Keresés

Részletes keresés

JAMIE222 Creative Commons License 2010.10.16 0 0 126205
A szintén általuk nyújtott hitelből...
Előzmény: GPS (126204)
GPS Creative Commons License 2010.10.16 0 0 126204

Én már vagy 30 éve nem értem azt az univerzálisan elterjedt dumát, hogy:

"A külföldi nagytőke azért pusztítja le a szegényebb országok termelését és gazdaságát - hogy egyrészt megszüntesse őket mint konkurrenciát - másrészt hogy azok kénytelenek legyenek felvevő-piacokká válni az ő termékeik számára"


Magyarázza már el nekem valaki: ha egyszer egy ország gazdaságát a porig lepusztítják - onnantól azok miféle "felvevő-piacok" lesznek már a nyugati termékek számára?

Pontosabban: mégis mi a túróból fogják kifizetni azt a kényszeresen "felvett" árút?
.
Előzmény: slowrunner (126203)
slowrunner Creative Commons License 2010.10.16 0 0 126203
Pontosan ez volt az egyik oka, hogy a Nyugat annyira szeretett volna minket felszabaditani a szocializmus alol (de nem csak minket, akar az irakiakat is a diktatura alol). Az emberi jogok meg a demkoracia a kulso felszin volt, az igazi ok a gazdasagi erdek.

Sztem nem.
Katonailag fostak a SZU-tól, elsősorban ezért kellett nekik volt szocialista blokk saját oldalra terelése.

Gazdaságilag mi kellhetett volna innen...? A lerobbant gyárak...?
Esetleg a munkaerővel lehetne érvelni, de a 70-80-as években már nem volt hiány nyugaton.
Előzmény: Törölt nick (126201)
GPS Creative Commons License 2010.10.16 0 0 126202

Egy kis japán AFTER OIL vízió - így hétvégére.

Keltafan Creative Commons License 2010.10.15 0 0 126200
Borzasztó egyszerű: jobbat és olcsóbbat kell gyártani, jobban, olcsóbban kell kereskedni ...és akkor mehet a jó francba az összes, nagypofájú multi.

Rendben, csak adott egy nagyon "egyensúlytalan" állapot. A különbséget lényegében önerőből képtelen ledolgozni a kkv-szektor.

Körülbelül ahhoz tudnám hasonlítani (nyilván torz lesz, de remélem a lényeget azért jól lefesti), hogy van két focicsapat.

Mondjuk a Manchester United-et nem annyira szeretem (képzeletbeli multi), a Zalaegerszeg (képzeletbeli kkv) meg már verte őket meg, úgyhogy hasonlítsuk össze e kettőt.
Teszem azt, az angolok meghódítják a magyar piacot: relikviák, mezek, MU-s ruhák, sporttáskák, stb. Mert ugye a United mögött mégis csak teljesítmény van, a ZTE pedig az egyébként csapnivaló magyar labdarúgás szerves része. Hiába szeretne piacra kerülni hasonló kis szöszmöszökkel, a feltételek közel sem hasonlóak, ráadásul a kiszorítja a piacról a külföldi ellenfél.

Ilyenkor könnyű azt mondani, hogy hát úgy kellene játszani, mint amazok. A pénz különbség bizonyos szinten ledolgozható, de azután már nem. A Manchester mögött egy tőkeerős befektető, és több tízszeres költségvetés áll, mint a ZTE mögött. Esetleg az tud valamit kompenzálni, hogyha születik egy istenadta tehetség Zalaegerszegen (új munkamódszer, szabadalom), de azt meg sec-perc alatt megveszi abból a pénzből egy ilyen ellenfél, és még a kiscsapat örül, hogy mennyire jól járt vele. Hát persze, rövidtávon.

