Keresés

Részletes keresés

manya1 Creative Commons License 2013.07.22 0 0 535

Semmi eredménye se lesz ezeknek a harcoknak, a kormányok teljhatalmat adtak hallgatólagosan a Tigáznak, aki viaskodik velük, jó eséllyel belebetegszik. Ha ezt a K. Jánost diszkvalifikálják, másnap küldenek az ügyfélhez egy N. Jánost, kezdheti az ellen a pört, és amíg tartanak a TIGÁZ külsős megbízói létszámban, ez sorban így fog folytatódni.

Az egyéni perek nem megoldások semmire, míg megvan az informális egyezség az állam és a TIGÁZ közt, ami az utóbbinak hatalmat adott.

Előzmény: lex perfecta (534)
lex perfecta Creative Commons License 2013.07.22 0 0 534

A jogi fórumon olvasható:

 

 

 

Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara Elnöke

és az Etikai Bizottság Elnöke részére

Budapest

Sztoczek u. 6. J. ép. V. em. 507.

1111

 

Tárgy: Panasz, etikai vizsgálat kérése

                                                                   K. János igazságügyi szakértő ellen

 

 

Tisztelt Elnök  Asszony/Úr!

 

 

 

Hivatkozva a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara Etikai Kódexében foglaltakra kérem, hogy az alábbiak figyelembevételével K  János igazságügyi szakértő (szakértői igazolvány száma Sz ….., egyben, mint a T. Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 4200 Hajdúszoboszló, ….. u. ….. adószáma: ……-2-09 cégjegyzék száma: 09-09-…….. vezető tisztségviselője) ellen etikai vizsgálatot indítani, amennyiben az etikai vétség megállapítást nyer, úgy a kamarai tagságát megszüntetni szíveskedjen!

 

 

Előzmények:

 

 

A Tiszántúli Gázszolgáltató a …..-án kelt, de csak …..-én kézbesített,  ………… iktatószámú levelében tájékoztatott arról,         (... melléklet) hogy a gázmérő „független”, de a TIGÁZ által egyoldalúan felkért[1] és fizetett műszaki szakértő szakértői vizsgálatára ………-én, az ellenérdekű és ügyemben tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat folytatása miatt az NFH által már    ……… Ft.- fogyasztóvédelmi bírságban jogerősen marasztalt fél, azaz a TIGÁZ  debreceni telephelyén kerül sor. 

 

 

Ezen vizsgálat során a Tigáz  által fizetett és egyoldalúan felkért úgynevezett (i)gazságügyi szakértő a szintén jelen lévő K Gyula TIGÁZ alkalmazott előtt azt a tájékoztatást adta, hogy a szakvélemény egy példányát 3 héten belül részemre megküldik, ami sajnos nem történt meg ezért  ….-én tértivevényes levélben fordultam a szolgáltatóhoz, (.... melléklet)  amelyben többek között ezt írtam:

 

 

„Kérem, hogy a panaszomat kivizsgálni, a szakvéleményt –tekintettel arra, hogy a szakértői eljárást mind anyagi, mind eljárásjogi oldalról erősen aggályosnak tartom, ezért  az igazságügyi szakértői  kamaránál panasszal kívánok élni, továbbá tekintettel arra, hogy álláspontom szerint az eljáró szakértő megsértette az igazságügyi szakértői kamara etikai szabályzatában foglaltakat, ezért  vele szemben etikai vizsgálatot kívánok kezdeményezni- postafordultával megküldeni szíveskedjenek!”

 

 

Előadtam, hogy sem a Tigáz, sem a szakértő nem közölte az eljáró szakértő  nevét, adatait, elérhetőségét, képesítését, szakterületét. Ezzel megfosztottak attól a jogomtól, hogy ellenőrizhessem azt, hogy a Tigáz által egyoldalúan felkért, megpályáztatott[2] és fizetett szakértő valóban rendelkezik-e a  szakvélemény adásához szükséges szakképesítéssel és kamarai tagsággal, amivel álláspontom szerint szintén sérült a tisztességes eljáráshoz való jog.

 

 

 

Kérésemet a Tigáz a …….-án kelt, de csak ……-án kézbesített, ……. iktatószámú levelében  elutasította  azzal, hogy ingatlanom vonatkozásában  Társaságuk szabálytalan vételezési eljárást nem folytat.  (... melléklet)

 

 

Ezt követően, ………-én panaszommal a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara Etikai Bizottságának az  Elnökéhez fordultam. (.... melléklet)

 

 

Kérelmemet Dr. ………  ……..-án azzal utasította el, hogy a Tigáz Kft. tevékenysége nem tartozik a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara etikai hatáskörébe, illetve hogy etikai vizsgálat csak természetes személy ellen kezdeményezhető, ilyen személyt –tekintettel arra, hogy annak adatait mind a TIGÁZ, mind a szakértő titkolta- viszont nem jelöltem meg. (.... melléklet)

 

 

Itt kívánom megjegyezni, hogy kérelmemet Dr. ……… alaptalanul utasította el, hiszen mint utóbb kiderült K János igazságügyi szakértő –Dr. ……… állításával ellentétben- nem a TIGÁZ dolgozója, hanem a MISZK névjegyzékében szereplő kamarai tag (6. számú melléklet), így az általa elkövetett etikai vétség, illetve az azzal kapcsolatos panasz a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara Etikai Bizottságának hatáskörébe tartozik.

 

 

Ugyancsak helytelenül járt el a Dr. …………  akkor, amikor a panaszt ahelyett, hogy áttette volna a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező területi kamarához inkább elutasította.

 

 

Ezek után többször megkerestem a jogsértő szolgáltatót és kértem az irat betekintési jog gyakorlásának biztosítását, valamint a szakvélemény kiadását (... számú melléklet), amit azonban ………..-én a szolgáltató ismét elutasított. (... számú melléklet)

 

 

Dr. ……….. elutasító levelét követően haladéktalanul az Alapjogok Biztosához fordultam, aki a panaszomat áttette a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságához.

 

 

A Hatóságnak a ……….-én kelt tájékoztató levele szerint (... számú melléklet) a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság kötelezte a Tiszántúli Gázszolgáltatót a szakvélemény és az annak alapját képező jegyzőkönyv kiadására.

 

 

A TIGÁZ a kötelezésben foglaltakat csak részben, és csak az esedékességet követően másfél év elteltével, …………..-én teljesítette (.... számú melléklet) oly módon, hogy a szakvélemény alapját képező jegyzőkönyvet a kötelezés ellenére sem küldte meg.

 

Az elévülési idő nyugszik, illetve  megszakad:

 

 

Tekintettel arra, hogy a szakértő adatait sem a szolgáltató, sem a szakértő nem közölte, illetve az ezen adatokat tartalmazó jegyzőkönyvet és szakvéleményt a szolgáltató másfél éven keresztül, többszöri felszólítás ellenére sem volt hajlandó kiadni, illetve mivel a szakvélemény kiadására csak a hatóság felszólítását követően, ………….-én került sor álláspontom szerint, jelen esetben az Etikai Kódex 13. szakasza szerinti elévülés nem alkalmazható, ugyanis az elévülési idő megszakadt akkor, amikor a szolgáltatót teljesítésre felszólítottam, illetve amikor ennek érdekében hatósági eljárást indítottam, valamint az elévülési idő nyugszik mindazon időtartam alatt, amíg az etikai vizsgálat megindításához szükséges adatok  és okmányok kiadatása tárgyában hatósági eljárás volt folyamatban. Ezt támasztja alá a következő két jogszabályi szakasz.

 

 

 

 

 

 

1959. évi IV. törvény

a Polgári Törvénykönyvről

326. § (1) Az elévülés akkor kezdődik, amikor a követelés esedékessé vált.

 

(2) Ha a követelést a jogosult menthető okból nem tudja érvényesíteni, az akadály megszűnésétől számított egy éven belül - egyéves vagy ennél rövidebb elévülési idő esetében pedig három hónapon belül - a követelés akkor is érvényesíthető, ha az elévülési idő már eltelt, vagy abból egy évnél, illetőleg három hónapnál kevesebb van hátra. Ezt a rendelkezést kell alkalmazni akkor is, ha a jogosult a lejárat után a teljesítésre halasztást adott.

 

327. § (1) A követelés teljesítésére irányuló írásbeli felszólítás, a követelés bírósági úton való érvényesítése, továbbá megegyezéssel való módosítása - ideértve az egyezséget is -, végül a tartozásnak a kötelezett részéről való elismerése megszakítja az elévülést.

(2) Az elévülés megszakadása, illetőleg az elévülést megszakító eljárás jogerős befejezése után az elévülés újból megkezdődik.

 

Jelen esetben az minősül menthető oknak, hogy a szakértő és az Őt megbízó szolgáltató  az eljárás megindításához szükséges szakértői adatokat eltitkolta, a szakvéleményt és az annak alapját képező jegyzőkönyvet nem adta ki, kötelezettségének részben, és csak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság  Hatóság felszólítását követően, ……….-én tett eleget.

 

 

Itt kívánom megjegyezni, hogy a Tiszántúli Gázszolgáltató szándékosan, ezen belül egyenes szándékkal (dolus directus) titkolta a szakértő adatait, illetve azt célzatosan, azaz abból a célból tette, hogy a fogyasztó ne tudjon panasszal élni, illetve etikai vizsgálatot kezdeményezni a szolgáltató és az általa egyoldalúan kiválasztott és vele tartós polgári jogi jogviszonyban álló (i)gazságügyi szakértő jogsértéseivel  szemben. (Célzat: Valamely konkrét eredmény elérésére irányuló egyenes szándék.)

 

Szintén itt kívánom felhívni a figyelmet arra, hogy jelen esetben nem független szakértőről van szó, hiszen a Ptk. 474. § értelmében:

 

 Megbízási szerződés alapján a megbízott köteles a rábízott ügyet ellátni.

A megbízást a megbízó utasításai szerint és érdekének megfelelően kell teljesíteni.

 

 

 

K János igazságügyi szakértőnek tehát kógens kötelezettsége, hogy a megbízást, jelen esetben a vizsgálatot nem objektív, hanem szubjektív módon, az őt megbízó TIGÁZ-DSO Kft. gazdasági érdekeinek megfelelően lássa el, azaz a megbízójával szemben nyilvánvalóan elfogult, tőle a fogyasztó objektív választ, szakvéleményt nyilvánvalóan nem várhat.

 

Álláspontom szerint K János igazságügyi szakértő ezzel az alábbi etikai vétségeket követte el.

 

 

 

Etikai kódexet sértő magatartás:

 

I.

 

 

A MISZK Etikai Kódex 19. szakasza értelmében a szakértő köteles minden, a szakterületén kívüli területre vonatkozó megbízást visszautasítani. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Igazságügyi Szakértői Névjegyzéke szerint K János szakterülete a szénhidrogén termelés, kutatás és szállítás, azaz gázmérő berendezési kompetenciával nem rendelkezik, így az etikai kódex értelmében –kompetencia hiányában- köteles lett volna a megbízatást visszautasítani. Tekintettel arra, hogy nem tette –álláspontom szerint- etikai vétséget követett el.

 

 

II.

 

A MISZK Etikai Kódex 19. szakasza értelmében a szakértő a tevékenységével érintett felekkel szóban, vagy írásban oly módon tart kapcsolatot –tájékoztatás, válaszadás- hogy arról valamennyi fél hitelt érdemlő módon értesüljön.

