémi állatkerttől kapott kakasok és máshonnan szerzett tojókkal.) Ma már nem ritkaság magyar portákon sem Van Csömörön is (Nagy Sándor u. 38), Kalmár Isvánnak. Képek: www.kleinanzeigen.de

Az egyik legnevesebb angol emutenyészet honlapja: www.leicestershireemus.com

http://www.marylandemu.com/faq.html

 

madarbarat Creative Commons License 2007.02.05 0 0 244

GELER aláírással kaptam egy kis kiegészítőt a tollazathoz, illetve a vedlésről egy postagalamb-tenyésztő sporttársunktól. Úgy érzem, tanulságos, s itt a helye, ezért bemásolom:

Kedves Tibor!

 

Azért vannak a kiállítások december-januárban, mert addigra a

teljes vedlés befejeződik. A nagyvedlés nyár végén-szeptemberben

zajlik, nagyjából a 6-8. vezértoll dobása alatt. Ekkor valósággal

kopaszok a galambok. Ezt követően egy csendesebb utószakasz

zajlik november végéig, és ez az az időszak, amikor igyekszünk

kivedeltetni fiataljainkat is. (Vitamin, pihenés, extra kaja,

kéntartalmú fehérjék, meleg dúc.)

 

A másik, hogy a pehelytollak vedlése egész évben zajlik, és

semmi hatásuk nincs a galambok versenyzésére. Annyi igaz,

hogy nagy melegben nem annyira intenzív a folyamat, de nem

áll le egy percre sem. Versenypakolásnál mindig nézzük, mennyi

pehelytoll van az éjszakai székleten megragadva.

 

Egyúttal köszönöm a hozzászólást, s remélem, levelezőnk hozzászól a 214. és a 217. témához is. Sőt! Láttam fél szemmel a tévében egy többszörös versenygyőztes, postagalambász házaspárról egy portréfilmet (nem tudtam rákoncentrálni, mert vendégeim voltak), a nevüket sem sikerült lejegyeznem. Ő talán ebben is tud segíteni. Kedves GE: Kik voltak ők?

a 2002. évi orosz postagalamb bajnoka 2002. évi orosz postagalamb bajnok hím

S örülnék, ha SEGÍTSÉGÉVEL a magyar bajnokról is sikerülne képet betenni (a tenyésztő nevével) a MADÁRBARÁT-LEXIKONBA

nimfapapagáj Creative Commons License 2007.02.03 0 0 243

és úgy akartam hogy pl: adok neki iskolamenet elött közvetlen, majd 5 óra mulva mikor hazaérek, és utánna 2 óra mulva. de csak hetente 3 alkalommal kéna ezt a késést elvégeznem. hétfőn, szerdán, és csütörtökön, a többi 4 óra nekem: kedd, péntek.

Előzmény: idre (240)
nimfapapagáj Creative Commons License 2007.02.03 0 0 242

nincs tenyészetem, egy tenyésztőtől kérnék, és biztos olyat ami már megízlelte az anyamadár tejét.

Előzmény: idre (240)
nimfapapagáj Creative Commons License 2007.02.03 0 0 241

tudom hogy nem születik, hanem kikel és azért mondtam újszülöttet hogy így kikelés után konkrétan. ne viccelődj. komolyan mivel adjam neki az ételt?

kül köszi hogy ezeket mind megírtad.

Előzmény: madarbarat (239)
idre Creative Commons License 2007.02.03 0 0 240

Kedves Nimfapapagáj !

 

Ebből a kézzel nevelésből semmi sem lesz, ha előzőleg nem alakul ki a bélflóra és az egész tápcsatorna hasznos, az emésztési folyamatot beindító baktériumok közössége.  A  Nimfák nem fészekhagyók és nem táplálkoznak azonnal önnálóan, tehát legaláb 3 - 4 napig szükséges a szűlők etetése ahhoz, hogy átadják az emésztéshez szükséges baktérium flórát a fiókáiknak.  Számtalan kisérletem bizonyította, hogy ha nem kapnak a  fiókák  előzetesen begytejet, vagy bélsármaradványt, bármivel is etetjük őket hamarosan elpusztulnak, mivel a szervezetük a megfelelő bélflóra híányában nem bontja le a  táplálékot. Símán éhenpusztulnak.

 

Tehát  javaslom, hogy ne kisérletezz és főleg akkor ne,  ha nincs is idöd a madár nevelésére, az 5 óránkénti etetés kevés, főleg az első 1o napban, a kézzel való etetetés sok időt, türelmet és főleg felkészültséget igényel, ami nálad jelenleg nem látszik megoldottnak. Kár egy, vagy több madarat csak azért elpusztítani, hogy úri kedvünket kiéljük. Kérdéseidből arra következtetek, hogy van még mit tanulni a madártartás fortélyaiból, szívesen segítünk, de ne a legnehezebb dologgal kezd, mert ehhez nagy gyakorlat kell, és főleg  sok idő szükséges, ami neked biztos, hogy nincs meg.  A bélflóra kialakításon kívűl még az etetés gyakorlata is nagy kérdés, mivel az ilyen kis fiókáknál könnyen a légcsőbe tolod a táplálékot és a kezedben fullad meg a kedvenced, ugye nem ezt akarod elérni?

Elnézést kérek, hogy egy kissé elkapott az indulat, de én is MADÁRBARÁT vagyok ez esetben talán joggal féltem az általad felnevelni kívánt  madarat.

 

 

 

Előzmény: madarbarat (237)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!