Keresés

Részletes keresés

hókifli Creative Commons License 2008.04.13 0 0 648
a szállodai vizet lehet inni, vagy inkább csak üvegest?
hókifli Creative Commons License 2008.04.12 0 0 646

A cégnek akik minket meginvitáltak a köpontja Chikagoban van. De kinai irodája Pekingben, üzeme pedig Kantonban. Júniusban megyünk az Usa-ba is, de mivel akkor nekik nagy kiállításuk lesz a nyugati parton, ezért akkor nem fogunk tudni találkozni. 2 hét múlva pedig ők jönnek hozzánk. - ezeket csak azért írtam, hogy talán nem valami kis cégről van szó.

Ez a több emeletes piac nagyon izgat. Amikor mi utazgatunk általában az első, hogy elcipelem a párom a piacra. Szerintem ugyanis ott nagyon sok infót le lehet szürni egy ország életéről. Persze ez csalóka is lehet. lsd Bp Károly krt. nagy csarnok.

De görög o.ban, tunéziában,- dél afrikában,- elég jól müködik/müködött. pl az USA-ban hiányoltam is.

 

hókifli Creative Commons License 2008.04.11 0 0 643
Köszi, hogy ezt így leírtad. Nem tudom,hogy mennyire tábláznak be minket szabadidőben, de valószínűleg, hogy elléggé. KB 3 napot leszünk Pekingben, és onnan megyünk át Guangzhou-ba 2 napra, majd megint vissza Pekint és onnan haza. Azt hiszem, hogy húzos lesz, de nem lehetett kihagyni. Már nagyon várjuk!
tafinaf2 Creative Commons License 2008.04.11 0 0 642
Nyugodtan valthatsz itthon eurot (vagy dollart), ha lehet nagyobb cimletekben (pl usd 100-as, euro 50-es, 20-as). A kisebbeket nem szeretik, fempenzt meg egyaltalan nem valtanak. Aztan ott, ha meglatsz valamit, szamold ki, kb mennyibe kerulne, valts penzt, es kesobb (pl masnap) menj vissza megvenni. Ez azert is jo, mert soha, semmit nem szabad Kinaban elso ranezesre megvenni.

A legjobb strategia az, hogy kinezel magadnak valamit, amennyi informaciot csak tudsz, begyujtesz rola ott helyben, es megjegyzed, hol volt es mennyiert. Aztan felmesz a webre, es rakeresel, hogy ugyanaz a termek ebay-en, vagy mas altalad jobban ismert e-piachelyeken mennyiert van. Erdemes elolvasni az adott termekrol a review site-okat is, ahol mas vevok, akik mar tulvannak a vasarlason, mit irnak rola pro es kontra. Ha meg mindig ugy talalod, hogy a Kinaban talalhato termek arban is, minosegben is megallja a helyet, akkor masnap penzvaltassal kezdesz, megveszed, kiprobalod, es ha nem tetszik, meg aznap visszamehetsz visszavaltani (ez utobbi kicsit trukkos, de meg lehet oldani).

Valoban az a szomoru helyzet, hogy nagyon kis valoszinuseggel talalsz barmit Pekingben, amit ne lehetne Europaban jo aron (kb ugyanannyiert, sot) fellelni. Ennek sok oka van. Ha legkozelebb DELre mesz (eg es fold a kulonbseg Eszak- es Del-Kina kozott), na ott esetleg talalhatnal kulonleges dolgokat, mert az Kina kirakata, kereskedelmi gocpontja mar parezer eve. Eszakon, Pekingben nem a vasarlasrol szol az elet, hanem a politikarol, tehat ne legyenek nagy elvarasaid :-)
Előzmény: hókifli (641)
hókifli Creative Commons License 2008.04.11 0 0 641

Elvileg már eldöntöttük, hogy kedden mindenképpen személyesen bemegyünk együtt. As repjegy és a meghíavólevél már megvan, bízom benne, hogy nem lesz gond. Még arra gondoltam, hogy a meghívó céggel eddig folytatott üzleti ügyeinkről elviszem a dossziét, abból kiderül, hogy tényleg van már kapcsolatunk.