 

 

Ehhez képest K János igazságügyi szakértő az adatait, (neve, címe, szakterülete, kompetenciája), valamint  elérhetőségét a fogyasztóval sem szóban, sem írásban nem közölte, a vizsgálat során felvett tényjegyzőkönyvből egy példányt sem a vizsgálat végén, sem azt követően nem adott át, illetve nem postázott, hasonlóképpen az elkészült szakvéleményt a fogyasztó részére nem küldte meg, ezzel pedig nem valósult meg az a követelmény, hogy a tájékoztatásról, válaszadásról, ezen belül a szakvélemény megállapításairól valamennyi fél hitelt érdemlő módon értesüljön, így –álláspontom szerint- K János igazságügyi szakértő etikai vétséget követett el.

 

 

III.

 

A MISZK Etikai Kódex 28. szakasza értelmében tilos minden olyan magatartás tanúsítása, amely alkalmas arra, hogy  a felekben az  a feltevés alakuljon ki, miszerint a szakértő az ügyben döntésre jogosult személlyel bármilyen kapcsolatban áll, továbbá, hogy a tevékenységgel érintett ügy kimenetelére bármilyen ráhatással bír.

 

Ehhez képest K János igazságügyi szakértő a vizsgálatot nem a saját, hanem a megbízója épületében és eszközeivel végezte, amely magatartás alkalmas volt arra, hogy a fogyasztóban az a képzet alakuljon ki, miszerint a szakértő a  megbízójával, jelen esetben az ellenérdekű és a marasztalásban, valamint a közel félmilliós kötbér kiszabásában érdekelt szolgáltatóval, illetve annak jelenlévő K Gyula nevű vezető beosztású munkatársával szoros, gyakorlatilag anyagilag függő kapcsolatban áll, hiszen ha ezen szakértő nem a megbízója szerinti eredményre jut, úgy fennáll annak a lehetősége, hogy a jövőben a szolgáltató nem ezt, hanem egy másik, az igényei szerint eljáró szakértőt fog megbízni.

 

Szinté ezt a feltevést erősíteti az a tény is, hogy a vizsgálaton az a K Gyula is jelen volt, aki jogosult ezen szakvélemény alapján,  a szolgáltató nevében a kötbért kiróni, azt elengedni, vagy az alól részletfizetési kedvezményt adni, azaz aki a szolgáltatónak megfelelő szakvélemény esetén jogosult a kötbér kiszabásáról dönteni, ezzel pedig –álláspontom szerint- megvalósult a visszaélés tilalma részben rögzített etikai vétség kódex szerű tényállása.

 

IV.

 

 

A MISZK Etikai Kódex 30. szakasza értelmében a szakértő  köteles a tudomány aktuális állásának megfelelő módszereket és eljárásokat alkalmazni. Ebből indirekt módon az is következik, hogy olyan eljárásokat, módszereket, amelyeknek szakértői bizonyító erejük nincs nem alkalmazhat.

 

Ehhez képest K János igazságügyi szakértő a vizsgálaton olyan polarizációs fóliát használt, illetve szakvéleményét olyan polarizációs fólia eredményére alapozta, amely fóliának a gyártó nyilatkozata szerint szakértői bizonyító ereje nincs. Ezzel kapcsolatban ez olvasható a gyártó honlapján: „A fólia nem egy kalibrált termék, minden egyes használatnál változik a mágneses tér, és az abból eredendő, időlegesen maradandó mágnesezettsége, mely minden esetben, minden használatnál más képet nyújt, ezért alkalmatlan pontos mérések elvégzésére és bizonyítására.

 

 

Fólia kizárólag tájékoztató jellegű mérésekre alkalmas! (Szakértői bizonyító ereje nincs!)http://euromagnet.hu/polarizacios-folia-50-x-50

 

Azzal tehát, hogy K János igazságügyi szakértő szakvéleményét olyan polarizációs fólia eredményére alapozta, amely fóliának a gyártó nyilatkozata szerint szakértői bizonyító ereje nincs –álláspontom szerint- megsértette a MISZK Etikai Kódex 30. szakaszában foglaltakat, azaz  etikai vétséget követett el.

 

 

 

V.

 

K János igazságügyi szakértő ezen polarizációs fólia elváltozására hivatkozva a szakvélemény 6. oldalán az alábbi kijelentést tette: „A mérő működése a gázmérőház felületére helyezett mágnes útján külső mágneses hatásra mágneses befolyásolási kísérletnek volt kitéve.”  A szolgáltató által felkért és fizetett,  vele tartós polgári jogviszonyban álló K János igazságügyi szakértő tehát egy olyan polarizációs fóliára alapozta a szakvéleményét, amely nem erre, azaz gázóra mágnesezettség vizsgálatra lett kitalálva, illetve amelynek szakértői bizonyító ereje nincs. Ezen véleményével a fogyasztót úgy próbálta beállítani, miszerint az mágnesezte meg a gázmérőt, azaz megpróbált szabálytalanul vételezni, magyarul gázt lopni[3], amely magatartás álláspontom szerint etikátlan, azaz –álláspontom szerint- K János igazságügyi szakértő etikai vétséget követett el.

 

VI.

 

K János igazságügyi szakértő tehát tényként állítja a szakvéleményében, hogy „a  mérő működése a gázmérőház felületére helyezett mágnes útján külső mágneses hatásra mágneses befolyásolási kísérletnek volt kitéve”, azonban nem vizsgálta, hogy ezen kísérletre mikor került sor.  Ezzel kapcsolatban ajánlom figyelmükbe a jogi fórumon nemrég megjelent „Kölcsönkenyér visszajár” című bejegyzést[4], amelynek a végén ez található: A gázszerelők ekkor visszaültek az autójukba, és út közben, amíg a fiatalabbik vezetett, az idősebbik a kocsi hátuljában, a papírdobozba csomagolt gázórára, a papíron keresztül egy bivalyerős, rongyba bugyolált ipari mágnest illesztett.” http://www.jogiforum.hu/forum/31/11407  2013.06.26. 17:19

 

 

 

K János igazságügyi szakértő –gondolom tudatosan, azaz egyenes szándékkal (dolus directus) – csúsztat a  szakvéleményének 3. oldalán, ugyanis  a jelenlévők előtt nem azt kifogásoltam, hogy a dobozon nem szerepel az aláírásom, hanem azt, hogy a tetemes kötbér kiszabásában érdekelt szolgáltató emberei a csupán ragasztószalaggal lezárt dobozt a fogyasztási helyről történő  elszállítástól a szakértői vizsgálatig bármikor kibonthatták, megsérthették, megmágnesezhették, vagy bontás nélkül egy hónapon keresztül ipari mágnes mellett tárolhatták.

 

 

Sajnálatos módon K János igazságügyi szakértő ezen észrevételemet nem volt hajlandó valósághűen jegyzőkönyvezni.

 

 

Tekintettel arra, hogy K János igazságügyi szakértő nem az általam elmondottakat rögzítette - álláspontom szerint- etikai vétséget követett el, illetve nyilvánvalóvá tette, hogy nem a tények rögzítésében és igazság kiderítésében, hanem a szolgáltató által kitalált koncepciós eljárásban érdekelt.

 

 

Megjegyzem, hogy a szolgáltató és nem a fogyasztó feladata az, hogy az elszállított mérőt úgy zárja, illetve plombálja le, hogy annak bontatlanságát senki ne tudja megkérdőjelezni, márpedig egy ragasztószalaggal lezárt papírdobozt bárki, bármikor meg tud bontani és újra tud csomagolni. Erre utal a Fővárosi Ítélőtábla  2.Kf.27.062/2011/5. számú döntése is, amikor kimondja, hogy „így a dobozolás nem fogadható el, a felperes nem biztosította a leszereléskori állapot zártságát. A jegyzőkönyv nem tartalmazza a felnyitás körülményeit, a zárószalagok azonosítóit. A leszerelés és a vizsgálat közötti zártság ezért nem nyert bizonyítást. Ezen kívül a laboratóriumi vizsgálat utáni újradobozoláskor sem biztosították a zártságot, erre vonatkozó dokumentált intézkedéseket a felperes nem tett.”

 

 

Ugyancsak a szolgáltató feladata lett volna, hogy a mágnesezettséget a leszereléskor és nem azt követő egy hónap múlva mérje meg.

 

 

Mindezek figyelembevételével etikátlan, hogy K János igazságügyi szakértő a szakvéleményében a fogyasztót gyanúsítja meg azzal, hogy a mérőre mágnest helyezett.

 

 

  

VII.

 

K János igazságügyi szakértő tényként állítja, hogy a mérő mágnesezve lett, azonban annak okát nem közli.

 

K János szerint „a számláló szerkezeti fémszerelvény és a gázmérő érintkezési pontjában 0,335 m Tesla=3,35 Gauss gyenge, visszamaradó mágnesesség mutatható ki,  azonban arra nem tér ki, hogy egy, a Föld nevű bolygón, különböző sugárzásoknak és mágneses hatásoknak kitett fém szerkezetnél mennyi a normális mágnesességi érték.

 

A MISZK Etikai Kódex 31. szakasza értelmében a szakértő  köteles a megállapítások pontossági mérőszámait közölni.

 

K János igazságügyi szakértő akkor járt volna el helyesen, ha ezzel párhuzamosan megmér egy etalon, ugyancsak 2009-ben gyártott és 2,5 éve folyamatosan működő másik gázórát, és a 0,335 m Tesla=3,35 Gauss gyenge, visszamaradó mágnesességet ezen értékhez viszonyítja.

 

Tekintettel arra, hogy K János igazságügyi szakértő nem így járt el, ezzel a  fogyasztót úgy próbálta beállítani, mintha az köztörvényes bűnöző lenne, ezzel azonban megsértette a MISZK Etikai Kódex 23. szakasza által előírt objektivitás és pártatlanság, valamint a MISZK Etikai Kódex 31. szakaszában található egyértelműség és pontossági mérőszám, továbbá a határérték közlésének követelményét, azaz etikai vétséget követett el.

 

 

 

VIII.

 

K János igazságügyi szakértő állítja, hogy a közel 3 éve működő „tárgyi gázmérő„ mágnes képe eltér egy eredeti, gyári, még sohasem használt mágnes gyűrű mágnesességi képétől. Nem kell ahhoz igazságügyi szakértőnek lenni, hogy kijelenthessük, egy eredeti, gyári alkatrész és egy közel 3 évet üzemelő alkatrész között jelentős eltérés van. Mindezek figyelembevételével,                      - álláspontom szerint - K János igazságügyi szakértő etikai vétséget követett el akkor, amikor a fogyasztót ilyen, nyilvánvalóan etikátlan  módszerekkel próbálja meg elmarasztalni, becsületét meglopni.

 

 

 

 

IX.

 

K János igazságügyi szakértő tehát állítja, hogy „a mérő működése mágneses befolyásolási kísérlet alatt állt”, azonban azt, hogy ezt ki és mikor tette/tehette nem vizsgálta, ezzel pedig a fogyasztót mintegy köztörvényes bűnözőként próbálta meg beállítani, ami viszont figyelemmel az előbb részletesen ismertetett megalapozatlan és joghatás kiváltására alkalmatlan módszerekre  eszközökre és mérési eredményekre nyilvánvalóan etikátlan. 

 

 

K János igazságügyi szakértő állítja, „A működésvizsgálat során megállapításra került, hogy a mérőeszköz negatív hibával mér, … működése nem megfelelő.” Ezt követően ismét köztörvényes bűnözőként próbál meg beállítani akkor, amikor olyan kijelentést tesz, hogy „a mérőeszköz felszerelési helyén a működés külső beavatkozás hatására ettől eltérő is lehetett.”, azaz adekvát bizonyítékok nélkül, feltételezésekre alapozva, a saját végkövetkeztetésének ellentmondva etikátlanul  quasi azt állítja, hogy a mérőn külső beavatkozás történt.

