Keresés

Részletes keresés

Leszi76 Creative Commons License 2007.03.25 0 0 663

Szia!

 

Bemásolom, amit az OEP honlapján találtam:

"Utazási költségtérítés személygépkocsival utazás esetén

 

Utazási költségtérítésre az a beteg is jogosult, aki – a beutalásra jogosult orvos döntése alapján – betegsége, egészségi állapota miatt tömegközlekedési eszközön nem tud utazni, ezért gépkocsival megy az egészségügyi intézménybe. Gépkocsival utazás esetén e költségtérítés címén nem a ténylegesen felmerült üzemanyag költséget fizeti ki az egészségbiztosító, hanem az adott útvonalon közlekedő olcsóbb díjtételű közlekedési eszköz jegyének árát, csökkentve a betegnek járó esetleges kedvezménnyel. Az utazási utalványon az orvosnak fel kell tüntetni, hogy a beteg az egészségi állapota miatt nem tud tömegközlekedési eszközön utazni, és azt indoklással kell ellátni."

 

Vagyis kell egy igazolás a háziorvostól, hogy te csak gépkocsival tudsz közlekedni. Aztán az a kérdés, hogy utólag fog-e adni utazási igazolást. Aztán az is kérdés, hogy mivel te nem a területileg illetékes intézménybe jársz, egyáltalán adnak-e ilyen igazolást (lásd ahogy én jártam az ORFI-ban). Elég sok a kérdőjel, idővel majd letisztul a dolog.

Még szerencse, hogy meghagyták a szabad orvos- és intézményválasztás lehetőségét.

 

 


Előzmény: verbena1 (661)
zsuzsánna476 Creative Commons License 2007.03.25 0 0 662

Szép napot mindenkinek!

Ide találtam és végigolvasva a topikot,valami hasonló betegségben szenvedek.Elég tanácstalan vagyok-az orvosok is- ezért kutatkodok,hátha találok sorstársat.

Négy éve leukocytoclassikus vaskulitist állapítottak meg nálam.A purpurák főleg az alsóvégtagomra lokalizálódnak.A mennyiségük és a minőségük is nagyon változó.A gombostűfejtől az 1 ft-os nagyságig minden előfordul,van bőrbesimuló és kidudorodó.Szóval,mint egy orvosi lÓ.A diagnózist szövettenból állapították meg.Szedtem többféle steoridot,régóta a medrolnál tartok.Nyugalmasabb időszakban elég volt 4 mg,de ha tombol 16-20-al kezdem.Most épp a 8-nál tartok,de nem sok hatással.

Kérjek írjatok,ha tudtok valami tanácsot vagy jó dokit ajánlani!

Köszönöm!

verbena1 Creative Commons License 2007.03.24 0 0 661

Sziasztok!

 

Leszi! A szakrendelésen nem kaptam utazási papírt, mert autóval mentem, s nem busszal, vagy vonattal. Nekem a busszal nagyon hosszú az út, nem merném vállalni. Szerinted így nekem kell állni a költségeket? Megpróbálok a körzetitől kérni autóra. :-(

Előzmény: Leszi76 (658)
verbena1 Creative Commons License 2007.03.10 0 0 660
Nagyon kedves vagy, köszönöm. :-)
Előzmény: gymary (659)
gymary Creative Commons License 2007.03.10 0 0 659
Ildikó !

Nagyon boldog, hosszu és..... EGÉSZSÉGES (!!) életet kivánok névnapod alkalmából, kivánom, hogy teljesüljön minden álmod !
Leszi76 Creative Commons License 2007.03.06 0 0 658

Nekem annyival egyszerűbb a dolog, hogy bőrgyógyászatra nem kell beutaló. Így tehát megspórolok 300 Ft-ot meg egy csomó időt a háziorvosnál.

Viszont ha olyan helyre mész, ahova kell beutaló, akkor így is-úgy is el kell menned a háziorvoshoz attól függetlenül, hogy ő már nem adhat utazási papírt.

Előzmény: Evicke (655)
verbena1 Creative Commons License 2007.03.06 0 0 657

De jó, hogy megmagyaráztad! :-) Délután olvastam erről, de siettem, s nem is tűnt fel, hogy a szakrendelésen adják.  Eddig is nekem kellett kifizetnem, mert autóra kértem, majd leadtam a papírt, s 30 nap múlva utalták. Hamarabb sosem.

