Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2017.09.11 0 4 137639

1000 alatti versenyekre nagyon jól felkészített rutinos galambokra van szükség. A fiataljaink minimum 90 % a versenyek kezdetekor még nem ilyen. Ehhez még hozzájön helyenként a rosszul szervezett begyűjtés, a galambok kritikán aluli szállítása és ellátása. Csak példaként egy rosszul, hosszúra tervezett begyűjtőkör ilyen meleg időben itatás nélkül azt eredményezi, hogy akik az elején pakolnak átlagosan jóval nagyobb veszteséget könyvelhetnek el, mint akik már az esti hűvösebb időben teszik ugyanezt. A szezon elején még kerülni kell a feleresztést azokon a napokon, amikor biztosan lehet tudni, hogy erős ellenszél lesz, mert az történik ami most a hétvégi versenyeken is. Terhelni csak akkor szabad a fiatalt, ha már van benne elég ,,kilométer". Mindig vannak ,,specialisták" akik rákészülnek, nagyobb figyelmet fordítanak a fiatalok versenyeztetésére, de rájuk nem lehet hivatkozni az átlag feletti stoppolásuk nem lehet példa. A többség csak gyakoroltat vagy csak azért versenyez, hogy meglegyen  a ,,létszám."

Schill Creative Commons License 2017.09.11 0 1 137638

Ezek biztos nem a vedlettségi állapotuk miatt vesznek.

Schill Creative Commons License 2017.09.11 0 1 137637

Törölt nick Creative Commons License 2017.09.11 0 0 137636

Gondra nem is gondoltam. Az máshol kezdődik nálam.:))

 

... és vitatkozni? Khmmm!

 

Kicsi vagyok, székre állok, akkor is csak egy nagyot kiáltok ... s azt ha olyan helyen teszem, maximum visszhangzik.;-)

Előzmény: frici608287 (137630)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.11 0 0 137635

Ez is egy teória és lehet is benne valami, csak még nem bizonyított. Utóbbi években napkitörés megtörténte, vagy nem megtörténte ellenére kemény veszteségek vannak. Ezt csak úgy általánosságban mondom és lehet hogy nem is igaz, csak én tudom így.

 

Az ember ma a földi elektromágneses mezőt keményen töményíti. Nem tudom milyen autód van, de ha az utóbbi tíz évben gyártott, annak akár a mobilommal bármikor megbolondítom a can rendszeren történő komunikálását. Gyakorlatilag vagy részben, vagy egészben üzemképtelenné teszem annyi időre, amennyire a pillanat lehetővé teszi. Természetesen nem teszem tönkre, csak a rendszer komunikációját zavarom meg annyi időre, amíg a vezérlő irányítási jelek nélkül vészüzemmódra kapcsol.

 

... de ezzel ugye még nem igazolok semmit, mert a vezeték nélküli elektronikus adatátviteli(jel) rendszer nem élőlény. Csupán azt akarom mondani/írni, hogy a minket körülvevő elektronikus szmog és generált mágneses réteg növekedése is tényező lehet. Akár a tájékozódásnál is.(nehezítheti). Azonban mint Geler is írta, a galambok tájékozódása sokkal több tényező összegéből jön/jöhet ki. Nekem csoda!

 

... függetlenül a magam kevéske tudásával, összeszedet ismereteimmel a kemény vedlést, az esetlegesen ettől legyengült immunrendszer miatt sérülékenyebb belső komfortú galambjaink állóképességét látom az évek óta egyre gyarapodó veszteséges utak hátterében. "Nem minden galamb egészséges, amelyik nem beteg."(nem az én tollamból való, ezért az idéző jel)

 

Az elektromágneses mezőkről csak feltételezek, de bizonyítani élőlények vonatkozásában nem tudok.

Barátsággal!:)

Előzmény: Törölt nick (137633)
Zsákó dúc Creative Commons License 2017.09.11 0 1 137634

Azért tudtál minket "rommá" verni, mert a mieink még jobban vedlettek mint a tieid! :( Gondold át amit írtál!