 

K János igazságügyi szakértő állítása megalapozatlan, hiszen akkor, amikor Ü Julianna utasítására a TIGÁZ-DSO Kft. szakmunkás gázszerelői kontroll mérést végeztek (nem mellesleg, amikor a gázóra alját a vizsgálat helyszínén, az udvar betonjárdáján megkarcolták) eltérést nem tapasztaltak, a mérő hibahatáron belül, joghatás kiváltására alkalmas módon mért.

 

Itt szeretném  megjegyezni, hogy K János igazságügyi szakértő fentiek szerinti  állítását semmi nem támasztja alá. Ha és amennyiben a tisztességes eljárás követelményének megfelelően a vizsgálat során vezetett volna jegyzőkönyvet, abból a vizsgálat végén  adott volna egy példányt a fogyasztónak és az tartalmazná az állítását, akkor esetleg elfogadható lenne ezen állítása, mivel azonban mindezek nem történtek meg, a mérési eredmény jegyzőkönyvileg, a fogyasztó jelenlétében nem került rögzítésre, az utólagos kozmetikázás, illetve jegyzőkönyv készítés pedig bizonyítékként nem fogadható el azon túl, hogy K János igazságügyi szakértő állítását vitatom ezen eljárási cselekmények elmulasztásával –álláspontom szerint- etikai vétséget követett el.

 

Ezen túlmenően a jegyzőkönyvvezetés elmulasztásával K János nyilvánvalóan megsértette a szakma szabályait is, hiszen már a műszaki tudományokat oktató egyetem hallgatói is tudják, hogy  laborgyakorlat során mért eredményekről a mérési  jegyzőkönyv felvétele kötelező.

 

 

 

X.

 

A szolgáltató fogyasztónak írt levele (... számú melléklet) azt tartalmazza, miszerint  a szakértői vizsgálatot  független igazságügyi szakértő fogja elvégezni. Álláspontom szerint  mind a szolgáltató, mind a szakértő részéről etikátlan a Ptk. 474. § rendelkezéseinek figyelembevételével a TIGÁZ-DSO Kft. által egyoldalúan, a fogyasztó kihagyásával kiválasztott és vele tartós polgári jogi (megbízási) jogviszonyban álló szakértőt független szakértőként feltüntetni a jogban járatlan fogyasztók előtt.

 

Ezen jogszabályi szakasz szerint:

 

 „Megbízási szerződés alapján a megbízott köteles a rábízott ügyet ellátni.

A megbízást a megbízó utasításai szerint és érdekének megfelelően kell teljesíteni.”

 

K János igazságügyi szakértő  tehát etikátlanul járt el akkor, amikor belenyugodott abba (dolus eventualis), hogy Őt, mint az ellenérdekű fél szakértőjét a TIGÁZ-DSO Kft. a fogyasztó előtt független szakértőnek minősítse, (.... számú melléklet) különös tekintettel a Legfelsőbb Bíróság BH 1992.270 állásfoglalására, amely szerint „A peres fél által megbízott - akár egyébként igazságügyi - szakértő szakvéleménye a perben csak mint a fél előadása vehető figyelembe ().

 

Szó sincs tehát arról, hogy jelen ügyben  K János igazságügyi szakértő  független szakértőként járt volna el, ezért álláspontom szerint K János igazságügyi szakértő magatartásával  etikai vétséget követett el.

 

XI.

 

 

K János igazságügyi szakértő állítja, hogy „A gázmérőház festése alul sérült, karcolt, ezért ……A mérő leszerelése jogos volt.”  A TIGÁZ-DSO Kft. koncepciós eljárásában tevékenyen részt vevő K János igazságügyi szakértő a megállapításainak rögzítésekor elmulasztott tájékozódni, nem vette figyelembe azt a tényt, hogy jelen gázmérő leszerelését nem a TIGÁZ-DSO Kft., hanem én kezdeményeztem, miután azt a TIGÁZ-DSO Kft. szakmunkás gázszerelői az Ü Julianna TIGÁZ alkalmazott által elrendelt, az udvarom betonjárdáján végzett  kontroll mérés során megkarcolták, ugyanis nem szerettem volna, ha   5-10 év múlva a TIGÁZ alkalmazottak által okozott sérülést esetleg pont ugyanezen személyek úgy tüntetnék fel, hogy a gázmérő sérülését a fogyasztó okozta.

 

Miután a TIGÁZ-DSO Kft., mint a kötbérbizniszben anyagilag érdekelt, viszont  a karcolt gázmérő cseréjében nem érdekelt szolgáltató  megpróbálta eltussolni a gázszerelőik tevőleges, rosszhiszemű és álláspontom szerint célzatos magatartását ezért a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság területi felügyelőségéhez fordultam.

 

 

M Gáborné TIGÁZ panasziroda vezető asszony írásos tájékoztatása szerint jelen mérő leszerelésére a felügyelőség utasítására került sor.

 

K János igazságügyi szakértő tehát etikátlanul járt el akkor, amikor jelen esetben is a már megszokott, „a gázszerelőink lebuktattak egy csaló fogyasztót és nekem csak az utolsó döfést kell megadni ahhoz, hogy megbízómnak dőljön az 540.000 Ft.- kötbér, amiből csurran-cseppen nekem is egy kicsi” jól bevált klisét alkalmazta.

 

 

XII.

 

A K János igazságügyi szakértő által készített, de csak a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság közbenjárására, az esedékességet követő  másfél év elteltével, ………-én  kiadott  szakvélemény (... melléklet) 4. pontjának a fogyasztó, és/vagy képviselőjének az észrevételét kellene tartalmazni a szakértői vizsgálattal kapcsolatban. Panaszom, hogy K János igazságügyi szakértő erre vonatkozó kérdést a vizsgálat végén nem tett fel, ezzel pedig megfosztott attól a jogomtól, hogy a vizsgálattal kapcsolatos álláspontomat kifejtsem, ezzel azonban ismét etikátlanul járt el, illetve azt bizonyította be, hogy nem független, illetve hogy sem neki, sem a megbízójának nem áll érdekében, hogy az eljárás alá vont fogyasztó  a véleményét kifejtse, a  szakértői vizsgálatot véleményezze.

 

 

XIII.

 

K János igazságügyi szakértő ellentmond önmagának, amikor egyrészt azt állítja, hogy „a gázmérő állapota olyan jellegű, illetve az elváltozás olyan mértékű, melynek következtében joghatással járó mérésre a mérőeszköz a továbbiakban nem alkalmas…. A mérő leszerelése jogos volt.” majd ezzel szöges ellentétben álló kijelentéseket tesz, nevezetesen azt, hogy „a mérőeszköz működését eredményesen befolyásolható külső beavatkozás nem történt,… Belső szerkezetének működése külső mágneses erőhatással azonban nem volt befolyásolható.”

 

 

 

 

Álláspontom szerint  azon túl, hogy K János igazságügyi szakértő etikátlanul járt el, a szakvéleményében szereplő, fel nem oldott  ellentmondások, megalapozatlan mérési eredmények és el nem fogadott mérési módszerek alkalmazása miatt az igazságügyi szakértői feladatok ellátására alkalmatlan.

 

 

XIV.

 

Álláspontom szerint K János igazságügyi szakértő szakvéleménye nem felel meg a  tárgyilagosság, a részletes, megalapozott és kellően alátámasztott  indokolási kötelezettségnek, ezért megsértette a MISZK Etikai Kódex 33. és 34. szakaszában foglaltakat, azaz etikai vétséget követett el.

 

 

 

XV.

 

Álláspontom szerint azzal, hogy K János igazságügyi szakértő tényleges szakmai kompetencia hiányában is tevékenyen részt vesz a TIGÁZ-DSO Kft. évek óta tartó tömeges rágalmazási és aggályos kötbérezési gyakorlatában, illetve mivel ennek során joghatás kiváltására alkalmatlan mérőeszközökkel, a szakma szabályainak figyelmen kívül hagyásával, a megbízói megrendelésére megalapozatlan szakvéleményeket készít rombolja mind a saját, mind a szakértői kar tekintélyét, ezzel pedig megsérti MISZK Etikai Kódex 39. szakasza szerinti általános magatartási szabályokat,  azaz etikai vétséget követ el.

 

 

Tekintettel a fent felsorolt  etikai vétségekre, egyben figyelemmel arra is, hogy K János igazságügyi szakértő a vizsgálat során nem a szakma szabályai szerint járt el, valamint mivel kompetenciájába nem tartozó szakkérdésben készített szakvéleményt, továbbá mivel belenyugodott abba, hogy Őt -a valóságtól eltérő módon- megbízója  független szakértőként állítsa be[5], illetve mivel belenyugodott abba, hogy a megbízója a fogyasztó elől eltitkolja az adatait, elérhetőségét és kompetenciáit, valamint mivel nem biztosította, hogy a felek mindegyike megismerhesse a szakvéleményét kérem, hogy K János igazságügyi szakértő ellen az etikai vizsgálatot lefolytatni, Őt a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamarából kizárni, szükség esetén a visszaélést, illetve a TIGÁZ és vele összefonódó, elfogult, hamis szakvéleményt adó a szakértő(k) közötti összefonódást a vádhatóság felé is jelezni szíveskedjenek.

 

  

Köszönettel                                                  

                                                   

Dátum

 

                                                               aláírás

 

 

 

[1] http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9158895 Itt található az a riport, ahol elhangzik a TIGÁZ  ezen szakértőket előzőleg megszűrte, megpályáztatta és a neki szimpatikus szakértőkkel kötött tartós megbízási szerződést.

[2] http://videotar.mtv.hu/Videok/2012/04/11/17/Hiteltelen_eljarasok_a_TIGAZ_nal__A_tomeges_gazora_leszerelesek.aspx

 

 

[3] A Btk. 306. § miniszteri indokolása és az LB. BK. 102. állásfoglalása szerint is a szabálytalan vételezés lopásnak minősül.

[4] http://www.jogiforum.hu/forum/31/11407  2013.06.26. 17:19

 

[5]  http://hvg.hu/itthon/20130625_biztosito_kar_feljelentes_csalas

"helyes lett volna, ha az ügyészség vizsgálatot indít. "Ez különösen akkor indokolt, ha a biztosító csak formálisan ’külső’ szakértője a pártatlanság látszatát keltve, mint független igazságügyi szakértő jelenik meg" – mondta."

nixon70 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 533

"Hogy van azzal a fránya nátriummal?

Az csak fűtésszezonban rakódik le?

Más-más helységben van a kazánom, boylerem, tűzhelyem. Nyáron a boyler is, a túzhely is állandóan kék lánggal ég!

Télen fura módon időszakonként fél-egy óra hosszat mindhárom készülék sárga lánggal ég, s megfigyelhető a gyengébb hőleadás. (A kazán lassabban melegíti fel a vizet, a boyler vize hidegebb).

Egy idő után megszűnik a sárga láng és észrevehető a jobb hatásfok különböző bonyolult műszerek nélkül is, pedig istenbizony nem tartattam karban közben egyik készülékemet sem!

Ja! Pár éve még szintén gázos szakemberek azt mondották, azért sárga, mert az a hajdúszoboszlói gáz, az orosz ég kék lánggal!

 

Valami zavaros ebben a történetben, s az nem a nátrium!"

 

Egyetértek,kipróbáltam edény nélkül,az összes sárga lánggal égett.

