Sziasztok van valakinél használatban, vagy valaki üzemelt már be ilyet? Mik a tapasztalatok hatásfokra, fogyasztásra és milyen fűtésrendszerhez alkalmazzátok?
Csak azt nem értem sokaknál, így Nálad sem, miért kell ilyen hamar felkuglizni a fát. Szerintem így nehezebb fel-stócolni-tárolni, szárítani.
Én 1 méteres rönk formában a szabadban lefedve tárolom 2 évig, azután a fűtési szezon alatt láncfűrésszel darabolom láncfűrésszel (családi program keretében), ahogy fogy a fa a kazán mellől, az időjárástól és a kedvtől függően.
Megvolt az idei fa fűrészelés is, 14,30kor érkezett, 17 órakor távozott a mester. Olyan picinek tűnik az idei kupac, és az idő is kevésnek. Tavaly 4 óra altt végzett és akkor 1m3-rel volt több. Ez 10m3 kőris.
Mivel nyáron is fűtök melegvíz készítés miatt így mindenképp végzek majd egy hatásfok számításhoz egy adatrögzítést.
Amúgy már csak nosztalgiából is szívesen fűtenék fával, de az alább felsorolt érvek mellett még egy nyomós érv van a brikett mellett: messzebb dolgozom és csak hétvégén vagyok itthon tehát az időm se sok amit az itthoniakkal tölthetek és akkor nem a téli tűzelővel akarok bíbelődni ha nem muszáj.
"- gondolom nem piaci áron veszed, ....ha piaci áron kéne venned, akkor is "elégedett" lennél ? :-))"
szerintem igen, mivel ha kiszámolod a frissen vágott tűzifa tényleges fa tartalmát és kiszámítod mennyi vizet vettél fa árban rögtön nem lesz olyan égbekiáltó a kettő közötti árkülönbözet (brikettálni csak bizonyos nedvességtartalom alatt lehet!) ha jól emlékszem tanulmányaimból akkor vízes fa égetésekor először a víztartalom elpárologtatására fordítódik a hő és csak utána "indul a kazánlemez irányába" és akkor arról nem is beszéltem, hogy ezt hazaviszem és berakom a helyére nem hasogatok és rakodok legalább kétszer évente no meg kevesebb helyet is foglal és a hamu is töredéke a tűzi fáénak (no és mivel ez pontosan mérhető annyit "fizetek" amennyit veszek, ennél csekély az átverés lehetősége).
félreértés ne essék nem vagyok a fa ellensége én is legalább 10 évig használtam csak most olyan helyen lakom ahol mázsára adják nem köbméterre és ez szerintem gazemberség
"Van puffered ?"
igen, kétszer 800 liter azaz 1600 l
"Már nem emlékszem..milyen tipusú kazánod van ?"
VIGAS 25S
"Ha van puffer csináltál,- esetleg csinálnál - házilagos hatásfokmérést ?"
Brikettből az extrudált, jól összeolvasztott, függőlegesen beállított, lyukas verziót tudtam élégetni kazánban a faelgázosítóhoz hasonló körülményeknek megfelelő térben. A levegőnek jól hozzá kell férnie a tüzelőhöz, a légfeleslegnek meg kell lenni.
A brikett mindenképpen jó nedvesség jellemzőkkel bír, a fa esetén is ez a kulcs, és itt jön a másik gazdasági kérdés, hogy van-e kedved egy-kétévi tüzelőanyag betárolásához.
Halgass samsam-re. Vedd meg most a fát felhasogatva. Rakd kupacba, takard le ponyvával. A szél, had járja át őszig az oldalánál aljánál. Aztán termeld be a pincébe. Én így csinálom, teljesen jól működik. Persze ne éppen most vágott fát vegyél. legjobb egy téli vágásút kifogni...
Vedd meg minnél hamarabb hasogasd fel ha van napos helyed takard le valami ponyvával úgy hogy a levegő azért tudjon mozogni.Télire jó lesz /nem tökéletes de jó/ jobb mint a brikett.
Nem minden töltőtér alkalmas a brikett elgázosítására, könnyen összeállhat. Egy dolgot ne feledjünk: a brikett egy gyártási folyamat vége, a költségek a fa természetes, napon bekövetkező száradása felett vannak.
ha piaci áron kéne venned, akkor is "elégedett" lennél
Nekem a téli tesztek idején volt olyan cég, aki a piaci ár alatt (jóval) ajánlott brikettet (gondolom nem meggyőzés miatt ;-) ) de sajnos még így is roszabb volt a kondíció, mint a szárat fánál. Ezt már jeleztem, hogy kb 35-37Ft-os brikett árnál lenne értelme NEKEM foglalkoznom a brikettel fa helyett. ;-)
Közel egy évtizede fabrikettel fűtök, előtte fával tüzeltem. Én meg vagyok vele elégedve: kis helyet foglal, száraz, a fűtés vele tiszta, hamuja minimális, nem kell hasogatni......
Fenyő brikettel fűtök talán ezért nem tudom nullára leszorítani a kátrányt (de lehet, hogy ennek teljesen más általam nem ismert oka van). A legjobb brikett szerintem a téglatest alakú úgynevezett RUF brikett mivel ez a legtömörebb. A tűzifával való anyagi összevetésben nem szeretnék véleményt nyilvánítani mivel olyan cégnél dolgozom ahol brikettet is gyártunk.... :-)
Na igen, de egy 38-as porotherm vagy hasonló nem csak a 8 cm-el vastagabb, hanem magasabb és szélesebb is mint a B30-as, tehát lehet nem akkora a különbség árban, hiszen a B30-ból 36 db. kell 1 m2-hez a porotherm 38-asból meg 16 db. kell 1 m2-hez....
Mert ugye egy régi 120-as skodával is eljuthatsz mo-on A-ból-B-be...full energiával..
Meg TV-t is nézhetsz - ha még működőképes - régi politúrozott "duna" tv-n....igaz, hogy bekapcsolás után 6-8 perc volt míg bemelegedtek a csövek, és "megjött" a kép...igaz hang már volt korábban is...
meg úgy is fűthetnéd a puffert, hogy lábakon áll és alatta raksz tüzet , full energiával!
Nem ? :-))
Azért van ottan hatásfokbéli különbség IS !
Ami fafogyasztásban -30%-ot jelent - minimum - a faelgáz javára.
ÉS a kényelemről még nem is beszéltünk..izé írtunk..
Ha nem szénnel nyomod a vegyest, akkor nem tudod egy megrakással felnyomni a puffert, pakolnod kell rá többször. (jó ez függ a kazán és a puffer méretétől, de úgy általában igaz ...25kw kazán-1000l puffer)