Keresés

Részletes keresés

pizza 3 Creative Commons License 2003.07.03 0 0 36
Hallot már Valaki arról, hogy kocsolják a paradicsomot?
pizza 3 Creative Commons License 2003.07.01 0 0 35
A múlt héten szabadságon voltam, én is végigkapáltam a kertet, paradicsomot karóztem,kötöztem. Le is pukkant a derekam a hétvégére.Azért megérte, mert jól esik végignézni a kerten.A paradicsomot holnap este fogom másodszor permetezni Micallal, aztán majd az éréstől függ a további.
Előzmény: Frint (31)
CORTEN Creative Commons License 2003.06.30 0 0 34
Hát ez gyönyörű lett! (hiába no, a fontos mondanivalót ki kell emelni!)
Előzmény: CORTEN (33)
CORTEN Creative Commons License 2003.06.30 0 0 33
KTa Creative Commons License 2003.06.30 0 0 32
Én is csak locsolgatok, a paradicsom meg csak les. Lassan talán pirosodik majd. Vettem korall fajtát, állítólag az nagyon finom. De arra még egy évet várni kell. Somogyban pedig szereztem egy régi magyar paprika fajtát, "bocskor"-nak hívják azon a vidéken. Az ugyan nem paradicsom, de végül is rokonok.
Előzmény: Frint (31)
Frint Creative Commons License 2003.06.29 0 0 31
Sziasztok, de nagy a csend...csak az én derekem sajog, túl vagyok a NAGY NYÁRI PARADICSOMKARÓZÁSON. A végeredmény látványa eléggé eklektikus, de nagy haszonnal bír. Locsoltam is, mert ha jön egy eső(nem bízom benne, csak úgy elméletileg eljátszom a gondolattal), szóval, hogy ne repedjenek fel a bogyók. A törpe szendvicsparadicsomjaim egész egyszerűen gyönyörűek! Roskadozik a cseresznyényi bogyóktól...remélem lassan bepirosodik.
KTa Creative Commons License 2003.06.23 0 0 30
Nagyon jó kis oldal, hanem az árak egy kicsit borsosak. A képek viszont nagyszerűek.

A szemüveg a fehér kottalap miatt kell a napon. Az az igazság, hogy nem az én szépségem vonzza a közönséget:)

Előzmény: CORTEN (29)
CORTEN Creative Commons License 2003.06.23 0 0 29
http://hirts.com/cgi-local/catalog.cgi?cat=3,
Szóval itt....
Előzmény: CORTEN (28)
CORTEN Creative Commons License 2003.06.23 0 0 28
Kép az itt is van bőven, és nem csak paradicsom, hanem fűszer, paprika, bab, stb is.
Némi leírással körítve, csak lehetnének a képek nagyobbak is.
A vírussal meg sokat tenn inem lehet, amikor lassul a növekedés egyre feltűnőbbé válik, viszont a gombabetegségek ellen akkor is kell védekezni, hogy legalább az egyik kórság ne gyöngítse. Végül is annyira nem harapódzott még sohasem el , hogy ne tudtam volna elég paradicsomot szüretelni.
Ezért is ültettem több fajtát, hogy kisasoljam melyik ellenállób a többinél.

off
Nagyon korhű a fekete napszemüveged :)
offoff

Előzmény: KTa (26)
KTa Creative Commons License 2003.06.23 0 0 27
Nekem ez az egy magyar linkem van:

http://spike.fa.gau.hu/dep/kerteszet/ta/zoldseg/parad/index.htm

KTa Creative Commons License 2003.06.23 0 0 26
Nálunk ezek szerint működik ez a vírus. Fogalmam sincs, hogyan lehetne megszabadulni tőle. A területet nem nagyon tudom cserélgeti, mert összességében is kicsi. A mobil fajtából én is vettem, de már nem volt neki hely. A fényképek érdekelnek.
A vásárolt vetőmagok nekem is bejöttek idáig, Egyetlen kicsi gondom velük, hogy óriási különbségek vannak az egyedek között. A jubileumból pl. az egyik nagyobb 1 m-nél, a legkisebb 40 cm.

