Keresés

Részletes keresés

H3x Creative Commons License 2008.07.11 0 0 2515
Alakul a kép, köszi!
Az iszapolás közben hogyan nyomták le a csövet? Gondolom nem magától ment lefelé...
Milyen gyorsan haladtak vele? Milyen átmérőjű kutat fúrtak? csináltak kavics szűrőt a cső köré?
Előzmény: freex (2512)
freex Creative Commons License 2008.07.11 0 0 2514
Öcséméknél 1 akna van benne eddig 2 kút volt, egy régi Norton és egy 110-es pvc csőkút. A Norton-t ők már nem használták és a régi 110-es is ki volt fúrva. Pár évig jól is működött, aztán ugyanúgy nem/lassan töltődött. Mivel a régi 110-est ki tudja ki és hogyan csinálta, ezért újat fúrtak. Lehet, ha a régit kellett volna javítgatni, többe került volna, mint az új fúrása 35e Ft-ért kompletten. A másik, amire gyanakodtak a kútfúrók, hogy a régi kút nem volt réselve, csak alul volt nyitva hagyva, ez meg valamitől eltömődhetett. Ők már eleve úgy jöttek, hogy a pvc cső ki volt fúrkálva, alul valami 1400 db 4-es furat volt rajta.
A legegyszerűbb a középen tartásra, ha megméred a 2 cső közti hézagot középen tartva, és 3 csavart belecsavarsz (pl. sima 4-es belül a feje, kívül az anya, pont akkora hézagot hagyva, hogy kényelmesen el tudjon a cső csúszni.
Úgy gondolod, hogy 125-ös csövet raknál a teljes mélységbe a felszíntől vagy csak 160-as alá? Mert ha teljes mélységben, akkor semmi gond, a végén le kell kavicsolni.
Én a helyedben 5m-es csöveket vennék, olcsóbb is és kevesebb a hibalehetőség, hogy melyik toldásnál esik szét. Mi popszegecseltük, mások pvc ragasztóra esküdnek.
A legalsó cső lezárása nem gond, kapható 125-ös csőhöz is lezáró sapka. Annyi, hogy az alját hőfúvóval meg kell melegíteni, és úgy belenyomni-ragasztani a sapkát.
Előzmény: H3x (2513)
H3x Creative Commons License 2008.07.11 0 0 2513
Még valami!

Írtad, hogy a szigetszentmiklósi kút kiapadóban volt és kellett helyette fúrni egy másikat. Miért nem a meglévőt fúrták tovább?

Én úgy tervezem, hogy a 160-as kutamban iszapolóval haladnék tovább egy 125-ös KG PVC csővel(/ben). Ha sikerül elkészíteni az általad vázolt iszapolót (és válaszolsz a dugattyút érintő kérdésemre is), akkor már csak a 125-ös cső leeresztését kell megoldani és azt, hogy a 160-as közepén maradjon. Ezekre is van ötleded esetleg? A leeresztés mehet valami s.k. csőfogóval és a csöveket pl. 3 rövid "facsavarral" összerögzítve (2m-es csöveim lesznek, ha minden jól megy)? Na meg valahogy a végén le kellene zárni a legalsó cső végét is...! Bár ez utóbbira valaki említette a sűrű cementlé leöntését, amit kicsiben ki is próbáltam és működött.
Előzmény: freex (2510)
freex Creative Commons License 2008.07.11 0 0 2512
Maga a dugattyú egy kb. 3-5 mm vastag fém lemez egy köracél rúddal, ami laza illesztéssel van benne a hengerben. Átmérőben ez olyan 1-2 mm-t jelent, így a víz szépen kiszorul felül, a dugattyú a saját és a rúd súlyától megy le a beszívott anyagig.
A víz mindig felül marad, mert a hordalék (sóder) nehezebb nála, rögtön ráüllepedik a gumi szelepre. De ezt lehet is látni, mert megrántáskor beszív mindent alul, engedve lassan visszacsúszik, s ez az út ahogy a henger telik egyre rövidebb lesz. Amikor már egész kicsi, pár centi, ki lehet húzni és üríteni a feltellett hengert.
Előzmény: H3x (2511)
H3x Creative Commons License 2008.07.11 0 0 2511
Köszi, megtaláltam!