Előzmény: Wittenbuik (137631)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.11 0 3 137633

Szerintem maradhatunk annál a megállapításnál hogy a napkitörés nem segíti galambjainkat a hazatérésben és a jövőben sem árt az óvatosság ilyen helyzetekben.

Wittenbuik Creative Commons License 2017.09.11 -1 2 137632

Először is szerintem már a mindennapos tréninggel elszúrtad, főleg úgy, hogy láttad rajtuk, hogy nem úgy jönnek ahogy kéne. Én lustaságomból fakadóan egyszer sem vittem el őket a múlt héten, mert láttam rajtuk, hogy stressznek elég a vedlés is. Rengeteget ettek, ami nem is csoda ilyen ütemű tollváltásnál. Te szó szerint kitréningezted az energiát belőlük.

Ezen a héten minden reggel aludj tovább, hagyd békén szegény galambokat. Hidd el, meg fogják hálálni.

A másik, hogy sajnos el kell fogadnunk, hogy vannak nagyon jó és nagyon rossz évjáratok. Nekem sem az idei év a tenyésztés csúcsa, ezt már most látom.

Előzmény: Schill (137626)
Wittenbuik Creative Commons License 2017.09.11 -1 0 137631

Én úgy gondolom, hogy egészséges, de nagyon vedlő galambokat küldtem. Ha nem lettek volna egészségesek, akkor nem verlek rommá velük. A talpra állás azt hiszem sikerült, bár nem volt 400m/p a galambjaink között csak 82m/p, de a verseny is más volt. Egy 1000 méteres versenynél ez nagy különbség. Én továbbra is azt állítom, hogy a fokozott vedlettségi állapot volt veszteségek fő oka. Ja és én még a gyűjtő helyen sem itattam, de a megérkező galambok nem voltak szomjasabbak az átlagosnál. 

Előzmény: Zsákó dúc (137624)
frici608287 Creative Commons License 2017.09.11 0 2 137630

Semmi gond,igaz az írásom egy része volt csak Neked írva,a nagyobb rész viszont csak ezzel összefüggésben íródott.

Inkább elkanyarodtam az általad írtaktól,mindössze az előjáték volt a Hozzád intézett néhány sor.

Igazából az általad említett rétegnek szólt volna az írásom,és nem Neked.

A barátság nálam nem azt jelenti, hogy mindenben egyet kell értenünk.A vélemény különbség nálam nem barátságot kizáró tényező:-))

Amúgy az írásodat nem is véleménynek értékeltem,hanem csak amolyan probléma felvetésnek.

Te jeleztél valamit,én meg hozzáfűztem a véleményemet,vagyis igazából nem is egymással "vitatkoztunk".

Változatlan barátsággal:

Cimborád:-)))

 

Előzmény: Törölt nick (137629)
Törölt nick Creative Commons License 2017.09.11 0 4 137629

Szia Cimbora!

 

Remélem ez a megszólítás még megmaradhat közöttünk, még ha negatívnak is vélted hozzászólásom?:)

 

Ez is csak egy vélemény. Én versenyző voltam és még ma is keményen dolgozom, hogy szerelőim, és természetesen jómagam is a maximumot kihozzuk a versenyatóinkból egy-egy versenyhétvégén. Ezen a hétvégén is így volt. Ha hibázunk, engem okolnak és ezt több évtizede csinálom.

 

 

A postagalambokkal való versenyzés is nálam a versenyzésről szól és ennyi! Ameddig élt Cinóber nagybátyám, addig lehetőségem szerint - mivel a versenyhétvégeken mindig  aktív volt - abban is nagyon eredménycentrikus voltam. A 90-es évek már nem erről szóltak, de hiányzott ez az adrenalin bomba is és költözés után újrakezdve játszadoztam. Sok galambom veszett is, meg nem is - erősen évfüggő volt, csakúgy mint másnak. Mindig kőkemény magántréningek halmazát kapták és az említett autós életem miatt a tagszövetségi versenyek csak a szelektálás és az önigazolás céljainak volt alárendelve.