Ez is csak parasztvakítás.

 

Előzmény: man311 (532)
man311 Creative Commons License 2013.07.21 0 0 532

Pár gondolat a cikkíró által "orbitális baromságnak" nevezett hígításról:

Pár százalék levegő bekeverésével még közel nem alakul ki robbanásveszélyes koncentráció.

A levegő korlátlan mennyiségben áll rendelkezésre, és ugye olcsóbb, mint a gáz!

 

A bekeverés műszaki feltételei adottak a kompresszorállomásokon.

 Pár éve (amikor a gáz még fillérekbe került), ezeket fűtőérték beállításoknak nevezték.

 

Ezeket az üzemeket bárki láthatja.

Más.

Hogy van azzal a fránya nátriummal?

Az csak fűtésszezonban rakódik le?

Más-más helységben van a kazánom, boylerem, tűzhelyem. Nyáron a boyler is, a túzhely is állandóan kék lánggal ég!

Télen fura módon időszakonként fél-egy óra hosszat mindhárom készülék sárga lánggal ég, s megfigyelhető a gyengébb hőleadás. (A kazán lassabban melegíti fel a vizet, a boyler vize hidegebb).

Egy idő után megszűnik a sárga láng és észrevehető a jobb hatásfok különböző bonyolult műszerek nélkül is, pedig istenbizony nem tartattam karban közben egyik készülékemet sem!

Ja! Pár éve még szintén gázos szakemberek azt mondották, azért sárga, mert az a hajdúszoboszlói gáz, az orosz ég kék lánggal!

 

Valami zavaros ebben a történetben, s az nem a nátrium!

 

Óvatosabban kéne minősíteni "orbitális baromságnak" ezeket a tényeket!

Előzmény: dejódió (531)
dejódió Creative Commons License 2013.07.21 0 0 531

http://www.azaramara.hu/?p=1094

 

ebből lesz a gázár....

lex perfecta Creative Commons License 2013.07.19 0 0 530

 

TIGÁZ honlapján olvasható

 

Tájékoztatás a kötelező műszaki felülvizsgálatról

 

 

2013. július 3. Tisztelt Fogyasztónk! Értesültünk arról, hogy a kormányzat módosítani szándékozik a jelenlegi szabályokat, amelynek pontos részletei még nem ismertek társaságunk számára.

 

A Tigáz végre fogja hajtani a számára előírt feladatokat.

 

A rendelet közzétételét követően a Tigáz részletes tájékoztatást tesz közzé weboldalán, ügyfélszolgálati irodáiban és telefonos ügyfélszolgálatán.

 

A nemzetgazdasági miniszter 19/2012. (VII. 20.) NGM) ren kötelező jelleggel előírja a fogyasztók tulajdonát képező fogyasztói berendezés (fogyasztói vezeték és a gázüzemű készülékek) - 5 évenként - és a csatlakozó vezeték - 10 évenként - történő felülvizsgálatát, amelyet a Fogyasztónak kötelessége elvégeztetnie, a rendeletben megjelölt képesítésű szakemberrel; a felülvizsgálatot tehát nem a szolgáltató hatáskörébe rendelik.

 

A folyamat legfontosabb elemei:

 

1.     A fogyasztó megbízza a felülvizsgálattal az általa kiválasztott szakembert.

 

2.     Ez a szakember lefolytatja a felülvizsgálatot és a rendelet szerinti jegyzőkönyvet kiállítja.

 

3.     Amennyiben a felülvizsgálatot végző szakember megfelelőnek tartja a rendszert, úgy a továbbiakban önnek nincs tennivalója, a vizsgálatot a rendelet szerinti (5-10) év múlva meg kell ismételni.

 

4.     Amennyiben azonban a felhasználási helyen az élet-, és a vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető helyzetet észlel, akkor köteles ezt megszüntetni és a rendeletben előírt jegyzőkönyvben meghatározni, milyen további lépésekre van szükség, hogy a gázüzemű készülékek és a vezetékhálózat megfeleljen a jogszabályi és műszaki előírásoknak.

 

5.     A felülvizsgálati jegyzőkönyv alapján a fogyasztónak a fennálló hiányosságok megszüntetésére intézkedéseket kell tenni, keresnie kell az ehhez szükséges szakembereket (készülék, vezeték, kémény, nyílászáró, stb.)

 

6.     A továbbiakban a fogyasztó által a szükséges átalakításokra kiválasztott és megbízott szakember(ek) gondoskodik a szükséges további lépések megtételéről. Erről a fogyasztó és egy szakember állapodik meg (pl. munkálatok költsége, idővonzata, stb.).

 

7.     Ha szükséges el kell készíteni a kivitelezési munkálatok tervét és azt engedélyeztetni kell a szolgáltatóval. (A Tigáz ezt gyorsított eljárásban elvégzi.)

 

8.     Amikor az átalakításokat végző szakember befejezte a munkálatokat, műszaki ellenőrzést kér a szolgáltatótól. (A Tigáz ezt gyorsított eljárásban elvégzi.)

Felhívjuk fogyasztónk figyelmét az alábbiakra:

  • § Amennyiben a felülvizsgálatot végző szakember a felhasználási helyen az élet-, és a vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető helyzetet észlel, akkor köteles ezt megszüntetni (pl. a gázkészülék, vagy a teljes lakás gázszolgáltatásból történő kizárásával)

§ Ha a felülvizsgálatot végző szakember úgy rendelkezik, hogy a munkálatok biztonságos elvégzéséhez szükséges a gázszolgáltatás szüneteltetése, és ezt saját hatáskörében nem tudja elvégezni (pl. társasházak esetében) akkor ezt jelzi a szolgáltató felé akinek mérlegelési lehetőség nélkül fel kell függesztenie a szolgáltatást, azaz a javítások, átalakítások elvégzéséig nem lesz gáz.

  • § A szolgáltatás csak akkor indítható újra, ha a 8. pontban megjelölt ellenőrzés alapján minden rendben van és a szolgáltatás biztonságosan fenntartható!
  • § Javasoljuk, hogy körültekintően válassza ki a felülvizsgálatot végző szakembert! Amennyiben a felülvizsgálat hiányosságot állapít meg, úgy legyen körültekintő, hogy kit bíz meg a szükséges átalakításokkal!

Tájékoztatás a kötelező műszaki felülvizsgálatról

 

A nemzetgazdasági miniszter /19/2012. (VII. 20.) NGM)/ ren értelmében "...a csatlakozóvezeték és a fogyasztói berendezés üzemképes és biztonságos állapotban tartása az ingatlan tulajdonosának, használójának (felhasználó, fogyasztó) a kötelessége; ennek megfelelően köteles gondoskodni azok rendszeres karbantartásáról, javításáról és szükség szerinti cseréjéről, és azok legalább ötévenkénti műszaki biztonsági felülvizsgálatáról."

 

 

E munkák kivitelezése nem a szolgáltató kompetenciája, a rendeletnek szakmailag megfelelő gázszerelőkre a szolgáltató nem tehet javaslatot; szívesen segítene a Tigáz a megfelelő és szakmailag kompetens szerelő kiválasztásában, de sajnos legjobb szándékaink ellenére sem tehetjük, senkit sem részesíthetünk előnyben.

 

A törvényalkotó meghatározta, milyen szakképzettséggel és tudással kell rendelkeznie azoknak, akik az új rendelet alapján a felülvizsgálat elvégzésére jogosultak. Minderről vagy a vonatkozó rendeletből tud tájékozódni, vagy ajánljuk figyelmébe a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal honlapján -

mkeh.gov.hu/piacfelugyeleti_muszaki/nyilvantartas_muszaki - található műszaki-biztonsági felülvizsgálatra jogosult gázszerelők jegyzékét. Az itt található listában szereplő gázszerelők közül lehet választani és tőlük az elvégzendő munkákra árajánlatot kérni.

 

Javasoljuk, hogy a fogyasztók/közös képviselők több gázszerelőtől kérjenek árajánlatot és ne csak a kötelező felülvizsgálat elvégzésére, hanem az esetleg várható javítási munkák elvégzésére is. A munka elvégzése előtt javasoljuk a gázszerelői igazolvány elkérését és ellenőrzését.

 

 

A 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet (a gáz csatlakozó vezetékek és fogyasztói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról) egy lényeges előírásai:

(2) A műszaki-biztonsági felülvizsgálat során az üzembe helyezéskor hatályos műszaki-biztonsági szabályoknak való megfelelést, továbbá a biztonságos üzemeltetést befolyásoló feltételeket kell ellenőrizni.

 

 

A 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról 2. § (5) bekezdése a következőt írja:

 

"(5) Amennyiben a műszaki-biztonsági felülvizsgálatot végző gázszerelő a felhasználási helyen, az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető helyzetet észlel, akkor köteles a veszélyhelyzetet kiváltó okot megszüntetni és arról az ingatlan tulajdonosát a vizsgálatról készült jegyzőkönyvben tájékoztatni, és egyidejűleg a földgázelosztót vagy a vezetékes PB-gázszolgáltatót a jegyzőkönyv megküldése mellett haladéktalanul értesíteni köteles."

Tehát a fenti követelmény értelmében a helyszíni felülvizsgálatot végző gázszerelő köteles az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzetet kiváltó okot megszüntetni.

 

Ez történhet a gázkészülék, vagy a fogyasztási hely teljes kizárásával.

 

 

Amennyiben az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető helyzet társasház esetén a közös, méretlen vezetéken kerül megállapításra, akkor a felülvizsgáló kérheti a megszüntetésben való közreműködésre az elosztói engedélyest. Ez esetben szakembereink ellenőrzik a bejelentés valóságtartamát és amennyiben azt megállapítják akkor kötelesek intézkedni a kiváltó ok megszüntetésére.

 

Amennyiben a TIGÁZ-DSO Kft. beavatkozására van szükség akkor e tevékenység árai a www.tigazdso.hu/dokumentumok/arkozlemeny helyen találhatók meg.

 

A földgázelosztói engedélyes a 19/2009. (I. 30.) Korm. rendelet a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról 1. sz. mellékletének 14. pontja a következőket írja elő.

 

"14.1. A földgázelosztó az élet- és vagyonbiztonság, valamint a gázszolgáltatás folyamatosságának veszélyeztetettsége esetén a gázszolgáltatást szüneteltetni köteles."

A 2008. évi XL. törvény 16. § (2) a következő követelményt írja elő:

 

"(2) A szolgáltatás nyújtása csak a kizárás alapjául szolgáló helyzet fennállásáig függeszthető fel, annak megszűnését követően a felhasználó részére a földgázelosztási szolgáltatást a meg-szűnés tényéről való tudomásszerzéstől számított 2 munkanapon - lakossági fogyasztó esetében 24 órán - belül biztosítani kell."

 

Fenti jogszabályi követelmények értelmében a földgázelosztói engedélyes, amennyiben tudomására jut az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető helyzet, akár a 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet alapján kiadott felülvizsgálati jegyzőkönyv formájában, akár más hivatalos (pl.: kéményseprő ipari közszolgáltató bejelentése stb.) formában, köteles a felhasználási helyen a gázszolgáltatást szüneteltetni. Mérlegelési joga ezen esetekben nincs.

