Keresés

Részletes keresés

tafinaf2 Creative Commons License 2008.06.01 0 0 700
Nem teged piszkallak, en is forgolodom a munkambol kifolyolag sokat sznobok kozott, Szingapurban is hasonlo helyeken vagyok allandoan, mint te (mert ezek azt hiszik, hogy a rongyrazassal biztos jo benyomast tesznek a kulfoldiekre, pedig hat IQ fuggo a dolog, a munkas-parasztnak biztos leesik az alla, de aki a homo sapiens (es sztoikus, mint en), az tudja, hogy ezek csak talmi dolgok, lenyegtelenek. Csak a normal nepeknek mondtam, mi a jo (tafinaf) modszer jokat kajalni, barhol a vilagon, a helyi ismeretek kulonosebb ismerete nelkul.

A felesegem kantoni, mindig mellettem van, en pedig a munkambol kifolyolag a vilagban sok helyen fordulok meg, de alapjaban veve harom fo polussal dolgozok: eu/hk/us. De korbenezhetsz az azsianeten is (azsianet(.com) vagy innen is kezdheted: nagyonjo(.com)), ami publikus, az ott megtalalhato, es talan meg erdekes is :-)

Egyebkent konnyen lehet, hogy uzleti vonalon is lehetnek kozoskodesre lehetosegek, az emlitett website-okon ezer lehetoseg van egy jo chat-re, emailre, stb (ha CEO szinten mozogsz).
Pandus Creative Commons License 2008.06.01 0 0 699

Ahogy a levelemből kiderült (Grand Hyatt és hasonlókban fogunk enni), nem a magam pénzén és nem a magam akaratából megyek oda, ahová, hanem visznek. de megpróbálom kihozni az egész útból a legtöbbet, amit lehet, és ez vonatkozik a kajára is. Teljesen részletes programunk van, ígypl. az éttermek is, ahol enni fogunk. azt is tudom, hogy a return to hotel to refresh for dinner egyórás programpontot is fotózással fogom tölteni, nem a kisestélyim felhúzásával (bár ők azt várnák). Amikor a magam pénzén utazom/tam, magam leginkább az utcán ettem, azt, ami megtetszett. Szingapúrban pl. azt az indiai rotit, (nagyjából lángostészta, vékonyra kilapítva, ropogósra sütve), amit Malajziában megkedveltem, ám Oroszlánvárosban darált hússal töltik. Most is ezt enném a legszívesebben, de Grand Hyatt, Swissotel the Stamford és ilyen helyek lesznek helyette. Ahol nincs utcaibüfé-kaja, csak fésűkagyló fehérrépapürével, meg királyrák mogyorós-sherrys vinaigrette-tel. Mindez a 70. emeleten. Mindehhez még föl is kell öltözni!  azért nem sajnáltatom magam, de tényleg jobban érezném magam az utcán. Ott ráadásul légkondi sincs, amit nagyon nehezen viselek.

Ezek szerint te oda nősültél? Vagy ott élsz és közben megismerkedtél egy heyi nővel, akit elvettél?

Előzmény: tafinaf2 (698)
tafinaf2 Creative Commons License 2008.05.31 0 0 698
A dim szam az tenyleg szam, es nem szum, bologat itt mellettem a felesegem is, aki kantoni. Na, ha valaki, o tudja, hogyan kell kiejteni :-) De ott van a wikipedia-n is. Google+wikipedia egyutt csodakra kepes (na meg egy jo suli).

Szingapuri kajaldakrol sajnos sem en, sem o nem tudunk regelni, tekintve ott szingapuri a konyha (nem kantoni). Sajat tapasztalatot sem tudok sokat megosztani veled, mert en kajaugyileg teljesen neutralis vagyok, en az eszemmel keresem a kenyeremet, sajnos nincs idom a gyomrommal foglalkozni, a felesegem foz ram, aztan en meg csak eszem, amit elem tesz. Meg betuzni sem tudnam, amiket eszek egesz nap, de ez engem nem zavar.

