Keresés

Részletes keresés

Hepci Creative Commons License 2019.04.06 0 1 68469

Engem meg az zavar, hogy bemegy egy Bortársaság boltba két borhoz nem értő ember és tanácsot kérnek, hogy valami nagyon jó magyar vörösbort szeretnének venni ajándékba, erre az eladók a Weninger Steinert ajánlják nekik.

Így került hozzám a palack, a kedves ajándékozó testvérpárnak köszönhetően.

Annyi jó és "kockázatmentes" vörösbor van a Bortársaságnál 5-6 rugó körül, miért pont ezt sózták rájuk 10-ért?

Előzmény: BZoltan (68467)
BZoltan Creative Commons License 2019.04.06 0 1 68468

Ahogy fajélesztő nélkül is lehet jó bort készíteni úgy hozzáadott kén nélkül is lehet  eltartható bort készíteni. Mindkettő nehéz, mindkettő melós. De lehet. De ez a két technológia köszönőviszonyban sincs egymással. A piac nincsen tele ihatatlan spont erjesztéssel készülő borokkal. A spontán erjesztéssel kapcsolatos hülyeséget a fajélesztőket nagyüzemben használó és azokkal kereskedő cégek terjesztik. Ameddig a kénmentes natúr borok nagy része tényleg irgalmatlanul rossz. De a korrektség kedvéért fontos megjegyezni, hogy csak a nagy része, nem mindegyik. Van finom, eltartható hozzáadott kén nélküli bor.

De ennek a technológiának van pár komoly feltétele:
- zéró maradékcukor (0g/l)
- nagyon kevés polifenol 
- minimális extrakt 
- nagyon alacsony Ph
- alapos ülepítés
- magas csersav

Ezek a feltételek fajta és termőhelyspecifikusak. Vagyis nem lehet minden fajtával, minden termőhelyen megcsinálni ugyanazt.

Előzmény: Jocó0423 (68466)
BZoltan Creative Commons License 2019.04.06 0 0 68467

Érdekes lenne tudni, hogy pontosan hány százalék preferálja az ilyen objektív mércével is szar borokat. Szemmel láthatólag annyian azért vannak, hogy a Weninger féle fundamentalista termelők rossz borait is  legyen ki megigya :)

 

Ami viszont engem sokkal jobban érdekel az az, hogy hogyan kapnak forgalombahozatali engedélyt ezek a borok.

 

Kérdeztem a Franzot, hogy a Faß 7  bora hogyan ment át a Nébih vizsgálatot. Ez volt az a levél amire nem is válaszolt.

 

Aztán a borrajongón még  másfél éve kérdeztem a Heimann Zolit, hogy hogyan kaptatok egy szűretlen, seprővel palackozott borra forgalomba hozatali engedélyt. Ő csak annyit válaszolt, hogy "Szívesen beszélek ilyen hivatalos dolgokról is, de inkább Szekszárdon, élőben, vagy bármelyik kóstolón..."

 

Na... én azt gondolom, hogy ha az lenne a válasz, hogy hát beküldték a Nébih vizsgálatra és megkapta a forgalombahozatali engedélyt  akkor azt leírta.

 

Szóval engem mint termelőt az zavar fokozottan, hogy ameddig nekem időm, pénzem, energiám és munkám megy arra, hogy a törvényeknek megfelelő borokat tegyek az asztalra addig a vannak akik valamiért a törvény fölött állónak érzik magukat.

Előzmény: Hepci (68465)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.04.05 0 0 68466

Mondhatsz nekem bármit Zoli de kén nélkül egyszerűen nem áll el a bor! Az, hogy hogyan kerül bele, az megint egy másik kérdés.

Pontosan azt írod amit én. Fajélesztő nélkül csak nagyon korrekt technológiával lehet jó bort készíteni.

 

Előzmény: BZoltan (68463)
Hepci Creative Commons License 2019.04.05 0 0 68465

Szerintem az élvezhető bornak az élvezhetetlen nem konkurencia.

Van 3% elmebeteg aki ezt favorizálja?

Buggyant bort a buggyantaknak - váljék egészségükre.

Előzmény: BZoltan (68464)
BZoltan Creative Commons License 2019.04.05 0 0 68464

Én pont emiatt érzem néha nagyon furcsán magam. Majd két évtizede dolgozom, küzdök, írok, beszélek és bizonyítom a mondanivalómat borokkal, hogy a természetes módon készülő, tiszta, egészséges, egyedi ízű, termőhelyi borok palackozása és a fogyasztók asztalára juttatása a helyes cél... erre jön egy fundamentalista mozgalom akik szerint még én is valami vállalhatatlan rossz dolgot csinálok azért mert több ként teszek a borainkba mint ők. Meg mert szűröm és derítem a bort palackozás előtt, hogy nem kutúsodjon meg mire a fogyasztó poharába jut.

