Keresés

Részletes keresés

Random- Creative Commons License 2015.03.18 0 0 48401

A szín, mint hőtérkép jelzés szerintem nem bonyolult, csak egy automatizmus lenne.

A festés dátumában lenne szép sötétzöld, ahogy múlik az idő egyre megy át sárgába majd pirosba. Sima naptárt kell mellé használnia a rendszernek. Azt a rutinos festők tudják, hogy egy jelzést átlagban mennyi idő után kell frissíteni. (egy év?) Ha elmúlik egy év már feketébe menne át és látnák, hogy na azt régóta nézte meg bárki is, lehet érdemes lenne ellenőrizni.

 

Persze a színtérképet a túrázók szigorú regisztrációt követően szintén aktualizálhatnál. Éppen arra járnak és jelzik, hogy lekaparták vagy tökéletesen ép még a jel. (akár fotót csatolva) Azért a regisztráció, hogy elkerülhető legyen a megtévesztő bejelentés.

 

Térkép adatbázis szerintem rogyásig van tuhu, openmaps csak kell mögé/alá adatbázis, rendszerfejlesztő szakember.

Előzmény: Güsziológus (48398)
rozaa Creative Commons License 2015.03.18 0 0 48400

Igen. Meg Felsőgagy-Csenyéte között is az úton megy. Meg Debréte-Rakaca között a Kadóbec nevű dombgerincen a Viszló-Rakaca műút fölött, és észak felől fut be a faluba, ahol a Viszlói-patak keresztezi a műutat.

Előzmény: Güsziológus (48394)
Random- Creative Commons License 2015.03.18 0 0 48399

Igen, de szerintem mindenre van megoldás, csak akarni kell!

 

Ott van például a Vértesben a Csákányospusztai ház, ahol van egy elrejtett kulcs, amit akkor is használni lehet, ha nincs ott a gondnok. (Persze ezt előre le kell egyeztetni vele, nekünk is akkor mondta el). Szerintem simán megoldható, hogy ha én előre bejelentem, hogy ekkor meg akkor ott szeretnék aludni (napokkal korábban) akkor kiraknak kulcsot vagy bármit. És tudom hol vehetem át. Visszarakom. Pénzt meg utalom vagy előre fizetek...

Helyette lemegyek Szigligetre és ott fizetek egy panziósnak...

 

Így most olyan ez a ház, mint a népmesei lány ajándéka. Vitt is meg nem is... van is meg nincs is.

Előzmény: pavarotti (48393)
Güsziológus Creative Commons License 2015.03.18 -2 0 48398

Azért az elég durva, hogy a vonal "szintjén" legyen jelezve, hogy mikor volt az utolsó felújítás.

 

Természetesen készül a nyilvántartás, és még változatlan az alapelv, miszerint a rövid (mondjuk 100 méternél nem hosszabb kiágazás) a "alap"útvonal részeként tekintendő, és az útvonalat úgy kell szakaszolni, hogy ahogy azt a jelzésfestők karbantartják.

Ezen a "szinten" lenne rögzítve az utolsó karbantartás.

 

A Mátra vonatkozásában van nagyon hasznos tapasztalat, de sajnos az egyesület már nem tartja karban a honlapot.

Pedig nagyon hasznos információkat lehetett olvasni.

 

Más.

(nyilvántartás)

 

"1. Legyen hol nyilvántartani

2. Aki fest, az jelentse be az adatkezelőnek

3. Legyen adatkezelő :)"

 

A festést nem vállalom, de azzal maximálisan egyetértek, hogy annak a lehetőségét, hogy a festés tényét egyszerűen és közérthetően lehessen "bejelenteni", biztosítani kell.

Lassan egy évtizede megoldott, hogy a TTT fórumán be lehet írni a pecsét állapotáról bárkinek, elvben bármit.

Nem gondolom, hogy 10 év elteltével, a mai technológiával ne lehetne előállítani valami hasonlót.

Nem a pénz a probléma.

 

A lényeg az, hogy kézenfekvő legyen, ne legyen bonyolult, és a szakasz koordináták és kódok (azonosítók) nélkül is "megtalálható" legyen.

Előzmény: olahtamas (48378)
rozaa Creative Commons License 2015.03.18 0 0 48397

A fahíd a Pilisi Parkerdő Budapesti Erdészetének felügyelete alá tartozik, budapest@pprt.hu

A többivel kapcsolatban Rímhányó-Romhányi: "... Minden fejtúltengés vége teljes fejetlenség!" Van véleményem, tudom is miért úgy működik, ahogy (jól) látod...