Most sem ítélkeztem, csupán a saját véleményem mertem - már bocs' a botor bátorságomért - leírni. Nálunk a galambok most is ilyenkor már olyan vedlési állapotban vannak, ami nem értékelhető versenyzést produkálna.

Nagyobb sintérnek tartom azt, aki erősen hiányos tollazattal küldi bevetésre madarait - holott az egy objektív fontos kelléke a kiváló repüléshez - mint aki a nem relevánsan megállapított természeti tényezők mellet megy el könnyebben. Nem vagyunk egyformák!

Döntéseimért pedig egész életemben kaptam a jogos-jogtalan elmarasztalást, vagy dícséretet. A dícséret sem mindig az én érdemem volt, de a tényezők kedvező összeadódásából így jött le. Attól még arra is büszke voltam, az elmarasztalás meg még ha megérdemelt volt is, természetesen nem esett jól. Ilyen kurva gyarló ember vagyok!

 

Nálam a tollazat állapota is az egészség egyik része, és mivel  a galambot maga a vedlés maga is gyengíti, így azt egyik elsődleges szempontnak tartom. Most egyéb betegségekről nem írnék amelyek egyre agresszívebb formában jelennek meg. Az csak plussz negatívum!

 

M.J.-ről pedig úgy olvasom, a legnagyobb tisztelettel írtam. Nem csak utaltam, le is írtam. A szándék az tisztelendő ... a sport meg sport. Ezzel többet nem is foglalkoznék. Nálam a galambot is csak annyira hajtom, mint magam és az embereim.

(mindenkitől elnézést az esetleges szómenésért)

 

Előzmény: frici608287 (137513)
frici608287 Creative Commons License 2017.09.11 0 0 137628

A kérdésed jó,bizonyára betettem volna,ugyanis általában a fiataloknál az előző héten helyezettekkel érdemes számolni.

Bár nyilvánvaló ha 100-at küld valaki,és előtte héten mondjuk 40 helyezte magát,akkor ez nem is olyan egyszerű.De ez se Nálad,se nálam nem áll fenn.

Előzmény: subigalamb (137627)
subigalamb Creative Commons License 2017.09.11 0 0 137627

Igen nem mérvadó!De nem is állitottam különösképp a csapatot,ahogyan szedtem a nejem meg irta!azt azok közül jelöltem be a hetet!Mi vicc azok közül az egyiknek a testvére lett az első!Bejelölt galamb csak 11-kor érkezett(másnap!)De csak egy kérdés:Te a csapatba tetted volna abban az erős hátszélben 2-nak érkező galambot?Előre tudva az erős szembeszelet.Ami egyébbként most is második lett(nálam!)!

Előzmény: frici608287 (137621)
Schill Creative Commons License 2017.09.11 -3 0 137626

Ezt gondolom én is. Nálam a múlt évben egyszerre kapták el a betegséget és 5 nap alatt úgy vége lett,hogy lehetett vinni tréningre,idén az első hányástól az utolsóig eltelt 3 hét. Tavaly végig tudtam küldeni mindet a közös tréningekre és az utolsó versenyre is maradt 30(nem mellesleg jól is jöttek),idén 2 közös tréningen tudtam küldeni,a 6 útra befizetett 2,5 ketrec helyett egyszer kettőt,egyszer egyet. A két dúcban kiengedett 80+ fiatalból a jövő hétre nem biztos,hogy lesz 20 db. 

Előzmény: Zsákó dúc (137624)
Schill Creative Commons License 2017.09.11 0 1 137625

Azért a volierbe zárás és az ezen a hétvégén történt versenyzés között vannak ésszerű átmeneti megoldások.

Előzmény: dart-40 (137623)
Zsákó dúc Creative Commons License 2017.09.11 -4 1 137624

A galambbal meg kell tanítani azt, hogy innia kell a bepakoláskor. Mondjon bárki bármit a nagy veszteségek mögött elsősorban a nem megfelelő egészségi állapot áll.

