Keresés

Részletes keresés

Libera nos, Domine! Creative Commons License 2005.03.13 0 0 298
Nem egy tragédia, ha az ember magyar pék által sütött kenyeret vesz (úgysem tudni, hol termett a búza, ahol a kenyeret őrülték). Nekem ugyan van (német) kenyérsütőgépem. De attól még meg lehet f*ngatni a gazdákat, ha - aki anyagilag megteheti -, inkább külföldi árut vásároluk...
Előzmény: Törölt nick (296)
Sas882 Creative Commons License 2005.03.13 0 0 295
amikor 1 országban ilyen hatalmas gondok vannak,szinte minden téren,könnyen előjön a gyűlölet
könyebb gyülölni valakit/valakiket mint megoldani a problémákat
de zen nem kell csodálkozni
nem csak itt a balkánon megy ez igy.
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2005.03.13 0 0 294
a vásárlóknak szabják meg, mit kötelesek fogyasztani

Nekem utoljára az óvodában szabták meg, hogy mit vagyok köteles fogyasztani, úgy látszik szerencsém van. A finomfőzeléket például nagyon utáltam. De az óvónénit nem Monopolhegemóniának hívták, hanem Klári néninek. :)
Előzmény: zividivi (292)
Libera nos, Domine! Creative Commons License 2005.03.13 0 0 293
"Csak nem képzeled, hogy a sajátjából adta... A közösből, abból igen. "
Amit az EU a gazdáknak küldött, abból. :)


Látom, viccőni teccik. Az EU a nemzeti befizetéseket osztja újra, így a magyar adófizetők pénzét is. És a gazdák még ezen felül követeltek 15 milliárd nemzeti önrészt, az plusz még fejenként - valaki keresőkre, adófizetőkre is kiszámolhatja, én csak a 10 millióval osztom - 1500 HUF.

Előzmény: tüzes fal (251)
zividivi Creative Commons License 2005.03.13 0 0 292
//"....Monopolhelyzetben az van, aki egyedül szerepel a piacon. A hegemónia pedig irányító piaci befolyást, meghatározó helyzetet jelent. De a "monopolhegemónia"???...."//


Ajaj! Azt hitem rendeződött, s lám mégsem.


Szóval, a monopolhegemónia nyers fordításban olyan spéci piacgazdaság, melyben a monopolhelyzetben leldző klánok nem a pac igényeit elégítik ki, hanem a vásárlóknak szabják meg, mit kötelesek fogyasztani. Bóvli és méreg, döghús, bármi légyen is az. Dögöljön bele akár az egész világ a profit a fő, nem az ember.
Előzmény: Libera nos, Domine! (229)
zividivi Creative Commons License 2005.03.13 0 0 290
Sajnálnám, ha csak szótár segítségével tudnánk szót érteni. És sajnálom, hogy a pezsgőröl is lekéstem. :-))
Előzmény: Libera nos, Domine! (222)
goldnadel Creative Commons License 2005.03.13 0 0 289
Nézd, ha az ujság hazudik akkor én is.
Előzmény: Törölt nick (286)
goldnadel Creative Commons License 2005.03.13 0 0 288
Figyi,ha nem szereted miért nézed?
Előzmény: tarika (287)
tarika Creative Commons License 2005.03.13 0 0 287
Feneketlen gyűlölet.

Amikor az MSZP-SDSZ kormány érdekei úgy kívánják, menetrendszerűen elárasztja hazánkat a gyűlölet. Készségesen és profi módon szítja ezt a média egy része, tudva, széles néprétegek körében van erre a befogadó készség. Az egyház és az elcsatolt területeken élő magyarság elleni hangulatkeltés után most éppen a gazdák vannak soron, ellenük próbálják hangolni Budapest lakóit.