További hivatkozások:

  • § Gázszerelőkkel kapcsolatos dokumentumok:

mkeh.gov.hu/hivatal/kozerdeku_adatok_2013/evekenysegre_mukodesre_vonatkozo_adatok /nyilvántartások

 

  • § A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal közleménye "A gázkészülékek égési levegőellátása és égéstermék elvezetése megváltoztatásáról, különös tekintettel a fokozott légzárású nyílászárók, elszívó/szellőző ventilátorok, konyhai páraelszívók utólagos beépítésére, valamint a gázszolgáltató által jóváhagyott kiviteli tervhez viszonyított egyéb módosításokra": mkeh.gov.hu/muszaki/gazvezetek

 

  • § 19/2012. (VII. 20.) NGM rendelet a gáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról
  • § 11/2013. (III. 21.) NGM rendelet a gáz csatlakozóvezetékekre, a felhasználói berendezé-sekre, a telephelyi vezetékekre vonatkozó műszaki biztonsági előírásokról és az ezekkel összefüggő hatósági feladatokról és a 2. melléklet a 11/2013. (III. 21.) NGM rendelethez (Műszaki Biztonsági Szabályzat)
  • § TIGÁZ-DSO Kft. technológiai utasítása:
  • § www.tigazdso.hu/dokumentumok/technologiai-utasitasok/tt4000

 

Forrás:

https://m.tigaz.hu/cikk?context=/Root/Sites/tigazhu/media/hirek/2013/tajekoztatas-a-kotelezo-muszaki-felulvizsgalatrol

 

 

 

nixon70 Creative Commons License 2013.07.17 0 0 529
dr.kago Creative Commons License 2013.07.16 0 0 528

Hatvan környékén? Én ötven környékén szoktam ilyen ügyeket vállalni. :-))))

Előzmény: Triznyák-of-Oriza (521)
nixon70 Creative Commons License 2013.06.27 0 0 527

Szívesen.

Most fingatják őket 420 000 rossz számla miatt.(hihihi)

Előzmény: Triznyák-of-Oriza (526)
Triznyák-of-Oriza Creative Commons License 2013.06.27 0 0 526

Köszi :))))))))))))

 

Én már jóval régebbiekben kerestem.

 

Csak nézek de nem látok.

 

Előzmény: nixon70 (524)
nixon70 Creative Commons License 2013.06.27 0 0 525

perfecta. bocs:-))

Előzmény: nixon70 (524)
nixon70 Creative Commons License 2013.06.27 0 0 524

Pedig nem is kell sokat:496-499-ig lex prefekta olvtárs jóvoltából.:-)

Előzmény: Triznyák-of-Oriza (523)
Triznyák-of-Oriza Creative Commons License 2013.06.27 0 0 523

Köszönöm.

Épp ezt lapozgatom, csak nehéz megtalálni a sok hozzászólás közt.

Egy nevet nem tudnál írni, akire rákereshetek?

Előzmény: larus (522)
larus Creative Commons License 2013.06.27 0 0 522

 

Itt a topicban lentebb több ügyvéd neve címe, telefonszáma szerepel, akik ilyen ügyekkel foglalkoznak évek óta .

 

Telefonon egyeztetsz valamelyikkel, és nem kell rettegni.

 

Nyilván az ügyvéd sem szociális intézmény, de a díjazása nagyságrenddel  a kötbér alatt van.

Előzmény: Triznyák-of-Oriza (521)
Triznyák-of-Oriza Creative Commons License 2013.06.27 0 0 521

Köszönöm a választ.

 

Hatvan környékén tud valaki olyan ügyvédet aki ilyennel foglalkozik?

Az az igaszság, hogy ügyvédi témában sem vagyunk otthon.

Vagy keressünk fel sorra akit tudunk, hátha vállalja.

Egyáltalán milyen költség várható az ügyben?

Bocs a hülye kérdésekért, de ennél stresszesebb már nem is lehetnék...

Előzmény: larus (520)
larus Creative Commons License 2013.06.27 0 0 520

 

 

Olvass vissza jó sokat, ahol ügyvédek elérhetőségei vannak leírva.

 

A hozzád legközelebb lévővel vedd fel a kapcsolatot, és az igazságügyi szakértős vizsgálatra mindenképpen az ügyvéddel együtt  menj.

 

 

Előzmény: Triznyák-of-Oriza (519)
Triznyák-of-Oriza Creative Commons License 2013.06.26 0 0 519

Sziasztok!

 

Ma nálunk voltak a TIGÁZ-osok előre bejelentett gázóracserén.

Édesanyám volt itthon, és hát nem sok rálátása van ezekre a dolgokra (meg nekem se).

Nem gondoltuk hogy lehet bármi baj is van az órával.

Eddig is többször voltak már nálunk fényképezni a gázórát, és nem mondták hogy nem jó bármi is rajta.

 

A kijött szerelők azt mondták hogy az egyik ólomzár nem megfelelő, és ezért be kell vizsgáltatni a gázórát igazságügyi szakértővel.

A papíron amit hagytak, az van hogy a kontrolmérés jó.

Édesanyám a gázmérő sérülését nem ismete el, és szabálytalan vételezést se.

Mondanom sem kell nem lopjuk a gázt (ha ez számít).

A helyszinen fényképeztek is (papír szerint).

Az órát elvitték, és a másik gázórát felszerelték, és működik.

 

Most itt beleolvastanm a fórumba, és a gyomrom már kisebb nem is lehetne.

Ez itt a vég??????????

lex perfecta Creative Commons License 2013.06.26 0 0 518

Nagyon jó. :)))))))))))

dr.kago Creative Commons License 2013.06.26 0 0 517

Kölcsönkenyér visszajár

 

Felnyílt a sorompó, és a fehér furgon begördült a villamos művek telephelyére. Két kék színű szerelőruhát viselő ember szállt ki az autóból, - hátukon „gázművek” felirattal, - és a telephely vezetőjét keresték.  

 

- A gázórát jöttünk ellenőrizni. - közölték szárazon a telephely vezetőjével.

- Tessék csak. - válaszolt a telephelyvezető, és készségesen megmutatta a villamos művek telephelyén felszerelt gázórát a szerelőknek.

 

A szerelők csendben úgy tettek, mintha munkához láttak volna, majd titkon összekacsintottak, és megkérték a telephely vezetőjét, hogy hozzon nekik legyen szíves egy kávét.

 

Mire a telephely vezető visszatért a két kávéval a szerelők már le is szerelték a gázórát.

- Karcosnak találtuk. - magyarázta egyikük, miközben aprókat kortyolt a forró kávéból.

- Nem kell megijedni, semmi probléma nincs, ez csak amolyan rutin vizsgálat. Formalitás az egész.- mondta a másik.

- Majd a független szakértőnk megvizsgálja ezt a gázórát, - vette át a szót ismét az első - és ha nem lát rajta külső beavatkozási nyomokat, akkor ezzel le is zárul az ügy.  

 

A villamos művek telephelyvezetője kezdett elbizonytalanodni. Önök tehát azért szerelték le a gázóránkat, mert gázlopással akarnak megvádolni bennünket? - kérdezte.

 

A gázszerelők nem szóltak semmit, csak jelentőségteljesen egymásra néztek.

- Önök tényleg azt gondolják, hogy mi itt a villamos műveknél lopjuk a földgázt? - háborodott fel most már tényleg a telephelyvezető.

- Mi nem tudhatjuk azt kérem. - válaszolt az idősebbik gázszerelő.

- Az ilyesmit nem mi állapítjuk meg. Ilyen megállapítást csak a mi jó öreg független igazságügyi szakértőnk tehet. Mi csak annyit látunk, hogy ez a gázóra itt össze van karcolva.

- Mielőtt elmentem maguknak kávéért, még nem volt összekarcolva. - szólt dühösen a villamos művek telephelyének vezetője. Maguk karcolták össze, amíg távol voltam! - kiabálta felháborodottan.

- Ne hazudozzon itt össze-vissza nekünk! - szólt rá az idősebbik villanyszerelő szigorúan. Maga mindvégig itt állt mellettünk, és el sem mozdult innen. Kávét sem hozott nekünk. Így hát nyilván maga is tudhatja, hogy nem mi karcolhattuk össze az Önök gázóráját.

- Vegye már észre ember, hogy mi ketten vagyunk, maga pedig egyedül volt itt mindvégig. Magának tehát nincs tanuja! - veregette meg a telephelyvezető vállát a fiatalabbik.

 

A villamos művek telephelyvezetője ekkor jött rá, hogy nagy hibát követett el.

- Mi lesz, ha a szakértőjük majd azt állapítja meg, hogy itt szabálytalan gázvételezés történt? -kérdezte elcsukló hangon.

- Kötbér. - válaszolt az egyik.

- Kártérítés. - kontrázott a másik.

- És ha nem fizetünk? - kérdezte a telephely vezető.

- Kikapcsolás! - vágták rá erre a gázszerelők egyszerre.

- Mi nem fizetünk azért, amit el sem követtünk. - replikázott a telephelyvezető. És nem, lesz itt kikapcsolás sem, majd meglátják! - kiabálta  dühösen. Majd a bíróság igazságot tesz! - tette hozzá fenyegetően.

- A bíróság? - mosolyogtak a gázszerelők, és ismét huncutul egymásra néztek. Mi nem szoktunk a bírósághoz fordulni. El tudjuk ezt intézni magunk is. Minek ide bíróság? - szólt az egyik.

- Majd mi megvádoljuk, majd mi meg is állapítjuk, hogy itt tényleg gázlopás történt, azután majd mi a büntetést is kiszabjuk, és ha nem fizetnek önként, akkor majd mi be is hajtjuk a büntetést. - mondta a másik.

- Hogyan? - képedt el a telephely vezetője.

- Hát úgy, hogy aki nem fizet nekünk, annál mi egyszerűen kikapcsoljuk a gázt. - válaszolt az idősebbik gázszerelő, és ezen mindketten jót nevettek.

- Na azért ehhez akkor is lesz még egy-két szava a bíróságnak! - Kiáltotta a telepvezető mérgesen. Mert ha maguk nem, hát akkor majd mi fogunk a bírósághoz fordulni. A bíróság pedig majd megállapítja azt, hogy nem loptuk a maguk gázát.

- Ahogy óhajtja - válaszolta az idősebbik szerelő derűsen. De azért ne lepődjön meg túlságosan akkor, ha majd azt fogja kérdezni Öntől a bírónő, hogy hol nem lopta a gázt? És azután meg azt, hogy mikor nem lopta a gázt? És végül pedig azt, hogy van-e arra tanúja, hogy sehol, és semmikor nem lopta a gázt?

- Tanú nélkül ugyanis nem megy! Anélkül nem hisz majd magának a bíróság! - csúfolódott a fiatalabbik gázszerelő, miközben figyelmeztetően felemelte, és jobbra-balra mozgatta a jobb keze mutatóujját a telepvezető orra előtt.

A gázszerelőkből erre aztán végleg kipukkadt a nevetés.

- Itt tessék aláírni a jegyzőkönyvet! - mondták még mindig nevetve.

 

A telephely vezetője pedig csak állt ott tehetetlen dühében, és már semmit nem tudott mondani.

 

A gázszerelők ekkor visszaültek az autójukba, és út közben, amíg a fiatalabbik vezetett, az idősebbik a kocsi hátuljában, a papírdobozba csomagolt gázórára, a papíron keresztül egy bivalyerős, rongyba bugyolált ipari mágnest illesztett.

 

A telephelyvezető pedig, még percekig úgy ácsorgott ott, mint akit leforráztak.

Egyszer csak felragyogott az arca, és az egyik öklével a másik tenyerébe csapott!

- Na majd meglátjuk, hogy legközelebb kivel fogtok szórakozni! - mondta fennhangon maga előtt, azzal odaintett magához két villanyszerelőt.

