Keresés

Részletes keresés

sectorzotya Creative Commons License 2017.01.03 0 0 52380

Dr. Mohácsi Székesfehérvár kiváló orvos - Kormos Géza csontkovács Hatvan, apám nem bírt járni annyira fajt neki, helyre rakta a csípő lapát csontot és megszünt a fájdalom.

Előzmény: eyr750 (52378)
Ermak Creative Commons License 2017.01.03 0 0 52379

Én orvosnál kezdeném, atán mennék csak csontkovácshoz vagy hasnlóhoz.

Nem futás-specialista, de jó ortopédus dr. Mező Róbert.

A dél-Pesti Kórházban dolgozik, magánrendelések itt:

http://istenhegyiklinika.hu/orvosaink/

http://www.drorto.hu/egeszsegcentrum/service/dr-mezo-robert-szakmai-igazgato/

 

 

Kollégám (kb. 40 éves) idevágó története:

Pár éve elment derékfájás miatt ortopédushoz. Az megvizsgálta, és megkérdezte, hogy fut-e. Azt nem, de rendszeresen focizik. Van-e gond a bokájával? 25 évesen megrándult az egyik, azóta gyengébb, vigyáz rá, de néha újra kibicsaklik.

Mivel az egyik bokájára "vigyázott", a másikat jobban terhelte, ebből lett hosszú évek alatt derékfájás. A doki elküldte gyógytornászhoz, megerősítette a bokáját, a derkfájás elmúlt.

Előzmény: eyr750 (52378)
eyr750 Creative Commons License 2017.01.03 0 0 52378

Sziasztok!

 

Tudtok ajánlani jó szakembert/teamet derékfájás okának kiderítésére, kezelésére  (manuálterapeuta, kiropraktőr, esetleg csontkovács)? Olyat, aki nem azzal indít, hogy a "futást felejtse el!" :)

 

Köszönöm szépen!

sectorzotya Creative Commons License 2017.01.03 0 0 52377

Sziasztok!

 

Segítségeteket szeretném kérni "túra gps" ügyben. Az elmúlt években jó pár teljesítmény túrán részt vettem ill. a terepfutásba is bele bele kóstoltam. Alapjában jó térkép, itiner olvasónak tartom magam, de a nehezen követhető vagy hiányzó jelzések miatt utálok felesleges utat megtenni, nem is beszélve az időről. Több alkalommal találkoztam olyannal a gps track-et használt és nekem is megtetszett.

 

Kérdésem, hogy egy-egy privát túra/futás vagy szervezett rendezvény során mennyire hozzá férhető, az adott útvonal track-je? Illetve ha mondjuk gondolok egyet, hogy másnap elmegyek egyet futni, akkor van-e olyan magyar adatbázis, ahol könnyedén tudok szemezgetni az útvonalakban és nem nekem kell térképen keresgetni.

 

A Garmin e trex 10 (borzasztó puritánnak gondolom) ill. a e trex20 néztem, ez utóbbival szimpatizálok. Esetleg vélemény erről vagy javaslat más gyártó?

 

Segítséget előre is köszönöm!

ubalika76 Creative Commons License 2017.01.01 0 1 52376

Hát, irigyelem ezt az értékelést. Árad a zen.

Én viszont pont azt éreztem, hogy nincs velem az erő. Valahogy megcsinálok mindent mint eddig, de mellette azt érzem, hogy valahogy nem megy. Gyorsabb évek óta nem tudok lenni, pedig idén még arra is vetemedtem, hogy ilyen edzésfeladat-féleségeket csináltam. Persze nem hatott semmit. Lehet magasra tettem a lécet idén.

Ami komoly változás, hogy mondjuk egy MB után vígan futkozok, bicajkázok egész héten, nincs combfájás, és a versenyeken sem tudok komolyan görcsölni.

Egy M115 után simán nyomok egy 3:34-es börzsönytrailt (nem nevezettek között, mezőny előtt)  hétvégi futásnak.