CORTEN ! Kösz a linkeket. Lehet, hogy érdemes volna csinálni egy magyar paradicsomos oldalt. Én benne volnék.

Előzmény: Frint (25)
Frint Creative Commons License 2003.06.23 0 0 25
Néha a profi vetőmagok is megtéfálják az embert és a kommersz is lehet ragyogó. Remélem nem reklám, de a Kertimag, az S&G, a ZKI és a Garafarm magjaival eddig jó tapasztalataim voltak. Nártium-hidroxid 3%-os vizes oldatával paprikamagot szoktak csávázni vírus magról történő terjedésének meggátlására. (Ettől még később kaphat vírusfertőzést, főleg levéltetvek tevékeny közreműködésével.)A csávázás alapvetően gombabetegségek ellen véd, ill. bizonyos vetőmagokat állati kártevők ellen is szoktak csávázni, kemény rovarölőszerekkel. A csávázás nem nagy kunszt, én rendszeresen csávázom a saját termelésű pari magjaimat, egy kis tüllzacskóba teszem, és tömény Ortocid oldatban áztatom 10 percig. Aztán szárítás és kész. Nyilván ilyenkor nem tanácsos nedves papírban előcsíráztatni, félő, hogy a vegyszer lemosódik róla. A pari vírusfertőzése nálam 9 éve nem jelentkezett, lehet, hogy mázlim volt...a paradicsomtermesztésnél a fitoftóra az egyedüli komoly veszély, meg a palántadőlés.
Előzmény: CORTEN (21)
CORTEN Creative Commons License 2003.06.23 0 0 24
http://www.tomatogrowers.com/
http://www.redwoodbarn.com/
http://www.heirloomtomatoes.bizland.com/
http://www.tanagersongfarm.com/heirloom_seeds/tomato-pics.html
http://www.heirloomnursery.com/
http://www.uwgb.edu/nekolaj/heirloom/
http://mitglied.lycos.de/rkraft

http://www.tanagersongfarm.com/heirloom_seeds/tomato-pics.html
ezen elég jól leírás van az egyes fajtákról, de a fontosabb adatok (íz,szín, tenyészidő) majd' mindenhol megtalálod. Magyar lapot sajnos hirtelenjében nem tudok mondani.

Az utolsón sok más egyéb zöldség is van.
De pl. a google-ba beírod a nevet, pl Tomatillo Toma Verde aztán kiszelektálod ami kell. (A képeknél is találahatsz)

Előzmény: KTa (22)
Frint Creative Commons License 2003.06.22 0 0 23
Él a topic, ez nagyon jó :) Szóval hol is kezdjem? A GálaF1 és a Jubileum nálam évek óta állandó vendégek, akárcsak a Manó, a már említett óriás (mifelénk szívparadicsomnak nevezik), a Korall, a LugasF1, a Zömök, egy megjegyezhetetlen nevű koktélpari,talán Red Robin?, néhány Holland fajta( Chief,Heinz), Mobil, K-549,...ezenkívül kézről-kézre jár felénk egy kitűnő sárga bogyójú is, ebből is vetek minden évben. Ha sikerül kitanulnom a technikát, bemásolok néhány fotót a kertemről, addig csak magán mailbe tudom küldeni - feltéve, ha érdekesnek vélitek.
KTa Creative Commons License 2003.06.22 0 0 22
Valóban, most, hogy nézem főképp NaOH szerepel a zacskókon, a HCL csak 2 zacskón van feltüntetve (pl.jubileum paradicsom). Úgy látszik azért azzal is csáváznak. A nátronlúgos csávázásról ír az egyik könyvem is viszonylag részletesen. Csak hát azt én szerezni nem tudok.
Paradicsom fajtákról hol lehet a neten tájékozódni. Sok mindent találtam már, de fajtaleírásokat nem
Előzmény: CORTEN (21)
CORTEN Creative Commons License 2003.06.22 0 0 21
A standard a vetőmag minőségét jelöli. ilyen pl. az elite is. A kommersz forgalomba a gyengébb minőségűek kerülnek :kisebb hányaduk fog kicsírázni, nem teljesen egyszerre kelnek, a magok mérete sem teljesen egyforma, stb.
A heirloomról már többen is írtunk, az én olvasatomban azk a fajták tartoznak ide amelyek tulajdonságaikat már sok-sok generáció óta őrzik. Ezekből érdemes magot gyűjteni, mert nagy valószínűség szerint az utódnövények is hasonlóak lesznek. (Ám itt is előfordul kerezsteződés)
csávázni sztem Nátronlúggal (NaOH) szoktak és nem HCL-el (sósav) ámbátor lehetséges. Végül is én nem tudom pontosan melyik vírus ellen hatékony a csávázás, viszont vannak olyan vírusok amik a talajból is átkerülhetnek a növényre, ezek ellen szoktak különböző módszerekkel küzdeni (meg emiatt is termelnek nagyüzemekben vízkultúrában) pl. talajgőzölés, egyéb fertőtlenítő módszerek.
Amennyire tudom ezek házilag nem igazán kivitelezhetőek, ezért marad a vírusrezisztens fajták választása. Bár sok esetben különösebb gondot nem okoznak a vírusok. (Nagyüzemben a termés mennyiségének csökkenése nyilván élesebben jelentkezik, na de ott egy tőről 10-16 kg-ot is le kell szedni egy tenyészidő alatt)