 

Másnap felnyílt a sorompó, és begördült a gázművek telephelyére egy fehér színű furgon. Két szerelő szállt ki belőle, kék munkásruhában, hátukon „villamosművek” felirattal. A gázművek telephelyvezetőjét keresték.

 

- A villanyórát jöttünk ellenőrizni! - mondták.

kisnozi Creative Commons License 2013.06.26 0 0 516

Kedves Fórumozók! Egy jó ügyvédre lenne szükségem Tigáz ügyben!

A történet dióhéjban: 2013.01.14-én Szigetszentmiklós Tulipán u 2 szám alatti saját tulajdonú ingatlanhoz, levélszekrény ürítése céljából mentem. A szomszédok szóltak hogy nézzem meg a gázórámat, mert a környéken rengeteget eltulajdonítottak, és ők a saját házuk emeleti ablakából úgy látják, hogy nyitva van a fémszekrény ajtaja. Valóban ez történt, és azonnal megtettem a szükséges lépéseket. Rendőrség, helyszínelés, tigáz ügyfélszolgálat értesítése. Tigáz munkatársának elmondtam nincs gázszivárgás, és mivel nem lakott az ingatlan 2012.juniusa óta, nem szükséges részükről kijönni. Felvilágosított hogy nem így van. Várjam meg a szakemberüket, tényfeltáró jegyzőkönyvet vesz fel és új órát szerel fel. Én újra elmondtam, nem lakott az ingatlan, szükségtelen újat feltenni, csak újra ellopják. Akkor azt mondta, hogy akkor leplombálják. Mondtam rendben. Mire visszamentem az ingatlanhoz, már előre kitöltött gázórapótló lappal várt, beletörődtem, szerelje fel.

Februárban kaptam egy számlát 249 ezer forintról. Na itt kezdődött a mi levelezésünk.

Én naiv (de lehet hogy jól tettem) kifizettem 30 ezer forintot a gázóra pótlására, és most találtam a szerződés hátoldalán hogy a gázóra állag megóvása az ingatlan tulajdonosának a kötelessége de az óra és nyomáscsökkentő a Tigáz tulajdona,. Akkor most nekem kell az árát kifizetnem? Akkor most engem loptak meg vagy a Tigázt?  Ha nem lakom ott, akkor szerződtessek biztonságiőrt? Ezt a körülményt is szeretném kideriteni, mert amennyiben jogtalanul fizettettek velem, szeretném az árát vissza.

A kötbérrel szemben az a kifogásom hogy minden közmű rendezve lett víz, villany, és a Tigáz 2012.06 havi számláján látható is 13 ezer forint túlfizetés. Nem fogadták el a válaszlevelemben leirt tényeket. Az ingatlan lakatlan, vízfogyasztás  gyakorlatilag 0 m3, egy olyan házban, melynek a melegvizet átfolyóvizmelegitős gázbojler szolgáltatja. A villanyfogyasztásra hivatkoztak, hogy ha nem lakott, akkor a villanyfogyasztás is minimális.

Amikor az Elmű-nél voltam bejelenteni, hogy ne küldjön havi rész számlát, rendezni akartam az akkor 120 kw/h óra fogyasztást. Az ügyintéző hölgy kedves volt, azt mondta, hagyjam ráér az éves leolvasáskor mely 2013.májusában lesz. Ne foglalkozzak ezzel kb. 5 ezer forintos tétellel.

Ezek mind visszaellenőrizhető a szolgáltatók komputeradataiból. Most 274 kw/h volt a számlán,(de ez az egész éves 2012.05 hó-tol-2013.05 hó-ig) ami az ingatlan elektromos kapu készenléti és mozgatási áram felvételéből, és mivel családi házról van szó, az évente 5-6 alkalommal a fűnyíró áramfelvételéből adódik. Ugyan lecsökkentették 84600 Ft-re, de a semmiért nem vagyok hajlandó fizetni.

Egy tényről megfeledkeznek. Szerződésben állok több ingatlanossal, akik ügyfeleket hoztak folyamatosan plusz minden ingatlanos fotókat készitett a saját honlapjára. (Dunahouse, city cartel..) Ezek mind dokumentált tények. Én nem tudom az adataikat, de egy esetleges bírósági eljárás során, mind visszakereshetőek, akik tanúként megerősíthetik azt a tényt, hogy az ingatlant nem lakják, és sosem volt fűtve. Decemberben is volt érdeklődő, kint az udvaron beszélgettünk, mert majdnem jobb idő volt kint, mint bent. Egy szekértőt is felkérhetett volna a Tigáz annak ellenőrzésére, hogy volt-e fűtve az ingatlan, de csak a pénz szerzés a céljuk, nem az igazságosság. A jelei szemmel láthatóak. Megrepedtek a falak, az ereszcsatorna toldásánál szétfagyott és leomlott vakolat.

Rengeteg tanú, és bizonyíték áll a rendelkezésre, ha kell. Szomszédok, érdeklődők és maga az ingatlan állapota.

 

Csatolni tudok minden számlát és egyéb dokumentumot az ügy könnyebb átláthatósága és bizonyíthatósága érdekében ha kell.

Minden jogi tanácsot, vagy ötletet szivesen vennék! Egyáltalán mi a menete. Úgy néz ki, most elmegy a ház, de ha nem fizetés miatt kikapcsolják, lehet hogy visszalépnek. Ezért mindenképpen kikell fizetnem. Ha csak perenkivül nem tudunk megállapodni. Érdemes 84600 Ért pert inditani, vagy nem? Az ügyvédi költséget vissza kapom ha nyernénk a Tigázzal szemben? Van-e esélyünk egyáltalán egy ilyen tetü maffia ellen? Junius 19 én kellett volna fizetnem. Onnan indul a 60 napos kikapcsolási procedúra!

Minden segitséget előre is köszönök !

Nausch Vidor

06 70 390 1532 vagy e.mailben v06703121733@gmail.com

 Ja és nem mellesleg én a budapesti Magyar Gáz Depónál dolgozom tavaly nyár óta, lakossági pb-gázt szállitok (palackos) amit mélyen a lakossági ár alatt vásárolhatnám meg, beszerzési áron.,de soshasem éltem a lehetőséggel.

lex perfecta Creative Commons License 2013.06.26 0 0 515

Soós Gábornak, a TIGÁZ-DSO Kft. vezetőjének  ajánlva

 

Cikk Debrecenből:

 

http://www.dehir.hu/velemeny/lehet-hogy-on-is-csalo-lopja-a-gazt-es-az-aramot-csak-nem-tud-rola/2013/06/20/

 

Lehet, hogy Ön is csaló? Lopja a gázt és az áramot? Csak nem tud róla?

 

2013. június 20. 10:40 | Frissítve: 2013. június 21. 9:05 Dehir.hu | info@dehir.hu

 

Debrecen – Az Ön villanyórája és gázórája rendben van?

 

Biztos benne?

 

Megnézték már a szakemberek a mérőóráját?

 

Vagy már el is vitték? Van egy rémálmunk, ami jó lenne, ha befejeződne.

 

Jegyzet.

 

 

Van egy rémálmom. Ebben a sarki henteshez megyek tíz deka párizsiért.

 

Kivárom a soromat, megkapom az árut, aztán amikor megfordulok, a sarki hentes kiugrik a pult mögül, és nagy késsel hadonászva elmagyarázza, hogy az előbb kiporciózott tíz deka párizsi az valójában másfél kiló a legdrágább sonkából, amit én, nyomorult, hazug és csaló vásárló, ebben a pillanatban faltam be a szeme láttára.

 

S miközben a torkomat nyiszálja a pengével, közli, hogy a sonka árán kívül még a büntetést is fizessem ki. Nekem is meg kell élnem valamiből, csak nem gondolod, hogy majd olyan hentesboltot üzemeltetek, ami nem lesz nyereséges, üvölti a képembe. S miután  benyom egy utolsót, eldobja a kést, kilép a boltból, bepattan ezüst Merdzsójába és elhúzza a csíkot.

 

Amikor felébredek, kell egy kis idő, hogy megnyugodjak, és fellélegezzek, és ki merjem jelenteni, semmi baj, ez csak álom volt. Ilyen nincs, ilyen nem történhet meg. Pedig néha az az érzésünk, hogy van. Csak éppen nem az álombeli hentes fojtogatja a vásárlókat, hanem a nagy szolgáltatócégek támadnak az ügyfelekre.

 

 

Az még a legenyhébb eset, amikor a postás 0 vagy 1-2 forintos tartozásról szóló csekket hoz, s mellé levelet, miszerint ha az ügyfél nem fizet, a szolgáltatás megvonásával fogják lezúzni a fejét. Ez rendszerint egy telefonnal elintézhető, a legtöbb cégnél akad egy-egy józan gondolkodású, tiszta fejű ügyintéző, aki megérti, hogy ilyen csekk esetén nem fenyegetőzni, inkább hallgatni kellene. S persze, jó mélye süllyedni, mert normális cég nem engedi meg magának azt a luxust, hogy a befizetendő összeg sokszorosát kipengesse postaköltségre.

 

 

A durvább verzió viszont, amikor milliós vagy több százezres összeg befizetését írják elő.

 

A történet itt két szálon futhat, mert ha az előző esethez hasonlóan mindössze technikai vagy adminisztrációs hibának köszönhető a horror csekk, akkor azt egy nagyvonalú cégvezető könnyedén semlegesíteni tudja egy gáláns, személyes látogatással.

 

A nagyobb gond, amitől aztán kiveri a víz, meg orrba gyűri az álmatlanság az ügyfelet, ha kiderül, hogy a cég komolyan gondolja. Amikor a villanyóra cseréje fejében tényleg 187 ezer forintot követelnek. Vagy azt mondják, az ügyfél elmágnesezte a gázórát, és ez közel félmillióba fog fájni neki. Vagy megpiszkálta a plombát, amiért majd 450 ezer forintot lesz szíves befizetni.

 

Vagy csak szimplán bekopog egy szerelő, hivatkozik a törvényre, elővesz egy műszert, megnyom rajta két gombot, aztán azt mondja, csiribí, csiribá, cserélni kell a gázrendszert, 380 ezer forint lesz, csókolom. Ha nem, akkor majd a szolgáltató megfosztja a gáztól a lakót. Vagy a házat, ha nem látja be a lakóközösség, hogy nekik bizony kazánt, csöveket, kéményt, vagy éppen mikor mit kell cserélni. Azonnal, rögtön, mert itt életveszély esete forog fenn.

 

 

Erre mondja azt öreg barátom, aki már 70 felé járt, tehát sokat látott és tapasztalt életében, hogy azért ennyire nem eszik forrón a kását. „Én is voltam közös képviselő annak idején a társasházunkban, és amikor kaptunk egy levelet a szolgáltatótól, hogy másik kémény kell, akkor beszéltem az ügyvéd haverommal, aki kiokosított, mit kérdezzek.

 

Bementem a céghez, és megkértem, mutassák meg, melyik törvény melyik paragrafusa szerint nem felel meg a szabványnak. Mindjárt jött a válasz, hogy jaj, itt biztosan tévedés van, tekintsek el nyugodtan a levéltől.”

 

 

Ez persze manapság nem ilyen egyszerű.

 

 Úgy néz ki, vannak forgatókönyvek, melyekkel nehéz mit kezdeni: jön a szerelő, ránéz a mérőórára és azt mondja, gyanú van, le kell szerelni, elvinni és megvizsgálni. Leszedi, elviszi, valakik megvizsgálják, s kihozzák az eredményt, hogy ez bizony megvolt buherálva, tessék tehát kifizetni a gigantikus büntetést. Függetlenül attól, hogy ez így volt-e vagy sem.