- remélhetőleg a példa nem volt túl erőltetett -


Tehát: ha az ország gazdaságát is torzítja egy ilyen egyensúlytalanság, akkor valamilyen módon segíteni kell a gyengébbet, hogyha nem megy önerőből. De ez nem spanyolviasz... (viszont most más a helyzet)

Előzmény: GPS (126193)
Keltafan Creative Commons License 2010.10.15 0 0 126199
Elfogadom a számokat...
Meggyőztél. Nincs vita. Meg lehet tenni.
-> 1) Bár az elég furcsa lesz, hogy a Tesco-s árnövekedés 8 százalék, a CBA-s meg csak négy, de valóban nem fog sokaknak feltűnni.
-> 2) Telekom-szektorban is átterhelhető, bár hogyha adott esetben a T-Mobile azt mondaná, hogy mégse emelek a kondícióimon és ezzel az üzletpolitikával szerezne néhány Vodást és Telenor-ost, akkor mindjárt nagyot néznénk, pedig nem is annyira lenne meglepetés...
-> 3) Benzin: ebben meg még ennyire sincs vita közöttünk. (megjegyzés: Hernádinak aztán tényleg nem volt rossz szava a tervekhez.)


Ugyanakkor még egy kérdés ilyenkor felmerül: miért van mindenki oda a plafonig, hogy ezt a hozzájárulást tőle hogy kívánhatja meg az állam?

Vagy egy műbalhé az egész (mert úgyis át lehet hárítani), vagy pedig nem olyan könnyű móka, mint ahogyan ezt levezetted...



Ezek a te szavaid, én ilyet nem mondtam, nem is gondoltam.

Ok, mea culpa...
Tényleg én asszociáltam erre.


Ha nem szeretnél erről tovább beszélgetni, nem erőltetem. Amúgy is jobban szeretem, ha energetikáról esik itt szó, az én olvasatomban a peak oil alfája és omegája az energetikai helyzet.

Szerintem fogunk még erről beszélni, csak így most nem gondolom, hogy túl sok új aspektusból lehetne megközelíteni a témát (persze ha mégis, akkor szívesen elolvasom, és igyekszem véleményt is formálni róla).
De, ha már energetika és aktuál: erről még azt hiszem nem esett szó...
Átadták az Arad-Szeged földgázvezetéket
Előzmény: üvegháztartás (126194)
üvegháztartás Creative Commons License 2010.10.15 0 0 126198
Politikai húzásnak és rövidtávra szerintem is nagyon ügyes volt. Gazdaságinak és középtávra már nem annyira. A hosszútávot meg hagyjuk is, bőven felül fogják írni a mélyben munkáló, egyéb folyamatok azt, amit (bármelyik) komány tervez (komolyabb hadsereg és/vagy gazdasági tömeg nélkül).
Előzmény: Törölt nick (126197)
Keltafan Creative Commons License 2010.10.15 0 0 126196
De ez nem uj gazdasagi rendszer, hanem a problemak jovobe tolasa.

Senki nem mondta, hogy ez az új rendszer...
Naná, hogy jövőbe tolás. (De itt és most kell produkálni a számokat. A költségvetés elfogadása után gondolom lesz idő másra is. De nem akarok senkinek az ügyvédje lenni...)

Az önkormányzatban történt ügyeskedés pedig ugyanolyan pimasz dolog, mint ami évekig folyt országos szinten: hitelfelvételekből jóléti kiadások finanszírozása... Tökig eladósítás, "carpe diem"...
Előzmény: Törölt nick (126191)
üvegháztartás Creative Commons License 2010.10.15 0 0 126195

 A Telenort csúnyán elszámoltam, duplán szoroztam. Havi 1000 Ft-os nagyságrend lesz az előfizetésenként, nem évi. Ez nem fog átmenni előfizetésből, ehhez készülékárat is kell növelni, percdíjat meg nem csökkenteni.

 

 

(Mondjuk inkább havi 500 Ft lesz, mert van vezetékes telefon és internet is az országban. De semmiképp sem 80 Ft, ahogy az előbb [el~] számoltam.)

Előzmény: üvegháztartás (126194)
üvegháztartás Creative Commons License 2010.10.15 0 0 126194

Próbálkozzunk számokkal. Direkt nem pontos számokat fogok mondani, hanem csak nagyságrendet.

