Keresés

Részletes keresés

tafinaf2 Creative Commons License 2008.06.27 0 0 718
Pont a huzos arak miatt nem ertettem soha, miert kell a roamingos magyar telefonnal vacakolni, de hat igy mulat egy magyar ur (vagy igy herdalja el a kis vagyonkajat). Az elegans megoldas az lenne (de mint mar masok is emlitettek, ezt ugyesen keresztulhuztak a kinai szolgaltatok), ha latnad, ki hivott a magyar mobilodon, es visszahivnad egy Kinaban vett olcso(bb) szamrol. De sajnos a legtobb esetben NEM fogod latni a hivo szamat, ha az Kinan kivuli, tehat ez az opcio kilove.

Talan meg akkor jarsz a legjobban, ha egy amerikai callback service-t hasznalsz, amit at tudsz iranyitani barmilyen szamra (pl kinai mobilra is). Azaz a) veszel egy kinai mobilt, amint tudod a szamat b) az amerikai callback szamodat atiranyitod arra (Amerikabol par centert lehet hivni Kinat, de egyebkent szinte barmilyen mas orszagot is, nagyon olcso), es c) a magyar mobilodat atiranyitod az amcsi callback szamodra. De erdemes megnezni, nincs-e esetleg olcsobb shortcut, azaz neophone vagy mas magyar szolgaltato nem gondolt-e mar arra, hogy ezt a letezo lukat betomje.

A legdragabb megoldas (akkor is, ha "a ceged fizeti", mert a cegnek is valahol ki kell fizetnie) ha a magyar mobilodat hasznalod Kinaban. Sajnos a helyi mobilok hivasarai sem olcsok (vilagviszonylatban), de meg mindig egy helyi kinai mobilkartyaval jarsz a legjobban. Rogton vehetsz hozza egy mobiltelefont is, azok sem dragak.
Várszegi Viki Creative Commons License 2008.06.27 0 0 717

Köszönöm szépen. Hmmm megnéztem. Az árak húzósak, és a Voda nem működik, lekérdeztem. Kártyás vodán a hívásindítás nem működik. Akkor majd viszem a Pannonost.

köszi mégegyszer.

kb. Creative Commons License 2008.06.27 0 0 716
Mindhárom magyar szolgáltató telefonjai működnek alapvetően. A hívószámkijelzés és az SMS forgalom hektikus (sokszor nem jelzi ki milyen külföldi számról hívnak, ill. hol többször, hol egyszer sem, vagy nagy késéssel kapod meg az SMS-t), illetve nagy ritkán előfordult az is, hogy egy-egy szolgáltató telefonjai valamiért leálltak, miközben a többié ment. Tarifákat kérdezd a szolgáltatóktól, ők tudják naprakészen.
Előzmény: Várszegi Viki (714)
fold1 Creative Commons License 2008.06.27 0 0 715
Szia.Pannonál sokszor 50szer megkapod az otthoni sms-t.tarifák a honlapokon.nem nagyon vészes mármint a hivásfogadás.
Előzmény: Várszegi Viki (714)
Várszegi Viki Creative Commons License 2008.06.26 0 0 714

Hú nagyon vicces vagy. A Bp-Peking menetrendszerinti járatra gondoltam. :-)

Akkor azt már meg se merem kérdezni hogy tudja e valaki a telefontarifákat, meg hogy műxik-e a Pannon meg a Voda, na majd megnézem a honlapjukon.

Előzmény: tafinaf2 (713)
tafinaf2 Creative Commons License 2008.06.25 0 0 713
Az attol fugg, mivel mesz. Gyalog kb 25 km-t mehetsz egy nap, Peking kb 8000 km, azaz 400 nap alatt megoldhato (ha nem jon kozbe semmi). Bringaval kb 200 km-t tudsz lenyomni egy nap, azzal 40 nap alatt odaersz. Autova/motorral kenyelmesen kb 800 km/nap, 10 nap alatt odaersz. Vitorlashajoval Fokvaroson keresztul durvan 4-6 het. Motoros hajoval kicsit gyorsabb. Holegballonnal, ha elkapsz egy jo aramlatot par nap alatt odaersz, ha nem, kb egy honap (mint a tengerjaro hajok). Vonattal Moszkvan keresztul kb 10 nap. Sajat repulovel nem tudom, attol fugg milyen geped van. A Honda gyart most jo jet-eket olcson, ha epp olyat vettel, az olyan 5-600 km/orat tud, 12-15 ora alatt ottvagy. Ha valami olcso legijarattal repulsz kozvetlenul, 10-11 ora. Ha pedig becelzod Pekinget es kilovod magad raketaval es ejtoernyovel landolsz, a menetido kb 20 perc.

