Sztem annyi nem terem, hogy komolyan lehetne venni az értékesítést. Pár száz üveggel esetleg el lehet adni, de ez annyira nudli mennyiség, hogy szerintem nem áll szóba velem komoly forgalmazó. Kocsmákat járni meg ... ott nem kell a minőség. Viszont szívesen beneveznék 1-2 versenyre, ha olyan lesz. Azt nem tudom, oda mennyi borral kell nevezni.
Kösz a tippet, de abban nem gondolkodom, bár a cimbim olyan etiléntertályt csinálna nekem amilyet csak akarok, (lévén a műanyagtartályok és úszómedencék professzora), de az ugyancsak nehéz és sérülékeny, ráadásul, ha megkarcolódik tisztántartani is sokkal macerásabb.
Ezt egyébént fel is akartam ajánlani: az itteni termelők között szervezhetnénk egy találkozót, ahová mindenki hoz egy-két üveg bort. Egy kicsit iszogatnánk és beszélgetnénk.
Köszönöm a tanácsokat, de más úton járok. A célom a régi, hagyományos bortermelésből annyi értéket megmenteni, amennyit csak lehet, az azóta elért eredményekkel ötvözve.
Tehát: oxidatív borok, ugyanakkor magasművelés olyan terméskorlátozással, amely kb. megfelel a fejművelésű szőlők hozamának. Kézi szüret és előválogatás után szemelt préselés, de a bogyózás már géppel. Csak előprésmust, nem kétszeri préselés. Megpróbálom a bort nem élelmiszervegyészként kezelni, azaz csak nagyon szükség esetén savtompítani, vagy javítani. Így erősen évjáratosak lesznek a borok. Ha sikerül megtartanom a fogadalmam, akkor a rossz évjáratokban nem szüretelek, mert nem szertném a bort cukrozni.
Nem mennyiségre termelnék, hanem inkább kevesebbet, de nagyon jót szeretnék.
Fahordók? Próbálkozz úszófedeles saválló tartályokkal, sokkal kisebb macera, ráadásul nem is nehezek. Pár évvel ezelőtt, amikor Szlovéniából áthozva visszakaptuk az Áfát, még árban is jobb volt, vagy legalább is egál.
Én is mértem cukrot a hétvégén, de egyben, tehát próbáltam reprezentatív mintát próbaszüretelni. Ez az átlagos minta 17-es (!!!) cukorfokú volt, igaz, csak muskotályos fajtákat szedtem. Egyelőre élénk savak, de még zöldes szín. A rizlinget nem mértem, azt október nem szedem le.
Egyes fürtök szétrobbantak a hétvégi esőtől :(( de a többség köszöni szépen, jól van. Csak nagyon kevés helyen indult el a lisztharmatos szemek felnyálkásodása, ott egy pici rothadás látható. Ez a vékonyhéjú fajtákra jellemző.
Nálam két hét múlva lesz a muskotályos fajták szüretje, nagyon várom. Ha marad a jó idő, akkor akár 20 vagy a fölé is mehet a cukor, és ez pont 20 fokkal haladja meg az idei várakozásomat. :))
Hétvégén beavattam az új hordóimat. Alig bírok mozogni.
Ma mértem a szőlőszemek cukorfokát. Hát alakulgat, 3 héttel ezelőtt látatlanba elfogadtam volna. A szilváni déli oldalám mértem 18-as szemeket is míg az északi árnyékos felén 14-16 között szóródtak. 17.-én nagy valószínűség szerint szüret, nagyon el lennék keseredve, ha 16 fölé nem menne a cáger. Ez egy ilyen évben, mint az idei elfogadható. A kései szőlők, még jobbak lehetnek, ha tart a meleg idő. Leginkább a vörösekben bízok, mert a Pinot Noir a mérések szerint már most hozza a 16-ot és olyan egészséges, hogy ha kell még 3-4 hétig is fenn maradhat.
Ha netalantan valaki felismerne, hogy milyen szolok ezek, annak nagyon orulnek. Eleg sok fajta szolom van, de nem tudom melyiknek mi a neve, nem en ultettem oket. Ez a harom fajta a legizletesebb.
Motoros, mert most vezették be a pincébe a villanyt.
Most láttam, az OBI-ban is kapható, a Robix gyártja. Én a gyártótól vettem, 98eFt-ért, az OBI-ban 99ezer. Big deal, mondhatom.
Van egy kis fogadógaratja, műanyag hengerek a bogyó megroppantására, és egy henger, amin kipotyoghatnak a szemek. Szerintem ez olcsó, mert az olasz versenytársa, a Spagni, kb. duplájába kerül.
Cukorfokot nem mértem, csak ízleléssel, de a muskotály fajták már ehetők, sőt, finomak. Ez az idő most nagyon jól jön, sajos a lisztharmat miatt sok szem befeketedett, beszáradt. Szürkerothadásnak nyoma sincs.
Kis termésre számíthatok (részben a terméskorlátozás miatt, részben a lisztharmat miatt) de ha minden jól alakul, azaz marad az idő, akkor az a kevés, ami lesz, jó lehet.