Az Index internetes hírportálon (ahol a publicisztika műfajának megújítását a parttalan trágárságban találták meg) Gyártsunk rézfaszú baglyokat! című írásában gyalázkodott egy újdonsült Tóta W. epigon. A gazdákat szimplán idiótáknak nevezte, s a magyar mezőgazdasági termékek előállítását a címben szereplő állat gyártásával ítélte egyenértékűnek, gúnyosan megjegyezve "rézfaszú baglyok nélkül meg nincs haza. Nemzethalál!” A degenerált gondolkodásmódot jól megvilágítja, amikor a szerző azon értetlenkedik, minek is kell foglalkozni, pláne támogatni, egy olyan gazdasági szegmenset, amely a fejlet ipari országokban csupán az 5%-át adja a nemzeti összterméknek. Ajánlhatnánk persze, ezentúl ne fogyassza ennek a jelentéktelen, lenézett területnek a termékeit, egye meg inkább a monitorját, vagy a hokedlijét. Komolyra fordítva szót, a mezőgazdaság aránya azért csökkent a teljes össztermékez képest, mert egyéb területek (ipar, szolgáltatás stb.) produktuma hihetetlen mértékben megnőtt (mert enni ugye nem eszünk kevesebbet). Nos feltehetjük a kérdést: mi végre volt ez az eszeveszett növekedés, ha ezentúl még azt a mezőgazdaságot, s vele a falvakat, a tájat és az abból élőket, sem tudjuk megtartani, amely évszázadok óta a nemzetek testét alkotja? (Ráadásul, ha a mezőgazdasági alaptevékenységhez közvetlenül, vagy közvetve kapcsolódó iparágakat is figyelembe vennénk, élelmiszeripar, kereskedelem, túrizmus, a vidékieket ellátó szolgáltatóipar stb., akkor messze nagyobb gazdasági súly jönne ki, mint amit itt egyesek állítanak.)

A magyar társadalom morális válságát jól mutatja, milyen sokan vevők erre a gyűlöletkeltésre. Az internetes fórumokon is megindult a névtelen gyalázkodás, többek között az Index "Mennyibe vannak nekünk a parasztok?” és a "Traktrorosok! Takarodjatok!!!” topikjaiban, ahol egyesek még a magyar élelmiszerek bojkottjára(!) is buzdítanak. Akinek nincs internetes hozzáférése, az (amennyiben van kedve és gyomra hozzá) olvasgassa az ATV SMS üzeneteit (a "Vízágyút nekik!!!” már mérsékelt véleménynek számít), vagy hallgassa a Klub rádió betelefonálóit. Megtudhatja micsoda patologikus, és irracionális gyűlöletet éreznek egyesek a vidéken élő embertársaikkal szemben. Az indulatok alapja a tudatlanság, az irigység és a nemzeti sorskérdéseink iránti közöny. Tulajdonképpen ez a Kádári örökség, nem pedig Kádár János személye iránti nosztalgia. Ezt ismerte fel Gyurcsány, ezért van képe "Kádározni”, hiszen tudja: az erkölcsi pusztítás hagyatéka nem a tudatban, hanem a tudat alatti attitűdben lakozik. Karöltve hűséges sajtójukkal, manipulációkkal, nyílt hazugságokkal aktuális hatalmi érdekeiknek megfelelően, erre építve gerjesztenek évek óta indulatokat, ma a gazdák, tegnap és holnap az egyház, a határon túli magyarok, vagy az ellenzék ellen.

Különösen gyomorforgató volt a Heti Hetes propagandája, amiben Verebes István hosszas szünet után ismét feltűnt. Verebes egyébként aznap reggel még a "közszolgálati” Napkelte moderátoraként moralizált Gyárfással, Fialáva és Bánóval arról, hogy egy ilyen hiteles, tárgyilagos és mértékadó műsorban (mármint a Napkeltében), miképpen eshetett meg Fiala bakija. (Szegény megrótt Fialának tudnia kellett volna, nem élő műsorban "Hajrá MSZP!” skandálással, hanem - profi kollégáihoz hasonlóan - kifinomult technikákkal kell az MSZP szekerét tolni.) Este viszont már a Heti Hetesben csodálhattuk Verebest, amint a műsor elején alig győzte kifejezni rajongását és elismerését Gyurcsány Ferencnek, amiért Friderikusz műsorában "őszintén” beismerte: hiba volt a négypárti egyeztetésre nem beengedni az ellenzék szakértőit. Amikor Gyurcsány hatalomra jutása után Verebes távozott a Heti Hetesből, sokan gondolhatták, hát mégis akad egy határ, ami már az ő gyomrának is sok, mégiscsak egy gerinces ember... A szóban forgó adás csattanós válasz adott minden naiv szerzetnek: az önkéntes szilencium oka nem elvi, hanem anyagi eredetű volt. Valószínűleg mindennek megvan az árfolyama, így Gyurcsány magasztalásának is… (Verebes sohasem titkolta, médiában való szerepléseit kizárólag a pénz motiválja.)