Ha esetleg magamnak kell etkezdet talalnom, en roppant egyszeru modszerrel szoktam ezt megoldani: mivel altalaban az olyan meleg helyeken, mint Kina es Del-Kelet Azsia, az ember motorozik, igy amikor az ember megehezik, elkezdi nezegetni, mely ettermek elott all sok motorkerekpar (ez ahhoz kell, hogy az ember tudja, hol van jo aron finom kaja). Vigyazat: nem autokat kell nezni! Ahol sok auto all, az ujgazdag-tanya. Aki motorozik, az altalaban a megfelelo IQ kategoria, es ha mar benzinbol nem eget feleslegesen sokat, akkor valoszinuleg azt is tudja, hol tudja a bendojet is jo price/performance-szal megtolteni (logikus). Ezutan bemegy az ember a kelloen teli etterembe, korbesetal, es megnezi, hol esznek sokan nagy elvezettel. Pincert odainteni, es azokrol az asztalokrol azokat a talakat kell megrendelni, amin mar csak par darab falat maradt (ez jelzi, hogy finom volt).

Ez egy gyors es hathatos modszer arra, hogy az ember a helyi plethora legfinomabb falatjait maga is kiprobalhassa viccesen jo arakon, a helyi nyelv ismerete nelkul.

Persze lehet jatszani a nagyokost, otcsillagos ettermekbe menni, etlaprol mindenfajta exkluziv nevu eteleket rendelni, utana hitelkartyaval fizetni (mert nincs nalunk annyi aproban), de ez mar inkabb IQ teszt. Aki jot akar nevetni, ajanlom a youtube-on rakeresni erre: "pen&teller bullshit the best" (vagy itt egy link: http://nl.youtube.com/watch?v=a9J1b3MqiX8).
Előzmény: Pandus (697)
Pandus Creative Commons License 2008.05.31 0 0 697
ui. Hétfőn megyek Szingapúrba, és Grand Hyatt és hasonló helyeken fogunk enni, de ha leeht választani, és nem menüt kapunk, akkor mit ajánlanál, ami különleges és finom is? Halat és herkentyűket nem eszem, szóval nem is olyan egyszerű a dolog.
Pandus Creative Commons License 2008.05.31 0 0 696
Én is dim számnak ismertem és használtam eddig, de most a kezembe kereült a paprikatv Egy falat...sorozatából a kínai, és kiejtés szerint vannak leírva a címek. ott szumnak írják, de persze lehet, hogy rosszul - mint az ábra is mutatja, ezért kérdeztem. csaocénak írják aZT, amit én dzsaocönek ismerek - szted melyik a helyes? ha legorgeted az oldalt, jobb oldalt alul talalsz egy gombot, ha megnyomod, (felolvassa neked a cikket), es ott hallhatod, hogy hogyan ejtik ki. ezt az infót meg nagyon köszönöm, nem is tudtam róla, hogy ilyen is van.
Előzmény: tafinaf2 (695)
tafinaf2 Creative Commons License 2008.05.31 0 0 695
Kantoniul [dim s^m], a Gimson atiras szerint, azaz parasztos atirassal dim sza'm (ekezettel, de roviden). Azaz "mintha angolul lenne", lehet ejteni a sum-ot (a dim-nek nem is lehetne az angol kiejtesi szabalyok szerint mas alternativaja). Egyebkent ezt kis logikaval ki is lehet kovetkeztetni, mert a "dim sum" kifejezes nem magyar, nem is nemet, nem is latin, hanem angol, es az angolok kezdetben mindent ugy irtak at, hogy az angol kiejtesi szabalyok szerint kimondva lehetoleg kozel legyen a kinai (kantoni) eredetihez. Magyaran visszaforditva a kerdest: dim szam vagy dim szum, ez esetben meg kell vizsgalni, hogy a "sum" vajon milyen szabalyok szerint lehetne "szum". Ugye lehetne "sum" is a kiejtes, ha sved, portugal, gorog, stb nyelveken irodna, de az ember ilyenkor felteszi a kerdest: vajon ezt a nevet a svedek, portugalok, gorogok aggattak a kinaiak kantoni szavara? Es (mivel ismerjuk a tortenelmet), ezek rogton kiesnek a szorasbol. Maradnak az angolok es a portugalok (meg kicsit a hollandok), ezek olalkodtak itt a legtobbet. A portugaloktol meg szarmazhatna a dim sum, de ennek az eselyet kb 1%-ra lehetne tenni, a pontos tenyek ismerete nelkul is, mivel a portugal nyelvben a "sum" atiras nagyon idegen lenne.



