Keresés

Részletes keresés

Pepin Creative Commons License 2018.08.01 0 0 15733

Most olvastam el alaposabban a belinkelt cikket, a leírt túra működik. (A Kysel völgybe be lehet kukucskálni a sárga jelzésen, de végigmenni már nem. A kék és zöld jelzésű túraútvonalak járhatóak.)

Előzmény: -Smiley- (15731)
Pepin Creative Commons License 2018.07.31 0 0 15732

Ez a topik sem száguld annyira, szerintem belefér, hogy itt válaszolok.

 

A belinkelt oldalon nincs dátum, de a Velky Kysel már meglehetősen régóta nem járható. (Volt egy erdőtűz, mely megolvasztotta a mészkövet és annyira porózusak lettek a sziklák, hogy a völgy teljesen le lett zárva.) 

 

Ferrátás túráról nem tudok a környéken. Mondjuk 2-3 éve jártam arra, akár lehetne is, de nem sok esélyét látom.

 

Ha Podlesokban táboroztok le (a kemping a faházakkal jó választás), akkor öt, kifejezetten színvonalas túrát tudtok tolni:

- Hernád áttörés, félúton elmentek a Klastorisko szurdokba, Menedékkő, utána lejönni a főúton (Glatz út),

- Sucha Bela szurdok, lefelé a Glatz út,

- Piecky szurdok, lefelé a Glatz út,

- Velky Sokol, lefelé a Glatz út,

- Hernád áttörés (vagy Menedékkő), utána Sokolina Dolina, lefelé a Glatz út. (Ha az áttörésben mentek, akkor útba tudjátok ejteni a Tamásfalvi kilátót is.)

 

Mindegyik erős, egész napos túra. Ha végigcsináljátok, lesz némi izomláz. :)

 

Papíralapú térképet sok helyen találtok. Még itthon is, de odakint a kempingben is van. Elektronikusról nincs tudomásom.

 

Előzmény: -Smiley- (15731)
-Smiley- Creative Commons License 2018.07.31 0 0 15731

Köszönöm a segítségeteket. Mivel a másik fórum picit leült, és itt többen vagytok egy olyan 2 napig megengeditek hogy Szlovák paradicsomozzak is itt?  (Mivel elsőre oda megyünk és onnan a Magas Tátrába)

 

Szeretném ott megnézni a Kysel Ferrátás túrát és a Hernád áttörést valamint a végén lévő szakadékot. 

 

 

Találtam egy ilyen magyar oldalt, a Kysel-es Ferratás túra az lényegében ez lenne?

http://kirandulastippek.hu/szlovak-paradicsom-szepesseg/velky-kysel-szurdok

Vagy ez csak egy csökkentett szakasza? Sajnos egyértelműen sehol sem látom.  

Ez hány km lehet? Ha elfáradok lehet rövidíteni (régen sokat túráztam de 6-7 éve amióta ülő melót végzek ellustultam olyan 10 - 15 km-t még azért tudok menni talán) 

Létezik olyan turistatérkép kivonat amit ki tudnék nyomtatni A/3-ban ezekről a túrákról, illetve a Tátrai dolgokról amit ajánlottatok? 

Az oldalon lévő GPX kiterjesztést mobilra le tudom tölteni vagy milyen programmal tudom használni? 

 

Podlesok környékén akkor Kysel, Hernád áttörés és Tamásfalvi kilátó ami szép látványosság? Vagy érdemes még menni valamerre? 

 

köszi a segítségeteket előre is. 

 

 

Előzmény: Pepin (15730)
Pepin Creative Commons License 2018.07.31 0 0 15730

Ha csillagtúra, akkor Podlesok.

Előzmény: -Smiley- (15725)
Pepin Creative Commons License 2018.07.31 0 0 15729

A Menedékkőt felejtsd el autóval. Murvás földút visz ugyan fel, de csak helyi áruszállítás illetve infrastruktúra szolgáltatás veheti igénybe.

Előzmény: -Smiley- (15725)
OFC Creative Commons License 2018.07.31 0 0 15728

Az a Lombkorona ösvény Bachledkán. Amíg nem megy a felvonó, nem érdemes gyalog amiatt felmenni.