 

A másik amiről tényleg nem tudom, hogy mit érdemes esetleg kinnt venni, mennyi pénzt vigyünk. Szir-szar vackokat itt is lehet kapni a piacon, ilyen dolgokra nem vágyom. Esetleg elektronikai cucc, bármi. Tényleg kiváncsi vagyok a véleményetekre, akik már tapasztaltak vagytok.

tafinaf2 Creative Commons License 2008.04.11 0 0 640
A legjobb tanacs: talalgatas es itt valo kerdezes helyett hivd fol oket telefonon. Itt a cim: Kínai Nagykövetség 1068 Budapest, Benczúr u. 17 Tel: 413-2400, Fax: 413-2433 E-mail: knnk@mail.matav.hu. :-)
Előzmény: hókifli (636)
tafinaf2 Creative Commons License 2008.04.11 0 0 639
Hokifli: arra hallgatsz, akire akarsz (termeszetesen, szerencsere szabad vilagban elunk), de en akkor is azt javasolnam, ne kockaztass. Ha elviszed a parod, az egy kis kenyelmetlenseg a merleg egyik oldalan, viszont 100%-os biztonsag a masikon. Par hetes informaciok manapsag elegge ertektelenek, hiszen minden naponta valtozik. Aprilis 1-tol szivatjak a kulfoldiek Kinaba bemenetelet vilagszerte, tehat varhato, hogy szigorodnak a szabalyok Pesten is.

Egyebkent ezt logikusan is ki lehet kovetkeztetni, az un. "reductio ad absurdum" modszerrel. Tegyuk fel az ellenkezojet, es ha absurdumra (azaz lehetetlensegre) lukadunk ki, akkor az alapfeltetelezesunk rossz volt. Tegyuk fel, hogy aznapra, keves maceraval, mindenfajta lacafaca nelkul kapsz olcson vizumot a Bajza utcaban. Akkor mit csinalna az osszes tibetszeparatista "rendbonto" egyed? Hat mennenek a Bajza utcaba szazaval. Na, azert ennyire meg a kinai kormany sem butus, probaljak most minimalizalni az elkerulhetetlen balhekat. Logikus, hogy lassabban, nehezebben adnak mostantol vizumot, es jobban megvizsgalnak mindenkit, akit beengednek. Ennek nagyon valoszinu folyomanya, hogy elvarjak, hogy az illeto szemelyesen legyen jelen.

Csak talalgatok, szoval lehet, hogy nem igy van, de ha nem igy van, akkor szerintem olleg nagy kockazatot vallal a Bajza utcai kulkepviselet. Elegge valoszinutlen, hogy ennyire balekok legyenek (bar nem kizart).
Előzmény: kb. (637)
kb. Creative Commons License 2008.04.11 0 0 638
Eurót inkább, az tartja az árfolyamát, míg az USD-é folyamatosan csökken (persze ha csak pár napja jössz, akkor mindegy).
Előzmény: hókifli (623)
kb. Creative Commons License 2008.04.11 0 0 637
Pár hete kértem új vízumot a Bajza utcában. Nem kell személyesen menni most sem, a Magyarországon szabványos méretű fénykép kell. Fizetni a vízum átvételekor kell kp-ben.
Két dologra érdemes még figyelni, ha már volt korábban kínai vízumod, akkor vigyél fénymásolatot arról az oldalról (az előttem lévőt megkérték, hogy menjen és hozzon másolatot, nem akarták helyben lemásolni neki), másrészt megváltozott az ügyfélfogadás ideje, H-P 9-12 (a honlapon már a jó van).
Előzmény: hókifli (634)
hókifli Creative Commons License 2008.04.11 0 0 636
köszi
Előzmény: tafinaf2 (635)
tafinaf2 Creative Commons License 2008.04.11 0 0 635
Ha a kerdes a Bajza utcara vonatkozik, akkor javaslom, hogy szemelyesen menjetek be mindketten (altalban nem kell, pl turistacsoportoknak is latatlanban intezik a vizumot, de most a tibeti balhek miatt nagy valoszinuseggel szigoritottak: ha nem igy lenne, akkor is biztosra jatszotok, ha ott van a parod). Re foto, az amerikai formatum a legtobb orszagba NEM jo (csak az USA-ba), tehat probaljatok inkabb "normal" meretu fotot csinaltatni. Az is lehet, hogy ott helyben lehet csinaltatni (HK-ban legalabbis igy van).
Előzmény: hókifli (634)
hókifli Creative Commons License 2008.04.11 0 0 634

Lenne még egy kérdésem: mindenkinek személyesen kell a vizumját intézni, vagy én bevihetem a páromét is?

