Keresés

Részletes keresés

Wilbur2 Creative Commons License 2017.01.14 0 0 100095

ezt sohasem fogják elfogadni, elismerni.. azért látszik, hogy a (gazdasági) helyzet elég gázos, mert a munkavállalói járulékot már csökkenteni kellett a versenyképtelenség miatt, bármit is mond a kormány, bármennyire is "erősödik" az ország... ez már félig-meddig  nyílt beismerése, hogy a rendszer fenntarthatatlan, persze nem nagyon izgatják magukat (a hatalom) mert 1. a magyar ember birka, nem áll ki a saját érdekeiért 2. a hatás - nem lesz nyugdíj - nem prompt jelentkezik, hanem 10-20 év múlva 3. jogilag is rendben ld tákolmány...

Előzmény: Captain Reynolds (100094)
Captain Reynolds Creative Commons License 2017.01.14 -5 0 100094

A kötmanyupba irányított járulék a rendszer bevezetésekor minimális hiányt okozott, prudens gazdálkodás mellett GDP arányosan 1% alatti hiány tartható lett volna. Nem kellett volna a feki kasszát szavazatvásárló feneketlen kasszaként használni, nyuggerhizlaldát fenntartani.

Előzmény: pert2 (100081)
macmester Creative Commons License 2017.01.14 0 0 100093

OFF

 

:)

ne keverjük ide :)

de azzal is offolhatnék :)

Előzmény: ZOH (100063)
Igor Castillo de Muerte Creative Commons License 2017.01.14 0 0 100092

molt nyugdijjkifizetesek j csak 25%-kal nonek mig a befizetesek 50%-kal. Meg akar a nyugdijasukat is lehet pl felmunkaidoben foglalkoztatnt, egy pl llio nyugdijas eset

 

Magyarul megint az jár szarul, aki befizet, és a potyázó meg röhög a markába. Nem érdekel az ajánlatod, amit felvázoltál, az egy állami pilótajáték.

Előzmény: pert2 (100079)
Aki mer az Creative Commons License 2017.01.14 -1 0 100091

"Ha a nyugdijbefizetesek negyedet berakjak a manyupba,ha r a maradekbol nem tudjak fizetni a nyugdijakat."

 

 

tudták 14 évig. csak utána orbán viktorkád szjat meg hiányt akart csökkenteni amihez pénzt kellett szereznie.

 

"Es a manyup par evtized mulva is csak a nygdijak negyedet harmadat fizeti majd."

 

többet mert az a pénz kamatozik. és onnantól annyival kevesebbet kell beszedni.

 

"Es eddig a vilagon sehol se tudtak atterni a frloszto-kirovo redszerrol a kuporgatora."

 

eddig a világon még nem tudtak atombombát csinálni mondták az amcsik 1942ben, és ezért nem is csináltak. (egyébként meg nem is az áttérés volt a cél einstein)

Előzmény: pert2 (100081)
pacsepa Creative Commons License 2017.01.14 0 0 100090

"Csak a keleteuropai orszagok egy reszet sikerult beugratni a manyupfelesegbe"

 

Ez konkrétan nem igaz. Sajnos sokszor próbálják ezt az érvet elsütni szándékosan, vagy tudatlanságból. Nem is olyan messze!

Van és létezik jól működő 3 pilléres nyugdíjrendszer "magánynyugdíjpénztárral"! Sőt ez régebben működik, mint ahogy Magyarországon megfogant az ötlet! :-)

Előzmény: pert2 (100081)
pacsepa Creative Commons License 2017.01.14 0 1 100089

Fél igazságot írtál. A másik felét hozzáteszem, mert enélkül butaság! Sajnos mint minden féligazságnál, rendszerint a bonyolultabb végét hagyjátok le. Talán direkt, talán mert tényleg bonyolult, esetleg kell hozzá némi gazdasági-pénzügyi alapismeret.

Az igaz, hogy a költségvetésben évről-évre nagyobb terhet jelent, a folyó nyugdíj kiadásokat államkötvények kibocsátásával kell pótolni. Az államkötvényeknek hozama van, növeli a GDP arányos államadósságot.

Van azonban egy csavar a manyup esetében...

A magánnyugdíj pénztárak egyben felvásárolják a "miattuk" kibocsátott államkötvényeknek nagyobb részét. Mivel a kasszákat a törvény kötelezi, hogy vagyonuk döntő részét magyar (!) államkötvényekben tartsák, ezért ez annak hatása nem jelentkezik. Tulajdonképpen az államnak nem keletkezik finanszírozási gondja. A manyup számlára kerülő összeg egyfajta ígérvény...

