Keresés

Részletes keresés

ttaarrllee Creative Commons License 2000.04.30 0 0 33
Minnél előbb indulj el, ha kíváncsi vagy az igazi Sédországra. A globalizmus már oda is be tette a lábát. 10 év múlva mát ott is barna, sárga, zöld és kék lesz mindenki. 20 év múlva meg már úgyis olyan lesz az egész világ, mint a patkány. Csupa szürkeség.
morticia addams Creative Commons License 2000.04.30 0 0 32
en meg csak azt szeretnem megerositeni, hogy el kell fogadni azt hogy minden nepnek mas a kulturaja. Biztosan igaz ami itt pro es kontra a svedorszagi viszonyokrol le lett irva, es en azt mondanam, hogy mindezeket figyelembe veve de altaluk ne befolyasolva induljatok utnak. Igen, menjetek el, mert egy ilyen lehetoseget vetek lenne kihagyni. Kulonosen a mi idonkben, amikor tudod,hogy egy ilyen dontesnek nem kell esetleg egyenertekunek lenni a maradassal. Minel tobb kulturat meg kell ismerni. En masfel evig eltem Hollandiaban es egyeltalan nem talaltam olyan konnunek. Nem is szerettem talan. De ha most lenne egy lehetosegem, akkor valoszinuleg visszamennek. De igazabol annak orulnek ha egy ujabb, ismeretlen orszagba mennek.
Szoval, mindenkeppen menjetek el!
Engill Creative Commons License 2000.04.30 0 0 31
Azt a kajat barhol megkaphatod, marmint nemzetkozi, itt arrol van szo, hogy mennyire le van maradva a magyarhoz kepest (a sved) En igazi haspok vagyok es ez az egyik fobb dolog amit hianyolok.
Azt a sort a kutyamnak se nagyon adnam, ha valamit is adsz az ivasra akkor nem ered be max.3,5 %-os valamivel.
Az ember nyomulna mivel hozza van szokva a porgeshez, de egy ido utan leall, csak a szokasos uzleti es egyeb vacsorak maradnak hetkozben.En Göteborgban elek most es biza voltam elamulva a tömegtol pedig szombat van es 2 fele mar nyista, csak enyhen ittas egyenek cammogtak hazafele,a rendorbacsik eber szemei elott. Na jo, azert annyira nem veszelyes a helyzet, csak erdekes mert holnap Valborgafton van (itteni unnep) es ilyenkor köztudottan belehuz mindenki.
Itt voltal 2 eve nyaron? Akkor tudod, hogy milyen kiraj nyarak vannak errefele ;)
De kedves KDoki, szerintem legjobb ha magad tapasztalod meg az itteni dolgokat, es ne remitsen el semmi. :) Minden orszagnak megvannak a pozitiv es negativ oldalai, ennek is.
Előzmény: megvesztegethetetlen (28)
megvesztegethetetlen Creative Commons License 2000.04.30 0 0 30
Tényleg. A buliba visznek piát. Engem néhány magyar buliba az zavart hogy nem visznek és isszák a másikét.

A svéd sörfözök egyesületének oldala: Swedbrewers. Itt olvashatsz az európadíjas sörükröl a Pripps Blĺ-ról többek közt.

Az utcai csókolózás téma hülyeség. Mely országok voltak akik a legaktívabban részt vettek a szexuális forradalomban a 60-as években? Dánia és Svédország. Akkor nem csak csókolóztak az utcán hanem mást is csináltak.

Ez az egész alkoholtéma tényleg figyelemre méltó. Már a század elején is csak egy bizonyos mennyiségü alkoholt vásárolhattak havonta mert az állam rájött, hogy nem kifizetödö ha az állampolgárai idö elött elhaláloznak. Ma 10 évvel élnek tovább mint a magyarok átlagban. A polcos rendszer már a pia boltokban megszünöben van. A borválaszték 1500 féle borból áll amiböl 4-500 féle azonnal raktáron van. Az Európai Unió miatt elöbb-utóbb meg fognak ezek a szeszboltok szünni. Külföldön isznak. Mert olcsóbb. A magyarok is isznak Szlovákiában. Mert olcsóbb.

A tavaszi bevándorlóöngyilkos-statisztikákat én is megnézném mert még nem láttam ilyet. Az egyetlen öngyilkossági statisztikát arról láttam hogy Magyarország a második helyen állt Finnország után. De ennek talán a kultúrához több köze van mint a depresszióhoz.

