Keresés

Részletes keresés

xugf Creative Commons License 2011.07.10 0 0 161

Szeretnék kérni receptet meggylikörhöz, vagy sherry-hez. Legjobban a sherry érdekelne.

Előre is köszönöm.

florentine Creative Commons License 2011.07.05 0 0 160

Sok receptet kipróbáltam, minél több minden volt benne, annál rosszabb volt. Dolce Vita blogjában találtam egy nagyon jó receptet, egyszerű és nagyon finom.

Strathbeagh-et vettem hozzá és csak sima cukrot karamellizáltam, nem nádcukrot.A tél végén nagyon jól fogyott:-)

 

http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2010/12/karamell-likor.html

Előzmény: Törölt nick (151)
florentine Creative Commons License 2011.07.05 0 0 159

Állítólag nem, mert durva gombaölő szer. Bio citromot keress!

Előzmény: darvasia (158)
darvasia Creative Commons License 2011.06.29 0 0 158

Sziasztok!

 

Szeretnék citromlikőrt készíteni, de akármelyik citromot is nézem, a háló feliratán az szerepel:

TThiabendazollal, Ortphenylphenollal, Imazilillel kezelve. A HÉJ NEM ALKALMAS FOGYASZTÁSRA.

Le lehet ezekez a szereket valahogy mosni?

 

Köszi az esetleges válaszokat!

 

Üdv:darvasia

cloaked Creative Commons License 2011.05.16 0 0 157

Későn kaptam az infot, hogy a méz és a tejszín nem annyira szeretik egymást. Az üveg alján találtam egy fehér, öö... agyat:) De szerencsére egész végig az alján maradt.

 

Majd kipróbálom úgy is, hogy a mézet és a szeszt előre összekeverem, nem tudom, ez segít-e. Továbbá azt hiszem, kicsit több karamell kell majd.

Előzmény: cloaked (156)
cloaked Creative Commons License 2011.05.13 0 0 156

Baileys Original 1.0 verzió

 

-- 3 dl „minél írebb” whiskey (eredetileg Bushmills, ami ide elég drága; erős tölgyfaíze miatt az Old Man's szeszesitalt ajánlom, 1800-2000 Ft)

-- 1 kávéskanál instant kávé

-- 2 kávéskanál kakaópor (nem instant!)

-- 5 teáskanál méz

-- 5 teáskanál cukor

-- karamell 6 teáskanál kristálycukorból főzve (legegyszerűbb és legtisztább mikróban elkészíteni)

-- kb 3-4 dl tejszín, ami mindezt 7 dl-re feltölti (lehetőleg habtejszín)

 

A cukrot igen kevés vízzel együtt gázon elfolyósítom, ebbe megy a méz, instant kávé, kakaópor. Ha elkevertem a gázon, hozzáöntöm kb 2-3 dl tejszínhez, majd abban elkeverve mehet a whiskey-hez.

 

A karamellhez, ha elkészült a mikróban, igen kevés vizet adok, majd forralom, amíg a megfagyott karamell fel nem oldódk a vízben, ezután hozzá lehet adni a likőrhöz.

 

Az egészet 0,7-es üvegbe töltöm (én eleve abban keverem), majd a fennmaradó helyet kitöltöm tejszínnel, ekkor áll be a klasszik 17%-os szesztartalomra.

 

Az arányok lehet, hogy még nem tökéletesek, de a hozzávalók úgy tűnik, rendben vannak. 

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.09 0 0 155

Én egy Strathbeagh nevű 1900 Ft-s skótwhiskyt próbáltam ki egyszer, szerintem egész jó volt. Persze nem egy Chivas Regal, de az árához képest nem volt rossz. Nekem például jobban ízlett, mint a Black Velvet.

Előzmény: cloaked (154)
cloaked Creative Commons License 2011.05.07 0 0 154

Az Old Man's szerintem a Zwack egyik legértelmesebb terméke:) Teszkóban 1700-1800 Ft, és kevert italba egész jó. Gondolom ugyanaz az alapja, mint a Kalinkának, csak olcsóbb pár száz forinttal, amiért nem szűrik vodkává és nem költenek a reklámjára.

 

Abban sem lennék biztos, hogy az 1900-ért beszerezhető skót whisky-k jobbak nála...de majd próbaképp olyat is veszek:)

Előzmény: Törölt nick (152)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.07 0 0 153

Köszönöm a választ, akkor gondolom nagyjából ugyanaz, amit olvasni lehet az oldalatokon, csak valamivel bővebben.

