Keresés

Részletes keresés

kivi Creative Commons License 2000.01.29 0 0 317
Daltonnak igaza van, ehhez nem is kell többet hozzáfűzni.

Azonban Harm hozzászólására muszáj reagálni.
A GDF _H_A_Z_U_G_!!! Ismétlem, HAZUG!! Elsőtől azt mondták, hogy az utolsó félév (a 8. szemeszter) tandíjmentes, mert nem lesz oktatás ez idő alatt; ez az idő a diplomamunka elkészítésére van szánva

Kedves Harm, Te vagy hazudsz, vagy nem tudsz olvasni. Azt hiszem, az előbbi. Azt írtad, hogy negyedikes vagy. Tehát velem együtt kezdted a sulit '96-ban. A főiskola bemutatásakor (szórólap, felvételi tájékoztató) feketén-fehéren le volt írva, hogy a főiskola 8 szemeszteren keresztül tart, a tandíj mindig az aktuális tandíjat jelenti.
Kár hogy nem olvasol a topikban mielőtt írsz, mert ezt most írom le negyedszer. Akik egy évvel előttünk kezdték, nekik 7 félév volt az oktatás, a 8. került 10e forintba.
Senki nem mondta 4 év alatt, hogy olcsóbb lesz a 8. félév.

Ha valaki betéved egy számítástechnikai boltba, hát sokkal jobb könyveket talál ott, mint amiket mi kapunk a nem kevés pénzünkért

Még a legelvakultabb GDF gyűlölők is többnyire elismerik, hogy nagyon jók a könyvek ahhoz képest, ami sok más ("nívósabb") főiskolán vannak. Nézz körül egy-két főiskolán, tömegével találsz 80-as évekből származó könyveket olyan témákból, amik szinte évről évre megújulnak.

A helyzetet szebbé teszi, hogy a fakultatív tárgyak esetében jobb esetben az a tárgy első foglakozásán osztják ki a könyveket -természetesen a tanórából elvett idő alatt

Egyetlen egyszer volt ilyen a 4 év alatt. Akkor egy jogi könyvet kaptunk meg 2 héttel a félév (de nem a tantárgy!) kezdete után. A késés oka az volt, hogy a naprakészség érdekében meg kellett várni, míg a szoftverek szerzői jogáról szóló törvényt elfogadják.
Ettől eltekintve a tantárgy kezdetéig mindig megkaptuk a könyveket.

rosszabb esetben pedig már csak a vizsga után kapjuk meg azt, amibol a vizsgára kellett volna készülni

Igen? Nocsak, lehet hogy mégsem a GDF-re jársz? Mert elvileg tudnod kéne, hogy a vizsga időpontját Te választod meg magadnak, nincs kötelező időpont. Ha Te annak ellenére mentél el vizsgázni, hogy nem volt könyved, akkor magadra vess.

Ezen túl MINDEN (!!) szoftvert ILLEGÁLIS csatornán keresztül kell beszereznünk, ha meg akarjuk tanulni a használatát. A főiskoka NEM BIZTOSÍT tanulói szoftvert, tanulói liszenszet (lebutított és/vagy időkorlátos szoftver formájában)

Ennyi erővel azt is mondhattad volna, hogy "miért nem biztosít számítógépet otthonra a főiskola?". Hiszen nincs mindenkinek otthon PC-je. A gyakorlatokon minden olyan szoftver, oprendszer elérhető, amit tanítanak. Miért nem mentél gyakorlatra? Ja, hogy az túl strapás? Bocs...
Megint csak nézz körül máshol! Gondolod, hogy minden főiskola, egyetem tömi a hallgatókat evaluation CD-kkel? A frászt. Ott a gépterem, tessék gyakorolni.
Nincs időd odamenni? OK, elhiszem. Komolyan. De akkor nem kellett volna ide jelentkezned, hiszen tudhattad, hogy heti 1-2 nap tanítással rengeteg szabadidődet fogja elvenni az önálló tanulás.
Lásd Dalton előző hozzászólásának végét. (313.)

Előzmény: harm (310)
PitNyul Creative Commons License 2000.01.29 0 0 315
Még mindig a GDF-et fikázzátok?
Főiskola, egyetem... szakmunkásképző - mind csak egy lehetőség. Van, aki jól él vele, van aki nem.
Mellesleg jelenlegi 5 kollegám közül a 2 GD-t végzett a jó csákó, 1 vill.mérnök seggfej, 1 db pedig PSD-vel kutyaütő.
micu Creative Commons License 2000.01.29 0 0 314
Ha az a-e pontokat nem tudod teljesíteni, eleve nem javaslom az informatikusi pályát. Egyébként 1-et értek.
Üdv:Micu
Előzmény: dalton (312)
dalton Creative Commons License 2000.01.29 0 0 313
Sorry folytatom, csak szintén melobol, és a főnöknek kőböl van a szíve:-)

Tehát nem fogod befelyezni, és igazából nem is érdemes, mert nem lesz belőled jo szakember.
Ja és van a harmadik csoport, aki a pályaválasztáson már túl van, és azért megy oda, mert közölték vele, hogy diploma hiányában kirugják, vagy azért mert szeretne belemélyedni a számítástechnika relytelmeibe, miközben el kell tartania a családját.