Valamint azt sem találom, hogy van-e valamilyen specko mérete a fényképnek, vagy normál igazolványkép kell-e? (az USA visa kép 5x5cm volt)

 

tafinaf2 Creative Commons License 2008.04.10 0 0 632
Kivancsi vagyok egyebkent, mikor megy csodba a Budapest-Peking jarat. Ki lehet szamolni, hogy szinte mindegyik jaratuk veszteseges kell legyen, hacsak a ket allam nem tamogatja valamivel a projectet. De gondolom az allamok turelme/penze is elfogy egy ido utan. Kivancsi lennek a project konyvelesere, ilyen arakon es ilyen terheltseg eseten, mint ami most van, kizart, hogy profitabilis legyen a vallalkozas...

En oszinten szolva amikor felrebbent a hir, hogy esetleg lesz kozvetlen legikapcsolat a ket orszag kozott, azt hittem megint valaki hulyeskedik. Kozgazdasagi alapon neki se kell ulni szamolgatni, lathato, hogy nem eri meg (max charter gepek parszor egy evben, de nem rendszeres jarat). De jol hangzik, az biztos :-) Ujabb magyar narancs. Attol felek, az is az oasishongkong sorsara jut...
kb. Creative Commons License 2008.04.10 0 0 631
Nézd meg mikor került ki az Indexre a cikk:
---------------------------------------------------------------
Csődbe ment a hongkongi fapados

* Index - ugyelet@mail.index..hu

| 2008. 04. 10., 14:55 | Frissítve: 1 órája

17 hónapnyi működés után likviditási gondok miatt csődbe ment az Oasis Hong Kong Airlines. A fapados légitársaság Londonból és Vancouverből szállított utasokat a távol-keleti városba.

Megszünteti szolgáltatását az Oasis Hong Kong Airlines légitársaság, április 9-től már nem szállít utasokat – olvasható a cég honlapján
---------------------------------------------------------------

A cikkíró akármilyen gyorsan gépel, nyilván magyar idő szerint 10-én 14:55 előtt már látta a légitársaság honlapján, hogy az csődbe ment, különben nem került volna be a cikkbe.* Te 15:45-kor írtál ide árat (628-as hozzászólás), az előző 15:22-es (626-os) hozzászólásodban még erről nem beszéltél, így feltételezhető, hogy azután nézted meg. Gondolom most is tévedek, mint szerinted mindig. Én kérek elnézést, hogy szóltam és megzavartam "tit kiselőadásod". Mivel ez ügyben nincs több mondanivalóm, ha folytatni akarod, tiéd a pálya.

* Ez persze csak az Index cikk, angolul már tegnap lehetett erről olvasni.
Előzmény: tafinaf2 (630)
tafinaf2 Creative Commons License 2008.04.10 0 0 630
Az ertetleneknek felvilagositas: en is pontosan ugyanott neztem meg az arakat, a honlapjukon. Amikor en neztem (abban az idopontban, amikor az elozo bejegyzesemet irtam), akkor meg nem volt semmilyen likvidalasrol van hir a weblapjukon. Ez a hir AZOTA jelent meg, tehat az en bejegyzesem UTAN. Gondolatolvaso en sem vagyok, tehat abban a pillanatban nem tudhattam.

De ezt gondolom kbalazs is tudja (vagy ha nem, akkor gondok vannak, ket idopontot kell csak osszehasonlitani), csak kotozkodni akar.