 

(1) TESCO. 500 milliárd feletti forgalom. A kereskedelmi láncoktól elvárt befizetés: 30 milliárd. Ebből a TESCO-ra eső rész kevesebb mint 10 milliárd. Szükséges áremelés mértéke: 2%. Ráadásul nem muszáj egyszerre, lehet apránként, egész évre elhúzva, 3-4%. Észre sem fogjuk venni.

 

(2) Telenor. Kábé 3 millió ügyfél (SIM-kártya), ebből 2 millió előfizetéses, a többi pre-paid (feltöltőkártyás). Távközlési szektortól várt különadó: 61 milliárd. Ebből a Telenorra jut kb. 24 milliárd. Előfizetésből egész évre jut: 24 millió. (2 millió X 12 hónap). Előfizetésenként 1000 Ft. Egész évre. Sima ügy. (Különösen, mivel meglépi ugyanezt a T és a Voda is.)

 

(3) Benzin. Olajfogyasztásunk kb. 150 ezer hordó naponta. Ebből mondjuk 120 ezer hordó megy a közlekedésbe. Egy hordó olaj az 160 liter. Ez jó közelítéssel napi 20 millió liter benzin. Legyen egy liter benzin 350 Ft. Ebből az olajtársaságé legyen 200 Ft, a többi adó, járulék, stb. 200 Ft X 20 millió liter, az napi 4 milliárd Ft. Az mondjuk évi 1500 milliárd. Az elvárt adóból a benzinre eső rész kevesebb, mint 20 milliárd. Szükséges áremelés mértéke: kisebb mint 1%. Észre sem vesszük.

 

 

 

 

lehet annyi önbecsülésünk, hogy nem törődünk bele a gyarmati létbe, vagy nem?

 

Hogyne. De ez nem a mi önbecsülésünkről szól. Annyi önbecsülésünk is volt, hogy Trianonba ne nyugodjunk bele. Másik kérdés, hogy mire mentünk vele.

 

 

 

 

majd jövőre megnézzük, hogy a nagyobb energiaipari, telekommunikációs cégek és kereskedelmi láncok mekkora profittal zárják az évet... Abból nagyjából kikövetkeztethető lesz, hogy átterhelték-e a válságadó nagy részét, vagy sem

 

 

Nem hinném. 1-2%-nyi trükközésről van szó, elég könnyű kreatívan könyvelni ebben a nagyságrendben.

 

 

 

 

Érdekes, hogy minden vita végpontja az, hogy rám akarják bizonyítani, hogy köcsög nyilas, köcsög komcsi, vagy köcsög fityiszes vagyok.

 

 

Ezek a te szavaid, én ilyet nem mondtam, nem is gondoltam. Arra utaltam, hogy kevesebb forradalmi hevület / retorika és több konkrétum nem ártana a mondanivalód elmondásakor. Emelné a beszélgetés színvonalát.

 

 

 

 

Nem baj, szerintem úgyis kihoztuk a maximumot ebből a beszélgetésből, ideje lezárni...

 

 

Semmi akadálya. Engem nem zavar amit gondolsz. Nem fogok dafke beléd kötni. Ha valamivel nem értek egyet, azt le fogom írni, de ez a véleményre vonatkozik, nem a személyedre. Ha nem szeretnél erről tovább beszélgetni, nem erőltetem. Amúgy is jobban szeretem, ha energetikáról esik itt szó, az én olvasatomban a peak oil alfája és omegája az energetikai helyzet. Hogy ennek vannak társadalmi következményei... hát vannak. De ismétlem: én csak örülök annak, ha nem egy adott kormány vagy párt döntéseit, hanem a mélyben zajló történéseket, indítékokat és _számokat_ vesszük figyelembe.

Előzmény: Keltafan (126189)
GPS Creative Commons License 2010.10.15 0 0 126193

"Kellenek a külföldi cégek, de azért lehet annyi önbecsülésünk, hogy nem törődünk bele a gyarmati létbe, vagy nem?"

