Keresés

Részletes keresés

blkhfc Creative Commons License 2005.02.17 0 0 783
már egyszer leírtam: valószinűleg annál jobban rászorul, akinek a családja csak úgy összedob 5 milliót, vagy mégtöbbet...
Előzmény: találgató alattvaló (782)
találgató alattvaló Creative Commons License 2005.02.17 0 0 782

"Nem hiszem,hogy ez a program a legalacsonyabb jövedelműeknek szólna,nem is így hirdették meg.

Nem hát.

Hanem úgy,hogy: a FIDESZ által létrehozott lakásprogram nagymértékben igazságtalan,mert csak az ügyeskedők és a gazdagabb rétegek tudják igénybe venni. Mi létrehozunk egy olyan programot,ami a fiatalok széles rétegének sokkal igazságosabb lakáshoz jutását teszi lehetővé,kizárva az ügyeskedőket,hogy végre a rászorulók is lakáshoz juthassanak.

Most akkor ki a rászoruló?

Akinek 60-70 ezer a nettója,vagy akinek 200 ezer???

Előzmény: kovava (781)
kovava Creative Commons License 2005.02.17 0 0 781

Miért nem veszik fel az ismerősödék 25 évre a hitelt? Úgy biztos beleférnének az 50ezres törlesztőrészletbe. A Fészekrakó konstrukció nem jó, csak jobb, mint a normál lakáshitel. Ha nem lenne a Fészekrakó, az ismerősödék akkor sem tudnának hitelt felvenni, és akkor is max. 50ezres törlesztőrészletet vállalhatnának. A különbség csak annyi, hogy az önerő mértékét csökkentették. Nem hiszem, hogy ez a program a legalacsonyabb jövedelműeknek szólna, nem is így hirdették meg.

 

A cikkben azt írják, hogy pontosították a törvény szövegét és a vételár 90%-áig adható hitel, a többire az állam garanciát vállal, remélem ezt a bankok is megértik majd!!!

 

Az Erste hitelkalkulátor szerintem jó lenne, de valamiért én nem tudom engedélyezni a makrókat, így nem tudom használni.

 

Nem tudja valaki, hogy használt lakás vásárlásához csak a gyermek megszületése után jár a félszocpol vagy már a terhesség valahanyadik hetétől is?

Előzmény: találgató alattvaló (779)
treff7es Creative Commons License 2005.02.17 0 0 780

Nem bíznak a pénzintézetek a Fészekrakó programban? 

http://hvg.hu/hvgfriss/2005.07/200507HVGFriss157.aspx?s=hk

találgató alattvaló Creative Commons License 2005.02.16 0 0 779

Tegnap beszélgettem egy ismerősömmel,ők is érdeklődtek a fészekrakó iránt.

A srác raktáros egy áruházban,a felesége ugyanott eladó. Kettejük nettó bére 135.000 Ft. Másfél éves házasok,megtakarított pénzük csak kevés van, mert a többit elviszi az albérlet,a rezsi,meg a létfenntartás. A szülők sem igen tudnak segíteni,mert részben nyugdíjasok,és még vannak másik testvérek is.

Hallották az önrész nélküli vásárlás lehetőségét,nosza be is mentek néhány helyre érdeklődni. Egyelőre egy gyermekre mernek vállalkozni,gondolták,majd a szocpollal együtt így elviselhető lesz a törlesztés is. A bankban azt a választ kapták,hogy így tizenöt évre havi 65.000 lenne a részlet,de csak lenne,mert ahhoz 200 ezres nettó fizu kellene.Ők ugyanis mostani fizetésük alapján max. 45-50 ezres részletet vállalhatnak,keressenek olcsóbb,és kisebb max. másfél szobás lakást.

Ekkor a lány megkérdezte,hogy a garzonba hogyan vállaljanak egy,vagy netán több gyereket? A bankos nő meg csak mosolygott,és széttárta a kezét.

Akkor most kiknek is szól ez a szociálisan érzékeny,és igazságos program???

treff7es Creative Commons License 2005.02.16 0 0 778

 

Elég furcsa...

 

---------------------------

 

Erste BankKalkulátorok

Az alábbi kalkulátorok segítségével kiszámolhatja, hogy milyen havi törlesztőrészlet mellett veheti fel a hitelt. A számítási segédtáblák tartalmazzák a konkrét teljeshiteldíj-mutató (THM) mértékeket.