Igen valoban, azota megjelent az oasishongkong.com oldaon is a hir, miszerint galibak vannak. Akkor keretik mas legitarsasagok utan nezni :-)

Az ar, amit irtam, tovabbra is ott van az oldalukon egyebkent, csod ide vagy oda, ha valakit nagyon erdekel, mennyiert LEHETETT VOLNA menni, ott megnezheti.
Előzmény: kb. (629)
kb. Creative Commons License 2008.04.10 0 0 629
Az Oasis Hong Kong csődbe ment, április 9 óta nem szállít utasokat és egy ideje már nem is lehet foglalni a honlapjukon.

cikk az azsia.net-en: Csődbe ment a hongkongi fapados

Ezek után nem igazán értem, hol nézted meg az árakat, a honlapjukon is ki vannak írva ezek az infók. Persze gondolom most is le leszek dorongolva, hogy már megint hülyeségeket beszélek.
Előzmény: tafinaf2 (628)
tafinaf2 Creative Commons License 2008.04.10 0 0 628
Megneztem neked, most tavasszal £358 egy odavissza (London-HK-London), ami kb 112E forint. Azt nem tudom, Budapestrol hogyan lehet olcson eljutni Londonba, de ha van autod, telekocsival durvan meg 30e forintert megoldhato oda-vissza az is. Egyutt kb annyiban van (112e+30e=142e<158e) mint a kozvetlen Pekingbe, tehat ezert a 16e sporolasert nem erdemes valtoztatni az utiterven, de Hong Kongot nem lehet egy napon emliteni Pekinggel, marmint eletminosegben es uzleti hatekonysagban. Ket kulon vilag. A kinai cegekkel HK-ban es Shenzhenben kell talalkozni, szerzodeseket angolul es HK-ban alairni, kisbetuket elolvasni, ez a legpraktikusabb megoldas kezdoknek. Haladoknak esetleg Shenzhen, meghintve egy kis kinai nyelven eloadott PR cirkusszal. Felso-haladok esetleg megprobalhatjak az igazi nepi Kinat (Peking is ide tartozik), de csak kello felkeszules utan, kelloen felvertezve. Ha nagy vigyori keppel, teljesen felkeszuletlenul odamegy a barbar feher, csontig leragjak.

Pekingbe akkor erdemes szvsz menni, ha az ember meg nem latta a Nagy Falat, vagy kellemes bizsergessel tolti el a vilag legnagyobb diktaturajanak az oroszlanszajaban jarkalni az utcan es befogni a szajat, es megvalogatni a gondolatait, szavait, tetteit, es utana a megmaradt yuanokat otthon tapetanak vagy tanyeralatetnak hasznalni. Akinek ilyen elmenyek kellenek, annak jo Peking, persze. Ha komolyan uzletelni akar valaki (kokemeny uzlet, nem locsifecsi, idohuzas, pokerjatek), arra ott van Hong Kong.

Egyebkent ha Nagy Falat delen nem is latni, de ha souvenir kell, az is profibb Hong Kongban. Kina osszes tajarol talalni ott barmilyen souvenirt, jo aron. Mondom, egy volt angol gyarmatot es a jelenlegi hirekbol jol ismert Pekinget (mely ket-lepest-elore-egyet-hatrat jatszik) nem lehet osszehasonlitani, teljesen mas nagysagrend a ket varos.
Előzmény: hókifli (625)
hókifli Creative Commons License 2008.04.10 0 0 627
köszi, valami ilyesmire gondoltam én, de így azért tök jó, hogy leírtad. :-)
Előzmény: tafinaf2 (626)
tafinaf2 Creative Commons License 2008.04.10 0 0 626
Nem tudom, hogy jo-e, mert nem Budapesten elek, nem tudom, onnan mennyiert lehetne HK-ba repulni (Becsen, Frankfurton, Amsterdamon, Londonon, Moszkvan keresztul). Az oasishongkong.com tarsasagnak vannak ugy tudom a legolcsobb Eu-HK jegyei, erdemes megnezni.