De az meg tiszta vicc, de percre egyforma Naszály-traileket nyomok. Idén beütött az agybaj, és 3p-t kevertem a kosdi nyeregben, így PB lehetett volna, de így personal worst. Itt azért már számol egy futvahuggyozás, ha már így ki vagyok hegyezve? :)

Szóval, ami mostanáig móka volt, hogy tul. képpen elkirándulgatok, és abból relatíve jó helyezéseim vannak a versenyeken, nem tudok előrébb lépni. Pedig próbáltam ezt-azt. De ez nagyon keskeny mezsgye, hogy miért is csináljuk ezt, és mi adja az örömét. Aki családdal, 40évesen 1000más elfoglaltsággal szopatja magát edzésprogrammal, az inkább a sikert keresi, mintsem a kirándulás részét a dologban. Sajnos én meg nem tudom a helyezésekkel boldogítani magamat, csak az időimmel.

Idén a M115 felkészülésekor befigyeltek 100km hetek, csak futottam, és jól be is görcsölt a talpam. Olyan jól begörcsölt, hogy azt hittem egészen októberig, hogy ez talpi bőnye. Aztán elkezdtem nyújtani, és pár hét alatt elmúlt. Tünetek tök azonosak voltak, fáj belül-alul a sarok, nem tudsz vele futni. Pedig csak úgy kell vádlit nyújtani, hogy közben a lábujjakat nekitolod valaminek, hogy felfelé nézzenek (bocs, ezt az okosságot máskor meg akartam írni, elmaradt)

Így legalább bringázgattam, és nem futottam egyáltalán. De jót tett, mert a sárkányosversenyek viszont nagyon jól mentek, talán ez a futkosás (amit csak állóképesség miatt kezdtem el, meg mert hát jó) nagyol elharapózott.

Így idén csak 460óra lett az állóképességi (+mászás, túrázás kb. 50óra, +sárkányrepülés kb. 100óra), viszont majdnem meglett a 200km szint(198,5).

2000km futás, 3500km bringa, és 55km szint sítúra.

A túrasí komoly kihívás, azzal futásnál is sokkal gyengébb vagyok az alpesi gyerekekhez mérten, de nagyfiammal már tudunk együtt edzeni, és ő nagyon lelkesen csinálja. És mikor a gyerekek elkezdenek menni veled, az meg olyan szinten tudja adni a motivációt a köv. 10 évre, hogy borsózik a hátam.

Előzmény: CSERMANEK (52371)
mtb Creative Commons License 2017.01.01 0 0 52375

BUÉK!

 

Zserzseli és Csermanek összegzését olvasva én is kedvet kaptam hozzá, persze nálam jóval szerényebb számadatok fognak szerepelni. Ők mindketten jelentős távot és szintet teljesítettek 2016-ban, ezért minden elismerésem nekik.

 

Nálam ez így néz ki:

 

Összes megtett táv: 2677 km  (kb. 2000 km síkon, 677 km hegyekben)

Összes szintemelkedés: kb. 25000 m

 

Ez tudom, hogy elég vérszegénynek tűnik, azonban ennek ellenére is eredményesnek ítélem a 2016-os futóévemet. 2015 utolsó pár hónapjában szinte alig futottam valamit, az okokat akkor leírtam. Januárban kezdtem összeszedni magam, a Téli Mátra XL zsinórban tizedik teljesítése volt a start. Egyrészt a hosszabb kihagyásnak, másrészt az Altra Paradigm cipő használatának tudom be, hogy a több éve tartó sarokcsont-fájdalmam egyszer csak elmúlt. Eddig sem erőltettem a hosszabb versenyeket, de 2016-ra ez még jobban igaz volt: a Piros 85 volt a leghosszabb. Több rövidebb versenyen vettem részt, 30-40 km körül, szerencsés esetekben még az abszolút dobogóra is felkerültem. 2007 óta futok terepen, de tavaly indultam először 2000 méter feletti magasságokban rendezett versenyen (Glockner Trail 50 km - ha valakit érdekel, írtam róla egy képes beszámolót). Ez megerősített abban, hogy nem sok keresnivalóm van ezeken a helyeken, persze évente 1-2 ilyen még belefér, de az UTMB és társai továbbra sem tudták felkelteni az érdeklődésemet, annak ellenére, hogy fantasztikusan szépek azok a helyek. Én továbbra is inkább futni szeretek, ilyen kevés szinttel a hátam mögött talán érthető, hogy nem bírom a hosszú, meredek, gyaloglós emelkedőket. Lassan az ötvenhez közeledve mindössze annyiban reménykedek, hogy a makacs sérülések, vagy betegségek el fognak kerülni, és a jelenlegi formámat még egy darabig tudom tartani, ebből a viszonylag kis mennyiségű futásból.