Nem vagyok elkeseredett, többet tanultam ez alatt az egy év alatt, mint az egyetemen. Pontosan tudom, mit kell csinálnom tavasszal, mikor kell zöldmunkát végezni - ezt már tudom majd jól is csinálni. Öt évet adtam magamnak, időarányosan jól állok. :))
Van valakinek extra koran ero szoloje? (pl . Csaba gyongye, vagy Kozma Palne)
Tenyleg olyan koran erik, mint ahogy irjak? (Julius vege, aug eleje)
Nalam meg beazonositatlan szolok vannak, ezek most kezdenek csak erni, es szeretnek ultetni legalabb 1-2 to korait is.(Ha tenyleg annyira koran ernek?)
hát az utóbbi másfél hétben nagyon-nagyon jó gyümölcsérlelő idő van, még maradjon kb 6 hétig, és olyan tutti szőlők lesznek, hogy az már veszélyes.. :-)
Hol, milyet, mennyiért? Új vagy használt? motoros, vagy kézi hajtású?
Én is nézegetem őket régóta, tele a hírdetőújságok eladókkal, de azok darálók, nem zúzó-bogyózók. (látszik az ágazat csődje, rengetegen szabadulnának a felszereléstől) Egy új beruházására még nem szántam rá magam, de most vettünk végre egy borszivattyút. (Ja megy egy levetett hordót az Oremustól:))
Mikor tervezed a szüretet, és hogy áll a szőlő egészségileg? Nálunk igéretes a javulás, beszáradtak a rothadó szemek, cukorfok mint a rakéta megy felfele.
Ha eddig nem fogtad meg a lisztharmatot, már nem is fogod, sajnos. Pocsék az idő. Azon gondolkozom, hogy egyáltalán szüreteljek-e rizlinget. Szar bort nem szeretnék csinálni, a felcukrozásban nem hiszek.
Köszönöm. Ma leküldtem, de már nagyon csunyán néz ki. Ez a monszunidő kikészítő, legutóbb a jég is megtépte... nem is tudom, lehet, hogy leszedem hétvégén. Inkább savanyú legyen, mint hogy szétrohad az egész.
Hallott valaki olyanról, hogy oltókészülék? Ugyan sima (oltó)késsel is szoktunk oltani, de csak a gyümölcsfa oltások erednek meg, a szőlőoltások valamiért sohasem, ezért gondoltam, hogyí utánajárok. Amúgy nálam is nagyon lisztharmatos a szőlő, hiába permetezem.
Most voltam fenn ismét, hát elég nagy a gáz... A lisztharmat mindenhol támad, ha nem permetezek, szerintem 1 hétig se birja, nem hogy kettőig. Mondjatok valamit!
Valaki említette a Thiovitot, 0 napos várakozással, esetleg ha azzal lenyomatnám még egyszer? Főleg a lisztharmat a gond, mert kb egy hónapja eléggé elkapta, és most félek, hogy masszívan kiújul a végére.
Tegnap én is lezártam az idei permetezési szezont (rézgálic).
A muskotály gyönyörű, szeptember második felében leszüreteljük, a rizlingen befeketedett a lisztharmat a bogyókon, talán lesz belőle valami. Egy kisebb csoda történt. Kezdek hinni a növényvédelemeben.
Mivel permeteztél? Általános szabály, hogy az utolsó permetezés kontakt nehézfémtartalmú szer (régzálic, pl.). Akkor az annyira megfogja a perenoszpórát, botritist, amennyire lehet. Többet tenni nem lehet, a rézgálic élelmezési várakozási ideje 21 nap.
Nalam is gondok vannak. Ket hete permeteztem, de mar megint mintha peronoszom lenne. Levelfonakon foltokban feher valamik foltokban. Jovo heten sejtesem szerint szuret lesz, addig en mar nem permetezek semmit, csak nem lesz nagy baj.
Sajnos az én rizlingszilvánimat is jól megrágta a lisztharmat, és most valami sárga színű gomba is megjelent itt-ott, valamint néhány levél fonákján az erezet mentén granulátum szerű fehér por (gondolom ez is valami gomba)
Kb 2 hét múlva esedékes a szüret, permetezzek még, vagy hagyjam a fenébe? Utoljára shavitot kapott , de már harmadszorra, valami más kellene talán.
Ma voltam kinnt a kertben orjaraton. Nalam nincs hire a rothadasnak (egyenlore). Szep nagy furtok, nemelyik mar mar kostolasi fazisban, szerintem 2 heten bellul szuret. A termest kicsit keveslem, sacc/kb olyan 30 es 50 kg kozott 60 token....
Ami a rothadást illeti: a 134-es hsz-ban betett kép folyományaként tegnap vagy három nagy vödör hasonló állapotú szőlőt "szüreteltem" bele a kukába. :-((((( De szerintem még van kb. ennyi fenn, ahol a fürtök csk részben érintettek. Azokat még fennhagytam, de az igazat megvallva, nem hiszek a csodákban. Elszomorító, mert tavaly (elsőéves szőlőkertészként) feleennyit nem foglalkoztam vele, és sokkal szebb volt a termés.