Előzmény: pálinkaüst (150)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.07 0 0 152

Akkor lehet, hogy nem az Old man's volt, hanem valamelyik másik...  Én nem tudom milyen árban van mostanában a boltokban az Old man's, de az internetes árakból kiindulva... hű. Akkor már inkább vesz az ember egy olcsóbb whiskyt, ami tényleg whisky, nem szeszesital.

Előzmény: cloaked (149)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.05 0 0 151

Bailey's-ügyben a hétvégén lépek, vettem is anyák napjára egy igazit mintának, ha sikerült megújítani a receptet akkor közreadom:)

 

Kíváncsian várom! a közkézen forgó Bailey's receptek nekem nem voltak szimpatikusak eddig, de egyszer szivesen kísérleteznék vele egy jó recept alapján. Főleg ha az itthon elfekvőben lévő szeszeket (whisky, hp) lehetne hozzá felhasználni.

Előzmény: cloaked (149)
pálinkaüst Creative Commons License 2011.05.05 0 0 150

A különböző alkoholfajtákról és elkészítési módjukról nagyjából 20 oldal szól csak, a hangsúly a hagyományos, vörösréz pálinkafőzőkön és illóolaj lepárlókon van (típusok, tisztítás, használat, elmélet), kitérve természetesen a cefrézés, érlelés és tárolás mikéntjére is.

Előzmény: Törölt nick (146)
cloaked Creative Commons License 2011.05.04 0 0 149

"Old Man's whisky tipusú szeszesital, aminek az íze ugyan nem rossz, de semmi köze a whiskyhez. De a minap találkoztam egy olyan bourbon whisky ízű szeszesitallal, ami rendesen gabonapárlatból volt elkészítve"

 

Nemtom régen hogy volt az Old Man's, de az utóbbi 4 évben biztos gabonaszesz, és ott is csak az érlelésen csalnak (házi krémlikőrhöz szoktam venni). Az is van ráírva, meg hát a klasszik olcsó finomszeszt én még az Unicumban is megérzem, annyira utálom:) 

 

Nem lenne olyan nagy hülyeség ez a kivonatosdi egyébként, ha legalább az alappárlat igazi lenne és az ízesítést csapnánk hozzá. Egy jó alsó-középkategóriát ki lehetne hozni belőle. Dehát azt mondani, hogy finomszeszből felső kategóriás Cognac lesz, jaj. 

 

Bailey's-ügyben a hétvégén lépek, vettem is anyák napjára egy igazit mintának, ha sikerült megújítani a receptet akkor közreadom:)

Előzmény: Törölt nick (145)
magyar bucó Creative Commons License 2011.05.04 0 0 148

Egy élmény, csak a tejszín drága.

 

Miért pont az? A cukor kivételével az összes többi hozzávaló drágább...

Előzmény: End_re (147)
End_re Creative Commons License 2011.05.04 0 0 147

Likőr? :D nagyon könnyű

 

 

Tejszínt (sokat szenvedtem, végülis mivel nem akartam habarni, ezért főzőt használtam és ezzel lett tökéletes) fellangyosítok, de nem forralok. Ebbe mehet sűrített tubusos tej, cappuccionpor, mondjuk mogyorós, ez adja a bázis írt. Cukor édesíteni, akár reszelt csoki, vanília (cukor, aroma). Tojás sárgát is van aki tesz, de jöhet az alkohol: rum és konyak, elég sok. Bukésabb minél több benne.

 

Nem lehet elrontani, az arányokat meg kísérletezni kell. Egy élmény, csak a tejszín drága.

Törölt nick Creative Commons License 2011.05.03 0 0 146

Lehet erről a könyvről tudni valamit? Lesznek benne konkrét receptek és módszerek, és trükkök, kifejezetten házi főzöknek, vagy csak úgy nagyvonalakban ír a szeszfajtákról, meg az elkészítésünkről?

