Anno amikor USA-ban töltöttem hosszabb időt, szerettem meg e fura, de jó ízű édességet.
Késöbb amikor hazajöttem azt kellett tapasztalnom, hogy egyrészt komoly tortúra a sajttorta beszerzés itthon másrészt nagyon sokan keverik esetleges angol félrefordításnak/értésnek köszönhetöen a túrótortával, pedig a kettő közel nem ugyanaz (utálom is a túró tortát).
Ez aztán nem csak itthon tapasztaltam, hanem más országokban is, amelyeknél gyengébb az USA hatás.
Nos a topicnak kettős célja van:
1, Igazságot tegyünk sajttorta téren. :)
2, Igazi sajtorta lelőhelyek összegyüjtése és osztályozása.
Azt hiszem, az a turotorta. De hat a foditas. . .valoszinuleg onnan jott a forditas, hogy "cream cheese" - ami kremsajt, roviden sajt. Mert hat nem turo, az igaz :)). Az angolban a turo mint a Mo-i, ismeretlen. Viszont. . .a turo, ami a legkozelebb all hozza, az "ricotta cheese", vagy "cottage cheese". A sajt szo mind a kettoben ott van.
Nekem most újat modtatok, nem tudtam, hogy van olyan hogy sajttorta. Ugyanis a németeknél a "Kasetorte" - ami ugye szó szerinti fordításban sajttortát jelent, az az általunk is ismert túrótorta.
A kremsajt amivel ezek keszulnek "Philadelphia" markajuak - vagy azzal egyenerteku sima, fuszerezetlen kremsajt. A mascarpone nem hiszem hogy jo lenne.
Milyen krémsajtot lehet ehhez a torttához találni nálunk? Láttam már máshol is receptet, de nem tudom, melyik krémsajtot vegyem. Lehet, hogy mascarponet kéne ? A krémsajtok nálunk kicis dbozban vannak és általában füszerezettek, sósak. Vagy piacon nézzem meg, tejárusnál?
Szeretem a NY-it, es nem is akarok ilyent sutni, mert keszen sokkal jobb, bar nem nagyon nehez megcsinalni. A kicsifiam kedvence, tavaly a szulinapjara ezt kert - finom lett, bar nem a NY-i.
Lliza klasszikus New York cheesecake-je
Liza klasszikus New York cheesecake-je
krém:
1200 g krémsajt, én mondjuk 1 kg-t szoktam
1/4 tk vanília
1 tk reszelt citromhéj
1 és 3/4 cs cukor
3 evőkanál liszt
5 tojás
2 tojás sárgája
1 negyed cs tejszín
tészta:
1 cs liszt
1/4 tk cukor
1 tk reszelt citromhéj
114 g vaj
1 tojássárgája kikeverve
1/2 tk vanília
sütő bekapcs nagyon forróra (240). összekeverni a lisztet, cukrot, citromhéjat, bele a vajat, tojássárgáját, vaniliát, jól összegyúrni. egyharmadát/felét az aljába, a többit körbe a karimára. 6-7 perc süt, világosbarnára.
(amúgy a tészta lehet kekszmorzsa + olvasztott vaj összegyúrva is)
mixerbe a krém hozzávalóit, a tojásokat egyenként, a végén a tejszínt. jól kikeverni, nem megijedni, folyós lesz.
be a formába, 8-10 percig ilyen forrón sütni, aztán le alacsonyra és úgy sütni 1,5 órát. ha már nem rezgős, akkor jó, de a rezgős is megszilárdul, merthogy a vége: legalább 12 órára hűtőbe tenni!
trükkök: lehet fóliázni, ha meg akar égni a teteje, és a végén lassan kell kihűteni, 30 percig lekapcsolt sütőben, aztán résnyi ajtóval.
Akkor van recepted is - mert meg nem hallottam sajt tortarol, csak turo tortarol. Van ugyan egy kivalo "cream cheese pie" receptem - remelem megtalalom - es sok-sok turo torta receptem is, mind "cream cheese"-zel keszul.
Anno amikor USA-ban töltöttem hosszabb időt, szerettem meg e fura, de jó ízű édességet. Késöbb amikor hazajöttem azt kellett tapasztalnom, hogy egyrészt komoly tortúra a sajttorta beszerzés itthon másrészt nagyon sokan keverik esetleges angol félrefordításnak/értésnek köszönhetöen a túrótortával, pedig a kettő közel nem ugyanaz (utálom is a túró tortát). Ez aztán nem csak itthon tapasztaltam, hanem más országokban is, amelyeknél gyengébb az USA hatás. Nos a topicnak kettős célja van: 1, Igazságot tegyünk sajttorta téren. :) 2, Igazi sajtorta lelőhelyek összegyüjtése és osztályozása.