Egyebkent javaslom az en.wikipedia.org oldal hasznalatat, ha beirod "dim sum", ad egy jo osszefoglalast a temarol, es ha legorgeted az oldalt, jobb oldalt alul talalsz egy gombot, ha megnyomod, kapsz egy libacombot (felolvassa neked a cikket), es ott hallhatod, hogy hogyan ejtik ki.

Pandus Creative Commons License 2008.05.31 0 0 694
hadd kérdezzek tőled vmit: dim szum, vagy dim szám? hogy ejtik?
Előzmény: tafinaf2 (693)
tafinaf2 Creative Commons License 2008.05.30 0 0 693
Re online vonatjegyvetel: mar mashova is irtam, de nekem az a tapasztalatom, hogy teljesen felesleges barmilyen online dologgal foglalkozni Kinaban. Tobbnyire olcsobban jossz ki es redukalod a rizikoidat is akkor, ha szemelyesen es rogton utazas elott veszel jegyet. Magyarazatok az azsianeten.

Re vezetes Kinaban: hivatalosan csak kinai jogositvannyal lehet, es csak azoknak, akik huzamosabb ideig Kinaban tartozkodnak (tehat atutazoknak nem). A vizsga kinai nyelven van, tehat kinai jeleket kell felismerni (mert az orszagban az osszes tabla kinaiul van). Tehat addig ne probalkozz, amig fel nem tudod ismerni az osszes tablat.

Valamint keszuljon fel a kedves kulfoldi, aki csakazertis vezetni akar, hogy rovid idon belul balesetet fog okozni, tehat az ezzel jaro penz/idokiesest elore szamolja be, hogy meg igy is megeri-e neki.

A poentol eltekintve sok szukseg nincs Kinaban a vezetesre, mert az emberi munkaero sokkal olcsobb, mint pl Europaban. A bevett forma (mar evszazadok ota), hogy autot soforrel egyutt vesznek ki. Turistanak ez a taxi.
sponge Creative Commons License 2008.05.29 0 0 692
Na ez már jobban hangzik, főleg ha nyelvet is lehet választani. :)
Előzmény: kb. (690)
kb. Creative Commons License 2008.05.29 0 0 691
Nem olyan rossz, mint amilyennek elsőre látszik. Nyilván teljesen másképp kell vezetni mint mondjuk otthon, így én azt szoktam tanácsolni, hogy 2-3 hónapig csak csak nézni és nem vezetni. Utána azonban kb. ugyanolyan biztonságosan lehet vezetni, mint Mo.-on.
Előzmény: AgentOrange (688)
kb. Creative Commons License 2008.05.29 0 0 690
Ha van pl. magyar jogosítványod, akkor az alapján kaphatsz kínait, így nem kell tanfolyamra járnod és gyakorlatból vizsgáznod, csak az elméleti tesztet kell megcsinálni. Száz kérdésből min. kilencvenre helyesen kell válaszolni. Én Pekingben vizsgáztam pár éve, nagyságrenddel modernebb és kultúráltabb környezetben mint Magyarországon, inkább az amerikaihoz hasonlított. Sőt, Kínánban ha jól emlékszem 8 nyelvből lehetett választani a számítógépen, hogy melyiken akarom kitölteni. Turista vízummal rendelkezők nem szerezhetnek jogosítványt, ha jól emlékszem.
Pár infó:
Régebbi tesztkérdések
Fórum a kínai autóvezetésről
Pár infó a tanfolyamok felépítéséről
Előzmény: sponge (689)
sponge Creative Commons License 2008.05.29 0 0 689
És azt, hogy lehet megszerezni? Adnak olyat külföldinek?
Előzmény: kb. (684)
AgentOrange Creative Commons License 2008.05.29 0 0 688
+ haláltmegvető bátorság, mert igaz, hogy nem száguldoznak, de szabályok mint olyan nem léteznek, esetleg a piros lámpa, de ez sem mindig, szóval káosz a köbön.)
Előzmény: sponge (683)
kb. Creative Commons License 2008.05.29 0 0 687
www.ctrip.com