Előzmény: -Smiley- (15725)
OFC Creative Commons License 2018.07.31 0 0 15727

Poprádi-tó. Csorba-tótól oda-vissza kevesebb, mint 10km, nem veszélyes a terep. Ez most kimaradt, mert jött a zivatar.

Esetleg még az Óriás-vízesés, szintén a Csorba-tótól. Vagy a Kőpataki-tótól lesétálni a Tarpatakig. Ezek nem túl hosszúak. Hirtelen ez jutott eszembe. A többiek meg majd kiegészítik.

Előzmény: -Smiley- (15725)
OFC Creative Commons License 2018.07.31 0 0 15726

Tele volt, azért nem tudtunk beülni.

Előzmény: Pepin (15724)
-Smiley- Creative Commons License 2018.07.31 -1 0 15725

A Magas Tátrában a Lomnici csúcson kívül mit érdemes még megnézni? (ahova meg felvonó vagy nem túl durva oda-vissza max 10-12 km-es erdei úton el lehet jutni?

Olvastam valami fák feletti ösvényt, arról van valami infó? Megéri megnézni?

 

Ti mit néznétek meg ami 5 napba belezsúfolható? 

 

 

Szlovák Paradicsomban a Menedékkőhöz el lehet jutni valahogy kocsival? Ott szeretnénk csillagtúrázni de úgy tudom le van zárva az út (google mondjuk tervez rá)  Van valami infótok róla?

 

köszi

Előzmény: OFC (15721)
Pepin Creative Commons License 2018.07.31 0 0 15724

Akkor igazán sajnálhatod, hogy kihagytátok Lomnicon a Stara Mama éttermet. (Az elektricska megállójától nem messze.) Hagyományos, finom és embertelen adagokat adnak.

Előzmény: OFC (15723)
OFC Creative Commons License 2018.07.31 0 0 15723

Szívesen!

 

Ezek inkább azoknak lehetnek hasznos infók, akik fent terveznek enni, inni. A különbség szembetűnő, ezért is írtam le.

 

30 éve voltam ezelőtt a Tátrában, és a számomra egyetlen csalódás: vadászni kell az olyan éttermet, ahol kapsz tradicionális ételeket. Azok a helyek, ahol jártunk, szerencsére ilyenek voltak. Aki megelégszik a hamburger, hot-dog, sült krupmli verzióval annak egész Szlovákia kánaán, a multikulti érezteti a hatását. A sörök finomak, olcsóbbak az ásványvíznél. A Tatratea nekem nem jött be, a Kofola-t most ittam először, a citromos egész jó. Tankolni érdemes átmenni Lengyelországba, persze zloty legyen. A benzin - átszámítva - akár 100 Ft-tal olcsóbb.

 

A szállástipp egyébként a topikról származik, és bejött. A vízhelyzet ellenére a maximumot nyújtották. A Penzion Bayer-ről van szó, mindenkinek bátran ajánlom.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (15720)
garass Creative Commons License 2018.07.31 0 0 15722

Köszönjük a sok információt. Hát igen, a nyári főszezonnak ez az átka, hogy mindenhol nagy a tömeg. Ráadásul ha valami elromlik, javítanak, az még tovább növeli a káoszt. Ha lehet én ezért inkább szeptemberben járom ezeket a felkapott helyeket. Akkor minden elviselhetőbb, sőt a szállásokon több helyen még kedvezmény is elérhető.

Előzmény: OFC (15721)
OFC Creative Commons License 2018.07.31 0 1 15721

És még néhány infó:

 

Bélai-cseppkőbarlang.

Két felnőtt-két gyerek 24 euró. A parkolóban 4,5 euró az egész napos parkolójegy. A bejáratig egy húzós emelkedő vezet, nem éppen kényelmes, de megéri felmenni. A pénztárnál sor, ami nincs nyitva folyamatosan, mert csak a turnusok indulása előtt nyit ki rövid időre. A WC ingyenes, italautomaták vannak.