Előzmény: Wittenbuik (137622)
dart-40 Creative Commons License 2017.09.11 -2 2 137623

 

 Ha jól visszaemlékezünk, bizony a korábbi években is előfordultak hatalmas veszteségek a fiatal galambok röptetésekor. Volt úgy, hogy még az edzőutakon elvesztek a versenyekre nem sok maradt ha egyáltalán volt verseny.

 Ahogy nem tudjuk pontosan- csak sejtjük- hogyan tájékozódik a galamb, ugyanugy nem tudjuk pontosan mi okozza a "megmagyarázhatatlan" veszteségeket.

 Viszont ha lezárjuk őket egy szép nagy volierbe ( mint a strasszerokat vagy a kingeket )és nem röptetünk, nem is lesznek veszteségek.

 Hacsak a görény, az adenó, vagy a rossz emberek el nem viszik őket.

 

Wittenbuik Creative Commons License 2017.09.11 -5 4 137622

Te tudod rólam, hogy templomba járó ember vagyok, a feltámadással kapcsolatban mégis komoly kételyeim vannak! Így vagyok a napkitöréssel is. De azért néhány dolgot megjegyeznék, ami véleményem szerint együttesen okozta az átlagban 50%-os veszteséget a 04-ben.

1. ez volt az első szembe szeles verseny, ráadásul 30 fokban.

2. a galambok nagyon rossz vedlési állapotban voltak mindenhol, ilyenkor nagyon sérülékenyek.

3. A Rajka mindig is vízválasztó volt nálunk, utána már nem nagyon szokott nagy veszteség lenni.

4. Természetesen a napkitörés, amit nem vettünk komolyan, pedig voltak akik már a szerdai, csütörtöki magántréningeken is komoly veszteségeket szenvedtek.

A nem itatás szerintem nem lehetett döntő, de a jövőben ez nem fordulhat elő az biztos!

Mellesleg nálunk a gyűjtéskor mind a 12 ketrec előtt ott volt a víz a bepakolásig és ha öt galamb ivott, akkor sokat mondok. Egyébként véleményem szerint a felnőtt galambok versenyein, amikor egy éjszakát van a kocsiba a galamb, annak ellenére, hogy van itatás a fele galamb úgy indul útnak, hogy nem isznak. Más a helyzet, ha enni is kapnak a kocsiban.

Előzmény: Zsákó dúc (137610)
frici608287 Creative Commons License 2017.09.10 -4 0 137621

Előre bocsájtom a tegnapi verseny abszolút nem mérvadó.

Ettől függetlenül a 7 leírt galambodból,de még az 1-es csapatodban küldött 20 db galambodból egyetlen galamb sem jött listára.Ami a listán van,mind 0-ás csapatos.

Szóval ugye nem olyan egyszerű a fiataloknál megtippelni mik jönnek az élbe?

Persze ezt én eddig is tudtam,de a tetemre hívás bebizonyította,Neked sem megy ez a dolog,akármennyire is próbáltad nekünk eladni a történetet.

De vigasztalódj nem csak Neked nem sikerült a csapat összeállítás.

Előzmény: subigalamb (137509)
frici608287 Creative Commons License 2017.09.10 0 0 137620

A kerületed miért halasztotta a mai versenyt?

Az Istenek a fejükre estek?

MA a 12-es kerület is dobott egy hátast,ha jól értesültem.

 

Igazából akkor nekünk örülni kellene ,mert nálunk nem volt olyan nagy cumi,mint máshol.Hurrá!

Előzmény: asgalamb (137617)
frici608287 Creative Commons License 2017.09.10 -3 0 137619

Ja annyit elfelejtettem:

Aki nálunk nyert,annak is relatív rövid alatt volt nem kevés galambja,aztán nagy szünetek,több órás késésekkel jöttek neki a többiek.(Még vagy harmadnyi galambjuk lóg.)Egy biztos,hogy 54 szuper értékes és egészségben  levő galambnak 192 km-ről a déli órákban csak pár db-nak szabadna hiányozni.Ehhez képest nem ez a helyzet.