Borzasztó egyszerű: jobbat és olcsóbbat kell gyártani, jobban, olcsóbban kell kereskedni ...és akkor mehet a jó francba az összes, nagypofájú multi.

Talán, a nemzeti önbecsülést erről az oldaláról is meg lehetne közelíteni...vagy nem?
.
Előzmény: Keltafan (126189)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.15 0 0 126192
Hogy görbületi hajtómű nincs.
Térhajtómű van, ami az űrhajót keresztül hajtja a téren :)
Előzmény: Törölt nick (126190)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.15 0 0 126190

"És az emberek algaolajat fognak pisilni, azzal fog menni az Enterprise úrhajó térhajtóműve."

 

Ez hulyeseg, mert Zefram Cochrane ota minden ovodas gyerek tudja, hogy a gorbuleti hajtomu (warp-drive) antianyaggal mukodik.

 

sb

Előzmény: Törölt nick (126188)
Keltafan Creative Commons License 2010.10.15 0 0 126189
Megtiltják a hipermarketnek, hogy pár százalékkal árat emeljen? Vagy a Telenor ne tudna picit szigorítani az alapcsomagok díjtételein?

Senki nem tiltja meg. Piaci verseny van: aki kimarad, az lemarad - szólt a régi reklámszlogen. Aki a többiekhez képest jobban elemi az árakat, az versenyhátrányba kerül. Ilyen egyszerű!
Picit szigoríthat, de a rá kivetett adó egészét (illetve túl nagy hányadát) nem tudja átterhelni. Az alapcsomagok díjtételei pedig - nem látványosan - nem szigoríthatók annyival, hogy a telekommunikációs cégek tízmilliárd többletet kaszáljanak. (Bár kétségtelen, nem vagyok szakértő ezt illetően!)
A MOL is tudhat árat emelni legfeljebb nem ott veszel benzint. Ha csak 3 forinttal emeli, az "kimutathatatlan" lesz az év végén, ha 30-cal az már lehet, de akkor meg megyek a Shell kúthoz, etc... A E.ON pedig a fejlesztési miniszter tarisznyájában van mióta hatósági árhoz van kötve a gáz és a villany.


A KKV-szektor erősítésének nem az a módja, hogy akkor nem kellenek külföldi cégek, befektetések, stb.

A Deutsche Telekom veszteségeit például a magyarországi leányvállalat profitja fedezi. A francia Tesco-ban harmadannyiba kerül egy füstölt sajt (pontosabban mindenféle sajt), mint a magyarban. És még sorolhatnám, hogy mennyivel drágább minden nálunk.
Talán a palackozott ásványvizet leszámítva...
Kellenek a külföldi cégek, de azért lehet annyi önbecsülésünk, hogy nem törődünk bele a gyarmati létbe, vagy nem?
De a kkv-szektor addig biztosan nem lesz erős, amíg egy "new deal"-t nem sikerül tető alá hozni a multikkal, aki ugyebár - most nagyon populista leszek - ingyen használhatja az infrastruktúránkat, adókedvezményt kap (+ állami támogatásokat a tevékenységéhez), olcsó munkaerőt foglalkoztat (de a foglalkoztatottak piciny hányadát), és még ki is viszi a magyar GDP hatalmas részét.


Egyébként hittel nem fogok vitába szállni.

Rendben, akkor majd jövőre megnézzük, hogy a nagyobb energiaipari, telekommunikációs cégek és kereskedelmi láncok mekkora profittal zárják az évet... Abból nagyjából kikövetkeztethető lesz, hogy átterhelték-e a válságadó nagy részét, vagy sem...


Ha valaki úgy érzi, hogy pártpolitikai alapon "meg kell védenie" a nyilvánvaló hülyeségeket is, akkor oké, védje. Nekem nem fűződik érdekem az ilyen diskurzushoz, ezért szoktam megkérdezni, hogy KONKRÉTAN mire tetszik gondolni.