Egy biztos.

Önmagában a GDF nem elégséges ahhoz, hogy zseni váljon belőled, de nem hiszem, hogy bárki tudna itthon olyan embert mondani, aki az egyetemen tanultak alapján lett zseni.

Az igazság az, hogy mindegy, hogy milyen iskolát választassz, egyiksem fogja azt nyújtani, amit vársz, és egyik sem fog neked annyit tanítani, amivel az életben sokra viszed.

Amivel az életben és a munkádban sokat elérsz, azt mind sajátmagad tanulod meg, a különböző iskolák csak segíteni tudnak.

Mennyi mindent tudnék még írni, de lassan dolgozni is kéne, úgyhogy
Üdv, Dalton

dalton Creative Commons License 2000.01.29 0 0 312
Üdv mindenkinek!

Nagyjából átolvastam az eddig elhagzottakat, de ha ismételnék akkor bocs.

Annak, akik a barátjuk, barátnőjük, unokatestvérük által elmondottak alapján alkotnak véleményt bármiről, azoknak inkább nem mondanék semmit, legfeljebb annyit hogy illik rájuk a "hagyd békén, nem tudja mit beszél" közhely.

Akik a GDF-en tanulnak, ill. tanultak, azok biztosan feltettek maguknak egy kérdést, mikor az egészbe belefogtak.

Miért a GDF?

Igen eccerü kérdés, a válasz alapján azonban meg tudunk különböztetni 3 egész csoportot.

1) Ugye vannak azok az "egyéniségek", akik - mint az már elhangzott - azért mennek oda, mert nincs felvételi, vagy mert az anyuci fizet stb. Nem sorolnám fel a lehetőségeket, mert mind egykutya. Arra játszanak, hogy legyen diploma, tökmindegy, hogy milyen.

Egyébként ők azok, akiknek soha az életben nem lesz diplomájuk, és valószínű állásuk sem, hacsak apuci be nem protezsálja őket valahova. Róluk ennél többet nem érdemes mondani.

2)Vannak olyanok, akik a pályaválasztás előtt álva mérlegelték, hogy mit várnak egy iskolától.
Rendszerint itt következett az, hogy minden fellelhető információt összeszedtek a főiskolákról, egyetemekről, esetleg elmentek a nyiltnapokra, stb. Ők tudták, hogy mit akartak, és döntöttek. A GDF-et akkor érdemes választani, ha:

a)életed hátralévő részét számítógép előtt akarod tölteni
b)érzel magadban annyi energiát mint egy versenyló a rajtgépben
c)képes vagy önnálóan tanulni, figyelemmel végiülni egy 6 órás előadást ugynarról a témáról
d)képes vagy magadba szívni néhány hét alatt egy egész tantárgyat megtanulni
e)a tananyagon kívül kiegészítendő frissen szerzett tudásodat a fél életedet (de inkább az egészet) könyvek fölött tölteni.

Ha ezekből egy is hiányzik ne menny a gdf-re mert NEM TUDOD BEFEJEZNI,

micu Creative Commons License 2000.01.29 0 0 311
1. A GDMF NEM programozókat tanít. Más kérdés, hogy idehaza informatikus=programozó, söt programozó=programtervezö=szervezö=üzemszervezö=adatbázis adminisztrátor söt néha harveres meg rendszergazda meg nem árt ha kicsit ért a könyveléshez is, de ez meg nem a GDMF hibája. Ez a suli olyan emberkéket képez, akik mindegyikhez értenek egy kicsit, de természetesen nem olyan mértékben, mintha 4 évig csak programozást tanulnának. Hogy ez mennyire jó vagy nem az, az lehet vita tárgya. Jelenleg nagyon megy a programozás, de lehet hogy 10 év múlva a hideg vízre valót sem fogod megkeresni vele.
2. Kétlem, hogy bármelyik suli tud újat (és használhatót) mondani olyasvalakinek aki folyamatosan benne van a szakmában. A programozás legalábbis állandó szakmai továbbképzést igényel, ami sajnos ma csak autodidakta módon megy. Ha erre nem vagy képes, 5 éven belül a diplomád csak arra lesz jó, hogy a falra szögezd.
3. Ha tényleg azért mész el egy föiskolára/egyetemre, hogy az ott szerzett kutyabörrel elhelyezkedhess egy zsíros, nyugodt állásba, akkor tényleg nem a GDMF a legjobb hely a számodra. De ebben az esetben nem is az informatikusi, hanem a politikusi pályát javaslom, ott lehet munka és tehetség nélkül nagy vagyonra szert tenni. Ezzel természetesen nem az ELTE-seket akarom megsérteni (hanem a politikusokat :-) ).

Üdv:Micu

Előzmény: harm (310)
harm Creative Commons License 2000.01.29 0 0 310
Tényleg gagyi a GDF? Szerintem nem. ROSSZABB. Én benne vagyok negyedikeskent, diplomaközelben. Azon kevesek közé tartozom, akinek nincs elmaradt vizsgája és megvan minden szigorlata, tehát senki ne mondja rám azt, hogy azért szidom ezt a sulit, mert lusta vagyok tanulni.