Augusztusra előre ilyen ár nem hiszem, hogy lesz még, itt nem szokás annyira előre gondolkozni. Kedd délben vettem 210+150 illetékért Hangzhou-Guangzhou repjegyet a ctrip-en aznap estére. :-)
Előzmény: neomedia (686)
neomedia Creative Commons License 2008.05.29 0 0 686
Hol nezted?
Xian- Shanghai kellene aug. 27-28-ra, en 150USD korul talaltam, 50USD-ert erdekelne:))
Előzmény: kb. (685)
kb. Creative Commons License 2008.05.29 0 0 685
Shanghai-Xi'an repülőjegy ma véve (próbaképp szerdára néztem) 350 RMB illetékkel együtt, ez 50 USD, olcsóbb mint a vonatjegyed lesz így. Persze ha ki akarod próbálni a kínai vonatot, az más, akkor nem szóltam.
Előzmény: neomedia (682)
kb. Creative Commons License 2008.05.29 0 0 684
Kínai jogosítvány.
Előzmény: sponge (683)
sponge Creative Commons License 2008.05.29 0 0 683
Üdv!
Mi kell ahhoz, hogy Kínában autót lehessen vezetni? Úgy hallottam, hogy a nemzetközi jogsit nemigen fogadják el.
Előzmény: tafinaff (668)
neomedia Creative Commons License 2008.05.29 0 0 682
Amiket ajanlottal mar elotte vegigneztem, messze a CITS-e a legjobb oldal. Nekem az mar online, ha kivalasztom, amit akarok es PayPal-al kifizetem:)
Jegyenkent 30USD-t szamitanak fel, ez nyilvan sok, de nekem kozvetlenul az Olimpia utani idoszakra kell Peking-Xian // Xian-Shanghai ejszakai soft sleeper...
Előzmény: kb. (681)
kb. Creative Commons License 2008.05.29 0 0 681
A CITS a legnagyobb kínai (állami) utazási iroda. Nincs tapasztalatom az online vonatjegy értékesítésükkel, ha van nekik ilyen (keresni lehet a járatok között, azt látom). Nem "online véve", hanem lelevelezve nyilván kapsz vonatjegyet náluk.

Angol nyelven online vonatjegy vásárlási lehetőséget Kínában amúgy nem ismerek (ha van ilyen, engem is érdekel), van azonban pár cég, amely kissebb-nagyobb jutalékért megveszi neked a vonatjegyet, ezek közül pár: www.china-train-ticket.com, www.chinatripadvisor.com, ha tudsz kínaiul, akkor a www.036.com.cn-t érdemes megnézned.
Előzmény: neomedia (678)
kb. Creative Commons License 2008.05.29 0 0 680
Semmi bajom a fiad blogjával, de ha figyelmesebben elolvasod a belinkelt bejegyzéséhez írt hozzászólást amiben említik ezt a két weboldalt - vagy esetleg magad is megnézed, amit másoknak ajánlasz - akkor számodra is ki kellett volna derülnie, hogy sem a ctrip, sem az elong nem foglalkozik vonatjegyekkel. Repülőjegyet, szállást és turistautakat kínálnak.