 

2016-ban az alábbi rendezvényeken vettem részt:

 

Téli Mátra XL    40 km

Bükki FUN RUN 35 km

Pilis-Vörös-Vár terepfutás 39 km (absz. 2.hely)

VTM Ultra 50 km

Nagyerdei Terep Maraton Debrecen (tavasz) 42 km (absz. 2.hely)

UTH 55  55 km

Kékes csúcsfutás 11,6 km

Kaptárkövek Trail 28 km

Eged-hegyi terepfutás 30 km (absz. 1.hely)

Mátra 30  30 km

Glockner Trail 50 km42 km

Hargita Trail  42 km

Nagyerdei Terep Maraton Debrecen (ősz) 42 km  (absz. 1.hely)

Less Nándor 65 km

Piros 85  85 km

Mikulásfutás Balmazújváros 14 km

Tortúra 65  65 km

 

Eredményekben gazdag futóévet kívánok mindenkinek!

 

(zserzseli: azóta sem tudok napirendre térni a Tortúrás élményed felett - eddig azt hittem, hogy ilyen csak az országúti kerékpárosoknál létezik...:)

 

 

Skeletron Creative Commons License 2017.01.01 0 1 52374

ubalika76! Tudom hogy nem ma volt hogy posztoltad a Hoka javítós cuccot, de csak most jutottam hozzá hogy a magamén is végrehajtsam eme műtétet és egyúttal köszönöm a részletes leírást is. Minden frankón úgy működött ahogy leírtad és a végeredmény várakozásomon felüli! Szóval KÖSZ mégegyszer a tudást! :D és persze BUÉK mindenkinek :)

Előzmény: ubalika76 (52258)
allez zserzseli! Creative Commons License 2017.01.01 0 1 52373

Gratu Csermanek! Nagyon fontos dolgokat irtal a csaladdal kapcsolatban, en is erre torekszem, tobb-kevesebb sikerrel.

Kicsit azert bosszanto, h meg ilyen fiatal vagy!

Hajraaa!!

Előzmény: CSERMANEK (52371)
allez zserzseli! Creative Commons License 2017.01.01 0 0 52372

Mondjuk en meg egy sufniba sem ferek be, de sztem rosszul olvasod ezt: nem hinnem, hogy barki "fogast" keresne itt, szerintem ez egy kis elcelodes, el nelkul..

Nem kell mindent veresen komolyan venni.. Easy mester, peace and trail!

Előzmény: procaliber. (52370)
CSERMANEK Creative Commons License 2016.12.31 0 1 52371

Zserzseli megelőzött, de mondjuk adtam esélyt ezzel a 31-i 20:20-as évösszegzővel.