Mindezt azért érdemes szem előtt tartani, hogy képesek legyünk érzékelni milyen képmutató és visszataszítónak aljas dolog az, amikor a Heti Hetesben a "vagyonos gazdák” állam általi "segélyezéséről” beszéltek, akik az államtól "érdemtelenül zsarolnak ki pénzt” demonstrációikkal minden évben. Előkerült természetesen a "gazdák drága traktorokkal vonulnak, mégis pénzt kérnek” című rendkívül primitív, de a jelek szerint hatásos demagógia. Egy, az agitálás hatására kellően felajzott néző még ordítozni is kezdett, a gazdákat becsmérelte, akik a "szép, drága traktorjaikkal jönnek ide” ahelyett, hogy dolgoznának. A hét "nagyágyú” pedig sunyi módon csak bólogatott, "íme a nép szava!” megjegyzések kíséretében. (A szerkesztők - önmagukat minősítve - furcsa módon ezt nem vágták ki a műsorból, pedig három órából csinálnak egyet...)

Nem árt tisztázni néhány dolgot. Ha a gazdák Rolls Royce-val jöttek volna tüntetni, ahhoz sem lenne köze senkinek. Ha egy nyugdíjas a járadékát, vagy egy vasutas a fizetését nem kapja meg, s ezért tiltakozni mer, akkor nem ellenérv, hogy ennyi, vagy annyi a vagyonuk. Tudniillik az nekik jár. A gazdák sem segélyt kérnek - bár többnyire alávaló módon ezt sugallja a kormány és a média - hanem a nekik járó uniós forrásokat követelik, és az elhibázott gazdaságpolitikát kérik számon. A Heti Hetes szereplőivel szemben a gazdák munkaeszköz megvételére költötték a pénzüket, aminek az árát előre (vagy utólag) ki kell még termelni. Aki ezt irigyli, az vegyen otthonra magának egy traktort, s hamarosan rá fog jönni, hogy sem megenni nem tudja, sem utazni és szórakozni nem járhat vele, csak munkára használhatja. Arról nem is beszélve, hogy többségük - tragikusan eladósítva magát - hitelre, vagy lízingre vásárolta eme munkaeszközét.

Ellentétben a Heti Hetes szereplőivel, akik csak önmagukat prostituálták (pletykák szerint adásonként több százezerért), s cserébe olyan emberek ellen hangolják rajongóikat, akik puszta megmaradásukért és a hitelek visszafizetésért többet dolgoznak, mint amit ők felfogni is képesek lennének. A tetejébe még a nyílt hazugságoktól sem riadnak vissza, mint például Kéri László politológus, aki állította: tíz-húsz hektáros birtokokon nem lehet gazdaságosan termelni, ezt "ideje lenne ezt megérteni”. Nos, ezzel szemben az igazság az, hogy az EU országok működő mezőgazdaságaiban az átlag birtoknagysága tizenkilenc hektár. Legközelebb mielőtt jó pénzért, rihegések-röhögések közepette félretájékoztatni készül a nézőket, konzultálon a "csúcsközgazdász” és EU szakértő feleségével, Petschnig Mária Zitával, aki idén januárban jelentetett meg egy cikket a Mozgó világban "Gazdasági Hazugságok” címmel. Négy évvel Torgyán távozása után pedig nevetséges még mindig rá hivatkozni. Egyrészt akkor sokkal jobb helyzetben voltak a gazdák, másrészt még egy Kéri-féle tudós ember sem tudná levezetni: ugyan miért a négy-öt évvel korábbi miniszter lenne a felelős a 2004-évi EU kifizetések elmaradásáért?

