Ja és akinek rémlik a pótselejtező eredménye, az gondolom be tudja helyezni a konteóba is. Mily meglepő, mi? 1-7, ösmerős? Szarházi irigy emberek vezetik ezt az országot, akik eladták önös érdekből az állami vagyont külföldre pozició és pénzhajhászásért. Kb. ennyi a sztori.
Már bocs, de ne a vb egyik esélyeséhez akard hasonlítani a mieinket. Legyen a cél a Szlovén, Szlovák vonal és már kicsit jobb a helyzet. (persze nem sokkal)
Arról van szó, hogy az ORSZÁG eladta a csapatát 85/86 tájékán. Hogy egyéni előnyökért feláldozták a CSAPATOT. Nézd meg, egyénileg nem lenne rossz még így SE (pedig azér az akarat megvolt rendesen, hogy minél jobban a földbe legyen döngölve), de mint CSAPAT: Ménesi úti lószar.
Figyeld meg elköltözöm az országból és a futball fellendül :) Ez az egész azt szolgálja, hogy nacionalizmus álnéven (s a magyar futball gyengeségére - is - vonatkoztatva) külföldről felvásárolhassák az országot, ami egyébként ma már nagyrészt sikerült.
Másik oldalról meg tegnap elnéztem, hogy a mi aranylábú ifjaink korosztályába tartozó ifjú német játékosok (Badstuber, Marin, Kedira, Müller) hány és hány fényévvel járnak a mieink előtt, és úgy éreztem, semmi esélyünk az előrelépésre.
Az a baj, hogy a nevekben már lassan jók vagyunk, legalábbis csapatnevekben.
De! Ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy csapatunk is lesz.
-az emlíettet csapatok jórészt megvizsgálva, jó indulattal max. közepes gárdák eu szinten
- sok csak peremember jobb csapatokban
- akik kint is jók, nem teszik magukat oda a válogatottban, nehogy lesérüljenek, hisz a munkaadó klubnál maguknál baxnának ki
- aki nb1-ben király, az esetek döntő többségében válogatottban súlytalan ill. ha jó, csak addig hajt, amíg ki nem kerül valami jó csapatba
- nics konkurencia, merítési lehetőség, megtehetik az alibizést, mert a helyükre nagyon nincs kit rakni
Összességében: Nem járunk annyira rossz úton, vagy legalábbis, mintha közelítenénk a helyes irányba a 90-es évekhez képest legalábbis), de az a baj, hogy kicsi a merítési lehetőség, és nagy a lemaradás.
Petőfit tudnám idézni, kissé ferdítve: "Száz akadémiát, ezeret, csináljatok, csináljatok"
Majd akkor számolhatunk igazán jó csapattal, ha legalább 3-4-szer ennyi magyar fog ((80-100) játszani -vagy legalábbis kikerülni- jobb csapatokban külföldön, mert akkor már nem mehet az alibizés a válogatottban sem, mert van a helyére 4 másik...
Ebből is látható, meg a válogatottból is, hogy a Soros féle tőkés semmi mást nem csinál, csak kivonja a pénzt neki nem tetsző területekből - legyen az akár futball - és pumpálja neki tetszőekbe.
Mi állandóan arra építünk, hogy ilyen-olyan csapatokban szereplő játékosaink vannak, nekik meg csapatuk van. Annál értelmetlenebb dolgot el nem tudok képzelni, mint hogy csapatnevekből próbáljuk kitalálni egy válogatott erősségét. Koren emlékeim szerint elég szabad szerepkörben játszott a West Bromwichban, a tegnapi meccset simán végiggürizte a középpályán, egy mozdulatán nem látszott, hogy valami sztárnak képzeli magát.
Tényleg nem tudom, mi lehet az ok, de egyik nap épp azon gondolkoztam, hogy kivétel nélkül az összes szomszédos ország kijutott már vb-re, eb-re mostanában. PEdig egyik-másik nem rendelkezik igazán jobb játékosokkal így a klubok alapján. Mi pedig nemhogy nem jutunk ki, meg sem közelítjük a selejtezőben az első 2-3 helyet.
Én remélem, hogy az angol meccsen Kádár, Leandro, Vass, Gera már játszhat. Varga J., Rudolf pedig formábalendül és egészséges lesz. Némethnek pedig lesz csapata.
