Keresés

Részletes keresés

Mann A Creative Commons License 2014.05.28 0 0 1532

Koszonom,ha esetleg volna valakinek konyve,megvennem utanvettel!

Előzmény: Törölt nick (1531)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.28 0 0 1531

Öregkorban sem szégyen a tanulás!

 

Őrösi Pál Zoltán: Méhek között c. könyv választ ad kérdéseidre.

Előzmény: Mann A (1530)
Mann A Creative Commons License 2014.05.24 0 0 1530

Udvozlet,

Oreg koromra szeretnek meheszkedessel foglalkozni.Az alfoldon van kb 5 hectar akacosom.

Szinte egy par dolgon kivul,mint"mez,kaptar,porgeto,kiralyno,herek,melosok,1000-2000ft/kg mez piaci ar"nem sokt tudok,illetve meg annyit: a mehecske szur.

 

Esetleg valaki a T.forumozok kozil tudna- e segiteni privatba?..rengeteg kerdesem lenne.

 

Sok alap kerdessel sem vagyok tisztaba,pl honnan veszi. Mehesz a meheket,ugyanugy adjak- veszik mint egy autot?..mi van,ha a meh nem akarja/tudja az uj Tulajdonjogot!visszarepul?

 

Mi van,ha valaki viszi a meheimet?Hogy azonositom,hogy az enyem?..ugye itt nincs alvazszam,mint egy auton.Mi van,ha valaki feldobja egy teherautora a ladakat,es masnap

300km arebb gyujtik,mar masnak a mezet.

 

Mennyibe kerul egy alap kezdo "set",amvel lehet elkezdeni a munkat?..beleertve mindent,kalap,kesztyu,fustolo,porgeto,stb

 

Honnan tudja a mehesz,hogy mit gyujt a meh?..az egyik egy akacosrol gyujt,a masik a mellette levo repcefoldrol,de egy helyre gyujtik ugye,keveredik.

 

koszonom a valaszt

 

 

 

Kempingez Creative Commons License 2014.05.24 0 0 1529

 Ez nem igazán volt úgy "Nyírségben voltam ma, és már nagyon előrehaladott állapotban van az akác virágzása." 

Bár a Nyírség nagy, és az "előrehaladott állapot" is tág fogalom. 

Kb 8.-9.-e volt a hordás kezdete, az utolsó kilós meg 17.én Előrehaladott virágzás, illetve a dandárja mikor lett volna, azt a hideg és az eső miatt csak tippelhető. De semmiképp nem 4,-én. A jószágok toppon voltak, a virágzás is fúlos volt, csak a kedvező időjárás hiányzott. Közel 2 PB-é palck gázt fűtöttem el, a majd 3 hét alat a Trumaticban. Legalább mi nem fáztunk a lakókocsiban. Bár született némi "eredmény" de jónak csak relatíve is alig nevezhető. Persze, mindenki maga tudja hogy mivel elégedett. Én a 2011-es 30 kilón felüli, átlagom nevezem jónak. Haza pakolás napján (tegnap) volt 30-nál több de Celsius-ban. Bosszantásnak is beillett.  

Ybrik Creative Commons License 2014.05.20 0 0 1528

Sziasztok! Rég jártam erre...

Egyszer láttam egy filmet a petés anyanevelésről. Tudja valaki honnan tudnám letölteni- megnézni?

Kezdeti sikereim vannak az álcaáthelyezéses neveléssel , de hátha ez még jobb eredményt ad. (Zsidei Barnabás szerint legalábbis)

Thomas Creative Commons License 2014.05.17 0 0 1527

A rendes méhészek ilyenkor dolgoznak ;). Csak a kibicek érnek rá fórumozni ;), reméljük jön a csendesebb és naposabb idô is....

Sanyi 65 Creative Commons License 2014.05.04 0 0 1526

Nyírségben voltam ma, és már nagyon előrehaladott állapotban van az akác virágzása.

 

Kempingez Creative Commons License 2014.05.04 0 0 1525

"nem az a bajuk, hogy a mezögazdasagi kultúrába terjedne be, hanem az "ôsgyepekbe", "állandó gyepekbe" illetve öshonos erdôtársulasokba"

 

Ez sem jelenthet nagy problémát, ugyan is természetvédelmi területeken, én sem gondolnám hogy az akácnak feltétlenül ott a helye. Az őshonos erdőtársulásokkal hasonló a helyzet. Viszont, ha ezeket gazdasági céllal telepítették, és tarvágásra kerül akkor teljesen mindegy. 

