Keresés

Részletes keresés

öreg_néne_b Creative Commons License 2017.05.02 0 0 24714

Keresd meg, hol ereszt.

Előzmény: Bugiló (24713)
Bugiló Creative Commons License 2017.05.02 0 0 24713

Sziasztok! Kaphatnék egy kis S.O.S segítséget? Kezdő főzőként első IPA-mat főztem vasárnap. Minden jól ment, lett 13l 15 balling fokos sörlevem amit be is oltottam. Ügyeltem a tisztaságra, a hőfokokra. 24 fokos sörlevet oltottam be. Jól feldúsítottam oxigénnel. Sajnos nem indult be az erjedés, legalább is láthatóan nem. Néha a kotyogóban fent van a víz néha lentebb de látható gáztermelődés nem nagyon van. Kb 36 óra telt el de még semmi. ( a sűrítményből készült első söröm ekkor már rég rotyogott )

Mit tegyek? Várjak? Oltsam be újra? Mi lehet a gond? Köszi, Z.

 

Sallala78 Creative Commons License 2017.05.01 0 0 24712

Szia!

 

Nem kell lecsavarni a fejet.

A hozzá tartozó keg fejből kiszedtem a gáz résznél a visszacsapó gumikat, így lehet mosni és tölteni is.

Pár nap főerjedés, 2 hét másoderjedés és simán megittuk a 20 literes Cornelius-ból. 

A mostani 3 hetes amit kóstolgatok naponta. Nagyon finom. Pilseni

Előzmény: krityo1976 (24688)
barbon1 Creative Commons License 2017.05.01 0 0 24711

A csomagban,részletes leírás

Előzmény: berci12345 (24703)
berci12345 Creative Commons License 2017.05.01 0 0 24710

Köszönöm a válaszokat. Mit ajánlotok egyébként első főzésre? A Serneveldés IPA elég jól hangzik nekem kezdésnek. Vélemény?

misbelief Creative Commons License 2017.05.01 0 0 24709

A végeredmény 14 l az erjesztőben (OG 1.060), de a másláshoz több vizet használtam mint ami a leírásban szerepel (+1 liter). Így kb. lett 12-13 liter 6% sör.

Előzmény: vfsoiv (24707)
misbelief Creative Commons License 2017.05.01 0 0 24708

A cefrézési hőfokok és idők, az ehhez szükséges víz mennyiség, a másláshoz szükséges víz mennyiség, a forralás ideje, a hozzáadott komlók forralásának ideje, az erjesztés ideje, a palackozó cukor mennyisége, mind mind szerepel a hozzá adott leírásban :)

 

Előzmény: berci12345 (24704)
vfsoiv Creative Commons License 2017.05.01 0 0 24707

Bár személyszerint nem látok esélyt, hogy 4 kiló malátából főként kezdőként lehet csinálni 15 liter 7,6%-os sört. Ahhoz 90%-os kihozatalt kellene elérned, ami még sok haladónak sem sikerül.

Előzmény: berci12345 (24704)
vfsoiv Creative Commons License 2017.05.01 0 0 24706

A postaköltségek kilóra mérik, de ha regisztrálsz, és összeállítasz egy kosarat, akkor a kosár tartalma alatt kiirja, hogy mennyi lenne a szállítási költség ha azt vennéd amit)

Előzmény: berci12345 (24704)
vfsoiv Creative Commons License 2017.05.01 0 0 24705

Attól függ mire gondolsz. Ha a sűrítményekre (extractra) gondolsz, akkor ha jól tudom azok tartalmazzák a "receptet". Ha a sörfőző csomagok menüpont alatt futó csomagokra gondolsz, akkor azt nem tudom, ha kapsz is receptet hozzájuk, érdemes előbb jó pár videót illetve fórumot böngészni mert az all-grain sörfőzés azért nem annyira egyszerű.
(Kétlem hogy a cefrézéshez kapnál pontos utasításokat, max azt írják meg hogy melyik komlót mikor kell beletenned, de várj egy olyan hozzászólót aki próbálta ezeket a csomagokat)

Előzmény: berci12345 (24703)
berci12345 Creative Commons License 2017.05.01 0 0 24704

Konkrétan az IPA és a Stout érdekelne. És ha valaki már rendelt ilyet, akkor mennyi volt a postaköltsége? Köszi előre is!

Előzmény: berci12345 (24703)
berci12345 Creative Commons License 2017.04.30 0 0 24703

Sziasztok! Most kezdek hozzá a bevásárláshoz az első főzésemhez. Az Olasznál kapható sörfőző csomagokhoz hol találok receptet?

Smürc Creative Commons License 2017.04.30 0 0 24702

50 literesnél eszembe sem jutott aggódni, 4-5 ilyen zsámolyt ismerek személyesen amelyek régóta viszik ezt a terhet. Egy barátom 100 literes fazeka alá csonáltatott egy kis vasállványt, az tartja a terhet, úgy dugja alá ugyanezt a zsámolyt.