 

 

Az ügyfél, a kisember meg reszkető lábakkal töpreng, mi legyen. Sem mersze, sem ideje, energiája – és persze pénze se nagyon… – hogy harcba szálljon a nagy céggel.

 

 

Mi van, ha neki kell bizonyítani, hogy nem csinált semmi rosszat? Hogyan bizonyítsa, hogy nem lopott, nem csalt, nem hazudott? Az óráját elvitték. Nem volt ott, amikor megvizsgálták, s ki tudja, mi történt vele akkor.

 

 Tudja ő, hogy a szakértők garanciát vállalnak bármiért, meg a szavukat adják, de mégis: aggódik, hogyha pert vesztene, akkor még annak a költségeit is nyakába sóznák.

 

 

Valami nagyon nincs rendben a szolgáltatókkal Magyarországon – legalábbis könnyen lehet ilyesmi érzésünk az utóbbi időben. Szinte nincs hét, hogy ne indulna útjára valami zsíros, botrányos hírfolyam arról, hogy ütközött a kisember és valamelyik nagy cég.

 

 

Hogy lehet ez? Egyszerű. Nyilván a szemlélettel van baj. Nagyon nagy baj méghozzá. Történetesen azzal a ténnyel, hogy a szolgáltató a saját ügyfeleivel áll szemben ezekben az ügyekben.

 

 

Értik: a szolgáltató, akinek az a dolga, hogy elérhetővé tegyen egy szolgáltatást, rátámad ügyfelére, aki nem ajándékba kapja a szolgáltatást, hanem fizet érte. Lehet persze azt mondani, hogy de milyen ügyfél, aki nem fizet, vagy csal. Rossz ügyfél, ez nem kérdés.

 

A rossz, a nem fizető ügyfelet pedig ki kell zárni a szolgáltatásból. Annak érdekében, hogy a tisztességes ügyfeleket meg ne lehessen revolverezni, fenyegetni, hülye helyzetekbe, a csalás lehetőségét le kellene csökkenteni zéróra.

 

 

 Buherálják, mágnesezik az órát? Találjon megoldást rá a szolgáltató cég, hogy ne lehessen ezt tenni.

 

 Bárki hozzápiszkálhat a folyosón található villanyórához? Ügyvédek helyett keressenek kreatív szakikat, akik megálmodják, hogyan lehet védeni a műszert, anélkül, hogy a lakót kizárnánk a lehetőségből, hogy lecsapja az áram az órát, vissza tudja kapcsolni. Hogy ez pénzbe kerülne? Keressenek megfizethető megoldást. Úgyis rátolják az óracsere költségét az ügyfélre.

 

 

Álljanak elő olyan órával, ami biztonságban van és amit nem lehet átverni.

 

Ha 5-10-15 ezer forintot úgyis kipenget időről időre a fogyasztó, akkor pengessen 10-15-20 ezret. De aztán ne jöjjön senki azzal, hogy az ügyfél meghekkelte a rendszert, és fejeződjön be végre az a fejezet a szolgáltatások nagykönyvében, amikor minden fogyasztó retteghet, hozzá vajon mikor csengetnek be, hogy baj van a plombájával, az órájával…

 

http://www.dehir.hu/velemeny/lehet-hogy-on-is-csalo-lopja-a-gazt-es-az-aramot-csak-nem-tud-rola/2013/06/20/

 

***Robin*** Creative Commons License 2013.06.26 0 0 514

Kedves lex perfecta!

 

Korábban én nem foglalkoztam részletesen ezekkel a kötbérezési ügyekkel, ezért a MEH korábbi gyakorlatát sem ismerem behatóan, ezért nem tudok és nem is akarok érdemi véleményt alkotni a korábbi munkájukról. Remélhetőleg a mostani átalakulás során nem csak a neve (MEKH), a vezetője (Dorkota Lajos) és vélhetően az egész vezetősége, hanem a szellemisége is változni fog e hivatalnak. Így remélhetőleg e téren is optimista lehetek.

Végtelenül sokra becsülöm az Ön áldozatos munkáját, amelyet e topicban tett bejegyzései képviselnek. Hasonló a célunk, ha nem is mindenben értünk egyet.

 

Üdvözlettel: Robin

Előzmény: lex perfecta (513)
lex perfecta Creative Commons License 2013.06.25 0 0 513

Kedves lex perfecta

 

Meggyőződésem egyébként, hogy a Tigáz dolgozóinak és vezetőinek számottevő többsége tisztességes és törvénytisztelő ember, és csak egy szűk csoport az amelyik felelős a visszaélésekért.

Ezért várható, hogy mindazok, akik nyugodt lelkiismerettel bele tudnak nézni a tükörbe, azok szemébe is bele fognak nézni, de nagyon alaposan, akik mindezt nem tehetik meg nyugodt lelkiismerettel.

Ennek az lesz a következménye, hogy az említett változás még a vártnál is hamarabb bekövetkezhet, és még olyan dolgokról is értesülhetünk, amelyekről eddig még csak fogalmunk sem volt.

 

Üdvözlettel: Robin

 

 

Kedves Robin!

 

Tekintettel arra, hogy kezdetektől kísérem figyelemmel a TIGÁZ aggályos kötbérezési és tömeges rágalmazási gyakorlatát nem osztom a kincstári optimizmusát.

 

Meggyőződésem, hogy a háttérben a Hagyó ügyhöz hasonló, nagy volumenű, korrupciós jelenség lapul.

 

Nem véletlen, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a TIGÁZ ellen benyújtott panaszokat érdemben nem vizsgálja,

 

-         azokat elfekteti,

-         a jogsértéseket nem állapítja meg,

-         a jogsértő szolgáltatót nem szankcionálja

-         a hamis szakvéleményt adó, szolgáltatóval összefonódó szakértők ellen nem lépnek fel,

-         vagy hogy alakszerű határozatok helyett, hónapok, esetleg  évek múlva, miután a fogyasztó belefáradt a szélmalomharcba csak egy semmitmondó tájékoztató levelet küldenek a panaszosnak.

 

 

Az sem véletlen, hogy akkor, amikor a HÍR TV túl mélyre ásott és rejtett kamerás felvétellel bizonyította a szolgáltatói visszaélést bár a MEH Vigassy Csaba nevű szóvivője kínjában átfogó ellenőrzést ígért, azonban annak eredményét mind a mai napig nem osztották meg a nyilvánossággal.

 

(Vagy nem is volt átfogó ellenőrzés, vagy ha volt természetesen mindent rendben találtak a stratégiai jelentőségű szolgáltatónál. Legfeljebb leszóltak Gabikának, hogy egy picit vegyenek vissza, mert a rabszolgák (minimálbéren élők) nagyon lázadnak.

 

A mutyizás nem csak a XIX. századnak volt a jellemzője, az a  XXI. században sem szűnt meg. Kéz kezet mos, a sógor, koma, jóbarát  egy húron pendül. Lásd Móricz Zsigmond Rokonok c. művét. Az izgága ügyész urat rövid  úton leamortizálták.)

 

 

Álláspontom szerint a korrupció belülről rágja az országot, és ha lenne is olyan hatósági ellenőr, vagy ügyész, aki fellépne ellene/ellenük az elvtársak és/vagy a karvalytőke rövid úton kicsinálná(k).

 

Ezért aztán nem hiszek abban, hogy „az említett változás még a vártnál is hamarabb bekövetkezhet, és még olyan dolgokról is értesülhetünk, amelyekről eddig még csak fogalmunk sem volt.”

 

Szerintem a „tisztességes” TIGÁZ dolgozóknak is van felelősségük.

 

Például amikor odáig fajulnak a dolgok,  hogy „ nagyon sok, a cikkben érintett korú néni, bácsi …. nem perelt, hanem a temetésére félre tett pénzecskéjét adta oda a TIGÁZ-nak, ..... és társainak ezen jogtalan követelésére" akkor  ezen tisztességes dolgozóknak is illene fellépniük a munkáltatójukkal szemben. (Az idézet a jogi fórum egyik gyakorló jogászától származik)

 

A nürnbergi perben  sem fogadták el a győztesek azt a választ, hogy parancsra tettem, vagy féltettem a munkámat, a családomat, a megélhetésemet….

 

Mertvétkesek közt cinkos, aki néma” 

 

 

Előzmény: ***Robin*** (512)
***Robin*** Creative Commons License 2013.06.25 0 0 512

Kedves lex perfecta

 

Meggyőződésem egyébként, hogy a Tigáz dolgozóinak és vezetőinek számottevő többsége tisztességes és törvénytisztelő ember, és csak egy szűk csoport az amelyik felelős a visszaélésekért.

Ezért várható, hogy mindazok, akik nyugodt lelkiismerettel bele tudnak nézni a tükörbe, azok szemébe is bele fognak nézni, de nagyon alaposan, akik mindezt nem tehetik meg nyugodt lelkiismerettel.

Ennek az lesz a következménye, hogy az említett változás még a vártnál is hamarabb bekövetkezhet, és még olyan dolgokról is értesülhetünk, amelyekről eddig még csak fogalmunk sem volt.

 

Üdvözlettel: Robin

Előzmény: lex perfecta (509)
***Robin*** Creative Commons License 2013.06.25 0 0 511

Kedves lex perfecta

 

A számonkérés és a büntetés ideje is közeleg a jogsértések elkövetésében vétkes tigázosok számára. Ennek nyilvánvaló oka, hogy ezen bejegyzéseket nemcsak mi és a tigázosok olvassák, hanem még nagyon sokan. Így újságírók, polgármesterek, rendőrök, ügyvédek, ügyészek, országgyűlési képviselők…, ezért valószínűsíthető, hogy előbb vagy utóbb,  de bizonyosan érdemi lépések következnek.

 

Üdvözlettel: Robin

Előzmény: lex perfecta (509)
***Robin*** Creative Commons License 2013.06.25 0 0 510

Kedves reimre

 

Köszönöm, hogy közölte a pontos adatot. Ennek alapján ez a kis „játék” 2013 tavaszán alkalmanként 37.338 Ft jogtalan haszonhoz juttatta a Tigáz Zrt-t minden jogosulatlan kikapcsolás révén. Teljesen nyilvánvaló, hogy ez jogtalan haszon, hiszen, amint azt a te eseted is mutatja, ezen jogtalan kikapcsolások esetén ez az összeg visszajár az ügyfélnek, megtoldva 5.000 Ft bánatpénzzel. Ugyanakkor valószínűsíthető, hogy nem te és lizy72 voltatok azon két ügyfél, ahol ezt a „játékot”eljátszották. Azaz megalapozott a gyanú arra, hogy rajtatok kívül mások is így jártak, de az ő esetükben „elfelejtették” ezt a pénzt és a bánatpénzt visszautalni az ügyfeleknek. Sőt még az is valószínűsíthető, hogy sok esetben ezen  jogosulatlan követelések behajtására behajtó cégeket bíztak meg. De mindezeket majd a hatósági vizsgálatok kiderítik.

 

Üdvözlettel: Robin

Előzmény: reimre (506)
lex perfecta Creative Commons License 2013.06.24 0 0 509

Ezek a TIGÁZ-os ügyintézők és vezetők reggel hogy tudnak tükörbe nézni?

 

Tényleg nincs bennük semmi szégyenérzet?

 

Vajon mit szólnának akkor,  ha ők, vagy (idős, magatehetetlen, esetleg jogban járatlan) közeli hozzátartozójuk kerülne hasonló helyzetbe?