2011-ben már a magyar államadósság kb. 10%-a manyupok kezében volt. A magyar kormány az EU-hoz fordult, hogy ezt a "különleges" státuszú, azonnali visszafizetést nem igénylő kvázi előtakarékossági jellegű államadósságot a hivatalos statisztikában kezeljék külön. Az EU szerintem nagy hibát követett el, amikor ezt nem engedte! Ez volt az egyik kiindulópontja a manyupok beszántási szándékának.

 

Érdekes jelenség, amit nem vesztek számításba, hogy a manyupok kisebb, de azért összességében nem jelentéktelen vagyonrészét a tőzsdén forgatja. Az ebből elért hosszabb távon magasabb nyereség nem forgatható vissza a tőzsdén, hanem egy részét a törvény értelmében állampapír vásárlásra kell fordítania, hogy a törvény által kötött arányok fennmaradjanak!

Érdekes lenne egy számítás, hogy a jelen pillanatban manyupok kezében lévő állampapíroknak mekkora része az "eredeti állampapír" és mekkora a már tőzsdei részvények nyereségén, hozamokon kényszerűen vásárolt rész? Szerintem az is kiderülne, hogy a megmaradó manyuposok lassan nettó államadósság finanszírozókká váltak.

Hogy értsd:

Én munkáltatóm valamikor x forintot utalt át a számlára. A magyar állam ennek megfelelő  államkötvényt bocsátott ki, hogy a fekiben keletkező hiányt pótolja. Valószínűleg még ezen felül is kibocsátott tán x összegben állampapírt, hiszen a hozamokat is fizetnie kellett valamiből és nem a költségvetésből tette. Lásd előbb, közvetlen fizetési kötelezettség nem keletkezett, valódi pénz helyett állampapírt adott a manyuposnak.

Igen ám, de szép lassan eljutok odáig, hogy az én számlámon 3X összeg van. A különbözet forrása az állampapír hozamokat meghaladó tőzsdei nyereség! A törvény kötelezi a pénztárak, hogy az én tőzsdei nyereségemből részben immár "piaci" állampapírt vásároljon, amivel konkrétan a magyar államadósságot finanszírozom!De ez nem baj, mert az állampapír hányad magasan tartása miatt cserébe a manyup tagok vagyona nagyobb biztonságban van.

 

Leegyszerűsítve az állam költsége a manyup számlákon:

1. A kibocsátott állampapíroknak az a része, ami a fekit fedezi, de nem a manyup pénztárak vásárolják meg. Praktikusan az a rész, amit a pénztáram a hozzájuk munkáltató által átutalt összegből részvény vásárlásra fordítanak.

2. A manyupoknál meglévő, nem államadósságot finanszírozó (nem tőzsdei nyereségből vásárolt) államkötvények hozama.

3. Az EU statisztikai módszertana miatt GDP arányos államadósság emelő hatás esetleges teljes államadósságra rakódó hozamtöbblet. Ezt nem tudnám megbecsülni. lehet a legtöbb és akár nulla is. Sajnos nem tudjuk, hogy a befektetők miképpen számolták volna a tényleges magyar államadósságot? A manyup nem jelentett volna közvetlen adósságszolgálati kényszert, kockázatot. Láthattuk nem egyszer, hogy a piac tud reálisabb is lenni.

 

Talán most már érted, hogy miért nem reális amit beírtál korábban, hogy a manyupok később akár 800 milliárd/év lyukat üthettek volna magyar költségvetésen. Eleve az összeggel is lehetne vitatkozni, azonban a valós költségvetési hatása ennek töredéke! Végeredményben a manyupok finanszírozása nem volt lehetetlen, de azt sem állítom, hogy könnyű. kemény, takarékos költségvetések kellettek volna és el kellett volna kerülni a megalomán baromságokat.

Előzmény: pert2 (100081)
anticonstitutionelle Creative Commons License 2017.01.14 0 0 100088

arra akart utalni, hogy a magyar nyugdíjas jót akart a világnak, azért spórolta meg ilyen nagy mértékben az adófizetők nevelési költségeit.  legyünk hálásak nekik és fizessünk dupla járulékot...egy biztosan összeomló nyugdíj- és egy már összeomlott egészségügyi rendszerbe.

Előzmény: pacsepa (100087)
pacsepa Creative Commons License 2017.01.14 0 0 100087

Ez hogy jön ide?

Esetleg fogadjunk be n+1 ezer, vagy millió bevándorlót (migránst)?

Előzmény: pert2 (100084)
pacsepa Creative Commons License 2017.01.14 0 0 100086

Nem igazán értem...

feki x 75% = feki nyugdíj

manyup járulék > feki x 25%

Vagyis manyupos nyugdíjasnak jobb lenni.

Persze ez csak elmélet, mert leállt a számlára utalás, a fekibe csatornázták vissza a manyup részt.