Előzmény: fold1 (679)
fold1 Creative Commons License 2008.05.28 0 0 679

http://wuhanboljelentem.blog.hu/2008/04/13/hongkongi_kalandok_2

vonatjegyek:

 www.elong.com illetve www.ctrip.com),

Előzmény: neomedia (678)
neomedia Creative Commons License 2008.05.27 0 0 678
Valaki vett mar toluk (online) vonatjegyet, valami tapasztalat?

China International Travel Service Limited, Head Office
http://www.cits.net
dragan11 Creative Commons License 2008.05.13 0 0 677
Szia!

Ne sajnáld a vásárlást, én elég balek voltam, hazahoztam Kína összes használhatatlan
progiját, DVD-jét és játékát :)
Amúgyis európainak a vásárlás idegtépő és kaotikus.
Lényeg, hogy jól érezted magad, az élmény a fontos.
Előzmény: hókifli (676)
hókifli Creative Commons License 2008.05.10 0 0 676

Sziasztok!

Háát fantasztikus volt! Igazán nagy ország, monumentális építményekkel.

Voltunk a Nagy Falnál is Badalingnál, meg persze a pekingi látványosságok sem maradtak ki. A Tiltott város pedig igazán labirintus. Legallábbis igy elsőre.

Nagyon jól éreztük magunkat, percről percre betábláztak minket. Hoztak-vittek-etettek, szinte csak aludni hagytak minket magunkra. A gyomrunk jól bírta, és gyönyörűséges éttermekben ettünk, hol jobbat, hol számunkra megszokhatatlan izűeket. Mint "nyugati" embernek csak a wc-vel voltak némi problémáim, de szerintem az mindenkinek van először. Az árak pedig nevetségesen alacsonyak voltak, - persze nekünk. Gondolom az ott élő embereknek már nem minden esetben ez a véleményük. Vásárolni sem igazán tudtunk, pont a feszített program miatt- ezt azért sajnálom. De talán majd legközelebb!!

 

köszi még egyszer a segítő tanácsokat!!

 

AgentOrange Creative Commons License 2008.05.07 0 0 675
IGO-nak csak Európa és Izrael térkép van, más navigációs progikra van kínai térkép (pl. Vito navigator).
tafinaf2 Creative Commons License 2008.04.29 0 0 674
Saccra a tizfoku skalan 8-asra taksalnam a feladatot (guided tour in Beijing).
Re iGo terkep, passz. Meggugliztad rendesen?
Előzmény: Lemmiwinks (673)
Lemmiwinks Creative Commons License 2008.04.24 0 0 673

Sziasztok

Pekingbe guided tourt mennyire nehéz találni előzetes foglalás nélkül?

Mondjuk a jövő héten?

INterneten érdemes előre foglalni.

 

iGO Peking és Shanghai mapet nem tud valaki véletlenül? (.fbl)

hókifli Creative Commons License 2008.04.20 0 0 672

Na jól van, akkor megnyugodtam, hogy pént nem hozok haza! ;-))

 

Mégegyszer szeretném megköszönni, hogy segítettetek. Ha haza értem, majd beszámolók.

tafinaff Creative Commons License 2008.04.18 0 0 671
A boltok Kinaban MINDIG nyitva vannak, meg ejjel kettokor is, tehat Kinaban maximum a kinai uj ev alatt talalsz olyat, hogy valami zarva van (a tulaj hazahuzott a hukou szerinti posztjara), de inkabb felvesznek valakit, aki kinyit, de boltot zarva NEHEZ talalni Kinaban. Egy szo mint szaz: ha a penzedet akarod kolteni, annak nem lesz akadalya :-)

Re cenzura, mar irtam a szerkesztosegnek az ugyben, valoban furcsasagok vannak, remelem kivizsgaljak...
Előzmény: hókifli (669)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!