Nagyon remélem, hogy még Debrecenhez tartozom, nem szívesen váltanék orvost.

Előzmény: Leszi76 (654)
nand09 Creative Commons License 2007.03.06 0 0 656

Ezt nem tudom, de figyelj oda arra, hogy vannak rendelések, ahol csakis beutalóval fogadnak. Szerintem hívd fel őket telefonon, ebben a nagy káoszban talán az a legbiztosabb... ;-)

Előzmény: Evicke (655)
Evicke Creative Commons License 2007.03.06 0 0 655

hú, de jó, hogy mondod ezt az utazás-dolgot, így most megspóroltam egy kört a háziorvoshoz.

azt nem tudjátok, hogy ha vki nem új beteg egy szakrendelésen, hanem kontrollra vagy konzultációra megy és nem visz beutalót, akkor fogadják-e 600 Ft-ért? mert végülis tökmindegy, hol fizetem azt a +300-at... ill. nem is mindegy, mert akkor nem ülnék feleslegesen a háziorvosnál....

Előzmény: Leszi76 (654)
Leszi76 Creative Commons License 2007.03.06 0 0 654

Ne légy mérges. Az orvosok most már nem adhatnak hitelezett utazási utalványt. A szakrendelésen adnak, ott kérd. A doki aláírja, lepecsételi.

Négy rubrika van rajta, azaz négyszeri utazás igazolása ráfér. Ezt vidd magaddal legközelebb is, amíg be nem telik.

Most ez a módi, kifizeted az utazás árát és azt utólag kapod vissza. Eddig meg ugye meghitelezték. Arra vigyázz, hogy a jegyeket őrizd meg ill. hogy az utazási költségtérítésre vonatkozó igényedet visszamenőleg legfeljebb hat hónapra lehet érvényesíteni.

Szóval bemész a területileg illetékes OEP kirendeltséghez (azt hiszem postán is fel lehet adni) és leadod az igazolást meg a jegyeket. Ott elbírálják, hogy jogosult vagy-e visszakapni a pénzedet. Ha igen, 30 napon belül postán utalják a pénzt (vagy bankszámlára). Bővebbet az OEP honlapján találsz: www.oep.hu

Ja, és még valami: nem tudom, hogy te Debrecenhez tartozol? Mert én például Pesten voltam az ORFI-ban, és ott bizony nem adták ki az igazolást (mondjuk nem Pesthez tartozom, lehet azért). Azt mondták, nem adhatnak. Megbeszéltük, hogy egyrészt emiatt nem oda járok majd kontrollra (kb. 6000 Ft az utazási költség oda-vissza), másrészt meg a távolság miatt is (elég fárasztó). Azért egy év múlva csak vissza kell menni megmutatni magam.

Szegeden nem volt gond ezzel. Kiadták az igazolást, azóta már be is nyújtottam a papírokat. Úgyhogy várom a pénzemet.   :-)

Előzmény: verbena1 (653)
verbena1 Creative Commons License 2007.03.06 0 0 653
Nagyon mérges vagyok magamra, mert elmentem gyógyszert íratni, vérvételre és a 2 debreceni szakrendelésre beutalót kérni. Este jutott eszembe, utazási papírt nem kértem. :-(
Előzmény: ewtsy (652)
ewtsy Creative Commons License 2007.03.06 0 0 652

Ebben az a "jó", hogy az ígéret szerint a krónikus betegeknek nem kell fizetniük :(((

(lányomnak is kellett).

Előzmény: verbena1 (651)
verbena1 Creative Commons License 2007.03.05 0 0 651

Szia:-)

De jó, hogy a Te laborod is jó! :-)

Igen, 1x fizettem amikor a papírt kértem, 1x a vérvételen, akinek vissza kell vinni a körzetihez az megint fizet. 21-én megyek Debrecenbe, ott megint.:-(

 

Előzmény: nand09 (650)
nand09 Creative Commons License 2007.03.05 0 0 650

Sziasztok!

Én is ma voltam kontrollon, megkaptam a pénteki vérvétel eredményeit, és minden jó lett (volt néhány csillag a leleten, de azokkal nem kell foglalkozni ;-) ). Legközelebb 3 hónap múlva megyek.