Az sem mellékes,hogy mi nem eresztettünk több ezer galambot.Szerintem max. 1000 galamb volt az autóban.DE lehet sokat mondtam.Tehát se tömegvonzás ,se egyéb itt nem focizik.

Előzmény: frici608287 (137614)
Schill Creative Commons License 2017.09.10 0 0 137618

Minden reggel vittem őket 30 km-re és egyszer sem előztek meg. 17-25 perc alatt szoktak hazaérni,most 40 volt a legkevesebb. És minden esetben az ellenkező irányba indultak el. Tehát valami van,nem tudom mi. 

Pehelytoll van,a szart tollseprűvel lehet takarítani.este 30-40 percet repülnek,étvágy határtalan.

Minden rendben,csak utanként a fele elveszik,ami hazajön,az is szarul.

Előzmény: frici608287 (137614)
asgalamb Creative Commons License 2017.09.10 0 3 137617

Ma trénigeztünk 3 man engedtük , 55 km 50 perC alatt egyben leszálltak , ( gondolom mert a bricon szerint 2 perc alatt mind Ben volt)

Más is  jól mért az Y-12 ben, de az a spori kimagasló volt.

 

 

Előzmény: frici608287 (137614)
Schill Creative Commons License 2017.09.10 0 6 137616

Ez a nem itatás kurva nagy ötlet volt,bárki találta is ki....megfuttatnám egy félmaratonon,úgy,hogy előtte fél napig nem kapna inni.... Minden pozitív megnyilvánulásomat,amit galambok szállításával,ellátásával kapcsolatosan eddig tettem,visszavonom.

Bár azok után,hogy a sofőrnek egy galambász azt mondta,hogy nem kell itatni,mert nehéz lesz tőle a galamb begye,már semmin nem csodálkozom......

Összegezve kurva meleg van,a napkitöréshez nem értek,de tízből kilenc kerület tegnap megfeküdt,akinek van egy kis esze halasztotta a mai versenyt,nálunk ez fel se merült,és még el se látjuk a galambokat. Én akkor is tudok versenyezni jövőre,ha egy se marad,de aki mostanában akarja elkezdeni,azt nem irigylem.

 

Előzmény: Zsákó dúc (137610)
frici608287 Creative Commons License 2017.09.10 0 0 137615

Ne haragudj Pali bátyám,de ettől kicsit összetettebb a dolog.

Tegnap nálunk is többen több véleményen voltunk.A bizonytalanok inkább a küldés mellett döntöttek.

De többen már megbánták.

Előzmény: yüz karasi (137601)
frici608287 Creative Commons License 2017.09.10 -4 1 137614

Nem elméleteket gyártok csak a tapasztalataim összegezve  a tényekre szorítkozom.

Mindig vannak,meg lesznek is,akiknek valami miatt a katasztrófáknál is jól jönnek a galambjai.

De mint a helyezési számokból kiderül,ha jól láttam,akkor az egyesületi 1.-25. helyezettek között van neki 12 vagy 13 galambja. Kiváló,de a többi ember elfelejtett galambászni?Gábor hogy stoppolt?

 

Nálunk is van,akinek csak 35 % hiányzik,de a többségnek 45-75 %.

Mondhatnám,hogy van olyan,aki nem ma kezdte,és fele van itthon neki,mindenféle csodaszert megvesz nekik,az egyesületi bajnokunkról van szó,aztán Ő is megfelezte az állományát.

 

Nem bántva a Birnbauer sporttársat,de még nem is ismerem.

De azt hiszem említettem, hogy a napkitörés zömében az érzékenyebb galambokat zavarja meg jobban,és a kevésbé érzékenyebbek kevésbé zavarodnak meg.

 

Mindenesetre Te sem akarod azt mondani,hogy a 14-esben mindenki elfelejtett galambászni,mindenkinek szarok voltak a galambjai,és nem bírták a Maratont?