Egyebkent ne szomorkodj, a kinaiak is szoktak ugy valaszolni, amikor valaki megkerdi toluk, hogy MILYEN MESSZE van valami, hogy 10 perc. A kis butanak eszebe sem jut, hogy a hosszusag kerdesre nem lehet idoegyseggel valaszolni :-)
Előzmény: Várszegi Viki (710)
Várszegi Viki Creative Commons License 2008.06.22 0 0 712
kékbéka: köszi.
Előzmény: kékbéka (711)
kékbéka Creative Commons License 2008.06.22 0 0 711
Szia!
Átszállás nélkül kb. 10 óra. Jó utat!
Előzmény: Várszegi Viki (710)
Várszegi Viki Creative Commons License 2008.06.22 0 0 710
No, visszaolvastam kicsit, köszi mindenkinek a sok érdekes és hasznos infót már csak az érdekelne mennyi idő az út Pekingbe?
Várszegi Viki Creative Commons License 2008.06.22 0 0 709
Látom eléggé halódik ez a topic, kár. :(
Várszegi Viki Creative Commons License 2008.06.22 0 0 708
Sziasztok! Repült már valaki Bp.-Peking járaton? Mennyi az út oda és milyen? Kaja? Kint mit érdemes megkóstolni? Köszi ha valaki ír. Nemsokára megyünk és ezért próbálok előre tájékozódni.
Pandus Creative Commons License 2008.06.08 0 0 707
lemaradtak a "viszonyok":
Előzmény: Pandus (706)
Pandus Creative Commons License 2008.06.08 0 0 706
Már vissza is jöttem, bő 2 napot töltöttünk ott, elég szörnyű volt, mármint fizikailag. az út is (odaflé nem, business class, fekvéssel), visszafelé turista osztály, Londonban repülőteret  is váltottunk, épp 20 óra volt az út. Ott meg a képen látható hőmérsékleti-, pára- és szmogviszonyok. A kaja az első nap meg volt oldva: megláttam ezt, és felderült a képem. A kantoni kacsa a kedvencem, rögtön magamévá tettem egy tálkát, de hideg volt meleg rizzsel - tudom, Hongkongban is ilyen volt, dfe mégsem. tán nem volt ekkora különbség, vagy a rizs kissé felmelegítette - ezt nem igazán tudtam megenni. utána próbálkoztam az indonéz satayjal (a kollégákkal együtt), az is jobb indonéziában. Aztán megleltem a nap szerelmét egy indiai butter chicken és az amúgy is imádott paratha személyében. A többi alkalommal nem ilyen büfé rendszerű helyre vittek, és több kínai lehetőség nem is volt, vagy 5*-os szállodában franciás menü, vagy maláj, thai, ill. indiai étterem. De jó volt mindegyik.
Előzmény: tafinaf2 (700)
kékbéka Creative Commons License 2008.06.05 0 0 705
Köszi a tippet kb.!
Előzmény: kb. (704)
kb. Creative Commons License 2008.06.05 0 0 704
Hong Kongban elég kicsik a lakások, így a tagok többsége azt hiszem nem kínál szállást. A környéken egy kicsit talán erősebb a couchsurfing.com, érdemes azt is megnézned.
Előzmény: kékbéka (703)
kékbéka Creative Commons License 2008.06.05 0 0 703
Sziasztok,
van valakinek hospitalityclub-os, vagy hasonló tapasztalata HK-ban? Miután nincs sok pénzem, így szeretném (csere vendégeskedéssel) megoldani a szállást. Szívesen olvasnám mások élményeit a témában. A hospclub site-on már regisztráltam, izgatottan várom, hogy mikor kapok választ az önkéntesektől...
Köszönöm, üdv!
tafinaf2 Creative Commons License 2008.06.02 0 0 702
Erre csak passzolni tudok :-)
Pandus Creative Commons License 2008.06.02 0 0 701
Nem üzletasszony vagyok, hanem újságíró, 2 lapban is az enyém az utazási rovat, ezért utazom sokat hivatalosan, magánemberként pedig azért, mert szeretek utazni. Ázsia volt a nagy szerelem 10x voltam magánúton, 2-2 hónapra. most már, ha messzire mennék, az D-Amerika lenne.
Előzmény: tafinaf2 (700)
tafinaf2 Creative Commons License 2008.06.01 0 0 700
Nem teged piszkallak, en is forgolodom a munkambol kifolyolag sokat sznobok kozott, Szingapurban is hasonlo helyeken vagyok allandoan, mint te (mert ezek azt hiszik, hogy a rongyrazassal biztos jo benyomast tesznek a kulfoldiekre, pedig hat IQ fuggo a dolog, a munkas-parasztnak biztos leesik az alla, de aki a homo sapiens (es sztoikus, mint en), az tudja, hogy ezek csak talmi dolgok, lenyegtelenek. Csak a normal nepeknek mondtam, mi a jo (tafinaf) modszer jokat kajalni, barhol a vilagon, a helyi ismeretek kulonosebb ismerete nelkul.

