Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Sziasztok
Megjott s Mora-m. A felirat szerint 860 Clipper Companion, a nyeleben is van Morakniv felirat, meg a tokon is, meg persze a pengen is.
Rettenetesen eles, alkar borotvalasnal 10 centis huzasnal 2-3 szallat hagyott osszesen. Nekem nagyon tetszik! Mindenkinek javaslom!
Étkezésre fogom használni, egy cakli lesz Kocsis Mestertől. Azért egy ilyen bicskát nem szeretnék ecetben, vagy bármilyen savban áztatni, a víz is csak azért jöhet számításba, mert nincs maró hatása. Az ecetsav, citromsav, bármennyire is gyenge, de véleményem szerint nem való egy egyedi késhez. Megszinezheti idő előtt a rugót, esetleg elszinezheti a markolatpanelt, és azt tényleg nem szeretném.
Azt tudom, hogy a szénacélra oda kell figyelni, szárazra kell törölni, satöbbi, ezzel nincs semmi baj, sőt, ha ez a vizes megoldás sem a legjobb, akkor a kolbászra bízom a patinásítást.;-)
Oké, nem múlik el, csak tompul, de nem is ez volt a fő kérdésem, hanem a vízben áztatós megoldás. Erről mi a véleményetek?
Az pedig, hogy az íz engem mennyire fog zavarni, majd kiderül. Sajnos az almát, hagymát nagyon szeretem, és ha a fémes íz számomra elviselhetetlen lesz, akkor majd almavágásra egy másik bicskát fogok használni, és kész.
Pedig nem marhaság, a szénacél mellékíze tényleg létezik. Minél savasabb egy étel, annál inkább átveszi -- a sonka/kolbász egyáltalán nem, a paprika picit, a paradicsom és hagyma erősen. (A patina kialakulása sem szünteti meg, de jelentősen mérsékli.)
De egyéni érzékenység dolga, hogy ki mennyire kényes rá. Van, aki észre sem veszi, van, aki szenved tőle, de még olyan is, aki direkt szereti.
Nem vagy rá érzékeny, vagy észre sem veszed. Savas dolgoknál nagyon lehet érezni, pl. alma, paradicsom, ilyenek. Mondjuk engem sem zavar, de van, akit nagyon.
,,,"amíg nem patinásodik, acélos ízt ad az ételnek, ez a patinásodás után természetesen elmúlik. "
Hú,, ez mekkora marhaság!
Igaz, "acélt" még nem ettem, de 1961 aug. 20. óta van egy szénacél pengés bicskám,- amivel mellesleg már egypár disznót megettem- de még egyszer sem volt olyan érzésem, hogy "acélos" íze lett volna,,,:-)))
egyébként meg a sonkától, kolbásztól, szalonnától, hagymától, paradicsomtól, paprikától valóban gyönyörűen patinásodik és még soha nem volt rozsdás!
Vannak még lehetőségeid is. Lehet a markolat is a penge acéljából, paracorddal vagy bőrrel betekerve. A japánok imádják ezt a "nemesen egyszerű" megoldást. Vagy a legegyszerűbb, ősi markolatfajta: agancsdarab (eső)vízben megpuhítva -- hónapokig tart és jó büdös lesz a végére -- majd a markolattüske belenyomva, száradás után nagyon erősen megtartja.
Szerintem nem múlik el. Van itthon szénacél kés új is, meg 50+ éves is, amelyik étellel akcióba lép a vas, annak ízt ad (pl. paradicsom), patina ide vagy oda.
Párizsban mutatott a késes ember egy pásztorbicskát, aminek szénacél és nem szénacél pengéje volt, a különféle ételekhez. Ha ezt egy egyszerű patina megoldaná, nem vacakolt volna a pásztor ilyen faxnis bicskával.
Szénacél pengéről szeretnék egy kis tanácsot kérni. Azt olvastam, hogy a kezdeti időben, amíg nem patinásodik, acélos ízt ad az ételnek, ez a patinásodás után természetesen elmúlik. A patinásodást lehet gyorsítani ecettel, citrommal, kólával, miegyébbel, de ma azt olvastam, hogy egy éjszakára pohár vízbe kell tenni a pengét, és reggelre szép szürkés patina alakul ki rajta. Ez szerintetek mennyire jó ötlet? A kólát túl drasztikusnak tartom, a legjobb lenne persze, ha ki tudnám várni a rendszeres használat okozta patinásodást, de ez a vizes dolog felkeltette az érdeklődésemet.
A bringástáskámban mindig van egy Vic Angler, de az már nem zsebkés. Nagyon koszos, olajos, a penge is tiszta szutyok, evésre nem alkalmas. Ja, és ráadásul a szerszámos táskát is otthon hagytam, remélem, nem kapok defektet este.
Ez már velem is előfordult, azzal a különbséggel, hogy nálam mindig van egy kulcstartóra való Victorinox Classic. A zsemlével és kolbásszal tkp. még egész jól elboldogult, az almahámozás volt az igazán kínos feladat :)
Ettem volna... Miskárolás, fafaragás nem megy: a macskát nem tudom elkapni, fát nem akarok kivágni, de egy sültkolbászt ettem volna. Mondjuk adnak hozzá műanyag kést, de úgy nem az igazi...