Keresés

Részletes keresés

Jokerit5000 Creative Commons License 2021.05.30 0 0 27121

Jó olvasni az élménybeszámolót :) jobb lett a kihozatalod is mint, amire számítottál ugye? Egyébként szerintem sem akkora macera, mint elsőre gondolhatjuk, egy aktív sörfőzés pl egy sima egylépcsőshöz képest, mikor csak beöntöd a malátát a felmelegített vízbe vársz 1 órát, kicefrézel, máslás, forralás. Az 1 óra sem lesz több 2 lépcsőssel, csak valamit mindig csinálsz közben. Végre valaki kimondta, amit én is gondolok :D

Előzmény: Kalman-92 (27118)
Kalman-92 Creative Commons License 2021.05.24 0 0 27120

Én teljes dekokciot csináltam konkrétan az infúziós módszernél használatos pihentető hőfokokat az egyharmad kiemelésével és annak felforralását követő visszamerésével értem el igy 3 lépésből ált a folyamat a végén pedig elégé a hig levet főztem. Az ábrán látható módszert követtem habár én gyorsabban főztem ,eleve amilyen főzőlapom van azzal ez is kihivás volt de megoldottam kibe kapcsolgatással. Ugye van a hőközlésnek is tehetetlensége ha kikapcsolom a hőforrást akkor még tovább melegszik, de lassan.

Előzmény: kardosur (27119)
kardosur Creative Commons License 2021.05.24 0 0 27119

Amikor én dekokcióztam, tudtam hogy kb 18liter volt az össz cefrém. Ebből kivettem forralni  6 litert 1 literes merőedénnyel mérve.
AZ aljából próbáltam meríteni, de nem kell annyira szigorúan venni, hogy csak a sűrűje legyen.
Meg a mennyiség sem annyira kényes, hogy centre egy harmad legyen.
Én eddig csak Pilsenit főztem így, de azok nem lettek félbarnák. Max. Staropramen világos.
Csak az egyszeres dekokció szerintem nem okoz még ilyen sötétedést.
Ha lefőzöd ugyan ezt a receptet hagyományos módon, ugyan ilyen hőfokokon, az lehet összehasonlítási alap a színre és az ízekre is.

Előzmény: Kalman-92 (27118)
Kalman-92 Creative Commons License 2021.05.23 0 0 27118

Üdvözletem nemrég lepalackoztam az első dekokcios sörömet, így megosztanám tapasztalataimat, (végül is ez volna a fórum oldalak egyik fő funkciója). Egy teljesen "natur" sima pale ale t készítettem egyfajta kontroll

sör gyanánt. Csak pale ale malátát használtam. Annak ellenére ,hogy szinte amit lehet sikerült elbaszarintanom így elsőre eddig meglepően jó a az eredmény. Annak ellenére ,hogy semmilen különleges egzotikus, flancos pörkölt illetve kristálymaláta nincs benn az íze mégis hogy is fogalmazzak igen széles skálán mozog. A módszerrel való plussz munkát amiről több fórumozó is írt én kimondottan élveztem. Az első dolog amit későbbiekben kissé korrigálnom kell az a víz szükséglet. Amikor az ember kiveszi az egyharmadát a cefrének és elkezdi főzni párolog a víz belőle ((hmmm ki gondolta volna :D)) A második már kissé komplikáltabb probléma. Oké vegyük ki a cefre sűrűjének egyharmadát, igen ám de honét tudjuk mennyi az egyharmad. Ha mérleggel mérem akkor ugye a gond hogy a maláta magába szívja a vizet máslás utáni szárazra csöpögött malátának tömege úgy kb 40% al minimum több valószínűleg a későbbiekben ez alapján fogom kimérni, mivel a teljes cefréből ha elkezd merni az ember hiába lesz kevesebb maláta benn nem látni számottevő különbséget mert a szemek közti víz kitölti az üres helyet ami csak kis mértékben változik.

Mivel a cefre melegentartásához elektromos leves melegen tartót használtam szerencsére a rossz mennyiség megfőzéséből adódó nem a megfelelő hőmérsékletre felmelegedő teljes cefre problémáját tudtam úgy kompenzálni hogy az eszközön a fűtést tökig csavartam.

Számomra érdekes volt hogy menyire sötét lett. Azt persze tudtam ,hogy a módszerrel sötét sört kapunk de félbarnára nem számítottam.

Egyenlőre ennyi volna az élménybeszámoló ,legközelebb is a most tanultak alapján szintén egy kontroll sört fogok készíteni kíváncsi leszek hogy miként fog változni a végeredmény.