Előzmény: Random- (48395)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.18 0 0 48396

Pilisi Parkerdő Zrt?

 

Honlap

 

Magyarországi Erdészeti Webtérkép

Előzmény: Random- (48395)
Random- Creative Commons License 2015.03.18 0 0 48395

Direkt nem akartam, mert azt a pár témát velük leleveleztem. Csak az érdekelt másoknak mi a véleményük velük kapcsolatban.

 

Álmaimban az MTSZ egy más szervezetként létezne. Ha hasonlattal élhetnék, most olyannak látom, mint egy kényelmes hivatal vagy állami cég (BKV, Posta, MÁV) de én egy versenyszférában pezsgő innováló és a kor vívmányait használó céget jobban élveznék (BKK)

 

Tudom a túrázás az abból áll, hogy zsákot veszünk és bakancsba rójuk az erdőt amihez csak tintapárna és füzet kell, de ahhoz, hogy minél több embert bevonzzon az erdőbe nyitni kell a jelenleg monitort és okostelefont bújó fiatal generáció felé.

 

Egyébként lenne egy konkrét kérdésem! A Kéktúra útvonalán megrongálódott Oroszlános sziklánál lévő fahíd kinek a gondozásában áll? Én múlt héten megkerestem a területileg illetékes nemzeti parkot (Duna-Ipoly) de nem reagáltak még.

Előzmény: rozaa (48392)
Güsziológus Creative Commons License 2015.03.18 -2 0 48394

Az alábbit írod.

 

"A Cserehát Turistája PIROS jelzés a tuhun csak részben igaz, senki ne vegye készpénznek! A Debréte-Rakaca és a Fáj-Szemere szakasz javítandó volna."

 

Emlékeim szerint Fáj és Szemere között az országúton kell menni.

A TUHU térképén a vélelmezhetően eredeti útvonal van.

Ez lenne az egyik javítandó?

 

Előzmény: rozaa (48312)
pavarotti Creative Commons License 2015.03.18 0 0 48393

Szent-György hegyi kulcsosház.

Az MTSZ sok dolgot csinál, jópár dolgot magáénak tart és nem csinál (kielégítően), és pár dolgot nem csinál. Utóbbiak közé tartozik a magán v. egyéb közösségi szálláshelyekkel való bármilyen megállapodás, nyilvántartás vezetése stb.

Pedig, a turistaberkekben jelenleg talán legnépszerűbb kulcsoshaz.hu is anno az MTSZ "természetbarát szállásjegyzék" (v. hasonló) nevű (később már online) kiadványából alakult, lenne erre kereslet, csak hát....

 

Másfelől egyébként soxor beszéltük már itt is, a nagyobb kapacitású szálláshelyek zömének nem érdeke 1-2 (3) emberre "kinyitni", hatványozottan igaz ez a nem faluban található (nincs közeli gondnok) helyekre. //Ez nem segít rajtad, és jó lenne ezen változtatni megfelelő érdekeltségi viszonyokkal, de másfelől könnyen belátható//.

Előzmény: Random- (48390)
rozaa Creative Commons License 2015.03.18 0 0 48392

Ez elég általános megfogalmazás. Ha van konkrét problémád az MTSz-szel írd le nyugodtan egy emilben. Nekem nincs rossz véleményem róluk (akik dolgoznak). Vannak hiányosságok, de az olyan mint az egészség: majd elmúlik! :) A kék mentén elég sok doboz van kirakva sok helyre, de egyik ház (fa, kerítés, oszlop...) sem tulajdona a szövetségnek.

Előzmény: Random- (48390)
rozaa Creative Commons License 2015.03.18 0 0 48391

Szerintem a rangsor itt nem annyira domináns, sokkal inkább a tesztelés, hogy csoporton belüli vagy kívüli-e az illető. Az emberiség evolúciója a csoportszelekció mentén alakult, azaz nem az egyes sikeres emberek szelektálódtak -mint az állatoknál-, hanem a sikeres csoportok. Kevés (0?) olyan állatfaj van amely életét adná egy csoporttársáért (akár a kölykéért, ha az menthetetlen), de az ember képes rá. Tény azonban, hogy a turisták között is akad nagyon sok frusztrált, aki - hál' Istennek - itt éli ki magát, itt próbál bizonyítani: a visszaigazolás keresése. Ezen túl persze, Burns soraival élve:

"Koronás fürtökre ha mászik, / Féreg marad ott is a féreg."