A törlesztőrészlet számító táblák csak akkor használhatók tökéletesen, ha a makrók engedélyezésre kerülnek.

http://www.erstebank.hu/online/21010675.html

kovava Creative Commons License 2005.02.16 0 0 777
Szerintem ha a HBÉ kisebb, mint a vételár 90%-a, pl. 80%, akkor a 90%-ig fennmaradó részre az állam nem vállal garanciát (mert csak a HBÉ 100%-áig vállal, a vételárat nem említi a törvény ebből a szempontból), tehát olyan bankot kell keresnünk, ahol a HBÉ pontosan a vételár 90%-a ahhoz, hogy tényleg 10% önerőt kelljen biztosítanunk. Szerintem ha meglesz a 10% önerőnk, a K & H-nál meg fogjuk tudni magyarázni a hölgynek, hogy nem kell a HBÉ és a vételár közötti különbözeten felül még plusz 10% önerőt biztosítani, mert a törvény nem így szól, de lehet, hogy addigra már ők is rájönnek. Amúgyis azt mondta, hogy majd akkor tud többet mondani, ha már lesz tapasztalatuk, mert eddig még senki nem nyújtott be kérelmet.
Előzmény: fulopg (776)
fulopg Creative Commons License 2005.02.16 0 0 776
Igen, mi szocpollal biztosítanánk az önerőt, de amúgy tényleg csak 10% kell. És a vételár 10%-a!!! Ez a hitelbiztosítási érték bankonként változhat, szerintem az értékbecslő állapítja meg, de igazából számodra csak akkor van jelentősége, ha nem fészekrakóval veszel. Akkor ugyanis pl megállapítják, hogy a vételár 80% a hitelbiztosítási érték, és annak a 80 %-áig adnak hitelt. Ez azt jelenti, hogy a ház árának 60% -át kaphatod meg hitelbe, a többit elő kell teremtened önerőbe. Azért csinálják így, mert ha véletlen bebukod, 60%-on akkor is el tudják adni, ha a putri közepén van, tehát no kockázat. Viszont fészekrakónál a te beadod a 10%-ot (zsebből, vagy szocpol, mindegy) ők megállapítják, hogy mennyi hitelt adnának egyébként, tehát marad egy hiányzó rész, amit elvileg kockáztatnának. De nem, mert erre vállal az állam kezességet, tehát a ha árverezésre kerül sor, akkor az állam pengeti azt a bebukott 30%-ot.

A fenti értékeket természetesen csak példának szántam nyilvános ajánlattételnek nem számítanak!!! :)))
Előzmény: kovava (774)
tschaffer Creative Commons License 2005.02.16 0 0 775
Csak annyit hogy hitelbiztosítási érték a z ingatlan becsült értékének 80%-a a legtöbb magyar bankban. Vagyis a 10% onerőn felül ezért kérnek még nem értették félre a törvényt.
Előzmény: kovava (774)
kovava Creative Commons License 2005.02.15 0 0 774

Azt megkérdezhetem, hogy neked mit mondtak, mennyi önerő kell? Bár ha ti új lakást vesztek, és felveszitek a szocpolt, akkor gondolom az elég.

Én is voltam már 4 bankban, de az ügyintézők egymásnak teljesen ellentmondtak. A Raiffeisennél volt a legbutább a nő (szerintem nem tudott az egészről semmit), azt mondta, hogy semmi nem változott a normális hitelhez képest, csak annyi, hogy elég 10% önerő, a többi 30-40% biztosítható szocpolból, önkormányzati támogatásból stb. A CIB-nél még semmit nem tudtak mondani. A K & H-nál látszott, hogy ért a nő a lakáshitelekhez, és nagyon kedves, illetve segítőkész volt, de azt mondta, hogy kell a 10% önerő + a vételár és a hitelbiztosítási érték közötti különbözet (ami kb. még 10%). Szerintem ők is félreértelmezték a törvényt, mert nem úgy szól, hogy a hitelbiztosítási érték 90%-áig adható hitel, hanem úgy, hogy 100%-áig, és kell 10% önerő (ami végülis már a vételár és a HBÉ között megvan). Egyedül az OTP-nél mondta azt a nő, hogy csak a vételár és a HBÉ között kell biztosítani az önerőt, viszont ő pedig azt nem tudta megmondani, hogy hány % különbség van nagyjából a kettő között.