Re piramis, a normal eloszlasi gorbere gondoltam, amely harang alaku, de lehetne piramissal is erzekeltetni. Minden tarsadalomban van ugye 1 db fej (miniszterelnok, elnok, torzsfonok, vezer, kiraly, uralkodo, csaszar, ki hogyan szereti nevezni, tokmindegy), az alatt egy kisebb csapat talpnyalok, azoknak a talpnyaloi mar tobben, es igy lefele. A piramis legaljan meg vannak a NEPEK, akik kapnak egy ID-t (belyeget a homlokukra), aztan orulhetnek, ha a munkajukkal megkeresnek annyit, amivel kihuzzak ho vegere (ezt regen ugy hivtak, hogy rabszolgasag, most nem tudom minek hivjak, de lenyegeben ugyanaz). Igaz, hogy a piramis aljan levo rabszolgak ma mar nincsenek roghoz kotve (bar lakcim-bejelentesi kotelezettseguk az van), tehat elvileg elmehetnek mashova, mas videkre rabszolganak, de ott is ugyanugy be kell jelentkezzenek az ottani foldesurhoz, pecsetet a homlokukra, es kezdodhet a robot elolrol.

Na, erre a piramisra gondoltam. Kinaban is van ilyen piramis, es a kinai cegek kozott is. Azok kozott is vannak jobbak, kevesbe jobbak, es "erdekesek". Arra probaltam utalni, hogy az a kinai ceg, amelyik meg nem jott ra, hogy a kulfoldiek ott vannak lenn delen (HK/Shenzhen), es ha a hegy nem megy Mohamedhez, hat Mohamed megy a hegyhez (azaz nyitnak kepviseletet, kiallitotermet, irodat, stb Shenzhenben, es ha nagyon komolyak, akkor Hong Kongban is), nos, az a ceg nem lehet nagyon komoly. Ugyanez vonatkozik az angol/kinai nyelvtudasra is. Az a ceg, amelynel nem dolgozik valaki, aki tud angolul kommunikalni a kulfoldiekkel, nem rug nemzetkozi teren labdaba.

Igy mar vilagos? :-)
Előzmény: hókifli (625)
hókifli Creative Commons License 2008.04.10 0 0 625

kaptam bp-peking közvetlenre árat 156000,-ért cakk-pakk. Szerintem jó. Szerintetek? vagy még keressek?

 

Mit jelent, hogy a piarmis alja? ezt nem igazán értem

Előzmény: tafinaf2 (624)
tafinaf2 Creative Commons License 2008.04.09 0 0 624
Hat, ha Shenzhenben is vannak (nem csodalkozom rajta, mert amelyik kinai ceg nincs HK-ban vagy Shenzhenben, az a piramis legaljan van ugyis), akkor meg egyszerubb lett volna HK-ba menni es ott uzletelni. Erdemes megnezni az arakat, lehet, hogy a repjegy meg olcsobb is lett volna HK-ba, mint Pekingbe...
Előzmény: hókifli (623)
hókifli Creative Commons License 2008.04.09 0 0 623

Köszönöm szépen a választ. Mi konkrét céghez megyünk és Ők Pekingben vannak és Shenzenben. Jó, hogy nem kell oltás. A bankkártyák tartaléknak visszük, hallgatok rátok inkább kp USD. Valóban nem rögzítettem az utazás módját, bíztam benne, hogy evidens lesz a repcsi. :-)) Malév közvetlennel megyünk.

 

Előzmény: tafinaf2 (617)
tafinaf2 Creative Commons License 2008.04.09 0 0 622
A CNY (Chinese yuan) es az RMB (Ren Min Bi) egy es ugyanazon valutat jelol. Google-lal is at tudod valtani, beirod pl "1000 yuan in forint" vagy dollar es megkapod.
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.09 0 0 621
keresem az atvaltast, egy RMB az mennyi HUF? csak CNYt talalok.
tafinaf2 Creative Commons License 2008.04.09 0 0 620
Csak azert, nehogy valakikben ROSSZUL ROGZULJON (grin): ez igy, ebben a formaban igencsak megkerdojelezheto (marmint, hogy Shanghai lenne Kina legnyugatiasabb varosa). Miert is?

1. Mit ertunk Kina alatt? Ha a Greater China Region-t, akkor termeszetesen marhasag, hiszen Taipei, Hong Kong, de meg Macau is "nyugatiasabb", mint barmelyik nepi kinai varos. Ha szigoruan a nepi Kinat ertjuk (tehat azt, amelyen belul vizum nelkul jarkalhat a nepi kinai lakos), akkor sem stimmel: Shenzhen vagy akar Zhuhai is sokkal "nyugatiasabb".