A bab fagyasztása leginkább a benne megbúvó zsizsikek ellen ,illetve annak megelőzésére jó.

Leszögezem: nem vagyok profi, semmilyen mezőgazdasági végzettségem sincs, lehet hogy néhol szamárságokat írok, (bár igyekszem mindent ellenőrizni) az információk jelentős része gyakorlatilag bárkinek bármikor hozzáférhető.Én is onnan gyűjtöm őket ahonnan csak tudom és mivel érdekel a téma sok minden megragad a fejemben amit olvasok. Az ötven fajta meg csak az idén jött össze, és ahhoz képest, hogy több százra tehető az "örökség" (valamit ki kellene találni erre a heirloomra) fajták száma már nem is olyan sok. Tudomásom szerint Atlantic-nak kb ennek kétszerese van. (Meg ha még tudnátok, hogy miféle más csodái is vannak! A fél világgal levelezik)
A fajták számát egyébként szeretném kicsit növelni, de inkább a különleges alakú, színű, méretű típusokat akarom kiszelektálni. Pl. egy darab szív alakú paradicsomom sincs, pedig legalább 10 ilyen fajta van. A tapasztalat és rutin meg szerintem 1-2 szezon után mindenkinél kialakul. A paradicsomban ez a jó hogy nem igazán igényes növény. Még a legzordabb körülmények között is van rajta néhány szem.

Előzmény: KTa (19)
KTa Creative Commons License 2003.06.22 0 0 20
De tökkelütött vagyok, az egyik kérdésemre már válaszoltál.
Előzmény: CORTEN (17)
KTa Creative Commons License 2003.06.22 0 0 19
Nagyon köszönöm a tanácsaidat és az infókat. Te tényleg szeretheted a paradicsomot és nagy tapasztalatod lehet, ha ötven fajtát termesztesz. Én is kísérletezem egy kicsit, a tavasszal pl. kikeltek tavalyról szétszóródott paradicsom magok. Egyet meg is hagytam. Kíváncsi vagyok, mi lesz belőle.
A csávázás tényleg gond, nem ismerem a technikáját. Legalábbis vírusok ellen. Azt írják a vetőmagok tasakján, hogy sósavval csáváznak. Amúgy rézgáliccal és valamilyen rovarölővel szoktam csávázni, valamint amelyik mag bírja (pl. bab), le is szoktam fagyasztani.
Te mit szólsz ehhez a levélpöndörödéshez, amiről írtam? Szerintem nem fitoftóra, és a tapasztaltabb szomszédom szerint sem, mert egyéb tünetek nem jelentkeznek. Szóval egyszerűen bepöndörödnek a levelek, és az erük egy kicsit kékesebb lesz. Egyéb semmi.
A "heirloom" fajta mit jelent pontosan? A mag zacskóján az van, hogy standard. Ez ugyanazt jelenti vajon?
Bocs, ha kicsit sokat kérdezek egyszerre.
Előzmény: CORTEN (17)
CORTEN Creative Commons License 2003.06.22 0 0 18
Nagyon szép és rendezett a parifölded, én a kintieket elég nomád módon termesztem, ami kb. annyit tesz, hogy kiültettem a palántákat és csak locsolom azokat. Ennek köszönhetően átjárhatatlan dzsungelt alkottak.