Egyébként nekünk 5 milliós kölcsönre CHF-ben mondtak 43000 Ft-ot (használt lakásra) 15 évre, és azt mondták, hogy elég a kettőnk 180000-es nettója, szóval nem kell azért olyan iszonyúan magas jövedelem hozzá.

fulopg Creative Commons License 2005.02.14 0 0 773
Ja mégvalami: vállalkozóktól elfogadják az apeh által kibocsátott igazolást is.
Itt természetesen nem borostás sportmercis melegítős milliomos vállalkozókra kell gondolni, hisz tudjuk, hogy sajnos sokan csak papíron vállalkozók, gyakorlatilag számlázza a fizetését, és beosztottként dolgozik. Na ez nem egy jó állapot, de a hitel szempontjából nem akadály.
fulopg Creative Commons License 2005.02.14 0 0 772
Sziasztok!
Mint az eddigi hozzászólásaimból kiderülhetett, engem érdekel ez a hitellehetőség, és azt gondoltam egyszerűbben juthatok megbízhatóbb információhoz, ha bemegyek egy bankba, ezért ezt ma megtettem. A következő dolgokat tudtam meg:
Fejenként 32 000 körüli nettó fizetést követelnek meg megélhetésre. (Ez az összeg változhat, többmindentől is függ, de gondolom nem tízezrekkel..) Ha pl 12 millát akarok felvenni 20 évre, akkor chf alapú 6 havi kamatperiódusú hitellel a havi törlesztőrészlet 87 000 Ft körül lesz. Mivel gyerek még nincs, ez a hitelelbírálásnál nem számít a szükséges jövedelem szempontjából. Más kérdés, hogy a szocpol miatt vállalnánk gyereket, de az a 4-8 év remélem elég arra, hogy megalapozzuk az anyagi biztonságunkat. Így tehát a kettőnk megélhetésére és a hitel törlesztésére 160 000 Ft körüli jövedelmet kell igazolni. Azt hiszem, hogy ez két emberre nem számít csúcsfizetésnek, tehát hogy a program komcsiügyvédeknek meg komcsipolitikusgyerkőcöknek készült, az ostoba károgás. Ettől függetlenül jól meg kell gondolni, hogy az ember belevágjon-e vagy nem, hiszen egy nagyon fontos dolog, hogy kvázi elveszítjük a mobilitásunkat, ami az albérletnek egy komoly előnye. Ha viszont valaki egy konkrét városban tervezi a jövőjét és tényleg szeretne gyermeket vállalni, akkor ez igenis jelenthet perspektívát számára.
Egy 15 millás lakáshoz a régi feltételekkel kellene 7-8 millió önerő. Mire ezt összegyűjtenénk albérlet mellett elég sok év eltelne.
Még valamit hallottam: azt a pontot miszerint csak a telekár nélküli összegre lehet hitelt felvenni, ki fogják venni.
blkhfc Creative Commons License 2005.02.11 0 0 771

Ezzel arra akartam célozni, hogy nem a bankok tehetnek róla, hogy kinek mennyi a bevallott, s valódi keresete.

 

Arról kellene, de nem arról, hogy honnan kellene elvonni még pénzt, stb.

 

Előzmény: találgató alattvaló (769)
fulopg Creative Commons License 2005.02.11 0 0 770
Ha már bevallott-nembevallottnál tartunk: a BEVALLOTT evás vállalkozásból származó jövedelemről szóló apehes igazolást elfogadják a bankok?
találgató alattvaló Creative Commons License 2005.02.10 0 0 769

"most ne a bevallt fizukat mondd"

Szerinted a bank minek alapján határozza meg a lehetséges törlesztőrészlet nagyságát? Vagy azt mondják, hogy: súgd már meg, mennyit kapsz még zsebbe a hivataloson kívül, és akkor nagyobb törlesztést engedélyezünk!

De például egy nagyvállalatnál dolgozó 29 éves villamosmérnök vajon mennyit kap még a nettója mellé feketén? Semennyit, mert nyilván nem is kaphat.

Egyébként meg miről kéne ennek a topiknak szólni, ha nem arról, hogy mire jó ez a program és mire nem?