A téli hosszú éjszakákat a nyári hosszú világosság követi. Tök jó hogy még 23.00-kor is világos van.

Volt egy svéd barátom akit elvittem Budapestre. Megkérdeztem töle utána hogy milyeneknek gondolta a Budapesti utca emberét. Azt mondta hogy kisgengszterek. Elgondolkodtató?

Előzmény: torban (23)
Törölt nick Creative Commons License 2000.04.30 0 0 29
a svédekről?

ők találták fel a csavart meg az asztalt

(bocs)

megvesztegethetetlen Creative Commons License 2000.04.30 0 0 28
Ha a kajájuk nem tetszik akkor még választhatsz kínai, arab, koreai, jugo, boliviai, mexikói és még több mint 120 féle nép kajája közül mert mint említettem a bevándorlók száma igen magas. És mi az amit legelöször meg akar mindenki mutatni egy külföldinek? Az hazait. Szóval minden régió ennivalóját lehet kapni mert mindenki tesz róla hogy ne csak a svéd konyhát kelljen ennie. Söt a téliszalámi is jobb mert ide csak az elsö osztály jut ki:)))

Sört lehet kapni este is az éjjel-nappaliban. Csak nem magas alkoholtartalommal. Kb Dréher. A bor meg a pálinka eláll a szekrénybe… Ha minden áron inni akarsz persze. Vagy nem otthon iszol haném bemész egy kocsmába. Hogy ne otthon ivó legyél mint a svédek:)))

Az idöjárás? Most éppen itt délen 20 fok (00.37 perckor). A tél enyhébb mint Magyarországon de tovább tart. Idén nem volt hó (délen).

Ha kimész Stockholmban, Göteborgban, Malmöben, Helsingborgban vagy valamelyik nagyobb városban este 11.00-kor csütörtökön meg fogsz lepödni mennyien vannak az utcán meg a szórakozóhelyeken.

Azt hogy csak hétvégén nyomulnak csak olyan magyaroktól hallottam akik maguk sem nyomulnak más napokon, így nem tudják mennyire nyomulnak a svédek hétköznap.

Előzmény: Engill (22)
Hmmmm Creative Commons License 2000.04.29 0 0 27
Ott nem
Előzmény: Engill (25)
DRT Creative Commons License 2000.04.29 0 0 26
A legfontosabb amit Svedorszagrol tudni kell, hogy 1995-ben, Stockholmban kegyetlenul leszivtak a finnektol a jegkorong VB-n, a dontoben.
Suomi - Svedorszag 4:1 !!!

P.S. Eletem egyik legszebb napja volt.
P.S.2 Gondolom mennyit segitettem :-)))

Engill Creative Commons License 2000.04.29 0 0 25
Foszakacs vagy a Cafe Operaban? ;)
Előzmény: Hmmmm (24)
Hmmmm Creative Commons License 2000.04.29 0 0 24
Ellenvélemény:
A kajájuk ízletes.
Előzmény: Engill (22)
torban Creative Commons License 2000.04.28 0 0 23
Amikor először Svédországba mentem,nagyon felkészültem. (Én ilyen készülős vagyok...) Barátok, kollégák..ki mit tud?
Elovastam egy könyvet is, amit egy Svédországban élő lengyel származású író írt. Svédország belülről. Nem nagyon hittem neki, mert olyanokat írt, hogy pl.
- az utcán csókolózni elképzelhetetlen (én meg a svéd filmekből ugye az ellenkezőjét képzeltem...)
- az állam jobban kontrolálja az egyént, mint bárhol máshol stb stb

De, miután 2 hónap után hazajöttem, megállapítottam, hogy bizony igaza lehet az öregnek. A könyvben írtak jórészét ennyi idő alatt is igazoltnak tapasztaltam.

Egy-két érdekesség még (nem a könyv, saját):
- buliba mindenki viszi a piát - ami megmarad, azt meg hazaviszi
- a szesz külön fejezetet érdemel (szar sör, systembolagetben a polcról kéred az alkoholt, otthon + külföldön meg vedelnek, vedelnek..)
- tavasszal statisztikák készülnek arról, hogy a bevándorolt lakosság hány százaléka követett el öngyilkosságot. Olyan hosszóak az éjszakák, hogy urrá lesz a depresszió (ahogy kint élő ismerősöm mondta: "a hideg ellen fel lehet öltözni, de a sötétség ellen nincs mit tenni")

Egyébként Stockhom gyönyörű, Göteborg, Malmö kedves. Az emberek az utcán elég hüvösek, de mindenki beszél angolul és igen kultúrált nép - szerintem. szóval megéri menézni,de ne telepedj le ott !