Előzmény: vfsoiv (24701)
vfsoiv Creative Commons License 2017.04.30 0 0 24701

Eszerint: https://www.primanet.hu/termekek/otthon-haz/disznovagas/szabadteri-gazegok-es-gazrozsak/PWS-000282-01/gazzsamoly-fo003.html?utm_source=depo&utm_medium=aggregator&utm_campaign=aggregator

csak 25 kg a max terhelhetőség.

Mennyire kell ezt komolyan venni? Olyan minthogy a 40-es tábla is csak a gördeszkásokra vonatkozik?
Vagy ha hosszútávon 50 literes fazékkal kb 37-38 liternyi sörlével szeretném használni, akkor keressek egy olyat ami el is bírja papíron is?

Előzmény: Smürc (24691)
mátékája Creative Commons License 2017.04.30 0 0 24700

Sziasztok! A lágerem ászokolásának hamarosan a végére érek. Hogyan kell a palackozást és a széndioxid telítést megcsinálni? Lepalackozom, ugyanúgy mehet bele az 5 g cukker? Milyen hőfokon kell tartani (erjesztési, vagy ászokolási?), és kb meddig?

Smürc Creative Commons License 2017.04.29 0 0 24699
misbelief Creative Commons License 2017.04.29 0 1 24698

A 600 Ft-os fém szűrő tökéletes a komló pellet szűrésére. Én azt használom, semmi mást.

Előzmény: vfsoiv (24696)
-Toti- Creative Commons License 2017.04.29 0 0 24697

Sziasztok,

 

Sörfőzéshez készülök, az eszközbeszerzésnél tartok. Az Olaszspednél kapható Deluxe start szettet fogom megvenni, amiben 30 literes vödrök vannak. Az Olasz a videójában 28 centis zsírfröccsenésgátlót ajánl és használ szűrőlemeznek, viszont a vödör méretét nem tudom. A webáruházban a 20 literes vödörhöz 28,5 centis, a 30 litereshez 31,2 centis szűrőlemezt árulnak.

Van valakinek tapasztalata ezekkel az eszközökkel, melyik mivel kompatibilis?

Köszi,

vfsoiv Creative Commons License 2017.04.29 0 1 24696

Olasznál kapható 600ft-os fém szűrő tényleg alkalmas a komlópellet kiszűrésére? Ha igen miért lehet kapni nála 3950-ért másik fajtát?

Ti mit ajánlanátok rá, a pelenka tényleg megfelelő lehet?

firekiller Creative Commons License 2017.04.29 0 0 24695

Hogy ki-kit kavart össze arról pár sör elfogyasztása közben el tudnánk vitatkozni :)

Cefrézek, majd külön edényben máslok. Folyamatosan szűrök, mikor már csak pár mili folyadék van a malátán akkor rámerek 6-8 liter másló vizet és a felső kb harmadát felkeverem a maláta ágynak.

Utóbbi pár évben mindig két főzést csinálok, első egy erős sör 6-8 alkoholfok a végeredmény. A második főzéshez hozzá adom az első máslás végét, ezek gyengébb ivó sörök szoktak lenni 4-5,5 alkohol fokkal. Kihozatalt így nehéz számolni :)

Előzmény: bwing (24687)
Smürc Creative Commons License 2017.04.28 0 0 24694

Szia! Érdekes, bennem fel sem merült, hogy levágjam az alsó peremet, pedig tényleg nagyon felmelegszik, de ez engem nem zavar. Maximum, ha zsámolyról forrón felteszem egy asztalra (mert így teszek), amit védeni akarok, akkor aláteszek egy falapot, amit nem baj, ha megéget kicsit. Az alsó perem szerintem lassítja is a hő kiáramlását a hordó alól, javítva a hatásfokot. Pedig én még egy horganyzott lemez hengerrel is körülveszem az egész hordót. Úgy emlékszem, talán 1-1,5kg közötti gázból kijön az egész főzés. (csak egyszer mértem meg)

 

Meg peremmel mindenhol megáll, nem csak a zsámolyon. Meg én szeretem, hogy alul is jó fogása van pakoláskor, mosogatáskor, mondjuk, ha felyreállítva ki akarom csurgatni a vizet.

 

Nekem fölül megmaradt a perem a kivágásnál, mert akkorára vágta, hogy egy nagyobbacska fedővel le tudvam fedni mondjuk a cefrézés pihentetőiben, meg tároláskor, hogy nepotyogjon bele semmi.

 

De örülök, hogy ez nem csak az én mániám, hogy ez egy jó fazék. :) Mondjuk erről már elég régen, elég autentikus megerősítést is kaptam: http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/fozzetek-sort-otthon/

 

Előzmény: Katyvasztó (24692)
Katyvasztó Creative Commons License 2017.04.28 0 0 24693

A szokásos millió-dolláros-kérdés!

 

Megállt.

 

A szokásos kezdő történet:

 

HOME 15 Müncheni csomag.  Főzés rendben lezajlott, kissé a kezdők bénázásával. Az erjesztőbe kb. 13 L került be a főzés végén. 2 napig őrült kotyogó-bugyogás, utána síri csend. 15 B-ról lerohant 5 B-re.

Ma három nappal később mérve szinte ugyanúgy 5 B, na jó talán 1020-ról 1018-ra.