A szakmát itt megtanulni nem lehet. Szakmailag tovább fejlődni sem lehet. Itt a közgazdasági és marketingtárgyak minősülnek "húzótárgyaknak", az informaikai tárgyakra meg van 1 előadás -és jobb esetben!!- 2 gyakorlat (pl. UNIX, C pr. nyelv, Delphi, stb.) szemben a gazdasági statisztika 4 előadással. Tiszta röhej, hogy gazdasági jogból az kérdés vizsgán (megrörtént!!), hogy miről szól az X évi Y törvény. Cikkely szerint, azonban operációs rendszerből az 1960-as évekre utaló időhatározóktól hemzseg a könyv! Bravó GDF!

A GDF _H_A_Z_U_G_!!! Ismétlem, HAZUG!! Elsőtől azt mondták, hogy az utolsó félév (a 8. szemeszter) tandíjmentes, mert nem lesz oktatás ez idő alatt; ez az idő a diplomamunka elkészítésére van szánva. Ezzel szemben évek óta beraknak oda 2-3 tárgyat tárgyanként egyetlen előadással, és ezért pénzt kérnek. Eddig csak 10-15 eFt-ot, amire tulajdonképpen fel is voltunk készülve, de ebben az évben főigazgatói döntés alapján három HIMBILIMBI tantárgy 1-1 előadásáért fizetnünk kell a TELJES féléves tandíjat, azaz 92.000 Forintot (kilencvenkettő ezer Forint). Ezáltal a GDF gyakorlatilag megszegte a felénk tett, éveken át hangoztatott ígéretét. Ezek után az a hülye, aki még hisz a GDF-nek! Szar szemét pénzéhes banda az egész, ez a véleményem róluk, és ELTANÁCSOLOK mindenkit ettől a főiskolának nevezett szarkupactól.

Oktatási anyagok? Könyveket ugyan kapunk, de azok a gyakorlatban nem használhatóak; csak ara jók, hogy számon lehessen kérni a tartalmukat. Elavultak. Ha valaki betéved egy számítástechnikai boltba, hát sokkal jobb könyveket talál ott, mint amiket mi kapunk a nem kevés pénzünkért. A helyzetet szebbé teszi, hogy a fakultatív tárgyak esetében jobb esetben az a tárgy első foglakozásán osztják ki a könyveket -természetesen a tanórából elvett idő alatt-, rosszabb esetben pedig már csak a vizsga után kapjuk meg azt, amiből a vizsgára kellett volna készülni. Nekem van pl. olyan tárgyam, amiből több mint egy éve levizsgáztam, könyvem pedig még a mai napig nincs belőle!!!

Oktatás továbbra is: igaz ugyan, hogy a Budapesti központ -állítólag (én még nem voltam ott)- csillog-villog és minden van mi szem-száj ingere, de mindez a vidéki tagozatok pénzéből. Vidéki nagyvárosi (megyeszékhelyi) tagozaton az oktató behozza előadásra a _saját_ számítógépét, és mivel ennek a monitorát nem látjuk valamennyien, ezert egy évfolyamtársunk kunyerálja el a munkahelyéről a videoprojektort (kivetítőt), így tudunk dolgozni. Vidéki tagozatok le vannak *-va.

Oktatási szoftverek: A főiskola eddig csak a CA-VO (CA Visual Objects fejlesztőrendszer) esetében tudott számunkra jogtiszta, legális tanulószoftvert biztosítani, bár ez a rendszer az, ami a "nagybetűs" ÉLET-ben hatalmasat bukott. Ezen túl MINDEN (!!) szoftvert ILLEGÁLIS csatornán keresztül kell beszereznünk, ha meg akarjuk tanulni a használatát. A főiskoka NEM BIZTOSÍT tanulói szoftvert, tanulói liszenszet (lebutított és/vagy időkorlátos szoftver formájában). Jelenti ez az első szemeszter (első évfolyam első féléve) alatt kezdett Turbo Pascal 7.0 fejlesztőrendszer _lopásától_ kezdve éveken át mindenféle szoftverlopásig mindent. Egy hónapja még a Delphi 3.0 negyedik generációs fejlesztőrendszer volt illegálisan a munkahelyi gépemen, most a Visual Basic 6.0 van fenn úgy, hogy a munkahelyemen _bármikor_ ellenőrizhetik a meglévő szogftverek jogtisztaságát.

A diplománk értéke sajnos nulla. Gyakorlatilag csak ott ismerik el, ahol az embert magát és tudását már ismerik. Sajnos én is láttam ilyen hirdetést, és ide is írt valaki egy ilyen jelegű hozzászólást:
##Idézet egy álláshirdetésből:".....vill mérnököket, informatikusokat, programozókat keresünk....GDF-esek kíméljenek." ##
Ennyit a GDF diploma értékéről.