Feltűnt, hogy az igazán nagy fajták levele (és virágja) jobbára a burgonyáéra hasonlít?
Mi az a japáncső? Az amelyik gumigranulátumból készült? Nekem agua-traxx van (az idén először) és tökéletesen meg vagyok vele elégedve, jövőre a tökféléket is ezzel akarom locsolni. a húszcentinként csepegtetőnek métere kb. 21 forint.
Ja, 1mm csapadék ~1cm mélyen nedvesít (átlagos talajon) (homokon több, agyagon kevesebb)

Előzmény: Frint (8)
CORTEN Creative Commons License 2003.06.22 0 0 17
Attól tartok hogy vírus, (asszem a burgonya levélsodró vírusa , vagyis a PLRV )Ami a paradicsomat is károsíthatja. A vetés előtti csávázás jelent valamiféle védettséget, (bár nem sokat) és a tenyészidő folyamán a vírusvektorokat (szívó-rágó kártevők)kell távoltartani a növénytő, valamint a termőhelyet is illik időnként váltani. A vírusmentes vetőmag házilagosan szvsz. nem igazán állítható elő, viszont nagyüzemileg pl. merisztématenyésztéssel elég "egyszerűen". (mondjuk ez burgonyánál így működik (ebből van a mini-bio burgonya) paradicsomnál nem tudom.

Konkrét fajtát nem tudok kiválasztani, mert szerintem a a fólia altt, vagy szabadföldön termelt fajták ha hagyod rendesen beérni azokat, megfelelnek az elvárásaidnak. Amik nekem vannak azok közül egyelőre sak azokat tudom kiválasztani amelyek nagy, vagy óriás méretűeket teremnek, az íz értékelése még néhány hetet várat magára. Azt viszont megígérhetem. hogy az idén pontosan feljegyzem az általam termelt kb ötven fajta főbb tulajdonságait, köztük az ízüket is.
A Jubileum és a Gála is sztem jó fajták, meg leszel velük elégedve.

Előzmény: KTa (12)
CORTEN Creative Commons License 2003.06.22 0 0 16
A növények keresztezése/nemesítése külön tudományág, egy egész fórumba nem férne bele, de kezdésnek pl. itt is érdekes, de eléggé érhető infokat találhatsz.
http://biotech.szbk.u-szeged.hu/CG_Jegyzet/01_ora/1a_ora.htm
Persze vannak ennél sokkal mélyebben szántók is, de ez is megtesz.
(Ha érdekel a dolog)
Az meg hogy F1-es hibridek is vannak köztük olyan mintha más fajták is lennének, szóval semmiféle plusz kockázatot nem jelenet. Az idegenbeporzás a "heirloom " fajtáknál szerintem áltálában nem gond, legalábbis sokkal stabilabban őrzik tulajdonságaikat mint a hibridek (egyébként azok között is van olyan ami állandósu Pl triticale-gabona, és olyan is ami meddő)
Meg vannak olyan hibridek amelyek akár F2-F3-ként is nagyjából változatlanok. (hibrideket is többféleképpen tudnak előállítani)
És most megpróbálok leképezni ide egy klasszikust:

A rovarok pedig rész vesznek a beporzásba, nálam a tomatillo-kat meg sem lehet közelíteni időnként a méhek miatt. Ám akár Te is kísérletezhetsz keresztezeéssel (vagy éppen beltenyésztéssel) csak az izoláció kis matatással jár, de a paradicsomoknál nem túl nehézkes (mivel elég méretes a virágja)