 

Szerettem ezt a futóévet. Sokat mentem, ráadásul nagyon gyakran bejáratott útvonalakat, mégsem volt lélektelen iparosmunka. Az év nagy részében azt érezhettem, hogy az erő velem van. Ez azért egy futó életében nagy jóság, ami a hétköznapi edzéseket, és a versenyünnepeket is meghatározza. Nem volt feladott edzésem, vagy versenyem (legalábbis nem emlékszem rá), és nem volt sérülésem sem (leszámítva egy derékbecsípődést, de az inkább stressz volt, nem futás miatt). Viszont voltak férfias küzdelmeim, összezuhanásból felállásaim, amik akkor és utólag is büszkeséggel töltöttek el. A futás megmaradt a mindennapok részének, amiért nem tudok elég hálás lenni a családomnak. Bár ezügyben van némi lelkifurdalásom, de az év nagy részében hajnali 5-kor keltem, rész vállaltam az iskolába vivésből, hordásból, gyereklogisztikából, nevelésből, családi életből. Szóval nem érzem azt, hogy a futás a család rovására menne, amit szintén az év nagy sikereihez sorolok.

 

A legjobb élményeim sokkal inkább edzés közbeni pillanatok, érzések, benyomások, de persze ezek nem olyan dolgok, amiket másokkal meg lehet osztani, sem lefotózni, sem leírni, sem elmesélni nem lehet. Például a mai napfényes stroboszkóp a Csúcs-hegy oldalában, visszafele a kálváriától. Vagy a zúzmarás erdő két hete. (Az oly divatos saras dagonyázások nincsenek a memoárban, azokat rühellem tiszta szívemből).

 

Nem voltam sok versenyen. A köd homályába vész egy VTM, megfakult már az UTH (bár az rémlik, hogy másképp volt jó), viszont élesen belém ivódott az eddigi legnagyobb kihívásom (Buff Epic Trail), és a jó érzésekkel teljesített Piros85.

 

Jövőre azt tervezem, hogy a futás megmarad a mindennapok részének, a család és a munka mellett. A versenycélok kicsit változnak, mivel közeleg a 40. életévem, és szeretnék egy béoldalgyilkos kihívást. De nem feszülök rá semmire, ahova eljutok, annak örülök. A lényeg, hogy erősödjek, fejlődjek, és hogy élvezzem a hobbim.

 

Számok (2016):

 

430 edzésóra

4.450 km (ebből 1000 km síkon, a többi terepen)

133.593 m D+/D-

 

Versenyek:

VTM

UTH 

Zugspitze 60

Buff Epic Trail

Piros 85

Vulkán

 

BUÉK!

 

 

 

 

 

 

 

procaliber. Creative Commons License 2016.12.31 0 0 52370

Jopar ember tartja gaznak csak a szokasos modon nem vallaljak a velemenyuk leirva.Nem nelkul keresni a fogast a Miskolciakon nekem tovabbra se tul elegans.

Előzmény: allez zserzseli! (52369)
allez zserzseli! Creative Commons License 2016.12.31 0 1 52369

ne ítélkezz, hanem hozd össze Barcikai Tárolót inkább!

 

Előzmény: procaliber. (52367)
allez zserzseli! Creative Commons License 2016.12.31 0 0 52368

köszi!! a 3000 kili igen szép!! BUÉK Neked is!

Előzmény: barefootBushman (52366)
procaliber. Creative Commons License 2016.12.31 0 0 52367

Ha a P.Sufnira utalsz az sztem ubergaz B.Muhely utan

Előzmény: allez zserzseli! (52365)
barefootBushman Creative Commons License 2016.12.30 0 0 52366

Köszi Zserzseli az összefoglalód! Nekem ez év áprilisában, pl. a Te lassítva/szemlélődő magatartásod is a Bércen indította el a gondolatom, h ezt az évet futásilag, kizárólag én is csak érezni akarom. Vagyis nem akarok semmi megrendezettet magam körül, csak igazi környezetmegfigyeléseket tenni a természetben, ami körülvesz. És mily ellentmondás: épp ez a hozzáállás és a RapaNui2-m+Pegám 3000-t bírt kitartása járult hozzá, hogy a munkába bringázások mellett most legyen a legtöbb gyűjtött kilim futásban is. Köszi az írásaitokat, BÚÉK!