De a számítást nem befolyásolja, sőt a manyup leállításával a képlet a manyuposok javára változik. A feki számíitási szabályai alapján a manyuposok feki nyugdíja alig csökken. A jelenleg számlán lévő összegek és a hosszútávú hozamok alapján szinte pluszban kapják a manyup járadékot.

 

De írtam párszor, nyitva van annak lehetősége, hogy valaki egy hónappal az öregségi nyugdíj előtt visszalépjen a fekibe. Felveszi a hozamokat (nagyon sokat) és nagyon irigyelni fogod.

Előzmény: pert2 (100076)
anticonstitutionelle Creative Commons License 2017.01.14 0 0 100085

Ennek semmi köze a globális túlnépesedéshez. Arról van szó, hogy a magyar nyugdíjas ne tegyen 10+24%-os terhet a következő generációk nyakába.....erre nincs erkölcsi alapja. Ehhez a nyugdíjszinthez több adófizetőt kellett volna hátrahagyni....

Előzmény: pert2 (100084)
pert2 Creative Commons License 2017.01.14 0 0 100084

Egyesek szerint tulszaporodtnk es tulhasznaljuk a Foldet. Es akorr inkabb az europai megg eszakamerikai letszamot kene redukalni, ok tizszer annyit hasznalnak mint az Segèlyhìvàs kaiak meg az azsiaiak.

 

Előzmény: anticonstitutionelle (100083)
anticonstitutionelle Creative Commons License 2017.01.14 0 0 100083

nem is kéne ennyi nyugdíjat fizetni... 10%+10% járulék kéne mint Németországban.....minden generáció viselje a következményét annak, ha kevés utódot és gyenge gazdaságot hagy hátra maga után....

Előzmény: pert2 (100081)
anticonstitutionelle Creative Commons License 2017.01.14 0 0 100082

"de ha pl addig jelentosen nonek a jovedelmek es a befizetesek, akkor szvsz nem lesz problema. Pl ha 50%-kal nonek a berek, akkor a 40 evi atlageresetbol szamolt nyugdijjkifizetesek j csak 25%-kal nonek mig a befizetesek 50%-kal. "

 

nekem is adsz egy pohárral?

Előzmény: pert2 (100079)
pert2 Creative Commons License 2017.01.13 0 0 100081

Ha a nyugdijbefizetesek negyedet berakjak a manyupba,ha r a maradekbol nem tudjak fizetni a nyugdijakat. Es a manyup par evtized mulva is csak a nygdijak negyedet harmadat fizeti majd. Es eddig a vilagon sehol se tudtak atterni a frloszto-kirovo redszerrol a kuporgatora. Csak a keleteuropai orszagok egy reszet sikerult beugratni a manyupfelesegbe, de ezek is kezdik felszamolni. A nemetekne francaknak angoloknak eszebe se ijutott is se be beleugrani, pedig volt ra jo szaz evuk.

 

Előzmény: Aki mer az (100080)
Aki mer az Creative Commons License 2017.01.13 0 0 100080

"A manyup nelkul most a befizetesek meg a nyugdijjkifizetesek egyensulyban vannak. A karogo szagertok szerint 20-25 ev mulva mar problemak lesznek, de ha pl addig jelentosen nonek a jovedelmek es a befizetesek, akkor szvsz nem lesz problema. Pl ha 50%-kal nonek a berek, akkor a 40 evi atlageresetbol szamolt nyugdijjkifizetesek j csak 25%-kal nonek mig a befizetesek 50%-kal. Meg akar a nyugdijasukat is lehet pl felmunkaidoben foglalkoztatnt, egy pl llio nyugdijas eseten ez plusz Tudakozò lmillio befizetot jelent."

 

a manyup pont eme problémára lett volna megoldás. de örüljél az "egyensúlynak".

 

 

a másik meg hogy semmi probléma nem volt a manyuppal. a gond az volt hogy orbánnak nem engedte meg az EU a 7% hiányt 2010ben, és valamit ki kellett találni hogy szja csökkentés is legyen meg alacsony hiány is. ebből lett a lopás.

Előzmény: pert2 (100079)
pert2 Creative Commons License 2017.01.13 0 0 100079

A manyup nelkul most a befizetesek meg a nyugdijjkifizetesek egyensulyban vannak. A karogo szagertok szerint 20-25 ev mulva mar problemak lesznek, de ha pl addig jelentosen nonek a jovedelmek es a befizetesek, akkor szvsz nem lesz problema. Pl ha 50%-kal nonek a berek, akkor a 40 evi atlageresetbol szamolt nyugdijjkifizetesek j csak 25%-kal nonek mig a befizetesek 50%-kal. Meg akar a nyugdijasukat is lehet pl felmunkaidoben foglalkoztatnt, egy pl llio nyugdijas eseten ez plusz Tudakozò lmillio befizetot jelent.