A GDF diploma értéke? Azért a fenti sok-sok negatívum ellenére egy kicsit védenem is kell, ugyanis mi is szívunk annyit, mint más főiskolán hallgatók. A mi fejünket is teletömik annyi hülyeséggel, mint a többiekét. Ami a GDF hallgatók rossz megítélésének az alapja lehet, hogy minden alakot felvesz a főiskola felvételi vizsga nélkül -hisz ha kibukik a felvételin, akkor nem fizeti be szemeszterenként a horibilis tandíjat!! A hallgatók zöme valóban nem éri el a főiskolai szintet, nem éri el azt a szellemi nívót, amit az ember elvárna egy leendő értelmiségitől. Meglátásom szeriont a GDF hallgatókat két nagy csoportra lehet bontani (meg tobb kicsire, de ezt ne részletezzük): Az egyik csoport olyan fiatalokból áll, akik nem jutottak be más felsőoktatási intézményba -hiába no, onnét kivágták őket mint a kakis cicát vagy meg sem próbálhatták a bejutást, mivel erre középiskolai eredményük alapján esélyük sem volt-, a másik csoport pedig azok csoportja, akik már munka mellett végzik ezt a sulit, akár család mellett is. Ezek a nők és férfiak bizony már túl vannak ifjúi hévükön, túl a 20. születésnapjukon, akár a harmincadikon vagy a negyvenediken is. Ők azok -én is közéjük tartozom- kik igenis BECSÜLETTEL végigküszküdik ezt a főisokát, igenis el akarják végezni és naívan a beíratkozáskor azt hitték, hogy x év számítógép mellett töltött idő után ez a főiskola még képes nekik valami új ismeretet adni. Ezeknek az embereknek arra kell a főiskola, hogy a munkájuk során összegyűjtött tudásról (gyakorlatban megszerzett, napi aktualitású, értékes és a gyakorlatban hasznosítható tudásukról) diploma formájában papírjuk legyen egy magasabb beopsztás és/vagy fizetés érdekében.

Ez itt a végszó helye. Én már megbántam, hogy ide jöttem, ezt csinálom. Jó szívvel ajánlani ezt a főiskolát senkinek sem tudom. Inkább ajánlom azt, hogy az illető szánjon rá egy kemény évet és sok-sok pénzt magántanárra, és felvételizzen egy állami főiskolára, egyetemre. A befektetett idő megtérül a bejutással, a ráfordított pénz pedig a horibilis GDF tandíj elhagyásával. Inkább görcsöjlön valaki egy jó egyetemre való bejutásért, mint a GDF-en szívassák, zsigereljék ki és ráadásul még semmi használhatót se tanuljon a pénzéért. Miért? Hogyan is történik a diplomások elbírálása? Első körben _legyen_ diplomája. Második körben: HOL(!!) diplomázott. és _VÉGÜL_ pedig az, hogy hányasra. Egy elégséges BME, JATE, ELTE, Kandó diploma SOKKAL TÖBBET ÉR a munkaerőpiacon, mint egy jeles GDF. Gondoljátok végig.

micu Creative Commons License 2000.01.28 0 0 309
Viszont az AWT-böl csak olyan alapvetö dolgok hiányoznak mint grid, tabbed notebook, stb. Ezzel nemigen lehet versenyképes dolgot csinálni.
Üdv:Micu
Előzmény: Werner Zsolt (308)
szemafor Creative Commons License 2000.01.27 0 0 307
Szisztok!

én két dolgot hallottam a GDF-ről, azon túl, hogy ismerőseim is járnak oda.

1.Idézet egy álláshirdetésből:".....vill mérnököket, informatikusokat, programozókat keresünk....GDF-esek kíméljenek."

2., Egy Kandós srác miután semmit nem tanult, és kivágták a kandóról mint matrót taknyát a vihar, most a GDF-en lazán ötös, és nem tanul többet... Az illető közeli ismerősöm.
(Nem én vagyok:-), én bennmaradtam)

Som-Som Creative Commons License 2000.01.27 0 0 306
Szervereket nagyon jól lehet Javában írni, de gyakran elég a C-s fork()+execpl() / spawnlp() és BSD Sockets / WinSock is a feladatra. Négy-öt #ifdef és Unix és Win platformokon is egyaránt fordítható és jól működő kódot kapunk. Ráadásul olyan célhelyekre szoktam írni szerverecskéket, ahol nem nagyon van lehetőség JVM futtatására. Elvileg persze sokkal jobb a Java.

Párhuzamos programozást még oktatás keretében sem szabadna Delphi alatt csinálni. Nagyon sok zűr van vele, hülyeségekre megy el az embernek az ideje, és a végén egy okádékot kap az ember. A Delphi netes komponenseit használva egy jó kis program tele van 0 idő múlva bejövő eseményekkel vagy segédthreadekkel, hogy valahogy aszinkronná tegye a logokailag szinkron dolgokat.