Érdekes, hogy minden vita végpontja az, hogy rám akarják bizonyítani, hogy köcsög nyilas, köcsög komcsi, vagy köcsög fityiszes vagyok.
Nem baj, szerintem úgyis kihoztuk a maximumot ebből a beszélgetésből, ideje lezárni...

Azért még hogyha van időd, javaslom a következő videót. Személy szerint Németh Györgynek adok a szavára...
Ma reggel - 2010-10-15
Előzmény: üvegháztartás (126187)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.15 0 0 126188
Az új-gazdaság alapja egy óriási természetvédelmi terület a Földön. Az emberek a felhők feletti városokban fognak élni és persze nem csak természetvédők, de zöldek is lesznek a szinbionta zöldalgák miatt. És az emberek algaolajat fognak pisilni, azzal fog menni az Enterprise úrhajó térhajtóműve.

Tudom, hogy így lesz, és csak 4-et kell addig aludni.
Előzmény: üvegháztartás (126187)
üvegháztartás Creative Commons License 2010.10.15 0 0 126187

De nem fogják átterhelni... Nem tehetik meg!

Nem is értem, hogy miért ne tehetnék meg. Megtiltják a hipermarketnek, hogy pár százalékkal árat emeljen? Vagy a Telenor ne tudna picit szigorítani az alapcsomagok díjtételein? (Ne a percdíjakon, az túl látványos.) A MOL ne tudna árat emelni, ha akar? Eddig mindig sikerült neki. Miért ne tehetnék meg?

 

 

 

 

csak most vagyunk nagyon kiszolgáltatva a multinacionális tőkének, mert az új gazdaság tuti nem rájuk fog épülni

 

 

Mire gondolsz konkrétan? Mire fog épülni az új gazdaság? A hazai tőkére? Semmilyen tőkére? Inkább a hazai nyersanyagokra? Esetleg a magyar szakértelemre? (A tőke, az a jellegéből fakadóan multinacionális, illetve még konkrétabban: nincsen neki nációja.) A KKV-szektor erősítésének nem az a módja, hogy akkor nem kellenek külföldi cégek, befektetések, stb. Nem a fenéket nem kellenek, és ezt pontosan tudja ez a kormány is, hogy kellenek. (Megint csak: tudom, hogy tudják, nem csak találgatok.)

 

A KKV-szektort erősíteni kell. A lokalizációs törekvéseket, a kistérsége fejlesztést előtérbe kell helyezni. Kiszolgáltatotságunk mértékét csökkenteni kell. Eddig tiszta sor. Ezek az intézkedések viszont nem (jól) szolgálják ezt a célt.

 

 

(Egyébként hittel nem fogok vitába szállni. Ha valaki úgy érzi, hogy pártpolitikai alapon "meg kell védenie" a nyilvánvaló hülyeségeket is, akkor oké, védje. Nekem nem fűződik érdekem az ilyen diskurzushoz, ezért szoktam megkérdezni, hogy KONKRÉTAN mire tetszik gondolni. Mert a jelszavak szintje az a valóságban elég kevésnek szokott mutatkozni.)

Előzmény: Keltafan (126185)
üvegháztartás Creative Commons License 2010.10.15 0 0 126186

Itt a mai újság. Olvasnivaló:

 

http://index.hu/gazdasag/magyar/2010/10/15/emelkedik_a_nemet_mutatoujj/

 

 

Kivonatok:

 

 

Bár biztosat még nem tudni az energiaszektorra, kiskereskedelemre és a telekommunikációs iparágra kivetendő adó részleteiről, az olyan cégek lábára is rátaposhat, mint az E.ON AG vagy a Deutsche Telekom, vagyis komoly német érdekeket sért. Az érintett multiknak jelentős hatása van a német és az uniós politikára, borítékolható, hogy mindent megtesznek majd leányaik kimentése érdekében, vélték az Index által megkérdezett szakértők.