Úgy látszik lassul a felfogásom, mert bohrer írását 3-4x kellett elolvasnom amíg rájöttem mit is akar mondani.
A te rajzod viszont egy kicsit továbbfejleszett, szerintem. A dugattyús részt nem hiszem, hogy nagyon lehetne le-föl mozgatni... Bár... akkor hogyan engeded le? Szóval azért nem tiszta, mert ha víz (és homok/kavics) kerül a csőbe a dugattyú alá, akkor azt kötéllel már nem lehet lefelé mozgatni, legfeljebb a saját súlya nyomhatja le, de csak akkor, ha a víz valahol ki tudna folyni. ilyen helyet pedig nem igazán látok a rajzon. Vagyis ebben az állapotban keengedés után a dugattyú nem is tud lefelé mozdulni, mert a vizet - ami az alsó szelepen befolyt - nem tudja kiszorítani.
Hol tévedtem?

bohrer! Azt írtad, hogy a profik inkább kompresszorozzák a kutat. Na de azzal nem haladnak lefelé semennyit! Nem? Legfeljeb, ha fel tudják nyomni a vizet a kút szájáig, akkor a homokot ki lehet szedni.
Előzmény: freex (2510)
freex Creative Commons License 2008.07.11 0 0 2510
1-2 oldallal vissza írtam egy kútfúrási élményről Szigetszentmiklóson. Leírtam, meg talán le is rajzoltam az iszapolójukat. Azzal simán ki tudod pucolni, ha a cső és a nyílás elég nagy, még a nagy kövek is feljöhetnek. Nagy előnye, hogy nem kell hosszú merev fúrószár, hanem erős kötél meg valami 3 lábú tákolmány csigával, hogy egyszerűbb legyen rángatni nameg felhúzni. Amit írtál csövet annak is jó kis súlya lehet, pláne ha még lesz benne egy rakás iszap, ajánlott a 3 lábú.
Szerintem a lenyomott csövet megmozdítani eléggé kétes pár nap után, ráadásul ha a kútfúró jól csinálta és a vízadónál fúrta/réselte, akkor az lenyomással lejjebb kerül, ezzel a jelenlegi vízadót lezárja. Ha alább nem lenne vized, annyi a kutadnak.
Továbbfúrni kisebb fúróval meg lehet próbálni, csak ugye vékonyabb védőcsövet kell belenyomni, a kettő találkozását valahogy le kellene zárni, különben ott mindig beáramlik a trutyi és feltelik odáig a kutad. Meg lehet próbálni majd lecementezni.
Az 1 m vízszint tényleg nagyon kevés, azt kis beáramlás esetén hamar leszívja a szivornya, aztán csak köpköd, ráadásul az addigi kavernád (ha van), amit a víz hidrosztatikai nyomása tartott egyben, beomlik és elzárja a beáramlást biztosító ereket.
Előzmény: H3x (2508)
H3x Creative Commons License 2008.07.10 0 0 2509
Ja! Még valami.
Azt érdekesnek tartottam, hogy akivel beszéltem az öblítéses technikával dolgozik és szerinte nem okoz gondot a kavicsrétegen való áthaladás (tojás nagyságú kavicsok is vannak), miközben itt és a másik fórumon is mindenkitől azt hallom, hogy ezzel a technikával nem nagyon lehet kavicsrétegben haladni. Hogy is van ez?
H3x Creative Commons License 2008.07.10 0 0 2508
Beszéltem egy kútfúróval, ők nem vállalják a ráfúrást, inkább fúrnának helyette egy másikat. Én viszont még nem adtam fel, szeretném megmenteni a 80e-es "kutamat" valahogy.
Nem tartom valószínűnek, hogy bárki is vállalná mert sokkal macerásabb, mint egy újat fúrni.

Lehet házilag barkácsolni egy iszapolót? Van egy 133x3,6-os és egy 102x4,2-es 1m-es varrat nélküli csövem. Azokból lehetne készíteni ilyet? Mi kellene még hozzá és hogyan lehetne kivitelezni magát a "ráfúrást" s.k.?

freex? Neked olyan jó ötleteid szoktak lenni!
H3x Creative Commons License 2008.07.10 0 0 2507
Egyetértek, hogy jó lenne mélyíteni a kutat!
Írtam, hogy az Elpumps-ot is lefojtottam és nem vettem ki többet, mint a membránossal. Persze azóta változhatott a "környék vízszintje", ezért valószínűleg az 1m-es vízoszlop már nem 1m. Viszont a vízhozam is kérdéses, mert ha lenne mondjuk 20l/perc, akkor hiába szívja le magáról a vizet a szivattyú (nem teljesen), akkor is kellene jönnie a 20l/percnek. Szerintem.

