Keresés

Részletes keresés

kiwancsi Creative Commons License 2004.04.20 0 0 258

Ja! Tulajdonképpen azért jöttem ide...
Először is sziasztok!

Szóval a hétvégén vásár van a kertészetin. Magam csak a citrom és narancssárga parikat nevelem, és tavaly olyan jó minőségű palántát vettem a vásárban hogy idén is erre készülök.

A kérdésem a következő: volt ott futónak nevezett, de nem mertem olyat venni. Nem ez a kérdés természetesen, hanem hogy milyen magasra nő az meg? Nem nehéz-e a nevelése, tartása? Ti ezt biztosan tudjátok.

köszönöm
kiw

kiwancsi Creative Commons License 2004.04.20 0 0 257

Türelem és kivárás!
Nálunk azurammal volt gond. Eljön a megfelelő lélektani pillanat! :)
Mióta tudja hogy nincs "elvárás" még ásnia sem kell, csak füvet szabad nyírnia, ami a legnagyobb gyönyörűség, hiszen magában lehet a gondolataival. A legnagyobb nyugalmat a családban a fűnyírás közben lelte meg, hiszen abban az iszonyatos zajban senki emberfiának nem jut eszébe Őt háborgatni(pedig villanyosat használunk). :>
Én meg buzerálhatom békésen a kertemet. :)
Előzmény: KILGORE TROUT (254)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.04.19 0 0 256
Nekem se lift se lapostető csak részeg szomszéd :( Bármi lenne én belaknám, beépíteném, felszántanám ...
Előzmény: CORTEN (255)
CORTEN Creative Commons License 2004.04.18 0 0 255
Ja!

Szvsz rövid szoktatás után már lassan mehetnek ki, ha a kinti hőmérséklet nem csökken nagyon 10°C alá, akkor éjszaka is elvannak kinn. Bár ahány növény, annyi elvárás.

Amikor újpesten laktam akkor az egyik tízemeletes lift gépházait összekötő folyosón egy faszi komplett kis növényházat realizált, két évig még a tető egy részét is beépítette (olyan 6nm-es alapterületen) és ott nevelt mindenfélét. Érdekes módon senki sem gányolta össze, csak a tűzoltóság kötött bele???? így le kellett bontania. Ha nekem lenne egy tízemeletesem , akkor biztos, hogy édenkert díszlene a tetején :) Lapostető rulez! Az usákoknál elképesztő kerteket varászolnak, ahova csak tudnak, legyen az csak 10nm-nyi sík felület, akár 30 emelet magasban is. Nálunk meg a Dunát is leaszfaltozzák lassan...

Előzmény: KILGORE TROUT (254)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.04.18 0 0 254
Természetesen az asszony támogat és pártol (azt hiszi ennyivel megússza kertészkedésemet és nem lesz kertes házunk soha:)

A kérdés inkább az volt hogy már ki lehet-e rakni a szobából a szabadba az áttelelt növényeket, nem az, hogy évelő-e, vagy nem. Így termetes növényektől szabadítanám meg a szobát, sok helyet nyerve.

Előzmény: CORTEN (253)
CORTEN Creative Commons License 2004.04.18 0 0 253
A paprika elvileg (legalábbis jelentős része) évelő. Az élőhelyén mindenképpen. Mintahogy sok paradicsom és a tomatillók is. Ha túlélte a telet, és aktív, akkor miért ne maradhatna.

Megértem a türelmetlenségedet, én is alig türtőztettem magam, még jó, hogy március elején nem értem rá, mert már földbe kerültek volna a magok. Az a röhej, hogy már a jövő évet tervezem, mert akarok építeni egy földbe süllyesztett (legalábbis háromnegyedéig :) palántanevelőt, rendes fűtéssel. Fekvőkémény, fűrészporos kályha, miegymás.

Az asszony hogyan áll nálatok a kérdéshez? Tetszik neki a selfmade rainforest? Nálunk, amióta a lakásban nem a poharakkal teli ládákat kell kerülgetni egészen nagy támogatottságot élvezek.