Ja, és nekem 2x kellett vizitdíjat fizetnem: vérvételkor és most is. Nálatok is hasonló a helyzet, vagy csak tőlem gombolták le a kétszeresét?

Előzmény: verbena1 (649)
verbena1 Creative Commons License 2007.03.05 0 0 649

Sziasztok. :-)

Reggel voltam a rutin vérvétel eredményeiért. Vese és májfunkció rendben, minden jó, csak 2 csillagom van. Az egyik az alcalicus phosphatase alacsony, de az évek óta így van, még nem sikerült megtudnom, mit jelenthet. A másik a süllyedés, az nem éri el az alsó határt.

Jön a tavasz, érzitek? Hogy vagytok?

Előzmény: Leszi76 (648)
Leszi76 Creative Commons License 2007.03.01 0 0 648

Az nem baj, ha olyanokról beszélünk, amit mindketten tudunk. Lehet, hogy más meg még nem hallott róla. Erre is jó ez a fórum.

 

Muszáj kertészkedni, hisz saját részre megtermeljük a zöldségek nagy részét, így nem kell vásárolni. Ideje a fákat is megmetszenem, ez az én reszortom szokott lenni. Azt hiszem, már nem jön vissza a tél.

Előzmény: verbena1 (647)
verbena1 Creative Commons License 2007.03.01 0 0 647

Tudtam, hogy tudod, azt nem tudom, miért írtam le. :-)

Annak nagyon örülök, hogy a labor eredményeid jók. Úgy látszik, ez a bőrprobléma nagyon makacs dolog. Az arcomon nekem is vannak foltok, így utólag úgy gondolom, hogy amikor nagyon beteg voltam, az volt a pillangó, mert ki is sebesedett. Mostanra egy kis bőrpír. Az egyik orvos azt monta, pillangó, a másik, hogy nem rá tartozik, menjek vele a bőrgyógyászatra.

Nehéz napokon vagyok túl. A m.helyemen elindult egy szemléletváltás, átrendeződés. Csupa olyan követelmény, ami egy fiatal, lendületes egészséges embert kíván.

Te is szeretsz a kertben tevékenykedni? Én nagyon, de csak hobbi szinten. :-)

Nekem soha nem írtak fel kalciumot, a figyelmem se hívták fel rá. Jó, én utána járok a dolgoknak, de akik nem? :-( Holnap nekem is labor, sajnos csak hétfőn tudom meg az eredményt.

Előzmény: Leszi76 (646)
Leszi76 Creative Commons License 2007.03.01 0 0 646

Szia verbena!  :-)

Tudok róla, hogy az Imuran szedése alatt megnő a daganatos betegségek kialakulásának kockázata, főleg a bőrráké. Nem is maga a gyógyszer rákkeltő, hanem az elnyomott immunrendszer nem tudja legyőzni a daganatos sejteket. Nem mondták nekem sem, de én is utánajártam.

Azt sem mondták, hogy az SLE betegeknek ellenjavallt az erős napfény, mert némelyiküknél bőrkiütést okoz. Nem is kellett, mert akkor már tudtam ezt. Szerencsére, amint már említettem, eddig nem volt ilyen gondom.

Napozni azért nem szoktam, meg nyáron a kertbe se a déli órákban megyek ki dolgozgatni.

 

Na, a lényeg: maradt minden a régiben. A prof. Úr igencsak elcsodálkozott, hogy nem hatott a szteroid. Pedig szedtem én előírás szerint, ahogy kell. Amúgy a laborvizsgálat eredménye jó, kóros eltérés nincs. Süllyedés pont a határon van (15), picit alacsonyabb a hemoglobinszintem, meg a limfocitaszámom (de hát ez ugye az Imuran hatása). A vizelet is tökéletes, azaz jól szuperálnak a vesék.

Írtak még fel Citrokalcium tablettát kalciumpótlás gyanánt, na nem mintha eddig nem pótoltam volna. Egy hónap múlva kontroll.