Volt a korábbi években is hasonló nagyságrendű pofaszél,ezt tanúsíthatják,viszont nagyságrendekkel kisebb volt a balhé.

Azokat a versenyeket,meg a tegnapit nem lehet egy lapon említeni.

Több helyről hallottam, hogy a galambok furcsán viselkednek,amúgy a székletük,vedlésük alapján nem lehet az egészségüket megkérdőjelezni sem.

 

Tegnap Fűzfa Laci barátom is el volt keseredve.2 db galambja volt a 19-ből.Ma már van neki 5 db.

Az utóbbi 5 évben nem vesztett ennyi fiatalt összesen.Egészség full extra,aztán cumi rex.Bizonyára véletlen.

Ez nem elmélet ez a gyakorlati tények,statisztikák.De említhetnék másokat is.Többszörös kerületi bajnok barátomnak állítólag egyetlen galambja sem volt,nem kevés küldött galambból.Bizonyára az összes galambja beteg volt????

 

De mondok jobbat:

Tegnap többen sem pakoltak másik egyesületekben sem,és reggel elvitték néhányan (közösen) a galambjaikat pontosan azért,hogy valamit mozogjanak.30 km-ről órák alatt is csak töredékük volt otthon.Ja és a jobb ,és eredményesebb galambászokról beszélek.

Reggel még a szél sem volt számottevő,tehát nem valószínű,hogy a déli szél a ludas!!

 

Ezek a tények.

Amúgy meg tőlem mindenki azt hisz,amit akar,én szóltam,mikor Van Riel feltette az ominózus írását,és akkor mondtam,hogy a hétvégén annyi lesz a galambjainknak.

Több kerület leamortizálta magát,bizonyára véletlen.

 

Te miért nem vitted ma el egy tréningre a galambjaidat?Ha megtetted volna,lehet Te is másképp beszélnél!

 

Előzmény: asgalamb (137596)
guilden stern Creative Commons License 2017.09.10 -4 4 137613

Egészen biztosan befolyásolja a galambokat a napkitörés által keltett geomágneses vihar. A dolgot az teszi bonyolulttá, hogy a madarak egy sor más tájékozódási adottságokkal is élnek, például infrahang, napállás, szag, biológiai óra, és többnyire ki tudják küszöbölni az egyik adottság elnyomását. Vagyis tudományosan mondva nincs tárgyilagos módszerünk arra, hogy elszigeteljük az aktuális jelenséget, ezáltal nem áll módunkban abszolút tényeket kijelenteni.

A mai európai tudomány alapja az analízis, vagyis egy jelenség kizárólagos kiemelése a körülvevő zűrzavarból. Megpróbálunk minden kapcsolódót leválasztani, és csak a vizsgált jelenséget néznénk.

Mivel a fentebb vázolt kikerülési módszerek miatt ez nehéz, helyesebb, ha nem kockáztatjuk a dolgokat, a futólagosan is, de rossznak vélt utakat nem erőltetjük, így a napkitörést sem legyintjük le ellenkező meggyőződésig.

Előzmény: Zsákó dúc (137610)
béla tóth Creative Commons License 2017.09.10 0 3 137612

a vaknak is nehéz elmagyarázni,milyen a naplemente.-))))))

Előzmény: Zsákó dúc (137610)
frici608287 Creative Commons License 2017.09.10 0 0 137611

Ezt miért tőlem kérdezed?

 

Előzmény: A Társ (137580)
Zsákó dúc Creative Commons License 2017.09.10 -1 6 137610

17/20 az esti mérleg. Továbbra sem vagyok meggyőződve arról, hogy a napkitörés befolyásolja a galambok hazatérési képességét. 

Bár nekünk a mai verseny (Rajka 165 km) nagyon lassúra sikeredet az első galambunk 918 m/p érkezett, ez a melegnek, a nem itatásnak és a szembe szélnek volt köszönhető.

Annyit azért megjegyzek, hogy így utólag is örülök annak, hogy a hímeket nem mertük elküldeni!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!