Előzmény: micu (305)
micu Creative Commons License 2000.01.27 0 0 305
És szerinted lehet valamilyen gyakorlati célra használni a Java-t ? Egy szervernek az a lényege, hogy minél több felhasználót szolgáljon ki. Viszont egy interpretált nyelv (jó, VM) az eröforrások jó részét a saját müködtetésére fordítja, ami óhatatlanul lecsökkenti a hatékonyságot. Itt elsösorban a processzoridöre gondolok. A másik oldalon, a desktop irányban pedig a memóiraigény a legföbb gond. Egyébként én annyira nem rajongok a gondolatért, hogy az egyetemeken W$ API-t tanítanak, mert aki ezt tanulja az egyetemen, az valószinüleg az életben is azt fogja választani. Ez nagyon hasonlít az államilag finanszírozott M$ reklámra...
Üdv: Micu
Előzmény: Werner Zsolt (303)
Meridian Creative Commons License 2000.01.26 0 0 304
Köszi mindenkinek az infokat! (DX-7).
micu Creative Commons License 2000.01.26 0 0 302
OFF W$ alatt még egy taszk sem megy megbízhatóan, nem könnyelmüség ezt még párhuzamosan is ? :) Ráadásul zárt forráskódú, szóval nem igazán értem, hogy egyetemen mi a fenéért kell W$-t nyomatni ? A JAVA viszont tényleg nagyon szép nyelv, csak kissé elkedvetlenített, amikor múltkor elindítottam egy swing-es taszkot, és 100MB Ram-ot foglalt. ON
Mégis, szerinted egy mezei programozó mit ír párhuzamosan ? Érzésem szerint ez elsösorban WEB, DBMS és hasonló szerverek írásához kell. Persze ártani nem árthat.

Üdv: Micu

Előzmény: Werner Zsolt (301)
micu Creative Commons License 2000.01.26 0 0 298
Igen, a DOS-nál voltak jó kalandok... De az n.-ik videokártyánál, nyomtatónál, stb azért már felvetödött az emberben a kérdés, hogy miért nem tudják ezeket a b*tt vasakat szoftver szempontjából egyformára csinálni, amikor amúgy nagyjából ugyanazt tudják ? Aztán a W$ elterjedése megoldotta a kérdést, mivel az ö hardverigénye elérhetövé tette azokat a vasakat is, ahol a hardver és az öt kezelö szoftver közé kényelmesen befér egy driver réteg. Söt, ez most már a játékok területén is így van, amit egyébként soha nem hittem volna. A dolognak persze vannak jó oldalai is, pl szuperül futnak az emulátorok. És azon a vason, amin a W$95 eldöcög, luxus UNIX munkaállomást lehet telepíteni.
Párhuzamos programozás. Ez jelenleg nincs igazán elterjedve, söt szerintem egy-két területtöl eltekintve nem is igen lesz. Magyarul, a programozók 90%-a soha nem fog így programozni. Ez már szerintem belefér a specializálódás címü témakörbe. Azt persze nem árt tudatni az iskolában az illetövel, hogy ez is van. És ez a jó a GDMF-ben. Megmutatja a lehetöséget, és ha szükséged van az adott dologra, bele tudod ásni magad a témába.
Szerintem egyébként az ideális informatikai képzést biztosító iskola olyan lenne, ahol különálló témák vannak. Ezekböl lehetne vizsgázni (akár többször is, javítási lehetöséggel), és ezek a vizsgák adnák az illetö végzettségét. Így egyrészt a munkáltatónak csak rá kellene néznie az illetö vizsgagyüjteményére, és láthatná miböl mennyire jó az illetö, másrészt folyamatosan lenne lehetöség a továbbfejlödésre, szervezett keretek között. Az oktatás jó részét offline-ná tenném, azaz nem lennének élö elöadások, hanem MP3 formában CD-n lehetne hozzájutni (Ami a GDMF-en van, azaz a videokazetták, nem túl szerencsés mivel a 3. lejátszás után már sz*t sem látsz). Lenne ezen kívül egy internetes fórum, amin a diák a tanárral megbeszélhetné az esetleges kérdéseket, ezek aztán egy intelligens keresöszoftverrel szintén felmehetnének a CD-re. Ennek a következö elönyei lennének: 1. kevesebb tanárt igényelnének, ezek a tanarak pedig az elöadás helyett a minél színvonalasabb vizsgáztatásra koncentrálhatnának. 2. Az MP3-ban lévö tanárt le lehet állítani amíg pihensz vagy utánanézel valaminek, ha valamit nem értesz meg lehet ismételtetni a szöveget, stb. 3. Ki lehet választani az adott területen a legjobb elöadókat, és így mindenki eljut az ö elöadásukra. Esetleg lehetne egy-egy témakör több elöadóval párhuzamosan is, és ki-ki kiválaszthatná a hozzá közelállót. 4. A CD ottmarad a polcodon, így ha valami miatt késöbb bele kell mélyedned egy témába, elözöleg felfrissítheted a tudásodat. A könyveket mindamellett hogy papíron kiadják, jó lenne CD-n, HTML formában is viszontáltni (hiperlink rulez!).
Ehhez az ideálhoz szerintem még mindig a GDMF áll a legközelebb, bár ö is jó messze van töle.
Üdv: Micu
Előzmény: Som-Som (294)
kriiis Creative Commons License 2000.01.26 0 0 297
Köszi. Alant többször szóltál -olyan jóóóókat, velőseket ;-)))- te is az én szivem szerint.
Hajrá!
;)
Előzmény: kivi (290)
netizen Creative Commons License 2000.01.25 0 0 296
A májkroszoft sitejáról letölthető a referencia kézikőnyv 8 megás HTMLhelp formájában