 

Három nap alatt ez a szinte minimális csökkenés azt jelenti, hogy megállt a folyamat, vagy a főerjedés már után csak ilyen lassan megy a dolog? (Az előzőleg konzervből készített STOUT-om ugyan kisebb intenzitással, de kb 7-8 napig folyamatosan bugyogott)

 

A méréshez kivett folyadék zavaros, benne széndioxid bubik, ízre nincs benne semmi kellemetlen.

 

A szokásos "nem piszkálni, majd jó lesz" tanácson túl érdemes-e valamivel próbálkozni? Nem túl kicsi ez a 3 nap alatt szinte semmi csökkenés? Élesztőt max. jövő kedden tudok venni.

 

Utalom a millió dollárt! :-)

Katyvasztó Creative Commons License 2017.04.28 0 0 24692

 

 A szállítók néha 5.000,-ért is megválnak tőle.  :-)

Én másló-vizet melegíteni vettem, kivágtam a tetejét flex-el meghagyva egy két-három centit körben, azt pedig kalapáccsal felhajtottam.

Az alja ilyen:

Gondolkodom azon, hogy a gyűrűt levágnám róla, mert baromira melegszik a főzésnél.

A gázrózsán a gömbölyű fenék is megáll.

 

Smürc Creative Commons License 2017.04.28 0 0 24691

Szerintem jól döntöttél az edényméretet illetően, ha nincs minden héten időd főzni, ha nem csak főzni szeretsz, hanem a sört is valamint ha ismersz olyanokat, akik elfogadják a kínálást. :)

 

Az árnak sem kell ezért nagyon magasnak lenni, én a 10 ezres söröshordót kimondottan szeretem.

De csak böngésszél.

 

Gázzsámolyból is a legegyszerűbb 3-4 ezres teljesen jó http://szerelvenyuzlet.eu/GAZZSAMOLY_LANGRREL_30MBAR_BIZTONSAGI_SZELEPPELELZ

Nyomáscsökkentőt viszont nem a 30 mbar-ost javaslom, nekem a 20-60 mbar állítható maxon használva megfelelőnek tűnik, de a 50-170 mbar-os is sokan használják, én is olyat kerestem, de akkor nem volt. A zsámoly saját szelepével mindenképp tökéletesen szabályozható.

http://www.hideget.hu/pb-reduktor-pny50170-allithato-50-170-mbar-7705?utm_source=argep&utm_medium=cpp&utm_campaign=direct_link

Előzmény: vfsoiv (24690)
vfsoiv Creative Commons License 2017.04.28 0 0 24690

Lemondtam a gyerekadagokról, nem fogok szerencsétlenkedni 16 liter sörökkel, inkább a 26 literes edény helyett egy 50 vagy 72 litereset szerzek be, rászánom a pénzt.
Kérdésem az lenne, mekkora teljesítményű gáz zsámolyt vegyek hozzá? Esetleg linkeket szívesen fogadok. Köszi

SzaKáL28 Creative Commons License 2017.04.28 0 0 24689

Sziasztok

A következő kérdésem lenne.

Olasznál nem kaptam csak búza maláta kivonatot.

Starter készítéséhez jó az is?

Ha igen, valamit kell-e másképp csinálni?

Befolyásolhatja-e a sört ha ezzel készül a starter?

krityo1976 Creative Commons License 2017.04.28 0 0 24688

Szeretnék csapolt sört készíteni?

Csináltatok már?

Mi a menete?

KEG hordót hogy lehet kimosni?Megtölteni?

Mert láttam már KEG fejjel és úgy is,hogy lecsavarják a fejét?

Mennyi az érlelési ideje a sörnek ,ha csapolni szeretném?

Köszönöm!

bwing Creative Commons License 2017.04.28 0 0 24687

Igazából PepitaLónak ment a tanács, hogy ne essen kétségbe, ha nem talál hirtelen rízshéjat. Viszont ezzel a bejegyzéssel jól összezavarod, mert te mégiscsak majd minden sörödbe teszel "pelyhet". :)

Más.

Egybe cefrézel, vagy van máslás, és ha van, felkevered-vársz-újraszűrsz, vagy folyamatos. És: kb. milyen a kihozatalod?

Előzmény: firekiller (24686)
firekiller Creative Commons License 2017.04.28 0 0 24686

"Ha jól szűrsz" :) Eddig okos ember még hibát  nem talált a szűrési technikámban ;)

 Kb 3 éve minden cefrézésbe teszek, és azóta nem volt problémám, még kisebb megakadás se.

Zabpelyhet szinte minden cefrémbe rakok egy keveset.   

Előzmény: bwing (24685)
bwing Creative Commons License 2017.04.28 0 0 24685

Alapvetően nincs szükség rá, ha jól szűrsz; ez is egy tudomány. A többség csak akkor használja, ha sok búza/rozs/zab/pelyhek van a cefrében. Főleg, mert egy időben nehéz volt hozzájutni. Most viszont van Olasznál is, meg a Beerodalomban is. Fél kiló elég egy évre, vagy tovább.

Előzmény: firekiller (24684)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!