Elvileg óránként indulnak a turnusok, gyakorlatilag ahogy összejön a létszám. Bent +5 fok körüli hőmérséklet van, fel kell öltözni. Szlovákul ment a tájékoztatás, de a látvány kárpótolta ezt. Érdemes felmenni, durván 70-80 perc program, rengeteg lépcsővel odabent, de egyáltalán nem olyan fárasztó, mint feljutni a parkolóból.

 

Bachledka:

A felvonó nem készült még el. Fel akartunk menni, de bárkivel beszéltünk róla, akik ott voltak, megbánták. A feljutás gyereknek kínzás, felnőttnek is fárasztó. Eső után sárdagonya az ösvény. Volt, aki félútnál visszafordult.

Az építkezések miatt kaotikus állapotok, a parkolás macerás. Ha átadják az új felvonót, nyilván rendeződik a helyzet.

 

Vörös-kolostor, Dunajec:

Parkolás: napijegy, 4 euró. Alapos tájékoztatás a parkolóban (a kolostor után, nem a faluban) a hölgytől, mindenről - angolul. A tutajozás kihagyhatatlan, 14 euró a felnőtt, 7 a gyerekjegy, a kolostor előtti partszakaszon van a pénztár. Mindössze húsz percet kellett várni. A tutajos angolul is elmondta, hogy éppen mit látunk. Zárt, vízálló lábbeli ajánlott, a tutajok aljában összegyűlik a víz. A kiszállásnál jó minőségű, nagy méretű fotót lehet venni 4 euróért, amit a partról készítenek. A visszaút gyalogosan kb. 9km, vagy kerékpárral (bérelni lehet), illetve busszal. A busz a fogadó melletti parkolóból indul, olcsó, a busz indulása kiírva, a sofőrtől lehet jegyet venni. Mivel későn értünk oda, busszal mentünk vissza, hogy a kolostorra is jusson idő. A busz a kolostor kerítésénél áll meg.

A kolostorban adnak magyar nyelvű infólapot, amin részletesen le van írva minden, amit odabent láthatunk. A belépőjegy nem vészes, mindenféle teafüveket is lehet venni.

Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2018.07.31 0 0 15720

Köszi!

A menedékházban nem pusztán a feljuttatás költségét fizeted meg. Egyszerűen ilyen a piac törvénye. A költség csak a fogyasztói ár egyik összetevője.

Előzmény: OFC (15719)
OFC Creative Commons License 2018.07.31 0 3 15719

Néhány infó, múlt heti tapasztalatokkal:

 

Továbbra sincs vízellátás (hagyományos módon) Ždiar és Tatranská Javorina falvakban. Állítólag augusztus elején újra lesz vezetékes víz, addig szükségmegoldások vannak. Ždiar-ban laktunk, az éttermek zárva vannak, a szálláson egy műanyag tartályba hoztak lajtoskocsival vagy tűzoltóautóval minden nap vizet, ezt kötötték egy szivattyúval a ház hálózatára, így lehetett fürdeni. Inni természetesen nem célszerű belőle. Ezt a megoldást sok helyen láttuk a faluban. A "falurádió" üzemel, hétköznap random időpontokban megszólal a zene az utcai hangszórókból, és utána mondják az infókat.

 

A korábban lezárt túristautak némelyikén ott maradt a szalag, amit hol visszatett néhány "szakértő" túrista, hol leszedett valaki, aki olvasta a zárlat feloldását. Talán illett volna a TANAP-nak eltávolítani ezeket, mert így volt némi félreértés a dologból, leginkább a Tarpataknál.

 

Ha valaki át akar menni Zakopane-ba, számítson rá, hogy a poronin-i útépítés miatt több km-es dugóba kerül. Egyik kerülőút sem jobb, a javorinai út pedig továbbra is le van zárva. Vagy jelzőlámpa, vagy jelzőőr irányítja a forgalmat, de a hosszú dugó miatt akár egy órával is tovább tart az út!

 

A Tátrában több helyen láttuk, hogy a rendőrök sorban állítják meg az autókat, függetlenül a rendszámon lévő országjelzéstől. Mi éppen kimaradtunk ebből az élményből, így nem tudom, mire is kíváncsiak.