Előzmény: allez zserzseli! (52365)
allez zserzseli! Creative Commons License 2016.12.30 0 0 52365

Bezzeg régen minden jobb volt. Írtunk ilyen évösszegzőket. Mindjárt elevenítek.

Össz távolság: 4550 km

Szint: nem számoltam vissza, de sok.

Emberkísérlet 1.: 200 km/6000m +/hét (április)

A legkiegyensúlyozottabb menetek: BVG Trail (75 km, 4500 m, április) és Vipava Valley Ultra Trail (110 km és 5600 m, május)

Sérülés 1: ITB, csípő

Az önbizalomnövelő: Dolomiti Extreme Trail (56 km, 3400m, június)

Emberkísérlet 2., kimaxolva: Kék Csapat (400 km/10500 m/6 nap, július)

Sérülés 2: Ülőideg, csípő

A legkellemesebb meglepetés: UTMB rutinrókában (171, 9800 m, augusztus)

A flow: Piros 85 (október)

A kisiparos futások: Vulkán és Tortúra

 

Volt még persze sok sok futás, túra stb, amiről most nem emlékezem meg.

De soha rosszabb évet.

Jövőre kicsit más kihívásokat keresek. Engem legtöbbször az érdekel, hogy egy korábban elérhetetlennek tűnő feladatot megugorjak. 

 

Ja és még egy dolog. Bírom ezt a társaságot, még ha keveset is látjuk egymást. A sufniban is emberek vannak, nemcsak a műhelyben a szakik azok..:) 

Idénre egy kis színessel zárok. 

A Tortúrán egy egyébiránt nagyon kedves spori baráttal haladunk a Tarkő felé. Cimbi előttem 50 méterrel. Figyelmeztet, hogy most csurogni fog és előre elnézést kér. Pillanatra nem értem. Gyaloglásra váltunk az emelkedőn, majd hopp, jön az Armstrong effekt. Menet közben vizelés. Én nem szeretnék menet közben vizelni jövőre! 

Easy srácok, easy!!! 

 

BUÉK!!!!

 

 

barefootBushman Creative Commons License 2016.12.30 0 0 52364

egészségedre

Előzmény: ef zé (52345)
bellone72 Creative Commons License 2016.12.30 0 0 52363

Ismerem: görnyed az ember az asztal fölött, próbál másra figyelni, próbál átnézni a sok lemmingen, de minden hiába. Először csak méregeted, kerülgeted, próbálod magad előtt is letagadni. Aztán, akármekkora hülyeség is, mégis megteszed, mert bánnád, ha kimaradna...:) BUÉK mindenkinek!

Előzmény: ubalika76 (52362)
ubalika76 Creative Commons License 2016.12.23 0 0 52362

Futás után-előtt, hogy adja. Most a tortúra előtt céges évzárónk volt. Nem volt veszélyes a parti, de a másnapi tempó sem.

Ami emlékezetes, hogy 2010-ben a Teleki előtt 3egymást követő éjszaka is nagyon durván fejre álltunk. Szombat éjjel már azt énekeltük, hogy "három napja mulatunk". De tényleg nagyon komoly buli volt. Vissza is vettünk a dologból, hogy na akkor csak Kisinócig futunk. De végül átneveztünk a teljesre. Hát a Hegyes-tetőre a mai napig emlékszem. Sógorommal másztunk felfelé, és kb. olyan volt, mintha az Everestre mennénk. Aztán nem találtuk meg a célt Zebegényben...

A hülyeség nagyon jó, mert emlékezetessé teszi a dolgokat. Ha a társaságban valaki feldob egy oltári baromságot, azt szépen neki kell állni megcsinálni, mert utána sokáig lehet miről beszélni.

Előzmény: bellone72 (52353)
mtb Creative Commons License 2016.12.23 0 0 52361

Az óra elkelt, a jeladó még megvan.