Ellenben én keresnék Acivex/DCOM/COM+ leirást

Előzmény: Werner Zsolt (295)
Som-Som Creative Commons License 2000.01.25 0 0 294
Meridian
"az összes info-s főiskolán (tisztelet a kivételnek - bár ez csak az oktatókon és nem a tananyagon múlik) csak arra hajtanak rá, hogy bevágd a nyelve(ke)t, de viszont logikára már nem fordítanak annyit"
Ezen a téren nincs különbség az egyetemek és a fősulik között. De ennyire azért nem rossz a helyzet az elismertebb helyeken. Jobb helyeken a problémamegoldáson van a fő hangsúly.

micu
Hát igen. A képből azért ne hagyd ki a jó öreg DOS-t, ahol szintén ugyanezek a problémák megvoltak. Ráadásul különböző konfigurációk lehettek, ami egy kicsit megbonyolította a dolgokat. Egyrészt nem lehetett egy bizonyos CPU sebességre, esetleg memóriaméretre belőni a progikat, másrészt a különböző hang- és videókártyákat kellett kezelni, ami nem mindig könnyű. Vicces, amikor látom, hogy valaki a /dev/akármicsodát megnyitja, ahelyett, hogy önkezével rángatná a vasat. Vicces, de ez a normális. Egyébként jobb helyeken igenis kell x86, VAX, és a pl. Kandón még kötelező jelleggel 8051 Assemblyt is tanulni és művelni.

De az alacsonyszíntű programozás csak egy dolog, konkurrens rendszerek területén is észnél kell lenni, amihez OCCAM, DP, Parallel C, ADA vagy legalább Java ismeret is szükséges. Ilyesmikbe elég jól belemennek az ELTÉn, Kandón, BME-n, és valószínűleg a többi jobb nevű helyen is. Ahol ezt a területet kihagyják, ott valami nagy gond van a tananyaggal.

Szpidi Creative Commons License 2000.01.25 0 0 293
Sziasztok,

Hogy valami pozitív is elhangozzon, ma államvizsgáztam a GDF-en(nem volt könnyu, de nem szemétkedtek). Én egy multinál dolgozok több mint 6 éve, és 2.5 éve mérnöki pozicióban vagyok, pedig még nem volt meg a diplomám és tudták, hogy a GDF-en tanulok. Csak azt modhatom, hogy nem az számít ki hol tanul, hanem hogyan és mit akar elérni. Továbi jó tanulást kívánok mindenkinek ! :)

micu Creative Commons License 2000.01.25 0 0 292
Azok a régi 8 bites gépek nem is voltak olyan rosszak! Igaz, a Basic nem egy kimondottan struktúrált nyelv, viszont egy ilyen gépet teljesen át lehetett látni, az utolsó bitig. Ráadásul, az ember valahogy érzelmileg is kötödött hozzájuk, amit egy PC-vel nehezen képzelek el. Elvégre akármilyen szuper linux is fut rajta, mégis csak egy alaplap, processzor, videokártya, stb. Nem "személy" mint a régi ZX-81, vagy Spectrum. És az sem megvetendö, hogy akik ezen tanultak meg programozni, végig tudatában voltak hogy az eröforrás (memória, processzor sebesség) nem végtelen. Sajnos, mostanság az oprendszerek terén (java VM, W$, de sajnos egyre inkább a Linux is, bár ö a legkevésbé) mintha nem ez a szemlélet lenne divatos. Anno a 80-as évek végén a "nagygépeken" vagy 30-an dolgoztunk olyan gépen, ami kb a mai tipikus W$98 memóriaigényének az 0.0625 szörösével rendelkezett! A másik dolog, ami ott természetes volt, a gépi kód. Assembly fordító híján a gépi kódú programokat kódtáblázatból fordítottuk (néhány Z80-as kódra ma is emlékszem). Attól tartok, hogy a ma informatikát tanulókhoz ezek a dolgok már nem állnak olyan közel. Pedig ha valaki C++ kódot ír, akkor sem árt ha néha utánagondol, mit is csinál tulajdonképpen.

OFF
DirectX-et nem tudok, de van egy Simple DirectMedia Layer nevü dolog, ami multiplatform, a Loki vele csinálta meg a Civilization CTP-t Linuxra Ráadásul a Win32 és a Linux mellett van MacOS-re és BeOS-re is. A címe: http://www.devolution.com/~slouken/SDL/ Én csak Linux-on láttam, nagyon cool demók vannak hozzá.
ON

Üdv: Micu

Előzmény: Meridian (291)
Meridian Creative Commons License 2000.01.25 0 0 291
Egyetértek, és kösz hogy időközben helyettem is hozzászóltál. Egyébként épp ezért elmélkedtem egy 5. évfolyamról, mivel itt célirányú gyakorlatot lehetne megszerezni... Még valamikor általánosban BASIC nyelven - C-16-on - tanultam meg az első lépéseket; visszatekintve egyszerű nyelv volt, de viszont profi módon adták elő anno 86-ban... Ösztönzőerő pedig az volt, hogy matek óra helyett volt a számtech-óra (matek-számtech tagozatos osztály - elég sok matek volt... )
Hogy ezt miért említem? Azért mert az összes info-s főiskolán (tisztelet a kivételnek - bár ez csak az oktatókon és nem a tananyagon múlik) csak arra hajtanak rá, hogy bevágd a nyelve(ke)t, de viszont logikára már nem fordítanak annyit... sajnos ez alól a GDF sem kivétel, mivel elég korlátozott gyakorlati lehetőségek vannak: viszont legalább ott azért "kiteszik a lelküket" az oktatók!