Előzmény: KILGORE TROUT (252)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.04.18 0 0 252
Hoppá ez azt jelenti, hogy amelyik áttelet bent az már mehet ki, mert az öreg növény?
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.04.18 0 0 251
Már nagyon türelmetlenkedem és tiszta dzsungel a lakás :)

Átlag 40-50-60 centiméteresek a növények és amelyiken még nincs paprika az is tele van bimbóval. Nem szabad ilyen korán nekiesni :(

Döbbenetes, hogy a mesterséges világítás alatt mit produkálnak 20-30 cm-es palánták. Tömény, dús, elágazó bokrok, temérdek bimbóval és virággal.

CORTEN Creative Commons License 2004.04.18 0 0 250
Elvileg már mehetnének, csak május első harmadában még jöhetnek jelentősebb lehűlések amit a fagyosszentek zárnak(Pongrác-Szervác-Bonifác). A paprika kényesebb, a paradicsom meg könnyebben fagy el :( bár jobban tűri a hideget.
Szabadföldre nem is nagyon telepítenek az ország ezen részén ez előtt a kritikus időszak előtt. (A fólia más, ott vészfűtéssel át lehet vészelni ezt a periódust és a koraiság (magasabb ár) általában kompenzálja a pluszköltséget.
Tartósan 15 fok alatt eléggé sínylődnek a palánták, növekedésük leleaasul-leáll, a betegségek hamarabb elkapják a palántákat, a vírusok a legutolsó sejtbe is eljutnak, ami az intenzív növekedési szakaszban nem mondható el.
Ezért szoktam én legalábbis későbbre igazítani a vetést, hogy május elseje előtt ne kelljen kihelyezni az állományt, mert szimpla fólia alatt húzós lenne a fűtési költség. Ha kevesebb növényről van szó, és jól izmolt végtagokkal rendelkezik a kertbarát akkor már vidáman lehet friss levegőn tartani a palántákat, legfeljebb éjszaka kell a védett lakásba vinni azokat. A mértékletesség és fokozatosság elveit azért illik követni. Főleg akkor, ha közvetlenül érheti napfény a növényeket.
(tudom, hogy augusztusban-szeptemberben akár öt fokig is csökken a raeggeli órákban a hőmérséklet, csak az már más fejlettségi stádiumban éri a dudvákat)

--
Némelyik paradicsomom a várakozásoknak ellentmondóan nagyon megugrott a hosszabb megvilágításnak köszönhetően, és félő hogy rohamos növekedésük a többit árnyékba kényszeríti. Viszza kell vennem a fűtést, mert a 20°C-os átlaghőmérséklet és a természetes fény hatására szédületes tempóban nőnek. A március 18.-ai vetésből már jó araszos (15cm-es) egyedek fejlődtek és még volna majd' egy hónapjuk. A paprikák azért jóval lassabbak, de addigra azok is méretesek lesznek.

KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.04.18 0 0 249
Milyen küszöbértékeket kell megvárnom azzal, hogy a paradicsom és paprika növényeim kiköltözhessenek a szabadba?
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.04.15 0 0 248
Sajnos csak 2x3 méter, ami ha jó szerkezetű lenne nem is lenne olyan rossz, de állati sz@r a fény beesési szöge. Egy fránya kilógó tetőrész miatt teljesen oldalról kap csak fény és a fele tökélétesen árnyékolt. Rendes napot csak a balkonládák kapnak és egy kisebb rész a nap egy rövidebb szakaszában.
Előzmény: CORTEN (247)
CORTEN Creative Commons License 2004.04.15 0 0 247
Ennek még a virága is szép:)

Én a helyedben már régen berendeztem volna az erkélyen egy mini üvegházat! Tényleg, mekkora az erkélyed?

Előzmény: KILGORE TROUT (246)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.04.12 0 0 246
Gyönyörűen virágzik a Peru Yellow chilim :) Sorba hozza a virágait és egyenlőre még mindegyik köt is!