Ilyen szintű kerettel azért sok ország többet kezd, mint mi itt. (és akkor Priskin, Torghelle, de főleg Tőzsér, Bodor, Tóth B. szintű játékos is sok keretben elfér)
Hát nem tudom. Tény, hogy van néhány játékosunk, aki megüti a nemzetközi mércét, de sztem nem sok, 3-4-5 talán. Gera se valami erős fizikálisan, bár sokat fut, és jól bánika labdával, ez kompenzálhatja. Hajnal már játszott sokat, nem tett le igazán semmit az asztalra. Nincsenek olyan társai, mint a bundesligában. Dárdai detto. De GEráról is elmondható, hogy egyszerűen nem megy nekik olyan jól a válogatottban, mint a klubcsapatban. Talán más a szellem, az edzés, vagy csak egyszerűen annyival jobbak az ottani társak, hogy ott jobban tudnak érvényeslülni, vagy nem tudom, de a magyar válogatott csapatként egyszerűen nem funkcionál. Egyébként sztem ez mindig is így volt, csak ezt régebben kompenzálta a játékosaink technikai képzettsége, egyszerűen nagyon jók voltak egyénileg. A magyarokra úgy általában(az élet minden területén, nem csak a fociban) nem jellemző a csapatjáték, az összetartás, a fegyelem. Ezzel a gyenge játékosállománnyal pedig csak úgy lehetne elérni valamit, ha vasfegyelem van, ehhez pedig egy keménykezű edző kell, akinek van tekintélye, vannak eredményei. Momentán sztem Koeman nem ilyen, de igazából nem is tudok olyat, aki ilyen lenne. Talán Van Gaal :) Ill. Matthaus volt egy kicsit ilyen, aki szívbaj nélkül kihagyta azt, akin látta, nem teszi oda magát eléggé, legyen akármilyen sztárfocista. (ha jól rémlik, nála Dárdai nem játszott). Sztem ha valaiknek, neki volt valamekkora tekintélye, hisz voltak (igaz, játékos) eredményei. 5 vb, 150szeres(?) válogatott, világbajnok, Európa bajnok, meg ki tudja még mi. És az eredményei nem voltak rosszabbak Koemanénál, a magyar edzőknél meg jobbak voltak.
Ha meg bent vannak a keretben (Hajnal, Löw, Szalai, Kovács P.kivéve talán Gera )akkor a fórum egy emberként kutyázza őket, és a válogatott közelébe sem akarja látni. Nehéz dolog ez...
Figy. Gera kupadöntős, stabil Premier League játékos, Fülöp ugyanott epizodista, Vadócz Primera Division játékos, Koman Serie A játékos, Hajnal és Dárdai stabil, Szalai és Löw epizodista Bundesliga játékos (igaz Dárdaiék most estek ki, de pl. Vassék meg most jutottak fel a Serie A-ba), Kovács Péter Norvégiában stabilan a góllövőlista élmezőnyébe tartozik, Dzsudzsák és Juhász egyaránt gyakori BL szereplő klubok alapemberei; egész egyszerűen egyénileg sokkal jobbak vagyunk, mint amit a csapat eredményei mutatnak. A VB-n a kis csapatok kereteit ha megnézed, jópárral összevethető a hazai felhozatal és ők a vébén vannak. Na most, csak egy dolgot mondok: a felsoroltak közül Gera, Hajnal, Szalai, Löw, Vass és Kovács Péter még a keretbe sincs sokszor...
Tegnap néztem a németeket, és az jutott eszembe, hogy az ők 20-22 éves játékosaik mennyivel nagyobbak, izmosabbak, és gyorsabbak(agyilag is) a mieinknél. Ez itt a probléma uraim, nem a kapitány. EGyszerűen hitványak a játékosaink. Míg nálunk azon megy a vita, beépítsük-e a nagyválogatottba a 20-22 éves játékosokat, a németeknél, hollandoknál, spanyoloknál stb már vígan játszanak a VB-n, felnőtt színvonalon, rengeteg futással, kombinatív játékkal, erős, pontos lövésekkel. Míg a mi apró játékosaink sétafocit játszanak, és ha véletlen helyzetbe kerülnek, hát úgy összecsinálják magukat, hogy azt se tudják mihez kezdjenek, kivágják a labdát a kapu felé, vagy idétlen, rossz passzt választanak, leadva ezzel a felelősséget(hisz lehet mondani, hogy miért nem jött a társ, meg miért rontotta el stb stb). Ez alól 1-2 kivétel van talán, pl. Dzudzsák. Koman és Németh is jó lenne, ha nem lennének ilyen satnyák.
Szinte biztos. Ha a Brescia már ilyen fiatalon is látott volna kellő potenciált hogy játéklehetőséghez jusson az első csapatban, biztosan nem adja már tavasszal sem kölcsön. Ha a 3 most feljutó újoncot( Lecce, Cesena, Brescia) nézzük kétség kívül a Brescia fog leginkább relatíve nagyobb nevekben gondolkodni amikor új játékosokat igazol majd. Szinte elképzelhetetlen hogy Feczéval vagy Vargával most komolyabban számoljanak.