A csőfogó minek?

Tudom, sok mindentől függ, de kb. mennyi idő kellhet a plusz 1m-hez?
Feltéve, hogy elvállalja valaki, milyen összegre lehet számítani?
Előzmény: Mcgaiver (2506)
Mcgaiver Creative Commons License 2008.07.10 0 0 2506

hali

a membrános abból a mélységből max 1200l tud, az elpumszod meg 3500l.

biztos hogy leszívja a vizet, azért levegős, tovább kellene nyomni a csővet(ha még meglehet mozdítani) iszapolva, elég csak kötélen rángatni( én úgy iszapolok)

szerintem jobbanjársz ha megcsináltatod, mert elégsokminden kell hozzá, iszapoló, csőfogó, állvány.

legalább még 1m -rel lejebb kellene tolni

  mert vízhozama van a kutadna, csak kevés az üzemi vízszinted.

                             

 

                                                             remélem segítettem

Előzmény: H3x (2505)
H3x Creative Commons License 2008.07.10 0 0 2505
Lehet, hogy igazad van, de nem szivattam erősebben ezzel a szivattyúval sem, mint a kútfúrók a membránossal (kb 1órán át). Öntöztem én is membránossal vagy 4-5x, utána csaréltem le az Elpumps-ra. Egy jódarabig ment is szépen. Homokolni sosem homokolt. Ráadásul az elején most is nagyobb a vízhozam, csak idővel csökken. Ezt a részét nem értem igazán. Naponta kb. 4-500l-nyit öntözök el, ha szükséges.

Ráfúrásról vélemény?
Előzmény: rferi (2504)
rferi Creative Commons License 2008.07.10 0 0 2504

Szinte biztos, hogy kevés a víz abban a kútban, azért vannak ilyen gondjaid.

Membránossal soha ne menj bele, még rosszabb lesz.

Eleve egy elég vékonyka kút volt ez, 1 méternyi víz, nem túl sok egy fúrt kútban.

Erre még jól meg is szívtad az erős szivattyúval, simán lehetséges, hogy mostanra eltömte a vízáramlás a környéki vízáteresztő rétegeket, és ezért kisebb a hozama, nehezen megy át a víz a sűrűbb talajon.

Előzmény: H3x (2503)
H3x Creative Commons License 2008.07.10 0 0 2503
Sziasztok!

Nem kaptam választ a kutas kérdésemre.
Ennyire triviális a válasz, kevés volt az információ, vagy nem tudjátok mi lehet a bibi?

Tavaly összel furattam egy kutat. 160-as cső van benne, 17m mély és akkor kb 1m volt benne a vízoszlop magassága. A kútfúrók egy orosz memnránszivattyúval járattak kb. 1 órán keresztül és jött is belőle a víz, bár kezdetben kissé agyagos színű volt. Igazából tavasszal vettem használatba, akkor én is membrán szivattyúval használtam egy darabig (3/4-es locsolócső felszállóval). Le is tisztult a víz, és kb. 90cm vízoszlopot mértem. Ksőbb a szivattyút kicseréltem egy Elpumps BP-10-re (32-es KPE felszálló). Ezt kicsit folytani kellett, különben leszívta magáról a vizet. Kb. 20l/perc volt a vízhozam sokáig. Az utóbbi időben azonban azt vettem észre, hogy néhány percnyi locsolás után a vízhozam elkezd csökkenni. Mire megöntözöm a tujákat és a leyland sövényt, addigra már csak 7-8l/perc a víhozam. Induláskor hirtelen nagy a vízhozam, majd lecsökken valamelyest, de van egy pillanat amikor megint megugrik, majd visszaáll ismét és innen kezd csökkenni az említett 7-8l/percre. Szerintetek lehet ez szivattyú probléma (nyomás nélkül locsolok egy 25m-es 3/4-es tömlővel), alamilyen tömítetlenség, vagy a kút a ludas? Még nem volt időm megnézni a jelenlegi vízszintet és sajnos a pontos kútmélységet nem is tudtam (16 és 17m között). Elképzelhető, hogy a szivattyú leszívja magáról a vizet és kezdetben még van 15-20l/perc utánpótlás, majd ez lecsökken 7-8l/percesre? Időnként köpköd kissé a szivattyú, de némi kis levegő szinte mindig jön a vízzel együtt.