Frint! A Jalapeno szintén bőven hozza a virágokat, hogy lesz-e belőlük termés, azt még nem tudom.

rferi Creative Commons License 2004.04.07 0 0 245
Én ilyen irányban csak képen láttam, hgy a fű alá tették, kicsi föld rá, és a vetés, hogy ne legyen gazos.Persze gazdagéknál, mert azért akciósan 120Ft/m2 volt, tehát a fű árát kicsit megnyomja.(bár a megtakarított vegyszer, meg meló, lehet behozza)
Nekem a tó alá kéne, de csak egész tekercset adtak, ezért van fölösleg, és én is kipróbálom a paradicsomon.
Ki tudja?
Előzmény: CORTEN (244)
CORTEN Creative Commons License 2004.04.07 0 0 244
Annak alapján amit leírtál, nem túl nehéz... szvzs a tejfölös pohárban lévőre tippelnék. A többiek kissé nagy ízközzel fejlődtek, nyilván a fényminőség és mennyiség okán. Nekem is muszály volt kitennem a természetes fényre a palántáimat, mert úgy nyúltak, hogy rossz volt nézni. Most egy 3 köbméteres légterű fólia alatt vannak, ami egy nagy fólia alatt áll, és egy hőfokszabályzós villanykályha biztosítja a minimum 17°C-os hőmérsékletet. Lehet, hogy ne lesznek május elejére készen, de nem is kell őket támogatni. Szép kis zömök növénykék lesznek. A paprikák pl. egy cm-nél nyitották ki a szikleveleiket, és nem sokkal magasabban már jönnek a rendes levelek. Ami bent csírázott ki (a lakásban) az minimum 4-5ször magasabbra nyúlt.

A geotex-et kipróbálom, bár ilyen irányú alkalmazásával eddig még nem találkoztam.

Előzmény: KILGORE TROUT (241)
rferi Creative Commons License 2004.04.07 0 0 243
Az idén még nem akartam kipróbálni a fénycsöves cuccodat, de ez a kép magáért beszél.Hát még ha látnánk a gyökérzetet is!
Nem az a lényeg, hogy mekkorára nőtt a növény, hanem, hogy milyen erőteljes!!!Hát ez erőteljesnek tűnik, Gratula!
Corten
A talajtakarásról:a geotextil éppen levegőzik!Sima szövetnek tűnik, víz átmegy rajta.-(Tök érdekes anyag, olyasmi kinézete van, mint a bolyhos felmosóronygynak, de nem lehet eltépni.)-
Lehet, hogy az épp ezért jó lenne akár még a paprikának is?
Előzmény: KILGORE TROUT (241)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.04.07 0 0 242
a sojók az olyan mint a jó sok, csak még annál is több!
Előzmény: KILGORE TROUT (241)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.04.07 0 0 241
Igazán köszönöma sojók segítséget!

Gyorsan le is fotóztam a növényeket! Ezek most 10-12 cm es cserépben vannak egyenlőre. Nagyobba ültetni akkor tudom, ha már ki lehet rakni őket a szabadba. Kiváncsi vagyok kitalálod-e hogy a négyből melyik nő a fénycső alatt :) Nagyjából egy időben lettek ültetve. Csalóka így fényképen, mert úgy néz ki mintha az a bizonyos kis csenevész lenne, de nem. Nagyonerőteljes és tele van virágbimbóval. A levelei egészen mély zőldek és a virágai sokkal sárgábbak.


Tényleg azt még meg sem kérdeztem, hogy mennyi idő altt érnek be?