Előzmény: blkhfc (765)
blkhfc Creative Commons License 2005.02.10 0 0 768

jah, s 4 éven belül akár akarhat is, 8 éven belül meg kettőt is akár. Így még lakást is vehet, ha akar, s van stabil kapcsolata.

Előzmény: blkhfc (767)
blkhfc Creative Commons License 2005.02.10 0 0 767

Igen, de nem volt szó pályakezdőkről. :)

Amúgy meg a telekommunikációban is keresnek ennyit pályakezdőként, közgazdászok, stb.

De ettől még ez nem tartozik ide...

 

Hogy ki hány éves korban akar gyereket az meg egyéni döntés.

 

Előzmény: ertal (766)
ertal Creative Commons License 2005.02.10 0 0 766
Pályakezdö informatikus is kereshet ennyit. De akkor már az igényei is magasabbak! Neki meg azért nem jó ez a program. Ja, és nem akar még gyereket...
Előzmény: blkhfc (764)
blkhfc Creative Commons License 2005.02.10 0 0 765

Jah, a topic nem erről szól.

 

Inkább várjuk meg, hogy mi lesz belőle. Megtalálja-e a célközönséget.

S ha nem, vagy kevésbe akkor majd hogyan módosítják.

Kár ezen itt vitázni, tessék az illetékesnek elmondani.

Előzmény: blkhfc (764)
blkhfc Creative Commons License 2005.02.10 0 0 764

Senki nem beszélt a programban pályakezdőkről. 30 év alatti fiatalokról volt szó.

Márpedig 29 éves koráig azért a többség már dolgozhat 5 évet. S messze nem pályakezdő fizuja lehet. Persze nem az összes munkakörben.

 

Nem kell vezető informatikusnak lenni, stb. Most ne a bevallt fizukat mondd, mert az alapján mindenki sírhatna...

 

Előzmény: találgató alattvaló (763)
találgató alattvaló Creative Commons License 2005.02.10 0 0 763

"inkább most kapj kicsit,később meg nagyot"

Igen most még csak egy kis sz..rt kapunk, később meg nagyobbat!

Azt mondod, ezt a programot nem a buszsofőröknek tatálták ki.

Én is ezt mondom: annak szól, aki eleve olyan helyzetben van, hogy nincs rászorulva.

Az rendben van, hogy össze lehet vonni a két fizut, de akkor is ki keres az országban havi nettó 150-et/fő,vagy ennél sokkal többet?

A friss diplomás tanár? Nem!

A friss diplomás orvos? Nem!

Netán a kórházi nővérke? Nem!

A gyári munkás a szalag mellett 3 műszakban? Nem!

Akkor ki?

Megmondom:

a vállalati középvezető

egy vezető informatikus

egy pénzügyi területen dolgozó szakember

jól menő vállalkozó

 

Ezek lennének a rászorultak? Na ne!

Egyébként szerinted most pl. a vállalkozók 4%-nyi munkanélküli járulék fizetési kötelezettsége a járulékok csökkentésének irányába mutat?

 

 

Előzmény: blkhfc (757)
filiberto21 Creative Commons License 2005.02.10 0 0 762

HÁt ez az, nem 13 havi nyugdíj kell, hanem nagyobb gyerektámogatás azoknak akik el dolgoznak vagy dolgozni akarnak.

Ennek egyik talpköve volt a lakáshiteltámogatás adókedvezménnyel kombinálva.

A másik ,hogy 3 gyerekre már 2000-ben kaptál 30 eFt adókedvezményt, ma ugyaennyit kapsz.

 

TETŰ MSZP/SZDSZ!!

Előzmény: blkhfc (760)
filiberto21 Creative Commons License 2005.02.10 0 0 761

Ez a többet akarunk nem igazán jó megfogalmazása az én akaratomnak, én inkább úgy fogalmaznék nem akarok még többet fizetni.

 

Örülnék ha csak annyit kéne adóznom mint a kormányváltás és az adócsökkentések előtt...

 

Tehát nem többet akarok, csak nem még többet.

 

 

A cégek mindig sírnak ,hogy magasak a járulékok, én is sírnék akkor is ha ez nem igaz.

Nem a járulékot kell nézni hanem az összbérköltséget, ez Mo-n töredéke az EU 15-ök átlagának.