Megfordult a fejemben, hogy mélyíteni kellene a kutat. A baj az, hogy a kútfúrók is azért álltak meg, mert a vízadó egy kavicsos réteg és ők nem tudták (vagy nem akarták) kiszedni a nagy kavicsokat (jött föl tojás nagyságú is).
S.k. megpróbálkozhatom a mélyítéssel? Bár a jelenlegi 160-as csövet nem hiszem hogy lentebb tudnám már nyomni... Vagy mégis? Esetleg egy 125-ös csövet letéve, abban iszapolóval lehetne haladni? Milyen iszapolót tudnátok ajánlani? Kötélre kötve kézi erővel próbálkozzak, vagy inkább keressek olyat aki elvállalja?
freex Creative Commons License 2008.07.09 0 0 2502
Szia!

Amikor volt benne víz, jó lett volna tudni a nyugalmi vízszintet a talajhoz képest meg a legalsó pont mélységét. Így most egy egyszerű madzagos méréssel meg lehetne tudni, hogy kiszáradt vagy feltelt pl. homokkal. Valami erős zsinór segítségével mélységet kellene mérni első körben, meg valahogy "mintát" venni mi van az alján.
Előzmény: pösti (2501)
pösti Creative Commons License 2008.07.09 0 0 2501

Sziasztok,

Teljesen hozzá nem értő vagyok a témához, ezért kérem a segítségeteket.

Van egy fúrott kút a kertünkben ( egy lyuk a szivattyúnak, egy a kézi csapnak).

Tavyal még minden rendben volt, de a téliesítés után nincs víz benne. Előfordulhat, hogy kifogyott a kút??

Előre is köszi a válaszokat!

palakoz Creative Commons License 2008.07.08 0 0 2500

Egy kicsit lejtős a telkünk valóban.

Most leengedtük az orosz búvárszivattyút és egy kicsit lejebb, így saras vizet hoz fel. Nagyon hamar leszívja a vizet majd 1 óra alatt újra feltelik.

Előzmény: rferi (2499)
rferi Creative Commons License 2008.07.08 0 0 2499

Lehet, hogy valahol a viharban leeső vízmennyiség átszakított valami természetes víztartó réteget, és elment a vizetek?

Mennyire dombos vidék?

Mert erre a lehetőségre talán valami dombvidéken lehet esély.

Előzmény: palakoz (2498)
palakoz Creative Commons License 2008.07.08 0 0 2498
Nem tudom, a víz maga kristálytiszta.
Előzmény: rferi (2497)
rferi Creative Commons License 2008.07.08 0 0 2497
Nem mehetett tele szeméttel a viharban a kút?
Előzmény: palakoz (2495)
Coupe1 Creative Commons License 2008.07.07 0 0 2496

Sziasztok!

 

Van valakinek tapasztalata, véleménye a következő típusú szivattyúval kapcsolatban? Ha igen, legyen szíves pár szóban itt leírni.

 

Előre is köszönöm!

 

T.I.P.   AJ 4 Plus 55/50

A meggyőző teljesítmény-adatokkal büszkélkedő AJ 4 Plus 55/50 szivattyút kezdeti beruházásnak javasoljuk a mélykútszivattyúk köréből.


motor elektromos teljesítménye:    800 Watt

max. emelőmagasság:                    50 m

max. folyadékszállító kapacitás:    3.300 l/h

szivattyúház:                                   műanyag

                                                    / nemesacél

max. szemcseméret:                    50 g/m3 

elektr.csatlakozókábel:                 20 m

csatlakozókábel típusa:                 H07RN-F

szivattyúzott közeg

max. hőmérséklete:                       40°C

nyomóoldali csőcsatlakozás:         1 1/4"

                                                külső menetes

max. bemerítési mélység:              20 m
külső méret                                   96mm

tömeg:                                            6,8 kg


palakoz Creative Commons License 2008.07.07 0 0 2495

Sziasztok !

A segítségeteket kérném a következő problémámoz: van egy fúrt kútunk, mely tökéletesen működött már több, mint 1,5 éve. 2-3 órát locsoltunk vele két locsoló fejjel egyszerre mindennap. Egészen a múltkori jégesős viharig. Azóta kb. 10 percet bír, azt is gyengébb nyomással - kisebb kört locsol be és gyengébb vízsugárral -, aztán szörcsögést lehet hallani és leáll a szivattyú. Majd 5 perc szünet után egy picit feltellik újra, azaz 2 percet újra működik gyengébb nyomással. Kiszedtük a szivattyút, ránézésre semmi baja. Szerintetk mi lehet a baj ?

blackbile Creative Commons License 2008.07.06 0 0 2494
bocsi, kicsit késve reagáltam...
blackbile Creative Commons License 2008.07.06 0 0 2493
5 éve lett volna 30000,- fölött egy ÁNTSZ bevizsgálás...
Előzmény: LRNELSON (2176)
tuutuu Creative Commons License 2008.07.05 0 0 2492

Ott lett hagyva, nem akartam még több pénzt kidobni.