Lehet, hogy lobbira sem lesz szükség, az intézkedés önmagában is ütközhet az uniós szabályokkal. Legutóbb Spanyolország és Franciaország próbálkozott távközlési adóval, ami miatt az Európai Bizottság egyenesen bírósági eljárást helyezett kilátásba

 

(...)

 

A kormány által bejelentett adó mértéke csak az egyik része a történetnek - hívta fel a figyelmet egy a hazai kereskedelmi viszonyokat jól ismerő, név nélkül nyilatkozó forrásunk. Szerinte leginkább a bejelentés módja az, ami visszariaszthatja a cégeket a magyar beruházásoktól.

 

“A német adóreformot hat éves egyeztetés előzte meg és több lépésben vezették be. Ehhez képest a magyar tervezetet néhány hét alatt rakták össze úgy, hogy az érintettekkel nem egyeztettek. A kiszámíthatatlan szabályozási környezet tervezhetetlenné teszi a cégek életét. Mit gondoljon ezek után a hazánkban több mint 1 milliárd euróért bővítő Audi és az 800 millió euróért beruházó Mercedes, ki tudja, jövőre nem rájuk vet-e ki adót a kormány?”

 

(...)

 

mindenképpen sejthető: nem hozza meg a külföldi cégek kedvét hazánkhoz, és ha kivonulni nem is fognak, a következő néhány évben fejlesztésre sem fognak sokat költeni. A Telenor már szerdán bejelentette: felülvizsgálja a Magyarországon tervezett jövőbeni beruházásait és az adó hátrányosan érinti a munkahelyteremtést is.

Keltafan Creative Commons License 2010.10.15 0 0 126185
Elolvastam.

"Na, und?"


Ilyen baromi irigy ez a világ. Nyavalygás, jajveszékelés, stb. De nem fogják átterhelni... Nem tehetik meg!

Jól ki van az találva, hogy pontosan kik és mennyit adózzanak. Egy pillanatra sem féltem magunkat, vagy legalábbis nem emiatt. Ha megpróbálják kijátszani a szabályokat rajta fognak veszíteni. Lehet, hogy nem egy éven belül, de akkor majd olyan szabályokat fog alkotni a kormány jövőre vagy azután, hogy ez az ágazat (vagy legalábbis a renitensek) megkeserülik.
Nem nagyon van lehetőség packázásra!

És csak most vagyunk nagyon kiszolgáltatva a multinacionális tőkének, mert az új gazdaság tuti nem rájuk fog épülni. Úgyhogy ha hosszútávon továbbra is szeretnének súlyos százmilliárdokat kivinni az országból, akkor bele kell menniük a "deal"-be.

És kénytelenek lesznek...
Előzmény: üvegháztartás (126159)
üvegháztartás Creative Commons License 2010.10.15 0 0 126184
Az emődi COOP is nagyon jó. Hipermodern, fotocellás ajtó, nagyobb választék, mint a sarkon lévő (kis) CBA-ban, kedves kiszolgálás, mérsékelt árak, stbstb. Erősen helyfüggő és tulajdonosfüggő lehet ez, mert Emőd egy nem egészen 6 ezres község (hivatalosan város) BAZ-megyében, Miskolctól 20 km-re.



Más.
Azt hiszem, hoznom kellene valamilyen energetikai természetű hírt ide, mert kezdem magam úgy érezni, mint a közértesek világtalálkozóján... :-D
Előzmény: dajtás (126183)
dajtás Creative Commons License 2010.10.15 0 0 126183
Biai CBA valóban jó, meglepően nagy választék, tiszta üzlet + kiszolgáló üzletek is vannak. Hozzáteszem hogy jó ízű főznivaló kukoricát csak ott tudtunk venni ebben az évben...
Előzmény: Virsli László (126160)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.15 0 0 126182

"Megdöbbentő - még egyszer leírom - MEGDÖBBENTŐ - az a különség, ami egy német és egy magyar szolgáltatási színvonal között van. Ott pl. azzal kezdődik, hogy MOSOLYOGNAK. "

 

Bizonybizony.

 

Ha sokat vagyok otthon, egy ido utan mar egyenesen nyomaszt.