Előzmény: pálinkaüst (141)
Törölt nick Creative Commons License 2011.05.03 0 0 145

A másik fórumról azért tudhatod, hogy mi házi főzök megengedünk magunknak egy kis csalást :) Ha érlelt dolgokról van szó, akkor nem igazán van kedvünk évekig várni, még tölgyfahordóban beérik a cucc, inkább csalunk egy kicsit :) 

 

De persze más az a dolog, hogy valamint aromákból és finomszeszből pancsolnak össze. Ha a whiskyt nézzük, ott van példának az Old Man's whisky tipusú szeszesital, aminek az íze ugyan nem rossz, de semmi köze a whiskyhez. De a minap találkoztam egy olyan bourbon whisky ízű szeszesitallal, ami rendesen gabonapárlatból volt elkészítve, csak az érlelést csalták el, egy kis tölgyfakivonattal. Az ilyen italt a magam részéről még el is fogadnám whiskynek, márt csak azért is mert az amerikai házi whisky főzők is így csinálják (Marvin Sutton, és követői), meg mi is.

 

Mostanában elhatároztam hogy rumot fogok készíteni, aminek a legegyszerűbb módja az lenne, hogy gyártok valami jellegtelen szeszt, telenyomom rumaromával, és még lehet hogy ízre hozná azt, amit a minőségű rumok (bár azért fogadni nem mernék rá). De bántaná a lelkiismeretem, hogy az nagyon nem rum...   

Előzmény: cloaked (143)
pálinkaüst Creative Commons License 2011.04.22 0 0 144

Nagyon köszönöm a linket, átolvasom végig, első olvasásra nagyon úgy tűnik, nektek van igazatok. Módosítani fogjuk a szöveget. Még egyszer köszönöm a segítségeteket!

Előzmény: cloaked (143)
cloaked Creative Commons License 2011.04.22 0 0 143

Bocsánat, a karamell engedélyezett az ír/skót viszkinél is. (Viszont 3 év érlelés kötelező, ízeíteni pedig még mindig nem lehet őket.) Még mindig nevetséges a felvetés, hogy azért csináljunk nyugodt szívvel pancsot tisztaszeszből és kivonatból, mert az igazit is „így csinálják”.

Előzmény: cloaked (142)
cloaked Creative Commons License 2011.04.22 0 0 142

A brandyhez kizárólag karamellt szabad keverni, ami viszont nem változtat az ízen (a tiszta karamell íztelen). Érlelni ez EU-ban kötelező.

 

A Cognac hagyományához hozzátartoznak az említett (pl mogyorós) érlelési módok, hozzákeverni pedig megint csak karamellt szabad. (Az ágyaspálinkába meg nyers gyümölcsöt tesznek, tehát ezzel együtt még gyümölcsmagokat is, latorság, eretnekség, fuj:) A „limousin fa kivonata” tévedésre adhat okot, ugyanis ez a kivonat nem más, mint forgáccsal érlelt Cognac (azaz a forgácsot cognaccal „kivonatolják”), és ettől függetlenül teljesíteni kell a címkén jelzett érlelési időt.

 

A tequila szabályozása gyász úgy ahogy van (Mexikó betegre keresi magát a gyenge tekilákkal), és tényleg szabad (bizonyos, meghatározott) adalékokkal „javítani” az érlelésen. Ettől függetlenül a típusa mindig jelzi, hogy mennyit érlelték valójában, és más egyéb dolgokat hozzákeverni nem szabad.

 

Az abszinthoz hagyományosan kizárólag vizet lehet keverni, a honlapon említett cukor is tévedés. (Azt fogyasztás előtt, hígításkor keverjük vagy nem keverjük hozzá, ízlés szerint.) A prémium abszintok ennek mind megfelelnek, a legtöbb egyéb „változat” (pl a Magyarországon kapható összes) pedig egyébként sem abszint, hanem kommersz vagy egyéb hamisítvány, mivel Svájcon kívül nem is foglalják törvénybe (még). Az külön megjegyzendő, hogy ha a honlapon látható „abszint eszencia” 40%-os szeszben is jól oldódik, akkor az csak kispórolt aromakeverék lehet, és nem „rendes” eszencia (azaz hiányoznak az illóolajok). Nem viccből nem hígítják az abszintot 45-50 fok alá, hanem mert opálosodik; van amelyik már 70 fok alatt is. A cukorégetős „módszer” (amit 20 éve terjesztettek el a cseh abszinthamisítványok eladásához) ajánlása még egy minusz.

 

A skót és ír whiskyhez semmit nem szabad hozzákeverni, így elég meredek a kijelentés, hogy „a legritkább esetben származik az aranysárga szín valóban a hordós érlelésből”.

 

Általánosságban elmondható, hogy amihez az íztelen karamellen kívül mást is kevernek, azt az EU-ban eleve „párlatnak” sem lehet nevezni (illetve cukrot lehet ahhoz a kevéshez, amelyeknél ez hagyományos). Viszont rengeteg hagyományos párlat van, amiben még a karamellnek sincs helye.