Előzmény: CORTEN (240)
CORTEN Creative Commons License 2004.04.07 0 0 240
Egyszer láttam egy mórahalmi kertész faszit, igen nagyban (minimum 1ha , ha nem nagyobb üvegház/fólia) termel paradicsomot. Őnála 12L-es, müanyag vödrökben , tiszta tőzegben, csepegtetéssel nő a paradicsom. Volt amiből két tő volt egy vödörben, volt amiből csak egy.(viszont azt is két száron nevelte, 10hónapon kereszül. (tövenként 12-14Kg-ot szedett, igaz, nem pirosan, hanem fehéren szedte)
No, ebből kiindulva , nem ilyen intenzív módon termelve, jó minőségű földben, megfelelő tápoldatozás mellett, egy tőre doszt elég valami 20-25 max30 cm mély, nagyjából olyan átmérőjű edény. Kisebb méretnél kicsit sűrűbben kell (gondolom) tápoldatozni. Én 20x20-as edénynél kisebbe nem tenném. A determináltak általában eléggé koncentráltan teremnek. Egy nem túl elnyújtott hullámban érik a termések zöme, a nagyüzemi szabadföldi fajták ilyenek, a szedés időzíthetősége miatt. A TinyTim emlékeim szerint nem folytonnövő. (ezért is ajánlják balkonra, erkélyre, ablak elé.)
Ha a mókusok elé vetsz se tudom megmondani pontosan , hogy mennyi termés várható egy bokron.
A paradicsom esetében a terméskötés függ a hőmérséklettől és páratartalomtól. Ha száraz meleg van a bibékre hamar rászárad a ragacs, és a pollenek kevésbé tudnak megtapadni, 30-35 fok felett jóformán az összes virágot elrúgja. Tehát: elő az ecsetet, aztán zümmögni!
A paprika cserépmérete megint fajtafüggő, én még nem termeltem egy-két speciális esettől eltekintve cserépben. látni viszont láttam 12-es purhab kockában csepegtetett paprikát is, 1.8 méter magas volt, metszették. És nagyon szar volt az íze, ill. nem is volt neki.
MÁS
---
Talajtakarás:
A fekete fólia alatt a legkisebb a felmelegedés! Bármi meglepő is. A geotextilt nem ismerem, szvsz a fekete fólia vagy a füstszínű olcsóbb, bár élettartam tekintetében lehet eltérés. A paprika eléggé kényes a tápközeg oxigéntartalmára (vagyis levegősségére) ezért nem biztos, hogy tökéletes neki a takarás, bár tegnap olvastam takart, síkfóliás paprikázásról, ott jókat írtak. Van még a fekete-fehér takarófólia, kifejezetten zárt termesztőberendezések alá. A gyomosodást gátolja (átláthatatlan, viszont a felső fehér réteg visszavweri a fényt, így javítja a fényviszonyokat a termesztőberendezésben.
A szerves talajtakarókkall, mulcsokkal, egyebekkel (faforgács) óvatosan, mert a pentozánhatás tetszik nem tetszik de működik, azután meg trágyázhatsz ezerrel nitrogénnel meg amivel akarsz. Nem véletlen, hogy a szántóföldeken komoly probléma a növényi szármaradványok sorsa. Nem viccből égetik el, ahelyett, hogy rendszeresen bedolgoznák a szárzúzó által aprított maradékot. VCannak baktériumkészítmények amiket pl. jól lehet cellulózbontásrta használni, de ez háztájiban nem igazán járható. Érdemes először komposztálni, és az érett/félérett komposztot alaklmazni.
Ez az én meglátásom, nem törvényszerű, hogy ne tévedjek.
Előzmény: KILGORE TROUT (239)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.04.07 0 0 239
CORTEN!
Köszönöm a segítséget! Tudod még nagyon az elején vagyok és tanulom a paradicsom dolgot:) Egyedül a kevés paprikás tapasztalataimat próbálom itt is kamatoztatni.

Milyen alakú ültetőedény lehet a legalkalmasabb szerinted? Frint a paprikához minél mélyebb hosszúkás cserepet javasolt. Paradicsomnak is ilyen kell? Esetleg nem túl mély hanem széles?

Paradicsomnál is drukkolni kell, hogy kössenek a virágok, vagy nem olyan gubancos?

Továbbra ia kérdés még, hogy a terméseit folyton hozza, vagy nagyjából egy ütemben hoz virágot, amiből bogyót érlel?

Jelenleg nekem kb 40 cm magas, 20 cm széles bokor és mindegyiken 4 csomóban látok virág bimbókat.