OFF
Nem tudja valaki megmondani, hogy hol lehet használható Direct-X "leírást" szerezni??? Köszi!
ON

Előzmény: micu (288)
kivi Creative Commons License 2000.01.24 0 0 290
Tökéletes a meglátásod, igazad van!
Előzmény: kriiis (289)
kriiis Creative Commons License 2000.01.24 0 0 289
Üdvozlet,

Amint látom, thomyka (is) borzolt egyet a kedélyeken.
A következő kérdéssel eleddig nem tudtam mit kezdeni: folyamatosan arról szól a szapulat, hogy milyen arcok járnak a gdf-re, hogy papa-mama befizeti, hogy pénzért venné a diplomát...
Attól teljesen függetlenül, hogy 15-20000 főnyi gdf hallgató akad szanaszét, foglalkozott-e már valaki azzal, hogy hányan végeztek?
Kétségtelen tény, hogy akad olyan nem első-másodéves, akinek egy darab vizsgája nincs, de az ilyen emberekről csupán annyi állapítható meg, hogy van szemeszterenként majd 100.000 ft-ja, amit -ezek szerint kedvtelésből- befizet. Ez kinek fáj? Emellett nagyon sok olyan ember van, aki igenis tanul, akár munka mellett -attól talán még inkább-, és a befektetett energiától függően vannak eredményei. Az előbbi csoportra visszatérve azon kívül, hogy dotálják a gdf-et, ilyen módon diplomájuk nemigen lesz. Aki pedig elvégzi, az sem feltétlenül mint programozó fog elhelyezkedni. Lehet, hogy esze ágában sincs. Mert mikor egy értelmes ember meghoz egy értelmes döntést, akkor valóban felméri, mit várhat. Ha egyértelműen a programozásban akarna búvármélyre nyomulni, valószínüleg nem a gdf-et választaná. Ami pedig nem egyenlő azzal, hogy innen nem kerülhet ki brilliáns programozó. De az itt kapott informatikus mérnöki diploma egy általánosabb képzést sugall, aztán hogy ki miben mennyire lesz milyen jó, az egyértelműen egyéni kérdés.
Az eddig olvasottakból valahogy azt bírtam leszűrni, hogy aki valóban finnyázik, az nem járt a gdf-re, illetve ha mégis, hát nem tanul(t)...
Az egyébb megítélés kérdésében -cégek, ilyesmi- pedig előttem sokan elmondták a frankót; vajon kiről árulkodik, ha általánosít?

micu Creative Commons License 2000.01.24 0 0 288
"Gyakorlatot mi is csak megunknak szerezhettünk, máshol nem. " Akkor pedig megette a fene az egészet. Az elméletet könyvböl is meg lehet tanulni söt, ha ezzel foglalkozol, egész életedben tanulni fogod. Ha meg nem, akkor hiába jössz a progmatról, három éven belül úgy elavul a tudásod, hogy sz*rnak sem leszel jó. De ha nincs mögötte gyakorlat, akkor a programozástudás=0. A legtöbb programnyelv szintaktikáját két hét alatt meg lehet tanulni. A programozás elsajátításához azonban sokaknak egy élet is kevés.
Üdv:Micu
Előzmény: thomyka (285)
kivi Creative Commons License 2000.01.24 0 0 287
thomyka,
Elnézést mindenkitől, de én a topikban nem igazán szeretnék résztvenni, ezért minden reakciót direktbe kérek

Ha már ideröffentetted magas szinvonalú véleményedet (és érdekelnek a fejlemények), akkor kérlek vedd a fáradságot, és néha olvass is, ne csak írj!

sakic,
Nagyon gagyi az a SULI, számos ismerősöm jár oda

Ismerek valakit, aki hallotta, hogy láttak valakit... ugye ismerős? Ezt írtam Crock-nak is. Imádom az ilyen autentikus hozzászólásokat! :(
Ha nincs saját tapasztalatod, akkor nem kellene elhamarkodottan itélkezni!

Bonobo Creative Commons License 2000.01.23 0 0 286

Bocs, hogy most válaszolok. Alant inkognitóba vonult barátom véleménye szólt, de nem ellentétes teljesen az enyémmel sem, bár én mint magánzó nem rendelkezem akkora tapasztalattal munkaerok képességeivel mint o.