Engill Creative Commons License 2000.04.28 0 0 22
Helloka

mi is mondjak, az elottem szolok tobb-kevesebb tapasztalat alapjan elmondtak nagyjabol a palyat; azt tudnam mondani hogy nehany evre mindenkeppen erdemes kiugrani,aztan az ido folyaman ugy is meglatod hogy hogyan tetszik.Elegge elut Magyarorszagtol, ugyhogy az elejen nem fogsz unatkozni.Abban igazuk van a kartarcsaknak, hogy nagyon baratsagosak es segitokeszek, de arra hogy valakivel szorosabb/melyebb baratsagba kerulj,szinte nullaval egyenlo az esely. Ha szorakozasrol, ivasrol van szo arra mindig talalsz embert, de ok inkabb csak hetvegen nyomulnak. A kaja szar,barki akarmit mond.Az idojaras csapnivalo, de nem annyira hideg mint gondoljak (persze ha Kirunaba raknak akkor mas a helyzet).Arra gondolj majd, ha piat akarsz estenkent szurcsolni,akkor idoben szerezd be az erre jogosult arudaban, mert itt nincs "leugrok az ejjel-nappali-ba ket sörert".
most ennyi jutott eszembe hirtelen; az ilyen lehetoseget szerintem nem art kihasznalni.

tarle Creative Commons License 2000.04.28 0 0 21
Alább nagyon hasznos hozzászólásokat olvashattál. Nem kell mást tenned, csak eldöntened, hogy melyik hozzászóló temperamentumához áll legközelebb a Tied.
Mert lehetsz olyan típus, aki szeret sülve-főve együtt lenni a munkatársaival, de lehetsz olyan is, aki munka után jobban szeret visszahúzódni a saját otthonába.
Ha szeretsz jókat inni, akkor ott bizony bajban leszel.
Ha Budapesten félsz este kimenni az utcára, akkor Stockholm a neked való hely.
Ha szereted hátba veregetni a haverjaidat, akkor jobb, ha itthon maradsz.
P.S.
Volt valaki Ludvikában a Storgatan 28-ban, akivel sokáig leveleztem. Ha találkoznál vele, mondd meg neki, hogy itt rámtalálhat.
Előzmény: KDoki (-)
Hmmmm Creative Commons License 2000.04.28 0 0 20
... mégvalami. Azt a bizonyos Svédországról szóló könyvet én is olvastam korábban. Az az érzésem a szerző legalább olyan elzárkózó volt a svédek felé, mint amilyen elzárkózónak lefestette őket.
Előzmény: Hmmmm (19)
Hmmmm Creative Commons License 2000.04.28 0 0 19
Biztos hogy csak egy Svédország van?
Mintha másról beszélne itt pár ember, mint amit tapasztaltam.

A cégünk másik fele svéd. Malmö-i. Jó, tudom, az dél, az már majdnem Dánia, de azért mégis csak svéd.
Most ősszel Stockholmban volt egy nagy céges buli a Skanzenben. Azt azért nem mondanám, hogy visszafogott volt. Tele volt a táncparkett.
A svéd főnökünk (Paul) a legjobb a sörözésben. Jörgennel rendszeresen versenyt eszünk, néha kicsit iszunk is. A legnagyobb problémám, hogy lehetetlen a szóvicceket is lefordítanom a számára.

Ha mindenkiről szeretnék beszélni, és nem csak a fent említett kedvenceimről, akkor azt kell mondanom, megvesztegethetetlen leírását tartom a legreálisabbnak.

Van egy magyar is a cég malmöi irodájában, aki már svéd állampolgár, ő azt szokta mondani, nem könnyen nyílnak meg. De hogy barátságtalanok, vagy elutasítóak lennének, az nem igaz.

Jó velük dolgozni.

Előzmény: morticia addams (2)
vonatfütty Creative Commons License 2000.04.28 0 0 18
Üdv mindenkinek!