A felesegem kantoni, mindig mellettem van, en pedig a munkambol kifolyolag a vilagban sok helyen fordulok meg, de alapjaban veve harom fo polussal dolgozok: eu/hk/us. De korbenezhetsz az azsianeten is (azsianet(.com) vagy innen is kezdheted: nagyonjo(.com)), ami publikus, az ott megtalalhato, es talan meg erdekes is :-)

Egyebkent konnyen lehet, hogy uzleti vonalon is lehetnek kozoskodesre lehetosegek, az emlitett website-okon ezer lehetoseg van egy jo chat-re, emailre, stb (ha CEO szinten mozogsz).
Pandus Creative Commons License 2008.06.01 0 0 699

Ahogy a levelemből kiderült (Grand Hyatt és hasonlókban fogunk enni), nem a magam pénzén és nem a magam akaratából megyek oda, ahová, hanem visznek. de megpróbálom kihozni az egész útból a legtöbbet, amit lehet, és ez vonatkozik a kajára is. Teljesen részletes programunk van, ígypl. az éttermek is, ahol enni fogunk. azt is tudom, hogy a return to hotel to refresh for dinner egyórás programpontot is fotózással fogom tölteni, nem a kisestélyim felhúzásával (bár ők azt várnák). Amikor a magam pénzén utazom/tam, magam leginkább az utcán ettem, azt, ami megtetszett. Szingapúrban pl. azt az indiai rotit, (nagyjából lángostészta, vékonyra kilapítva, ropogósra sütve), amit Malajziában megkedveltem, ám Oroszlánvárosban darált hússal töltik. Most is ezt enném a legszívesebben, de Grand Hyatt, Swissotel the Stamford és ilyen helyek lesznek helyette. Ahol nincs utcaibüfé-kaja, csak fésűkagyló fehérrépapürével, meg királyrák mogyorós-sherrys vinaigrette-tel. Mindez a 70. emeleten. Mindehhez még föl is kell öltözni!  azért nem sajnáltatom magam, de tényleg jobban érezném magam az utcán. Ott ráadásul légkondi sincs, amit nagyon nehezen viselek.

Ezek szerint te oda nősültél? Vagy ott élsz és közben megismerkedtél egy heyi nővel, akit elvettél?

Előzmény: tafinaf2 (698)
tafinaf2 Creative Commons License 2008.05.31 0 0 698
A dim szam az tenyleg szam, es nem szum, bologat itt mellettem a felesegem is, aki kantoni. Na, ha valaki, o tudja, hogyan kell kiejteni :-) De ott van a wikipedia-n is. Google+wikipedia egyutt csodakra kepes (na meg egy jo suli).

Szingapuri kajaldakrol sajnos sem en, sem o nem tudunk regelni, tekintve ott szingapuri a konyha (nem kantoni). Sajat tapasztalatot sem tudok sokat megosztani veled, mert en kajaugyileg teljesen neutralis vagyok, en az eszemmel keresem a kenyeremet, sajnos nincs idom a gyomrommal foglalkozni, a felesegem foz ram, aztan en meg csak eszem, amit elem tesz. Meg betuzni sem tudnam, amiket eszek egesz nap, de ez engem nem zavar.