Természetvédelmi területeken kívűl, szerintem nincs értelme feszegetni a témát, pusztán gazdasági kérdés szabadna hogy legyen.

 

Most ennyi, holnap indulunk az akácra, így sok a munka.

Thomas Creative Commons License 2014.05.04 0 0 1524

Azt tudjátok, hogy az akácnak számos nemesitett változata van amelyeket a telepítés elôtt érdemes ellenôrizni, mert pl van olyan árbócakác fajta ami nem jó mézelô!

 

amúgy az invazív kérdéssel kapcsolatban csak annyit, hogy nem az a bajuk, hogy a mezögazdasagi kultúrába terjedne be, hanem az "ôsgyepekbe", "állandó gyepekbe" illetve öshonos erdôtársulasokba. ( lehet elgondolkozni azon, hogy mit jelent az ôshonosság amikor klímaváltozásról beszélünk...) 

Az invazív fajokkal kapcsolatos rendeletben nem Magyarország ellen akarnak harcolni, hanem az invazív fajok ellen, legyenek azok bárhol is. 

Most praktikusan a kérdés az, hogy az akac -legyen bárhol is az EUban - felkerül-e arra a listara ami azokat a fajokat tartalmazza majd amelyeket nem lehet szaporitani, kereskedni stb. Arról is volt szó, hogy azok a fajok amelyek jelentös gazdasági szereppel bírnak, nem kell, hogy felkerüljenek az Invaziv fajokról szóló rendelet mellékletébe ami ezután kerül majd kialakításra a tagországok bevonásával ( ezt Potocnik környezetvédelmi biztos 3 szor elmondta a Parlamentben). 

Ebböl az is következik, hogy ez nem csak Magyar kérdés, nem is csak akác kérdés, ez inkább a józan ész érvényesithetôségének a kérdése, azaz a természetvédök el tudjak-e azt viselni, hogy amit Kempingez irt a legelején, hogy szükségünk van haszonnövényekre...

alighanem ezt a csatat elöszor az országon belül kell megnyerni és a közeli-távoli szomszédokkal is osszefogni, ahol szintén vannak akácosok (pl. olasz, francia).

 

Előzmény: Kempingez (1523)
Kempingez Creative Commons License 2014.05.04 0 0 1523

Az akác védelmében.

 

Tekinthetünk az akácra mint haszon növényre, pontosan úgy mint a többi jövevény növényünkre, például mint a kukoricára, burgonyára, paradicsomra, stb. Ott sem, a biodiverzitás számít. Egyszerűen kell, szükséges, ezért termesztjük!

 Az akác sem más, főleg ahol a helyén homoksivatag volt, volna. Kérdezem én ott, mennyi búvóhelye volna a vaddisznónak? 

Persze az sem igaz hogy nincs aljnövényzet az akácosban. Amire szokás hivatkozni. Jellemző bodza, fagyalmegy, persze csak ha nem legeltetik a birkákkal az erdőt. 

A pár éves sarjú akácosok is megfelelő búvóhelyet biztosítanak a vadnak. 

A másik ellenérv, hogy erőteljesen inváz növény. Én még nem láttam, hogy egy akácos spontán terjedni tudott volna, a mellette lévő művelt szántóföldi kultúrára.

Ha ez mégis előfordulna, az a gazda meg is érdemelné. Mivel ehhez évek, elhanyagoltsága szükségeltetne, Ma az egyre növekvő szántőföld iránti kereslet és növekvő födlárak mellet ez életszerűtlen. Elhanyagolható feltételezés.

 

Ez a "vágjuk ki az akácokat", jobbik esetben csak tájékozatlan jóhiszemű, butaságból ered. 

Bár inkább hajlok, az idegen gazdasági és politikai lobby érdekek, felülkerekedésére, a józanész fölött.Mint támadásra a regnáló kormány, és a magyar gazdaság ellen.

 A méhészkedésre is hatalmas csapás volna, már akkor is ha csak részint is, de csökkenteni kellene az akácosok területét. 

    Ugyan is egyretöbb a méh és a méhész, még egyenlőre mindíg csábító, ez az ezersebtől vérző ágazat. Egyesek már így is, a méhészeti lufi kipukkanását vizionálják, szakmai berkeken belül. Egy új kezdet, ködös reményében.

 

Az akác mára teljesen beépült a magyar köztudatba mint a legismertebb  és leghasznosabb "magyar fa". 