Előzmény: verbena1 (643)
Stoner Creative Commons License 2007.03.01 0 0 645

Nálunk mindig édesanyám ette a főtt zöldségeket. Én még a leveseben úszkáló petrezselyemzöldtől is undorodtam. Kifejezettena hányinger kerülgetett, mikor megakadt egy levélke a torkomon. Szabolcsban, ahonnan édesanyám származott, nem emlékszem, hogy különösebben törődtek volna a főtt zöldségekkel. Eredendően a sárgarépát tartották az emberek és ma is a legjobb zöldségnek, amit nyersen lehet enni, meg a káposztatorzsát. A gyerekek mindig az anyjuk körül nyüzsögtek, a káposztaszeléskor. Lehet, hogy a jányok máshogyan emlékeznek, de én így. Alapvetően a nyers szó, mindig valamilyen negatív érzéssel párosult a magyar szóhasználatban. A gyümölcsöt szerették a gyerekek, de attól sokaknak hasmenésük támadt, amire azt mondták "meghajt" a gyümölcs, pedig csak teli gyomorhoz ették. Így megerjed.

Lajos Atya a sárgarépalevet tartotta a legjobb tisztítónak, és a céklát, ami a veséket mossa ki és gyógyítja. Az Arany Fehér Por oldalon leírtak szerint, a feketeszőlő után a sárgarépában van a legtöbb irridium-ródium, amit egyfajta "életesszenciának" tartanak.

A kidobott zöldségekről, pedig az maradt meg bennem, hogy az ételmaradékokat nem a szemétbe dobták, hanem arra a kupacra, amibe az állatok után visszamaradt dolgok.. voltak. Vagyis takarékosak voltak, semmit se hagytak veszni. Ma ezt komposztnak hívnánk, mivel állatunk nincs.

Előzmény: Evicke (637)
verbena1 Creative Commons License 2007.02.28 0 0 644

Kecskemét messze van. :-(

Legutóbb olyan magas volt a hgb-om, hogy csillagot kapott, ugyanis kinőtte a megengedett női értékeket. :-) Minden egyéb rutin, vese és májfunkció jó volt. Az immun sajnos nagyon nem. Hétfőn ezeket legalább tudni fogom.

Tavaly hívtak gyógyszerkísérletre, de nem mertem elmenni. Hasba, bőr alá kellett volna szúrni, de minden 5. beteg pacebót kapott volna, meg havonta elég macerás vizsgálatok. A legjobban az rémített meg, hogy írták, a patkányokon jó eredményeket értek el. De emlős kísérletről szó sem volt. Tényleg féltem kísérleti nyúl lenni. Azóta sem hallottam, a kísérlet eredményességéről.

Előzmény: Evicke (635)
verbena1 Creative Commons License 2007.02.28 0 0 643

Én sem értem, valamit néznek, de ahhoz meg én nem értek... Soha senki, semmit nem mond.

Eszem én húst, mindent, csak igyekszem minél több zöldséget, ez nem esik nehezemre, mindegyiket szeretem.

Leszi! Tavaly előtt nekem sem szóltak, az Imuránon nem volt tájékoztató, így vígan mentem én is a napra. A következő dobozban már volt ismertető, a neten is keresgéltem. Rákkeltő hatása miatt tilos a napra menni, csak nagyon magas fényvédő faktorúval, ha már nagyon muszáj. ( Vettem az udvarra egy szalmakalapot, jó nagy a karimája, alá férek:-).) Az SLS betegeket eltiltják a napfénytől, mert bőrtüneteket okoz. Szerencsére ez nálam sem jelentkezik.

Nekem mindig "izomlázam" volt, ha csökkentették a steroidot.

Előzmény: rea83 (639)
Leszi76 Creative Commons License 2007.02.28 0 0 642
De szokott a szteroid miatt is lenni, de nekem már akkor is előfordult időnként, amikor még nem is szedtem szteroidot. Ezért gondolom, hogy nekem nem attól van.
Előzmény: rea83 (640)
Leszi76 Creative Commons License 2007.02.28 0 0 641

Szia rea!

Teljes mértékben igazad van, a vasat csak növényi forrásból pótolni elég nehézkes, mivel a bennük levő vas csak 1-5%-a szívódik fel, bár a gabonamagvakban, egyes zöldségekben és gyümölcsökben jelentős mennyiség található. A vas felszívódását ráadásul egyes növényekben található anyagok csökkentik. 

Legnagyobb mennyiségben a húsfélék, halak, belsőség, és a tojás tartalmaz vasat. Aki nem eszik sertés- és/vagy marhahúst, annak marad a baromfi meg a hal.