Ha esetleg magamnak kell etkezdet talalnom, en roppant egyszeru modszerrel szoktam ezt megoldani: mivel altalaban az olyan meleg helyeken, mint Kina es Del-Kelet Azsia, az ember motorozik, igy amikor az ember megehezik, elkezdi nezegetni, mely ettermek elott all sok motorkerekpar (ez ahhoz kell, hogy az ember tudja, hol van jo aron finom kaja). Vigyazat: nem autokat kell nezni! Ahol sok auto all, az ujgazdag-tanya. Aki motorozik, az altalaban a megfelelo IQ kategoria, es ha mar benzinbol nem eget feleslegesen sokat, akkor valoszinuleg azt is tudja, hol tudja a bendojet is jo price/performance-szal megtolteni (logikus). Ezutan bemegy az ember a kelloen teli etterembe, korbesetal, es megnezi, hol esznek sokan nagy elvezettel. Pincert odainteni, es azokrol az asztalokrol azokat a talakat kell megrendelni, amin mar csak par darab falat maradt (ez jelzi, hogy finom volt).

Ez egy gyors es hathatos modszer arra, hogy az ember a helyi plethora legfinomabb falatjait maga is kiprobalhassa viccesen jo arakon, a helyi nyelv ismerete nelkul.

Persze lehet jatszani a nagyokost, otcsillagos ettermekbe menni, etlaprol mindenfajta exkluziv nevu eteleket rendelni, utana hitelkartyaval fizetni (mert nincs nalunk annyi aproban), de ez mar inkabb IQ teszt. Aki jot akar nevetni, ajanlom a youtube-on rakeresni erre: "pen&teller bullshit the best" (vagy itt egy link: http://nl.youtube.com/watch?v=a9J1b3MqiX8).
Előzmény: Pandus (697)
Pandus Creative Commons License 2008.05.31 0 0 697
ui. Hétfőn megyek Szingapúrba, és Grand Hyatt és hasonló helyeken fogunk enni, de ha leeht választani, és nem menüt kapunk, akkor mit ajánlanál, ami különleges és finom is? Halat és herkentyűket nem eszem, szóval nem is olyan egyszerű a dolog.
Pandus Creative Commons License 2008.05.31 0 0 696
Én is dim számnak ismertem és használtam eddig, de most a kezembe kereült a paprikatv Egy falat...sorozatából a kínai, és kiejtés szerint vannak leírva a címek. ott szumnak írják, de persze lehet, hogy rosszul - mint az ábra is mutatja, ezért kérdeztem. csaocénak írják aZT, amit én dzsaocönek ismerek - szted melyik a helyes? ha legorgeted az oldalt, jobb oldalt alul talalsz egy gombot, ha megnyomod, (felolvassa neked a cikket), es ott hallhatod, hogy hogyan ejtik ki. ezt az infót meg nagyon köszönöm, nem is tudtam róla, hogy ilyen is van.
Előzmény: tafinaf2 (695)
tafinaf2 Creative Commons License 2008.05.31 0 0 695
Kantoniul [dim s^m], a Gimson atiras szerint, azaz parasztos atirassal dim sza'm (ekezettel, de roviden). Azaz "mintha angolul lenne", lehet ejteni a sum-ot (a dim-nek nem is lehetne az angol kiejtesi szabalyok szerint mas alternativaja). Egyebkent ezt kis logikaval ki is lehet kovetkeztetni, mert a "dim sum" kifejezes nem magyar, nem is nemet, nem is latin, hanem angol, es az angolok kezdetben mindent ugy irtak at, hogy az angol kiejtesi szabalyok szerint kimondva lehetoleg kozel legyen a kinai (kantoni) eredetihez. Magyaran visszaforditva a kerdest: dim szam vagy dim szum, ez esetben meg kell vizsgalni, hogy a "sum" vajon milyen szabalyok szerint lehetne "szum". Ugye lehetne "sum" is a kiejtes, ha sved, portugal, gorog, stb nyelveken irodna, de az ember ilyenkor felteszi a kerdest: vajon ezt a nevet a svedek, portugalok, gorogok aggattak a kinaiak kantoni szavara? Es (mivel ismerjuk a tortenelmet), ezek rogton kiesnek a szorasbol. Maradnak az angolok es a portugalok (meg kicsit a hollandok), ezek olalkodtak itt a legtobbet. A portugaloktol meg szarmazhatna a dim sum, de ennek az eselyet kb 1%-ra lehetne tenni, a pontos tenyek ismerete nelkul is, mivel a portugal nyelvben a "sum" atiras nagyon idegen lenne.