 

Szerintem itt épp Kronosz fogyasztja el a gyermekeit félve attól, hogy azok a hatalmára törnek. Szóval a natúr borosoknak neki kell menni a simán organikus és biodinamikus termelőkhöz, hogy nehogy azok elszívják előlük a levegőt. Minél szarabb borokat tolnal a piacra, minél zavarosabb, lébszagúbb, ecetesebb murcit mutatnak annél jobban szembe tudnak helyezkedni a simán organikus bortermelőkkel.

 

De az bíztató jel, hogy a natúr borok piaca telítődni látszik.

 

Amúgy el van szúrva az egész natúr bor mozgalom. Mert inkább nyers bornak kellene hívniuk, nem szabadna palackozniuk és hűtve szállítva a termelő 20-40km-es körzetében szabadna forgalmazni pár napos eltarthatósággal mint a tejet. Az poén lenne...         de az röhely, hogy ugyanúgy palackozni, szállítani és tárolni akarnak natúr borokat mint a szűrt, derített és kénnel tartósított borokat.

Előzmény: Hepci (68459)
BZoltan Creative Commons License 2019.04.05 0 0 68463

Lehet hozzáadott kénnélkül finom és tartós bort készíteni. Ittam már tíz éves hozzáadott kén nélkül készült fantasztikusan jó bort. De sokan azt hiszik, hogy jobb lesz attól a boruk ha kén nélkül készítik.

A fajélesztő nélküli erjesztés pedig semmilyen kockázatot nem hordoz. A helytelen higénia és hitvány alapanyag meg a technológiai fegyelmezetlenség hordoz kockázatot.

Előzmény: Jocó0423 (68460)
BZoltan Creative Commons License 2019.04.05 0 0 68462

jaja, néha én is úgy érzem, hogy ha egy bor nem elég szar akkor az nem jó.

Előzmény: kifli (68458)
Hepci Creative Commons License 2019.04.05 0 1 68461

Francois Noblecour Cabernet Sauvignon-Syrah 2017

Az Aldiban kapható, nyilván nem a természetesboros vonal képviselője. :)

Alighanem a francia Vargapincészet, esetleg Weinhausbócsa terméke, az élvezeti értékben érezhető különbség ezektől pedig nagyjából megfelel(het) a két ország borkultúrája közötti különbségnek. Tehát könnyed, gyümölcsös vörösbor hibák nélkül, kulturált savval és selymes tanninnal. 999 forintért remek vétel, bár ismernék hasonlót magyar kivitelben. 4+ pont

Előzmény: Jocó0423 (68460)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.04.05 0 1 68460

Én csak itt ülök és zavartan vakarom a fejem :(

Amikor én írtam, hogy van egy határ a természetes és a szar között, akkor kaptam eleget a fejemre.

Amikor leírtam, hogy kénmentes borkészítés nem az igazi, mert csak megromlik a bor, akkor is kaptam a fejemre :)

És amikor kifejtettem, hogy a fajélesztő nélküli természetes erjesztés is hordoz magában kockázatokat, akkor egészen lebutáztak :)

 

Ma trendi a természetes szó de sokan nem értik, hogy mekkora technológiai fegyelem és tisztaság kell ezekhez az eljárásokhoz. Ehez is érteni kell és sokat tanulni.

A sok barom meg elájul a szmötyitől.

Előzmény: BZoltan (68457)
Hepci Creative Commons License 2019.04.05 0 0 68459

Kivételesen teljesen egyetértünk.

Valahol a fogalom kezd torzulni, a természetes bor ugyanis nem lehet egyenlő a rossz/beteg borral. Ami brettes, illós, ecetes, zavaros, és ráadásul a nyitás utáni napra még ehhez képest is megbuggyan, az nem természetes, hanem szar.

Néha a hardcore híveket olvasva-hallgatva kicsit kezd olyan érzésem lenni, mintha a minimál technológiával, környezettisztelő módon JÓ bort készítők is valamiféle vegyészek lennének...

Előzmény: BZoltan (68457)
kifli Creative Commons License 2019.04.05 0 0 68458

kissé túltolják mostnság a természtességet.