 

Persze vannak "magyar" ellenzői is sajnos az akácnak. Tudományosan bizonygatják hogy mennyire veszélyes az akác. Na meg persze tájidegen. Mihez képest? Miért pont a mesterségesen létrehozott, erdeinkben kellene tájazonosságra törekednünk?

Miért volna hasznosabb számunkra a félsivatag, illetve a homokon vegetáló őshonos fák. Mennyire kellene, vissza tekerni az időkerekét, ezen tudósok szerint?

Az ember mióta letelepedett és áttért, a gyűjtögetésről a növények termesztésére, onnantól jelentősen alakítja magakörül, a környezetet. 

Talán az akác betelepítése az egyetlen, amely pozitívan befolyásolta azt. 

Csökött agyú eurokratáknak semmi sem drága, ha a másé tönkretételéről van szó. 

Abba már belegondolni sem érdemes, hogy hazai állampolgárok is serényen segítik őket ebben, talán pont  ők javasolták. Nem írom hogy magyarok, mert a hazaárulók nem érdemlik, ezen megnevezést.

 

Kikellene mondani, hogy mára az akác magyarrá vált! A miénk, és megvédjük mint bármi más tulajdonunk, a vandálokkal szemben.

Kempingez Creative Commons License 2014.05.03 0 0 1522

Az időssebb akácosok a jól és stabilan mézelők, 20 de inkább 25-30 évtől felfelé, sajnos, pont a vágásérett korra a legjobbak. A fiatal akácosok is mézelnek, de fagyra érzékenyebbek kissebb magasságuk miat, továbbá fejletlenebb gyökérzetük miatt szárazságra érzékenyebbek. Rövidebb ideig biztosítanak nektárt, produktív eredményes hordást.

Egy kolléga, rápakolt pár éve, egy akkor, 13 éves telepítésre. Látogatóban járva a vándortanyáján említettem is neki, hogy pontosan emlékszem hogy mikori az erdő. Mivel túlbecsülte a korát.   Továbbá, a környékről leírtották az öreg akácosokat, az ezt megelőző években. 

Szépen indult minden párnapig, majd egy 4-5 napos hidegfront után már alig emelkedett a mérlegnyelve. Míg nállam az öregebb erdőn, még 3-4 nap hordás biztosította az eredményt. Ha nem is rekordot. Míg ő, pergetés nélkül volt kénytelen tovább vándorolni. 

FvT Creative Commons License 2014.05.03 0 0 1521

Mi a különbség mézelésben az akác fejlettségi szintjei szerint?

Előzmény: Kempingez (1520)
Kempingez Creative Commons License 2014.05.03 0 0 1520

Egy gondolat a "megfázott akác" hiedelméről. Mondhatnám ez egy nagy blődség ugyanis vagy elfagy és akkor nincs semmi, vagy nem fagy el. De köztes eset nem létezik. A nagyon korán a  rügypattanásban elfagyott, újrahajtott akác hoz némi virágot amely nem, vagy nagyon gyengén mézel. Például a 2012-es év. Talán ez adhat okot a "meghűlt" virág elméletére. 

A részleges, későbbi fagyások esetén a fagykár szembeötlő, mivel a hajtások lebarnulnak száradnak, nincs ilyenkor azokon még új levél sem, többnyire május közepén hajt újra. Szemben a megmaradt felső korona szinttel amely tökéletesen virágzik nektározik.( Kalapos virágzás) Addig szinte téli képet fest, az elfagyott erdő. Az alsó cserjeszint elfagyásának nincs nagy gyakorlati jelentősége az eredményt illetőleg. Természetesen szivesebben megy az ember, egy teljesen talpig virágzó erdőre.

 

Kempingez Creative Commons License 2014.05.02 0 0 1519

Valaha régen, a közvélekedés úgy tartotta, hogy a méhészek érdekvedelemből zárt közösséget alkotnak. Nem tudom, hogy valaha volt-e igaz e feltételezés. Viszont én több nyílt és barátságos méhésszel találkoztam, mint  mogorva, és szakmai fogásokat titokként kezelővel. 

Valószínűsítem, hogy az internet speciális komunikációjának, köszönhetők a negatív tapasztalatok. 

 

Természetesen azt, én sem hiszem, illetve remélem hogy egy méhészfórumot gonosz szándékból hoznának létre. Viszont a méhészkedés nem kizárólag hobbi hanem, az üzletivilág kőkemény válfaja is. Így különböző érdekszférák ütközőmezeje is, esetenként. Nem csak "kicsinyes" személyes verbális perpatvarok villannak fel időnként. Néha a háttérben húzódó, halandó méhész számára ismeretlen erők, harcainak morajlása is eljut a monitorra.