Másképp: a turisták is a magyar átlagot hozzák kultúrából, csak mellette több időt töltenek a természetben. De, a kultúra sem állandó, folyamatosan változik, alkalmazkodik a környezethez (kulturális evolúció), és ha itt kimondjuk, hogy nem illő falra, dobozra, vasutas kisasszony gömbölyded popsijára bélyegezni, pihenőhelyeket összefirkálni, avagy kérkedni saját teljesítményünkkel mások előtt, azzal sokat tehetünk a kollégák jellemfejlődése érdekében.

Előzmény: Törölt nick (48387)
Random- Creative Commons License 2015.03.18 0 0 48390

Jaj nem tudom kinek mi a véleménye az MTSZ-ről, de nekem volt már velük egy csörtém.

 

Sajnos én úgy érzem a lehetőségekhez mérten alulteljesít. Vagy csak nem reprezentálja jól azt amit végeznek. Mert ugye nagy lendülettel feladatuk lenne a Kéktúra népszerűsítése, elvégezték a felmérését és felújítások is zajlanak, de szerintem kicsit bevonva a tapasztalt természetjárókat elég sok dolgot lehetne létrehozni.

 

Én sajnálom a sok kihagyott ziccert, bár ezt csak most látom mióta belevágtam a kéktúrázásba. Utolsó tegnapi tapasztalat pl. a Szent György-hegyi kulcsosház, ahol péntekre próbáltunk szállást intézni, de inkább úgy tűnt le akarnak beszélni róla minket. Pedig a képek alapján jó helynek tűnik, persze ez lehet nem az MTSZ hibája, de mégis kéktúra útvonal és pecsételőpont azaz van hozzá közük.

Előzmény: olahtamas (48380)
palócvend Creative Commons License 2015.03.18 0 0 48389

A "sajátságos útjelző" 2015. március 7-én még létezett.

Előzmény: Pulmy (48357)
AttHunter Creative Commons License 2015.03.18 0 0 48388

Háát igen: Anti tényleg elég sokszoros teljesítő, az elején még együtt kezdtük, mivel az unokanagybátyám. A lánya Kati, pedig elég jó tájfutó, úgyhogy valószínűleg nem okozott volna neki gondot a Kinizsi.

Előzmény: pavarotti (48384)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.18 0 0 48387

Like. Bár az arcodba nyomás inkább a visszaigazolást kereső kényszer mondatja a legtöbb emberrel. Meg a falkaösztön. Ha új tag kerül a körbe, akkor egyből el kell helyezni magunkat/őt a megfelelő helyen a rangsorban. :)

Előzmény: rozaa (48385)
nagypapi Creative Commons License 2015.03.18 -3 0 48386

No hát ez meg a másik véglet, hogy minden ilyet a turisták csinálnak:

"( Ezt a lenyomatot viszont nem a váróterem fehérre meszelt falán kéne ám tesztelni kedves kéktúrázó társaim!)"

Honnan tudod, hogy nem a pénztár kinyitására várakozó unatkozó hülyegyerekek voltak?

:-)

Előzmény: Törölt nick (48381)
rozaa Creative Commons License 2015.03.18 0 0 48385

2008. október, Zemplén, Gerendás-rét: zsír új pihenő - még a a faanyag illatát is érezni - rajta korommal felkaparva " a nyíregyházi ... nyugdíjas turisták" Az embernek az a mániája, hogy nyomot hagyjon maga után, egyidős az emberiséggel. Ha nem a fába karcolja bele, akkor a lelkedbe (arcoskodás).

Előzmény: Törölt nick (48382)
pavarotti Creative Commons License 2015.03.18 0 0 48384

Nekem életem (teljesen OFF) egyik legviccesebb arcra esése az volt, amikor kb. 24 évesen volt általános iskolás osztálytársnőmnek enyhén büszkélkedve meséltem hogy én már két Kinizsi 100-ast is teljesítettem. Ugyancsak nem értettem a helyzetet hogy miért csak egy elnéző mosoly járt ezért...de hamar kiderült, Ézsiás Antal 22x-es teljesítő lánya volt az illető:) 

P.

Előzmény: Törölt nick (48382)
garass Creative Commons License 2015.03.17 0 0 48383
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.17 0 0 48382

Ehhez kapcsolódva jutott eszembe, mint példa:

 

Azt soha nem értettem hogy miért érzi úgy általában 3-ból minimum 1 túrázó hogy mikor szóba elegyedik egy másik turistával akkor a második mondat után mindenképpen közölnie kell valamilyen formában hogy ő mekkora nagy májer, miket teljesített már és milyen sokat is tud menni egy nap alatt, és úgy általában érezd úgy hogy nálad mindenképpen tapasztaltabb profival futottál össze.