Szégyenszemre ma Magyarországon tömegével élnek olyanok, akik nemhogy szolidaritásra nem képesek saját nemzettársaikkal szemben (lásd december ötödikét), hanem ráadásul még azt képzelik, nekik attól jobban fog menni anyagilag, ha a vidéken élőknek kevesebb jut, netán tönkremennek. Ideje lenne valakinek a fejükbe tölteni, ez nem egy nulla összegű játék. Ha egy békési gazda tönkremegy, attól egy kispesti lakosnak egy fillérrel sem fog több jutni. Sőt! Vagy minden szereplőjével együtt emelkedik egy nemzet, vagy együtt süllyed el. Arra - kapcsolati tőkéjükkel és gátlástalanságukkal - csak az Apró-klán tagjai és elvbarátai képesek, hogy folyamatosan a felszínen maradva az ország anyagi és szellemi nyomorúságából kovácsoljanak maguknak anyagi és hatalmi tőkét. Bármennyit álmodoznak róla szájtáti szavazóik, ebből soha egy morzsa sem fog leesni nekik...
Gruiz Márton
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.13 0 0 286

Az alkalmazásban állók létszáma a nemzetgazdaságban,
1998. január-június - összlétszám: 131100 fő

 

http://portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/h1998/h103fo98/h1030506.html

 

Az alkalmazásban állók létszáma a nemzetgazdaságban,
2002. január-december - összlétszám: 112300 fő

 

http://portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/h2002/h103/fh1030512.html#szamtest

 

 

Az alkalmazásban állók létszáma a nemzetgazdaságban,
2004. január-december - összlétszám: 89400 fő

http://portal.ksh.hu/pls/ksh/docs/hun/h2004/h103/fh1030512.html#szamtest

 

Nocsak szocijaink jóléti rendszerváltása és a "rendben a gazdaság nics válság" szlogen eredményeképp 2 év alatt csökkent annyival a szektor foglakoztatottsága mint a cúnya-antidemokjatikus fityisz 4 éve alatt. :)

 

Ettől függetlenül hol az a 100.000 fő? Hazudsz. Szerintem. :)

 

Előzmény: Törölt nick (284)
goldnadel Creative Commons License 2005.03.13 0 0 285
Részletezd légyszives.
Előzmény: Törölt nick (284)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.13 0 0 284
Ez nem forrás.
Előzmény: goldnadel (283)
goldnadel Creative Commons License 2005.03.13 0 0 283
Forrás:Cél Info. Textilipari ujság.
Előzmény: Törölt nick (282)
Törölt nick Creative Commons License 2005.03.13 0 0 282
Erről valami forrást légyszíves mellékelni.
Előzmény: goldnadel (281)
goldnadel Creative Commons License 2005.03.13 0 0 281

Sajnálom hogy nem értetted meg hogy itt nem a 47 meg a 180 ft ról van szó,hanem

kb 100000 textilipari dolgozóról akinek megszünt a munkaviszonya,mert egy politikus beleszól olyan dolgogba amihez nem ért.

Előzmény: BoRó (280)
BoRó Creative Commons License 2005.03.13 0 0 280
Nem fijam, téged saját magadtól kellene megvédeni, mert ha a kínai póló 47 forint, a magyar meg 180, akkor nem az árfolyamváltozásba döglesz bele, hanem a saját hülyeségedbe. Na mindegy, ha tönkremész (ami téged olvasva felettébb valószínű), valami kisegítő parasztnak azért még jó lehetsz. :-)
Előzmény: goldnadel (279)
goldnadel Creative Commons License 2005.03.13 0 0 279
Hallottam róla.Egy politikus utasitásai ellen nem véd meg.
Előzmény: BoRó (278)
BoRó Creative Commons License 2005.03.13 0 0 278

Amúgy mondd csak fijam, hallottál Te már a határidős devizapiacról, vagy azt elnyomták az orbánbányákról szóló hírek?

Előzmény: goldnadel (276)
BoRó Creative Commons License 2005.03.13 0 0 277

"Hát ha a kínai póló 47 forint, a magyar 180 és ti a problémát a forint árfolyamában látjátok, akkor nem csoda, hogy tönkrementetek."

Ne erőlködj, látod, hogy nem érti a szerencsétlen.

Előzmény: polites (275)
goldnadel Creative Commons License 2005.03.13 0 0 276

Nem a forint árfolyama hanem az árfolyam mozgatása tett tönkre kb-500 céget.

Főleg attól hogy egy politikus utasitására,a gazdasági folyamatokat figyelmen kivül hagyva történt.