 

A Lomnici-csúcsra lehet elővételben jegyet venni - ha sikerül. Nekünk nem sikerült. Maradt a Lomnici-nyereg, de ott olyan tömeg volt, hogy a keskeny ösvényen alig fértünk el, és az egyik oldal történetesen szakadék mellett fut, így a két gyerekkel inkább visszafordultunk, nem mentünk el a Lomnici-toronyig. Döbbenet, hogy mennyire nem figyelnek oda a másikra, főleg a gyerekekre. Nem kockáztattunk.
Érdemes ebéd utánra tervezni a felvonózást, mert délelőtt rengetegen vannak, másfél óra kellett, mire a felvonóig jutottunk a sorban. Mikor lejöttünk, csak páran lézengtek, és ez még 15h előtt volt. A parkoló ingyenes.

 

Tátralomnicon a Corner Bistro-ban ettünk, a pizzájuk nagyon jó. Csorba-tónál a Plesnivec étteremben az egyik pincér hölgy folyékonyan beszélt magyarul, az ételek és az árak is rendben vannak. Ótátrafüreden nem messze a sikló állomásától, az építkezés melletti üzletsoron ettünk (a hely neve nem maradt meg, de nem a Soul, attól még tovább kell menni), napi menü van, ami finom volt. A TEZ állomása melletti büfék közül a főút mellettiben a pultos bácsi magyarul is értett, a többi helyen az angollal nem volt gond.

Az összes menedékház a lenti helyekkel ellentétben drága. A Zamkovszky menedékházban három eurót kérnek egy kávéért, míg "lent" 1-1,2 euróért kapni. De a Rajner kunyhó, a Solisko, vagy bármelyik másik ugyanígy drága. Nyilván macerás felvinni oda bármit, ezt meg kell fizetni. De a Kőpataki-tónál, vagy a Solisko-nál kétlem, hogy a felvonó helyett serpák vinnék a cuccot. A Kőpataki-tónál az éttermi adagokra még a gyermekeim is azt mondták, hogy a menzán többet adnak, így ott nem ettünk. A mennyiség-ár arány eléggé ellentmondásos.

Tátralomnicon az állomás mögött a Sintra üzletében (gyakorlatilag CBA) olcsón lehet élelmiszert venni.

Poprádon a Forum üzletházban 2,5 óra parkolás ingyenes, innen három perc a főtér. Van mindenféle áruház az épületben.

 

maeve28 Creative Commons License 2018.07.27 0 0 15718

 

Sziasztok! Tudtok ajánlani a Tátrában valami hangulatos strandot?Nem a poprádira gondolok! köszi.

lesliel Creative Commons License 2018.07.27 0 0 15717

Szerintem itt nem a túra hossza a lényeg. Anno a 9 éves lányom simán átjött a Vöröstorony hágón, az akkor 6 éves fiam végül nem. De aztán másnap már ő is simán legyűrte a Lorenz hágót. Ez a két hágótúra és a Magisztrále szakaszai aligha okoznak gondot egy kiskamasznak, ha egyébként rendszeresen kirándul.

Előzmény: -Smiley- (15716)
-Smiley- Creative Commons License 2018.07.27 0 0 15716

Sziasztok!

 

Augusztus elején mennénk 10 - 14 éves gyerkőcökkel a Tátrába ill. Szlovák Paradicsomba.

Milyen szép túraútvonalat tudnátok ajánlani ami vadregényes, de nem extrém túra (tehát gyerkőccel telejesíthető és max 15 km-nél nem hosszabb)

 

Köszi. 

 

Kele64pisti Creative Commons License 2018.07.20 0 0 15715

Nekünk szintén szerdára van foglalásunk Nagyszalókra. Viszont hatéves kisgyerekekkel meggondoljuk, hogy merre megyünk, ha eső esik, akkor csak a séta marad a Csorba tónál, meg  Lomnicon és talán Poprádon is ellesznek egy napot, meg Kassán.. Remélem jobb idő lesz jövő szerdáig, bár az előrejelzés nem mutatja.