 

sb

Előzmény: Virsli László (126175)
GPS Creative Commons License 2010.10.15 0 0 126181

...no meg azt is tedd hozzá, hogy ma már státusz lett egy nagy cégnek az egyenruhás alkalmazottjának lenni - miközben ez pár évvel ezelőtt még a lúzerség szimbolumának számított.

A rosszul tanuló diáklányt, még pár éve azzal fenyegették a szülei, hogy: "Ha nem tanulsz, majd jól elmehetsz kasszás-nőnek a Tescóba" - mert ez volt a legalja annak, ami egyáltalán történhetett vele. "Worst scenario", ugye.

Hehe, hol van ez már? Oda be kell jutni - kéremszépen...főleg, hogy még 70-en állnak előtted a sorban.
És villámgyorsan ki is lehet kerülni onnan...ha valami nem stimmel a melóddal.

Te gondolod, hogy "kultúréknál" ugyanez nem motiváló erő?
.
Előzmény: Virsli László (126178)
Virsli László Creative Commons License 2010.10.15 0 0 126180

Na, ezt játszd el egy magán-kisbótban....akár a tulajjal is - nem hogy egy eladóval.

ez itt a reklám helye:

30 nap cseregarit adok a mátrixnyomikra. Nem kérek indoklást, legfeljebb a magam okulására, de elég a "nem tetszik a színe otthon" is.

 

Három év alatt egyet sem hoztak vissza. :) Egy bedöglött valahol messzi falun, küldtem egy másikat. Annyit kértem, küldjék vissza a rosszat, legyen nekem tanulság. Azóta is küldik :)

Előzmény: GPS (126177)
Virsli László Creative Commons License 2010.10.15 0 0 126178

nem csodálkozom :) (a harcos nem csodálkozik és nem lepődik meg, mert az maga a vereség - ismeretlen kínai szerző :)

 

Nagy szervezetekben eljárások vannak. Amit okos emberek csináltak. Más kérdés, hogy mennyire lehet a sztenderdizált eljárásokat a balkánon betartani-betartatni, de azért én is úgy látom, hogy igyekeznek.

 

Kis szervezetben meg ad-hoc, illetve egyszemélyi vezetés. Na, itt tág tere nyílik a kulturális különbözőségek érvényesítésének, kevésbé eufemisztikus megfogalmazással a prolisónak.

 

Megyek galagonyát szedni. (csavarogni, dögleni a toyota platóján, süttetni a pofámat és részvéttel gondolni a légkondicionált irodában a gép előtt görnyedő rabszolgákra :)

 

 

Előzmény: GPS (126177)
GPS Creative Commons License 2010.10.15 0 0 126177

Lehet csodálkozni fogsz, de errefelé, a leg-leprább eladói-magatartás nem a marketekben tapasztalhatsz - ahogy azt sokan borítékolnák - hanem pont azokon a piacokon, amelyekről mindenki azt gondolná, hogy: "hát, a magán-árusnak mégiscsak érdeke a normális viselkedés".

Hát egy nagy túrót. A piacon egy km-ről leordít a parasztról - hogy szarba se veszi az éhenkórász, városi prolit, amelyik - szerinte - éhendöglene nélküle.

Ezzel szemben - egy ideje (főleg, amióta ekkora gebasz van a munkahely-piacon) - azóta óriásit javult az eladói kultúra a márkás üzletekben (Lidl, Penny, Aldi, Tesco usw.).

Ha zsörtölődik valamiért a kuncsaft - akkor inkább az olvasható le a pofákról, hogy "mi is tudjuk hogy szar, maga is tudja, hogy nem mi tehetünk róla - de nézzük meg hogy csináljuk úgy, hogy jó legyen"

Én egy olyan "visszavivős-fajta" vagyok - vagyis ha valamiről otthon kiderül, hogy nem olyan, vagy nem az, aminek vettem - hát úgy visszaviszem, mint a húzat.