 

Ajánlom figyelmetekbe a különböző párlatok EU-szabályozását is.


http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32008R0110:HU:NOT

Előzmény: pálinkaüst (139)
pálinkaüst Creative Commons License 2011.04.22 0 0 141

Egy német nyelvű szakkönyv. Remélhetőleg idén nyáron megjelenik majd magyarul is. http://www.amazon.de/Destillatio-das-Buch-traditionellen-Destillieren/dp/3833410663

 

A lehető legjobb tudásunk szerint készítjük az oldalt, ezért is szívesen várok bármilyen építő jellegű hozzászólást, ha bármelyik leírásban hiba van, akkor azt javítjuk.

Előzmény: magyar bucó (140)
magyar bucó Creative Commons License 2011.04.22 0 0 140

Erre van valami forrásod?

Előzmény: pálinkaüst (139)
pálinkaüst Creative Commons License 2011.04.22 0 0 139

A legtöbb ital tartalmaz némi hozzáadott anyagot (ettől pancsnak semmiképpen nem nevezném) és ezt sok helyen nem kell a címkén sem jelezni (pl. az amerikai szeszes italok esetében). A francia konyak esetében például az engedélyezett adalékanyagok a következők: limousin fa kivonata, szeletelt mandula, mogyoró, dió, szárított növények, cukor és karamella.

 

A pálinkán kívül tudtok még olyan égetett szeszt, amihez tilos az alapanyagokon kívül mást is adni? Ha van ilyen, szívesen javítom a leírást, de tudtommal a pálinka az egyetlen ilyen égetett szesz.

Előzmény: cloaked (134)
cloaked Creative Commons License 2011.04.21 0 0 138

Jaoké:) Csak ők viszont azt írják a honlapon, hogy az igazi változatok is ilyenekkel készülnek, még a drágák is, és kivonatból pancsolni valami világklasszis dolog, ezért csináljuk mi is nyugodtan, és "ha igazi, természetesen tiszta italt szeretne inni, akkor válassza a pálinkákat".

Előzmény: magyar bucó (137)
magyar bucó Creative Commons License 2011.04.21 0 0 137

Nem véletlenül írtam fonetikusan. Persze, hogy nem whisk(e)y az így készülő kotyvalék. :)

Előzmény: cloaked (136)
cloaked Creative Commons License 2011.04.21 0 0 136

Akkor pálinka aromát is árulhatnának, mert az ilyen dzsuvából kevert whisky ugyanúgy nem whisky, meg nem is cognac, meg nem is tequila („mexikói kaktuszpálinka”, júúúj rezeg a léc, mi ez, vicclap?:D).

 

De ne itt offoljunk ha érdekel a téma, gyere át az Égetett Szeszesitalokba:) ( http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9206163 )

Előzmény: magyar bucó (135)
magyar bucó Creative Commons License 2011.04.21 0 0 135

Ne zavarjon, hogy konyak, viszki, úzó, tekila, likőr aromákat árulnak. :D

 

A pálinka nem tartalmaz aromát. Ha tartalmaz, akkor az nem pálinka.

Előzmény: cloaked (134)
cloaked Creative Commons License 2011.04.21 0 0 134

Értjük, szóval beszállunk a kommerszbizniszbe, és szemlesütés helyett azt hazudjuk, hogy a világon minden ital pancs, csak a pálinka igazi párlat. Ugye most szabad röhögni, merthogy nagyon rámjött:P

 

 

Más:

Nincs véletlenül valakinek olyan Bailey's receptje ami főleg whiskey-t, tejszínt mézet, kávét és kakaót használ? Szeretném megközelíteni az eredetit, amennyire lehet, abban szerintem tojás sincs.

Előzmény: pálinkaüst (133)
pálinkaüst Creative Commons License 2011.04.21 0 0 133

Kifejezetten semleges ízű alkoholfélék ízesítésére szolgáló aromák forgalmazását is megkezdtük, mellyel pillanatok alatt elkészítheti kedvenc italát. Nem sütőaroma. Az eszenciák feltöltése folyamatosan zajlik, érdemes később is visszanézni még az oldalra.

http://www.palinkaust.hu/hu/catalog/66

magyar bucó Creative Commons License 2011.04.16 0 0 132

Receptet nem tudok, de az alkoholba öntsd kevergetés közben a szirupot.

Előzmény: zúgattyú (131)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!