 

Ez a "zöld" fórum.

 

http://meheszforum.hu/forum/

 

Sokféle ember megfordul ezen a fórumon, kezdők, haladók, profik. Továbbá 1-2 "tiszteletbeli" méhész akki magas, másirányú tudásával segíti a méhészeket.

Van realista, békaprespektívából szemléltető, van másoknak tükröttartó földbedöngölő, stb. Mindenki saját felelősségére meggyőződhet, ismerkedhet kérdezhet. Szakmai információt gyűjthet. 

Míg ők, adatot! Az illető fórumozási szokásairól, mikor meddig és mlyen IP- címről milyen néven látogatta meg oldalukat. "Pusztán a FÓRUM életének védelmében."

 

Egyes emberek, de inkább egy ember vesszőparipája a valódi név kicsikarása, illetve nevesítése. Ugye laci? Részben, talán még hellyeselhető is volna, értem is az indokát.

Kevesebb beszólás, és veszekedés torzsalkodás volna a fórumon. Viszont szakmailag míg "névtelenül" szabadabban nyilatkozik az ember vagy beszél terveiről, tapasztalásairól. Illetve az adott helyzetről a méhészetében illetve a problémákról. Névvel már nem annyira biztos. Hiszen nem csak " kollégák "vagyunk hanem egymás konkurenciája is esetlegesen. 

Ki szeretné a vetélytársak tudomására hozni ügyes-bajos dolgait. Kétségeit, mindennapi harcait önmagával és a világgal. Ez életszerűtlen volna, hiszen nem akar az ember sem erkölcsi, sem anyagi kárt hátrányt okozni sajátmagának. Mert létezik olyan, hogy üzletititok, továbbá magánszféra.  

Szóval én inkább lemondok, a virtuális imázsépítésről, nagyon egyszerű oknál

fogva nem vágyom közszereplésre. A kaptárak mögött méhészkedem. Nem valakiknek akarok megfelelni, hanem a valós kihívásokra, megfelelő válasz találni. A magam stílusában, és lehetőségeimen belül.

Azok kik a fenti említett fórumon, jártasak, vélem sejtik a lényeget. 

Thomas Creative Commons License 2014.05.01 0 0 1518

Juteszembe :), az akác, mivel nem permetezik, egyfajta "átmosó" hely is lehet a méheknek, mivel az ilyen-olyan permetezett mezőgazdasági kultúrák között végre egy "sziget" ahol tisztára moshatják magukat.

Amugy nem tudom, hogy valahol fel lett-e vetve, hogy mit is csinálnak a méhészek? :)

Ja, persze mézet... (is), de lehet, hogy az sokkal fontosabb, hogy fenntartanak egy méh populációt ami nélkülözhetetlen a mezőgazdsaági termeléshez. 

Tekinthetjük-e ezt mint "ecosystem services"?  Nem vagyok méhész, nem tudom, hogy fizetnek-e a méhészeknek, hogy pl egy napraforgó/repcetábla mellé települjenek ki.

De ha belegondolok abba, hogy a Közös AgrárPolitikában (KAP) közvetlen kifizetések mennek egyes ágazatokba (szántóföldi kultúrák, vagy  pl. szarvasmarha) és egyre fontosabbak a környezethez kapcsolódó támogatások, akkor talán nem SciFi, hogy "közvetlen kifizetés" legyen a méhészet fenntartására, fejlesztésére, mint az ökoszisztémák egészséges működéséhez szükséges ágazat számára?

 

Az Indexen belenéztem az egyik cikkbe a EU Parlamenti képviselők tevékenységével kapcsolatos irásba és meglepve láttam, hogy az egyik képviselőcsoporti válaszban az akác "megvédése" is mint siker szerepel. 

Lényegében a méhészet miatt.

 

Persze ez politika, de ha elosztjuk a sikertörténeteket ezerrel, még akkor is megmarad az, hogy talán a méhészet kérdése áttöri a politika pillanatnyi érdekekből rakott falát....

Kb egy év-két múlva csendben elkezdődik a 2020 utáni időszak (KAP) előkészítése, a méhészeken is múlik mennyire lesz hallható és figyelembevehető a véleményük. 