Előzmény: polites (275)
polites Creative Commons License 2005.03.13 0 0 275
"ilyenek az árkülönbözetek.

... ,de a legnagyobb probléma az árfolyam."

 

Hát ha a kínai póló 47 forint, a magyar 180 és ti a problémát a forint árfolyamában látjátok, akkor nem csoda, hogy tönkrementetek.

Előzmény: goldnadel (274)
goldnadel Creative Commons License 2005.03.13 0 0 274

A meglátásod valóságos, ilyenek az árkülönbözetek.

Egy magyar varrónő nem megy el dolgozni olyan áron,de a legnagyobb probléma szerintem az árfolyam.2001-ben vettem egy gépet külföldről kb 275ft per dollár volt az ára.Ma a dollár 184ft környékén mozog.Egy jó póló akkor és most is 1dollár.

Lehet számolni.

Előzmény: akottyabotko (273)
akottyabotko Creative Commons License 2005.03.13 0 0 273

Az utolsó árajánlat, amit kínai fehér "eldobható" pamutpólóra kaptam 47 forint, bruttó. Vegyes méret. Ugyanolyan minőségű (Figyelem! A minőség alatt jelen esetben csak az átadott műszaki leírás adatait veszem. Bár tudom, hogy a kínai enyhén hazug, de nekem nem minőségí ruhát kellett átadnom, hanem egyszer használható vackot, mert azt keresett a t. +rendelő...) magyar póló 180 forint. A mexikói ~95.  Még szerencse, hogy nem jött össze az üzlet.

Előzmény: goldnadel (272)
goldnadel Creative Commons License 2005.03.13 0 0 272
Ezt csak az érthetőség kedvéért irtam,az árfolyamokat nem ismerem,csak a tendenciát.
Előzmény: póráz (269)
polites Creative Commons License 2005.03.13 0 0 271
kis tényező
Előzmény: polites (270)
polites Creative Commons License 2005.03.13 0 0 270

Az árfolyam csak ki tényező. Lehet, hogy az az utolsó csepp a pohárban, de alapvetően az a probléma, hogy a kínai áru sokkal-sokkal olcsóbb.

 

Ha beengeded, akkor nem tudsz vele versenyezni, hiszen 10-szer kisebb bérért ugyanolyan technológiával dolgoznak.

 

És ez mindennel így lesz.

Előzmény: goldnadel (268)
póráz Creative Commons License 2005.03.13 0 0 269
"leszerződsz egy árúért 1 eurót adnak,ami akkor 282ft-ot ér""
Mikor is??
Előzmény: goldnadel (268)
goldnadel Creative Commons License 2005.03.13 0 0 268

A válaszom:nem a kinai áruk tették tönkre a textilipart,ők azért tudtak betörni mert a mesterségesen alacsonyan tartott árfolyam csődbe vitt rengeteg vállalatot.

Hogy megértsd:itt éves szerződések vannak.

Pl.januárban leszerződsz egy árúért 1 eurót adnak,ami akkor 282ft-ot ér.

Kiszámolod a költségeket monjuk 267-ft van rajta 15ft-haszon darabonként.

Júniusban a bank leviszi 252-ft ra a pénzt,van rajta 15ft-ráfizetés darabonként.

És nem lehet leállni mert a kötbér 30 ft darabonként.És egész évben dolgozhattál hogy összeszedj év végére egy pár milliós ráfizetést.

És akkor kirúgsz mindenkit,és jöhetnek a kinaiak.

Összekevered az okot az okozattal.

Előzmény: póráz (264)
póráz Creative Commons License 2005.03.13 0 0 267
Nem elfogadottak a füstölt és a főzött termékekben.
Előzmény: Derek (266)
Derek Creative Commons License 2005.03.13 0 0 266

": E 250 tartósító , E 450-451 stabilizátor , E 316 antioxidáns , E 407 -415 állományjavító. Hazánkban ezek az adalékok nem elfogadottak " "

 

Dehogynem elfogadottak,ha nem lennenek azok akkor nem engednek be a hataron.Mi is az Eu tagja vagyunk az eu szabvanyok Mo-on elfogadottak.Az mas ,hogy nem hasznaljuk mindet de nem is kotelezo.

Előzmény: póráz (262)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!