Előzmény: CORTEN (238)
CORTEN Creative Commons License 2004.04.07 0 0 238
Nekem a fólia alatt (tudom, hogy hülyén hangzik ez mindig leírv, de szabadban lehet, hogy másként fog kinézni) egyetlen kis karót tettem mellé, nem alakítottam (nem kacsoltam) szép formás gömbölyded bokrot alakított ki, olyan 40cm-es átmérővel. Elég sok termést érlelt, viszont kevésben volt mag. Ami partenokarp módon nőtt az kisebb, tömörebb termést adott, amiben volt mag az valamivel nagyobb lett. Szerintem kicsit szabályozni lehet a formáját néhány oldalhajtás leválasztásával. Nekem minimum féldetermináltnak, de inkább determináltnak tűnt.
http://consumer.yates.com.au/seedsandbulbs/variety.asp?variety=243 pl. itt is írnak róla. Meg elég sok helyen, bár van ahol eltérő adatok vannak, de általában a 60-70cm-t jelülik meg magasságnak.
Ha metszed a paradicsomot akkor pont csökkented a bokrosodást. A metszés jelentősége inkább a folytonnövő fajtáknál jön elő, amikor kezelhető méretre kell redukálni a burjánzó tövet. A determináltakat esetleg kicsit lehet ritkítani, de úgyis alacsonyaz záródik a hajtásrendszer, és elég jól formált bokrot ad. A féldeterminált fajtáknák ugye meg köztes megoldást kel keresni.
A folytonnövő fajtákat én legtöbbször egy max, két hajtáson eresztem el, különben kiszorulnék a fólia alól. Így egyenletes, a teret jobban hasznosító, felfelé terjeszkedő tövet nyerek. A korai , arasznyi méretű oldalhajtásokat ledugva még termő palántákat lehet nyerni. Igaz, a teljes termésmenniséget már nem adják le, de pótlásnak, kiegészítésnek jók. Egyedül a középső, a fő hajtásra érdemes vigyázni, mert 2m-ig arra is szükség van. Utána azt is ki lehet törni, bár amúgy is lassul a növekedése. Utána jöhet egy alacsonyabban újból kitört oldalhajtás. Kis gyakorlattal, és sok munkával jól lehet kezelni a paradicsomokat.
Előzmény: KILGORE TROUT (236)
cac424 Creative Commons License 2004.04.06 0 0 237
Én egy asztalostól hozok forgácsot ingyen.Régebben takartuk a talajt az udvarról lenyírt fűvel is,ez is jó,csak hamar megszárad és szinte semmivé válik.
Amikor kikerül a paprika-paradicsom ősszel beásom a földbe,legalább lazítja ezt a ronda agyagos talajt.
Nitrogén?Trágyázni kell és lesz nitrogén.
Geotextilt még nem próbáltam,így nincs véleményem róla.

Előzmény: rferi (235)
KILGORE TROUT Creative Commons License 2004.04.06 0 0 236
CORTEN!

A Tiny Tim milyen növekedésű paradicsom? Mekkorára nő meg? Szükséges karózni, vagy megáll a saját lábán? Többször is hoz termést, vagy a mostani virágaiból lesz minden termése?

Egyáltalában a paradicsomot szokták, lehet metszeni, hogy bokrosabb legyen?