 

Előzmény: Aki mer az (100077)
Aki mer az Creative Commons License 2017.01.13 0 0 100078

azt a 800mrdot meg számold újra.

Előzmény: pert2 (100072)
Aki mer az Creative Commons License 2017.01.13 0 0 100077

"A manyup 4 millio befizeto es 8% befizetes mellett evi 800 milliarddal novelne a hianyt, ami meglehetosen sok. A bevezetesekor az volt a mellekfeltetelezes hogy a gdp evi 5%- kal no atlagban. Ez sajnos nem jott be."

 

 

és az állami nyugdíjrendszer mennyivel növelte a hiányt ?

 

mert ha a manyupos nyugdíja hiányt okoz, akkor a jelenlegi nyuggerek nyugdíja is.

 

legyünk igazságosak.

Előzmény: pert2 (100072)
pert2 Creative Commons License 2017.01.13 0 0 100076

Nekem husz ev alatt tan hatmillio gyult volna ossze a m

anyupba viszont csak akkor erne meg ha 7-8 even belul meghalok, de ki a fene akar ilyen rovidideig elni?

 

Előzmény: Bodza6868 (100074)
pert2 Creative Commons License 2017.01.13 0 0 100075

A 13. havi nyugdijat vagy tiz evvel kesobb kezdtek bevezetni mint a manyupot.

 

Előzmény: Wilbur2 (100073)
Bodza6868 Creative Commons License 2017.01.13 0 0 100074

Kár az elmúlt dolgokon siránkozni... a jelen meg talán a jövő az amit lehet változtatni. A múltban számos rossz döntés született, mi akik mnyp tagok vagyunk biztosan jól döntöttünk, ez az ami irigységre ad okot néhány emberkének. Nem bántani akarom a Nőket de a Nők 40+ program is besegít vagy évi 100-150Mrd Ft kiadást. Bárkivel le merem fogadni, hogy az átlag 3,8 m Ft mnyp tagi egyenleg 10-15 év múlva többet fog hozni mint a fe-ki rendszer adna! Na ezért fuldoklanak itt néhányan. Mi tudjuk, Ők is, csak kínlódnak vagy téríteni akarnak?

Wilbur2 Creative Commons License 2017.01.13 0 0 100073

"A bevezetesekor az volt a mellekfeltetelezes hogy a gdp evi 5%- kal no atlagban. Ez sajnos nem jott be."

 

olyanokra emlékszel a bevezetéskor, hogy megígérték: lesz 13-ik nyugdíj pl, vagy befolyt összegből nem finanszírozható emelés?

Előzmény: pert2 (100072)
pert2 Creative Commons License 2017.01.13 0 0 100072

A manyup 4 millio befizeto es 8% befizetes mellett evi 800 milliarddal novelne a hianyt, ami meglehetosen sok. A bevezetesekor az volt a mellekfeltetelezes hogy a gdp evi 5%- kal no atlagban. Ez sajnos nem jott be.

Aki mer az Creative Commons License 2017.01.13 0 0 100071

mi hosszabbodott meg ?

Előzmény: bojnik (100064)
Aki mer az Creative Commons License 2017.01.13 0 0 100070

speciel nézz utána mennyi volt a hiány. pl ha a manyupot már bajnai ellopja már akkor 3% alatt lett volna. csak ő nem egy hazug tolvaj.

Előzmény: Captain Reynolds (100066)
bojnik Creative Commons License 2017.01.13 0 0 100069

Már Viktor kezdte csökkenteni...de amúgy sem stimmel...:))

Előzmény: Wilbur2 (100068)
Wilbur2 Creative Commons License 2017.01.13 0 0 100068

"Akkor sem pusztán a bevezetés volt a gond, hanem az, hogy közben járulékot csökkentettek, + manyup -hozzájárulást növeltek...aztán így járt a manyup...:))"

 

igen, emlékszem ferkó "lecsökkentette" 17 - 12 % arányról 24 - 5 -re a TB - eü kassza között...

Előzmény: bojnik (100067)
bojnik Creative Commons License 2017.01.13 0 0 100067

"ha visszavezetik a 13-ik havit, akkor rendben lesz a kassza?"

 

8 éve kivezették, de szedd össze a hasonló ostobaságaidat...Akkor sem pusztán a bevezetés volt a gond, hanem az, hogy közben járulékot csökkentettek, + manyup -hozzájárulást növeltek...aztán így járt a manyup...:))

Előzmény: Wilbur2 (100065)
Captain Reynolds Creative Commons License 2017.01.13 -5 0 100066

már bajnaiék alatt is rendben volt manyuppal együtt.

 

Ez speciel marhaság.

Előzmény: Aki mer az (100061)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!