Nem máz az. A linkelt márka termékei bátran vehetők. Jó választás ez a félprofesszionális megoldás. A szegecselt nyél is ki fog tartani. Némi vas ebből is oldódik, ebben nincs eltérés. Ez ferdülhet, míg az öntött csak jóval magasabb hőfokon teszi, így az szabadtűzre, kemencébe is tehető. Gázon nincs gond, de rezsón - főleg ha a platni kisebb, mint a serpenyő - hasat ereszthet a sima vas, tehát forgásba, billegésbe kezdhet, visszarendezni élhető-használható állapotra nehéz. Ugyanez indukcióson is megeshet ha jól megküldöd (pl. 1200 Watton elindul és te azt gondolod, hogy előmelegíted, közben görbíted csak a felfekvési felületét, igaz, indukciósnál ez kevésbé szempont, mint egy kerámialaposnál/rezsónál). Ez van akit kevésbé, van, akit jobban zavar. Nem tanácsos üresben előmelegíteni, a hőnek az ételben kell végződnie amivel dolgozunk, amit belerakunk. Nem jó az sem, ha a zsír önkényesen gyűlik mindig a lejtmenet irányába. Nem akarom túlmagyarázni ezt, sem felnagyítani, de az öntöttekhez képest ez egy tényező, szempont, sőt, még azoknál is az. Személy szerint az öntött masszívsága miatt választottam és fogok is öntöttet. Te tudod min fogod használni. Széles lángú égőrózsával nincs gond.
Gyorsabban melegszik a kiszemelted, indukciósnál ez kibukik, fogod akarni gyorsabban, ha már egyszer tudja gyorsabban, csak hát vigyázni kell. Bár ezt nem kérdezted, de ha indukciós játszik esetleg, akkor azzal az öntött termékek passzolnak/üzemelnek a legjobban.
A többi különbség engem is érdekelne.
Klasszikus lehet még a belül tarkazománcozott, Bonyhádi néven elterjedt család, de annál jobb választás amit kinéztél, ugyanis egy egészséges vaspatinával jóval előbbre vagy, mint egy leégés szempontból örökké rakoncátlankodó zománccal. Ennél leégetősebb már csak a tarkazománcos vékony vaslemez, a szeletsütők legalja. Gyakorlott kezek persze kiküszöbölik a bajt, rutinnal vagy több zsírral/olajjal, de ha megnézed, az éttermek séfjei is vasat használnak, nem véletlenül.
Opció lehet még zománcozott öntöttvas serpenyő, vannak szépek és persze drágák is, de a linkelt áráért is be tudsz szerezni, könnyebb tisztítani és tárolni, a bonyhádiknál kevésbé odaégetősek, de a burkolatlan, patinával dolgozó, fenti vasaknál viszont jobban, de abszolút élhető ez is, ez inkább egyéni lövés kérdése.
Létezik egy ideje a gránitbevonat is, klasszikusként értelmezhető, ma sok hitvány termékben ölt testet, alapvetően nincs vele baj, a patinára képes jószágoktól elmarad azért. A többiről nem írok, azok nem eshetnek klasszikus megítélés alá.
Összességében: jó úton jársz, nem nyúlsz mellé, de ha szeretnél, nyiss a többi irányba is.
Ha klasszikus vasedényt szeretnék, akkor ez mennyire teljesíti ezt a fajta elvárásomat? Mennyiben különbözik az öntöttvastól amit feketére mázolva árulnak?
Nagyon nagyszerű, örülök és együttérzek. Ha olvasgattál visszább, panaszom volt a holland sütőm önterjesztő hatásáról, azóta sütőben ki lett égetve, zsírral előzőleg bekenve, tehát az integrálódott belé. Azóta erős, ujjal nyomott csuszmatolásra sem terjeszti magát molekulárisan, tehát nincs áttevődött szag vagy vasmolekula által színezett, emberi ujj. A tojássárgája a következő teszt, de szerintem ott sem lesz jelen az eddigi méregzöld, elszínező hatás. Ez így már jó! Tapintásra is teljesen más, a amolyan plasztikus-selymes, ezt is vártam egyébként a sütőben történő eljárástól. Mivel ez egy lábas, kíváncsi leszek, meddig tartja meg a patináját (paradicsommal, mint erős savas tényezővel nem tervezem terhelni). Zavar a dologban az, hogy modern technika kell hozzá, hogy használható legyen, de ha azt veszem, hogy kemencében is megejthető a kiégetés, akkor ez az aggály is feledhető.
Azt írja a hasznàlati utasítást, hogy olajozzam be, hevítsem fel egy óráig, hagyjam kihülni, és a felesleges olajat töröljem le. Aztán még kétszer ugyanígy. Nem töröltem nagyon le róla semmit, mert a papír beleragadt volna. Kicsit ragadós a felület.
Ezt most nem értem. Kihűlés után törlöd át papírtörlővel és még utána olajozod? Kihűlés után van mit letörölni róla?... Azt nem kéne. Az olajozás az lényegében egy picit olajos papírtörlővel való áttörlés. Égetés után már az az olajréteg polimerizálódik, nincs mit letörölni. Ha túl vastagon kened, az nem jó.