rferi Creative Commons License 2004.04.06 0 0 235
Azt már én is használtam, csak 8 centisen.Meg voltam vele elégedve a virágoskertben.
De valaki felvilágosított, hogy sok nitorgént használ az elbontáshoz.Ezért arra gondoltam a paprika/pari esetleg nem díjazza.Bár végülis nem ásom be, akkor csak nem használ annyi nitrogént, ugye?Hát, ha mást nem is, de ezt kipróbálom.Tele vagyok fahulladékkal, majd elgyalulom, lesz sok jó forgács.De egy darabon kipróbálom a geotextilt is.
Előzmény: cac424 (234)
cac424 Creative Commons License 2004.04.05 0 0 234
Gyaluforgáccsal szoktam kb 5 cm vastagon betakarni a talajt a paprika-paradicsom alatt.Nedvesen tartja és nem nő gaz.
Előzmény: rferi (233)
rferi Creative Commons License 2004.04.05 0 0 233
A paprika miért nem szereti?
Esetleg lehet olyat csinálni, hogy a fekete fóliára egy fehér fátyolfóliát fektetni, és akkor nem melegszik be annyira?
Jaj!
Most jut eszembe! Geotextília!Az Obiban vettem egy tekercset (75m2 8ezer) tóalá, és azt írják mindenhol, hogy jó a gyomosodás ellen is.Ez persze evidens, mert nem tud átnőni rajta semmi.
Nem az lenne a legolcsóbb megoldás? Ráadásul a vizet átereszti.És nem fekete, tehát nem melegszik át annyira.
Előzmény: CORTEN (232)
CORTEN Creative Commons License 2004.04.05 0 0 232
Újfent felpattanok a vesszőparipámra: Talajtakarás!!
Még van egy kis időm körültapogatni a témát. Termelt-e valaki nagyobb mennyiségben fóliával takart talajon paradicsomot (és rokonát a burgonyát)? Nincs sok időm a kertben matatni, gaz me mindig van bőven és ameddig nem árnyékolja teljesen a paradicsom/paprika/krumpli a talajt addig bizony kemény küzdelem zajlik közöttünk. Arra gondoltam, hogy mivel amúgy is csepegtetek a talajtakarás egészen kézenfekvő lenne.
Mennyire van el a paradicsom ilyen körülmények között? A paprika nem nagyon, azt tudom, de a paradicsom más habitusú növény. A krumpliról már több helyütt is láttam cikkeket, ott is jól jönne ha megspórolhatnám a töltögetést, meg a kapálást.

Az a néhányszáz forint, amibe a több évig is felhasználható fekete/füstszínű fólia kerül bőven kompenzálódik a megspórolt idővel.

CORTEN Creative Commons License 2004.03.31 0 0 231
El vagyok velük, mivel nem a termésmenniség a fő szempont, hanem az ízletes, sokféle paradicsom. Csak szeretném, ha a palántáim úgy kezdenék pályafutásukat, hogy ne csúcsától a talpáig kanállá sodródott levelekkel kelljen szenvedniük. (mivel sok félét termesztek hála az égnek, vannnak olyanok is amik rezisztensek, vannak olyaok amik viszont láthatóan fertőzöttek.) Ráadásul paprika is van mellettük szép számmal, és azok is néha beleszaladnak a késbe. Más, aki fémzárolt magból ültet, az nagyjából mindig fertőzésmentes magból indít, ám aki csereberél annak egyrészt jó, ha másnak nem fertőzött magot küld, másfelől meg jó, ha saját maga nem olyat kap.
A szőlőben alkalmazott szerekkel elvana paradicsom, gomba és baktérium ill. rovarkártevőktől mentesül, de a vírus más tészta.
Előzmény: cac424 (230)
cac424 Creative Commons License 2004.03.31 0 0 230
Milyen problémád van paradicsomnál a vírusokkal?Hogy jelentkezik?Mik a tünetek?
Mi a szőlősorok közé szoktuk palántázni,amikor permetezem a szőlőt kap a paradicsom is amíg zöld.Amikor érik akkor a szőlőpermetezés idejére fóliával letakarjuk.
Előzmény: CORTEN (229)
CORTEN Creative Commons License 2004.03.30 0 0 229
Inkább azt mondanám (ha az index gyorsabb lenne), hogy a lúgok és savak (valamint a hőkezelés) szélesebb ( a hőkezelés totális) hatásspektrumú.
A fundazol , dithane és társai gomba és max baktérium ellenes szerek, a vírusokr asemmi hatással nem rendelkeznek. A beöntözést nem tudom hogy hova lehet sorolni, a hatása talán hosszabban tartó, mint a csávázásnak. Lényeg, hogy a teljes gyökérzónát elérje. A fundazol ráadásul szisztemikus fungicid, a növényben felszívódva hat.
A hőkezelés nem pirítás:) csak 80°C-on kell tárolni a magot 24 órán át (Én valami forróvízzel hőntartott inkubátorféleséget vízionálok, mondjuk valami akvárium fűtőbetéttel kiegészítve) Ettől még elvileg nem kell meghónia a magnak. (Nem az én ötletem, a 70-es években már létezett, szakirodalomban leltem)
Előzmény: KILGORE TROUT (228)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!