Előzmény: KTa (15)
KTa Creative Commons License 2003.06.22 0 0 15
Én is szeretnék a paradicsomról magot gyűjteni, de nem tudom, mennyire kereszteződnek a különböző fajták egymással. Én nem láttam, hogy rovarok poroznák be a paradicsomot. Szerintetek érdemes-e magot gyűjteni a stabilnak mondott fajtákról, ha több, köztük F1 hibridet is tart az ember egymás mellett?
KTa Creative Commons License 2003.06.21 0 0 14
Kösz a tanácsot, bár tavaly is ilyen volt a levele, de nem lett belőle paradicsomvész. Azért biztos, ami biztos.
Előzmény: pizza 3 (13)
pizza 3 Creative Commons License 2003.06.21 0 0 13
Tartok tőle,hogy ez a paradicsomvész előjele lesz.Nálam legalább is ezekkel a tünetekkel kezdődött mindig, aztán az lett a terméssel, amit lentebb leírtam. Szerintem sürgősen permetezned kéne Mikallal.Frint is írt róla.
Előzmény: KTa (12)
KTa Creative Commons License 2003.06.21 0 0 12
Nekem is az egyik kedvencem a paradicsom. Olyan fajtát szeretnék, ami nagyon édes és illatos, de utoljára igen régen jutottam ilyenhez. Pont Békésben ettem utoljára ilyet. Ti milyen fajtákat ültettetek, és mi a tapasztalatotok? Én most Kecskeméti jubileumot és Gála F1 folyton növőt ültettem. Egyelőre kb. 1 m magasak és 5-6 cm-es zöld termések vannak rajtuk.
Tavaly óta van módom kertészkedni, amióta Érdre költöztünk. Komoly betegség eddig nem jelentkezett, de a levelek egy része bepöndörödik. Akkor is, ha éppen nincs szárazság. Semmi folt, elszíneződés vagy kártevő nem látszik rajta. Mi lehet vajon az oka?
Előzmény: Frint (-)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2003.06.20 0 0 11
Drukkolok a topicnak, hogy remek csapat alakuljon ki itt is! Hajrá paradicsomosok! :))

Ti pedig drukkoljatok, hogy egyszer már végre legyen hova ültetnem paradicsomot :(

pizza 3 Creative Commons License 2003.06.20 0 0 10
Ezek a számok önmagukért beszélnek.Nem teszem rá a kupakot a flakonokra.A jó pap is holtig tanul.Egyébként jó mélyen vannak a gyökerei, mert elég magas palántákat kaptunk.Én be szoktam ásni a legalsó levelekig majdnem.A paprikáknál egy hét után értem el azt, hogy feltöltéskor már egy rövid ideig megáll a víz a flakonokban, addig akár 4-5litert is önthettem bele,kiszaladt rögtön.
Előzmény: CORTEN (6)
pizza 3 Creative Commons License 2003.06.20 0 0 9
Észak-Magyarországon,Ózdon.Régebben a paprika,paradicsom palántákat magam neveltem,az utóbbi 3-4 évben vásároltam a plántákat.Most már újból lesz helyem,a következő tavasszal csinálok fóliasátrat.Nem nagyot, csak a család számára amit kell ültetnem, azokhoz tudjak palántákat nevelni.Amúgy is sokszor csalódtam már a bolti magokban,mondtam a feleségemnek,hogy idén mindenből teszünk el saját magot, amiből csak lehet.
Előzmény: Frint (7)
Frint Creative Commons License 2003.06.20 0 0 8
Csodálod, hogy kiszívta? Nálunk 1 méterig szinte csontszáraz a talaj...A tegnapi 10mm csapadék utám is locsolni kell. /mail-t küldtem/
Most azon gondolkodok, hogy mikroöntözést honosítok meg a kertben, azzal a bizonyos "japáncső"-vel. A próbanövény a paradicsom lesz.
Előzmény: CORTEN (6)
Frint Creative Commons License 2003.06.20 0 0 7
Ha jól emlékszem, a vízfelhasználását jelző mutatószáma kisebb mint a paprikáé, de ő is nagyon szereti az állandó nedves talajt. Kiterjedtebb és mélyebb gyökérzete lehet, mélyebbről felhozza a nedvességet, mint a paprika. Melyik vidéken kertészkedsz? Én dél-Békésben. Magad neveled a palántákat, vásárolod?
Előzmény: pizza 3 (5)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!