Ikeás vaslábast vettem, azt írja a kézikönyv, hogy az első hasznàlat előtt ki kell olajozni, és 150 fokon, 1 órán keresztül melegíteni. Mindezt háromszor.
Meg azt is írja, hogy nem szabad majd a tisztítàshoz mosogatószert hasznàlni.
Na most: az első egy órás procedúra megvolt. Előtte forró vízzel kiöblítettem, szárazra töröltem. Nem hasznàltam mosogatószert. Kellett volna? (Utólag átvondolva lehet, hogy nem ártott volna.)
Nem tudom milyen porózusságot emlegetsz... Ha beavatod és használod, akkor a rajta kialakult "patina", ami tulajdonképpen ráégett olaj, zsír, fehérjesalak, tökéletesen elszigeteli a vasat az ételtől. Egy vékony szenes páncél.
Még mosogathatod is. Nem szívódik át rajta semmi. Az ilyen elemi szenes dolgot nem oldja semmiféle oldószer. Pláne háztartási... így a mosogatószer sem.
Mechanikailag lehet esetleg lekaparni, drótozni (acélgyapotozni) róla, de azt meg nem szokás.
A zománc sérülhet. A natúr egy jó beavatás után örökélet. Vagy újra avatható. Amit linkeletem amazonost, az jó márka és beavatva érkezik.
Nem tudok anyagtulajdonságokról írni. Van olcsó kínaim is, drágább ikeás is, fogalmam sincs mennyit érő ócskapiacos is, mind működik. Az olcsóbb kidolgozottsága nem olyan szép és jó, mint a drágábbé, de működik. Igaz, én gázon és sütőben használom...
Esetleg szénacélon nem gondolkodsz el? Ezek is szuperek:
Az öntött, de, porózus. Előző étel megjelenhet bukéilag valamelyest egy következőben, de nem kötelező. Anyagtulajdonságokról még mindig nem írsz. Rongyosra néztem már neten őket. Menjek egyszerűen csak márka után? Ennél több kell. Köszi azért a gondolatokat.
Az ikeás csak nem és kész; szerelem vagy nem. A kettősök sem jönnek be, zománcos és natúr közt vacilálok. Ami fixbiztos, hogy kiöntők nélkül nem ér semmit az egész!;)
Ja ja, tényleg elképesztő. Az indukciós csak 14 centi átmérőn melegít valósan. Megvan itt mindennek az oka. Ezért írtam a múltkor, hogy kisütni nem tudom, nincs sütőm. Na. Nem merek használtan venni semmit, mert a sok agyas a porózusságot megkínálja mosogatószerrel. Akár ugyanabban a cikkben, amiben meg azt is leírja, hogy az ételek fedésbe kerülhetnek egymással, pont a pórusok megléte miatt. De engedjük el ezt. Van ajánlat, ötlet jó minőségre? Nem kell, hogy aktuálisan létező ajánlat legyen, elég az információ, hogy milyen ismertetőjegyei vannak a jó öntöttvasnak. Van, ahol a sima felület és szürkébe hajló a rossz jele, szemben a rücskös, tényleges fekete színnel, mert az meg a jó.Hogy ezekből mi igaz, azt nem tudom.
Valahol abban bízom, hogy létezik ellenállóbb, elvégre is 300 (4-5-600?) fok feletti esetekben szabadna deformitásnak csak megtörténnie. A vas kioldódásának mértéke, milyensége sem mindegy, emiatt is fontos.
A bonyhádi viszont hasas mivolta ellenére is elég jól szerepelt ma indukcióson. Sült krumpli, majd tócsni, csuda élmény volt a tapadásmentesen sütögetni. Remélem találok ilyen tudást öntöttben is.
Mindig arról megy a közhelyezés, hogy magas hőfokon tessék a patinát belégetni az eszközbe. Egy nyamvadt számot nem látok sosem. Hány fokra érti? Tegnap indukcióson 1400 Watton sikerült billegést varázsolni a holland sütőbe.:/ A múltkor sem tudtam már hol lakik az igazság, most megint el vagyok akadva, második felvonásként. Azt gondoltam, hogy sokkal nehezebb összehozni egy ilyet. Fontos lenne a nem ipari körülmények - azaz háztarzási - közt való tökéletes elb@szhatatlanság. Most haragszom magamra. Az indukciós is középen jobban melegít valamiért, mint a széleken, ez így pont nem jó, pont ettől púposodik minden a legjobban. De hogy ez is... A drabális gyártmány is deformálódik.
Patina esetén szabad-e megjslennie fekete szén pörzsanyagoknak/vasnak a tükörtojás-palacsinta-tócsni alján?
Milyen anyagminőségi fokozatokat, irányokat tapasztaltatok meg már? Szeretnék egy jó serpenyőt, tehát Home Perfecttől eltérőt. Nem szeretném viszont azt az élményt, hogy ugyanúgy megszűnjön a tökéletes felfekvése a sokpénzért beszerzettnek és középfe gyűjtse a zsírt. Az ikeás nem tetszik.