2. Mit ertunk "nyugatias" alatt? Ha azt, hogy felhokarcolok vannak benne, akkor barmelyik lepukkant megyeszekhely is nyugatias, mert az minden faluban van Kinaban, imadjak a felhokarcolokat. Ha azt, hogy"szabadsag, egyenloseg, testveriseg" uralkodik es fair jatekszabalyok, akkor Shanghai egyaltalan nem nyugatias (akkor tenyleg csak HK, Macau es Taipei maradnak a porondon). Ha attol "nyugatias" egy varos, hogy wild west van, azaz teljes kaosz es anarchia, akkor sem Shanghai-ba kell menni, hanem Shenzhenbe, ott sokkal nagyobb az "ereszd el a hajamat" koefficiens.

Talan arrol lehet szo, hogy a kinai vezetes felvette ezt a szlogent is a manipulatorlistajara: "Etessuk meg a kulfoldiekkel, hogy Shanghai az egy modern varos." Ugy nez ki, sokan be is kaptak a horgot, aztan most nyalogatjak a sebeiket.

Ettol fuggetlenul a tanacs jo volt: ird fel kinaiul a cimedet (ahova el akarsz jutni vesz eseten), es ulj fel az elso motortaxira (vagy, ha ilyen nincs, negykereku auto-taxiba) es mutasd meg a sofornek. De ha veszel egy terkepet es megtanulsz terkepet olvasni, az se rossz (egy iranytuvel megspekelve).
Előzmény: kb. (613)
Törölt nick Creative Commons License 2008.04.09 0 0 619

koszi mindenkinek a tippeket! irtam a sracnak is, meg ugy nez ki majd azert megyunk kicsit erre arra.

kepzeljetek upgradeltek first classra az uton! woohoo, elfertem, aludtam. innen irok a szallodabol, mar rosszul vagyok, pedig meg csak egy starbucksot nyomtam (a sarkon van, es elvonasi tuneteim vannak miota kint eltem az allamokban).

jelentem tok hideg van (hidegebb mint otthon) es marha nagy szel. a gep landolasnal kicsit ide oda pattogott egyik kerekrol a masikra a crosswind miatt.

ket es fel ora alatt ertunk be a varosba. a gyorsvasut maceras? mennyi ido? azzal akarok kimenni ha jovok el.

Pandus Creative Commons License 2008.04.09 0 0 618

az oltás fölösleges,

a vízumot helyben kell befizetni, nem nagy macera,

a repülőút meg 9-10 óra körül, időjárástól is függ, meg hogy oda- vagy vissza utazol-e (azaz együtt forogsz-e a Földdel, avagy kifordul alólad). ha szerencsétek van, alig lesz ember a gépen, és le tudtok feküdni, nekem oda-vissza is sikerült (visszafelé 8-an jöttünk egy nagy géppel).

Szvsz a kp a legjobb, a kártyát vagy benyeli, vagy lehúzzák róla az infót, vagy minden megy, mint a karikacsapás. Rabolni viszont nem igazán szokás, tehát ha kicsit is el van dugva a pénzed, meg is marad.

Előzmény: hókifli (616)
tafinaf2 Creative Commons License 2008.04.09 0 0 617
Haho,
Ha meg lehet modositani, az uzleti utat inkabb Hong Kong-ba probaljatok terelni, ott valoszinuleg tobb sikerrel jartok majd (meg akkor is, ha konkretan pekingi ceggel akartok targyalni). Na de ha mindenkepp Peking az uticel (ahova szerintem csakis turistaskodni erdemes menni):

1. Oltas NEM kell. Ha hosszabb idore mentek, talan erdemes, de ott is megkaphatjatok, nem kell ezert Pesten sorbaallni. Amugy pedig ez az oltasosdi manapsag atment arcatlan bizniszbe, boldog-boldogtalan megprobal mindenkibe mindenfajta oltasokat belenyomni, persze ezeken 90%-os profitok vannak. Ne gazdagitsuk az etikatlan uzletembereket a tudatlansagunkkal.