Az idő vasfoga volt, hiszen nem lett béléscsövezve ( minek, üres volt a lyuk ).

De a vascsövet valahogy perforálnom kellene, mert a talajvíz nekem megteszi ( csak öntözés, illetve a WC, mert az most is a ciszternáról megy).

Szóval fölnyomnám a ciszternába, aztán onnan csöpögtetve ( illetve alulról öntözve ) mehetne minden.

 

Előzmény: do-xa (2472)
tuutuu Creative Commons License 2008.07.05 0 0 2491

A 32 tonna igaz, csakhogy nem a betonnak kell hordania, hanem a talajnak alatta...:}}

Töredéke a terhelése annál, mintha ház lenne rajta.

Az tény, hogy a tetejére nem engednék teherautót, de személyautóval nyugodtan rámehetnék ( bár nem olyan helyen van).

Mindegy, tényleg nem olcsó.

Igaz, olcsóbb, mint a 4 m3-es műanyag tartályom volt, amit szennyvíznek szántam, aztán hülye fejjel földet toltam rá, és összerogyott...

Az 90 ezer volt... Úgy tűnik, a víznyerés nem az én sportágam...:}}

Azt hiszem, most napokig a Kinizsi-várban látott 60l/perces forrás fog álmomban megjelenni...:}}

Előzmény: LRNELSON (2471)
H3x Creative Commons License 2008.07.04 0 0 2490
Sziasztok!

Akadt egy kis problémám, remélem tudtok segíteni.
Van egy 160-as fúrt kutam ami 17m mély. A múlt év októberében fúrták, akkor kb. 1m vízoszlop volt benne. Tavasszal vettem igazából használatba. Egy darabig kicsit agyagos volt a víz, de később letisztult. Eleinte orosz membránszivattyúval használtam és jött is a víz rendesen. Később egy Elpumps BP10 került bele. Ez azért le tudta szívni a vízet magáról, ezért kicsit le kellett fojtani, de ezek után ez is szépen adta a vizet.
A gondom most nyár elejétől kezdődött. Ha elkezdek locsolni, akkor egy darabig kb. 20l/perc a vízmennyiség, de folyamatosan elkezd csökkenni és a végén már csak 8-10l/percet ad. A pontos időt nem mértem, de legalább 30perc. Hogy az után mi történik, még nem próbáltam.
Szerintetek mi okozza ezt?
Hozzáteszem, hogy a vízszint csökkent valamelyest és a vízzel levegő is jön (köpköd kicsit), viszont nem homokos. Lehet, hogy leszívja magáról a vizet a szivattyú, de rögtön kap is annyi pótlást, amennyi elég a 8-10l/perchez?

Nem tudtok véletlenül olcsó átfolyásmérőt (0-100l/perc)?

Előre is köszönöm a segítséget.
freex Creative Commons License 2008.07.04 0 0 2489
Sajnos az élettartamról nem tudok nyilatkozni, szerintem a hidroszernél azt is megmondják.
Előzmény: TamiBT (2488)
TamiBT Creative Commons License 2008.07.04 0 0 2488
- koszi rakerdezek a rozsdamentes verziojuk van-e? (am i van az picike)
- masik mit tudsz a gumimembran elettartamarol?
Előzmény: freex (2487)
freex Creative Commons License 2008.07.03 0 0 2487
http://www.hidroszer.hu
Szerintem egyik legolcsóbb cég, futárral el is küldik a cuccot, másnapra ott van.
Most néztem, bruttó 31e a 80l-es tartály, árban ez éri meg a legjobban, a következő a 100l-es, ott már nagy az ugrás, 39e Ft.
Előzmény: TamiBT (2486)
TamiBT Creative Commons License 2008.07.03 0 0 2486
- a temanal maradva, kilyukadt a puffertartalyom.. (80l)
- tudtok beszerzesi forrast valamilyen rozsdamentes anyagbol keszult 5-6bar-t biro tartalyra?
Előzmény: freex (2485)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!