Zömi egy nagy szoftvercég igazgatója, USA partnereiknek készítenek legkülönfélébb szoftvereket, netest is, hagyományost is. Szerintem legalább 400 jelentkezot látott az elmúlt években. Mondandójának a lényege az volna, hogy hiába megtanulható az anyag, a többség gyenge, így a GDF papír a munkaeropiacon nem sokat ér (legalábbis ahol programozót keresnek), márpedig ez komoly szempont.

Bonobo

Előzmény: Meridian (274)
thomyka Creative Commons License 2000.01.23 0 0 285
Elnézést mindenkitől, de én a topikban nem igazán szeretnék résztvenni, ezért minden reakciót direktbe kérek.

Meridian
"Ami hátrány:
- nincs olyan feelingje, mint egy nappali tagozatos egyetemnek (diákélet, stb.)
- önállóan kell tanulni, senki nem hajcsárkodik rajtad...! /azért néha jól jönne egy kis magyarázat.../
- kevesebb gyakorlat van, az is rohamléptekkel történik! (ez legnagyobb baj) "

Tudod meridian a gdf tényleg gagyi, mert ahol egy windows '95 kollokviumi tantárgy lehet az egy sz.rt se ér. Arra jó, hogy felhigítsa a szakmát és devalválja. Ha több programozást akarsz, akkor menj az elte prog. mat.-jára.
Én másod diplomaként végeztem a szakmát és levelezőn. Gyakorlatot mi is csak megunknak szerezhettünk, máshol nem.

"Többnyire elégedett vagyok a GDF-el, és ami nagy előnye:
- ami pénzt kifizetsz azért azonnal megkapod (ujabban néha azért csúsznak) a teljes tananyagot, szemben sok más egyetemmel főiskolával, ahol silányak a tankönyvek...!
- ha nem sikerül elsőre a vizsgád vagy egyszerűen nincs pillanatnyilag rá időd, nincs baj "kötettlenül" lehet próbálkozni a továbbiakban - munka mellett ez így korrekt!
- a tananyagot szigorúan megköveteleik - leglábbis Bp-i tagozaton. "
Tudod ha valamit kifizetsz akkor azért illik megkapni a szolgáltatást. Ez nem előny, hanem kötelező dolog. Egyébként rájuk kell borítani.
Tudod a próbálkozásról az jut az eszembe, hogy "próbálkozni csak a nyúl szokott". Egyébként csak a szakma hígul, mint az előbb írtam.
Egyébként üdvözletem

Előzmény: Meridian (274)
sakic Creative Commons License 2000.01.23 0 0 284
Nagyon gagyi az a SULI, számos ismerősöm jár oda. Akit érdekel, megtanul programozni és jó infós lesz, de oda olyanok járnak, akiket ez nem érdekel, csak diplomát akarnak. Kevés a ivétel
micu Creative Commons License 2000.01.23 0 0 283
Köszi az infókat! Én egyenlöre a SUN JDK-val kísérletezgetek, de a a végeredmény elég gyászos, nem is annyira a sebesség, hanem a RAM felhasználás szempontjából.
Üdv: Micu
Előzmény: Werner Zsolt (282)
micu Creative Commons License 2000.01.22 0 0 281
Szia Zsolt!

A hozzászólásaidból arra következtetek, hogy otthon vagy a JAVA technológiában. Azt szeretném kérdezni töled, nem tudod véletlenül van-e Linuxra jelenleg valamilyen normális licenszü JVM a Kaffe kivételével ?
Üdv: Micu

Előzmény: Werner Zsolt (280)
micu Creative Commons License 2000.01.21 0 0 278
Ez nehéz ügy. A GDMF-en pedig különösen az. Aki onnan kijön, nagyon sokféle irányba elmehet. De ha csak egy sima programozást oktató sulit is nézel, láthatod hogy csak a programozásnak is van annyi féle aspektusa, hogy a dolgot elég nehéz lenne megvalósítani. Csak ügyvitelben dolgozhatsz nagygépen, unixokon / linuxon, W$ vagy szerencsétlen esetben DOS alatt, Cobol, RPG, Delphi, Visual Basic,C++, xBase, Java nyelveken. De ha be is ástad valmibe magad, nem biztos hogy fél év múlva nem kell átállnod valami teljesen másra. És akkor még mindig csak az ügyvitelen belül maradtunk, nem foglalkozva a programozás többi ágával, pl játékprogramok (na és azon belül is a grafika, vagy az MI, vagy a hálózati rész), esetleg a manapság divatos "hálózati programok" fejlesztéséröl (perl/C++/PHP/Java), stb. De ha a hardver irányából jössz, ott is legalább ennyi a lehetöség a specializálódásra. Szóval, szerintem meg kell tanulni programozni, elsajátítani a lehetö legfrissebb dolgokat (az oktatási rendszerek természetéböl adódóan úgyis legalább 5 éves elmaradásban leszel), majd elmenni valamerre. És ha mást kell csinálni, akkor majd arra állsz rá. Az igazi persze az, ha figyeled a szaksajtót, és folyamatosan képzed magad. Egy idö után már egyre könnyebb átállni egyik rendszerröl, API-ról, programnyelvröl a másikra.
Üdv: Micu
Előzmény: Meridian (277)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!