 

A cégek nem csak a bérek miatt jönnek ide vagy máshová, ha csak ez számítana mindenki Afrikába menne és Ausztriában 50%-os munkanélküliség lenne, ehhez képest ott 5% és Afrikában 50%.

 

Felejtsd el az aktuális szlogeneket, divatosak de nem igazak.

 

 

TETŰ MSZP/SZDSZ

Előzmény: blkhfc (757)
blkhfc Creative Commons License 2005.02.10 0 0 760

Lehet mindenféle dologhoz kötni, mindig lesz valaki akinek nem jó, így hozzád hasonlóan majd azt mondja, hogy "ez így rossz".

Emellett akkor lesz igazad, ha majd azt a 2 gyereket el is lehet rendesen tartani...

Előzmény: filiberto21 (758)
blkhfc Creative Commons License 2005.02.10 0 0 759
a típusu persze típusú...
Előzmény: blkhfc (756)
filiberto21 Creative Commons License 2005.02.10 0 0 758

Valóban más a prioritási sorrendem mint a kormányé.

Valahogy zavar ,hogy évente 30-40 ezerrel fogy a magyar, és mint közgazdász nem látom a fedezetés a későbbi nyugdíjamnak...

 

És mint családfenntartó pontosan tudom ,hogy ma egérlyukban senki nem vállal gyereket.

 

az elsődleges célja a kormánynak a népességfogyatkozás megállítása kell ,hogy legyen.

 

A lakástámogatásokat szigorúan min 2 vállalt gyerekhez kell kötni.

 

TETŰ MSZP/SZDSZ!!!

Előzmény: blkhfc (756)
blkhfc Creative Commons License 2005.02.10 0 0 757

Mint írtam, ott a lehetőség a reformra, állj oda, vidd végig. Támogatni fogunk, hidd el, addig meg ez van, azért mert itt szidod őket nem lesz jobb, segíts nekik...

 

Amúgy szerintem, de ez nagyon nem ide tartozik, akkor lesz majd lehetőség reformra, ha akkorák lesznek a járulékok, hogy mondjuk a cégek legalább 90%-ának megéri egyszer bejelenteni a dolgozókat teljes bérre, s így valóban több pénz lesz. Tudtommal a kormány erre törekszik. Addig viszont ennyi jut. Lehet most is ugrálni, hogy "többet akarunk, többet akarunk", de ha megkapod, akkor meg később mást, lehet hogy többet kell elvenni tőled, ez nem jó befektetés, inkább most kapj kicsit, később meg nagyot...

 

Előzmény: filiberto21 (755)
blkhfc Creative Commons License 2005.02.10 0 0 756
Esetleg, ha mint közgazdász odaállnál a kormány elé, s elmondanád nekik, hogy "itt csípünk egy kicsit, nekik nem adunk, stb", aztán jönne a Filiberto21 féle szenzációs lakásprogram: Minimálbérrel 120 nm, akkor többet segítenél, mint a látszólag mindenféle megalapozottságot nélkülöző "nekik minek?" típusu "érveléssel".
Előzmény: filiberto21 (753)
filiberto21 Creative Commons License 2005.02.10 0 0 755

Tehát már van pénz de másra kell.

 

Köszönöm a meggyőző érvelésed.

tudod mi az a más amire a pénz kell, az állami szervezet maga, ez nyeli feneketlenül a pénzt.

Csak senki nem meri megreformálni az államháztartást, inkább azt mondja erre most nincs pénz - régen azt mondták a mai nehéz gazdasági helyzetben... .

Egyébként az államok többségének soha nincs elég pénze ettől még egész jól el vannak.

 

Egyébként nem megsérteni akartalak csak felrázni ebből a nincs rá pénz gondolkodásból mert ez nem vezet sehova sem.

Ez egy általánosan igaz mindenre, tehát semmire se.

 

 

TETŰ MSZP/SZDSZ!!!

Előzmény: blkhfc (754)
blkhfc Creative Commons License 2005.02.10 0 0 754

Ebben semmi szolgaszemlélet nincs.

De igen, mindig van pénz másra, mert másra is kell, nem költheti az ország az egész büdzsét Filiberto21-re.

Szerencsére...

Előzmény: filiberto21 (753)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!