És essél is hasra ha lehetséges! :-)

 

Fel a Csóványosra túra után a Kisinóci turistaházban összefutottunk két hölggyel és egy sráccal, kiderült hogy ők is Nógrádról jöttek a kéken...
- Jó kis túra volt ez, éppen elég is -mondom én.
-Ja, egy sétának megtette, nem akartunk most tovább menni Nagymarosig- jött a válasz.

Innen indítottuk a társalgást, majd hamar kiderült hogy 40 kilométereket szoktak menni, már majdnem megvan a kék kör stb, 55 km volt a cúcs (amire a szimpatikusabb lány kissé szarkasztikusan meg is jegyezte hogy azt inkább hagyjuk is hogy mennyire volt élvezhető a 35 fokban nyáron)
Majd mikor kiderült hogy mi is láttuk már a kék jeleket párszor és konkrétumok is szóba kerültek akkor jött a pofára esés:

Negyven+ kilométeres barátainknak halvány segéd-fogalma nem volt hogy hol van Makkoshotyka, (Vilma néniről lett volna szó egyébként), sőt még azt sem tudták hogy az bizony OKT, valahová a Dél-Dunántúlra tették saccra...

 

Másik:
Idősebb túrázó a Mátrában, hazai pályán, mindegy mit mondasz ő tud jobbat és szebbet.
Mondom neki hogy azért ez a kéktúra egyik legszebb része, szerintem.
Ááááá, nem, neki nagyon tetszett arra Sümeg körül, az nagyon szép.
Jól van mondom, tudom, nem rossz az sem, de azért messze nincsen olyan az a vidék mint a Mátra, Káld, Hosszúpereszteg, Kisvásárhely, azért mégiscsak sík vidékek...
Igen, igen, tudom ezeket is ismerem, ezek a Dél-dunántúlon vannak, na az még szebb mint a kéktúra!
...
Totális csőd, innen még vitát indítani sem érdemes.
Hagyjuk is ezt, gondoltam magamban.

És ez csak két példa, biztosan mindenkinek volt már hasonló élménye, mikor szeretne valakivel jót beszélgetni a közös hobbiról (túrázás) és helyette jön egy kis arcoskodás.

 

Előzmény: Törölt nick (48381)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.17 0 0 48381

Hagyd már ezt a hülyeséget, szerintem ilyet senki nem mondott, legfeljebb annyit hogy bizonyos rongálásoknál nem feltétlenül egy turista a tettes, hamarabb tesz ilyet egy szórakozó suhanc, vagy éppen egy spicces fiatal.

 

Csak egy példa:
2014 januárjában ezt írtam a ttt bélyegzőhelyek fórumára:

 

"Novemberben jártam itt utoljára, azóta a bélyegzőt ellopták, viszont rendkívül gyorsan pótolták és most egy vadiúj van a váróteremben egy kis láncra rögzítve. Tökéletes lenyomat! ( Ezt a lenyomatot viszont nem a váróterem fehérre meszelt falán kéne ám tesztelni kedves kéktúrázó társaim! Még akkor sem ha a jegykiadás jelenleg szünetel és kevésbé van használva a terem.) Melegedőnek így is kiváló a kis helyiség."

 

 

Csak magamról tudok beszélni, én biztosan nem mondtam semmi ilyesmit, nagyon rövid ideig tartott nálam a "kéktúrázószentéssérthetetlenbiztosannemcsinálsohasemmirosszat" korszak. Túl sok kellemetlen tapasztalatom volt már túrázóval, ami mondjuk úgy hogy az alázat teljes hiányát mutatta embertársaink, a tereptárgyak, és nem utolsósorban a természet iránt.
Magyarul: elég sok a nagyképű, kihaénnem típusú turista az erdőben. 

 

Előzmény: Törölt nick (48374)
olahtamas Creative Commons License 2015.03.17 0 0 48380

Az OSM-en megvalósítható lenne, de egyelőre még várok, hátha lesz a TTR-ből még valami, bár egyre kevésbé vagyok bizakodó.

Mindenesetre az MTSZ-nek előbb utóbb le kell tennie az asztalra valamit, mert sokáig már nem húzható a dolog.

 

Előzmény: Random- (48379)
Random- Creative Commons License 2015.03.17 0 0 48379

Talán valami olyan rendszer lehetne, mint a heyjoe oldalon a teljesítés nyilvántartására. Persze a hálózat nagyobb, hiszen nem csak a kékről lehetne szó ebben az esetben.