 

A svájci büntetőjog ismeri a szervezetben lévő hibákért való felelősség elvét, azaz bünteti a jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaságot is.

 

A jogi személy mulasztásos magatartása azért büntetendő, mert eltűrte, vagy támogatta az alkalmazottai jogsértő magatartását és olyan vállalati közszellemet, atmoszférát teremtett, amely táptalajává tudott válni a különböző törvénysértéseknek.

 

Kár, hogy a magyar büntetőjog ezt a modellt nem alkalmazza, mivel személyes meggyőződésem, hogy az aggályos kötbérezési és tömeges rágalmazási gyakorlat kialakításához hozzájárult ez, a vállalat vezetése által eltűrt, vagy sokkal inkább  támogatott közszellem, hiszen a szabályozók és az anyagi ösztönzők úgy kerültek kialakításra, hogy a fogyasztók meghurcolása a szakmunkás gázszerelőtől az un. (i)gazságügyi szakértőig mindenkinek  érdekében álljon.

 

Előzmény: ***Robin*** (505)
lex perfecta Creative Commons License 2013.06.24 0 0 508

Köszönjük, nagyon jó!

Előzmény: dr.kago (503)
lex perfecta Creative Commons License 2013.06.24 0 0 507

 

A kötbérbizniszes levelezőlistán olvasható

 

A Nyíregyházi Járásbíróság egyik jogerős ítélete szerint –ellentétben a TIGÁZ állításával- szerződésszegés nem történt, szerződésszegés hiányában pedig a Tiszántúli Gázszolgáltatónak kötbér követelése sem keletkezhetett, azaz a TIGÁZ megalapozatlanul gyanúsította meg a fogyasztóját azzal, hogy szabálytalanul vételezett, magyarul gázt lopott.

 

 

Az ügy néhány tanulságos momentuma:



-A TIGÁZ által egyoldalúan, a fogyasztó kihagyásával felkért és így a szolgáltató megbízásai miatt attól anyagilag függő ujjlenyomat szakértő, nevezetesen a Radványi Expert Kft. Radványi Zoltán nevű szakértőjének véleményét a bíróság nem fogadta el, mivel "a Radványi Expert Kft. szakvéleményében szereplő ténymegállapításokból megalapozottan szabálytalan földgáz-vételezésre következtetni nem lehet."

 

 

-(Radványi úr és társai ellen a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamarának illene etikai vizsgálatot kezdeményezni és ha bebizonyosodik, hogy több esetben adott valótlan, vagy megalapozatlan szakvéleményt, sőt ha ezt a szolgáltatóval összejátszva, üzletszerűen, anyagi haszonszerzés céljából tette illene a kamarából kizárni, illetve a rendőrhatóságnál büntetőfeljelentést tenni.)

 

 

-A TIGÁZ a fogyasztót a szolgáltatásból csak jogszabályban meghatározott esetekben zárhatja ki. A TIGÁZ-nak a Magyar Energia Hivatalnál kilobbizott  üzletszabályzata nem jogszabály, mivel az üzletszabályzat nem szerepel a jogforrási hierarchiában.

-A GESZ 48. § (6) szerint a fogyasztó a TIGÁZ jegyzőkönyvét köteles aláírni ami nonszensz, hiszen a MEH-nél kilobbizott formanyomtatvány jogról lemondó részt is tartalmaz.

 

(Pl. a fogyasztó köteles a TIGÁZ szakértőjének a véleményét elfogadni. Látjuk, hogy jelen perben a TIGÁZ szakértője valótlan, megalapozatlan, kizárólag a saját és a szolgáltató érdekeit néző szakvéleményt adott, ezért a TIGÁZ jegyzőkönyvéből ezen részt illene törölni! A TIGÁZ fentiek szerinti jegyzőkönyve itt található:

 

http://www.tigazdso.hu/dokumentumok/foldgaz-elosztasi-uzletszabalyzat/fuggelek/9%20sz%C3%A1m%C3%BA%20f%C3%BCggel%C3%A9k.pdf

 

A jegyzőkönyv 3. oldalán pedig ez olvasható: A 19/2009. (I. 30.) Kormány Rendelet (a földgázellátásról szóló 2008. évi XL. törvény rendelkezéseinek végrehajtásáról) 1. számú melléklet (Gázelosztási Szabályzat ) 18.6.§-ban foglaltak alapján a mérőberendezés kötelező szakértői vizsgálatát az elosztói engedélyes köteles igazságügyi szakértői névjegyzékben szereplő szakértővel elvégeztetni amennyiben a felhasználó a szabálytalan vételezés tényét, vagy annak valamely elemét vitatja.  

 

A felek az igazságügyi szakértői vizsgálat megállapításait magukra nézve kötelezőnek ismerik el.

Az igazságügyi szakértői jelentés elkészülte után, az azzal ellentétes véleményt az egyet nem értőnek kell bizonyítania."

 

Miért is kell a fogyasztónak holmi, a TIGÁZ által fizetett, vele tartós polgári jogi jogviszonyban álló, elfogult, megalapozatlan szakvéleményeket kiadó szakértő megállapításait kötelezőnek elismerni, amikor az bíróságon nem áll meg? A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalban munkaidőben mivel foglalkoznak a kormánytisztviselők? Miért hagynak jóvá ilyen jegyzőkönyveket?)

 

-Főszabály szerint a szolgáltatónak kell kétséget kizáró módon bizonyítania azt, hogy szabálytalan vételezés történt, azonban a jogainak megvédése, a szolgáltatásból történő jogellenes kikapcsolás megakadályozása céljából a fogyasztó is fordulhat bírósághoz kérve a bíróság állapítsa meg, hogy nem történt szabálytalan gázvételezés.

 

 

-A TIGÁZ hiába hivatkozott a szolgáltatási területén található és vélhetően a megbízásából és pénzéből finanszírozott, a Miskolci Egyetem Energia-és Minőségfejlesztő Intézete, valamint az UNI-FLEXYS Egyetemi Innovációs Kutató és Fejlesztő Közhasznú Nonprofit KFT. "Gázmérők mérőszerkezetében keletkező bemaródások vizsgálata" tárgyában és általánosságban, azaz nem ezen perbeli gázmérő vonatkozásában készült zárójelentésre, ugyanis ezen zárójelentés sem tudta cáfolni azt, hogy a perbeli esetben nem történt szabálytalan gázvételezés.

 

 

 

-A bíróság a TIGÁZ által egyoldalúan felkért ujjlenyomat szakértő véleménye helyett a közjegyző által kirendelt, valóban független, földgázellátási, energetikai és fűtőberendezési kompetenciával rendelkező szakértő szakvéleményét fogadta el. (Csak remélni tudom, hogy a TIGÁZ legközelebb gázipari szakkérdés alátámasztásához nem kórboncnokot fog felkérni, arra hivatkozva, hogy itt is vágni kell, ott is, itt is flexel dolgoznak, ott is...)

 

 

 

-Végül pedig a bíróság azt a tényt, miszerint  a TIGÁZ szokásához híven az utolsó pillanatban visszavonta a kötbérigényét úgy értékelte, hogy a TIGÁZ beismerte, a fogyasztó állítása valós, nem történt szabálytalan vételezés, a fogyasztót alaptalanul gyanúsították meg szabálytalan gázvételezéssel, azaz gázlopással.

 

 

 

Elfogadhatatlan, hogy a TIGÁZ (Tiszántúli Gázszolgáltató) az utóbbi három évben, hasonló módon és minden következmény nélkül tömegek becsületét lophatta meg, az ellen időben és érdemben sem a Magyar Energia Hivatal, sem a Fogyasztóvédelmi Felügyelőség, sem az ügyészség nem lépett fel, eltűrték, hogy a rengeteg újságcikk, TV riport, panaszlevél és internetes bejegyzés ellenére a szolgáltató és vele összefonódó szakértők üzemszerűen tisztességtelen, jelen perben is nyilvánvalóvá vált gyakorlatot folytasson, ami a magyar közigazgatás és hatósági ellenőrzés impotenciáját támasztja alá.

 

 

Érzékeltetésül egy bejegyzés a jogi fórumról: Dr.Attika # e-mail 2013.03.12. 09:49

 

"Nem a 78 éves néni győzte le először a TIGÁZT. Megtettük azt korábban ügyvédek, tigázos ügyfelek. Csak most kapott publicitást. Sajnos nagyon sok a cikkben érintett korú néni, bácsi ugyanilyen jogtalanságot élt meg. Nem perelt, hanem a temetésére félre tett pénzecskéjét adta oda a TIGÁZ-nak, ..... és társainak ezen jogtalan követelésére."

 

 

Hatóságaink, közigazgatási szerveink jólfizetett tisztviselői miért nem lépnek fel a kiszolgáltatott fogyasztók érdekében?

 

 

Mi az oka annak, hogy a  Dr. Apáti István legutóbbi interpellációjában szereplőCsenger, Mátészalka, Nagyecsed, Baktalórántháza, Ura, Csengerújfalu, Csengersima, Szamosangyalos, Szamosbecs Nyírmada térségéből, azaz a   Tiszántúli Gázszolgáltató ellátási területéről jelzett szolgáltatói visszaélések ellen ezen szervek nem lépnek fel?  

 

Mi a semmittevés és a szakmai impotencia oka?



http://www.parlament.hu/naplo39/280/n280_0010.htm

 

Ezen túlmenően néhány érdekes újságcikk, illetve bejegyzés a témában:

 

http://nol.hu/belfold/kitort_a_gazhiszteria_debrecenben?ref=sso

 

http://www.haon.hu/fordulat-a-gazcsataban/2296560

http://vaol.hu/hirek/nemcsak-a-gazora-porog-tomegek-szegenyedhetnek-el-egy-rendelet-miatt-1533763

http://www.origo.hu/gazdasag/20130606-ketszazezerre-buntettek-a-koveteleskezelot.html

http://www.parlament.hu/naplo39/280/n280_0010.htm

 

http://www.nfh.hu/data/5901478/12252297_hatarozat_12252191_pub.pdf

http://www.nfh.hu/data/5901538/12047838_hatarozat_12044282_pub.pdf

http://www.nfh.hu/data/5901556/11903084_hatarozat_11899033_pub.pdf

http://www.nfh.hu/data/5901636/12110498_hatarozat_12108041_pub.pdf

http://www.nfh.hu/data/5901648/12321444_hatarozat_12320693_pub.pdf

http://www.nfh.hu/data/5901642/12140434_hatarozat_12132113_pub.pdf

 

 http://www.miabonyunk.hu/cikkek/2013/06/05/Figyelj!_Megint_itt_a_TIGAZ_kommando!

 

 

 http://www.jogiforum.hu/forum/31/11407

 

http://www.portfolio.hu/vallalatok/energia/a_tigazbol_vasarolhat_a_kormany.184841.html

 

 

 

 

http://www.gyomroi-hirhatar.hu/hirek/nincs-penz-ket-millioan-csusztak-meg-a-rezsivel

 

http://www.penzcentrum.hu/energia/igy_jott_ossze_az_egymillios_gazszamla_ki_fogja_ezt_kifizetni.1036758.html

 

://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9158895

 

reimre Creative Commons License 2013.06.24 0 0 506

2X18669 Ft-ot számláztak ki. Mivel ezt a sajtó szerint évente tízezres nagyságrendben teszik így százmilliós bevétel keletkezik belőle, nem túl nagy költséghányad mellett. Persze a kikapcsoltak nagy részének azért, velem ellentétben, valódi számlatartozása van, azt tegyük hozzá.

Előzmény: ***Robin*** (505)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!