Tanácsokat ,észrevételeket szívesen várom a témában .

 

Jokerit5000 Creative Commons License 2021.04.30 0 0 27117

Annyi pörkölt meg festőmalátát nem dekokcióznék én sem, ezt gondold át mégegyszer. Maga a dekokció (még a 2x forralásos is) barnít sokat a sörön, van értelme kipróbálni, mert annál egyedibb a söröd, meg a két kezed munkája van benne, meg finom is, de próbáld ki a melanoidint is, és mondd meg, hogy megéri-e a plusz melót a dekokció :) A kihűlésre meg annyit, hogy kb 1x alámelegítesz míg forralod az 1/3-ot és kész, főleg az első lépcsőnél lényeges szerintem.

Előzmény: Kalman-92 (27115)
Tótikám Creative Commons License 2021.04.29 0 1 27116

Biztos, hogy van értelme a mai maláták esetén dekokciós cefrézésnek? Portert , stout -ot inkább infúzióval, búza, rozs, swarc, láger esetleg dekokcióval. Esetleg melanoidin maláta ? Kipróbálni mindenképpen érdemes . Hány lépcsőre gondoltál ? Hőntartásra takaró,hálózsák is sokat segít .

Előzmény: Kalman-92 (27115)
Kalman-92 Creative Commons License 2021.04.29 0 0 27115

Üdvözletem mivel használtan nem sikerült dupla falu edényt találnom, gondolkodtam alternativ

megoldásokon is mind pl a hűtőláda, de végül is beszereztem egy elektromos leves melegen tartót

((eddig azt se tudtam ilen is van )) ez mondjuk annyival jobb hogy a termosztáttal szabályozva

nagyjából állandó hőmérsékletet tart.

Kérdésetekre pedig ,hogy mire is szeretném ezt használni. Dekokciós malátázáshoz ,hogy amikor

az 1harmad részt főzöm a maradék kihűlés nélkül pihenhessen.

Azt még mondjuk nem tudom mivel próbáljam ki elsőként az újdonsült szerkezetemet.

Habár az eljárás az erősen maláta központú pl stout porter söröknek kedvez mégis inkább

egy rozssörön gondolkodtam , erre még alszom egyet, de ha van ötletetek szívesen meghallgatom.

 

kardosur Creative Commons License 2021.04.26 0 0 27114

A tíz liter feletti, ráadásul dupla falu ételhordó badella nem jellemzően háztartási edény. Talán ezért található a nagy konyhai termékek között. (Ha esetleg  nem lenne világos)
Mi a horribilis ár? A 30ezer?

Egyébként meg valóban Jófogás, Gasztroapro, stb.

https://www.gasztroapro.hu/konyhagepek/melegentarto/melegentarto-etel/20-literes-duplafalu-etelszallito-badella-124295.htm

Előzmény: Kalman-92 (27112)
Tótikám Creative Commons License 2021.04.26 0 0 27113

Esetleg Jófogás ? De mire szeretnéd használni ? Csak kíváncsiság .Tudom hamar megöregszem.

Előzmény: Kalman-92 (27112)
Kalman-92 Creative Commons License 2021.04.25 0 0 27112

Üdvözletem egy olyan kérdéssel fordulnák hozzátok ,hogy valakinek lenne-e eladásra duplafalu legalább 10l-es

melegen tartó badellája vagy esetleg tudna abban segiteni hogy merre lehet ilyet beszerezni.

Én amit neten láttam az mind ilyen üzemi éttermi darab volt horibilis áron.

((ha valakinek nem volna világos miért ebbe a fórumba írok ilyen kérdést hát nyilván azért mert

sörözéshez kell az eszköz))

Segítségeteket előre is köszönöm

rkornel Creative Commons License 2021.04.19 0 0 27111

Honnan sikerült megrendelni? A magyar példány ritka mint a fehér kóla :)

Előzmény: Kácéess (27107)
Márton86 Nagy Creative Commons License 2021.04.19 0 0 27110

Sziasztok!

 

Eladó vált 17 db rekesz amihez adok 140 db koronazáras és kb. 20 db csatos üveget. Ezen felül egy karos korona lezáró valamint üvegszárító is eladó. Továbbá adok hozzá kupakot és csatot is. 

Jellemzően Budapesten esetenként Székesfehérváron átvehető. Érdeklődni lehet a n.marton86@gmail.com.