 

lassan odajutunk, hogy egyeseknél az a jó (értsd természetes, vagy természethű), ami szar.

 

persze ez lehet hogy csak izlés kérdése és én vagyok oldszkúl, maradi, begyepesedett...

Előzmény: BZoltan (68457)
BZoltan Creative Commons License 2019.04.05 0 0 68457

Személyesen évente párszor szoktam vele találkozni. Olyankor érintőlegesen szoktunk ilyen dolgokról is beszélni. Próbáltam vele email-ban is kommunkálni, de arra nem válaszol. A szimpátiám részben emiatt némileg csökkent. Én udvariassáérdésnek tartom, hogy valaki reagáljon email-ben feltett kérdésekre.

 

Szerintem egyébként a helyzet az az, hogy ő nem tartja ezeket a borokat szarnak. A fundamentalizmzus alatt is pont ezt érzem. Én rendszeresen kóstolol fundamentalista módon natúr boros borászoktól  borokat és a nyomasztó többségükért én pénz nem adnék. A legtöbb ilyen full natúr bor nekem inkább szájder meg siólé. Egyszerűen nem borélmény ezeket a borokat fogyasztani. Étteremben pedig többször küldtem vissza vállalhatatlanul ecetes, savanyú, beerjedt, rossz szagú natúr bort ünnepelt borászoktól. Volt pár szommeliér csillagos helyeken az elmúlt évek során akit az asztalhoz rendeltem, hogy what the fuck ... mert én most nem melózni akarok, hanem élvezkedni és lesz szíves a kutús szarát itassa fel a dán vendégeivel, de nekem hozzon iható bort. Aztán volt sértődés meg nyafogás.


Ugyanakkor elképedve szoktam nézni, hogy az ilyen űbergáz löttyöket tapasztalt, jól kóstoló és értelmes emberek úgy nyalják mintha a világ csodái lennének.

Szerintem a Weningerrel is ez a helyzet. Vannak éttermek, kereskedők akik megveszik a borait, vannak fogyasztók akik leborulnak előtte és van egy rajongótábora ennek a stílusnak. Innentől kezdve ő nemhogy neked nem fogja elhinni, hogy szar a bora, hanem saját magának sem.

 

A nagy kérdése most az egész borvilágnak pedig az, hogy van-e elég fogyasztója az ilyen zavaros, fingszagú, ecetízű szájderes, murciknak vagy nem. A piac szerintem telítődött. Szóval új neveknek már nehéz belépni a piacra. A régiek, hogy megélnek-e ebből az 5-10 éven belül ki fog derülni.

Nekem ez különösen nehéz téma, mert én 2001 óta és 2007 óta amióta piacon vagyunk magamat a természetes borok egyik zászlóvivőjének tartom. Ha visszalapozol, akkor láthatod, hogy még jóval a magyarországi biodinamó és messze a fingszagú szájderek előtt már masszívan toltam a természetességet. De erre a vonatra már nem ülök fel. Mert őrültségnek tartom. Illetve nemcsak őrültségnek, hanem veszélyesnek és egészségre ártalmasnak. Romlott élelmiszert nem adunk a fogyasztóknak. Nem célom megmérgezni senkit buggyant szőlőlével.

Előzmény: Hepci (68456)
Hepci Creative Commons License 2019.04.05 0 2 68456

Nem a technológiai fundamentalizmus riasztja a fogyasztókat, hanem a beteg borok és a katasztrofális ár/érték arány. Itt van pl. ez a Steiner, ami a kétezres évek elején az egyik legjobb magyar vörösbor volt.

Ma - legalább - az egyik legjobb magyar kékfrankosnak kellene lennie az ára alapján, ezzel szemben majdnem ihatatlan.

Nem tudom, mi lehet az ok, mert önmagában se a biodinamika, se a derítés és szűrés mellőzése, se az alacsony kén nem teszi élvezhetetlenné a bort, mint ezt számos más, pozitív példa mutatja.

Talán Weninger nem képes olyan technológiai higiéniát megvalósítani, amit megkövetelne a fejében kiteljesedett ábránd.

Azt se értem, hogy egy élvonalbeli (?) borász hogyan nem képes érzékelni, hogy a borai rosszak.

Az utóbbi években kóstolt kb. 5 Weninger bor szinte kivétel nélkül olyan volt, hogy azt magára adó borász nem palackozza le, az árukról már nem is beszélve.

Te talán jóban vagy vele - megkérdezhetnéd, mit gondol erről. A vége ugyanis az lesz, hogy nem fogja tudni eladni a borait, a biodinamóba és természetességbe (?) beleszédült idiótákat leszámítva.