Néked aki itt kaptál munkát, de másoknak is, akik nevetni szeretnének és hiteles leírásokat akarnak olvasni Svédországról, melegen tudom ajánlani!!!
Egy ismerösöm müvelte öket aki Stockholmban él, és már lassan vikingnek számít.
Én és környezetem is könnyesre nevettük magunkat ezeken az írásokon.
Ami igen-igen tetszett az az Arnold egy napja című írása volt. Jó szórakozást!!!
http://zitaneni.virtualave.net/arnind.htm
http://zitaneni.virtualave.net/zitaind.htm

Előzmény: KDoki (-)
Eadie Creative Commons License 2000.04.28 0 0 17
Mindenképpen vágj bele, mert a svédek szerintem is jó fejek. 4 éve ismerek svédeket, vannak svéd barátaim és én, aki igazán elfogult voltam velük, negatív értelemben, most csak a legjobbakat tudom elmondani róluk. Persze, hogy mások mint mi, de kultúrális különbségek mindenhol vannak, bárhová is mész. Csak nyitottnak kell lenned és el kell fogadnod azt, hogy a svédek nem magyarok. Én még mindig nagyon szívesen gondolok vissza arra a 11 napra, amit Stockholmban töltöttem, pedig először nem is akartam elmenni. Pontosan azért, amitől Te is tartasz. Persze 11 nap az kevés, de én sok barátot szereztem ott, és nagyon jól éreztem magam. Szóval, ne dőlj be a közhelyeknek, menj nyugodtan.

E

Előzmény: KDoki (-)
deltoid Creative Commons License 2000.04.28 0 0 16
A svédek jó csávók: olvastam, hogy alanyi jogon lehet horgászni náluk, semmi engedély nem kell.Jók még: Saab, Volvo, Abu-horgászcikkek.
Az IKEA-ról szvsz annyit, hogy megváltották vele a honi esztétikai analfabétákat: végre olyan cuccokkal rendezhették be a lakásukat, amiről azt gondolhatják, hogy kvára rendben van, mert hogy svéd. Ebből az következik, hogy száz bp-i lakásból negyvenben IKEA óra lóg a falon, IKEA bögrével van kibélelve a konyhaszekrény és IKEA lámpácska áll a nachtkasztlin.
Előzmény: megvesztegethetetlen (15)
megvesztegethetetlen Creative Commons License 2000.04.28 0 0 15
Én már 13 éve élvezem a vendégszeretetüket. Azt hogy barátságtalanok és mogorvák nem lehet elmondani róluk. Inkább jámborok. A legtöbb magyar (kb 20 000 él Svédországban) be tudott illeszkedni de sokan közülük rosszul érzik magukat. Véleményem szerint ezek az emberek mindenhol rosszul érzik magukat mert sem otthon sem Svédországban "nem jött össze".

Nekem személy szerint vannak és mindig is voltak svéd barátaim és barátnöim. A szexben való gyengeséget nem tapasztaltam. Az italfogyasztás Magyarországon sokszorosan magasabb (azt hiszem ebben az elsök vagy másodikok vagyunk). A svédekkel könnyü barátságot kötni de ezt elmélyíteni már sokkal nehezebb. Persze hogy nincs az a közvetlenség mint amihez mi magyarok hozzászoktunk de ennek elönyei is vannak.

A kutúrával kapcsolatban: mi a kultúra? Az hogy matyóruhában táncolgatunk vagy az is hogy becsüljük a környezetünket, nem szemetelünk, nem mosunk autót az utcán, nyugodtan várunk a sorunkra a sorban?

A svéd nyelv nagyon szegény a magyarhoz képest. Irodalmi alkotásokban a magyar nyelv többszörösen veri a svédet. A magyar történelem gazdagsága is összehasonlíthatatlan a svéddel. Sokszor vágták már hozzám svédek hogy rasszista vagyok velük szemben amikor ócsárolom a kultúrájukat és benszülötteknek nevezem öket. Magamat még soha nem éreztem "kissebbnek" mert külföldi vagyok. Söt...

Nincs magamutogatás, a márkás cuccok nem jelentenek olyan sokat mint Magyarországon. Egy szórakozóhelyen nem érzed úgy magad mint ha csóró lennél mert nincsennek jó cuccaid.

A svéd nép egészen a század elejéig "barbár" nép volt, elszigetelve éltek szegényen. De sikerült feljönniük az elsök közé! És ez becsülendö! A németekkel semmiképp nem lehet összehasonlítani öket, teljesen más típus.