Tótikám Creative Commons License 2021.04.15 0 0 27109

Türelem. Talán kicsit hamar tetted hűtőbe. Érdemes egy üveget pille flakonba palackozni. Nyomás változást lehet kézzel érezni.Hasznos lehet: Sörfőzés otthon egyszerűen könyv, emlékem szerint letölthető.Sorforum blog. régi írásait átnézni .

Előzmény: Kácéess (27108)
Kácéess Creative Commons License 2021.04.14 0 0 27108

Még egy kérdésem lenne:

Baj lehet, hogy a lepalackozott söröm, csak öt napot hagytam szobahőn, és utána tegnap ment a hűtőbe.. Aggódok, mert lett egy fél üveggel amit ma kinyitottam és ma rákóstoltam és nem nagyon volt bubis. Nem tudom, hogy azért volt-e mert a palack csak félig volt, vagy valami félrement? Kinyitáskor szisszent rendesen😊

Kácéess Creative Commons License 2021.04.14 0 0 27107

Köszönöm megrendeltem a könyvet😊

Tótikám Creative Commons License 2021.04.11 0 0 27106

Greg Hughes, Házi sörfőzde  című könyv, sok recepttel. Emlékeim szerint letölthető.Valamint gugli a barátunk. Egy blond ale recept: 90% pilseni .5% ebbey maláta, 5% cukor. Saaz,mittelfuh komló.Élesztő:t58, lellemand ebbey. OG 1.062 ,IBU 20.

Előzmény: Kácéess (27105)
Kácéess Creative Commons License 2021.04.11 0 0 27105

Vagy bármilyen Belga ale-re kíváncsi lennék.😄

Kácéess Creative Commons License 2021.04.11 0 0 27104

Üdv mindenkinek.

Ha valaki tud segíteni egy jó kis belga dubbel vagy tripel receptel, megköszönném.. 

szaci1992 Creative Commons License 2021.04.07 0 0 27103

Köszönöm!

Előzmény: kardosur (27102)
kardosur Creative Commons License 2021.04.06 0 0 27102

Azért 3 üvegnél mindenképpen többet érdemes. Nem éri meg a pancs.
Itt egy jó leírás. Én is így kezdtem.
https://sorforum.blog.hu/2015/09/26/sorfozes_levesesfazekkal_es_tesztaszurovel_hazisor_malatabol_konyhaeszkozokkel

Előzmény: szaci1992 (27101)
szaci1992 Creative Commons License 2021.04.05 0 0 27101

Sziasztok!

Pl. ha összesen 3 palack(1.5l) sört szeretnék főzni első körben - kísérletezés gyanánt -, az kivitelezhető, vagy muszáj 20+ litert főznöm egyből?

Tótikám Creative Commons License 2021.02.18 0 0 27100

Sokat fog még változni.Alul oltás is okozhat ,íz hibát. Mellék ízek döntően az első egy két nap alatt keletkeznek.Célszerű az erjesztést az élesztőnek megfelelően alacsonyabb hőmérsékletről kezdeni,majd fokozatosan emelni.

Előzmény: Kácéess (27099)
Kácéess Creative Commons License 2021.02.17 0 0 27099

Akkor mire leerjed, ez az íz már lehet nem fog érződni? 

Tótikám Creative Commons License 2021.02.17 0 0 27098

Türelem. 1.090 -ről idő kell az erjedésnek.Esetleg rázd meg, és emeld a hőmérsékletet 22C-ra.

Előzmény: Kácéess (27097)
Kácéess Creative Commons License 2021.02.16 0 0 27097

 

OG:1090.Most 1032 nél jár

Kácéess Creative Commons License 2021.02.16 0 0 27096

Szerintem még nem erjedt le teljesen, még néha megszól a kotyogó. 

Eléggé erjedt, íze van..

 

Kácéess Creative Commons License 2021.02.16 0 0 27095

Sziasztok. 

Lenne egy kérdésem, honnan tudom, hogy befertőződött vagy nem sikerült egy sör?

Tíz napja főztem egy ipá-t, most hidegkomlóztam,de előtte megkóstoltam és eléggé fura íze van... 

Kokka2 Creative Commons License 2021.02.13 0 0 27094

Köszönöm.

Előzmény: Tótikám (27093)
Tótikám Creative Commons License 2021.02.13 0 0 27093

Esetleg termény daráló,BIAB esetén működik. Vagy sörfőző kolléga keresés a környékeden.

Előzmény: Kokka2 (27092)
Kokka2 Creative Commons License 2021.02.13 0 0 27092

Hello

Segítségeteket kérném! A rendelt malátám nem roppantva érkezett! Van rá valami megoldás így utólag, hogy fel tudjam használni?

Köszönöm

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!