Előzmény: BZoltan (68455)
BZoltan Creative Commons License 2019.04.05 0 0 68455

Bizony. Nem is olyan régen még simán a top5 magyar vörösboros pincék közé soroltam volna.

 

De az egyik legszomorúbb példája annak, hogy a technológiai fundamentalizmus az bármilyen izgalmas és forradalmi a fogyasztók egy részét garantáltan riasztja.

Előzmény: dezso (68446)
BZoltan Creative Commons License 2019.04.04 0 0 68454

Jogos a kérdés :)
Azt hiszem mindkettőben van igazság, de talán egy kicsit inkább az utóbbiról van szó.

Előzmény: Hepci (68452)
BZoltan Creative Commons License 2019.04.04 0 0 68453

Köszi :) Haladunk, haladunk.

Előzmény: lazaridi (68450)
Hepci Creative Commons License 2019.04.03 0 1 68452

Ennyire megerősödött a bortermelői öntudatod, vagy te is azt találod a Weninger-palackokban, amit én?

Előzmény: BZoltan (68449)
loading Creative Commons License 2019.04.03 0 0 68451

Régen minden szebb volt. Bár amilyen borokat kóstolok manapság, tényleg elmerengek ezen közhely igazságtartalmán....

Előzmény: dezso (68446)
lazaridi Creative Commons License 2019.04.03 0 0 68450

Zoli, szép lett  a pince.

 

Enek örömére ki is nyitottam egy 2012-es Traminit. Remek.

Előzmény: BZoltan (68449)
BZoltan Creative Commons License 2019.04.03 0 0 68449

Pedig volt idő amikor két kézzel kaptam volna egy ilyen lehetőség után.

Előzmény: Hepci (68448)
Hepci Creative Commons License 2019.04.03 0 1 68448

Ajánlottam neki pár hónapja, hogy cseréljük el a Weninger Steinert egy juhfarkjára (10 rugó vs. 5 rugó), de nem volt kedve a bizniszhez.

Pedig olcsón juthatott volna kiváló Weninger borhoz. :)

Előzmény: Jocó0423 (68447)
Jocó0423 Creative Commons License 2019.04.03 0 0 68447

Majd Zoli leharapja a fejeteket meglássátok :)

dezso Creative Commons License 2019.04.03 0 0 68446

Pedig voltak onnan jo borai regen, igaz, hogy azok meg konvencionalis technikaval keszultek...

Előzmény: Hepci (68445)
Hepci Creative Commons License 2019.04.03 0 0 68445

A Weninger Steiner 2013 palack végét kiöntöttem.

Ez szerepel róla a Bortársaság honlapján:

"A Fertő-parti, keleti fekvésű Steiner dűlő a helyi krónikák szerint a régió legjobb fekvésének számított köves, kőtörmelékes, forró és száraz talajával, illetve gneiszes, palás altalajával. Innen nyerte a Steiner kékfrankosa fűszeres, herbás illatát és fekete bogyókra, szilvára emlékeztető ízét, vastagságát, gazdag szerkezetét és hosszú ásványos lecsengését. Biodinamikus bor, minimális kénnel palackozva. (2017. január)"

 

Az ilyen "borleírások" készítése helyett valaki - akire hallgat - szólhatna Franznak, hogy a borai nagyon egyszerűen fogalmazva sz@rok, ár/érték alapján pedig ez a tétel botrányos.

Előzmény: joskabacsi (68440)
joskabacsi Creative Commons License 2019.04.02 0 0 68444

csak a vendégek számára, saját fogyasztásnál spórolunk.

Előzmény: loading (68442)
loading Creative Commons License 2019.04.02 0 0 68443

Akkor maradjunk a jól bevált Csernyik boroknál. A 2017-es hárslevelűt ajánlom, majdnem olyan jó, mint a 2015-ös Zenit. Igaz, kicsit drágább lett, mint az Organic Weninger...

Előzmény: Hepci (68437)
loading Creative Commons License 2019.04.02 0 0 68442

ezért tartasz otthon egy brett-sót? :)

Előzmény: joskabacsi (68441)
joskabacsi Creative Commons License 2019.04.02 0 0 68441

Sőt, sokan hiányolják is, ha túl nagy a huzat!

;)

 

Előzmény: bajnár (68439)
joskabacsi Creative Commons License 2019.04.02 0 0 68440

Detto ...

Előzmény: Hepci (68437)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!