Na nem kibontott konzervre gondolok - hanem mondjuk egy rádióra, amit a bót "vasdobozában" lehetetlen rendesen kipróbálni. De vittem vissza hőmérőt - mert nem volt pontos...vagy flexet is, mert első használat után irtó zajos lett.

Soha nem geciztek velem emiatt - azonnal megkérdezték, hogy le szeretném-e vásárolni...avagy a pénzt adják-e vissza. Még az okra se voltak igazán kíváncsiak.

Na, ezt játszd el egy magán-kisbótban....akár a tulajjal is - nem hogy egy eladóval.
.
Előzmény: Virsli László (126176)
Virsli László Creative Commons License 2010.10.15 0 0 126176

Amúgy ha jól tudom, minden étteremnek/kávézónak kötelessége egy pohár vizet adni (ingyen) a vevőnek, még akkor is, ha nem fogyaszt semmit. Ez valami vendéglátóipari-szabály, le van írva a törvényben.

 

Utána fogok nézni. Ha ügyvéd lennék, jól megélnék a magyar kisker- és szolgáltatóipar moslékságából. Bár van nagyon képzett ügyvéd barátom :)

 

Angliában ugye precedensjog van. Egy fószer talán a nyolcvanas években megélt valami olyasmiből, hogy bevitt egy darab húst az elegáns és méregdrága londoni éttermekbe, hogy süssék neki meg. Persze, a legtöbb helyen elhajtották. (volt, ahol nem!)

 

Előásott valami törvényt az 1600-as évekből, hogy minden vendéglátóhely köteles az arrajáró saját ételét megmelegíteni. Rengeteg pénzt keresett :)

(és valószínűleg közben remekül szórakozott, az ilyen meló a legjobb)

Előzmény: galland (126174)
Virsli László Creative Commons License 2010.10.15 0 0 126175

kösz :)

 

főleg markánsabbak ezek a sztorik, mikor pár napja jöttem meg kultúréktól. Megdöbbentő - még egyszer leírom - MEGDÖBBENTŐ - az a különség, ami egy német és egy magyar szolgáltatási színvonal között van. Ott pl. azzal kezdődik, hogy MOSOLYOGNAK. Itthon meg kerülgeted a míszp.csákat. Tisztelet a kevés kivételnek, akikről néhány perc után kiderül, hogy szünidős főiskolás, esetleg több évig dolgozott külföldön :)

 

Pedig hangsúlyozottan nem a terepcuccban járok ilyen helyekre és a fellépésem se túl birkás. Akkor hogy beszélnek-bánnak egy hajléktalannal??? (akinek ugyanannyit ér a pénze)

 

A "nem-értem-rész" pedig onnan jön, hogy ugyanezen népek telesírják a világot, hogy nem megy a bót.

 

 

Előzmény: galland (126174)
galland Creative Commons License 2010.10.15 0 0 126174
Kurva jól tolod, így kell ezt. :) Ha sokan csinálnánk ezt, talán jobb hely lenne ez az ország. Amúgy ha jól tudom, minden étteremnek/kávézónak kötelessége egy pohár vizet adni (ingyen) a vevőnek, még akkor is, ha nem fogyaszt semmit. Ez valami vendéglátóipari-szabály, le van írva a törvényben.
Előzmény: Virsli László (126171)
Virsli László Creative Commons License 2010.10.15 0 0 126173

az egy jó kép, tényleg úgy néz ki, mintha Zsuzsi nyuszi :( inna a kis kék vödörből. Valójában dobálta, ahogy elé tettük.

 

nem vagyok egy nagy diagnoszta, de pasztöricellózis (találó a magyar név: "ragadós nátha") végzett vele valószínűleg. Pedig kapott antibiotikumot, minden bizonnyal későn kezdtük.

Előzmény: Zottjoghurt (126146)
Virsli László Creative Commons License 2010.10.15 0 0 126172
ja, és még valami fontos. Vevő mindkét helyen rajtam kívül kilométeres körzetben sehol.
Előzmény: Virsli László (126171)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!