Itt rögtön meg is kérdem, hogy egyáltalán semmilyen húst nem eszel?

Előzmény: rea83 (639)
rea83 Creative Commons License 2007.02.28 0 0 640
Izomfájdalom nem a szteroid miatt van?Az nekem is szokott lenni.Bár nem annyira intenzíven.Ez is egyénre jellemző.
Előzmény: Leszi76 (638)
rea83 Creative Commons License 2007.02.28 0 0 639
sziasztok!
Verbena, azt nem értem ha sok volt a fehérje, miért nem azt nézik meg?Látom hogy sokan átálltak a zöldségekre.Jobb is valamilyen szempontbol.Csak a vasat nem lehet pótolni.Meg az esszenciális aminosavakat.Ennyivel kevesebb azok számára kik nem esznek, ehetnek húst.Én sem eszem már mert elöjött a köszvény.Szenvedtem is vele.Nem tudom hogy ti, vagy te milyen alapon hagytad el.Gondolom a kevesebb fehérjebevitel miatt.
Arról is hosszú vitát lehetne nyitni hogy milyenek a mai zöldségek a hozamfokozott s érlelt mivoltukban.De hiába vesszük a drágább biozöldségeket a talajszennyezés már megállíthatlan.Még a Nagybani piacon kell beszerezni.Talán ott vannak olyan gazdák kik költségmegtakaritás alapon kevesebb vegyszert használnak.De amik a boltokban vannak már nem is magyarok.Na jó nem okoskodok:)
Viszont sokkal jobb a csak zöldség- gyümölcs fogyasztás.
Leszi76 Creative Commons License 2007.02.28 0 0 638

Szia!  :-)

Nos az az igazság, hogy elég kifejezettek a bőrtüneteim, még a megemelt szteroidadaggal is (úgy néz ki, ez nem vált be). Izomfájdalmaim vannak (izomlázszerű), de elég ritkán, szerintem inkább maga a betegség okozza. Azt tapasztaltam, hogy növeli az éhséget, rengeteget eszem, híztam is 5 kg-ot, na nem mintha nagyon látszana rajtam.

Nekem nem volt problémám a napfénnyel, nyáron napközben is rövidujjú pólóban szaladgáltam, pedig akkor is szedtem az Imurant.

 

U.i.: Nálunk pedig pöszméte ill. egres!

 

 

Előzmény: verbena1 (631)
Evicke Creative Commons License 2007.02.28 0 0 637

hát én nem így emlékszem... milyen zöldséget dobtak a trágyadombra? szerintem jóízűen megették ők is a zöldséget a húslevesből, mint ahogy mi is. :-)

őszintén szólva nem rémlik, hogy olyat olvastam volna, hogy nagyanyáink előszeretettel rágcsálták volna a répát, karalábét, na jó, esetleg mikor még nyulak voltak... ;-)))

Előzmény: Stoner (636)
Stoner Creative Commons License 2007.02.28 0 0 636

Szép emlékek...

Azok az emlékek, nem  a főtt ételekről szóltak. Mi már mindent át akartunk alakítani, amíg gyermekként úgy örültünk nekik, ahogy voltak. Azok az öregek még tudták, hogy a földből kihúzott sárgarépa mennyivel jobb, mint amit a levesbe főznek. A vidéki háziasszonyok az ilyen zöldséget eldobták, vagy a trágyadombra vetették, mert ott még hasznosult. Ez se volt jobb, mint a mai párolt zöldségek, de azt a zöldet akkoriban csak az íze miatt tették a levesbe.

Előzmény: verbena1 (630)
Evicke Creative Commons License 2007.02.28 0 0 635

igen, nálunk is köszméte volt, meg büszke. előbbiről a párom előttem sose nem is hallott. :-) feléjük piszke és kész.

ó te szegény, nálunk a Zöldségtermesztési Kutatóintézetben (Kecskemét) minden augusztus végén 130 Ft-ért árulják a préselt paradicsomlé literjét. kicsit még főzni kell és lehet berakni üvegbe. áll is a hosszú sor mindig, de nagyon sok van, sztem jut mindenkinek... :-)

Előzmény: verbena1 (633)
verbena1 Creative Commons License 2007.02.28 0 0 634
Josta. :-)
Előzmény: Evicke (632)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!