Üdv mindenkinek! Ha esetleg közületek vagy ismerősök közül valakit érdekel Somogyban eladó egy 6éves bak kecske és egy 7év körüli parlagi anyakecske baráti áron az anya napi 1,5-2l tejet ad. A bak jól fedez és nagyon szelíd érd:06303536275-ös telefonszámon.
Szerintem nem kiváltani kellene, hanem elhagyni: a "Magyar tincses" éppen elég lenne. Nem köt sem időhöz sem hasznosítási típushoz...és mégis lehetőséget a továbblépésre :))
Hát igen,jobb előre eltervezni,mi az a mennyiség,amit elfogyaszt a család,rokonság,és az alapján vesszük az állatot.
Viszont lehet több mindent is csinálni a tejből,nem csak sajtot.Túró,joghurt krémsajt,és máris többféleképpen kerül az asztalra. Mi szoktunk a tejből a fagyasztóba is rakni,aztán ha majd már nincs tej,elővesszük sajthoz.Igaz,mi vettünk egy külön hűtőt a tejnek,és a sajtoknak.
A sajtot érlelheted is,ha van hozzá megfelelő helyed,akkor később lesz finom érlelt sajtod is.
Mi 10 liter tejből csinálunk sajtot,de ahhoz elég egy fazék is.A joghurthoz használunk egy kisebbet,mert azt csak 1-2 literből csinálunk.Viszont még soha nem égett le. Mi is gázon csináljuk,de másfél óra alatt megvan a pasztőrözés,kultúrázás és az oltás is.
Mi sem csinálunk minden nap,2-3 naponta,de ha már csinálsz,10 literrel ugyan annyi a munka,mint 5-tel,vagy legalábbis csak kicsivel több.
Ha viszont elapasztod,akkor miért tartod?
Viszont az sem megoldás,hogy egyiket eladod,mert eddig együtt voltak,biztos megviselné őket,aztán akkor lehet,semmi tejed nem lenne.
Jól gondold meg mit csinálsz,nehogy később megbánd!
(Ha viszont nem bírsz velük,én szívesen átveszem őket.):-))))
:) Kérlek szépen...hátha van az ismerőseid között, olyan, aki felesben vállalná a sajtkészítést.
Akkor, aztán a Nejednek nem kéne foglalkozni vele. Ha a rokonok hiányolnák a sajtot, nekik is felajánlhatod a lehetőséget. Ez az A megoldás. ( A = a legjobb !:)
Az érdekelne hogy aki kicsiben csinálja a sajtot otthon az hogy oldja meg.
Nekünk ugye van két kecskénk, napi 4-5 liter tejet adnak. Ha nem csinál minden nap sajtot a Feleségem akkor alig férünk el a hűtőben a sok tejtől.
Vett csak a fejéshez, sajtkészítéshez még 3 fazekat, de sokszor így is edény hiány van. Nem beszélve arról hogy a gázon az 5 liter tej sokszor 1,5 óra alatt forr fel, kavargatja végig, de így is leég, mosogatás utána , stb...
Úgy érzem hosszú távon ez sok a Feleségemnek. Nem beszélve hogy úgy nézz ki várandós és hányingere van a tej meg a sajt látványától szegénykémnek, meg egyébként sem nagyon eszi, issza.
Azt azért már látom hogy két kecske munka mellet (nekünk) csak kedvtelésből kicsit sok ha ennyi tejet adnak.
Erősen gondolkodok rajta hogy a rosszabbul tejelőt elapasztom. Akkor pont lenne annyi tej lenne hogy ne kelljen venni a boltban, aztán heti kétszer csinálna
belőle sajtot. Igaz akkor nem tudnánk mindig rokonoknak, kollégáknak adni belőle, de így egy picit aránytalan hogy minden estéje elvan szúrva vele.
Hogy ez eddig nem jutott eszembe! Mit agyaltunk már, hogy mivel lehetne kiváltani a "parlagi" nevet, mert így a köztudatban egybemossák a fajtajelleg nélküli mix kecskepopulációval. És erre! Tessék! Itt a megoldás! Polgári kecske! :))))