Előzmény: MG Petimester (1515)
MG Petimester Creative Commons License 2014.04.30 0 0 1517

Szia, most ,hogy emlegeted ezeket a "zöld" ..izzé.. fórum oldalakat...Kiváncsivá tettél, hol találok rá ?  ,-))) Egyébként ,jó hogy ismét vagy. Egyre kevesebb a jóindulattól vezérelt méhész majsztró...  xDDD. Ez egy kis "nyálas",.. volt. Remélem vidám is tudsz lenni ? Szabad viccelni is vagy csak "gyalázzkodni" ??.. üdv.

Előzmény: Kempingez (1516)
Kempingez Creative Commons License 2014.04.29 0 0 1516

Nos igen, a "ződfórum", nem éppen egy barátságos és kellemes hely. Ámbár egyesek jólérzik ott magukat, talán túlságosan is. A maguk által épített, mikrovirtuális környezetben vívott, kétesértékű hierarhia harc közepette. 

Kreálmányuk védelme érdekében semmi sem szent, sem a magánszféra, sem a koncepciós vádaskodás. 

Egy fórum "szabályocska" általam történő törvényes mivoltának a megkérdőjelezése után. 

 Szimplán egy "Csoky" nevezetű "úri" emberke, ezt kegyeletsértő magatartásnak minősítette, nyilván nincs tisztában ennek a jogi definíciójával.  Aztán pillanatnyi megrőkönyödésem után, nem igazán tudtam hogy röhögjek, vagy bosszankodjak, ezen arcátlan vádaskodást olvasván. Úgy nem igazán volt kedvem a vigasságra, (épp egy közeli hozzátartozóm temetése után pár nappal) hozta a véletlen ezen kifinomult uriember vagdalkózását. 

Persze tudomásomra hozta, a magyarázatot  az illető hogy mivel a szabály alkotója már nem él, ezért vagyok "undorító kegyeletsértő".

 

Na gondoltam ez elég nonszensz, ilyen alapon bárkit meglehetne vádolni rágalmazni. Hiszen sajnálatos módon mi emberek halandók vagyunk, de alkotásaink túlélnek bennünket.

Egyetlen egy törvényt sem fognak, ezon ok miatt, szent és sérthetetlenné és megváltoztathatatlanná nyilvánítani. 

Természetesen a kizárásom után, reklamáltam, no nem azért hogy vonják vissza, pusztán egy bocsánatkérés, illetve már e bizonyos vádaskodás törlésével is megelégedtem volna. 

"Természetesen" mindenféle gunyoros válaszokra méltatak csupán. bár nem igazán lepődtem ezen meg. Kicsit csatázgattam még, igazamért. Majd nejem (kórházba volt épp, hirtelen betegségből kifolyólag) tanácsára hagytam a francba az egészet. Volt gondunk, ezer más.

 

Én még azon méhésznek vallom magam akki a méhészkedés szépségét is megtalálom e szakmán belül. Igaz, lassan már majd húszéve indult nállam ez a projekt. Ma már ez a főfoglalkozásom 4 éve. A lényeg nem a virtuális szócséplés hanem az, hogy mi van a kaptárban, és mi kerül, illetve mennyi a hordókba. 

 

Egy másik fó fórumozó ( Tükör úr), többször feltette azon kérdését számomra hogy milyen társadalmi pozíciót, funkciót értem el. Hát ezt sem igazán értettem, hogy miköze ennek a méhészkedéshez? Mivel én azon igyekszem, hogy méhész lehessek holnap, és holnapután is. Az az a lehető legjobb mézet tudjam, a mindenkori lehetőségekhez képest kínálni a vásárlóknak. Semmiféle közszereplésre nem kívánok törni. Nevem a mézem cimkéiről legyen ismerős a vevőknek, ez számomra elég. 

MG Petimester Creative Commons License 2014.04.28 0 0 1515

Reméljük, hogy nem "permetezik" az akácvirágot valami gyílkos peronoszpoóra ellen, miatt vagy csak úgy. Így agodalomra nem is lehet ok, szerintem.

Előzmény: Kempingez (1514)
Kempingez Creative Commons License 2014.04.28 0 0 1514

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, a méhlegelőkkel kapcsolatos, fórumokon ( főleg a zöld fórumon) megjelenő információkat, kellő fentartással érdemes fogadni. Sok félreinformációt tartalmazhat, főleg most, (akác idején). Részint ez érthető is, hiszen nem kevés pénzről van szó. Ezért többnyire jobb figyelmenkívül hagyni az ilyen, információkat. A legjobb személyesen meggyőződni, az adott terület aktuális állapotáról. 