 

pk14 Creative Commons License 2018.07.20 0 0 15714

Fanatikusnak nem nevezném magunkat, inkább csak szeretünk kirándulni...

A szállást már nem tudjuk lemondani, szóval bízom benne, hogy javul egy kicsit az idő.

Előzmény: pk14 (15713)
pk14 Creative Commons License 2018.07.20 0 0 15713

Fanatikusnak nem nevezném magunkat, inkább csak szeret A szállást már nem tudjuk lemondani, szóval bízom benne, hogy javul egy kicsit az idő.

Előzmény: TrekkerLake (15712)
TrekkerLake Creative Commons License 2018.07.20 0 0 15712

Nagyjából a fanatizmus fokától függ. Ha nem vagytok mindenre elszánt "hegyőrültek", érdemes elnapolni a kiruccanást.

Előzmény: pk14 (15711)
pk14 Creative Commons License 2018.07.19 0 0 15711

Sziasztok!

Mi jövő szerdán mennénk 3 napra túrázni pont arra a környékre.

Szerintetek javulhat addigra a helyzet, ha az időjárás nem őrül meg még jobban, vagy inkább még most mondjuk le a szállást?

raider Creative Commons License 2018.07.19 0 0 15710

Igen.

Előzmény: Sánta Kutya (SK) (15709)
Sánta Kutya (SK) Creative Commons License 2018.07.19 0 0 15709

Ha a lomnici felvonót nem látom a listában, akkor zavartalanul üzemel?

Előzmény: wdriver (15708)
wdriver Creative Commons License 2018.07.19 0 0 15708

http://www.magas-tatra.info/2018/07/figyelem-heves-esozes-miatt-utlezarasok.html#more

 

beteszem ide hátha valaki innen kapja az infót indulás előtt.

 

 

BorsónéVica Creative Commons License 2018.06.28 0 0 15707

-:))

Előzmény: Törölt nick (15706)
BorsónéVica Creative Commons License 2018.06.28 0 0 15705

Köszi, de belebonyolódtam.

 

Ha online veszem Tátralomnictól egészen a csúcsig az 18 plusz 26 euro = 44 euro

ha Tátralomnictól a Kő-pataki tóig kabinossal az 18 euro, és onnan libegővel az plusz 9 euro = 27 euro

de, ha Tátralomnictol egész a csucsig libegővel az 26 euro

 

Nem igy kell értelmezni?

 

függőszékes kötélpálya = kabinos?

 

nyereg függőpálya = libegő ???

Előzmény: Törölt nick (15703)
BorsónéVica Creative Commons License 2018.06.27 0 0 15702

Tátralomnic – Kő-pataki-tó  [kabinos kötélpálya]

↑€16€13€11€15€12€10vesz↓€14€12€10€13€11€9vesz↑↓€19€16€14€18€15€13vesz

Kő-pataki-tó - Lomnici csúcs [függőszékes kötélpálya]

↑↓€27€23€20€26€22€19vesz

Kő-pataki-tó – Lomnici nyereg [függőpálya]xxx

↑↓€9€7€6----

Tátralomnic -  Lomnici nyereg

↑↓---26€21€

 

https://www.vt.sk/hu/arlistak/arlistak/koetelpalya-arlistak/

 

Sziasztok, segitséget kérnék a fentiekkel kapcsolatban?

 

a legutolsó árat nem értem egész a csucsig szeretnénk felmenni a kőpataki tóig 18 euro onnan a csucsig 26 euro, akkor a legalsó mire vonatkozik?

 

mi ez a 26 euro Tátrlomnictól a lomnici csucsig ha egybe veszem meg arra vonatkozik, és nem szállok ki a kőpataki tónál?

 

Köszönöm, ha vki sgitene

 

 

bouquetk Creative Commons License 2018.06.26 0 0 15701

A Poprád tavi háznál a magyar bérlő megengedi, hogy a ház mellett fedett helyen bivakolj.  Ha van matracod, meg normális hálózsákod ez jó megoldás lehet.

Előzmény: V43 1279 (15699)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!