Egyebkent javaslom az en.wikipedia.org oldal hasznalatat, ha beirod "dim sum", ad egy jo osszefoglalast a temarol, es ha legorgeted az oldalt, jobb oldalt alul talalsz egy gombot, ha megnyomod, kapsz egy libacombot (felolvassa neked a cikket), es ott hallhatod, hogy hogyan ejtik ki.

Pandus Creative Commons License 2008.05.31 0 0 694
hadd kérdezzek tőled vmit: dim szum, vagy dim szám? hogy ejtik?
Előzmény: tafinaf2 (693)
tafinaf2 Creative Commons License 2008.05.30 0 0 693
Re online vonatjegyvetel: mar mashova is irtam, de nekem az a tapasztalatom, hogy teljesen felesleges barmilyen online dologgal foglalkozni Kinaban. Tobbnyire olcsobban jossz ki es redukalod a rizikoidat is akkor, ha szemelyesen es rogton utazas elott veszel jegyet. Magyarazatok az azsianeten.

Re vezetes Kinaban: hivatalosan csak kinai jogositvannyal lehet, es csak azoknak, akik huzamosabb ideig Kinaban tartozkodnak (tehat atutazoknak nem). A vizsga kinai nyelven van, tehat kinai jeleket kell felismerni (mert az orszagban az osszes tabla kinaiul van). Tehat addig ne probalkozz, amig fel nem tudod ismerni az osszes tablat.

Valamint keszuljon fel a kedves kulfoldi, aki csakazertis vezetni akar, hogy rovid idon belul balesetet fog okozni, tehat az ezzel jaro penz/idokiesest elore szamolja be, hogy meg igy is megeri-e neki.

A poentol eltekintve sok szukseg nincs Kinaban a vezetesre, mert az emberi munkaero sokkal olcsobb, mint pl Europaban. A bevett forma (mar evszazadok ota), hogy autot soforrel egyutt vesznek ki. Turistanak ez a taxi.
sponge Creative Commons License 2008.05.29 0 0 692
Na ez már jobban hangzik, főleg ha nyelvet is lehet választani. :)
Előzmény: kb. (690)
kb. Creative Commons License 2008.05.29 0 0 691
Nem olyan rossz, mint amilyennek elsőre látszik. Nyilván teljesen másképp kell vezetni mint mondjuk otthon, így én azt szoktam tanácsolni, hogy 2-3 hónapig csak csak nézni és nem vezetni. Utána azonban kb. ugyanolyan biztonságosan lehet vezetni, mint Mo.-on.
Előzmény: AgentOrange (688)
kb. Creative Commons License 2008.05.29 0 0 690
Ha van pl. magyar jogosítványod, akkor az alapján kaphatsz kínait, így nem kell tanfolyamra járnod és gyakorlatból vizsgáznod, csak az elméleti tesztet kell megcsinálni. Száz kérdésből min. kilencvenre helyesen kell válaszolni. Én Pekingben vizsgáztam pár éve, nagyságrenddel modernebb és kultúráltabb környezetben mint Magyarországon, inkább az amerikaihoz hasonlított. Sőt, Kínánban ha jól emlékszem 8 nyelvből lehetett választani a számítógépen, hogy melyiken akarom kitölteni. Turista vízummal rendelkezők nem szerezhetnek jogosítványt, ha jól emlékszem.
Pár infó:
Régebbi tesztkérdések
Fórum a kínai autóvezetésről
Pár infó a tanfolyamok felépítéséről
Előzmény: sponge (689)
sponge Creative Commons License 2008.05.29 0 0 689
És azt, hogy lehet megszerezni? Adnak olyat külföldinek?
Előzmény: kb. (684)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!