 

Ha egy ilyen oldalon lenne több szintű felhasználó. (felzésfestő, bejelentő) akkor egy festést akár előre is lehetne ütemezni és térképen jelölné, akár

hőtérképen, hogy mely jelzések frissek (zöld és mely jelzések régen frissültek piros) aki fest az felviszi a szakaszt. Ha rongálás történik itt bejelenthetné

bárki a szakasz megjelölésével.

 

Sok lehetőség lenne benne, csak egy szervező apparátus kellene mögé. Kicsit sajnálom, hogy nem vagyok olyan közegben, ahol ezek fölött döntenek. Persze lehet túlgondoltam a dolgot és csak túrázni kellene, de egy ilyen rendszer nem csak a jelzések karbantartására lenne alkalmas...

Előzmény: olahtamas (48378)
olahtamas Creative Commons License 2015.03.17 0 0 48378

http://termeszetjaro.hu/images/stp_attachment/0/179/turistajelz%C3%A9s-fest%C3%A9s_20140206%20ii.pdf

21. oldalnál keresd.

 

A jelzések festési dátumáról természetesen gondolkodtunk már, hogy nyilván kellene tartani!

Csak 3 alapvető dolog kell hozzá:

1. Legyen hol nyilvántartani

2. Aki fest, az jelentse be az adatkezelőnek

3. Legyen adatkezelő :)

 

Amúgy kb. 5-6 éve már a turistautak.hu is felkészült erre.

Lásd pl.:  http://www.turistautak.hu/properties.php?id=719863

 

 

Ez az MTSZ-nek nem felelt meg, ill. nem sikerült megegyezni az adatbiztonság és egyéb kérdésekben.

A TTR rendszerkövetelményei között is szerepelt, hogy lesz e belőle valami, azt majd meglátjuk...

Előzmény: Random- (48375)
V43 1279 Creative Commons License 2015.03.17 0 0 48377

Hali! Dobj egy mail-t, hátha.

Előzmény: Pápai vándor (48376)
Pápai vándor Creative Commons License 2015.03.17 0 0 48376

Sziasztok!

 

Valamelyikőtök tudna nekem segíteni aki jó fizikában.

Egy elektromos számítási feladatról lenne szó , csak én tök hülye vagyok hozzá.

Ha írnál elérhetőséget oda elküldeném a feladatot.

 

Nagyon megköszönném a segítséget

Random- Creative Commons License 2015.03.17 0 0 48375

Mit jelent a rácsatlakozó jelzésforma?

 

Nekem az agyonfestésre két emlékem van.

 

Csóványosnál láttam rengeteg kék jelzést egy kupacban.

 

A másik most hétvégén Keszthely után volt a kéken. Nagymezőnél?

Ott volt két fán is egymástól egy méterre ugyanaz a jelzéssorozat. Kék, K3, Sárga kereszt és D

Nekem ezek nem ütik meg az ingerküszöböm, hogy külön szóvá tegyem nem is ismerek fórumot, ahol ezt megtehetném, csak most merült fel bennem, hogy téma lett itt.

 

(Egyébként ezen jelzések állapotát valahol gyűjtik központilag? Mert azt tapasztaltam, hogy van ahol nagyon frissek és szépek, de van sok elhanyagolt szakasz. Nem gondolt erre senki, hogy egy térképes oldalon jelölni lehetne mikor ki frissített jelzést? Lehet célirányosabban lehetne az elhanyagoltabb részekre erőforrásokat összpontosítani. És most itt nem csak a Kék-re gondolok.)

 

Előzmény: olahtamas (48373)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.17 0 0 48374

...ezt mondtam én is, csak a jelenlévő kivételek szerint ezzel hülyeséget mondtam, mert rossz helyen pecsétet próbálgató ember nem lehet felkent turista... :)

Előzmény: Random- (48371)
olahtamas Creative Commons License 2015.03.16 0 0 48373

"minden fát" azé' ez kissé túlzás lenne :D

Az agyon festést, azt én sem szeretem, sőt pont a fára kent festék mennyiség csökkentése végett találtuk ki a rácsatlakozó jelzésformát!

 

Előzmény: Törölt nick (48372)
Törölt nick Creative Commons License 2015.03.16 0 0 48372

Mondja ezt az aki maga is minden fát telepingál az erdőben, villanyoszlopokat a falvakban? :-PP :-)

 

Hát azt meg szabad, kérem? Az szebb? Van akinek igen, van akinek nem. :-)

 

 

 

 

Előzmény: olahtamas (48368)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!