2. Bankkartyakat valoban kb 20%-os valoszinuseggel benyelik az automatak. Ha munkanapon, munkaidoben tortenik, bemesz az uzemeltetohoz es megkered, kulccsal nyissak ki es valogassak ki a tiedet a sokszaz beszopott kartya kozul. Ha hetvegen tortenik, akkor szopsz, mert meg kell varni a hetfo reggelt. Javaslat: probald ugy tervezni az utadat, hogy egyszer se kelljen hasznalni Kinaban semmilyen elektronikus kartyat (helyette valts ki idoben megfelelo mennyisegu eurot vagy usd-t, es azt vidd magaddal, es amikor penz kell, mindig valts be annyit, amennyi kell). Ez sajnos Pekingben maceras, ezert is mondtam, hogy inkabb HK. Ha pedig valami miatt elkerulhetetlen a kartya hasznalata (nem tudsz idoben valtani megfelelo mennyisegu valutat), akkor mindig csak olyan ATM-ben probalkozz, ahol ott van mellette a kulcsos ember, aki ki tudja nyitni, arra az esetre, ha beszivna.

3. A BP-Peking ut hossza sok valtozotol fugg (pl mivel mesz (gyalog, lohaton, autoval, vonattal, repulovel, hajoval, stb), es milyen utvonalon). Legvonalban, ha sajat repulovel felszallsz, kb 15 ora alatt tudod abszolvalni a tavolsagot (7341 km).

4. Vizum. Megint, ugye szopsz, mert Pekingbe mesz, HK helyett. HK-ba ugyanis nem kell vizum. Pekingbe kell, es ha Budapestrol akarsz egyenesen berepulni, akkor meg valasztasi lehetoseged sem sok van: Bajza utca, Kinai Nepkoztarsasag nagykovetsege. A vizum nem automatikus (ha az lenne, nem hivnak vizumnak), es egyebkent az USA vizum sem macera, a legtobb ember 5 perc alatt megkapja (kerdes persze, hogy milyen okkal megy az USA-ba). Ha nem nyugnek megy a nyakukra, 5 perc alatt kap vizumot. Ha meg egyertelmu, hogy csak eloskodni megy, nem kap. Igy megy ez mindenutt a vilagon. A kinai vizumot MOST kicsit macerasabb lesz megkapni, a tibeti tortenesek miatt. Ha csak 6 napra mesz es uzleti utra, akkor viszont nagy valoszinuseggel gyorsan es fajdalommentesen kapsz vizumot. Az ugyintezes menetet nem ismerem, legutoljara meg okmanybelyeget kellett vinni, lehet, hogy ma mar ez is kulturaltabban intezodik.

Ha varsz egy kicsit, nemsokara jon az ugyeletes Kina-szakerto, aki majd elmondja az o mondokajat is (amit en majd elolvasok, es ha lesznek benne helytelensegek, kijavitom, ha nem, ugy hagyom).

Na, latod milyen gyors es naprakesz segitseget kapsz innen? Ez volt a reklam helye, index rulez :-)
Előzmény: hókifli (616)
hókifli Creative Commons License 2008.04.09 0 0 616

Sziasztok!

 

Lehet, hogy eljutok 3 hét múlva Pekingbe. Volna néhány kérdésem:

Olvastam, hogy ajánlanak oltást hepa A,B stb. - Tényleg kell? Mi 6 napot leszünk kint üzleti úton.

Bankártyáról is azt írták, hogy előszokott fordulni, hogy benyeli az automata - ettől azért egy kicsit bexartam. - nem lenne jó, ha a céges kártyám benyelné.

Aztán szeretném megtudni, hogy BP-Peking út hány óra hosszú?

Ja és tényleg a vízum. Küldenek meghívót. Fogom magam és elcaplatok a követségre egy fényképpel, aztán annyi. Persze befizetem a pénz is, de pl adnak csekket, vagy ott helyben kell, vagy át kell utalni. És olyan macera-e mint az USA vizum, vagy csak formaság az egész?

 

hirtelen csak ennyi, várom válaszotok köszi

 

 

zafir74 Creative Commons License 2008.04.08 0 0 615
A lényeg, hogy bármerre jársz, legyen nálad telefon és a szállodád tel. száma, hogy a recepciós a taxisnak el tudja mondani, hová menjen. Nekem mindig bevált. :)
Irigyellek!
Előzmény: Törölt nick (611)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!