Ha durva kritikát akarsz olvasni a svédekröl akkor van egy könyv aminek az a címe hogy "Svédország belülröl" és egy lengyel professzor írta a 80-as években és megjelent magyarul is. Nagyon keményen kritizálja a svéd társadalmat de ilyen jellegü kritikát bármelyik népröl össze lehet hozni.

Sokat javult a helyzet az Európa Unióba való bejutással együtt. Az ország és az emberek nyitottabbak lettek. Egyébként nagyon sok bevándorló van Svédországban akikkel lehet barátkozni ha éppen a svédek nem jönnek be.

Előzmény: Dr. Stig Helmer (14)
Dr. Stig Helmer Creative Commons License 2000.04.28 0 0 14
Barátságtalan, mogorva arcok, keményen isznak. Szexben gyengék, perverziókban erősek. Ott élni nem túl jó, de ha jól fizetnek ne hagyd ki, utána meg irány Dél!
A szelektív hulladékgyűjtésben nagyok.
kockasfulunyul Creative Commons License 2000.04.28 0 0 13
A felszínen rendkívül barátkozóak és kedvesek és nyíltak, de ha már megkaparod a felszínt, akkor nem könnyű lejjebb menni. Van egy volt kollégám, aki kiment hozzájuk és mesélte, hogy a munkahelyen rendkívül barátságos a hangulat, de hétvégén mindenki megy a maga dolgára, nem érdeklődnek arról, hogy mi van veled, szükséged van-e valamire, stb.
Előzmény: KDoki (-)
BahnScorper Creative Commons License 2000.04.28 0 0 12
És ezen felül Stockholmban és Göteborgban nagyon jó nosztalgiavillamosok vannak...

Na meg hát az IKEA-ról el ne felejtkezzünk...

Előzmény: szega (11)
szega Creative Commons License 2000.04.28 0 0 11
Az ő művük a legszebb dízelmozdony. NoHAB!!!!
MickeyKnox Creative Commons License 2000.04.28 0 0 10
en sajnos nem tudok sokat roluk, de probalj irni nyman-nak, o ott tanult par evet, es eleg sok tapasztalata van (meg eleg jo velemenye is)
most eppen Del-Afrikaban van, de ha visszajon, biztos szivesen a segitsegedre lesz
Előzmény: KDoki (-)
morticia addams Creative Commons License 2000.04.28 0 0 9
Az Ibsen meg norveg. A leneyeg a z, hogy mindannyian eszakiak es szvsz tobb kozuk van egymashoz mint hozzank
Előzmény: http (8)
http Creative Commons License 2000.04.28 0 0 8
Pardon: dán volt.
Előzmény: http (7)
http Creative Commons License 2000.04.28 0 0 7
Állj! Kierkegard Dán volt. Bár annyiban helyes, hogy a Vagy-vagy c. művét én valóban Talán-talán-nak szoktam említeni. Ez pedig tényleg inkább svéd temperamentumra vall. Ja, a Szovtranszavto buszban meg várakozott Tolsztoj elvtárs, Dosztojevszkíj elvtárs, Bakunyin elvtárs, meg a Mojszejev Együttes. Nem kifejezetten lassúdad, kekszevő náció.
Előzmény: morticia addams (6)
morticia addams Creative Commons License 2000.04.28 0 0 6
Ah, ez mar szinte de3liesnek szamito temperamentum. Ket kekszte eni egy kanalnyi lekvarral haromnegyed oraig, hat azt hiszem eleg elterjedt szokas a messzi eszakon. Istenem, kozben gondolkoznak. Nem veletlen hogy egy Ibsen vagy egy Kierkegaard nem pl.Sziciliaban szuletett.
Előzmény: http (5)
http Creative Commons License 2000.04.28 0 0 5
Één nem sokat tudok a svédekről, de annyit azért megtapasztaltam, hogy amikor önjelölt turistafotós voltam és vittem ki a hotelba a még kissé nedves képeket, a csoport háromnegyed óráig evett két kekszet egy kis lekvárral, meg egy csésze teával és persze hallgattak. Én meg tűkön ültem, mert késésben voltam a Szovtranszavto busszal érkezett kissé más habitusu csoportról.
Előzmény: morticia addams (4)
morticia addams Creative Commons License 2000.04.28 0 0 4
Nem beszelve arrol hogy Karinthyt meg a sved eszperanto tarsasag elnoksege koszonmtotte betegagyanal
Előzmény: http (3)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!