Előzmény: mtb (52360)
mtb Creative Commons License 2016.12.22 0 0 52360

Update: egy kollégám Garmin Vivoactive órája mellé kapta ezt a pulzusmérő jeladót, de még nem használta, és nincs is rá szüksége. Ezt oda tudom adni az óra mellé, az ár így megegyezés tárgyát képezi. 

Előzmény: mtb (52359)
mtb Creative Commons License 2016.12.21 0 0 52359

Sziasztok! Eladó egy Garmin Forerunner 920XT, 2015 áprilisi, osztrák beszerzés, pulzusmérő jeladó nélküli kiszerelés. Jó állapotú, tökéletesen működik. Ára: 63 ezer Ft. Érd : spec 68 kukac gmail pont com

ef zé Creative Commons License 2016.12.19 0 0 52358

ef zé Creative Commons License 2016.12.19 0 0 52357

Pedig a cricket inn nyitva lehet még gondolom? Ez még 2011 ben készült. Jóféle Otter Ale -t mértek annó

Előzmény: Gedat (52354)
allez zserzseli! Creative Commons License 2016.12.18 0 1 52356

fúúú ez jó lehetett.. sajna nincs idő rá.. tegnap a tortúra után is rohantunk haza.. mondjuk végül azért egy órára megálltunk zsóryn röfögni..

Előzmény: bellone72 (52353)
allez zserzseli! Creative Commons License 2016.12.18 0 0 52355

éppen, hogy szeretem ezt az időjárást, azért írtam, hogy betegesen vonzódom hozzá..

ilyen helyen nem inni sört.. hááát :) persze te tudod!

hajrá továbbra is!

Előzmény: Gedat (52354)
Gedat Creative Commons License 2016.12.16 0 0 52354

Koszi!
Ha hegyek nem is,de dombok akadnak boven,szoval lehet szintet is szerezni.  Mellesleg kihagytam,hogy lattam varat,tankokat..
Nem tudom,hogy mik a tapasztalataid az itteni idojarassal,de nem olyan veszes am.
Ne nagyon izgasd fel magad,de nem iszok alkoholos italokat,sort meg vegkepp nem. De a steak ellen sosincs kifogasom... :)

Ui.: meg egyszer bocs a talalas miatt...

Előzmény: allez zserzseli! (52338)
bellone72 Creative Commons License 2016.12.16 0 0 52353
A Csattogó-völgyben töltöttük a Vulkán utáni éccakát egy egész kondával. Hajnal felé, 2 hordó sör után már a kolbászos pizzák között fetrengtünk, így nem volt hiányérzetünk.:-)

Más is szokott dorbézolni futás után?
Előzmény: ubalika76 (52350)
chandos Creative Commons License 2016.12.16 -1 0 52352

Sziasztok! Tervezi valaki olyan, hogy nevez az UTMB-re, akinek nincs többszörös szorzója?
Szeretnék CCC-zni, de nem jövőre, így az lenne az ideális, ha most nem sorsolnának be, hanem dupla szorzóval nevezhetnék majd egy év múlva. Erre kicsit rá lehet segíteni azzal, ha a csoportos nevezést kihasználva egy UTMB-s kollegához kötöm a bekerülést.

Ha valakinek nincs kedve itt megszellőztetni a terveit, de segítene, és írna egy üzenetet, azt megköszönöm. Neki nem változtatna semmit az esélyein a közös nevezés. p.chandos kukac gmail pont com

Ermak Creative Commons License 2016.12.16 0 1 52351

Ha valaki épp futómellény-vásárláson gondolkozik, 60-100 € közötti áron kapható most a Camelbak Ultra 10 (UTMB-cuccra tervezett zsák) meg a kistesói (Ultra 4, Marathoner, Circuit). Ez a 2016-os, kék-sárga modell. A 2017-es fekete, ami ugyan sokkal jobban néz ki, de napsütésben nem éppen ideális.

 

Én innen rendeltem, még nem érkezett meg, de normális cégnek tűnik:

https://www.runnerinn.com/

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!