 

Akár pozitív meglepetések is érhetnek.

 

 

MG Petimester Creative Commons License 2014.04.05 0 0 1513

,-))... most,hogy mondod .  xDD.

Előzmény: Bagyo91 (1512)
Bagyo91 Creative Commons License 2014.04.05 0 0 1512

Nem a méhészek is méhlegelőnek hívják az olyan területet ahol virágoznak a növények!

Előzmény: MG Petimester (1511)
MG Petimester Creative Commons License 2014.04.05 0 0 1511

Oda nem a bírkákat viszik ?

Előzmény: FvT (1509)
Bagyo91 Creative Commons License 2014.04.04 0 0 1510

Sziasztok! Kezdő vagyok és vásároltam keret lécet elvileg fél nb  de valami nem stimmel az oldalsó léc 17 cm de nem 16 cm nek kellene lennie ?

FvT Creative Commons License 2014.04.04 0 0 1509

Mindezek ellenére van ebben az időszakban jobb , ideálisabb legelő?

Előzmény: MG Petimester (1507)
MG Petimester Creative Commons License 2014.04.03 0 0 1508

Ha már nem kaptál választ, szerintem meg fogják nyelvezni a rövid kereteidet. Bár tudnak ők alulról is épitkezni, de most indulj ki abból, hogy fentröl lefelé szoktak. Alul hagynak 1 cm ("takarító járatot"). Nem szoktak ilyen "költöztetést" csinálni, mert rajokat teszünk át más keret méretre, véleményem szerint. Szóval macerás lesz. Érdemes bevonni idősebb méhészt ezekbe, akik türelmesen elmondják a dolgokat ott helyben. Csak akad ilyen is, hiszen alig van unoka ma már.  ,-))

Előzmény: Destroyah2 (1506)
MG Petimester Creative Commons License 2014.04.03 0 0 1507

Ezért nem könnyű kihívás a méhes kiválasztása. A vándoroltatás "kritikusai" nem véletlen érvelnek ezekel a nemkívánatos velejáróival. Érdemes kutatni és tanulmányozni a multat. Nem tudnék erre semit mondani, mert megbotránkozna 1-2 társam bizonyára. Az érdekek külömbözősége az ok-okozat. A 7-dik emeleten élő sem kívánkozik ki tanyára, hiszen akkor kiköltözne és a vidéki ember sem igazán érti meg, hogy hogyan lehet összeveszni halálosan egy parkolóhelyen a belvárosban. A méhész szereti a kaptár lakóit ,óvja védi és figyeli, a többi szomszédja meg hesegeti és reszket a szúrástol mint ördög a tömjénfüsstöl.

Előzmény: FvT (1505)
Destroyah2 Creative Commons License 2014.04.03 0 0 1506

valaki a #1493-ra?

FvT Creative Commons License 2014.04.03 0 0 1505

Értem, nyilván én vigyázok, de kertek tulajdonosai nem fognak.

Végzik a munkájukat , ahogy eddig is.

Kisváros közepén lakom, nagy kertek vannak, ilyenkor egymásba nyílnak a fák.

Gondolom sok méhésznek járják ilyenkor a kerteket a méhei .

 

Előzmény: MG Petimester (1503)
MG Petimester Creative Commons License 2014.04.03 0 0 1504

A jogszabályok tudomásom szerint "bejelentési" kötelezetséget írnak elő a spriccelőkre. Így emlékszem. üdv.

MG Petimester Creative Commons License 2014.04.03 0 0 1503

Ha és amennyiben szövegkörnyezetében olvasom és nem kiragadva ?...hmm. Valami foszforsav kerülne ki a kiskertben ill. méhesben ? De könyörgöm a 21. században melyik méhkedvelő tenne ilyen lépést ? Szerénységem ,már csak azért is csóválná a fejét a hasonló lépéseken, mert tudomásom és ismereteim szerint ,nem is létezik elemi formájában foszfor a természetben. Valószínűsítem, hogy az igen magas u.n. reakció képessége lehet az oka. Ezért lehetséges ,hogy csak vegyületi formájában mind pl. foszfát találkozunk vele a talajokban kőzetekben. Ha tévednék akkor megkövetem magam és köszönettel veszem a vegyészek helyreigazítását. Na de maradjunk a méheknél. Mi, az az én nem permetezem az ilyen és hasonló cuccokat se este se reggel. üdv.  (ez is legyen egy vélemény csupán.)

Előzmény: FvT (1499)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!